Inhoud blog
  • fijn weekend
  • Meloen met sabayon
  • fijne vrijdag gewenst aan alle bloggertjes
  • Hortensia's
  • fijne zaterdag
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Photobucket
    Foto
    Foto
    Foto

    Photobucket

    Photobucket

    Foto

    Photobucket

    Photobucket

    .
    Foto
    Foto
    .Photobucket
    .Photobucket

    .Photobucket

    .Photobucket

    .Photobucket

    .Photobucket

    .Photobucket

    .Photobucket

    .Photobucket
    .Photobucket

    Foto
    Foto
    Foto
    allerlei

    26-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plantkenmerken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .De altijd groene mangoboom is èèn van de grootste fruitbomen ter wereld. Hij kan meer dan 25m hoog worden. De leerachtige bladeren met hun pregnante nerven zijn 10 tot 20 cm lang. Ze zijn in het begin bleekroze en worden later donkergroen, lijkend op die van laurier. De witte, gele of lichtroze bloemen zijn of mannelijk of tweeslachtig en zitten aan 10 tot 16 cm lange pluimen. Zij ontwikkelen zich tot de sappige vruchten die met lange stelen aan de takken hangen. Er zijn vruchten die nauwelijks groter zijn dan een abrikoos, terwijl anderen een gewicht van 2 kilo bereiken. De vorm is langwerpig ovaal, nier of hartvormig. De kleur van de schil van rijpe vruchten kan groen, geel , rood of oranje zijn. Het vruchtvlees is meestal goudgeel, zacht en licht vezelig. Er zijn soorten met papachtige inhoud, die door een kleine opening er uit gezogen kan worden. De grote ovale pit is moeilijk van het vruchtvlees los te maken. Hij omsluit een kiem of meerdere kiemen, waaruit zich slechts èèn bevruchte eicel ontwikkelt. Mango kan een lichte terpentijnsmaak hebben, die van ras tot ras verschilt.

    26-09-2008 om 21:54 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    25-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naamgeving van de mango
    .Oorspronkelijk was de mango bekend onder de namen ambag, aniba en amba. De Tamielse naam man-kay oftewel de Singhaalse term man gas(gas= boom) leidden tot de huidige naam mango. Mangifera betekent zoveel als boom die mangovruchten draagt.

    25-09-2008 om 22:23 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herkomst van de mango
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Inheems is de mangoboom in de indo-burmesische streken. India is tegenwoordig het enige land waar wilde mangobossen met hun verschillende variëteiten groeien. De mangiferafamilie omvat c.a 60 boomachtige soorten, waaronder de bekende Mangifera indica. Tegenwoordig is hij in alle tropische gebieden als cultuurplant te vinden, maar ook in subtropische zoals Florida, Zuid-Afrika, Israël, Cyprus en Egypte. Als cultuurplant duikt de mangoboom voor het eerst in Maleisia op en rond 1400 na chr. op de Filppijnen. Daarna veroverde hij de Zuid-Aziatische landen. De verdere verspreiding gebeurde door de Portugezen.Vermoedelijk brachten zij deze vrucht aan het begin van de 16 e eeuw van Goa (India) naar Oost-Afrika, West-Afrika en tenslotte naar Brazilië. Van daaruit vonden zaden hun weg via Jamaica en Mexico naar Florida en Hawai. In Kernland (Australië) werd de Mango in 1870 geimporteerd. Mango wordt ook in Zuid-Spanje en Noord-Afrika geteeld.

    25-09-2008 om 22:18 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mangifera indica of mango:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Mango is naast banaan en ananas de belangrijkste tropische vrucht die sinds 4000 jaar gecultiveerd wordt. Het is de nationale vrucht van India, geworteld in de geschiedenis van dit land. Zowel voor de hindoes als ook voor de boedhisten heeft hij religieus symbolische betekenis.

    25-09-2008 om 21:50 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.goedeavond beste bloggertjes

    .hey beste bloggertjes ik wens jullie een fijne donderdagavond toe.vele groeten van hyacinttje.



                                                                         

    25-09-2008 om 21:46 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    23-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleurslagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .slechts èèn kleurslag is erkend, nml koekoek. Bij koekoekkleurige dieren is elke veer onscherp dwarsgeband in afwisselend donkerder grijs en wit-lichtgrijs. In het algemeen zijn de hanen lichter doordat de lichte dwarsbanden in de veren breder zijn dan bij de hen.De Izegemse koekoek is een vrij zeldzame vleeshoender.

