Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
09-02-2015
korenbloem...eetbaar
Korenbloem (Centaurea cyanus).
Eetbaar zijn de bloemblaadjes. Verwerk in op vuur gebakken dunne pannenkoekjes en bestrooi met wat poedersuiker. De combinatie van het zoete van de suiker en bitterheid van het bloemblad doen het prachtig samen. Schitterende snijbloem, die gesneden op het juiste moment in het seizoen wekenlang prachtig blijft in de vaas.
Uitwendig toegepast heeft lauwe kruidenthee van korenbloemen een antiseptische kracht bij infectie van de ogen en verzacht vermoeide geïrriteerde ogen. Pure Korenbloemthee
Wat is het? Een aromatische plant uit het zuiden, met fel geurende houtige takjes, blaadjes en bloemen. Lavendel is geneeskrachtig en is een uitgelezen ingrediënt van schoonheidsproducten allerhande. Een zakje lavendelbloemen parfumeert je linnengoed en als je het onder je hoofdkussen legt, slaap je als een roos.
– Lavendel heeft een bedwelmende, kalmerende, zeer aangename geur en is mooi in elke tuin.
- De plant groeit oorspronkelijk op arme, droge gronden en kan bij ons, op onze rijkere bodems, ongewenst groot uitgroeien en houterig worden. Een jaarlijkse diepe snoeibeurt na de bloei is echt een must, anders wordt de plant na enkele jaren foeilelijk groot.
Kan je ze eten? Lavendelbloesems doen het prima bij alle zoete gerechten: ijs, taart, zuivel. Je kan ze ook in gebak verwerken.
Benodigdheden: - Pan Ingrediënten - 250 gram gehakt - 125 gram magere zachte kaas - 4 aubergines - 2 tomaten - 2 eieren - 2 sjalotten, heel klein gesneden - 2 knoflookteentjes, gehakt - 2 takjes lavendel, gehakt - Zout en peper Bereiding: - Snijdt de aubergines door de midden - Blancheer ze in gezouten water voor ongeveer 5 minuten - Laat de aubergines uitlekken - Verwarm de oven voor op 180 graden celsius - Haal het vruchtvlees uit de schil zonder de schil te beschadigen - Hak het vruchtvlees, samen met de tomaten fijn - Voeg het gehakt, eieren en zachte kaas bij de aubergines en tomaten - Voeg de helft van sjalotjes, knoflook en lavendel toe aan het vruchtvlees - Kruid het geheel met zout en peper - Vul de uitgelepelde aubergines met het vruchtvlees - Strooi de resterende uitjes, knoflook en lavendel - Laat in ongeveer 30 minuten gaar worden in de oven.
Daarnaast plaats ik een andere site met een lijst van giftige planten. Ja heel zeker, die bloemen bestaan ook. Ik ben altijd verwonderd hoe dicht ze in onze nabijheid zijn. Het is goed om ook deze bloemen en planten te kennen. Een verwittigd iemand is er twee waard. Ik hoop dat je niet te veel schrikt want dat is niet mijn bedoeling. Ik wil hier enkel informeren. http://users.telenet.be/grietenpol/herborist/index.htm#Lijst%20met%20giftige%20bloemen
Zolang het niet hard vriest kan mijn broer komen snoeien op de sierstruiken. Het is niet helemaal hoe ik wil maar het voordeel is dat de struiken groeien zodat ik die later naar mijn eigen hand kunt zetten. De kans is er ook dat ik het nooit meer zelf kan doen. Dat is de prijs van de leeftijd. Zo lang als ik hulp krijg kan ik moestuin en siertuin houden.
De eerste krokussen staan reeds te bloeien niettegnstaande dat het lichtjes aan het winteren is.
Mijn broer heeft woensdag enkel gesnoeid en bussels gemaakt.
Nu liggen die bussels klaar aan de voorkant van de berm. Aan de berm zullen we werken als die schrale koude oostenwind is gaan liggen.
Er is nog een hoopje takkelingen van vorig jaar dat dringend moeten gebusseld worden.
