CHEERY

Image and video hosting by TinyPic
17-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY , WAS JULLIE MAMS OOK KWAAD ALS ZO'N GUM IN DE WAS KWAM ?Kauwgum.

Kauwgum xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />


Het kauwen op verschillende soorten natuurlijke gom werd al vermeld in de Klassieke Oudheid. Dergelijke natuurlijke gommen waren afkomstig van een aantal soorten bomen. Bekend is bijvoorbeeld de arabische gom, die nu vooral in drop gebruikt wordt. Het kauwen zal toen, net als nu twee functies gehad hebben, enerzijds een vorm van ontspanning, anderzijds om te zorgen voor een frisse adem.

In het oude Griekenland werd vooral gekauwd op de mastiche gum, met als voornaamste doel het verkrijgen van een frisse adem. De gom wordt nog steeds gewonnen in Turkije en Syrië, en daar nog steeds door de locale bevolking als kauwgum gebruikt. Het gebruik verspreidde zich echter niet naar de rest van Europa.

 

.

De Mastic boom (Pistacia lentiscus)


Aan de andere kant van de wereld, in Amerika, kauwden de Indianen ook op een soort hars, meestal van een soort naaldbomen. De blanke kolonisten die in de 18e eeuw in contact kwamen met de Indianen in New England (rond New York), namen deze gewoonte over en begonnen zelf met het winnen van het witte sap. De winning vond plaats vergelijkbaar aan het winnen van rubber; er werd een inkeping gemaakt in de schors van de boom en het sap stroomde vanzelf naar buiten. Dit sap werd ingedikt totdat er een kleverige kauwbare substantie ontstond. Vaak werd er ook bijenwas aan toegevoegd om het kneedbaarder te maken.

In 1848 werd de eerste commerciële kauwgum gemaakt, door John B. Curtis in Maine, in de VS. In eerste instantie produceerde hij ook kauwgum gebaseerd op het sap van bomen, maar al in 1850 ging hij over op het gebruik van paraffine als basis van de gum. Paraffine wordt gewonnen uit aardolie. Paraffine leverde een betere kwaliteit kauwgum dan het dennensap, mede omdat het veel minder verontreinigingen en bijsmaak had. Ook in de 50er jaren van de 19e eeuw werden er voor het eerst smaken aan de kauwgum toegevoegd. In 1869 kwam het eerste patent op kauwgum, nog steeds in Amerika.


.

De sappodielja of sapodilla boom moest eerst 20 jaar oud zijn.


In 1871 een nieuw soort kauwgum kwam op de markt. De basis van deze kauwgum was een Mexicaanse natuurlijke gum van de Sapodilla boom, die al eeuwen door de locale Indianen was gebruikt. Het werd naar de VS geïmporteerd om er een nieuw soort rubber van te maken, dit bleek echter niet te lukken. Echter, het bleek een goede basis te zijn voor kauwgum. Het werd op de markt gebracht in een pure variant en met een dropsmaak. Deze laatste variant, Black Jack, is tot ongeveer
 


.




1972, een eeuw later dus, op de markt geweest.

Inmiddels waren veel meer bedrijven begonnen met het produceren van de nieuwe gum. Technologische ontwikkelingen zorgden er voor dat de smaak langer in de gum aanwezig bleef en er kwamen ook veel meer smaken in de handel. Vanaf de 60er jaren van de 20e eeuw zijn er ook suikervrije varianten op de markt. Maar pas in de 90er jaren werden deze zeer populair. 

.

In 1939 werd er begonnen met wetenschappelijk onderzoek naar de rustgevende effecten van het kauwen op kauwgum. Het bleek al snel dat mensen door het kauwen zich meer op hun gemak voelden en dat de stress verschijnselen afnamen. Het maakte niet uit waarop men kauwde, al was kauwgum, door de betere smaak, wel de meest populaire vorm.

 


.