    23-09-2008 om 21:24 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uiterlijke kenmerken:

    .De Izegemse Koekoek is een tamelijk fors vleeshoen met een roze kam. De standaard geeft als richgewicht 3,5 kg voor een jonge en 4 kg voor een overjarige haan. Voor een jonge hen wordt 3 kg aangegeven en voor een overjaarse 3,5 kg. De staart van de Izegemse koekoek is weinig ontwikkeld en wordt bijna horizontaal gedragen. Het lichaam is tamelijk rechthoekig van vorm met een lange brede rug die vlak is tussen de schouders en horizontaal gedragen wordt. De borst is breed, iets opgericht, goed naar voren gedragen en goed bevleesd. De benen zijn onbevederd en wit van kleur,                                                        

       

    23-09-2008 om 21:20 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigenschappen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .De Izegemse beschikt over een ruime waaier van benijdenswaardige eigenschappen. Het is bekend dat de Izegemse koekoek zijjn kwaliteit als vleesproducent als geen ander combineert met een goede leg. Om de dieren volgroeid te krijgen moet men wel rekenen op 7 à 8 maanden, naargelang het gaat om hennetjes of haantjes. Het fijne vlees kan echter beslist al op vroegere leeftijd geproefd worden. De hennetjes gaan aan de leg op een leeftijd van 7 à 8 maanden. Zeer kenmerkend is dat zij na de legstart een goede winterleg volhouden. Gemiddeld worden per jaar 150 bruinschalige eieren van 65 à 68 gram gelegd. Na de winterleg gaan de meeste hennen vanaf maart reeds aan het broeden. Een broedende hen kan met groot gemak 15 eieren uitbroeden. De Izegemse is bijzonder sterk en vitaal maar ook zeer rustig en vertrouwelijk van karakter. De dieren hebben genoeg met een kleine ruimte. Een omheining van 1 meter hoogte volstaat ruimschoots om de dieren in hun ren te houden want vliegen doen ze nauwelijks.

    23-09-2008 om 20:04 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Izegemse koekoek : Herkomst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Reeds in 1554 was er in het werk van Aldernardiana sprake van de Izegemse. Hoe de "Kiekens van Yseghem" er destijds precies uitzagen is niet duidelijk, evenmin hoe ze ontstaan zijn. Rond 1900 was men in de streek van Izegem duidelijk aan het werken aan de veredeling van een zeer oud ras. Foto's uit die periode laten dieren zien met duidelijk de uiterlijke kenmerken van de Izegemse koekoek zoals we die nu kennen. Het was een eerste bloeiperiode voor de Izegemse koekoek. De eerste wereldoorlog is er echter oorzaak van dat alle geleverde inspanningen teniet werden gedaan. Na de tweede wereldoorlog was er gedurende jaren geen sprake meer van de Izegemse tot men in de jaren' 70 begon met de wederopbouw van het ras.

    23-09-2008 om 19:55 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    22-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenking slachtoffers van Ground Zero

    .Het abstracte ontwerp combineert water en groen met de inscriptie van meer dan drieduizend namen: de slachtoffers in New York, Washington en Pennsylvania krijgen een plek, net als de zes doden van de eerste aanslag op het World Trade Center (WTC) in 1993. Hun oorspronkelijke monument ging ten onder op 9/11. Ground Zero zal een parkachtige sfeer krijgen door veel bosschages.De twee vijvers liggen op tien metr diepte, en een film van water valt aan de vier zijden continu van de oppervlakte naar de bodem. De bezoeker kan aan twee kanten afdalen naar de bodem. Daar kijk je', afgesloten van de beelden en geluiden van de stad', door de kalme waterval naar de oppervlakte van de vijver. Op die diepte zijn ook de duizenden namen van de doden te lezen. Arad wil de namen in willekeurige volgorde noteren. Dit weerspiegelt de toevallige wreedheid van de sterfgevallen stelde de architect in november.