De winter heeft hier enkel nog maar een beetje met de poederdoos gestrooid.
De mollen vieren feest onder de grond en erboven kan ik de hopen niet open duwen. Niet dat de hopen beenhard er bij liggen maar openvallen als poeder doen ze nu ook weer niet.
06-02-2015 om 10:25
geschreven door tuinblog d
05-02-2015
eetbare bloemen
Eetbare bloemen. Op onderstaande site vind je de meeste soorten beschreven met foto en al. http://www.tuinadvies.be/eetbare_bloemen_soorten_eten.htm Later zal ik die lijst aanvullen met een paar andere soorten. Ik start vandaag met de best gekende die ook bekend staat als natuurlijke antibiotica.
De Oost-Indische kers.
De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een eenjarige, kruipende en soms klimmende, kruidachtige plant uit de familie Tropaeolaceae. De gladde, grauwgroene bladeren herinneren aan een wapenschild. Dat heeft aan de naamgeving bijgedragen, want de botanische naam Tropaeolum is afgeleid van het Latijnse woord "tropaeum", waarmee een met wapens behangen boom als een teken van de overwinning werd aangeduid Lees meer op : http://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Indische_kers
Waar het over gerechten gaat met dat pittige bloemetje terwijl je ook de bladeren kan gebruiken. De smaak komt voor sommigen gelijk te liggen met merikswortel en volgens anderen komt die meer overeen met de smaak van radijs. De smaak van de bladeren is scherper dan die van de bloemen. In elk geval genieten wij reeds vele jaren van de bloemen in groene salades. Ze verfraaien het geheel en geven een aparte smaak die de eetlust verscherpt.
Ik zocht na de middag een beetje verder en vond een nog uitgebreider lijst. Natuurlijk is het telkens een andere benadering; zie:
Juist een jaar geleden controleerde ik de achterkant van de berm.
Er was heel wat werk aan te doen dat we toen opknapten. Ondertussen is de berm aan een nieuwe grondige controle toe. Dit is voor vandaag. Er was reeds een oppervlakkige controle. Alles leek nog goed maar een laagje er bovenop kan er best bij.
Op deze schaduwfoto tegen het zonlicht in, zie je dat de verzakking van de berm zeer onregelmatig is gebeurd. Er zijn absoluut geen bussels af gewaaid.
Achteraan kan je zien dat de versterking met de palen heeft stand gehouden. Zo zal één bijkomende laag volstaan om de berm zo hoog mogelijk te maken. Het effen maken van de bovenlaag zal moeten gebeuren met dikke en dunne bussels te plaatsen.
Er liggen al heel wat bussels klaar om de berm met die ene laag te verhogen.
De warmoes onder de koepeltjes was niet vervroren. Het was hier dan ook maar -1°C.
Deze buiten de koepelsliet toch lichtjes zijn oren hangen maar door de zon was hij reeds voor de middag ontdooit.
04-02-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
03-02-2015
spruiten
Spruiten Omschrijving Spruitjes groeien aan een ongeveer 1 m-hoge koolplant. Het zijn in feite forse bladokselknoppen die zich ontwikkelen tot minikooltjes. Elke plant telt zowat 25 à 30 minikooltjes die diepgroen gekleurd zijn. Beschikbaarheid Oktober tot maart verkrijgbaar. Zelf gekweekte spruiten uit de eigen moestuin zijn veel smaakvoller doordat ze kleiner zijn dat de commerciele soort. Enige 'nadeel' van het kweken van spruiten is dat de plant relatief veel ruimte in beslag neemt. De plant is ook gedurende het gehele jaar aanwezig in je tuin. Het kan nodig zijn om spruiten te ondersteunen met een stok. Ik loste dat altijd op door je langs een omheining te plaatsen waaraan ik ze vast bond. Wintergroente. Spruiten zijn een echte wintergroente, de hele winter door kunnen verse spruitjes worden geplukt . Ze zijn vorst bestendig. Net als bij boerenkool, wordt wel gezegd dat de spruiten pas echt lekker zijn na nachtvorst. Tip. Oogst als eerste de spruiten aan de onderkant van de plant om zo de spruiten aan de bovenkant van de plant de kans te geven zich verder te ontwikkelen. Op deze manier kan je ook meerdere malen van een verse oogst van spruiten genieten.
