Zaden : ( bedektzadigen, tweezaadlobbigen), kleine bruinrode bolletjes van 1 à 2 mm groot.Een gekocht zakje bevat ongeveer : +- 1000 zaadjes. Bij zelfingenomen zaad, kan je ook hier weer warmtebaden toepassen om deze te ontsmetten. Let op bij geforceerde zaden ( F1 en hybride soorten) : deze zaden zullen nooit dezelfde genetische kenmerken behouden als de moederplant. Zelfgewonnen zaad winnen kan, maar kruist makkelijk met andere families ( kruisbloemigen).
Tip : ondersteun de bloeiwijze met een stok en bind deze aan voor zaadwinning. Gebruik alleen de mooiste radijzen.
Kiemduur: kan steeds versneld worden door de zaden te laten weken. De normale kiemduur is een week. de kiemtemperatuur is ongeveer 18° C of meer, ..... kiemvermogen tot 4 jaar.
Oorsprong: De radijs zijn habitat is terug te vinden in het noord westelijk deel van Europa en zou afstammen van onze gekende rammenas. De wilde soort terug te vinden zijn in China.
De radijs bestaat al zeer lang in de maatschappij, reeds enkele eeuwen voor Christus gebruikten de Egyptenaren deze groete. Ook de Romeinen aten deze groente. In Europa echter, werd hij pas geïntroduceerd omstreeks de jaren 1500.
soorten: witte lange, ronde (half rood-wit, of volle rode), rammenas, daikon,... familie der kruisbloemigen. Cruciferae.
Een lekker winterse pasta is deze spaghetti met rode wijnsaus en gehakt. Uiteraard kun je variëren met de pasta, tagliatelle is ook geschikt. Gebruik een volle, fruitige rode wijn.
- 500 gr rundergehakt - 400 gr spaghetti - 4 dl rode wijn - 2 uien - 3 teentjes knoflook - 3 el olijfolie - half bouillonblokje - rode paprika - 1 el verse fijngehakte italiaanse kruiden.
Was de paprika, maak hem schoon en snij hem in blokjes. Pel de uien, hak ze in niet al te kleine stukjes, pel de knoflook en hak deze fijn. Bak de ui, paprika en knoflook in een braadpan in wat olie glazig. Schep het op een bord en rul het gehakt in het achtergebleven bakvet. Doe de uien terug in de pan bij het gehakt en voeg de kruiden toe. Verkruimel het bouillonblokje erboven, giet de wijn erbij en laat de gehaktsaus een kwartiertje zacht sudderen. Kook de psaghetti beetgaar. Giet die af en doe over in een ruime schaal. Giet in het midden van de schaal de gehaktsaus. direct serveren.
De veertigdagentijd is een gunstige tijd om te bidden voor mensen die in zak en as zitten, geen uitweg meer zien, alle hoop verloren hebben, gebukt gaan onder on- draaglijk lijden.
In veel landen wordt carnaval gevierd. In Nederland vindt het doorgaans plaats op zaterdag t/m dinsdag en wordt afgesloten op Aswoensdag, de eerste dag van de vastentijd.
Het prille begin Geschiedkundigen zijn het niet eens over de precieze oorsprong van Carnaval. Feit is dat sinds mensenheugenis overal ter wereld het wisselen van de seizoenen en de komst van het nieuwe jaar gevierd wordt, compleet met praalwagens, maskers, vermommingen en luidruchtige rituelen. Zo werd hier ook na de gure donkere winter het begin van de lente gevierd: nieuw leven, warmte en licht. Tijdens de Middeleeuwen zag de Kerk al dat heidens gedoe met lede ogen aan. Het lumineuze idee ontstond om deze narrenfeesten en andere uitspattingen een religieus tintje te geven. Carnaval werd voortaan op de vooravond van de vastenperiode gevierd: de laatste gelegenheid om nog eens flink te schransen. Dit had nog een praktische reden: het vlees kon niet langer bewaard blijven omdat het ijs in de koelkelders begon te smelten. De voorraad vlees moest zo vlug mogelijk op! Hieruit volgt één van de mogelijke verklaringen van het woord Carnaval.
'Carnaval' Verklaringen voor de term Carnaval vanuit het Latijn: 'carne vale' (= vaarwel aan het vlees): verwijzing naar het vasten. 'carrus navalis' (= scheepskar): schip op wielen (narrenschip) gebruikt in optocht.
Feest vieren Aan vasten wordt niet of nauwelijks meer gedaan, maar het carnavalsfeest wordt nog steeds uitbundig gevierd! Voornamelijk in Noord-Brabant en Limburg, waar de meeste Nederlandse katholieken wonen. Mensen uit het noorden begrijpen vaak niks van het maffe feestgebeuren. Volwassenen en kinderen verkleden en schminken zich en hossen in plaatselijke café's op 'carnavalsmuziek'. (eigenlijk meer 'apres-ski' en pop tegenwoordig) Er wordt een optocht gehouden met praalwagens en loopgroepen. Vaak wordt er ook een aparte kinderoptocht georganiseerd. Sommige carnavalsverenigingen gebruiken de wagens na de optocht om te 'dweilen'. (het ene café na het andere bezoeken) Het plaatselijke dialect wordt gebruikt bij 'tonproaten' (soort stand-up comedian wedstrijd), in krantjes, bij de optocht en andere evenementen.