 

 Iedere fabrikant heeft zo zijn eigen gum basis, die niet bekend gemaakt wordt.

 Er zijn veel smaken op de markt, meestal gebaseerd op mint (voor een frisse adem) of fruitsmaken. Dropsmaak is ook een populaire variant. Chocolade smaak is niet mogelijk, omdat het vet in de cacaoboter de kauwgum te week maakt.

Kleurstoffen en glansmiddelen worden toegevoegd om het produkt te doen blinken.


.

 De meer Europese tablet-vormige kauwgum wordt na het walsen in stukjes gesneden en gecoat met een suiker/was mengsel. Hierdoor wordt er een hard laagje om de kauwgum gebracht. De stukjes worden hierna verpakt.

.

.

Kauwgom is lekker. Je krijgt er een frisse smaak van in je mond. En je wordt er niet dik van. Als je in een vliegtuig kauwgom eet, klappen je oren niet dicht. Ook kan kauwgom je helpen bij stoppen met roken. En als je zo’n wit kauwgumpje zonder suiker gebruikt is dat ook goed voor je gebit. Kauwgom is best goedkoop, want je kunt heel lang met een stukje kauwgom doen. En het is zowat overal te koop. In de supermarkt, bij tankstations en bij kantines. En dan in alle soorten, maten, kleuren, en smaken. In 1870 werd voor het eerst een smaakje toegevoegd aan de gom. Dat gebeurde in Amerika, het belangrijkste kauwgomland van de wereld.  En al gauw kwamen er meer. Kauwgom met de smaak pepermunt was de eerste, en werd in Amerika steeds populairder. In Nederland  en België begon het gekauw op de kauwgom pas na de Tweede Wereldoorlog. Veel Amerikaanse soldaten die Nederland en België in 1945 bevrijdden, hadden kauwgom bij zich. Ze kauwden het zelf, maar deelden het ook uit.
Got any gum chum, riepen de kinderen
 Steeds meer Nederlanders en Belgen leerden kauwgom kennen. Kauwen op kauwgom werd stoer gevonden. Heel wat jongens wilden er net zo stoer uit zien als Amerikaanse soldaten. Om indruk te maken, en natuurlijk dat het lekker was.
 Ook meisjes gingen kauwen.


.


Kort na de oorlog was er nog maar weinig kauwgom in Nederland. De kauwers waren zuinig op hun kauwgom. Met één stukje deden ze heel lang. Soms legden ze hun kauwgom netjes weg. Bijvoorbeeld in een bakje met water. Dan konden ze na het eten de kauwgom weer lekker in hun mond stoppen. De eerste kauwgomfabriek in Nederland ging in 1948 van start. De fabriek heet: Maple Leaf.Die fabriek bestaat nu nog steeds en staat in Amsterdam.

.

 

 De kauwgomfabriek

Voordat je wilt beginnen met kauwen moet natuurlijk eerst het kauwgom worden gemaakt. Dat gebeurt in de kauwgomfabriek

Net als in de keuken worden er allemaal ingrediënten bij elkaar gedaan zodat er een lekker kauwgumpje uitkomt. Eerst komt de smeltafdeling. De smeltafdeling weegt de juiste hoeveelheden af van de hoofdingrediënten die samen de gombasis vormen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van rubber, hars, was en weekmakers. De rubber is een sap die uit de (sappodielja boom) wordt gehaald. Deze (sappodielja bomen) moeten minstens 20 jaar oud zijn en er wordt dan één keer in de 4 jaar rubber uitgehaald. De gombasis die hiervan gemaakt wordt is voor iedere smaak kauwgom hetzelfde. In gelijke hoeveelheden komen de verschillende ingrediënten in grote smeltmachines. De massa wordt verhit tot een temperatuur tussen de 80 en 130 graden. Daarna komt de smeltmachine.

De hete gesmolten kauwgombasis heeft het uiterlijk van een dikke siroop.

