.De bruinvis is een dolfijn-achtige die ook in de Noordzee voorkomt. Het is een vrij klein dier, bruingrijs van kleur met een driehoekige rugvin.
Doordat bruinvis op dezelfde vissen jaagt als menselijke vissers, raken de bruinvissen vaak in visnetten verstrikt. Naar schatting verdrinken er alleen al in de noordzee zo'n 7000 bruinvissen per jaar. Deze bijvangsten vormen de grootste bedreiging voor de bruinvis. Er wordt onderzoek gedaan om tot een visserijmethode te komen waarbij geen bruinvissen in de netten terechtkomen.
.hey beste bloggers morgen staat het weekend al weer voor de deur.morgen gaan we veel zon hebben en zondag ook dus een weeknd om eens een lekker barbecuetje te doen. vele groetjes van hyacinttje
.hey beste bloggers we zitten al weer aan de helft van de week wat gaat het toch allemaal rap voorbij.ik hoop dat we nog een mooie week hebben .
vele groetjes van hyacinttje.
.De toekan maakt zijn nest in holtes van bomen.Ze maken niet zelf hun nesten, maar ze gebruiken bestaande holtes in de bomen die ze groter maken, door het rottende hout weg te halen. Het nest wordt met verse bladeren bekleed en die worden vervangen als ze verwelkt zijn.
Het vrouwtje legt 2 tot 4 witte eieren, die in 2 tot 3 weken uitgebroed worden. de beide ouders, moeder en vader zorgen voor de jongeren. na 6 tot 9 weken vliegen de jongen uit.
.De Toekan eet vooral vruchten die ze met het einde van de snavel plukken, dan achterover gooien en doorslikken. Ze eten ook insecten en kleine reptielen en soms vallen ze zelfs vogelnesten aan.
.De toekan komt voor in de tropische gebieden van Zuid en Midden Amerika. In Argentinie, Mexico en ook in Suriname. Ze komen niet voor in Nederland, alleen bijvoorbeeld dierentuinen zoals in Artis, maar niet in de vrije natuur. Ondanks hun opvallende kleuren zijn ze nauwelijks te herkennen, totdat ze gaan vliegen of roep laten horen. De vogels leven in groepen van ongeveer twaalf dieren. Elke groep heeft verschillende slaapplaatsen, en ze verhuizen als ze gestoord worden.
.De toekans zijn familie van de spechtvogels, de poten zijn gebouwd zoals een spechtvogel.
Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, het meest opvallende kenmerk van de toekan is de grote snavel die ook veel kleuren heeft. De snavel is bijna net zo groot als het dier zelf.
Waarom de snavel zo groot is daar zijn de wetenschappers het nog neit over eens, men denkt dat toekan een grote snavel heeft, om het reukvermogen groter te maken, maar daarvoor bestaat geen bewijs.
nog een foto van de groene spechtvogel.
.De Toekan is een grote zwarte vogel van ongeveer 35 tot 65 cm hoog. Er zijn bijna 40 soorten verschillende toekans.
Je hebt bijvoorbeeld de roodsnavel toekan, de reuzentoekan en de zwartsnavel toekan.
Zijn vleugels zijn kort en zijn staart is lang, zijn rugveren zijn glanzend zwart en vaak heeft hij op zijn borst een bontgekleurd verenpak.
Hierbij nog een foto van de reuzentoekan.
.Tussen de 90 en de 100 dagen vliegen de jonge vogels uit, waarna ze nog enige tijd door de oudervogels gevoerd worden. deze jonge vogels zien er nog niet zo uit als de volwassenen.
Hun staart is korter en de snavel nog lichter van kleur.
.In het wild wordt het nest meestal in holle bomen gebouwd. het vrouwtje legt twee of drie eieren. Een nest is van veraf al te herkennen. Vaak steekt de staart van deze dieren uit het nest.
In de nestkas worden ook 2 of 3 hagelwitte eieren gelegd van de afmetingen 47,0 x33,9 mm. de broedperiode bedraagt 26 tot 28 dagen.
