- In dien je toch tussen de berenklauw moet werken, kun je best alle contact met de huid vermijden door een beschermende kledij te dragen voor de hals,armen, handen en benen. Naast lange broek en trui of vest met lange mouwen kan een hoed ook nuttig zijn. Hou er wel rekening mee dat het sap doorheen de kledij kan dringen. Synthetische, waterafstotende stof is dan ook te verkiezen boven linnen of katoen die het sap kan absorberen. - Om de ogen te beschermen tegen sap dat zou vrij komen tijdens het snoeien kun je best een zonnebril, stofbril of beschermbril opzetten. Denk er ook aan van met je natte handschoenen niet in de ogen te wrijven. - Voel je dat er toch sap op de huid is terecht gekomen dan kun je dat best onmiddellijk met koud water en zeep afwassen. daarenboven blijf je best minstens èèn week uit de zon. Sap in de ogen langdurig uitwassen met koud water en voor alle zekerheid een arts raadplegen. - Kinderen die het gevaar niet kennen zullen graag tussen de reusachtige planten spelen. Waarschuw hen voor de gevaren van deze plant en laat ze nooit fluitjes, verrekijkers of blaaspijpen maken uit de holle stengel van de plant. - Bereklauw is goed bestand tegen maaien en zal telkens terug komen.Steeds weer maaien tot de plant ook ondergronds uitgeput raakt is een mogelijkheid om de planten te vernietigen. - Jonge planten bevatten veel eiwitten en worden graag gegeten door schapen en konijnen. Bij begrazing eten de dieren steeds weer de bovengrondse delen af die instaan voor de fotosynthese. Dit zorgt voor uitputting van de energiereserves in de wortels waardoor de planten er het loodje bij neer leggen. - Merk je reuzenberenklauw op in de buurt van een kinderspeelterrein of een school, maak daar dan melding van zodat deze verwijderd kunnen worden.
.Furanocumarine is een sterk geurende, vluchtige olie die uw huid overgevoelig maakt voor ultraviolette straling uit het zonlicht( = fotosensibilisatie) waardoor ontstekingen en brandwonden ontstaan. Opgelet: ook onder een zonnebank is er UV- licht. De schadelijke gevolgen kunnen ontstaan als je huid of slijmvliezen (ogen, lippen, mond) in contact komen met de brandharen en daarna aan zonlicht worden blootgesteld. Na het contact met het sap ontstaan er binnen de 24 uur brandende, rode huidvlekken die enkele uren later overgaan in scherp begrensde en gezwollen blaarvormige en pijnlijke ontstekingen. Deze brandblaren kunnen later open zwerende wonden vormen. Bij grote aangetaste huidoppervlaktes kan opname in een kliniek nodig zijn. Wanneer furocamarine in de ogen terecht komt, kan soms blindheid ontstaan. verscheidene furano-cumarines zijn ook nog eens kankerverwekkend. Bij regenweer of zonder zon irriteert de plant veel minder. bij de gewone berenklauw zijn de verschijnselen niet zo hevig als bij de reuzenberenklauw.
.Indien de zaden zich toch kunnen ontwikkelen zullen ze zich massaal via de wind verspreiden om dan in het vroege voorjaar te ontkiemen vooraleer de meeste andere planten dat doen. Door hun enorme groeikracht en omvang moeten de planten in hun omgeving spoedig wijken. De reuzenberenklauw heeft forse bladeren die langer zijn dan een meter en daardoor aantrekkelijk zijn voor kinderen die het tof vinden om zich onder deze reuzen te gaan verstoppen of eronder te spelen. Echter bezitten stengels en bladeren brandharen zoals bij brandnetels. Spijtig genoeg krijg je bij de aanraking van de berenklauw geen onmiddellijke pijnprikkels zoals dat bij netels wel het geval is. De niets vermoedende tuinier of spelende kinderen die in aanraking komen met de brandharen zijn zich op dat moment van geen onheil bewust. Als je op een zonnige dag bij het snoeien of wieden met de huid in aanraking komt met de brandharen kun je enorme brandwonden krijgen.
.De Pinksteren, hier en daar Op weg naar de zomer is het lentegevoel aanwezig, de poorten wijd open. De vogels van eenzaamheid hebben eindelijk gezongen.