Recept: Marokaanse spruitjes.
Ingrediënten 4 personen -600 gram spruitjes -2 teenen knoflook -12 gedroogde abrikozen -50 ml olijfolie -1 theelepel kaneelpoeder -150 ml ongezoet sinaasappelsap Voorbereiding -Maak de spruitjes schoon. -Snijd de knoflook in dunne plakjes. -Halveer de abrikozen. Bereidingswijze -Fruit opeen laag vuur de knoflook in de olijfolie, tot de plakjes licht bruin kleuren. -Voeg het kaneelpoeder toe. -Voeg de spruiten, abrikozen en sinaasappelsap toe en breng op smaak met peper en zout. -Dek de pan af en laat de spruiten in ca. 15 minuten gaar stoven. -Schep ze regelmatig om.
Gestoofde koolraap met appel Ingrediënten -2 appels -1 citroen -4 koolraapjes of 1 grote koolraap, in stukken -4 gele raapjes (boule d'or), in stukken -3-4 wortels in verschillende kleuren, in stukken -2-3 kleine rammenasknolletjes, in stukken -2 eetlepels zonnebloemolie -2 sjalotjes of 3-4 lente-uitjes, gesnipperd -1 glas appelsap -een paar blaadjes postelein (naar keuze) Bereiden Spoel 1 appel af, snijd hem in vieren en haal het klokhuis eruit. Besprenkel de stukken appel met citroensap.
Verhit de olie in een stoofpan op matig vuur. Roerbak de groenten met de sjalotjes (of lente-uitjes) en de stukken appel tot ze verkleuren.
Laat het mengsel een paar minuten sudderen en schep het af en toe om. Giet het appelsap erbij. Draai het vuur laag en stoof de groenten 15-20 minuten, tot je er met de punt van een mes in kunt prikken. Pas op dat ze niet te gaar worden.
Breng de gestoofde groenten op smaak met zout en peper. Voeg de blaadjes postelein toe, als je die gebruikt. Rasp vlak voor het opdienen de resterende appel erover.
Wat is het verschil tussen een koolraap en een koolrabi?
Koolraap is een echte wintergroente die behoort tot de familie van de kool. Deze knol groeit onder de grond en heeft een ruwe groengele schil. Als je koolraap kookt of stooft krijgt het een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak.
Vroeger bij ons thuis kweekten wij altijd koolrapen. Koolrabi kenden wij niet. Koolraap werd enkel gekweekt voor de schapen, geiten en konijnen.
Hier in onze tuin kweekte ik koolrabi maar geen koolrapen. We hebben ze nooit rauw geserveerd. Deels bij gebrek aan plaats in de tuin en deels omdat we andere koolsoorten zoals spitskool, lekkerder vonden, heb ik maar enkele keren koolrabi gezaaid. Als je een groente niet regelmatig op tafel brengt koop je die gewoon in de winkel
31-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
30-01-2015
ijsbergsla en valse meeldauw
IJsbergsla Hoe kreeg ze die naam? -Bij het transport per trein werd op de sla een berg ijs gelegd. IJsbergsla - ook wel ijssla genoemd - is een lekker knapperige en frisse slasoort.
Beschrijving: Ze heeft een vaste krop van mooie, stevige bladeren. Het is een van de populairste slasoorten en kan een prima tegenhanger vormen bij warme, hartige gerechten. Net als andere slasoorten is ijsbergsla goed in potten te kweken. Een andere kijk met o.a. een kweekverslag. http://www.moestuintips.nl/groenten/bladgroenten/sla/ijsbergsla.php
De geschiedenis van ijsbergsla IJsbergsla is een betrekkelijk nieuwe slasoort die zo'n honderd jaar geleden in Californië voor het eerst werd gekweekt. De teelt bij ons kwam in de jaren zeventig van de vorige eeuw op gang. IJsbergsla kan het beste met korte tussenpozen worden gezaaid om op verschillende tijdstippen te kunnen oogsten.