Carnavalsnamen Steden en dorpen krijgen tijdelijk een carnavalsnaam. Zo wordt Tilburg Kruikenstad (met kruikenzeikers als inwoners), Eindhoven Lampegat, 's-Hertogenbosch Oeteldonk en Sittard 't Marotte Riek. Maar ook elders in het land wordt Carnaval gevierd, bv. in Amstelveen (t Turvegat) en Zwolle (Sassendonk).
Aswoensdag is de eerste dag van de katholieke vastentijd, de veertig dagen voorafgaand aan Pasen. Op Aswoensdag gaan gelovigen naar de kerk om een askruisje te halen. De pastoor tekent met as een kruisje op het voorhoofd, ten teken dat men een tijd van bezinning, bekering en boete ingaat. Op Aswoensdag wordt vaak even teruggeblikt op het feest onder het genot van een haring. Haring happen stamt uit de periode dat tijdens de vastentijd geen vlees maar wel vis mocht worden gegeten.
Vastentijd Tijdens het vasten wordt herdacht dat Jezus veertig dagen door de woestijn trok zonder eten. Voorheen dronken en aten gelovigen in die periode alleen het hoognodige, volgens de regels van de kerk. Kinderen hoefden niet te vasten, maar sommige (groot)ouders herinneren zich misschien nog wel het'vastentrommeltje' waarin alle snoep en koek bewaard werd tot na de vastentijd.
Vastenavond Carnaval wordt ook vastenavond genoemd, hoewel hiermee van oorsprong slechts de laatste dag voor Aswoensdag werd bedoeld. In Bergen op Zoom en Limburg wordt carnaval steevast 'vastenavond' genoemd
Er zijn verschillende types elektrische koffiemolens te koop. Het oudere type bevat nog propellermesjes. Deze mesjes slaan als het ware de koffiebonen stuk. Deze molens hebben twee grote nadelen. Ten eerste is de gelijkmatigheid van het maalresultaat erg slecht, wat resulteert in slechte koffie. Grotere brokken koffie gaan namelijk verloren doordat het water er niet echt in door kan dringen, terwijl de fijnere deeltjes te snel verzadigen en voor een bittere smaak kunnen zorgen. Ten tweede kan men de molen telkens maar voor korte tijd aanzetten, om te voorkomen dat de koffiebonen verschroeien door oververhitting.
De echte barista heeft een molen met metalen maalschijven. Maar ook metalen schijven zijn er in soorten. Vaak is goedkoop toch duurkoop. Koffiemolens met goedkope maalstenen leveren niet altijd het gewenste resultaat. De meeste elektrische koffiemolens vermalen de koffiebonen met een opvallende goede gelijkmatigheid. Ondanks dat ze vaak veel lawaai maken, is het zeker waard te investeren in een goede molen. De meeste van deze molens hebben een draaischijf of -knop waarmee de gewenste maalgradatie kan worden ingesteld. Experimenteer hiermee tot je het gewenste resultaat hebt gevonden.
Bepaalde koffiemolens met metalen schijven hebben een espresso doseersysteem, waarbij je de filterhouder met filter van de espresso machine onder de molen kunt houden. Het filter wordt vervolgens automatisch gevuld tot de gewenste hoeveelheid. Dit voorkomt geknoei met schepjes of maatbekertjes, én je hoeft niet méér te malen dan strikt noodzakelijk, waardoor de koffie altijd gegarandeerd vers gemalen is!
225 gram bloem een snuifje zout 4 eieren 200 ml melk 100 ml water 2 eetlepels gesmolten niervet of spekvet of rundvet enkele eetlepels lekkere jus van rundvlees
Met deze ingrediënten maak je ongeveer 10 gebakjes.
Pudding Pudding moet niet altijd zoet zijn. Neem de nostalgische Yorkshire pudding. Een zout receptje met enkel tarwebloem, half melk en water, hele eitjes, peper, zout en spekvet : opkloppen zoals pannenkoekenbeslag, in speciale vormen (zoals een grote 'poffertjes' pan )gieten en afbakken in een gematigde oven .De roasted beef waar je ze traditioneel bij serveert wordt dan het laatste kwartier van de baktijd in dezelfde oven op een rooster boven de Yorkshire pudding geplaatst , het rundvet druipt op de gebakjes en, alle healthfood-plannen opzij geschoven, is dit, samen met een mierikswortelsaus en roasted potatoes, één van de betere momenten van de Engelse keuken.
Bereiding Maak een beslag met de bloem, zout, losgeklopte eieren, melk en water. Verrijk met het gesmolten vet en doe over in ingevette puddingvormpjes (pofferpan, muffinschaal, timbaaltjes verzin iets) Bak af in de oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten of totdat de puddinkjes stevig zijn. Druppel er de laatste 5 minuten van de baktijd de rundjus over.
Op 2 Februari vierden de Kelten het feest van moedergodin Imbolc, die op een door runderen getrokken kar door de velden werd gevoerd. Met die ommegang werd aangeduid dat de aarde eerst moest worden gezuiverd voor ze nieuwe vruchten kon dragen. Na dat zuiveringsritueel kon de boer met zijn eerste ploegwerkzaam- heden beginnen.