De trillingen van de harten en de vrolijkheid aanwezig in een sfeer van rust en stilte.
Het is zondag en de Pinksteren is al begonnen met pracht alsof de apostelen hier en daar een teken van hun aanwezigheid laten merken in de natuur, en tussen alle planten die onze harten tot de bloeimand brengen.
. de samengestelde, grote, witte bloemschermen staan hoog boven de bladeren op de dikke stengels te bloeien van juni tot juli. De naar anijs geurende bloemen worden druk bezocht door allerlei vliegen, kevers en andere insecten.
.De gewone berenklauw is een niet invasieve plant waardoor deze onder controle kan gehouden worden. De grotere reuzenberenklauw die vroeger werd ingevoerd voor zijn decoratieve uiterlijk, heb je door zijn zeer kiemkrachtige zaden meestal niet als alleenstaande plant. Door de massa's kiemkrachtige zaden die de planten vormen heb je al snel een heel bos reuzenberenklauwen die je met moeite binnen de perken kan houden. Elke plant produceert een 100.000 zaden die tot 7 jaar lang hun kiemkracht behouden. Het is dan ook aangeraden de uitgebloeide bloemschermen tijdig weg te halen vooraleer er zich zaad kan vormen.
In de Benelux treffen we twee soorten berenklauw aan:
.- de gewone berenklauw of heracleum sphondylium (komt niet in het wild voor in België maar wel in Nederland).Worden 80 tot 200 cm groot.
- De reuzenberenklauw of Heracleum mantegazzianum vindt zijn oorsprong in het westen van de Kaukasus. De reuzenberenklauw heeft geribbelde, rood gevlekte stengels die aan de voet tot 10 cm dik. Deze groeit op enkele weken uit tot een plant van 3 a 4 meter hoog met bladeren tot anderhalve meter groot. De bladeren zijn grof gezaagd en diep ingesneden.
.De eerste reuzenberenklauwen werden in de 19 de eeuw vanuit de Kaukasus naar Europa gebracht. Zo verschenen deze planten in de Europese botanische tuinen en op grote landgoederen waar deze imposante planten een mooi plaatsje kregen in de siertuin. Aan het begin van de twintigste eeuw begon men de gevaren van de plant te kennen en verdween ze steeds vaker uit de siertuin. Berenklauw heeft zich wel al buiten de tuinen weten te verwilderen waardoor je ze kan aantreffen langs hagen, bosranden, oevers, spoorwegen, autostrades en wegbermen op voedselrijke en vochtige standplaatsen.
Berenklauw behoort tot de familie van de schermbloemigen (Umbelliferae). De naam Heracleum doet denken aan de Griekse halfgod Heracles die met zijn robuuste lichaam verwijst naar de stevig gebouwde plant. Berenklauw is tijdens de bloei aantrekkelijk voor insecten, maar ook in de winter worden de dode, holle bloeistengels door insecten en spinnen gebruikt als overwinteringsplaats. De mezen weten dit en hakken de stengels in de vorstperiode open op zoek naar voedsel. de lange gedroogde stengels met bloemschermen worden ook wel eens gebruikt in droogboeketten.
.het design van deze machine is gebaseerd op de Wurlitzer 1015 ui 1946. De populairste jukebox ooit,waavan in 1946 en 1947 zo'n 56000 exemplaren gemaakt werden. Het oorspronkelijke model kon slechts kiezen uit twaalf 78- toeren platen, maar deze versie kan tot 100 compactdiscs spelen, dat is meer dan vijf dagen en nachten zonder dat je ook maar èèn keer dezelfde muziek hoort!
.Deze stereomachine die 200 plaatjes kon spelen, is bijzonder door de glazen koepel. Buiten AMI heeft slechts èèn bedrijf-het in Groot-Brittanië gevestigde Chantal- een soortgelijke jukebox gemaakt, want hij was zeer duur in productie.
.Stereo jukeboxen kwamen voor het eerst in 1959 op de markt. Een van de opvallendste kenmerken van deze Rock-ola Regis is dat het woord "stereo" als een blazoen op de voorkant is aange- bracht, zodat niemand er naast kon kijken.