    22-09-2008 om 21:50 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    21-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    .Het plan van Libeskind bestaat uit een aantal wolkenkrabbers rond de locatie van het voormalige WTC. De plaats waar de Twin Towers stonden zal open blijven. Hier komt een monument, waarvoor later een ontwerp zal worden gemaakt. De hoogste toren wordt 541 metr en zal daarmee het hoogste gebouw ter wereld worden. Dit komt overeen met 1776 voet, 1776 is het jaar van de Onafhankelijksverklaring van de VS. Het plan zal nog worden aangepast aan eisen van diverse belanghebbenden, zoals omwonenden en investeerders. Van Daniël Libeskind (1946) zijn eerder onder andere jet Joods Museum in Berlijn en het Felix Nussbaum Haus in Osnabrück gerealiseerd. Verder zijn er diverse projecten in uitvoering waaronder het Victoria & Albert Museum te Londen. De hoogste toren krijgt de naam Freedom Tower. Verder komen er vijf kantoorgebouwen. De grote verandering in de bouwtekeningen is dat de gebouwen slaker zijn geworden. Ook is de plaatsing van èèn van de kantoorgebouwen iets veranderd zodat de plek van het voormalige WTC gebouw grotendeels openblijft. Op de grond van het WTC zal wel ruimte zijn voor treinsporen.



    21-09-2008 om 21:42 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste steen:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    .De eerste steen van de torens, door Yamasaki aangeduid als symbool van de wereldvrede, wordt gelegd in 1966. In 1973 gaat het centrum officieel open. De 417 en 415 metr hoge torens zijn opgetrokken uit stalen kolommen, 61 aan elke zijde van het vierkant, verdeeld over een breedte van 64 metr. De ramen zijn inderdaad maar 48 cm breed: de tussenruimte tussen de kolommen. Het geheel is eigenlijk èèn grote metalen koker. Via stalen spanten zijn de pilaren verbonden met de kern van het gebouw: een soort betonnen koker van 20 bij 20 metr, Waarin zich vluchttrappen en liftschachten bevinden. De betonnen vloeren van elke verdieping, ruim 10 cm dik, rusten op metalen vloerdelen die de spanten verbinden. deze ijzersterke constructie heeft voorkomen dat het gebouw direct instortte, menen deskundigen. De Boeings 767 die zich in de torens boorden, hadden een spanwijdte van ruim 47 meter, een gewicht van 180 ton, een snelheid van 500km per uur en ze konden elk 91000 liter kerosine meenemen. Beide torens weerstaan de enorme schok, al beschrijven de werknemers het als een aardbeving. Een Amerikaanse natuurkundige heeft berekend dat de kracht van de inslag van èèn Boeing veertig keer groter is dan die van de zwaarste bom die de Verenigde Staten ooit gebruikt hebben.

                                                                 



    21-09-2008 om 21:27 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    18-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The world Trade Center (WTC) Hoogte en lengtes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Height: 1.368 and 1.362 feet (417 and 415 meters). Owners: Port Authority of New York and New Yersey. Architect: Minoru Yamasaki, Emery Roth and Sons consulting. Engineer: John Skilling and Leslie Robertson of Worthington, Skilling, Helle and Jackson. Ground Breaking: August 5, 1966 Opened: 1970-73, April 4, 1973.

    18-09-2008 om 21:55 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.World Trade Center (WTC)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .De Twin Towers waren twee wolkenkrabbers die op 11 september 2001 door vliegtuiginslagen vernietigd zijn. De gebouwen waren onderdeel van het van het World Trade Center dat in Manhattan, New York lag. Ooit waren deze twee gebouwen met 110 verdiepingen en een hoogte van 417 meter de hoogste gebouwen van de stad New York. Op een gewone dag konden er zo'n 50.000 mensen werken. De gebouwen zijn ontworpen door de Amerikaanse architecten Minoru Yamasaki en Antonio Brittiochi. Minoru Yamasaki, de Japans-Amerikaanse architect die in 1963 de hoofdopdracht krijgt voor het ontwerp van het World Trade Center (WTC) in New York, heeft hoogtevrees. Hij geeft zijn staf opdracht de constructie extra stevig te maken. Mensen die boven in de wolkenkrabber voor het raam staan, zouden het gevoel kunnen krijgen dat ze naar beneden vallen, en daarom stelt Yamasaki vast dat de ramen niet breder mogen zijn dan zijn schouders.