Elke dag gaat zo'n 9.000 kilo kauwgombasis van deze smeltmachines naar de volgende afdeling. Dat is de kneedafdeling.

De massa wordt gekneed samen met de ingrediënten die er echte kauwgom van maken. Voor de suikerkauwgom gaan er kilo's suiker en vele liters stroop in het deeg. Nu komt er een smaakje aan. Dat gebeurt in het smeurlaboratorium. Hier worden de smaakoliën voor de kauwgom gemaakt. Zo wordt voor mint smaken bijvoorbeeld pepermuntolie er door heen gedaan. Meestal zit door zo’n klein vierkant wit kauwgompje geen suiker door. Bij andere smaken zoals aardbei wel. Na het smaakje gaan ze de kauwgom snijden. Dat doen ze in de snij afdeling. De kauwgom wordt nu eerst tot broodjes gevormd die nog moeten afkoelen. Als ze afgekoeld zijn worden de broodjes eerst onder een soort strijkijzer platgedrukt. De dunne plak die overblijft, gaat door de snijmachine die er kleine kauwgompjes van vormt. Ze zitten dan nog wel aan elkaar vast. Dan gaan het weer door naar de drageer afdeling. De kauwgom wordt in kleine stukjes gebroken en er komt een knapperig laagje op. Dat gebeurt in draaiende pannen waar een hoge suikeroplossing op het kauwgompje wordt gespoten. Hierna wordt met warme droge lucht dit laagje gedroogd. De kauwgompjes glanzen dan nog niet. Daar zijn speciale glanspannen voor. In deze pannen wordt het bovenste laagje glimmend gemaakt, zodat de kauwgom er mooi uitziet. De kauwgom is nu klaar om ingepakt te worden. Dat gebeurt op de inpakafdeling. De kauwgompjes komen eerst in de sorteermachines terecht. Die verpakken de kauwgompjes in strips met folie erover heen. Strips zijn deze dingen: Daarna kunnen de pakjes in dozen worden verpakt en kunnen met de vrachtwagens naar de winkels worden gebracht.

 .

 Soorten kauwgom

Er zijn eigenlijk maar twee soorten kauwgom: Chewing gum en Bubble gum. Chewing gum is het engelse woord voor kauwen.

Chewing Gum Bubble Gum

.


Bubble is ook Engels en betekent luchtbel.

Chewing gum zitten meestal in strips. Met Chewing gum kun je geen bellen blazen. Dat kan met Bubble gum wel. Bubble gum bestaat in de vorm ballen, blokjes en plakken. Ze kunnen verschillende en smaken hebben. De kauwgomballen glimmen wel. Maar de blokjes niet.



..


Bubble gum wordt ook wel klapkauwgom genoemd. Natuurlijk zijn er nog wel meer soorten kauwgom, maar dat is kauwgom waar mee je bellen kunt blazen of gewoon kauwgom om alleen maar op te kauwen. Je hebt veel smaken: mint, kaneel, salmiak, bijna alle soorten fruiten en misschien nog wel meer. In ons land staat de mint smaak bovenaan. De meeste kauwgom met mint smaak heeft de kleur wit, maar sommige ook wel een mintgroene kleur. Dropkauwgom kan zwart zijn en kauwgom met een fruitsmaak heeft vaak de kleur van het fruit waar die naar smaakt. Roze is de kleur die veel voor komt bij klapkauwgom, omdat de uitvinder ervan er geen andere kleur voor had toen de klapkauwgom voor het eerst werd gemaakt.
 

 .

 Kauwgomweetjes

- Wist je dat als je al de uitgekauwde kauwgomplakken van Amerikanen op elkaar plakt, je een plaklijn krijgt die 6x om de wereld kan!

- Wist je dat in Japan meer dan 150 smaken bestaan? Ze maken er zelfs bloemkauwgom en kauwgom die naar augurk smaakt.

- Wist je dat een Amerikaanse mevrouw in 1985 de grootste bel blies?