.Als je twee ara's wilt koppelen kun je het beste beginnen door de koien bij elkaar te zetten (als dit mogelijk is). Daarna bij voorkeur de twee gelijkertijd in een nieuwe volliere plaatsen en ze de eerste tijd goed in de gaten te houden. Bij ernstige ruzies kan dan snel ingegrepen worden. gevechten kunnen echter wel beperkt worden door voldoende uitwijk- en verstopmogelijkheden in te bouwen. Als ara's een paar vormen, doen ze dit voor het leven.
.De temperatuur in de broedmachine op 37,5 graden Celcius en in de couveuse op 35 graden celsius met een vochtigheid van 60%. De temperatuur en vochtigheidsgraad in de couveuse moet elke week langzaamaan verlaagd worden totdat de vogel vleugelpennen heeft. Dan wordt de vogel op 31 graden gehouden tot dat de vleugels opengaan. Dan verhuist het kuiken naar een warme kamer. Hij krijgt dan een grote open doos waarin hij wat rond kan kruipen.Wanneer de vogel interresse toont in de wereld buiten zijn doos en naar boven klimt, wordt hij in een (echte) kooi geplaatst. Het duurt ongeveer zeven maanden voordat deze grote, lieve papegaaien geheel zelfstandig eten en hun ( menselijke ) verzorger hiervoor niet meer nodig hebben. Voeren: Wacht min 12 uur met de eerste voeding. Gebruik een goed opfok voer voor papegaaien (verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaken. De jonge vogels worden om de twee uur gevoerd met een spuitje. Na een week zie je de verandering al, de snavel is al zwart de ogen zijn open en de eerste veertjes beginnen door te komen. Vanaf 5 weken worden de ara's gevoerd met een grotere spuit 5 maal per dag. Na een aantal weken kunnen de ara's met een gebogen lepeltje worden gevoerd, dit gaat wat makkelijker en is ook fijner voor de vogels. Na het voeren moet de snavel schoongemaakt worden. Na het eten zijn jonge ara's zo moe dat ze spontaan omvallen, jonge ara's hebben ook erg veel aandacht nodig. hierbij nog een foto van een arajong en araeieren
.Het voer kun je aanbieden in een voerbak, deze kun je vaak gewoon aan de tralies van het verblijf ophangen bedenk goed dat water bakken met een vleugelmoer vast zitten want anders gooit de vogel ze telkens weer leeg, want hij vind dat een heel leuk spelletje. Fruit kan je ook aan de takken vastmaken of aan de tralies hangen, ze pakken het er zelf wel vanaf.
geef elke dag vers drinkwater in de drinkbakjes, welke zo bevestigd zijn dat ze niet kunnen vervuilen door het knoeien met voer of door uitwerpselen.
Bovendien moet de vogel er makkelijk vanaf zijn zitplaats bij kunnen.
.Het voer van een ara moet uit de volgende percentages bestaan :
Eiwit: 13,7%
Verteerbaar ruw eiwit: 11,5%
Vet: 15,2%
Ruwe celstof: 7,7%
Vocht: 7,6%
As: 3,0%
Veteerbaarheid : 83,9%.
.Er is speciaal voer voor ara's en papegaaien te krijgen dit kun je aanvullen met met een mineralen - en vitaminenmengsel. De verhouding zaad / krachtvoer dient 50 - 50 te zijn. De hoeveelheid zonnebloempitten mag niet meer dan 10 % zijn en liever geen pinda's geven. Geef ze regelmatig fruit en bessen, maar nooit avocado's. Dit fruit is zwaar giftig voor papegaaiachtigen. Om zijn knaagbehoefte tegemoed te komen geef men ze best af en toe verse wilgentakjes of onbespoten fruittakjes.
Het is ook belangrijk om altijd een bakje met grit in de kooi te zetten, voor een goede spijsvertering.
.Voor ara's is een ruimte van 2m3 een minimale eis.
Broedresultaten zijn het beste in een ruime voliere van een minimale maat van 400 x 200 x250 cm met een nestkas van 100x70x55 cm en een invliegopening met een doorsnee van 22 cm. Een natuur-broedklok van hardhout (amerikaas hardhout) is hier zeer geschikt voor.
