VULKAAN SAN ANTONIO - IV - FUENCALIENTE ISLA LA PALMA
Vanaf het voetpad over de kraterwand van de vulkaan San Antonio heb je een prachtig uitzicht over de oceaan. Vanaf El time rondom tot het dorp Los Canarios. Het strekt zich bij heldere dagen zelfs zover dat je de zustereilanden La Gomera en El Hierro ziet liggen. Maar niet die dag, dat zal voor een volgende keer zijn.
Op de voorgrond ziet men 'Los Llanos Negros' Op de zwarte as van de vulkaan vindt men de beroemde Malvasía druif. Hier hebben de wijnboeren een soort wonder gecreëerd. In de hoop plantaardige grond te vinden hebben ze de wijnranken enkele meters diep doorheen de dikke laag vulkanisch materiaal ingegraven. Door deze techniek kunnen de druivelaars lange perioden van droogte doorstaan en zelfs de brand van enkele jaren geleden.
Shakespeare vernoemt deze romantisch makende edelzoete godendrank in zijn werk: " ....... Ik zal mijn eerlijke ridder Falstaff gaan zoeken om met hem malvasia van de Canarische Eilanden te drinken ......."
Spotlight op het dorpje Los Quemados. Je kunt kijken tot aan de klif van Puntagorda dan de klif van El time, de vuurtoren met rechts Puerto Naos.
De twee dorpjes Las Indias en Los Quemados en helemaal beneden het Princess resort.
Hotel La Palma Princess en Hotel La Palma Teneguía Princess. Het dertien zwembaden tellende hotel aan de zuidkust werd illegaal gebouwd en bracht de burgemeester van Fuencaliente, die de toestemming had gegeven, bijna in het gevang. Getraind in het vinden van de al eerder genoemde mazen van de Spaanse wet die verbood om op La Palma hotels te bouwen met meer dan 500 bedden, bedacht de burgemeester van Fuencaliente een slimme oplossing. Het 970 bedden tellende complex werd in tweeën gedeeld, kreeg twee recepties en twee verschillende namen. Door het ene deel van het hotel de naam Hotel La Palma Princess en het andere gedeelte Hotel La Palma Teneguía Princess te geven, wist de burgemeester een gevangenisstraf te ontlopen. Beide hotels maken gebruik van dezelfde zwembaden en spa. Uit de reisgids van Siepko: http://www.oceaanzicht.nl/
Op dit kleine eilandje worden de dingen vaak groots gezien. Momenteel is de helft van het resort gesloten bij gebrek aan toeristen.
Punta Larga Keienstrandje met gehucht bestaande uit eenvoudige bouwsels die dienst doen als "Weekend-Resort" voor de lokale bevolking. Van hieruit wordt er met kleine bootjes op 'Alfonsiño' gevist, mijn visje préféré.
Helemaal aan het uiterste zuidpuntje liggen de zoutpannen met rechts de vulkaan Teneguía. Je staat hier dus werkelijk op de brug van het oceaanschip "La Palma"
De vulkaan Teneguía - 26 oktober tot 18 november 1971. De laatste vulkaanuitbarsting van de Canarische Eilanden vond plaats verleden jaar, bij het eiland El Hierro. Deze eruptie was veel minder spectaculair dan die van de Teneguía want zij vond plaats onder water. Net zoals op El Hierro werd de voorlaatste uitbarsting van de archipel voorafgegaan door een aantal seismische schokken. Toen de sterkte van de schokken toenam besloten de buurtbewoners buitenhuis in tenten te slapen. Evacuatie zoals op El Hierro was toendertijd op La Palma nog niet in de mode. De lokale bevolking en duizenden nieuwsgierigen die naar het eiland kwamen om het grandioze spectakel gade te slaan konden dit vanaf de nabijgelegen berg Las Tablas, de enige plek waartoe men het publiek toegang verleende. Vanaf het eiland Tenerife werd er door de Spaanse vliegmaatschappij Spantax 'een rondje vulkaan' georganiseerd om het fenomeen van boven af te bekijken.
