Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 15 november 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 15 november
1492
Christoffel Columbus maakt in zijn scheepsjournaal notitie van een curieus gebruik onder de indianen: het gebruik van tabak.
1630
Overleden : Johannes Kepler (58), Duits astronoom en wiskundige.
1900
Oprichting eredivisieclub NEC Nijmegen.
1902
In Brussel pleegt de Italiaanse anarchist Gennaro Rubina een mislukte aanslag op koning Leopold II.
1904
Gillette verwerft het patent op het veiligheidsscheermes.
1926
Het NBC Radio Network begint met 24 radiostations.
1939
Eerstesteenlegging van het Jefferson Memorial in Washington, D.C..
1970
Eddy Treijtel trapt tijdens een voetbalwedstrijd een meeuw uit de lucht.
1971
Intel introduceert de 4004-microprocessor voor microcomputers.
1971
Koningin Juliana opent de Haringvlietdam, tussen Voorne en Goeree.
1976
De Blaricumse miljonair Pieter Menten blijkt te zijn gevlucht als de rijksrecherche hem wil arresteren op verdenking van oorlogsmisdaden die hij in 1941 in Polen zou hebben begaan.
1976
Overleden : Jean Gabin (72), Frans filmacteur.
1977
Koningin Juliana opent de Drechttunnel bij Dordrecht.
1979
Anthony Blunt, voormalig conservator van de koninklijke kunstcollectie, blijkt spion voor Rusland te zijn geweest.
2003
De Kroaat Dino wint het eerste Junior Eurovisiesongfestival 2003 in Kopenhagen, Denemarken.
Blauw guichelheil (Anagallis arvensis subsp. foemina, synoniem: Anagallis foemina) is een eenjarige plant, die behoort tot de sleutelbloemfamilie (Primulaceae). De ondersoort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen. De plant moet niet verward worden met de blauwe vorm van rood guichelheil (Anagallis arvensis subsp. arvensis).
Engels : Blue pimpernel, Poorman's Weatherglass Duits : Blauer Gauchheil Frans : Mouron bleu
Blauw guichelheil foto : Pablo Alberto Salguero Quiles CC 3.0
De plant wordt 5-50 cm hoog en heeft een liggende of opstijgende stengel. De zittende, tegenoverstaande bladeren hebben aan de onderzijde zwarte klierpuntjes en hebben een eironde tot langwerpig-ronde vorm.
Blauw guichelheil bloeit vanaf mei tot de herfst met blauwe, zelden witte bloemen. De kroonslippen hebben in tegenstelling tot rood guichelheil geen of minder dan dertig klierharen. Als er klierharen zijn dan zijn deze hoofdzakelijk viercellig, waarbij de eindcel langer dan breed is. De randen van de bloemkroonslippen bedekken elkaar meestal niet.
Blauw glidkruid (Scutellaria galericulata) is een overblijvende plant die behoort tot de Lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). Het is een plant van meestal natte, humusrijke grond in riet- en zeggenmoerassen, moerasbossen, langs het water, in duinvalleien en op vochtige, stenige plaatsen. In de duinen komt de plant ook voor op drogere grond. De plant komt van nature voor in de gematigde en koudere streken van het Noordelijk halfrond.
Engels : Common skullcap, Marsh Skullcap of ook Hooded Skullcap Duits : Sumpf-Helmkraut, Gewöhnliches Helmkraut of Kappenhelmkraut Frans : Scutellaire à casque of grande toque
De plant wordt 15 tot 45 cm hoog, vormt wortelstokken en heeft een vierkantige stengel. De haren op de stengelribben staan naar beneden gericht.
Dit in tegenstelling tot die bij klein glidkruid (Scutellaria minor), waarbij deze omhoog gericht zijn.
De 3 tot 10 cm lange, eivormig-lancetvormige bladeren zijn ondiep gekarteld-gezaagd en hebben een hartvormige voet. De onderzijde van het blad is vaak roodachtig gekleurd. Ook de stengel is onderaan vaak roodachtig gekleurd.
Blauw glidkruid bloeit van juni tot september met diep paarsblauwe, soms lichtroze, 12 tot 20 mm lange, behaarde bloemen, waarvan het honingmerk bleker is.
De bloem heeft een omhoog gebogen kroonbuis. De kelk is ongeveer 4 mm lang. Per bladoksel komt één bloem voor.
Ons inheems Glidkruid wordt in de kruidengeneeskunde niet meer gebruikt. Al is dat ooit wel anders geweest.