Zij blies een kauwgombel van 55, 8 centimeter, haar wereldrecord is nog steeds niet verbroken.

- Wist je dat in ons land een Amsterdammer de grootste bel blies,

Die was 31 centimeter.

- Wist je dat je met pindakaas kauwgom van banken en stoelen kan halen?

- Singapore geen kauwgom op straat mag gooien?

Als je dat wel doet krijg je een boete van 600 euro

 .



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (53)

28-08-2010
Fijn weekend Cheery
Ik heb nen tuttefrut zoen bij mateke die blijft plakken

Als je me strakjes zoekt ben ik hier te vinden

De negende editie van Dessel Swingt vindt plaats>

op zaterdag 28 augustus in Dessel - Witgoor.(men geboorte dorp ) hier een kijkje>

http://www.desselswingt.be/

Ik beloof er braaf te zijn

Image and video hosting by TinyPic

warme groetjes en knufffffff van ikke voor jou

28-08-2010 om 11:39 geschreven door Jeske


21-04-2010
Wist je Cheery
Dat ik altijd een pakje kaugom in mijn handtas heb en dat ik daar op kauw als ik mij gestrest voel en dat het inderdaad helpt.

Knuffie van mij
Loewiesa
2n82aae.jpg

21-04-2010 om 10:24 geschreven door Loewiesa


19-04-2010
goedeavond

Een goeie avond
En genoten van het zonnetje met het weekend
En nu hopen dat het zonnetje blijft schijnen,het geef de mens meer energie
 Een prettige avond  en goeie start van nieuwe week
Met al onze groetjes
 
25apxef.jpg body <>

19-04-2010 om 22:36 geschreven door rea


Lieve groetjes van uit De Klinge


Ik kom je een fijne maandag wensen





19-04-2010 om 14:17 geschreven door Lana & Pip


Lieve groetjes Cheery...knappe reportage ..is lang geleden.
347ioa9.gif

19-04-2010 om 12:48 geschreven door Vivi.


Een nieuwe week, een nieuw begin. Groetjes

Image and video hosting by TinyPic

Vriendelijke woorden kunnen kort zijn en makkelijk uitgesproken worden,
maar hun echo duurt eindeloos voort.

Naar de omstandigheden gezien, gaat het een beetje met mijn vrouw Josette.
Ze is niet zo ziek en slaperig als van de vorige chemokuren.
Wat niet wil zeggen dat het goed zou zijn.
Hebben van het mooie weer geprofiteerd om een wandelingetje te maken en terrasje te doen.
Nog een fijn begin van de nieuwe week en groetjes van
Josette & Rogier


19-04-2010 om 11:47 geschreven door Josette & Rogier


Een fijne nieuwe week
Image and video hosting by TinyPic
Bloemen hebben zoveel kleuren.
Bloemen hebben zoveel geuren.
Vershillende bloemen voor verschillende mensen
Maar speciaal voor jou een bloem met veel geluk
Groetjes Brigitta


19-04-2010 om 11:27 geschreven door Brigitta


Naar het schijnt kun je hier ook mee het roken afleren.

Steek een chewing gum in je mond inplaats van een sigaret.
Ik heb dat geprobeerd maar het lukte mij niet.
Ik heb het op de harde manier moeten afleren namelijk na een zware operatie aan de aderen.
"Verschaft april veel schone dagen, dan pleegt mei de last te dragen."
Na een prachtig en zonnig weekend kom ik je een al even zonnige week toewensen.
Veel lieve groetjes,
Roland

19-04-2010 om 10:35 geschreven door Roland


Lieve groetjes van Valerie

rrlelv.jpg

19-04-2010 om 10:16 geschreven door VALERIE


Lieve groetjes dikke knuffel
27y4lxcd.jpg

19-04-2010 om 05:06 geschreven door Diana


18-04-2010
Ghiiiii ... je haalt niet alleen intressante informatie naar boven , .. maar ook plezante herinneringen Cheery ...