Helemaal rond de krater gekeken met als laatst het zicht op Los Canarios, het grootste dorp van de gemeente Fuencaliente.
VULKAAN SAN ANTONIO - III - FUENCALIENTE ISLA LA PALMA
De wandeling die dag over de kraterwand van de San Antonio kan met één woord en in hoofdletters beschreven worden:
"WIND"
- PAUZE - Beste Webbies, ik ben een week zonder computer en zal dus een week geen blogbezoek afleggen. Het blog blijft doorlopen, de logs zijn voorgeprogrameerd.
Lage bewolking, mist, straffe wind of met een beetje geluk een strak blauwe hemel met felle zon kan ook. Ik heb het allemaal al meerdere malen meegemaakt. Die dag stond er een felle wind en moest ik scheeflopen met de rits van mijn windjack dicht, anders werd ik weggeblazen.
Sommige reisgidsen vermelden het ..... Houdt rekening met harde wind die hier kan waaien ..... Je bent tenslotte op de boeg van het schip 'La Palma' op een hoogte van 657 meter. Op extreem winderige dagen brengt deze wandeling zekere risico's met zich mee.
VULKAAN SAN ANTONIO - II - FUENCALIENTE ISLA LA PALMA
San Antonio (2) - Halve kraterwandeling heen en terug.
De wandeling begint vanaf de parkeerplaats bij de vulkaan San Antonio. Een pad loopt langs de kraterwand. In de krater groeien jonge dennebomen. Vanaf het pad heb je een schitterend uitzicht in de krater. Het pad eindigt halverwege de kraterwand met een "prohibido" (een verbodsteken om nog verder te wandelen). Vroeger kon je de kraterwand gewoon helemaal rond wandelen, maar dat is nu voor de een of andere duistere reden verboden. Hier en daar zie je mooie gekleurde lava stenen liggen in allerlei gedraaide vormen. Maar je wandelt hier in een beschermd gebied, dus: "Leave nothing but footprints, take nothing but pictures". Ook al is de verleiding groot om een souvenir van de vulkaan San Antonio op zak te steken
Er stond felle wind, is te zien aan de naalden van de pijnbomen.
Aan de hand van de kleine figuurtjes die op de kraterwand wandelen kun je een idee vormen van de grootte van de vulkaankrater.
VUKAAN SAN ANTONIO - I - FUENCALIENTE ISLA LA PALMA
San Antonio - Verscheidene uitbarstingen van 17 november 1677 tot januari 1678.
De vulkaan San Antonio ligt in de gemeente Fuencaliente, in het uiterste zuiden van het eiland. Het is een van de mooiste kraters van de Canarische eilanden. De krater heeft zeker een van de meest fantastische uitzichtpunten die je niet mag missen als je het eiland La Palma bezoekt. Hoor mij nu, ik lijk wel een reisagentschap ;-). De krater ligt aan de voet van het dorp Los Canarios op een hoogte van 650 meter.
Meer recente studies uitgevoerd in de afgelopen jaren hebben uitgewezen dat de krater is ontstaan zo'n 3000 jaar geleden en niet met de uitbarsting van 1677 - 1678. Volgens vulkanoloog Juan Carlos Carracedo is de eruptie die de krater van de San Antonio gevormd heeft, een zogenaamde freatomagmatische uitbarsting geweest, dat wil zeggen dat het water van de oceaan in de magmakamer stroomt en hierdoor een super explosieve uitbarsting plaatsvindt, die grote lava rotsblokken tot ver in de omgeving slingert.
In het jaar 1677 vondt er een kleinere eruptie plaats in een bergje ten noorden van de vulkaan dat nu door menselijke invloeden aangetast is. Terwijl deze uitbarsting plaatsvondt stroomde er lava uit een scheur aan de voet van de San Antonio, zodat hier achteraf verwarring ontstond over de uitbarsting van de San Antonio (aldus Dr. Carracedo)
De bananen op La Palma worden meestal groen geplukt en onder een afdakje op de plantage gelegd. Vervolgens worden ze gewassen en verpakt in kartonnen dozen en met vrachtwagens en containerschip naar het vaste land gebracht.