Dioscorides adviseerde de plant al als wondgenezend middel. Als legerarts, die duizenden soldaten moest behandelen, had hij natuurlijk ook wel enige behoefte aan wondmiddelen. Ook Plinius volgens Dodoens zegt dat de Sideritis (Glidkruid) zo sterk en krachtig is, dat het op een verse wonde gebonden zijnde, het bloed stelpt en het ganselijk doet ophouden. Dodonaeus zelf noemde glidtcruydt of Herba Judaica een 'uitnement goedt wondt-cruydt'.
Dat Herba Judaica, zeg maar Jodenkruid, noemde hij zo omdat het, volgens hem, vooral Joodse marktkramers waren die dit kruid en andere wondermiddeltjes te koop aanboden om de breuken van de darmen of 'de gescheurtheydt' en de witte vloed te genezen.
Omwille van die wondgenezende werking werd het volgens Lobelius in Frankrijk Carpentaria of Timmerliedencruydt en Ferruminatrix Heraclea of Heelende cruydt genoemd.
Vele namen verwijzen ook naar de vorm van de bloem, die er als een mutsje zou uitzien. Galericulata van Latijnse galerus, muts, maar ook de Engelse naam Skullcap, calotje of het Duitse Kappenhelmkraut, mutshelmkruid. Al klinkt het Engels erg lief en het Duitse streng militaristisch.
Een merkwaardige naam is ook het Engelse Mad dogweed, omdat het vroeger tegen rabiës of hondsdolheid gebruikt werd.
Er is nu nogal wat verwarring over de verschillende medicinale soorten. Vooral Scutellaria lateriflora in Amerika en Scutellaria baicalensis in China worden nog medicinaal gebruikt.
Mogelijk heeft onze sterk verwante Scutellaria galericulata dezelfde werking.
De werking is vrij goed wetenschappelijk onderbouwd en in tegenstelling met de grote reputatie uit het verleden als wondkruid, wordt vooral Scutellaria lateriflora nu algemeen beschouwd als een goed kalmerend en zenuwversterkend kruid.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 13 november 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 13 november
867
Overleden : Paus Nicolaas I (~47) paus van 24 april 858 tot 13 september 867.
1907
De Franse fietsenmaker Paul Cornu maakt de eerste helikoptervlucht ter wereld.
1933
Nederlandse Zwembond (NZB) verkrijgt het predicaat Koninklijk en verandert de naam aldus in Koninklijke Nederlandse Zwembond.
1945
Generaal Charles de Gaulle wordt gekozen tot president van het voorlopige bewind van Frankrijk.
1956
Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten beslist dat rassenscheiding ongrondwettig is.
1974
Overleden : Vittorio De Sica (73), Italiaans regisseur.
1985
Een uitbarsting van de vulkaan Nevado del Ruiz in Colombia veroorzaakt een aardverschuiving die de plaats Armero onder modder bedelft. Zeker 23.000 mensen komen om.
2009
Op de maan is door NASA een significante hoeveelheid bevroren water aangetroffen.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Het is de complementaire kleur van oranje. Blauw heeft een golflengte van ongeveer 470 nanometer.
Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging. In de beeldschermtechniek wordt de tweede tint als een benadering gebruikt voor de eerste; het is dan ook deze tweede tint die in de onderstaande kleurbalk getoond wordt.
Wanneer de lucht, het firmament, overdag onbewolkt is zien we dat als een blauwe lucht, die vaak ook als blauw wordt gereflecteerd in een wateroppervlak.
verschillende kleurcoördinaten van blauw auteur : waaroemni CC 2.5
De kleur blauw heeft in Nederland geen sterke gevoelswaarde, hoogstens staat het voor puur of zuiver. Deze kleur wordt op schilderijen ook in die zin gebruikt. Maria heeft dan ook vaak een blauwe jurk aan. In Engelstalige landen wordt blue (blauw) echter geassocieerd met melancholie of droefheid, bijvoorbeeld in de blues-muziekstijl.
Een persoon met lichtblauwe ogen wordt echter vaak als eerlijk en betrouwbaar gezien.
Ongunstiger betekenissen, zoals in Blauwbaard zijn niet oorspronkelijk Nederlands.
Blauw is in de politiek de kleur van de liberalen: wat niet noodzakelijk eerlijk en betrouwbaar betekent in Nederland van de VVD, in België van de Vlaamse Open VLD, de Waalse MR en de Duitstalige PFF.
Sinds de introductie van de spijkerbroek wordt er heel veel blauwe kleding gedragen. De kleur blauw wordt ook veel in uniformen gebruikt, bijvoorbeeld van de politie en van de marine.
In tegenstelling tot de witte boorden wordt met blauwe kleding de handwerkman aangeduid, die een blauwe overall draagt.