    18-09-2008 om 17:13 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    17-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.S'avonds
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Het s'avonds bieden de Niagara watervallen een mooi schouwspel. Met behulp van lampen worden de watervallen in verschillende kleuren verlicht.Deze beginnen bij zonsondergang en duren meestal tot middernacht in de zomer.

    17-09-2008 om 08:49 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maid of Mist
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Veel toeristen laten zich verleiden om mee te varen met de 'Maid of Mist'. Voor $10 wordt je natter dan zeikenat. De illussie om foto's te maken of te filmen kunnen meteen weer worden vergeten. Beneden in die kom van Horseshoe falls is een constante werveling van de kleine waterdruppels die het fotograferen en filmen onmogelijk maken. Als souvenir mag je je regenjas houden, maar ondanks dat heb ik genoeg mensen bijzonder nat van die boot zien afkomen.

    17-09-2008 om 08:47 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rainbow Bridge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Hiernaast zie je 'Rainbow-bridge' en je ziet meteen waarom deze zo heet. Deze brug is de verbinding en de grens tussen Canada en USA. Een aantal jaren geleden was het mogelijk de brug gratis over te steken. Tegenwoordig willen de Amerikanen een vergoeding van 6 dollar. Met deze gelden wordt het onderhoud van de brug voorzien. Gelukkig zijn de Canadezen een stuk vriendelijker en mag je gratis terug naar Canada. Rare regel van die Amerikanen. De Amerikaanse zijde is dan niet zo mooi, maar wel een bezoek waard. Tip: bezoek 'Goat-Island'. Het is wel een stukje lopen, maar je staat dan wel tussen de Amerikaanse stralen in en het is er minder druk!

    17-09-2008 om 08:36 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    16-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.èèn der wereldwonderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .De Niagara watervallen zijn een geschenk van de natuur maar het wordt toeristisch uitgemolken tot en met. Aan de directe omgeving mag gelukkig niets worden veranderd, maar het dorpje Niagara Falls, en met name de Canadese kant, is veel te toeristisch. Zaken en panden die geen binding hebben met Niagara Falls staan er toch, bijvoorbeeld 'Hollywood Movie World' of een zeeaquarium. Wanneer je toch het dorpje ingaat is het een tip om 'Screamers' te bezoeken. Dit is een spokenhuis met levende mensen als acteurs. Best een ervaring om mee te maken, omdat de acteurs goed opgaan in hun rol.

    16-09-2008 om 20:57 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niagara Falls, Ontario, Canada en tevens, New York, USA.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Deze plaats bestaat dus twee keer en het zijn ook twee aparte dorpjes in twee landen. De Amerikanen en Canadezen zijn er dol en trots op. De grillige watervallen maken van dit dorpje het grootste toeristische trekpleister van Canada. Jaarlijks komen er zo'n 12 miljoen mensen van de gehele wereld een kijkje nemen. De watervallen vormen de grens tussen Canada en de USA, om precies te zijn tussen de staten Ontario en New York State.

    16-09-2008 om 09:30 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hey bloggertjes

    .hey bloggertjes allemaal ik wens jullie allemaal een zonnige dinsdag toe en vele groeten van hyacinttje.



    16-09-2008 om 09:25 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee grote watervallen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Er zijn twee grote watervallen te bewonderen en het zicht van de Canadese kant is zonder twijfel de mooiste van de twee. De Canadese kant is beter bekend onder de naam Horseshoe Falls. Deze reusachtige waterval heeft de vorm van een hoefijzer, een hoogte van 56 meter en een totale lengte van 550 meter. Er zijn verschillende uitzichtspunten en bij èèn kom je wel heel dichtbij. het water dondert vlak voor je ogen de diepte in. Besef wel dat het erg druk is. Erger je niet omdat weer de Japanners op een foto moeten, of Duitsers die het in de heimat 'Alles fiel schöner finden', of aan Nederlanders die zich naar voren duwen, of Amerikanen die de Horseshoe falls een lachertje vinden. Zie er maar de lol van in en wanneer je goed kijkt dan is het best wel komisch.

    16-09-2008 om 00:00 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    13-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ter informatie Big ben.....
    . Klok: Big Ben 13195 kg, middellijn 2,7m , klepel 203 kg.

