.De 'Purple Sensation' is afkomstig uit de zogenaamde groep Pearl-hyacinten. De hyacint 'Purple Sensation' is dus het paarse zusje van 'Pink Pearl; Violet Pearl' en 'Blue Pearl. Het unieke van Pearl hyacinten is dat ze een tweede bloei kunnen geven en dat ze ondanks de zware 'bebloeming' niet zo snel omvallen. De lentebloeier van het jaar kleurt gedurende de bloeitijd van paars naar donkerpaars.
.Een van de populairste lentebloeiers is de hyacint, tegenwoordig verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Ze hebben allemaal èèn duidelijke overeenkomst: de heerlijk zoete lentegeur. Een jury van specialisten heeft de hyacint 'Purple Sensation' uitgeroepen tot dè lentebloeier van het jaar. De naam doet het al vermoeden; het is een paarse hyacint die zowel in als om het huis voor een lente-sensatie zorgt!
De hyacint 'Purple Sensation' is tot lentebloeier van het jaar 2009 verkozen
.Tijdens een inspirerende bijeenkomst op Paleis Soestdijk vond onlangs de verkiezing plaats van de lentebloeier van het jaar 2009. Deze lentebloeier wordt in 2009 de nieuwe vaandeldrager van de ge-hele productgroep bolp-op-pot. Kweker Eric Breed presenteerde de genomineerde bolgewassen aan een selectie van journalisten en groenspecialisten. Deze jureerden diverse bolletjes-op-pot aan de hand van diverse crtiteria als lente uitstraling en toepasbaarheid binnen èn buiten.
. Geef tijdens de blok de voorkeur aan 'trage' koolhydraten. Dat zijn voedingsmiddelen die langzaam door het organisme worden opge- nomen, waardoor het suikergehalte in het bloed op een constant niveau gehandhaafd wordt en een regelmatige energietoevoer naar de hersenen verzekerd wordt. Kies dus voor pasta, rijst, aardappelen, brood, peulvruchten, vruchten, groenten en zuivelproducten.
.Omdat op beide delen van de suikerindustrie de accijnswetgeving een grote invloed had, zal daar eerst afzonderlijk aandacht aan worden besteed. Voor de Nederlandse koloniale belangen was de rietsuikerindustrie van eminent belang, maar zij zal in dit hoofdstuk onbesproken moeten blijven. In het 'Europese' deel van Nederland bestond de suikerindustrie sinds 1858 uit twee aparte bedrijfstakken. Op grond van hun plaats in de productiekolom zou de bieetsuikerindustrie als eerste en daarna het raffinagebedrijf behandeld moeten worden. Qua historische achtergrond komt de raffinaderij echter voor de bietsuikerindustrie, want de raffinaderijen waren al eind zestiende eeuw in Nederland ontstaan en verwerkten toen ruwe rietsuiker uit de Tropen;bietsuiker als industrieel product was een negentiende-eeuwse nieuwkomer.
.In twee opzichten is de negentiendeeeuwse suikerindustrie een pendant van de huidige aardolie-industrie. Er waren grote financiële en staatkundige belangen mee gemoeid, zo groot dat vanaf 1864 bijna voortdurend internationaal overleg werd gevoerd over wat men 'de suikerkwestie' noemde. Het overleg en de daaruit voortkomende Suikerconventies concentreerde zich weliswaar op accijnstarieven, maar daarachter ging een hele kluwen van belangen schuil: van koloniën en handel, van binnenlandse landbouw, van scheepvaart, van de staatskas.
De andere overeenkomst met de olieindustrie is het productieproces. In de onmiddellijke omgeving van de grondstof, suikerriet of bieten, werd een ruw halffabrikaat vervaardigd, dat vervolgens in raffinaderijen - vaak honderden of duizenden kilometers verder tot een scala aan zuivere eindproducten werd verwekt.
.In niet-tropische gebieden was tot twee eeuwen geleden eigenlijk alleen honing een zoetstof die in enige hoeveelheid in de natuur voorkwam. Behalve vruchten waren suikerhoudende planten nagenoeg onbekend, want het suikerriet vond zijn noordelijkste verbreiding aan de kusten van de Middellandse Zee. Uit dit tropisch gewaas werd al duizenden jaren sap geperst dat enigzins gezuiverd werd en waarin zich, na indamping, suikerkristallen vormden.
De Europese koloniale expansie van de zestiende en zeventiende eeuw bracht een levendige handel in dit soort suiker op gang. Door zijn tropische herkomst was suiker al niet goedkoop, maar het luxe-karakter ervan werd nog versterkt doordat de meeste staten er een extra invoerrecht op hieven. Zo werd de prijs nog aanzienlijk verhoogd en bleef suiker een artikel voor welgestelden en voor speciale gelegenheden. Nog in 1854 beargumenteerde de Nederlandse regering de hoge accijns op geraffineerde suiker.
. In de menselijke smaak neemt het zoete een speciale plaats in. Het lijkt erop alsof er een aangeboren voorkeur bestaat voor zoet, iets wat bij de smaken bitter, zuur en zout niet het geval is!
Zoet is waarschijnlijk ook daarom in overdrachtelijke zin , in ons spraakgebruik bijvoorbeeld, verbonden met aangenaam, feestelijk, luxe, rijkdom. Die associatie is nog versterkt door de eeuwenlange relatieve schaarste van suiker.
hierbij nog een foto van de Westersuikerfabriek Amsterdam,1910.
In 1979 ontwikkelden Philips en sony in een joint Venture. de compactdiscspeler . De eerste werd in 1982 in japan, en in 1983 in Europa op de markt gebracht. Het einde van de vinylplaat was in zicht..
Deze platenspeler stond ook bekend als de "kist van sneeuwwitje" en werd in 1957 voorgesteld op de Triënnale van Milaan en werd bekroond. Nieuw was het deksel van plexiglas, wat een ommezwaai betekende in de hifi-industrie.
.Deze grammofoon werd ontworpen als een meubelstuk, als decoratie
voor de woonkamer. In de uitgewerkte houten doos onder het draai-
plateau zit een opwindbare motor.
De hoorn heeft de vorm van een bloem.
. De maagd is niet het meest opvallende sterrenbeeld aan de hemel, en er is meer dan een gewone fantasie nodig om in deze constellatie de vorm te herkennen van wat de naam doet vermoeden. Behalve Spica, springen hier weinig sterren meteen in het oog. Maar wat het blote oog niet ziet, onthullen grote telescopen wel. In de Maagd, die nu 's avonds in het zuiden staat bevindt zich een reusachtige groep verafgelegen melk- wegstelsels. Elk van deze stelsels is zoals onze eigen Melkweg een verzameling van honderden miljarden sterren.De hele groep melkwegstelsels bevindt zich op een afstand van zo'n 50 miljoen lichtjaar. De mens be- stond nog niet op aarde en de dinosauriërs waren pas uitgestorven, toen het licht van deze melkwegstelsels vertrok, dat ons nu bereikt. Spica is een ster van ons eigen melkwegstelsel. Ze staat op 260 lichtjaar van hier. We zien de ster nu zoals ze was halverwege de achttiende eeuw, toen op aarde James Watt op het punt stond de stoom- machine uit te vinden. Wie in de verte kijkt, kijkt ook in het verleden.