Met blauw bloed wordt bedoeld dat iemand van adellijke afkomst is. Deze uitdrukking komt uit het Spaans: sangre azul hadden diegenen die een blanke huid hadden en wier aderen dus goed te zien waren. Dat waren de dominante Castilianen, in tegenstelling tot de onderworpen Moren. De hoogste Belgische adel werd vroeger door de koning ontvangen in de Salon Bleu (blauwe salon).
Een blauwe was oorspronkelijk een scheldwoord voor iemand van Indonesische afkomst. Men heeft dit echter omgebogen in een geuzennaam. Dit is mede te danken aan de popgroep The Blue Diamonds.
De term komt door mongolenvlekken die veelal aanwezig zijn bij baby's van Aziatische afkomst.
Van de blauwe knoop zijn wil zeggen dat iemand een geheelonthouder is en op principiële gronden geen alcohol gebruikt. De geheelonthouders gaven in de 19e eeuw hun overtuiging aan door een blauwe knoop op hun jas te naaien.
In medische tekeningen worden zuurstofarme aders aangeduid met blauw, zuurstofrijke slagaders daarentegen met rood.
Melk zit vaak in een blauwe verpakking, in tegenstelling tot yoghurt (groen), karnemelk (rood) en vla (geel). Ook melkchocolade is meestal verpakt in blauw papier, terwijl pure chocolade in rood papier is gewikkeld. Daarnaast bevatten verpakkingen van Griekse gerechten ook vaak veel blauw.
In de schilderkunst speelt de kleur blauw een grote rol bij het atmosferisch perspectief.
In de kleurcodering voor elektronica staat blauw voor het cijfer 6.
In de christelijke iconografie staat de liturgische kleur blauw voor de hemel, voor het goddelijke. Op iconen uit de Oosters-orthodoxe kerk waarop de maagd Maria en Christus zijn afgebeeld, gaat zij gekleed in het goddelijke blauw terwijl Christus in het rood is afgebeeld: de kleur van het mens-zijn. In de Room-Katholieke traditie staat lichtblauw als kleur voor de onschuld. Dit is een andere reden waarom Maria op afbeeldingen altijd gekleed is het lichtblauw. Dit gebruik stamt al uit 1570 (Missale Romanum) toen de symboliek van kleuren sowieso belangrijker was dan het vandaag de dag is.
blauwvariaties
Blauw in de taal
- Iemand bont en blauw slaan - iemand toetakelen, zodat die persoon veel blauwe plekken krijgt - Blauw zijn - Dronken zijn - een blauwtje lopen - nul op het rekest krijgen bij een (huwelijks)aanzoek of amoureuze toenadering - een blauwe boon - een kogel - blauwe kaas - blauwschimmelkaas - zich blauw ergeren of zich bont en blauw ergeren - zich sterk ergeren - blauwbekken - het erg koud hebben - blauw zien van de kou - de huid heeft een blauwe kleur gekregen van de kou - alles blauw blauw laten - alles maar laten doorgaan, geen actie nemen - blauwe bloempjes - praatjes - een blauwe maandag - korte tijd iets gedaan hebben - zich blauw betalen aan iets - veel te veel betalen - Zwolse blauwvingers - de inwoners van Zwolle.
Deze beide gezegden hebben te maken dat je van veel muntgeld tellen blauwe vingers kon krijgen.
- blauw op straat - duidelijke aanwezigheid van geuniformeerde politie in de openbare ruimte i.v.m. preventie van criminaliteit - zo blauw als een tientje - dronken (een verwijzing naar de kleur van het Nederlands bankbiljet van 10 gulden) - Blauwe Salon, een zaal in het Koninklijk Paleis te Brussel - een Blauwe - Scheldwoord voor iemand van indonesïsche komaf
kerststal in Delfts blauw www.hollandsouvenirshop.nl
Blauw is de kleur van waarheid, helderheid, waardigheid, status en macht. Maar ook de kleur van oneindigheid, de hemel, ruimte, reizen, geestelijke liefde, meditatie en eeuwigheid. De kleur van goddelijkheid en onschuld. De kleur van de hemel, kleur van trouw; Mariakleur (melancholie, oprechtheid). De kleur van de verdieping op geestelijk gebied en de kleur van hoop en rust. Blauw is een koele, rustige en neutrale kleur. Het werkt kalmerend en verzachtend.
Emoties en eigenschappen die geassocieerd worden met (evenwichtig) blauw zijn: wilskracht, idealen, geloof en vertrouwen in intuïtief inzicht, een verkoelende en verruimende sfeer die inspiratie, rust en vrede geeft en werkt tegen sleur. Blauw bevordert de communicatie en zelfexpressie. Het verruimen van de blik, stimulering van gevoel voor kunst en muziek. Indien blauw overactief is, dan leidt dit tot dogma's, arrogantie, zelfgenoegzaamheid, negativiteit en egocentrisme.