De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die in de bananenteelt wordt gebruikt is enorm. Gemiddeld wordt per hectare bananenplantage 50 kg bestrijdingsmiddelen per jaar gebruikt.
Het is een kunst om een banaan te kiezen in het juiste stadium van rijpheid. Velen zijn daarbij van oordeel dat onrijpe bananen de voorkeur genieten vanwege hun vermeend laag suikergehalte, maar dit is een fabeltje. Van onrijpe bananen is geweten dat ze zetmeel en latex bevatten. Deze laatste stof geeft onrijpe bananen hun opvallende biterre raapsmaak. Rijpe bananen verteren beter en zijn het lekkerst. Bovendien bevatten ze slechts 2% aan zetmeel.
Hier en daar ziet men op het eiland bananenboeren nieuwe projecten starten. Ze gaan biologisch bananen telen. Ze worden hierin ondersteund door de regionale landbouwafdeling EcoplacA. Een deel van de biologische bananen wordt geteeld op kleine gemengde finca's waar meerdere boom en plantensoorten tussen de bananenbomen staan. De kans op ziekten is minder groot dan op de grote plantages waar de bananenplanten dicht op mekaar groeien. De telers maken gebruik van plantaardige oliën om het bananenblad mee te versterken en beschermen. Gedurende vele jaren (en nu nog) zijn op La Palma chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt die erg giftig zijn. Dit kwam omdat er nauwelijks wetten waren voor het gebruik van pesticiden. Vooral de grote plantages brachten veel schade toe aan mens en milieu. Op La palma is het telen van bananen zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nog maar in een beginstadium. In de winkels heb ik tot hiertoe nog geen trossen bananen zien liggen met een bio-keurmerk. Gewoonlijk zijn het de kleine bananenboeren die het biologische avontuur wagen en die hebben niet altijd de middelen om het biolabel aan te vragen. Het zekerste is dan toch nog steeds, bananen uit eigen tuin of die van de buren. Het toverwoord "ecologisch" wordt wel gebruikt voor bananen van mindere kwaliteit ;-)
Dit zijn bakbananen die beter geschikt zijn voor het opbakken dan de gebruikelijke eetbananen.
Hoe rijper hoe meer alkaline, dit ondersteund de pH-waarden in je cellen om de weefsels van de vitale organen goed functionerend te houden.
Ecologishe bananen. Wat een rijkdom
Na enige tijd krijgt de schil zwarte plekken en wordt de banaan erg zacht, donkerder en zoeter. Veel mensen vinden de banaan het lekkerst juist wanneer dat proces begint en voor een milkshake is het zelfs ideaal.
Leve de biologishe banaan!
De vruchten van de commerciële banaan bevatten geen zaden. Als de banaan dwars wordt doorgesneden zijn in het centrum vaak zwarte puntjes te zien. Dit zijn niet uitgegroeide zaden. De wilde soorten bananen bevatten weinig vruchtvlees met vele grote zwarte zaden.
Wist U dat volgens Japans wetenschappelijk onderzoek de overrijpe banaan met donkere vlekken op de huid een stof bevat die het mogelijk maakt abnormale cellen te bestrijden. Bananen met donkere vlekken zijn meer alkalisch en effectiever in het verbeteren van de eigenschappen van de witte bloedcellen. Het eten van een of twee overrijpe bananen per dag is goed voor uw immuniteit.
DE KERK AAN DE PLAZA IN LOS LLANOS - NUESTRA SENORA DE LOS REMEDIOS
De parochiekerk van Los Llanos 'Onze Lieve Vrouwe van de Toevlucht' werd in de 16de eeuw gebouwd en later uitgebreid. De bouwstijl is mudejar (Moors) en het gebouw bestaat uit drie naven met ringbogen. Het beeld van Nuestra Señora de los Remedios , de beschermheilige van de stad Los Llanos is een beeld van geverfd houtsnijwerk uit de 16de eeuw afkomstig uit een Vlaams atelier. Het staat midden in een gouden barok altaar.