.Geen enkele vogel kan tegen tocht. De kooi mag dus niet in de tocht staan of te dicht bij een kachel. En direct achter glas waar de volle zon op kan staan is ook niet goed voor de ara. leet er verder op dat er direct naast de kooi geen dingen staan waar de vogel vanuit zijn kooi bij kan, namelijk zeer aantrekkelijke dingen om eens lekker te slopen.
.Dagelijks moeten de uitwerpselen worden verwijderd uit de kooi, en elke week moet de kooi helemaal gereinigd worden.
Vitaminen en mineralen: extra vitaminen en mineralen zijn een must voor deze grote vogels, een multivitaminepreparaat 2x per week door het drinkwater plus altijd grit en maagkiezel zullen zeker bijdragen tot een lang gezond leven.
Er moet ook altijd schoon drinkwater bij de vogel aanwezig te zijn, dit dient iedere dag ververst te worden, waarbij de drinkbak omgewassen dient te worden. Papegaaien hebben de gewoonte om van alles in hun drinkwater te laten weken, hierdoor wordt het water met bacteriën vervuild,dit voelt aan als als een vettige laag in de drinkbak.
.Als bodembedekking in je ara kooi kun je zand gebruiken maar ook zijn er stukjes beukehout die gedroogd zijn waardoor het meer vocht opneemt en omdat het grotere stukjes hout zijn vallen ze ook niet zo snel uit de kooi waardoor het minder rommel heeft.
.Als de vogel los mag vliegen kun jet het beste een kooi nemen die aan de boven of voor kant makkelijk open kan blijven staan zodat de vogel zelf in en uit de kooi kan wanneer hij dat wil.
De nieuwste kooien zijn er met blauwe en groene staanders met daartussen messing tralies, meer tegenwoordig kun je kooien in bijna alle kleuren krijgen.
Het is voor de vogel ook leuk om een vrijzit of een klimboom te hebben omdat je dit dan kan inrichten als hun speelplek. je kan er wilgen takken op aanbrengen waarin ze klimmen en waarvan ze de schors van de takken slopen. Ook kan je er touwen en schommels in hangen om er een echte speelplek van te maken.
.Er zijn enkele producten die giftig zijn voor vogels en papegaaien in het bijzonder zoals Kersen, pitten, avocado, chocolade, en cafeïne. Deze producten zijn bij kleine hoeveelheden dodelijk voor papegaaien. Sigarettenrook is net als bij mensen zeer schadelijk voor de gezondheid en kunnen een vroegtijdige dood als gevolg hebben dus vookom het contact hiermee zoveel mogelijk. Papegaaien houden ook niet van tocht dus probeer dit te vermijden.
In gevangenschap wordt deze papegaaisoort ook wel gekruist met andere rassen, met als doel nieuwe kruisingen voort te brengen. wanneer de Geelvleugelara met de Blauwgele ara wordt gekruist, ontstaat er de Catalina macau; in een kruising met de Groenvleugelara ontstaat de Robijnmacau!!!.
.Een voorbeeld van een goede basisvoeding voor de ara papegaai is bijvoorbeeld een duurder merk mixvoer zoals Vitakraft Amazonian speciaal voor ara-papegaaien in combinatie met een goed merk pellets en daarnaast vers fruit, groente en noten. Het komt vaak voor dat de blauwgele ara met hun eigenaar mee eet.
Papegaaien zijn van oudsher herbivoren ne mogen vrijwel alle groenten, fruit en noten die de mens ook eet behalve **avocado**. Ze eten ook wel vlees maar beperk dit tot kleine hoeveelheden en zonder zout en vet en in het bijzonder. Een stukje droge kipfilet vinden ze vaak erg lekker en is gezond. geef een papegaai nooit alcohol of chocolade deze producten zijn zeer schadelijk en kunnen de dood als gevolg hebben. Chocola kan tevens dodelijk zijn voor honden. Het is belangrijk om de papegaai niet van vet voer te voorzien zoals voer waarin veel zonnebloempitten of pinda's zijn verwerkt.