Te weinig blauw leidt tot koppigheid en angst voor verandering, hetgeen kan leiden tot terugtrekking uit de wereld, angst, verlegenheid en onbetrouwbaarheid. Wie blauw als favoriete kleur heeft, blijft meestal kalm en nuchter. Hij/zij heeft een vreedzaam karakter, een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid, is trouw, eerlijk, verstandig en hardwerkend.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 12 november 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 12 november
607
Overleden : Paus Bonifatius III de 66e paus van de Rooms-katholieke Kerk Hij werd in Rome geboren als zoon van Johannes Katadiokus en was van Griekse afkomst.
1638
De Amsterdamse Hortus botanicus wordt opgericht.
1812
Het leger van Napoleon trekt zich terug uit Moskou en steekt de Berezina over.
1912
Na een zoektocht worden de lichamen van poolonderzoeker Robert Scott en zijn groep gevonden, hun laatste kamp werd hun graf.
1918
Oostenrijk wordt een republiek (Deutschösterreich tot 21 oktober 1919).
1918
Geïnspireerd door de omwentelingen in Duitsland en Rusland roept de Nederlandse socialistische leider Pieter Jelles Troelstra op tot revolutie. Hij veroorzaakt paniek, maar krijgt geen bijval.
De blankvoorn (Rutilus rutilus) is de meest algemene vis in Nederland en komt in bijna ieder watertype in grote aantallen voor. De blankvoorn is een soort uit de familie van de karperachtigen.
De blankvoorn (Rutilus rutilus of Leuciscus rutilus) is zeer algemeen en leeft in heel Europa ten noorden van Pyreneeën en Alpen, maar niet in Schotland en Ierland; hij komt ook voor in grote delen van W.-Azië.
Engels : Common Roach Duits : Rotauge, ook Plötze of Schwal genoemd Frans : gardon, rousse, roche of Rottel
Over het algemeen kan de blankvoorn herkend worden aan de rode vlek in de iris boven de pupil.
In de grote rivieren en andere watertypen zijn de ogen soms bleek. Ook de kleur van de vinnen kan variëren van bleek tot rood. Het bovenlichaam heeft een wat blauwe kleur en het onderlichaam is wit. De anaalvin heeft een korte basis (12-14 vinstralen) evenals de rugvin (12-14). Het aantal schubben langs de zijlijn varieert van 39 tot 48.
De blankvoorn is een vrij slank visje maar wordt langzaam wat hoger van bouw bij een groter formaat.
Rutilus rutilus auteur : George Chernilevsky CC 3.0
De blankvoorn wordt zo'n 45 cm groot. Hij bereikt dit formaat vaak in de grote rivieren en in zandafgravingen.
In kleinere wateren wordt de blankvoorn vaak niet groter dan 30 cm. De blankvoorn komt ook vaak in relatief voedselarm water als dominante vis voor en wordt dan niet veel groter dan 25 cm.
Een bevestigd record tot heden is een een blankvoorn gevangen in de Rijn, Duitsland, 3.13kg 56cm in 1981
blankvoorns in hun natuurlijke habitat auteur : T.Voekler CC 3.0
De vis leeft vooral in meren met veel planten, maar ook wel in stromend water en zelfs in brak water. Hij leeft in scholen en eet slakken, tweekleppigen, kreeftachtigen, insectenlarven en plantaardig voedsel. Meestal houden de scholen blankvoorn zich vlak bij de bodem op, alleen bij zeer warm weer komen ze naar het oppervlak.
Jonge blankvoorn leeft van watervlooien en muggenlarven. De blankvoorn vindt zijn voedsel op zicht, zodat hij in troebel water de concurrentie verliest met de brasem, een vis die zijn voedsel uitfiltert met zijn kieuwzeef.
Rutilus rutilus
Een schoolvoorbeeld van vergane glorie, dat is de blankvoorn. Eens was hij de belangrijkste sportvis uit onze wateren. Tot de mens, weer eens, ingreep en massaal begon met het uitzetten van tonnen en nog eens tonnen grote en kleine brasem.
Men werd plots verliefd op grote brasems. Deze zette men uit omdat brasem heel wat goedkoper was dan de blankvoorn. Ook omdat ze makkelijker kunnen gevangen worden en omdat brasem ook flink doorweegt bij de wedstrijdvisser.
En zo verloor de blankvoorn niet alleen zijn titel van meest geliefde sportvis, hij werd ook door de brasem verdrongen. Omdat de brasem de lelijke gewoonte hebben de grond om te woelen op zoek naar eetbare insectenlarven en diens meer. Zo maken ze het water erg troebel en de blankvoorn is daar niet geschikt voor.