. Heel wat jukeboxen uit deze periode vertoonden gelijkenissen met de achterkant van Amerikaanse auto's. Zo ook deze zeer zeldzame rock-ola Tempo. Bijzonder aan dit toestel is het ronddraaiende keuzescherm bovenaan.
.Op het eerste gezicht ziet de Wurlitzer er nogal gewoon uit. Maar het samenspel van kleuren, licht en het overvloedig gebruik van chroom maakt er een zeer bevallig toestel van.
Een spitsvondigheid van de Seeburg is dat de platen verticaal worden afgespeeld, zodat slechts èèn motor in plaats van drie nodig is.
.Paul Fuller word beschouwd als het genie achter het jukeboxdesign. De beroemde Wurlitzer 1100 was zijn laatste model. Het biedt keuze uit vierentwintig 78 toerenplaten- de 45 toerenplaten kwamen twee jaar later op de markt- hoewel het ronddraaiende slechts acht per keer toont.
. Deze houten machine, die met munten werkt, speelt geen platen- die bestonden toen nog niet-maar grote metalen rollen met pinnen op. De pinnen raakten een metalen plaat, zoals in een muziekdoos. Deze machine is mechanisch en moet worden opgewonden vooraleer ze kan spelen.
.Muziekmachines waarbij men een muntje in een gleuf moest stoppen, bestonden al lang toen in de jaren '40 het gouden tijdperk van de jukebox aanbrak. De machines van het rock-'nroll tijdperk- waarmee de jukebox vereenzelvigd wordt schreeuwen met hun blitse automobielvormgeving de tienerrebellie van die tijd uit. De gedurfde felle kleuren zijn het eerste waar mensen aan denken wanneer ze het woord "jukebox"horen.
.Dragon wekt de eetlust op en stimuleert de spijsvertering. Het kruid heeft een kalmerend effect bij maagkrampen en ook bij een hikaanval is het een redder in nood. Dragon is vochtafdrijvend. In vroegere tijden werd het zelfs gebruikt tegen kiespijn (kauwen van dragonblaadjes), ook als thee voor het slapengaan kan dragon een aangenaam alternatief, gezien de pittige, zurige smaak.
.Kip in dragonsaus: Meng 25 gr boter en 45 gr verse kruidenkaas met elkaar. Voeg peper en zout toe, hak een 6-tal takjes dragon fijn; roer alles goed onder elkaar. Dit mengsel kan men vervolgens onder het vel van de braadkip stoppen. De kip inwrijven met braadboter en gaar bakken in de oven.
Bearnaisesaus: 3 gehakte sjalotten, 1 dl dragonazijn, 4 peperbolletjes, een klein takje thijm en wat dragon langzaam laten inkoken. Ondertussen in een pan een klompje boter laten smelten, liefst in een bain-marie. Hou dit klaar. Voeg de gezeefde azijnmassa toe en meng het geheel met geklopt eigeel (2) onder voortdurend gelijkmatig roeren. Wanneer dit klaar is kan men nog wat versnipperde dragon toevoegen en er overheen strooien. Misschien niet zo'n gemakkelijk te bereiden sausje maar wel overheerlijk bij rund-of schapenbereidingen.
Dragon wordt vooral gebruikt in kip- en eiergerechten, salades, vianigrettes (tartarensaus). Een dragon- of bearnaisesaus maakt van onze maaltijden èèn culinair festijn. Ook de populaire dragonazijn smaakt enorm lekker bij salades,... Ook in soepen is dragon complementair (venkelsoep, tomatensoep...). Het keukenkruid smaakt het sterkst wanneer men het oogst voor de bloei en men dient het steeds vers te gebruiken. Gekneusde bladeren en in gedroogde toestand moet veel aan aroma inboeten. Optimaal is wanneer men het kort laat mee opwarmen en voor het opdienen toevoegt aan de gerechten. Gebruik het ook met mate want anders kan de smaak nogal opdringerig. over komen.
.Aangezien de zaden in onze streken geen kiemkracht bezitten vervalt hier de zaaimethode. Daarom zijn we verplicht andere vermeerderingswijzen te gebruiken:
1. Stekken: dit gebeurt in de lente door het nemen van kruidachtige kopstekken of door wortelstokstukken die men in een mengsel van turf en zand steekt op een warme plaats, beschut met dubbel glas of onder geperforeerde plastiekfolie. na het inwortelen kan men de stekjes oppotten en daarna afharden en buiten planten op de gewenste plaats.