Omtrent de teelt: Om geen groeivertraging te krijgen, kan de ijsbergsla het beste in potjes gezaaid worden. Op die manier kan de gehele kluit desgewenst worden overgeplaatst naar de volle grond. Zaai enkele zaadjes per potje en verwijder de kleinste plantjes. De ijsbergsla kan ook gewoon blijven staan in een voldoende grote pot.
IJsbergsla: -Vraagt net als andere slasoorten een voedzame grond en voldoende ruimte en licht om snel te kunnen groeien. -Als de omstandigheden niet ideaal zijn, is de kans op doorschieten groot. -Geef de slaplant voldoende ruimte zodat wind en zonnewarmte voor een snelle droging kunnen zorgen. -Toch moet de bodem voldoende vochtig zijn en kan ik mulching rond de planten aanbevelen. -Schimmels en rot hebben zo minder kans.
Oogsten: -Kan na ongeveer twee maanden, als er een mooie, vaste krop gevormd is. -De sla kan het beste in de ochtend geoogst worden en in de koelkast worden bewaard tot het moment van consumptie.
Ziekten en ongedierte bij ijsbergsla: -De ziekte rand, die een bruin verkleuring van de bladranden geeft, komt vrij veel voor bij ijsbergsla en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een calcium- en kaliumtekort.
-Ook valse meeldauw en bladluis kunnen problemen veroorzaken. Hier bij ons komen bladluizen heel zelden voor. Valse meeldauw: Heb ik in die 30 jaar één keer voor gehad in een zeer vochtige zomer. Toen bedekte ik de grond nog niet.
De vraag is wat je er kan tegen doen en daarom zocht ik het op.
Middelen tegen valse meeldauw -Gebruik rassen die resistent zijn tegen valse meeldauw. De resistentie van sla tegen valse meeldauw wordt echter regelmatig doorbroken door het ontstaan van nieuwe fysio's van de schimmel. -Ga uit van ziektevrij plantmateriaal.
-Verwijder gewasresten zorgvuldig aan het einde van een teelt, werk ze onder, brand ze weg of stoom de grond. -Zorg voor een goede bedrijfshygiëne en voorkom verspreiding van de schimmel met gronddeeltjes aan bijvoorbeeld schoeisel en machines.
-Houd het gewas droog. Voor kieming van de sporen is een aantal uren nat blad nodig. -Bestrijding met chemische gewasbeschermingsmiddelen is voor ons uit de boze. http://databank.groenkennisnet.nl/valse_meeldauw_sla.htm Toen wij het hier voor hadden volstond het om de buitenste bladeren te verwijderen. Dit deed ik eerst op het veld en bij het oogsten controleerde ik of er nog sporen van meeldauw waren. Zo ja, dan werden ook die bladeren verwijderd.
Toen heb ik de aangetaste bladeren direct in de vuilniszak geworpen voor de brandoven. De rest was niet aangetast en kon gconsumeerd worden. Van toen af heb ik emulcht rond de planten. Het had vooral met vochtigheid van de plant te maken. Gedurende een lagere vochtige periode, zou ik ze nu overdekken met een geïmproviseerde koepel waar de wind in kan spelen.
-Het grootste probleem voor ijsbergsla zijn slakken. Om aanvreten door slakken enigszins te beperken, kan de ijsbergsla het beste verspreid over de moestuin geplant worden. Ook bij het opkweken in potten zal men niet gauw last van slakken krijgen.
(Dit is een bewerkte teks. Er is veel weggelaten en veel uit mijn ervaring toegevoegd.) De oorspronkelijke tekst kan je lezen op onderstaande site.