Soms wordt door het waterbeheer besloten geen brasem meer uit te zetten in openbaar water, want ook in onze kanalen zwemmen meer brasems dan goed is. Terwijl op enkele locaties de visvijvers totaal verbrasemd zijn en er nog amper een plaatsje overblijft voor enkele blankvoorns.
Gelukkig zien we de laatste tijd dat de blankvoorn weer de meest voorkomende vis is in onze viswateren.
recordvangst door Klaus Schneiderhan (2010) > 52cm - 2.49kg in de Neckar, Duitsland www.fishing-worldrecords.com
Een blaker is een lage kaarshouder met een platte voet, meestal voorzien van een handvat in de vorm van een oog of een steel. Ook heeft een blaker meestal rondom een opstaande rand, zodat gesmolten kaarsvet er niet af kan lopen.
Voordat elektriciteit gemeengoed werd in gebouwen, werden blakers algemeen gebruikt als eenvoudige lamp.
blaker - 18e-eeuws Delfts blauw en 19e-eeuws zilveren montuur
Blakers werden meestal van messing of koper gemaakt, in sommige gevallen ook wel van keramiek.
De doorsnee blakers waren hamergeslagen en op verzoek werden ze van een witte laklaag voorzien.
nachtblakertje - omstreeks 1750 Frankrijk
Tegenwoordig worden ze alleen nog gebruikt als decoratie.
zilveren blakertje - maker : Pieter Lodewijk Uriot - 1857 met origineel dovertje - schotel gemaakt in China omstreeks 1700
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 10 november 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 10 november
1549
Overleden : Paus Paulus III (81), geboren als Alessandro Farnese.
1674
Nederland draagt officieel Nieuw-Nederland over aan de Britten. De nieuwe naam wordt New York.
1775
Het United States Marine Corps (USMC) wordt opgericht door Cpt.Samuel Nicholas.
1871
Journalist Henry Morton Stanley ontdekte de vermiste Schotse zendeling David Livingstone in het Afrikaanse dorpje Ujiji, en sprak daarbij de later legendarische woorden "Dr. Livingstone, I presume?".
1885
Demonstratie van de eerste motorfiets door bouwer Gottlieb Daimler.
1891
Overleden : Arthur Rimbaud (37), Frans dichter.
1895
Eerste voorstelling van de cinematograaf van de gebroeders Lumière in Brussel.
1914
De Duitsers bezetten Diksmuide tijdens De Slag om IJzer in de Eerste Wereldoorlog.
1917
De Derde Slag om Ieper gestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog.
1918
De Duitse keizer Wilhelm II wordt als vluchteling tot Nederland toegelaten.
1943
Onthoofding van de rooms-katholieke priesters Johannes Prassek (32), Eduard Müller (32) en Hermann Lange (31), en de Evangelisch-Lutherse pastor Karl Friedrich Stellbrink (49) in een gevangenis in Hamburg. Ze worden de Lübecker martelaren genoemd.
1965
Het beeld van Manneke Pis gestolen van zijn sokkel in België.
1969
De eerste aflevering van Sesame Street (Sesamstraat) in Amerika.
1982
Overleden : Leonid Brezjnev (75), politiek leider van de Sovjet-Unie.
2006
Overleden : Jack Palance (87), Amerikaans acteur.
2008
Overleden : Wannes Van de Velde (71), Vlaams zanger, dichter en beeldend kunstenaar.
Deze soort komt voor in de Verenigde Staten; in North Carolina, zuidelijk Florida en oostelijk Louisiana. Ook in enkele omliggende staten komen geïsoleerde maar redelijk stabiele populaties voor. Hoewel er vele boomkikkers zijn die geluiden maken en tientallen soorten zeer luidruchtig zijn maken de mannetjes van deze soort een kenmerkend, blaffend geluid. In de paartijd, als de mannetjes met de kwaakblaas de vrouwtjes proberen te lokken, zitten ze meestal half in het water.
Hyla gratiosa
De maximale lengte is ongeveer zeven centimeter en deze soort is te herkennen aan de diepgroene kleur, zwarte ronde vlekken op de rug en een witte zwartomrande flankstreep, die helemaal doorloopt onder de ogen en over de bovenlip. De kleur is variabel omdat van kleur veranderd kan worden, en loopt uiteen van licht- tot donkergroen. De kikkervisjes zijn bruin en hebben geen pigmenten in de staart waardoor ze er vis-achtig uitzien. Het lichaam van de kikker is rond en stomp en de tenen hebben erg grote hechtschijven, mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden door een wat duidelijker vlekkenpatroon, in de paartijd hebben de mannetjes een donkere keel.
