.De oorsprong van de tomaat is terug te vinden in het Andesgebergte van Peru waar ze al geruime tijd door de inca's werden geteeld. De tomaten die toen gecultiveerd werden waren absoluut niet rond en / of rood, maar gelig met de meest ongelijke vormen. Door de jaren heen ging men bewust of onbewust selecteren op diverse vormen en types. In de beginjaren toen de tomaat nog geen bekendheid had, beschouwde men deze groente dan ook als siergewas. Er van eten was helemaal uit den boze... Na enige tijd werd de tomaat naar andere landen ingevoerd waaronder Europa. De eerste tomaten die uit Peru kwamen waren nog geen ei groot en hadden een gele kleur. De Azteken noemden de vruchten 'tomati', maar toen de planten via de ontdekkingsreizigers kwamen gaf men er hier eerst nog de naam 'goudappel" aan. In Italië spreekt men tegenwoordig nog altijd van " pomodori". In Frankrijk prees men ze eerder aan als een ideaal afrodisiacum, vandaar de benaming "pommes d'amour" en in het duits spreekt men over de 'Liebesapfel'.
|