2.Scheuren: is een veelgebruikte vermeerderingswijze die ook dient te gebeuren in de lente. indien men ten volle wil genieten van het aroma van dragon is het aangewezen de plant om de drie jaar te verplanten. Dat dit keukenkruid niet gemakkelijk te kweken valt is te wijten aan het feit dat ze enerzijds kan belaagd worden door scierotiënrot (schimmel die de plant doet afrotten tussen groeistengel en wortel ten gevolge van langdurige natte) en anderzijds door aardrupsen die dragon graag lusten, men kan ze enkel kwijtraken door ze te zoeken in de grond rondom de plant en ze daarna te vernietigen.
. Afscheid aan de trein, de auto of in de luchthaven. Afscheid van iemand van wie je echt houdt en van wie je weet: "Ik zie die nooit meer terug". Afscheid nemen doet wenen. Het is een beetje sterven. Toch vreemd, in de christelijke Bijbel wordt bij Jezus' afscheid bij de hemelvaart alleen gesproken over vreugde kracht en enthousiasme. Mensen zeggen: "Uit het oog, uit het hart". Maar hier lijkt het juist het omgekeerde. Er is als het ware 'een andere aanwezigheid' geboren en die is de oorzaak van dat optimisme van Jezus' volgelingen. Enerzijds is er de opgave die Jezus geeft: "Keer naar de stad terug, ik zend u." Anderzijds is er de belofte: "Ik zal u kracht geven. Ik ben met u, alle dagen tot de voleinding van de wereld." Waarom zijn christenen soms zo depressief en pessimistisch? Zij hebben toch een wens en een belofte van Godswege? Is Zijn naam niet : "Ik zal er zijn voor u "?!
.Dragon voelt zich best thuis op een beschutte zonnige plaats in een voedzame en goed doorlatende grond. Goed gedraineerde grond is noodzakelijk wil men scierotienrot voorkomen bij nat weer. Daar de plant van origine afkomstig is uit zuiderse landen is het aangewezen het kruid gedurende de winter af te dekken met bladeren. De plant doet het ook bijzonder goed op het terras in potten of bakken.
Dit uiterst populair keukenkruid is afkomstig uit Midden-Azië en Midden- en Oost-Europa en werd in de 13 e eeuw door de Moren (Arabieren) tijdens hun veroveringstocht naar Spanje meegebracht, even later konden wij ook voluit genieten van dit uitzonderlijk lekker keukenkruid. Dragon - in de volksmond ook "keizersla", drakenkruid of slangenkruid" genoemd - is een doorlevende plant die toch om enige bescherming vraagt in de winter. Dracunculus, "draak", verwijst naar de grillige vorm van de wortelstokken. Slangekruid wijst vooral op de geneeskrachtige werking bij slangen- en insectenbeten. Dragon met zijn weinig opvallende geelgroene bloempjes behoort tot de familie van de samengesteld bloemigen (Compositae) en kan 90 cm groot worden. Het behoort tevens tot hetzelfde geslacht als citroenkruid en de bittere alsem of absint. Het kruid met zijn lijnvormige , gladde en blinkende bladeren heeft een gepeperde, zure anijssmaak dien ons aangenaam verrast in vele gerechten. De Franse dragon (Artemisia dracunculus), de meest gebruikte, wordt soms wel eens verward met zijn smaakloze Russische variant (Artemisia dracunculoides).
. ik vind geluk alleene Te huis in 't huisgezin Bij 't vrouwken en de kleenen Die' k even teer bemin. Daar in ons kleine woning Daar vind ik liefde en lach, 'k Ben blij zooals een koning Als 'k thuis eens blijven mag.
'k Laat andren elders jagen Genoegen en vermaak Ik ken slechts vreugdedagen Als ' k rozig kus een kaak Van 't vrouwken of de kleenen Te huis in ' t huisgezin Geluk vind ik alleene Bij die 'k zoo teer bemin.
