Gedurende lange tijd maalde men de koffie zelf thuis met een handmolen. Dit zijn ( vaak houten) vierkante molentjes met een geringe inhoud. Er kan vaak niet meer in dan voor één pot koffie. Deze handmolens zijn relatief goedkoop. Het malen zelf is echter een tijdrovende klus.
Het resultaat van deze molens is echter zeer goed. Met name de gelijkmatigheid van de maling is uitstekend. De maling kan worden ingesteld, van grof tot medium tot fijn. Kwalitatief goede handmolens worden gepro- duceerd door o.a. PeDe, DeVe, Armin Trosser, Zassenhaus, Lehnartz, KyM en Peugeot.
Turkse koffiemolens:
De èchte koffieguru heeft thuis een Turkse koffiemolen. Dit wordt ook wel de koning van de koffiemolens genoemd. In Turkije en het Midden-Oosten is dit type molen zeer gebruikelijk. Het zijn hoge molens, gemaakt van koper en brons en daardoor vaak zwaar. Onder de afschroefbare dop zitten de koffiebonen. De gemalen bonen komen onderin de molen terecht. Ook dit opvangreservoir kan men losschroeven. Turkse koffie dient zèèr fijn te worden gemalen, iets dat een Turkse koffiemolen als geen ander kan.
De maalgradatie van de koffie kan worden ingesteld door de stelschroef bovenop de molen aan te passen.
Reacties op bericht (3)
31-01-2010
vriendelijke groeten
31-01-2010 om 11:44
geschreven door webradio jopie
30-01-2010
maar de koffie was altijd vers gemalen
Ik heb hier nog een mooi exemplaar staan
Groeten
marylou
30-01-2010 om 15:02
geschreven door marylou
vriendelijke groeten
30-01-2010 om 10:50
geschreven door webradio jopie