Het rooms-katholieke geloof op het eiland La Palma.
De Palmero's zijn rooms-katholiek, maar ook op La Palma wordt de mis op zondag slecht bezocht. Veel liever dan een bezoek aan de kerk gaat de Palmero op zondag aardappels oogsten of jagen op konijntjes, wijn drinken in zijn bodega of als het budget het toelaat met een zo groot mogelijk aantal familieleden naar een Bourgondisch grillrestaurant. De kerk wordt nog wel bezocht om de kinderen te laten dopen, voor het doen van de communie, het sluiten van een huwelijk en voor de uitvaart.
De Palmero doet liever zijn voordeel met het katholieke geloof dan dat hij eronder gebukt gaat. Vooral de katholieke feesten, zoals het carnaval en de processies waarbij de Heilige Maagd rond de kerk word gedragen, worden met hart en ziel gevierd. De verlegen en gereserveerde Palmero ondergaat tijdens het feesten een gedaantewisseling waarbij hij verandert in een open persoon die de hele wereld lijkt te willen omarmen. Er wordt gedronken, gegeten, gezongen, gelachen en gedanst. ongereldheden komen maar zelden voor.
De meeste Palmero's kijken met gemengde gevoelens naar de kerk waar de priester iedereen kan zuiveren van al je zonden of even de andere kant opkijkt mits er een aannemelijke vergoeding tegenover staat. Maar onbewust broeit er toch een kleine onzekerheid, je weet immers maar nooit helemaal zeker of dat wat er gepredikt wordt waar is. De pastoor kun je om deze reden maar beter te vriend houden voor het geval je hem toch nodig hebt: aan het einde van het leven voor het uitblazen van de laatste adem is het alleen de pastoor die de deur naar de hemel voor je kan openen door de laatste heilige sacramenten toe te dienen.
Ik laat me steeds betoveren door de volle maam op La Palma en probeer er telkens kiekjes van te maken. La Palma is een top-waarneem locatie om de sterrenhemel te observeren. Met een verrekijker kun je hier al uren zoet zijn. Zelfs met een kleine verrekijker kan men de kraters die op de maan aanwezig zijn heel goed bekijken.
VAKANTIE - ISLA LA PALMA - MET HET OOG OP DE WERELD
Vakantie moet, vacantie doet goed. Heeft u zin in een vakantie Egypte vol zon, zee, strand en cultuur? Liefst met het 'oog' op de wereld van de Arabische renaissance.
SCHOENEN MYSTERIE PROJECT - OP DE KUSTEN VAN LA PALMA
Aangespoelde schoenenmysterie (5)
Op de Nederlandse kust spoelen veel linkerschoenen aan, terwijl op de stranden van de Schotse Shetland eilanden juist veel rechterschoenen aanspoelen (zie bijlage).
Op de kusten van La Palma zijn het merendeels rechterschoenen die aanspoelen.
Volgens de theorie (zie bijlage) zouden de schoenen dus afkomstig zijn van Mauretanië, Senegal of nog verder The Gambia en Guiné-Bissau. Via de North Equatorial Counter Current (een oppervlakte stroming) zouden ze op de kusten van ons eiland bereiken.
De schoenen zouden ook afkomstig kunnen zijn van de westkust van de Verenigde Staten die daar in zee terechtkomen en via de Gulfstream en de North Atlantic Current in de Canary Curent drijven om dan op de westkust van La Palma aan spoelen.