De ui ( rode en gele) behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil die iets dunner is dan de schil van de gele ui. Gesneden is de ui lichtrood met wit. Daardoor is de rode ui heel decoratief in bijvoorbeeld een salade. De rode ui smaakt wat minder scherp dan de gele ui.
De gele ui heeft een goudgele schil en is van binnen wit.
Zowel rode als gele ui zijn zeer veelzijdig is in de keuken. De befaamde salade Niçoise kan niet zonder rode ui! Of doe net als in de Scandinavische landen: gebruik de rode ui ook eens om onder meer haring in te leggen. Rode ui is verder ideaal bij wild, in barbecuemarinades en in Antilliaanse en Surinaamse gerechten. Rode ui past ook uitstekend in stoofgerechten.
De gele ui is een van de voornaamste ingrediënten in hachee Wordt gebruikt als gebakken ringen bij een hamburger. Hij wordt rauw gesnipperd bij bieten of bij zoute haring Ook gesnipperd in een salade Wordt ook door een omelet geroerd. Is gewoon in een klasieke uiensoep of in andere soepen is ook normaal in de jus of sauzen Is lekker op pizza
Voor het maken van uienconfituur is het beter rode dan gele ui te gruiken. Dit niet omwille van de smaak maar vooral om de kleur van de
confituur.
Het oog wil ook wat. Dat zal je begrijpen als je beide confituren naast mekaar ziet. Ik vond ook geen afbeeldingen van gele uienconfituur. Ik vond wel een recept van uienconfituur waar ze gele uien gebruiken maar dan rode wijn en grenadine bijvoegen.
Kopen en bewaren Waar let ik op bij het kopen van ui? Uien moeten hard zijn, droge buitenste schil hebben en mogen geen uitlopers hebben. Hoe bewaar ik ui? Bewaar uien op een koele (12-15C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn uien een paar weken te bewaren. De rode ui is wel iets minder lang houdbaar dan de gele ui. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C.
Gele ui weegt over het algemeen zwaarder dan rode ui.
29-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
28-01-2015
terugblik
Een tuinjaar zoals vorig jaar zouden we elk jaar willen opnieuw beleven. Toch is er een keerzijde aan die minder rooskleurig is. Ik hoor ook van andere hobbytuiners dat ook hun groenten minder goed bewaren. Vooral bij de ajuin, sjalot en pompoen heb je meer rot dan normaal het geval is. Het was vooral het jaar van de de bladgroente.
Ik ging eens kijken in het archief per week en tikte op 26-07-14 en kwam o.a; bij de ajuin terecht. Die ziet er goed uit op de moment van de pluk maar nu 6 maanden later schiet er niet veel meer van over.
Op 09-07 kwam ik terecht bij de rode bieten. Ik zaai normaal eerst in het vroeg voorjaar en de oogst gaat helemaal in de vriezer.Dan zaai ik nog eens einde mei en die oogst wordt dan in een bak met scherp zand gelegd. Zo hebben we dan in de winter ook een verse rode biet. Maar vorig jaar is die tweede zaai er niet gekomen door gesukkel met de gezondheid. Zo hebben we deze winter enkel diepvries bietjes.Het ene jaar is nooit het ander.
28-01-2015 om 18:16
geschreven door tuinblog d
26-01-2015
nieuwjaars receptie en nasleep.
We zijn vrijdagavond naar de nieuwjaars receptie geweest van velt. Het was gemoedlijk...
lekker en aangenaam.
en we konden met vele mensen een beetje bijpraten.
Een deel van de avond sprak ik met iemand die alleen was. Zijn vrouw lag thuis ziek in bed.
We keken naar de door Roland gemaakte dia's over de activiteiten van het vorig jaar. De commentaar kwam hoofdzakelijk van Marc en Roland maar zo nu en dan kwam er ook een presizering uit de zaal.
Marc kwam dan op de pinnen met het voorziene jaarprogramma voor 2015. Het werd laat maar we waren nog net voor 12 u thuis.
