Je kunt hortensia's gebruiken als kamerplant, of als buitenplant in de tuin en op het balkon.Buiten bloeien ze van juni tot september. voor binnen kan je vrijwel het hele jaar door bloeiende planten kopen.
Hoe stekken ? zomerstekjes wortelen het snelst.Snijd de stengel onder een oog af met een vlijmscherp mes en verwijder de blaadjes. Vul een stekbak met een mengsel van turfmolm en zand, zet er de stekjes in en plaats ze onder glas. na drie weken krijgen ze wortels en kun je ze in potjes zetten.
Hoe onderhouden ? Geef je hortensia's regelmatig water en zorg ervoor dat overtollig water snel wordt afgevoerd. bescherm de planten in de zomer tegen fel zonlicht en in de winter tegen vorst. in het voorjaar kunnen ze in de tuin worden uitgeplant.
Welke aarde ? Hydrangea is gevoelig voor de zuurgraad van de grond. In zure grond worden de bloemen blauw, in kalkrijke grond zijn ze over het algemeen roze, rood of wit. Je kunt dat beinvloeden door in de eerste helft van september kalkmest toe te voegen ( niet zuur) of aluminiumsulfaat of kalialuin (zuur).
Hoe drogen ? Hortensia's kun je prima drogen, je kunt de volgroeide bloem afknippen en ondersteboven ophangen, of de steel in een bodempje water zetten en wachten tot de bloem gedroogd is.
Wanneer snoeien ? Hortensia's groeien mooi uit als je ze tussen eind maart en halp april snoeit; een echte verjongingskuur voor de struik! Snoei uitgebloeide scheuten in tot een hoogte van 30 cm. Dat doe je door het topeinde boven een naar buiten staand oog af te knippen.
500 g diepvrieserwtjes - 1 lepel verse munt - peper en zout.
Maak de ui schoon en snipper hem fijn. Kook de erwtjes gaar samen met de ui. Giet de erwtjes af maar vang het kookvocht op. Kruid de erwtjes met de munt peper en zout. Mix tot een fijne puree, voeg indien nodig wat van het kookvocht toe.