.Bloeiende bolletjes, als de hyacint 'Purple Sensation', vragen nauwelijks verzorging omdat de bloemen hun voeding uit de bloembol halen. Als je de 'Purple Sensation' in bakken zet, hoef je er alleen maar op te letten dat de grond niet uitdroogt. De bloeitijd is afhankelijk van de temperatuur. In huis kun je ongeveer twee tot drie weken genieten van de lentebloeier van het jaar; buiten heb je vaak meer dan zes weken lente-plezier. Zijn de hyacinten uitgebloeid ? Geef ze een zonnig plekje in de border. De kans is groot dat je volgend jaar weer kunt genieten van de paarse sensatie.
.De 'Purple Sensation' is afkomstig uit de zogenaamde groep Pearl-hyacinten. De hyacint 'Purple Sensation' is dus het paarse zusje van 'Pink Pearl; Violet Pearl' en 'Blue Pearl. Het unieke van Pearl hyacinten is dat ze een tweede bloei kunnen geven en dat ze ondanks de zware 'bebloeming' niet zo snel omvallen. De lentebloeier van het jaar kleurt gedurende de bloeitijd van paars naar donkerpaars.
.Een van de populairste lentebloeiers is de hyacint, tegenwoordig verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Ze hebben allemaal èèn duidelijke overeenkomst: de heerlijk zoete lentegeur. Een jury van specialisten heeft de hyacint 'Purple Sensation' uitgeroepen tot dè lentebloeier van het jaar. De naam doet het al vermoeden; het is een paarse hyacint die zowel in als om het huis voor een lente-sensatie zorgt!
De hyacint 'Purple Sensation' is tot lentebloeier van het jaar 2009 verkozen
.Tijdens een inspirerende bijeenkomst op Paleis Soestdijk vond onlangs de verkiezing plaats van de lentebloeier van het jaar 2009. Deze lentebloeier wordt in 2009 de nieuwe vaandeldrager van de ge-hele productgroep bolp-op-pot. Kweker Eric Breed presenteerde de genomineerde bolgewassen aan een selectie van journalisten en groenspecialisten. Deze jureerden diverse bolletjes-op-pot aan de hand van diverse crtiteria als lente uitstraling en toepasbaarheid binnen èn buiten.
. Geef tijdens de blok de voorkeur aan 'trage' koolhydraten. Dat zijn voedingsmiddelen die langzaam door het organisme worden opge- nomen, waardoor het suikergehalte in het bloed op een constant niveau gehandhaafd wordt en een regelmatige energietoevoer naar de hersenen verzekerd wordt. Kies dus voor pasta, rijst, aardappelen, brood, peulvruchten, vruchten, groenten en zuivelproducten.
.Omdat op beide delen van de suikerindustrie de accijnswetgeving een grote invloed had, zal daar eerst afzonderlijk aandacht aan worden besteed. Voor de Nederlandse koloniale belangen was de rietsuikerindustrie van eminent belang, maar zij zal in dit hoofdstuk onbesproken moeten blijven. In het 'Europese' deel van Nederland bestond de suikerindustrie sinds 1858 uit twee aparte bedrijfstakken. Op grond van hun plaats in de productiekolom zou de bieetsuikerindustrie als eerste en daarna het raffinagebedrijf behandeld moeten worden. Qua historische achtergrond komt de raffinaderij echter voor de bietsuikerindustrie, want de raffinaderijen waren al eind zestiende eeuw in Nederland ontstaan en verwerkten toen ruwe rietsuiker uit de Tropen;bietsuiker als industrieel product was een negentiende-eeuwse nieuwkomer.
.In twee opzichten is de negentiendeeeuwse suikerindustrie een pendant van de huidige aardolie-industrie. Er waren grote financiële en staatkundige belangen mee gemoeid, zo groot dat vanaf 1864 bijna voortdurend internationaal overleg werd gevoerd over wat men 'de suikerkwestie' noemde. Het overleg en de daaruit voortkomende Suikerconventies concentreerde zich weliswaar op accijnstarieven, maar daarachter ging een hele kluwen van belangen schuil: van koloniën en handel, van binnenlandse landbouw, van scheepvaart, van de staatskas.
De andere overeenkomst met de olieindustrie is het productieproces. In de onmiddellijke omgeving van de grondstof, suikerriet of bieten, werd een ruw halffabrikaat vervaardigd, dat vervolgens in raffinaderijen - vaak honderden of duizenden kilometers verder tot een scala aan zuivere eindproducten werd verwekt.