Overigens vinden papegaaien dit erg lekker en kan zelfs leiden tot een beperkte eetverslaving van zonnebloempitten. Voorkom dit dus! Hele walnoten zijn een gezonde aanvulling op het voer zodat de papegaai iets te slopen heeft alleen het gevaar bestaat dat de inhoud beschimmeld is en de buitenkant bespoten en dit is schadelijk voor de gezondheid, let hier dus op.
Palmnoten vinden papegaaien vaak erg lekker en eten deze ook in hun natuurlijke leefomgeving zodat deze dagelijks per 1 of 2 toegevoegd kunnen worden aan het dagelijkse voer.
Tot op heden alleen in speciaalzaken verkrijgbaar. Indien de papegaai dit niet eet is er ook palmolie beschikbaar waar enkele druppels van aan het voer toegevoegd kunnen worden. het is zeer goed voor een papegaai en zorgt ervoor dat de veren een mooie glanzende kleur behouden.
.Ook de best verzorgde blauwgele ara zal "schreeuwen" en andere zeer luide geluiden maken. luide geluiden en het afknagen van velerlij objecten zijn een onderdeel van hun gedrag en moeten worden geaccepteerd door hun eigenaar. U kunt de ara speeltjes aanbieden om op te knagen maar indien u de ara alleen in de kamer laatdan worden mogelijk enkele objecten totaal afgeknaagd. Takken van een fruitboom of wilgentakken zijn een ware delicatesse voor de papegaai en zullen met plezier gesloopt worden. let er wel op dat deze producten altijd gewassen worden omdat deze vaak bespoten zijn.
Ze vereisen een zeer gevariëerd diëet en alleen zaad of pellets zal leiden tot gezondheidsproblemen zoals vitaminetekort of in het geval van pellets problemen met de krop.
.Ze vereisen veel meer aandacht en kennis van hun eigenaar dan bijvoorbeeld honden of katten. Ze tonen een grote intelligentie in hun gedrag en vereisen constante intellectuele stimulatie om hun nieuwsgierigheid te bevredigen. Blauwgele ara's genieten van veel aandacht, en te weinig aandacht kan leiden tot gedragsproblemen en kunnen de papegaai erg ongelukkig maken.
.Ondanks dat de blauwgele ara veelal word gehouden door hun zeer mooie vertoning en mogelijkheid om te kunnen praten, maken de gemiddelde prijs van 1200 euro en hun grootte het tot moeilijk te houden vogels.
Hierbij nog een foto van een catalina macau,kruising van de blauwgele ara met de geelvleugelara.
.De blauwgele ara ( Ara ararauna) is een papegaai uit het geslacht Ara.De soort leeft in bossen van het tropische gedeelte van Zuid-Amerika van Panama tot Brazilië, Bolivia en Paraguay. Het is nu waarschijnlijk uitgestorven op Trinidad.
Blauwgele ara's worden ongeveer 76-86 cm lang en wegen tot 900-1300 gram. Ze worden gekenmerkt door hun kleurrijke vertoning met blauw en gouden vleugels en staart en groene tip op het hoofd van de papegaai. Hun snavel is zwart en zeer krachtig en in staat om grote noten te kraken.
.Oliebollen met appel & kaneel:
- 500 gr bloem
- 4 1/5 dl lauw water
- 150 gr rozijnen
- 2 appelen
- 1 ei
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 el kaneelpoeder
- 1 tl zout
- olie om in te frituren
- poedersuiker.
1. Neem de rozijnen en wel deze ca 20 minuten in een kom met warm water.
2. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
3. Neem een beslagkom en roer de bloem,gist,kaneel en het zout goed door elkaar heen.
4. Mix met een mixer met deeghaken het ei en het water door de bloem.
5. Blijf kloppen tot dat er een glad beslag ontstaat.
6. Laat de rozijnen uitlekken en voeg deze met de stukjes appel toe aan het beslag.
7. Roer dit zachtjes door.
8. Bedek de beslagkom met wat folie en zet deze een 1 uur weg.
9. Het beslag kan nu rustig rijzen, en is klaar als het volume is verdubbeld.
10. verhit het frituurvet tot ca 175°C.
