Er zijn verschillende types elektrische koffiemolens te koop. Het oudere type bevat nog propellermesjes. Deze mesjes slaan als het ware de koffiebonen stuk. Deze molens hebben twee grote nadelen. Ten eerste is de gelijkmatigheid van het maalresultaat erg slecht, wat resulteert in slechte koffie. Grotere brokken koffie gaan namelijk verloren doordat het water er niet echt in door kan dringen, terwijl de fijnere deeltjes te snel verzadigen en voor een bittere smaak kunnen zorgen. Ten tweede kan men de molen telkens maar voor korte tijd aanzetten, om te voorkomen dat de koffiebonen verschroeien door oververhitting.
De echte barista heeft een molen met metalen maalschijven. Maar ook metalen schijven zijn er in soorten. Vaak is goedkoop toch duurkoop. Koffiemolens met goedkope maalstenen leveren niet altijd het gewenste resultaat. De meeste elektrische koffiemolens vermalen de koffiebonen met een opvallende goede gelijkmatigheid. Ondanks dat ze vaak veel lawaai maken, is het zeker waard te investeren in een goede molen. De meeste van deze molens hebben een draaischijf of -knop waarmee de gewenste maalgradatie kan worden ingesteld. Experimenteer hiermee tot je het gewenste resultaat hebt gevonden.
Bepaalde koffiemolens met metalen schijven hebben een espresso doseersysteem, waarbij je de filterhouder met filter van de espresso machine onder de molen kunt houden. Het filter wordt vervolgens automatisch gevuld tot de gewenste hoeveelheid. Dit voorkomt geknoei met schepjes of maatbekertjes, én je hoeft niet méér te malen dan strikt noodzakelijk, waardoor de koffie altijd gegarandeerd vers gemalen is!
225 gram bloem een snuifje zout 4 eieren 200 ml melk 100 ml water 2 eetlepels gesmolten niervet of spekvet of rundvet enkele eetlepels lekkere jus van rundvlees
Met deze ingrediënten maak je ongeveer 10 gebakjes.
Pudding Pudding moet niet altijd zoet zijn. Neem de nostalgische Yorkshire pudding. Een zout receptje met enkel tarwebloem, half melk en water, hele eitjes, peper, zout en spekvet : opkloppen zoals pannenkoekenbeslag, in speciale vormen (zoals een grote 'poffertjes' pan )gieten en afbakken in een gematigde oven .De roasted beef waar je ze traditioneel bij serveert wordt dan het laatste kwartier van de baktijd in dezelfde oven op een rooster boven de Yorkshire pudding geplaatst , het rundvet druipt op de gebakjes en, alle healthfood-plannen opzij geschoven, is dit, samen met een mierikswortelsaus en roasted potatoes, één van de betere momenten van de Engelse keuken.
Bereiding Maak een beslag met de bloem, zout, losgeklopte eieren, melk en water. Verrijk met het gesmolten vet en doe over in ingevette puddingvormpjes (pofferpan, muffinschaal, timbaaltjes verzin iets) Bak af in de oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten of totdat de puddinkjes stevig zijn. Druppel er de laatste 5 minuten van de baktijd de rundjus over.
Op 2 Februari vierden de Kelten het feest van moedergodin Imbolc, die op een door runderen getrokken kar door de velden werd gevoerd. Met die ommegang werd aangeduid dat de aarde eerst moest worden gezuiverd voor ze nieuwe vruchten kon dragen. Na dat zuiveringsritueel kon de boer met zijn eerste ploegwerkzaam- heden beginnen.
Koffie malen kun je het beste zelf doen. Een goede koffiemolen is van zeer groot belang bij koffie malen. Grofheid en gelijkmatigheid van de maling is belangrijk. Er zijn verschillende soorten koffiemolens te koop.
Maar allereerst : hoe moeten de koffiebonen gemalen worden ? Dit is erg belangrijk. De juiste maling hangt af van de soort koffie die je wilt gaan zetten. Oefening baart kunst; alleen door veel uit te proberen en te proeven kom je erachter wat de juiste maling is. Hier enkele regels :
- Voor espresso hoort de maling zo fijn mogelijk te zijn; - Voor gewone koffie kunnen de koffiebonen grover gemalen worden; - Vind je de koffie te slap ? Probeer dan een fijnere maling, zodat het water meer tijd nodig heeft om door de koffie geperst te worden; - Is de koffie te sterk of te bitter? Stel de maling dan grover in.
Gedurende lange tijd maalde men de koffie zelf thuis met een handmolen. Dit zijn ( vaak houten) vierkante molentjes met een geringe inhoud. Er kan vaak niet meer in dan voor één pot koffie. Deze handmolens zijn relatief goedkoop. Het malen zelf is echter een tijdrovende klus.
Het resultaat van deze molens is echter zeer goed. Met name de gelijkmatigheid van de maling is uitstekend. De maling kan worden ingesteld, van grof tot medium tot fijn. Kwalitatief goede handmolens worden gepro- duceerd door o.a. PeDe, DeVe, Armin Trosser, Zassenhaus, Lehnartz, KyM en Peugeot.
Turkse koffiemolens:
De èchte koffieguru heeft thuis een Turkse koffiemolen. Dit wordt ook wel de koning van de koffiemolens genoemd. In Turkije en het Midden-Oosten is dit type molen zeer gebruikelijk. Het zijn hoge molens, gemaakt van koper en brons en daardoor vaak zwaar. Onder de afschroefbare dop zitten de koffiebonen. De gemalen bonen komen onderin de molen terecht. Ook dit opvangreservoir kan men losschroeven. Turkse koffie dient zèèr fijn te worden gemalen, iets dat een Turkse koffiemolen als geen ander kan.
