. Als je mij nog iets wilt geven dan zou ik vragen sterf niet met mij omhels het leven je mag bedroefd zijn maar wanhoop niet verdrink niet in tè groot verdriet Als je mij nog iets wilt schenken dan zou ik willen Blijf dan toekomst zien Blijf hoopvol denken Zodat je uitgroeit en voluit leeft Het leven alle kansen geeft.
.Het weer is zo zacht Dat niemand dit jaar winter verwacht De natuur heeft Zich nog niet voorbereid Op de komst van het Kind in de Kersttijd De witte daken van weleer Duiken op in herinnering weer De krakende sneeuw,berijpte bomen Heldere lucht, verschijnen in dromen Wat zal de natuur ons geven in 2006 Zon,wind of regen? In wezen kan het ons niet deren Als wij en warme Kerstsfeer creeren
. Naam: Ijsvogel
Wetenschappelijke naam: Coraciiformes
Voedsel: Vooral vis, ongewervelden en insekten.
Onderverdeling: 10 families
Aantal soorten: 110
Verspreiding: wereldwijd, vooral in warmere streken.
.De meerderheid van de beide groepen ijsvogels broedt in gaten over de oever. maar er zijn een paar soorten, waaronder de Australische kookaburra, die in boomholten broeden, en sommige gebruiken hiervoor termietenheuvels, waar ze veiliger zijn voor hun vijanden. Hij heft ander vogels van zijn soort nodig om zijn jongen groot te brengen. Deze helpers, vaak jongen van het voorgaande jaar, helpen met het voeden en het verjaagen van vijanden.
.Ijsvogels eten hoofdzakelijk insekten en zijn te herkennen aan hun brede platte snavel.Ook eten sommige soorten reptielen, kleine zoogdieren en vogels. Ijsvogels die voor hun voedsel van vis en andere waterdieren afhankelijk zijn, beschikken over scherpe, puntige snavels om hun prooi te pakken. Typerend voor de ijsvogel is dat hij op een tak boven het water zit te wachten en dan ineens op een vis afduikt. Als dat lukt, keert de ijsvogel terug naar zijn tak, waartegen hij de vis buiten westen slaat. dan propt hij de vis met zijn kop naar voren naar binnen. Hierdoor stikt de vogel niet in zijn voedsel, wat wel zou kunnen gebeuren als bij voorbeeld de stekels van een stekelbaars in zijn keel zouden blijven steken. Ijsvogels die in het bos leven, behandelen hun prooi op dezelfde manier. Ijsvogels kunnen behoorlijke afstanden afleggen om voedsel te zoeken. In Afrika zijn ze gezien op een afstand van 3 km van de kust van lake Kariba. Daar jagen ze op sardines die in de ochtend-en avondschemering naar de oppervlakte komen. Net als andere ijsvogels vallen ze het liefst aan vanaf zo'n 6 m boven water. Zelfs de gewone Europese ijsvogel eet niet uitsluitend vis. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer een kwart van zijn dieet uit ongewervelde dieren bestaat.De grijze visser kan tot een diepte van 2 m duiken om een vis te vangen. Hij houdt het liefst van rivierkreeft.
.Ijsvogels komen vrijwel overal ter wereld voor. Ondanks hun naam is het niet dat alle soorten bij het water worden aangetroffen. De grootste groep wordt gevormd door bosbewoners en leeft vaak op enige afstand van rivieren of wateren. De ijsvogels zijn waarschijnlijk het bekendst met hun prachtige kleuren en spectaculaire manier van vissen, hoewel er ook soorten in het zwart-wit zijn en ijsvogelsoorten die hun prooi op het land zoeken.
Winterstilte
De grond is wit, de nevel wit,
De wolken, waar nog sneeuw in zit,
Zijn wit, dat zacht vergrijzelt.
Het fijngetakt geboomte zit
Met witten rijp beijzeld.
De boom houdt zich behoedzaam stil,
Dat niet het minste takgetril
't Kristallen kunstwerk breke,
De klank zelfs van mijn schreden wil
Zich in de sneeuw versteken.
De grond is wit, de nevel wit,
Wat zwijgend tooverland is dit?
Wat hemel loop ik onder?
Ik vouw de handen en aanbid
Dit grootsche, stille wonder
Altijd ben je aan het zwoegen klus na klus wordt steeds geklaard en dat is na al dat werken best een mooi cadeautje waard heel veel kusjes én dit pakje van de goede, beste Sint die jou dus van alle mensen echt de állerleukste vindt.
sinterklaasdag is weer ten einde lieve kinderen tot volgend jaar.
Bij uw terugkeer: ga bij koorts meteen naar de dokter
. Malaria komt in meer dan 100 landen voor. En dat zijn niet alleen verre landen: in Europa zijn massa's gevallen van "ingevoerde" malaria gemeld.
Voor u op reis gaat naar een gebied waar malaria heerst, moet u zeker de maatregelen treffen die nodig zijn om u te beschermen tegen muggenbeten(bedekkende kledij), muggenwerende crème, muskietennet dat behandeld is met een muggenwerend middel). U moet ook de preventieve behandelingen volgen. Deze worden vastgelegd in functie van de evolutie van de resistentie.
Bij uw terugkeer moet u elk symptoom dat op een besmetting wijst, en zeker koorts, als een mogelijke aanwijzing voor malaria beschouwen en meteen naar een arts gaan. Die zal u onderzoeken en een diagnose stellen. Belangrijk is dat u zo snel mogelijk behandeld wordt, want malaria kan fataal zijn!
Voor het vertrek: wat zijn de aanbevolen vaccinaties ?
.Een reiziger moet eerst en vooral, en ruim voor hij vertrekt, inlichtingen inwinnen over de aanbevolen vaccinaties in functie van de bestemming, de omstandigheden van het verblijf en de duur. hij kan daarvoor terecht bij zen huisarts of de rubriek raadplegen met tips voor reizigers op de internetsite.
www.diplomatie.be (http://www.diplomatie.be/nl/travel.reiswijsdetail.asp?TEXTID=810). Hij moet ook nagaan of de vaccinaties die moeten herhaald worden- zoals voor tetanus- nog niet vervallen zijn.
Voor het merendeel van de vaccins kan men terecht bij de huisarts (Dt polio, hepatitis A en B, buiktyfus, griep enz..). Alleen de vaccinatie tegen gele koorts moet in een centrum voor internationale vaccinatie gebeuren ( voor info kunt u terecht in het dichtsbijzijnde UZ).
Op reis naar een tropisch land: twee aandachtspunten
Er zijn heel wat tropische ziekten die heel gevaarlijk zijn.Voor u op reis vertrekt moet u eerst en vooral inlichtingen inwinnen over de aanbevolen vaccinaties en de preventieve middelen die u moet meenemen. Het tweede aandachtspunt betreft uw terugkeer: bij elke onverklaarbare koorts moet u meteen naar de dokter, want mischien is er wel malaria in het spel.. Gezond op reis vertrekken en nog gezonder terugkeren.... dat is de doelstelling van de reisgeneeskunde, een hooggespecialiseerde discipline die zich bezighoudt met de besmettelijke tropische ziektes. Ze heeft twee belangrijke wapens: de vaccinaties en de preventieve behandelingen, in het vakjargon ook wel profylactische behandelingen genoemd.