De volgende morgen was ik zo ziek als een hond. Pas vandaag gaat het weer een heel klein beetje beter. Laat je dan maar inenten tegen de griep hé. Ze shudden altijd wel een uitleg, uit de mouw, die je klem zet.
Hier gaan ze er van uit dat je de salade niet zelf kweekt. Als het mogelijk is, kweek die zelf want dan heb je de goede smaak en je hebt alles zelf in handen.
Veldsla Waar andere slasoorten het tijdens de winter laten afweten, daar zorgt veldsla voor verlossing.
Niet alleen is deze bladgroente wintervast, ze levert ook een pak stoffen aan waar wij mensen tijdens het winterseizoen een gebrek aan ontwikkelen. Zoals vitamine C om verkoudheden te voorkomen, vitamine A om een winterhuid te doen glanzen en caroteen, dat de huid helpt voorbereiden op de eerste zonnestralen. Daarnaast bevat veldsla ook ijzer, calcium, vitamine C en foliumzuur, dat voor zwangere vrouwen van belang kan zijn. In de kruidengeneeskunde wordt veldsla (als familielid van valeriaan) aanzien als stresswerend middel.
Seizoen Oktober tot maart - Op de markt? Koop veldsla met wortel, zo blijft hij langer goed. - Hoe schoonmaken? Veldsla mag niet onder stromend water gewassen worden omdat de blaadjes anders breken. Dompel ze in de plaats enkele keren onder in koud water en laat ze drogen. - Hoe bereiden? Tijdens de winter wordt veldsla vooral als alternatief voor zomersla gebruikt, maar ze kan ook gekookt worden als spinazie.
Lekkere combinaties Veldsla smaakt heerlijk in combinatie met schapen- of geitenkaas
Is ook heerlijk met: ei, wortel en ham of als garnering voor een hoofdschotel.
Hoe bewaren? De sla kan, zeker als de wortel er nog aan zit, enkele dagen in de koelkast worden bewaard.
Tips Omdat de blaadjes snel slap worden, voeg je de slasaus of vinaigrette best vlak voor het serveren toe. Bij het begin van de maaltijd, fungeert veldsla als hongerstiller.
Wil je een massa voorbeelden van lekkere combinaties? Tik 'lekkere combinaties met veldsalade' in op Google afbeeldingen of klik op onderstaande monsterlink.
Dinsdag was een zonnige dag die mij welsiswaar laat naar buiten lokte. Ik had het verkeerd ingeschat en had pas om 4 u toegegeven aan de roep. Het zoekwerk voor de blog, op de PC, had mij ste terk in de ban. En de tuin was reeds totaal in de schaduw. Dit omdat de tuin aan de Noord–oost kant ligt van het huis. Aan de voorkant was het op straat volle zon.
Krokussen in het gras in nieuwjaarmaand. Ze staan reeds een paar weken te pronken maar ontluiken niet helemaal want we hebben een koudere periode. Als het zo verder gaat hebben we een zachte winter. Vorig jaar hadden we helemaal geen winter.Wordt dat de nieuwe trend?
Een madeliefje in het gras, dat kan het hele jaar door. In de zomer zijn er wel meer.
Veldsalade die niet nat wordt, daar is geen verlies op. Als ik ze voor mezelf klaar maakte at ik ze met wortel en al maar dan goed gespoeld. Colette lust dat niet en moet voor haar de wortel er af. Omdat ze nu met pensioen is komen er nooit nog veldsalade wortels op tafel. Ik beperk me tot het uit de tuin naar binnen brengen en de rest is haar doen. Wat ben ik een gelukzak, ze kookt graag en altijd verzorgd en fijn van smaak
Er liggen blokken onder de ramen zodat die altijd een opening van een dikke vuist laten. De koude kan binnen maar de regen niet. Veldsalade moet koud staat of ze schiet door.