/ Image Hosted by ImageShack.us Crea Miryam 1
Hallo Cheery... het was een heerlijke zonnige dag vandaag ... terrasjes zaten overvol ( tof ... ) ...hopenlijk kunnen we de week zo verder inzetten  ! Veel liefs , knuffffff Dierenopvoedster & Magnetiseur Miryam

16ua8-1l1-1

18-04-2010 om 23:47 geschreven door Miryam


Lieve groetjes van uit De Klinge


Ik kom je een fijne zondag wensen





18-04-2010 om 21:43 geschreven door Lana & Pip


hoikes
vandaag weinig woorden maar ....

grtz & bedankt

18-04-2010 om 19:54 geschreven door steffie


Precies veel werk met dat goedje uit je wasmachiene te krijgen mateke


Mateke maak de'r zekers een fijn en gezellig dagje van.

ik breng gewoon een zonnig groetje

ik maak er voor mij een gewoon een lui uitrustdagje van

Image and video hosting by TinyPic

warme groetjes en knufffffff van ikke voor jou

18-04-2010 om 17:42 geschreven door Jeske


zonnige groetjes Cheery
ci0xd.jpg

zoals een bloem zon nodig heeft
om te bloeien
zo heeft een mens liefde nodig
om mens te worden
Ik wens jullie een rustige zondag
Liefs en knuffeltjes Frieda

18-04-2010 om 14:46 geschreven door Frieda


Lieve groetjes dikke knuffel
Image and video hosting by TinyPic

18-04-2010 om 13:35 geschreven door Diana


Dag Cheery
079qi.gif
Hier is er gelukkig geen vliegverbod. Een hele fijne zondag hoor! Carine xXx

18-04-2010 om 10:43 geschreven door wiely


Hallo, lieve zondaggroetjes.....

Het zal vandaag een prachtige dag worden geniet er van hoor lieve groetjes van Brigitta

Klik hier voor meer gratis plaatjes

18-04-2010 om 09:59 geschreven door Gita


Goeie morgen
28l8fmt.jpg
Een heel interessant verhaal over de chiek, wordt hier bij ons gezegd.
Wel heel vervelend als ze aan je schoenen gaan plekken.
Geniet vandaag van het lente zonnetje, Nineke

18-04-2010 om 09:44 geschreven door Nineke


zondag

Image and video hosting by TinyPic

Groetje van bekske

18-04-2010 om 06:42 geschreven door bekske


Zondaggroetjes..

Goedemorgen lieve Cheery, mooi geschreven, heel interessant..
Het wordt een mooie dag, geniet er maar van,
ga ik ook doen, het duurt mssn weer niet lang
Knufje en liefs, Indra-

10zussz.jpg

18-04-2010 om 03:20 geschreven door Indra-


zondaggroetjes.
knopafbeelding1.jpg


Wij komen een fijne zondag
en veel blogplezier wensen
Veel liefs van Freddy, Patty en een
dikke knuffel van onze drie kapoentjes

18-04-2010 om 02:47 geschreven door patty en freddy


Gezellige zondag gewenst !

Image and video hosting by TinyPic
Een zonnige zondag...
Geniet van de warmte die ze voorspelde...
Veel liefs van Mia

18-04-2010 om 01:12 geschreven door Mia


17-04-2010
Ons ma kreeg het al op haar heupen als we aan het kauwen gingen
En als we dan nog probeerden blaasjes te maken en het boeltje helemaal over ons gezicht hing, dan waaide er zeker wat... Maar ik wist niet dat er zo'n geschiedenis voorafging aan kauwgom... Hartelijke avondgroetjes.

17-04-2010 om 22:11 geschreven door Natoken


Een gezellige avond wens je jou
Heel interessante uitleg over kauwgom.Geniet met volle teugen van dit heerlijk lenteweekend Peter
vlinder.jpg

17-04-2010 om 21:50 geschreven door marcoen ria


Een gezellige weekend Cheery...