LA SIEMPREVIVA DE MAR - LIMONIUM PECTINATUM - ZOUTPANNEN FUENCALIENTE
Regelmatig ga ik naar de zoutpannen in het uiterste zuidpuntje van het eiland om onze voorraad "Flor de Sal" (bloem van zout) aan te vullen. Ik wandel daar dan wat rond en maak foto's . Toen een ander soort flor (bloem) mijn aandacht trok. Dit kleine struikje stond in bloei en leeft in feite op zout! Alvorens er een log over te maken moest ik toch eerst meer weten over dit duurzame plantje. "Mooi bloemeke" als titel meegeven was voor mij niet voldoende ;-). Van mijn buurman kwam ik te weten dat in de volksmond de naam van het bloempje "Siempreviva de Mar" was. Vrij vertaald: Eeuwig leven aan zee. Met dit gegeven en de hulp van Google kwam ik tot de latijnse naam: Limonium Pectinatum.
Bij deze foto zijn goed de veschillende kleuren te zien van de zoutpannen. Als gevolg van de verschillende concentraties algen ontstaan levendige kleuren in de zoutpannen, variërend van lichtgroen tot helderrood. De kleur laat ook zien hoe zout de pannen zijn. Micro organismes veranderen hun kleurentinten wanneer de saliniteit van de zoutpan wordt verhoogd. In licht- tot middelzoute pannen overheersen groene algen zoals Dunaliella salina, hoewel deze algen ook een oranje tint kunnen aannemen. In middel- tot zeer zoute pannen veranderen Halobacteriën de kleur naar paars, rood en oranje. Andere bacteriën zoals Stichococcus kunnen ook de tinten veranderen.
Een halve kilo vers gewonnen zeezout kost amper een euro, leuk voor mee te nemen als geschenkje, Maar het neusje van de zalm is natuurlijk een sierlijk potje met 'flor de Sal'. Dit is het bovenste laagje dat alleen bij bepaalde weersomstandigheden wordt gevormd en bij valavond wordt geoogst. Het zijn kleine kristallen die op je tong smelten.
Dit is de achterkant en opslagplaats voor zeezout van de kleine artisanale inpakcentrale. In principe niet bereikbaar voor foto's te maken, maar ja de deur stond open ... De potjes en zakjes zout zijn te verkrijgen aan de voorkant.
La Siempreviva de Mar - Limonium Pectinatum. Is een meerjarige kruidachtige groenblijvende struik die endemisch is voor Macaronesië (zie bijlage) die kan worden gevonden op de rotsachtige kusten van Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, El Hierro en ons eiland La Palma. Meer informatie zie bijlage.
's Ochtends vroeg om 07:00 hours spreken we af aan de kade in Puerto de Tazacorte om te gaan vissen. Vóór dageraad varen we uit de haven. Terwijl ik geniet van de schemering en het licht dat achter de Cumbre Nueva komt piepen is mijn compañero op weg naar zijn speciaal stukje zee waarvan hij weet dat er vis zit. Ikzelf zit met mijn camera in aanslag om zo goed mogelijk de eindigheid, de melancholie, de luchthartigheid en de weemoed van het momento te fotograferen, maar ook de lichtheid die 'zwaar' komt aanzetten. Er valt niet te treuzelen want het ochtendgloren is zo voorbij en morgen is het "weer" helemaal anders ...
Vanaf een afstand bezien komt er meer reliëf in het eiland - La Palma ontwaakt.
In de haven van Tazacorte gaat het er nog artisanaal aan toe. Niet zoals op de grote trawlers waar de sardines in drijvende fabrieken worden verwerkt. Slechts een 20 % van de sardines worden ingeblikt. Men weet nu dat vette sardines veel ongewenste stoffen bevatten zoals PBC's en zware metalen. Gaandeweg kunnen we op den duur niets meer eten ;-( Een overgroot gedeelte van de sardines wordt tot vismeel en visolie verwerkt en verdwijnt in de magen van met name varkens, kippen en kweekvis.
De beroepsvissers komen na een nachtje vissen de haven binnen om hun sardines te verkopen.
Na de vangst worden de sardines snel ondergebracht in de koelruimtes van de haven, waarna ze worden gedistribueerd.
Sardines voor consumptie worden meestal 's nachts gevangen. Sardines komen 's nachts naar de oppervlakte om plankton te eten. De vissers weten waar en wanneer ze er zijn, gewoonlijk tussen april en december wanneer door hun vetgehalte de smaak en textuur optimaal zijn.