22-01-2015 om 11:36
geschreven door tuinblog d
21-01-2015
2 data
Marc, onze voorzitter, stuurde kort op elkaar twee berichten
We beginnen er terug aan,komende vrijdag om 19u30 met de Nieuwjaarsreceptie. Iedereen is er welkom in de zaal "Swaenenburg", Cathilleweg 38 in Stalhille. We vergasten iedereen met de nodige drankjes en smakelijkheden gedurende de avond.
Het is al jaren het moment dat we tijd hebben voor elkaar en uitgebreid kunnen keuvelen over het groene gedachtengoed. In de loop van de avond brengen wij jullie op de hoogte van wat er reilt en zeilt in jullie vereniging. Dit gaat vooral over het voorbije jaar. Dat hebben we over wat we voor het komende jaar op de plank hebben staan... Het jaarprogramma We kijken er naar uit, tot vrijdag. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Vrijdag kunnen we feesten zondag vliegen we erin met de eerste Tuinclub van 2015. We zien elkaar op de ons vertrouwde plaats. Welkom bij Addie in het café "'t Oud Gemeentehuis", Cathilleweg 86 te Stalhille van 10u tot 12u.
Voorziene agenda:samengesteld door Paul
a) Marc: Het woord aan de voorzitter b) Tuinclubleden aan het woord: We starten met vragen, ideeën, ....van de aanwezigen. Eventueel mag je deze vragen vooraf doorsturen naar paulclicteur@hotmail.com c) Vaste rubriek: Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs of staan op het programma? d) De moestuin: in januari in februari de voorbije winter: Tot op heden zacht en nat.... Gevolgen? Wie bracht reeds bemesting aan? Grond afgedekt of bloot?
e) Luc aan het woord! Luc in de siertuin...
f) De fruittuin: onze geënte bomen: wanneer verplanten? Bemesting? Snoei? snoei druiven fruitbomen snoeien indien het niet vriest. Beter is zomersnoei.
g) De vijver / Bloembollen / Kruidentuin / Dieren in de tuin
h) Krantenartikels: Voor jou gelezen: Pesticidengebruik verder ingeperkt Nestkastjes voor vroege vogels Hoe rot is de viskweekindustrie? Wie brengt zelf een artikel mee?
i) Tuinblog: Daniël aan het woord. j) Slot: Evaluatie! k) Voorstellen - Onderwerpen voor de volgende Tuinclub op zondag 22 febr.
Ook ik hoop je te ontmoeten op beide activiteiten.
21-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
20-01-2015
aubergine
Wij hier, zijn grote groenten eters. Het voordeel is dat ik ze zelf kweek of toch heb gekweekt. Als je naar de 80 toegaat (nog twee en een half jaren) dan heb je al eens wat hulp nodig. Gelukkig voor ons krijgen we die van mijn jongste broer. Zo is er
de Aubergine die één van mijn lievelings wokgroenten is.
De naam betekent: plant die winderigheid geneest De aubergine, Solanum Melongena, is een familielid uit de familie van de nachtschade. Ze is net als veel andere groenten en kruiden, voornamelijk bekend geworden door haar geneeskrachtige werking. Aubergine kweken is ook bij ons mogelijk en stelt de teler in ieder geval voor uitdagingen. De aubergine komt oorspronkelijk uit Myanmar. De plantnaam heeft een lange weg afgelegd en is afgeleid van het sanskriet woord 'vatinganah'.
De aubergine geneest dus winderigheid. Via verbasteringen in het Perzisch (badingan), het Arabisch (al-badhinjan) en vervolgens het Catalaans (alberginia) werd de naam door de Fransen verbasterd tot aubergine. In het verre oosten is de aubergine al enkele duizenden jaren bekend.
Van op deze site kan je telkens naar de pagina van gelijk welke afbeelding door eerst op de afbeelding te klikken en vervolgens op de tekst 'pagina bezoeken'.
20-01-2015 om 14:59
geschreven door tuinblog d
18-01-2015
Het vernieuwde SEIZOENEN - 'new look'
Het ander gezicht van Velt.
Of je er van houdt of niet laat ik in het midden. Het is wel degelijk de inhoud die telt.
Wat volgt is een persoonlijke analyse hoor.