Image and video hosting by TinyPic 
Met lieve groetjes een fijn weekend

17-04-2010 om 21:33 geschreven door eliane


goede avond Cheery
1269438148-240.png
ja Cheery dat is ooit wel eens gebeurt dat die tuttefrut tussen de was beland is en het is dan ook bij 1 maal gebleven hoor zo boos was ons moeder hi-hi-hi- nog een mooie avond en voor morgen een zonnige Zondag gewenst met veel liefs uit Lier xxxx

17-04-2010 om 21:17 geschreven door elisa - juliette


Hallo Cheery,

Photobucket

 Nu heb ik daar geen last meer van nu ons kinderen groot zijn maar vroeger, amaai heb ik mij dikwijls kwaad gemaakt hihi
nog een fijn weekend gewenst, liefs Jeannine

17-04-2010 om 21:00 geschreven door Jeannine


g avond

als afsluiter voor een prachtige dag wens ik je nog een gezellige avond


grtz & bedankt

17-04-2010 om 19:37 geschreven door steffie


ja ik erken dat van mijn kinderen
Image and video hosting by TinyPic lieve groet van bo

17-04-2010 om 19:11 geschreven door boomer


heb daar geen last van, hier ten huize kauwt niemand op kauwgom..
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

17-04-2010 om 16:08 geschreven door Chris en Annick


een aangename namiddag,ja daar kon ik voor boos zijn als ik met mijn schoen op terecht kwam
Image and video hosting by TinyPic

17-04-2010 om 15:23 geschreven door Brigitta


Met het zonnetje kom ik jullie een goede namiddag wensen

x4j4f8.jpg

17-04-2010 om 15:09 geschreven door VALERIE


Oei 't is al wat te laat om zo ne chickenboom te planten.
89.gif
En dat het goed weer is! Geen vuiltje aan die blauwe lucht . Kil maar met een truitje meer is het heerlijk om in te wandelen. Misschien is het deze namiddag zelfs warm genoeg zodat je van een terrasje kan genieten. Een hele fijne zaterdag! Carine xXx

17-04-2010 om 13:26 geschreven door wiely


Hallo Cheery

Ben even op bezoek geweest, om je een fijn en zonnig weekend te wensen

Bedankt voor je bezoekje, zelf ben ik niet zo'n liefhebster van kauwgum
ook vroeger niet... maar dit verslag over kauwgum is wel erg leuk en interessant

tulpen1.jpg

Lieve groetjes, en graag tot een volgend bezoekje

17-04-2010 om 13:10 geschreven door Ria


Ik herinner mij nog van die zwarte kauwgom
Ik was ermee gaan slapen, amai........ mijn moeder was echt blij hihihi
Heerlijk weekend laat me ruiken
Aan je zoete vrije tijd
Zet geen wekker zeker weten
Want de tijd is nu van mij

weekendprettig.gif
Ik wens jullie nog een fijne dag.
Groetjes Dion

17-04-2010 om 12:45 geschreven door Dion


Fijne zaterdag middag groetjes
Goedemiddag Cheery, bedankt voor uw bezoekje. Ik wens u een fijn zonnig weekend, lieve groetjes van MarianneImage and video hosting by TinyPic

17-04-2010 om 12:30 geschreven door Marianne


Hallo

De straten worden er mee bezaaid...






ik wens je een fijn weekend
met een heldere lach
geniet van je nieuwe dag
met een heerlijke lach
dan brengt deze dag
een zonnetje in je hart


17-04-2010 om 11:12 geschreven door Athea


een zonnig weekend
Een fijne weekend
Hier schijnt het zonnetje
Groetjes Corry
a3docl.gif

17-04-2010 om 10:51 geschreven door corry


weekendgroetjes

Geniet van deze stralende dag

Image and video hosting by TinyPic

Verwelkom de ouderdom en vrees geen zorgen, vandaag is toch niet beter dan morgen

17-04-2010 om 10:18 geschreven door Lydia


Dat is zeer wetens waardig
Image and video hosting by TinyPic

17-04-2010 om 10:03 geschreven door alfons


er valt nogal wat te vertellen over de kauwgom nietwaar... en de wandelpaden worden er ook fel mee bezoedeld

Een aangenaam weekend toegewenst vanwege Amor Fati !