.In niet-tropische gebieden was tot twee eeuwen geleden eigenlijk alleen honing een zoetstof die in enige hoeveelheid in de natuur voorkwam. Behalve vruchten waren suikerhoudende planten nagenoeg onbekend, want het suikerriet vond zijn noordelijkste verbreiding aan de kusten van de Middellandse Zee. Uit dit tropisch gewaas werd al duizenden jaren sap geperst dat enigzins gezuiverd werd en waarin zich, na indamping, suikerkristallen vormden.
De Europese koloniale expansie van de zestiende en zeventiende eeuw bracht een levendige handel in dit soort suiker op gang. Door zijn tropische herkomst was suiker al niet goedkoop, maar het luxe-karakter ervan werd nog versterkt doordat de meeste staten er een extra invoerrecht op hieven. Zo werd de prijs nog aanzienlijk verhoogd en bleef suiker een artikel voor welgestelden en voor speciale gelegenheden. Nog in 1854 beargumenteerde de Nederlandse regering de hoge accijns op geraffineerde suiker.
. In de menselijke smaak neemt het zoete een speciale plaats in. Het lijkt erop alsof er een aangeboren voorkeur bestaat voor zoet, iets wat bij de smaken bitter, zuur en zout niet het geval is!
Zoet is waarschijnlijk ook daarom in overdrachtelijke zin , in ons spraakgebruik bijvoorbeeld, verbonden met aangenaam, feestelijk, luxe, rijkdom. Die associatie is nog versterkt door de eeuwenlange relatieve schaarste van suiker.
hierbij nog een foto van de Westersuikerfabriek Amsterdam,1910.
In 1979 ontwikkelden Philips en sony in een joint Venture. de compactdiscspeler . De eerste werd in 1982 in japan, en in 1983 in Europa op de markt gebracht. Het einde van de vinylplaat was in zicht..
Deze platenspeler stond ook bekend als de "kist van sneeuwwitje" en werd in 1957 voorgesteld op de Triënnale van Milaan en werd bekroond. Nieuw was het deksel van plexiglas, wat een ommezwaai betekende in de hifi-industrie.
.Deze grammofoon werd ontworpen als een meubelstuk, als decoratie
voor de woonkamer. In de uitgewerkte houten doos onder het draai-
plateau zit een opwindbare motor.
De hoorn heeft de vorm van een bloem.
. De maagd is niet het meest opvallende sterrenbeeld aan de hemel, en er is meer dan een gewone fantasie nodig om in deze constellatie de vorm te herkennen van wat de naam doet vermoeden. Behalve Spica, springen hier weinig sterren meteen in het oog. Maar wat het blote oog niet ziet, onthullen grote telescopen wel. In de Maagd, die nu 's avonds in het zuiden staat bevindt zich een reusachtige groep verafgelegen melk- wegstelsels. Elk van deze stelsels is zoals onze eigen Melkweg een verzameling van honderden miljarden sterren.De hele groep melkwegstelsels bevindt zich op een afstand van zo'n 50 miljoen lichtjaar. De mens be- stond nog niet op aarde en de dinosauriërs waren pas uitgestorven, toen het licht van deze melkwegstelsels vertrok, dat ons nu bereikt. Spica is een ster van ons eigen melkwegstelsel. Ze staat op 260 lichtjaar van hier. We zien de ster nu zoals ze was halverwege de achttiende eeuw, toen op aarde James Watt op het punt stond de stoom- machine uit te vinden. Wie in de verte kijkt, kijkt ook in het verleden.
.Paartijd van het damhert is in de maanden oktober tot november; draagtijd 7 1/2 maand, 1 jong (zelden tweelingen) dat 2 - 3 weken verscholen ligt in struikgewas, daarna loopt het met roedel mee; het wordt 6-9 maanden gezoogd en blijft 1 jaar bij de moeder.
Hierbij nog een foto van een paar mooie damherten samen.
. Meiboomplanting Het was de gewoonte, bij de Kelten, om op 1 mei op alle heuveltoppen grote mei- vuren aan te steken. Het vee en de paarden werden dan door 'zuiverende' rook gedreven. Er werden ook lange boomstammen in diepe putten gestoken, de zogenaamde 'meibomen'.