De blaffende boomkikker is een echte klimmer die maar zelden op de bodem komt tenzij het langdurig heet of droog is; dan wordt een holletje onder de grond gegraven en op betere tijden gewacht; een soort 'zomerslaap'. De eitjes worden in wat diepere wateren gelegd en de vrouwtjes leggen ze één voor een, dus niet in een klomp of sliert. Een vrouwtje kan wel 2000 eitjes per keer afzetten maar het duurt tot tien weken eer de larven op het land kruipen en dat is voor een boomkikker vrij lang.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 9 november 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 9 november
1641
Overleden : Ferdinand van Oostenrijk (32), landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden.
1799
Staatsgreep van 18 Brumaire in Parijs, waarbij Napoleon in Frankrijk aan de macht komt.
1856
Overleden : Étienne Cabet (68), Frans filosoof, politicus en utopist.
1888
Jack The Ripper maakt zijn laatst gekende slachtoffer, Mary Jane Kelly.
1907
De Cullinan diamant wordt aan King Edward VII geschonken voor zijn verjaardag.
1913
De "Great Lakes storm of 1913" teistert de Grote Meren, Canada, 19 schepen zinken en er sterven 250 mensen.
1939
Venlo-incident, Twee Engelse spionnen werden vanaf Nederlands grondgebied bij de grensovergang Venlo-Herongen ontvoerd naar nazi-Duitsland door een Duits overvalcommando. Hierdoor werd Nederland betrokken in de Tweede Wereldoorlog.
1965
Groningen stopt met de Trolleybus.
1970
Overleden : Charles de Gaulle (79), Frans generaal en politicus.
1983
Biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur worden ontvoerd.
1985
Vlak voor sluitingstijd valt de Bende van Nijvel het warenhuis Delhaize in Aalst binnen en schiet met zware munitie op alles wat beweegt. Er sterven 8 mensen. Voor zover bekend was dit de laatste overval die de bende pleegde. Er is nog niemand veroordeeld.
1989
Val van de Berlijnse Muur, begin van het einde voor de veertigjarige DDR.
1991
Overleden : Yves Montand (70), Frans acteur en zanger.
1991
In Culham (in het Verenigd Koninkrijk) wordt voor de eerste maal stroom opgewekt uit kernfusie.
1997
Overleden : Paul Haghedooren (38), Belgisch wielrenner.
Bladud (Lud Hudibras) was volgens de legende, zoals beschreven door Geoffrey of Monmouth, koning van Brittannië van 881 v.Chr. - 861 v.Chr.
Bladud was de legendarische stichter van Bath en de heilige tempel van Aqua Sullis. Hij wordt genoemd in Geoffrey van Monmouth's Geschiedenis van de koningen van Groot-Brittannië en Het leven van Merlijn, geschreven in de twaalfde eeuw. De bron van de oorspronkelijke legende is onduidelijk.
Hij was de zoon van koning Rud Hud Hudibras.
beeld van koning Bladud aan de Romeinse baden in Bath auteur : Smalljim CC 3.0
Prins Bladud leed aan lepra en werd verbannen en verstoten door zijn vader, voordat hij vertrok nam zijn moeder hem terzijde en gaf ze hem een gouden ring. Deze ring was de sleutel tot zijn terugkeer als hij ooit zou genezen van de ziekte.
Overal waar de prins kwam werd hij gemeden en hij ging werken als varkenshoeder.
Op een dag werden zijn varkens ook ziek en om dit te verzwijgen aan zijn werkgever vluchtte hij met de dieren over de rivier Avon (die plaats heet nu Swineford).
Zo kwam hij terecht in het land dat nu bekend staat als Bath.
Op een dag leek één van zijn varkens wel gek te worden en het dier sprong in de zwarte modder van een moeras. Bladud worstelde om het dier uit het moeras te trekken en merkte later dat de plekken waar hij en het varken onder de modder hadden gezeten, genezen waren.
Hij nam meerdere baden in de modder en werd zo genezen van de ziekte.
muntstuk met beeltenis van koning Bladud
Bladud keerde terug naar het hof en werd met open armen verwelkomt door zijn moeder.
Tijdens zijn regering stichtte hij Kaerbadum (Bath) en de hete baden in die stad.
Hij droeg de stad op aan de Griekse godin Minerva, en brandde offervuren ter ere van haar.
Bladud moedigde necromanie aan, verering van de geesten van de doden.
Er wordt verteld dat hij vleugels maakte en probeerde te vliegen vanaf Apollo's tempel in Trinovantum (Londen), maar omkwam toen hij tegen een muur vloog. Bladud regeerde 20 jaar. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Leir.
Bron : - Wikipedia CC 3.0 - www.mysteriousbritain.co.uk - Internet
Bladsprietkevers (Scarabaeidae) vormen een familie uit de orde kevers (Coleoptera).