    13-09-2008 om 23:41 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big Ben
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Big Ben is de naam van de grote slagklok die in de toren van het Palace of Westminster in Londen hangt. Ten onrechte wordt vaak de gehele klokkentoren van het gebouw, die eenvoudig Clock Tower heet, Big Ben genoemd. De klok is een van de zwaarste ter wereld. Rondom de klok staat het opschrift: This bell was cast by George Mears of Whitechapel for the clock of the Houses pf Parliament under the direction of Edmund Becket Denison QC in the 21 st year of the reign of Queen Victoria in the year of our Lord MDCCCLVIII.

    13-09-2008 om 23:37 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big Ben genoemd naar....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Big Ben is genoemd naar de politicus Sir Benjamin Hall (1802-1867) die vanwege zijn rijzige gestalte Big Ben werd genoemd. Sir Benjamin gaf de aanzet tot de bouw van de toren, die ongeveer 96 m hoog is. De grote klok werd geïnstalleerd in 1858. Hij slaat alleen de volle uren. De kwartieren worden geluid door een wekkering van vier kleinere klokken die erom heen hangen. Zowel de toren als het geluid van de klokken (Westminsterslag) hebben wereldwijde bekendheid verworven. Nog een foto van de klokkentoren van het palace of westminster

    13-09-2008 om 23:36 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    .Photobucket hey beste bloggertjes ik wens jullie allemaal een fijn weekend toe. vele groeten van hyacinttje.

    13-09-2008 om 21:24 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    07-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Order der vrienden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Hierbij wordt hij geholpen door de actieve leden van de Orde der Vrienden van Manneken Pis, die zorgen voor het onthaal van de vele toeristen nabij het beroemd fonteintje, en die in binnen- en buitenland deelnemen aan de meest verscheiden manifestaties ten bate van culturele uitstraling van Brussel ( Rijsel, Maastricht, Metz, Lisieux, Ter Appel, Zandvoort, Le Pays d'Auge,..) De Orde organiseert ook elk jaar een sinterklaasstoet begin december.

    07-09-2008 om 21:45 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manneken Pis heeft vele titels:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Hij is ridder van de Orde van Sint-Lodewijk, erebrigadier van verscheidene regimenten, ereburger van Sint-Gillis... Men noemt hem de oudste Burger van Brussel. Ten slotte kreeg hij de titel van "Ambassadeur nr.1 van Brussels cultureel en folkloristisch Patrimonium". Hij draagt inderdaad heel wat bij tot de toeristische promotie van Brussel.

    07-09-2008 om 21:37 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Legendarische wereldfiguur:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Van simpel utilitair fonteintje is Manneken Pis uitgegroeid tot een legendarische wereldfiguur. Symbool van onbezorgdheid maar ook van contestatie. Symbool van het verzet tegen de bezetters doorheen de eeuwen en tegen al wat fanatiek is. Hij is tevens de exponent geworden van de Brusselse humor of "zwanze". Manneken Pis wordt nauw betrokken bij het lief en het leed van de stad. Manneken Pis is het gedroomde humoristisch onderwerp voor de Brusselse artiesten. Hij was herhaaldelijk de centrale figuur van de revue van het vandaag verdwenen theater "Les Folies Bergères". De Franse zanger Maurice Chevalier bezong op zijn beurt de lof van Manneken Pis, het Brussels ketje, in 1949.

    07-09-2008 om 21:31 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandalen:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Spijtig genoeg heeft hij ook te lijden door vandalen. Het beeld werd zelfs meermalen gestolen. Een eerste maal gebeurde dit in 1745, waarbij Engelse soldaten betrokken waren. Een tweede poging werd twee jaar later ondernomen door Franse grenadiers waarna het koninklijk geschenk als eerherstel moest dienen. In 1817 werd het beeld verbrijzeld door een vrijgelaten galeiboef, Antoon Lycas, die voor zijn snode daad in het openbaar werd gebrandmerkt.