– Het nieuwe logo is een duidelijk uitnodiging: Laat ons (Velt) samen Eco actief zijn.
– Het oude logo was symbolisch met enkel de naam Velt (groen leven is mogelijk als zachte verdoken uitnodiging).
Ik plaats de inhoud (enkel de titels) van oud en nieuw eens naast elkaar:
Ik stel vast: – dat het anders is geschikt – een beetje anders geformuleerd – de inhoud oogt moderner gepresenteerd – Het is anders en ook weer niet omdat het aanvoelt als een doorlopende evolutie. – En wat de cover betreft: – oude versie: lief – nieuwe versie: agressief omwille van de kleur maar met de glimlach ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ – Als kunstenaar ken ik de rode kleur in zijn symbolische waarde in twee versies
--oudere versie: – de kleur van de liefde (fel rood) – nieuwere versie: rood staat nu voor: agressie en passie, geweld en doorzetten (Hoe feller rood hoe agressiever enz.)
De rode kleur is bij velt een beetje getemperd: het is geen agressief fel rood maar het zachte transparante karmijnrood. Daarom durf ik het formuleren als: agressief met de glimlach (doorzetten met de glimlach). Geef maar toe dat het toch vreemd overkomt: een groene groep die zich plots afficheert in karmijnrood.
Als het je ergert, kijk dan alleen naar de inhoud. Het logo echter, treft de roos: het nodigt uit om samen eco- actief te zijn.
Er zijn ook nog twee rode stickers, wit bedrukt, verspreid: – Op de eerste staat: 'ECO DA' S LOGISCH'. – Op de tweede: 'SAMEN TUINPLEZIER & KEUKENGENOT'. Ik kreeg de tweede versie . Dat komt dan goed uit: – Ik beleef zeer veel plezier aan mijn tuin, reeds 34 jaar lang. – En Colette is een zeer fijne vindingrijke 'Keuken Princes' die voor eetgenot zorgt
Oud logo
Nieuw logo ______________________________________________________________
18-01-2015 om 07:58
geschreven door tuinblog d
17-01-2015
'warmoes - snijbiet' in de tuin.
Elk jaar heb ik een rij groene warmoes staan. Dit jaar is het met groene stelen.
Mijn poging om de vijgenstruik te beschermen tegen gure winden is door de stormwind belachelijk gemaakt. Op de achtergrond zie je de rij warmoes staan.
Ik heb de stevige koepels uit hun berging gehaald om boven de warmoes te plaatsen.
Omdat de rij niet helemaal overdekt is wordt het een test. Vooral als het een stevige winter wordt, zal ik het verschil zien na de winter. Hoe komt de overdekte plant door de winter en ook wat het gevolg is voor de niet overdekte.
Gisteren was het een schitterende mooie zonnige dag maar om half vier sloeg het weer om. Om ongeveer vier uur begon het hier lichtjes te regenen. En een paar uur later regende het hier goed door. Maar deze morgen is het gerijmd en is de grond lichtjes bevroren.
17-01-2015 om 09:45
geschreven door tuinblog d
16-01-2015
Het Grote Vogelweekend
Laat het vogels tellen beginnen!
Dit weekend is Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt.
Tel nu zaterdag of zondag de vogels in jouw tuin of op jouw terras en maak deel uit van dit grote burgeronderzoek.
Zo help je mee de toestand van de vogels in kaart te brengen.
Tellen doe je in 3 eenvoudige stappen:
Maak je tuin of terras vogelvriendelijk: voorzie goed vogelvoer, veilige schuilplaatsen en proper water.
Neem je folder, tellijst en je verrekijker (niet noodzakelijk) bij de hand en tel op 17 of 18 januari de vogels in je tuin of op je terras. Doe dit minstens 30 minuten. Overvliegende vogels tellen niet mee en ook als je weinig vogels ziet mag je het doorgeven.
Noteer per soort het grootste aantal dat je tegelijkertijd zag en geef ze in via het online telformulier. Klaar!