De maalgradatie van de koffie kan worden ingesteld door de stelschroef bovenop de molen aan te passen.
De koffieboon is in feite een volgroeid zaadje van de kers van de koffieplant. De koffieplant groeit in verschillende werelddelen. Na het oogsten van de koffiebessen worden zij ontdaan van haar buitenste laag.
Nadat bonen gedroogd zijn worden ze gebrand. Hierbij worden de suikers in de boon gekarameliseerd waardoor de koffieolie ontstaat die zorgt voor het aroma en de smaak van de boon. Er zijn verschillende gradaties van branding, van lichtgebrand tot zeer donker gebrand.
Na het branden worden de bonen gemalen. Je kan ervoor kiezen om voor gemalen koffie te kopen, maar je kunt ook zelf je koffie malen. Ook bij de maling geldt weer dat er verschillende variëteiten zijn in de maling, van zeer fijn ( voor espresso of filterkoffie) tot halfgrof.
Hierna volgt uiteraard het koffiezetten zelf. Er zijn verschillende koffie zetmethoden. Zo kan je koffie maken met een ibrik, een percolator, een cafètiere, een ketel of een volautomatische koffieautomaat.
dag bloggertjes allemaal ik wens jullie nog een fijne dinsdag. het is weer erg koud vandaag , dus weer om bij de haard te zitten. veel groetjes van hyacinttje.
Koffie kent een lange geschiedenis. De geschiedenis van Koffie begint ergens tussen 575 en 850. Men vermoedt dat Ethiopische en Keniaanse stammen koffiezaden meegenomen op hun reis naar Arabië. Andere koffiegeschiedenis kenners menen dat de Arabische soefi's, een mystieke islamitische sekte, de koffiezaden mee terugnamen van hun invallen uit Ethiopië. Literatuur bevestigt dat de soefi grootmeester Ali ben Omar al Shadili hiervoor verantwordelijk was. De Arabier Al Shadili vestigde een klooster in de jemenitische havenstad Mokka ( Al Mokha), waarna hij bekend raakte met koffie en dit later meenam naar Arabië. Al snel kreeg men in de gaten dat koffie niet alleen vermoeidheid en slaperigheid verdreef, maar ook nog eens heerlijk smaakte.
Net als over het ontstaan van koffie is er veel discussie geweest over de eerste toepassing van koffie. Men weet van geschriften van Europese ontdekkingsreizigers en botanici dat de Etheopiërs in die tijd op rauwe koffiebonen kauwden. Ook werden de koffiebonen toen al gemalen, maar in plaats van het te mengen met water werd het met dierlijk vet gemengd. Hiervan draaide men vervolgens balletjes, die dienden als energiebron tijdens verre reizen. Ook is bekend dat er vroeger wijn werd gemaakt van het sap van koffiebessen. De wijn kreeg de naam Quahwah, welke later ook werd gebruikt voor de koffiedrank zoals we die nu kennen.
Koffie werd aanvankelijk alleen gebruikt als onderdeel van een godsdienstige plechtigheid of op medisch advies. Het werd voor de meest vreemde kwaaltjes voorgeschreven, van jicht tot nierstenen. De geschiedenis van koffie is hiermee nog niet op zen eind. Nadat het koffiedrinken gemeengoed werd in Arabië, verspreidde koffie zich naar landen als Egypte, Syrië, Perzië en Turkije. Pas tegen het eind van de 16 e eeuw kreeg men in Europa lucht van koffie. De Venetianen waren de eersten die met de Arabieren begonnen te handelen in koffie. Daarna zagen ook de Nederlanders al snel brood in de koffiehandel. Een Nederlandse koopman slaagde erin om een koffieplant uit Mekka te stelen, en hiermee te experimenteren op de Oost-Indische kolonie Java. Al snel werden koffieplantages opgezet op Sumatra, Timor, Bali en Celebes. De echte Europese doorbraak van koffie kwam door de schenking van een koffieplant in 1715 door de Amsterdamse burgemeester aan Lodewijk XIV. Hierdoor werd frankrijk in die periode de grootste koffieproducent en - verbruiker.
Jaren later raakte koffie wijdverspreid over vele gebieden over de hele wereld. De kolonisten en missionarissen waren de grote verspreiders van koffie. Vele koffiehuizen zijn in die tijd opgericht, waar vooral de elite genoot van de lekkere drank. Langzamerhand is koffie steeds belangrijker geworden. Vandaag de dag is koffie na petroleum het belangrijkste handelsproduct ter wereld.
De grote kale inktzwam (Coprinus atramentarius) is eetbaar. Maar bij inname van alcohol treden onaangename ziekteverschijnselen op.
De ziekteverschijnselen treden vrijwel onmiddellijk op na het nuttigen van alcohol.
Toxine:
De stofwisseling (afbraak) in het lichaam wordt gestoord. Het toxine hiervoor verantwoordelijk is het coprine. Coprine wordt omgevormd tot aminocyclopropanol. Dit laatste geeft een inhibitie (blokkering) van het enzyme acetaldehyde)dehydrogenase. Dit leidt tot een opstapeling van acetaldehyde in de bloedsomloop. Acetaldehyde is verantwoordelijk voor de klachten.