Bladsprietkevers zijn te onderscheiden van andere kevers door met name hun antennes, het belangrijkste orgaan van bladsprietkevers. Ze speuren er eten mee op en vinden er soortgenoten mee.
Engels : scarabs of scarab beetles Duits : Blatthornkäfer Frans : scarabées
gouden tor (Cetonia aurata) foto : Eric Steinert CC 3.0
De meeste soorten hebben een rond, bol lichaam, korte tasters en grote, soms glanzende dekschilden, vaak met lengtegroeven en soms met beharing. Enkele bekende groepen zijn de mestkevers, de penseelkevers en de meikevers.
Bladsprietkevers hebben platte, waaiervormige uiteinden aan de tasters, hiermee sporen mannetjes en vrouwtjes elkaar op om te kunnen paren.
De rozenkevers (Cetoninae) hebben een krachtige bouw, en vaak opvallend lange poten waarmee ze kunnen graven en zich aan takken of (voor het mannetje bij de paring) aan vrouwtjes kunnen vasthouden.
Mannelijke Oxysternon conspicillatum auteur : Richard Bartz, Munich Makro Freak CC 3.0
De larve wordt engerling genoemd en leeft van levend of dood plantaardig materiaal. Veel bekende soorten zijn berucht om de wortel-etende larven die planten en gazonnen om zeep kan helpen. Gazonliefhebbers zijn overigens meestal nog minder blij met het bezoek van de larven etende mol.
Larven van mestkevers leven van mest, echter alleen mest van herbivoren zoals runderen. Een aantal soorten, met name de grotere kevers kennen een larvestadium van meerdere jaren. Volwassen kevers leven doorgaans niet lang; enkele weken tot een maand, en eten vaak plantendelen als nectar, fruit en stuifmeel.
De keverlarven leven lang niet altijd van levend plantaardig materiaal: er zijn vele soorten die zich met rottende bladeren en humus voeden.
engerlingen (boven gouden tor, onder meikever) auteur : Isabelle Diana CC 3.0
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 7 november 2010
- Nederland
Gebeurtenissen VANDAAG 7 november
739
Overleden : Heilige Willibrordus (81), patroon van de Nederlandse Kerkprovincie.
1633
Overleden : Cornelius Drebbel (61), Nederlands uitvinder.
1665
De Londen Gazette, de oudste nog bestaande krant wordt voor de eerste maal gepubliceerd.
1908
Er wordt gemeld dat Butch Cassidy en de Sundance Kid zijn gedood in Bolivië.
1908
Ernest Rutherford slaagt er voor het eerst in een atoom te isoleren.
1918
De laatste aan Shell-shock lijdende soldaat wordt geëxecuteerd wegens desertie.
1938
Hirschel Grynszpan, een 17-jarige uit Duitsland verbannen joodse jongen schiet in Parijs op de Duitse ambassade, uit woede om zijn lot, de diplomaat Ernst vom Rath, dood. Deze gebeurtenis is voor nazi-leider Goebbels aanlieding een grote anti-joodse campagne op te zetten. Op 9 november wordt dat duidelijk tijdens de "Kristallnacht" waarbij tienduizenden joden worden aangevallen door leden van de SA en andere NSDAP-organisaties.
1944
Franklin D. Roosevelt wordt voor een vierde termijn als president van de VS gekozen, een unicum in de Amerikaanse geschiedenis.
1975
Bij een explosie bij DSM in Geleen komen 14 medewerkers om het leven en raken 109 medewerkers zwaar gewond. De bedrijfsbrandweer heeft tot 14 november nodig om de hevige branden op het terrein te blussen.
1978
Ajax organiseert een afscheidswedstrijd voor Johan Cruijff tegen Bayern München. De Duitse club wint met 8-0.
1980
Overleden : Steve McQueen (50), Amerikaans filmacteur.
1990
Een derde van het filmterrein van de Universal Studios wordt door brand verwoest.
1990
Op 7 november 1872 vertrok de brik Mary Celeste uit New York met een lading van 1701 vaten ruwe alcohol voor Genua, met aan boord de kapitein, diens vrouw en twee jaar oude dochtertje, en zeven bemanningsleden. Op 5 december wordt het schip verlaten teruggevonden.
2001
De Belgische vliegmaatschappij Sabena wordt failliet verklaart.
Een Bladkoning die druk door een bomensingel fladdert doet bij iedere vogelaar het hart sneller kloppen.
De naam Grauwstuitboschzanger, zoals deze vogels tijdens de vorige eeuwwisseling nog werden genoemd, doet de soort dan ook zeker geen eer aan.
Het zijn leuke loofzangertjes met subtiele kenmerken in verenkleed en roep die nu met recht de naam Bladkoning dragen, vaak wat oneerbiedig afgekort tot Blako.