11. Roer het beslag voor gebruik nog even zachtjes door.
12. Neem een ijsschepper en schep wat beslag en doe deze in de olie( 4 stuks per keer).
13. Bak de oliebollen in ca 6' bruin.
14. Draai de oliebollen halverwege even om.
15. Haal ze uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.
16. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi deze ruim met wat poedersuiker.
smakelijk!!!!.
.Nog niet genoeg argumenten voor een wekelijkse dosis wonderspul? Wel, appel verstevigt ook het immuniteitssysteem, het zuivert lever en gal, en het is een natuurlijk constipatiemiddel. Als uitsmijter nog dit:appelen kunnen het tekort in de ziekteverzekering helpen wegwerken, want 'an appel a day keeps the doctor away!'(eindgeneriek).
.Appelen bevatten naast suikers ook veel voedingsvezels, pectine en cellulose. Pectine is niet alleer nuttig in confituur, het absorbeert ook waterachtige substanties in het lichaam. indirect heeft dat tot gevolg dat de lichaamscellen minder vetten opnemen. Voor mensen met een milde vorm van magerzucht - en zo zijn er veel - is dat goed nieuws.Maar ook mensen die zogezegd geen enkel belang hechten aan uiterlijkheden kunnen zich over de weldadige effecten van appel vrolijk maken. Bepaalde stoffen uit het vruchtvlees en uit de schil kunnen het lichaam helpen zuiveren van zware metalen ( lood en kwik) en van radioactieve deeltjes.
.Dankzij deze extreem-rechtse mentaliteit gaan er uitsluitend gave Überapfelen over de toonbank. Bij de eerste hap verdwijnt de schijn van superioteit meestal als bij toverslag, maar op dat moment kan je die appel nog moeilijk terugbrengen. Terwijl je hem willoos verder doorslikt kan je gelukkig focussen op gezondheidsaspecten.
.Toch is de appel in die tussenperiode ingrijpend veranderd,en je kunt tegenwoordig ook moeilijk volhouden dat er te weinig keuzemogelijkheid is. Er zijn meer dan 7000 soorten bekend. Hoewel slechts een klein deel daarvan verhandeld wordt, is het verzadigingspunt bij de meeste consumenten bij een tiental soorten al bereikt. Zo krijgt fruitkweker Danny Billens zijn Topaz-appelen (type Cox uit Tsjechië) niet aan de supermarkt verkocht omdat ze een gestreepte schil hebben. dat ligt moeilijk bij de klanten. Klanten zijn nu eenmaal kieskeurig, want elk exemplaar dat een beetje afwijkt van de appel uit hun ideeënwereld laten ze in de rekken liggen Knobbel op de huid? Bluts onderaan? Uitstulping aan de bovenkant? Foei, slecht karma! Ze zouden dergelijke zaken tot moes moeten herleiden!
.Appel (Malus Domestica) wordt het hele jaar rond met versmachtende regelmaat in het fruitpakket opgenomen als een standaardingrediënt. Sinds Homerus voor het eerst melding maakte van de vrucht zijn vele jaren verstreken, maar onze fruitabonnees ervaren de verwerking van hun wekelijkse portie appelen nog steeds als een odyssee. Na 8000 jaar kan de consumptie van appelen wel eens beginnen te vervelen.
.hey beste bloggers ik wens jullie nog een fijne donderdagavond in deze prachtige week die al gehad hebben met het mooie weer. De week is bijna weer voorbij en dan staat het weekend voor de deur.vele groetjes van hyacinttje.
.De schoenen van nu beginnen steeds meer op de ouderwetse schoenen te lijken. Want de hippe 'wedges' lijken wel erg op de plateauzolen van kurk uit de Romeinse tijd. En de sandalen met riempjes van tegenwoordig hebben ook wel wat weg van de sandalen van Egyptenaren. Ook de ballerina's en laarzen met vetertjes zijn weer helmaal in. Laten we hopen dat die hoge chopines nooit meer terugkomen.