    07-09-2008 om 21:21 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kostuum:
    .Zijn eerste kostuum werd in 1698 geschonken door de landvoogd van de Spaanse Nederlanden, Maximiliaan II Emanuel, Keurvorst van Beieren. In 1747 ontvangst hij een goudbrokaten pak, gift van de Franse Koning Lodewijk XV. Sindsdien heeft hij regelmatig nieuwe kostuums ontvangen ( in zijn kleerkast zijn er nu meer dan 800). Zij worden aan het Museum van de Stad Brussel, gelegen in het Broodhuis op de Grote Markt, uiteengezet, waar een interactief scherm het mogelijk maaakt om zijn verzameling van kostuums in volledigheid te ontdekken.

    07-09-2008 om 21:14 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juliaan:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Juliaan was de naam van het stenen Manneken dat aldaar als fontein stond opgesteld. Andere fonteinen waren de Drie Maagden, de Spuwer en het Leeuwken. Nog andere worden vermeld in een nota uit 1451-1452 betreffende het Waterleidingsnet en bewaard in de Archieven van de Stad Brussel:"fonteyn d'Menneken pist, fonteyn op Sinter Claes Merct".Slechts in 1619 werd het stenen Manneken Pis vervangen door en bronzen, op verzoek van de stadsoverheid ontworpen door Hieronymus Duquesnoy de Oudere, befaamd beeldhouwer.

    07-09-2008 om 21:07 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manneken pis, een grote blikvanger van het Brussels folklore.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .Manneken Pis is een van de vele Brusselse fonteinen uit vroegere eeuwen. Uit de oude archieven van Sint-Goedele, nu Sint-Michielskathedraal, blijkt dat reeds in 1388 hij als openbaar fontein dienst deed. Inderdaad, een tekst uit die periode vermeldt dat het "Juilanekensborre" zich bevond op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat en water van de Coudenberg debiteerde.

    07-09-2008 om 20:58 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    02-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trivia
    .Er bestaat ook een spel, gebaseerd op de toren van Pisa, waar het de bedoeling is om op een miniatuur wiebelend torentje van Pisa zoveel mogelijk poppetjes te plaatsen, zonder dat hij omvalt. Dit spel was tevens het afsluitende onderdeel van de finale van Ron's Honeymoonquiz, dat tussen 1987 en 1996 werd uitgezonden.

    02-09-2008 om 16:02 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouw:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .De toren werd in drie stappen ,over een periode van 200 jaar, opgebouwd. De constructie van de eerste verdiepingen begon op 9 augustus 1173. Na de bouw van de derde verdieping in 1178 ging de toren hellen. Werken aan de toren laggen daarna ongeveer 100 jaar stil, doordat de inwoners van Pisa in oorlog verwikkeld waren met Genua en Florence. Dit gaf de grond tijd om te zetten - was de toren in èèn keer afgebouwd dan was hij zeker omgevallen. In 1272 werd de bouw hervat door Giovanni di Simone. Toen al merkte men op dat de reeds gebouwde verdiepingen scheef stonden, en er werd dus besloten die scheefheid in de volgende verdiepingen te neutraliseren door aan ene zijde meer mortel te gebruiken dan aan de andere. De bouw viel opnieuw stil in 1284. In 1372 werd de toren afgewerkt, met de bouw van de laatste, bovenste verdieping. De toren was toen al sterk naar de andere zijde gekanteld, en opnieuw werd besloten dit constructief op te lossen: de bovenste verdieping werd opnieuw recht gebouwd (hier waren ingrijpende wijzigingen voor nodig, zo heeft het opstapje bovenaan aan èèn zijde drie treden minder dan aan de tegenoverliggende kant). Galileo demonstreerde in 1609 bovenop deze klokkentoren hoe een telescoop werkte.

    Foto van het uitzicht vanuit de toren.

    02-09-2008 om 15:58 geschreven door hyacinttje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)


    Archief per maand
  • 11-2013
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007

    E-mail mij

    Photobucket


    Foto

    Foto

    .Photobucket
    Foto

    Gastenboek
  • Een aangename zaterdag gewenst vriendin
  • Hopelijk gaat alles beter
  • Lieve midweekgroetjes lieve vriendin
  • Een fijne Dinsdag blogvriendin
  • Wens je een prettig weekend

    Photobucket


    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Photobucket

    Photobucket


    Photobucket


    Photobucket


    .Photobucket

    .Photobucket


    .Photobucket


    .Photobucket


    .Photobucket


    .Photobucket


    .Photobucket

    .Photobucket


    .


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!