Deze sardines zijn zeker 25 cm en sommigen wel 30 cm lang. Sardines kunnen variëren in lengte van 10 cm tot 30 cm.
Tussen vijf en zes, lang voor het krieken van de dag is er een gezellige bedrijvigheid op de kade.
Ocean fish farming - Puerto de Tazacorte - Tijarafe.
Offshore visteelt, ook wel bekend als open aquacultuur, wordt reeds een aantal jaren toegepast voor de kust van Tazacorte en Tijarafe. Reuze kooien liggen een mijl of meer uit de kust. Iedereen die regelmatig een visje eet is zeker op de hoogte van de tien problemen die er komen kijken bij offshore aquacultuur in de oceaan.
"Kop in't zand", een heersende trend van het maar niet willen weten, ook nu nog, (in een tijdperk dat iedereen via sociale media en blogs alles aan iedereen verteld), komt nog veelvuldig voor.
Doradas y Lubinas - Zeebrasem en zeebaars. Op La Palma wordt de lekkerste vis verkocht maar je moet wel juist geïnformeerd worden en niet zoals aan de vistoog van een bepaalde supermarkt wordt geadverteerd: Doradas fresco - Pesqueridos del Atlantico. Verse zeebrasem - Gevangen in de Atlantische Oceaan. Dit is in feite niet gelogen want de dorada en lubina vis wordt geschept uit de viskooien die in de oceaan voor de kust liggen. Maar de achteloze toerist denkt dat hij een wild gevangen visje uit de zee koopt en niet een gekweekte vis met de tien aangehaalde problemen op zijn kerfstok.
Alle goede dingen bestaan uit drie. Onder booteigenaars wordt er tussen pot en pint al eens een grapje verteld zoals: "Als blijmoedige bezitter van een boot heb je twee gelukkige dagen, de dag dat je hem koopt en de dag dat je hem verkoopt" en "Als je een beetje tijd en een beetje geld hebt, koop dan een boot, dan ben je beiden kwijt" of de reactie van een facebook vriend : "Here's the story of the three F's ; If it flies floats or fornicates, always rent it, don't buy it!"
Mijn eerste bootje met 150 pk buitenboordmotor in het jaar 1998.
Ik rookte toen nog stinkstokken en had een buikje door het Zwitserleven gevoel
Tijdens het binnenvaren in de haven van Tazacorte samen met Jan, mijn bootcompagnon en Antwerpenaar die meer dan 20 jaar op La Palma heeft gewoond en nu terug in A'pen woont. De haven van Tazacorte is sindsdien onherkenbaar veranderd.
Twee jaar later verkocht ik mijn eerste sloep en schafte ik mij een grotere boot aan met cabine en een Volvo Penta inboard dieselmotor met staartstuk.
Enkele jaren later tijdens een storm is dit bootje 's nachts in de haven gezonken.
Bij het binnenvaren van de haven van Tazacorte (zie pijl). Rechts een sportvissersboot die gebruikt werd om met toeristen op grote vissen te jagen (sleepvissen).
Ik heb het geld van de pakjes sigaretten die ik niet gerookt heb de laatst tien jaren opgespaard en kon er m'n derde bootje mee kopen (hieronder)
Sinds ik terug de 'gelukkige' bezitter ben van een bootje krijg ik natuurlijk tig verzoeken van vrienden, vrienden van vrienden, kennissen en bekenden om mee te varen. Laat ik daar duidelijk over zijn. "Mijn bootje en ikzelf zijn helemaal niet geschikt om met groepjes mensen te gaan varen" Het is trouwens verboden zonder speciale vergunning en verzekering met passagiers te varen en daar begin ik niet aan. Ik ben met pensioen en dat houd ik zo. In de haven van Tazacorte zijn er veschillende mogelijkheden om de oceaan op te gaan. Er is ook voor elk wat wils tot en met het huren van een bootje om met enkele kameraden de zee op te gaan. Voor meer info, zie bijlagen :