.De ontwikkeling van de schoen ging steeds sneller. Rond 1800 was daar ineens de eerste schoenfabriek. Met de komst van de eerste naaimachine in 1834 werd ook meteen de allereerste gymschoen bedacht. Rijgbottines (hoge laarzen met veters) en bandschoenen (sandalen met hakken en riempjes) waren rond 1900 erg populair. In de jaren zestig werden de eerste flatjes en ballerina's ontwikkeld en in de flowerpowerperiode van de jaren zeventig waren de cowboylaarzen niet aan te slepen.
.In deze periode werd de schoen steeds belangrijker, mooier en gekker! In 1580 bedacht über-uitvinder Leonardo Da Vinci de eerste hak. Niet veel later werden de 'chopines' een rage, een hoge schoen met een plateuazool van soms wel 75 cm hoog! Ook de Franse zonnekoning Louis XIV weigerde zijn huis uit te gaan zonder zijn beschilderde en zelfontworpen plateuazolen.
.Rond 1200 verschenen de eerste laarsjes met spitse neuzen, die snavelschoenen heetten. De punt van de schoen was wederom een statussymbool: hoe langer de punt, hoe belangrijker de persoon in de schoenen. Sommige punten waren zo lang, dat ze met een touwtje aan de knie moesten worden vastgemaakt. Arme mensen droegen toen gewone leren schoenen (zonder punt), en ook de houten klomp werd vaak gedragen.
.In de tijd van de Egyptenaren, piramides en farao's werd de schoen gezien als een statussymbool: alleen rijke mensen droegen sandalen. Deze sandalen werden gemaakt van papyrus, leer, gevlochten riet of palmbast. In de Romeinse tijd was dat al anders. Iedereen droeg sandalen, de zogeheten 'kresip'. Rijke dames droegen ook graag stukken kurk onder hun zolen. Zo leken ze langer en slanker.
.Historici vermoeden dat de schoen al bestaat zolang er mensen bestaan.
Niet zo heel vreemd, want niemand zal het fijn vinden om door weer en wind, door bossen en andere gebieden te lopen op blote voeten. Vroeger ook niet.
De allereerste gevonden schoen stamt uit 8000 voor christus. Alleen zagen die schoenen er wel wat anders uit dan nu. Met een riempje of touw werd een stuk dierenhuid om de voeten gebonden. Erg primitief dus !
.Op je blote voeten door het bos rennen vonden de eerste mensen op aarde al vervelend. Vandaar dat de geschiedenis van de schoen een heel eind teruggaat, lang voor de jaartelling.
.HET IS OM ZEEP ( er is geen lievemoederen meer aan, volledig mislukt)
IEMAND OM ZEEP HELPEN ( iemand vermoorden)
HIJ IS OM ZEEP (hij is dood) uit de tijd van de kruisvaarders.
OOK VALSE WOORDEN KOMEN SOMS UIT EEN MET ZEEP GEWASSEN MOND ( geloof niet alles wat er gezegd wordt).
JE WASSEN ZONDER ZEEP (doen alsof)
DE GEK ZONDER ZEEP SCHEREN ( de spot drijven met iemand, voor de gek houden, bedriegen)
WANNEER ALLE WOORDEN ZEEP ZIJN ( onbegrijpelijke taal)
MISCHIEN IS DE ZEEP WAARMEE HIJ ZICH WASTE WEL NIET BETAALD ( ga niet blindelings af op iemands uitzicht)
WANNEER MEN EEN NEGER PROBEERT WIT TE WASSEN? VERLIEST MEN ZEN ZEEP (de vergeefsheid van iets aanduiden)
DE MOND MET ZEEP WASSEN (wanneer men een onbetamelijk woord heeft gezegd).
. - Normale huis, tuin en keukenzeep wordt vervaardigd uit Reuzel (varkensvet).
- Vandaag de dag bevatten alle andere schoonmaakproducten synthetische componenten als detergent.
- Natuurlijke zeep heeft de vervelende eigenschap gevoelig te zijn voor hard water (kalk) waardoor zijn reinigende werking verstoord wordt in de negatieve zin.
- Het voordeel van synthetische zeep is dat ze geen activiteitsverlies hebben in hard water en hun totale schoonmaakcapaciteit behouden.
- Vandaag de dag wordt 100% natuurlijke zeep enkel nog gebruikt voor traditionele toiletzeep.