Phylloscopus inornatus auteur : lacfs
Het voorkomen van de Bladkoning in de broedtijd strekt zich uit van de Oeral tot in het Verre Oosten van Rusland. Boven de Poolcirkel vinden we weinig Bladkoningen. Zuidelijk komt de soort voor tot in Mongolië en Noord-China. Hier bewonen ze uitgestrekte loofbossen.
Ze verlaten in augustus-september de broedgebieden om in Zuidoost-Azië te overwinteren. Hier is het vaak de meest algemene vertegenwoordiger van het geslacht Phylloscopus.
Terugtrek naar de broedgebieden vindt plaats in maart en april.
bladkoning foto : Nial Moores
De bladkoning is een van de kleinste soorten zangvogels, hij heeft een lengte van 9,0 tot 10,5 centimeter. Het lichaam is groen-grijs, het lichaam aan de onderzijde is vuilwit. Opvallend is de brede geel-witte vleugelstreep. Het hoofd heeft een lange en brede, felgele streep over de ogen en onder een donkere oogstreep. De snavel is dun en puntig. De poten zijn bruin roze.
Overleden : Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (53), Russisch componist.
1919
Eerste radio-uitzending in Nederland voor een algemeen publiek verzorgd door radiopionier Hanso Schotanus à Steringa Idzerda.
1923
Jacob Schick verkrijgt een octrooi op 's werelds eerste elektrische scheerapparaat.
1956
Nederland trekt zich terug van de Olympische Spelen in Melbourne uit protest tegen de Sovjet-inval in Hongarije.
1972
In de restauratiewagon van de Japanse Kitaguni-express breekt brand uit terwijl de trein in de dertien kilometer lange tunnel bij Fukui rijdt. Reddingswerkers vinden later 29 personen die door verstikking omkwamen.
1990
Hongarije wordt het 24e lid van de Raad van Europa en is zo het eerste land van het Warschaupact dat toetreedt tot de organisatie.
Bladgoud is goud dat tot een dikte van 0,0001 mm is geplet waarbij het hameren grotendeels nog steeds handmatig gebeurt. Bladgoud wordt gebruikt om allerhande voorwerpen van een gouden uiterlijk te voorzien, zoals meubilair, schilderijlijsten, beelden en ook deurposten, raamkozijnen, ornamenten en daken.
Tegenwoordig mag de techniek zich weer in een groeiende populariteit verheugen.
werken met bladgoud auteur : Juangonzalez64
Om een metalen blad van eentiende micrometer dik te produceren is een legering met een hoge vervormbaarheid nodig.
Bladgoud bestaat meestal uit een legering met een of meer andere metalen zoals titanium, zilver en koper. Een stuk goud wordt net zo lang gewalst, of in sommige gevallen handmatig gehamerd, dat een dun blad overblijft. Dit blad wordt vervolgens in stukken gesneden. Daarna worden goudvelletjes van ongeveer 10 x 10 cm afwisselend met zijdepapier gestapeld tot een pakket en uitgehamerd tot er een zekere, vastgestelde hoeveelheid uitsteekt, die wordt weggenomen. Dit stapelen en hameren gaat door tot de gewenste dikte is verkregen, die bepaald wordt door weging.
Één kilogram goud kan zo dun worden gewalst dat het een oppervlakte krijgt van twee tennisvelden (500 m2).
werken met bladgoud auteur : Juangonzalez64
Veel oude beschavingen zoals de Romeinen en Vikingen maakten al gebruik van deze techniek. Zo waren Vikingschepen vaak met bladgoud bedekt. Dit was een dure techniek aangezien het bladgoud toen nog minstens een millimeter dik was. Dunner lukte in die tijd gewoon nog niet.
Ook in middeleeuwse boeken zijn met bladgoud bewerkte afbeeldingen te vinden. De Kyaiktiyo Pagode in Myanmar, die zo rond de 12e eeuw werd geplaatst, staat zelfs op een verguld rotsblok.
Veel oude voorwerpen zijn in de loop van de eeuwen van hun gouden jasje ontdaan door rovers die het goud goed konden gebruiken.
Bladgoud wordt ook in de keuken gebruikt. Zo kunnen taarten en toetjes met bladgoud worden bedekt.
Danziger Goldwasser is een likeur met stukjes bladgoud erin.
werken met bladgoud auteur : Juangonzalez64
Om het bladgoud goed te hanteren (zorgen dat het niet scheurt), is een zeer verfijnde techniek vereist met behulp van een zogenaamd goudkussen (liefst met kap), een goudmes, een goudaanlegger (om het goud mee op te pakken) en een goudstoffer om het goud goed aan te drukken en overtollig goud te verwijderen.