We moeten bereid zijn om het leven wat we voor onszelf hadden gepland, los te laten om het leven te kunnen leiden wat op ons ligt te wachten


Je bent bang om controle kwijt te raken waar het enige wat je werkelijk kwijt raakt, angst is.


 

budapest.jpg

17-04-2010 om 10:01 geschreven door Amor Fati


Hallo even komen bijlezen hier ,


Photobucket



Wens je een fijn zonnig weekend

met liefs van Christiane


17-04-2010 om 09:56 geschreven door christiane


..en als je op straat per ongeluk op een trapte..amaai, was ook niet leuk


by plaatjesupload.net Vele lieve groetjes vanwege Annie & Rogier

17-04-2010 om 09:52 geschreven door Annie & Rogier


hallo
Als dat geen interessante informatie is ...nu weet ik alles over 'tutterfrut' Ons moeder was indertijd niet zo gelukkig als wij hem onder onze stoel of aan het bed plakte!
weekendzon.gif
Zonnige groetjes uit Deurne!

17-04-2010 om 09:21 geschreven door Lipske


Lieve groetjes dikke knuffel
Image and video hosting by TinyPic

17-04-2010 om 09:20 geschreven door Diana


een fijn weekend heb ik vroeger ook veel gegeten
2s7b7mt.gif
Heel veel liefs dikke knuffel

17-04-2010 om 08:33 geschreven door ornitogalen


Lieve groetjes van uit De Klinge


Ik kom je een fijne zaterdag wensen





17-04-2010 om 08:26 geschreven door Lana & Pip


goedemorgen
Image and video hosting by TinyPic

17-04-2010 om 08:17 geschreven door Noella


Zeer leerrijke reportage Cheery,
.
1dsc4461bewerkt2.jpg
Nog een heerlijk weekend en geniet van alle mooie momenten.
Liefs en knuffel Rik en Mik

17-04-2010 om 07:54 geschreven door Rik


weekendgroetjes.
knopafbeelding1222.jpg

Samen met onze drie schatjes
komen wij een fijn weekend wensen.
Veel liefs van Freddy en Patty en
een dikke knuffel van onze drie lieve rakkers.

17-04-2010 om 06:13 geschreven door patty en freddy


saagje komt weer lezen

ik kreeg alleen ruzie als ik het in iemand d'r haar plakte

saagje

17-04-2010 om 06:01 geschreven door saagje


piepelou
Niet in het wasmachiene wel in men haar ...en lang een kale plek gehad

Mateke maak de'r zekers een fijn en gezellig weekend van.

Ze voorspellen een prachtig lenteweerke,

dus profiteer ervan

met gezellig terraske te doen of wat dan ook.

Image and video hosting by TinyPic

warme groetjes en knufffffff van ikke voor jou

17-04-2010 om 05:56 geschreven door Jeske




Foto

Foto

Foto

Foto



Categorieën
  • . (1)
  • De Ahrwijnen (2)
  • De geschiedenis van de brouwerij Lamot. (1)
  • De miniaturen (1)
  • De Touareg ergens in de woestijn. (1)
  • Het Verenigd Koninkrijk of United Kingdom (2)
  • Kauwgom (1)
  • Kruiswoordraadsel (1)
  • Ons alfabet of de ABC (1)
  • Ons potlood. (1)
  • Sauna (11)
  • Speciale treinreizen. (2)
  • Van ruilmiddel tot aan de beurs. (1)
  • Van waar komt ons zout. (1)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto



    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!