- Voor de fijne toiletzepen gebruikt men nu palmolie, waar in een later stadium van het verwerkingsproces soms nog kleurstoffen en synthetische reuken worden toegevoegd.
- In ontwikkelingslanden valt zeep nog steeds onder de luxeproducten.
. - In 1790 doet de Franse chemicus N.LeBlanc (1742-1806) een belangrijke uitvinding waardoor zeepproductie sterk vereenvoudigt kan worden. het naar hem genoemde Leblanc-proces is nog steeds één van de belangrijkste industrieel chemische processen uit de 19 e eeuw.
- Het duurt nog tot 1865 voor de Belg E.Solvay met een sodafabriek volgens een ander princiepe zal werken. ( ja die Solvay uit Charleroi).
- Het Solvayproces, dat naar hem genoemd is, is tot op de dag van vandaag, no steeds de belangrijkste bron voor industriële sodaproductie.
. De dierlijke vetten breken langzaam maar zeer af tot ze een geheel van afzonderlijke vetzuren vormen. dat geheel reageert dan op zijn beurt met het kaliumcarbonaat uit de houtskool, waardoor de uiteindelijke zeep ontstaat.
NOG VEEL LATER ONTDEKKEN DE MANNEN VAN DE ZEEPSTIEL dat er een vloeibare zeep ontstaat wanneer ze kaliumzouten gebruiken. Wat weer een heel makkelijk en nieuw toepassingsgebied creërt voor het zeepproduct.
. - Versnipper houtskool in kokend water ( vroeger noemde men kokend ook ziedend, vandaar de latere verwijzing naar zeepziederij).
- Voeg dan gesta dierlijke vetten toe.
- Naarmate het water meer verdampt, mag er meer houtskool in.
.De Griekse Schrijfster/dichteres Sappho, beschrijft het verhaal van de wasvrouwen van Lesbos en de offers die zepen. Een andere Griekse schrijver Plinius, benoemt voor het eerst de combinatie van dierlijk vet en beukenas als ingrediënt voor het onstaan van zeep.
.Wasvrouwen op het Griekse eiland Lesbos kwamen tot de constatatie dat hun kleding makkelijker schoon werd tijdens het wassen, wanneer de rivier helgeel gekleurd was. Bij nader onderzoek merkte men dat die kleur in de rivier drupte van bij de offertempel.
Na een hevige bui sloop er een dikke gele smurrie uit de tempel in de rivier. Die smurrie bleek afkomstig van de combinatie van dierlijke vetten en as van het hout waarop de offers plaatsvonden. Nog later zou dat de eerste zeepontdekking blijken.
.Tot 1853: belandde er voor elk pond zeep dat verkocht werd, drie stuivers in de Britse staatskas de Britse overheid gebruikt zeep, als dat geen uitbuiting was.
.- De Phoeniciërs ( 6de eeuw voor christus) handelden in zeep.
- De eerste zeep-analen vinden we terug bij de romeinen (zij waren vlug met alles). Zij gebruiken al zeep in hun badhuizen.
- 1672: Een Duitser zend een doos luxe Italiaanse zeep naar Dame Von Schleinitz, met in bijlage een gedetailleerde gebruiksaanwijzing van hoe ze met dit delicate goed diende om te gaan.
.Vroeger was het helemaal niet evident om zich met een heerlijk lekker naar meiklokjes stuk toiletzeep te wassen. Zeep was en is nog steeds een luxeproduct.
.De zeep zoals wij ze kennen in verschillende vormen en liquiditeiten ontstaat door de verzeping van een vet vermengd met loog. Zeep is het zout van de vetzuren waaruit het ontstaat.Verzeping is een chemische reactie een zout van een vetzuur dus. Dit hoeft niet altijd een zeep te zijn die voor persoonlijke hygiëne of reiniging gebruikt wordt, doch in dit artikel nemen we even de geschiedenis van dit item onder de loep.
een heel fijn weekend voor jullie allemaal beste bloggers. De paasvakantie zit er bijna op en maandag begint de school terug. Geniet nog van het weeknd want het zal rap voorbij zijn.groetjes hyacinttje.