. De eerste generatie panty's is alleen verkrijgbaar in huidskleur en zwart. In de jaren 70 wordt de panty een modeaccessoire met motieven en kleuren die op de trends inspelen. Voortaan voelen ook jonge vrouwen, zich door de sportieve en sexy nylons aangesproken.
.Eind de jaren 60 wordt de minirok een modehit. Nylons met jarretelhouders vallen niet te rijmen met superkorte rokken. Nylons met een transparant broekje eraan bieden een uitkomst: de panty is geboren. het woord panty is een afkorting van 'pantyhose', letterlijk broekkous. De panty wordt zo'n succes dat hij in twee jaar tijd een marktaandeel van 90 procent verovert.
Kousenfabrikanten doen in het in de sixties uitstekend. De grootste naam in ons land was Du Parc. Dit ooit zo bloeiende Aalsterse bedrijf wordt het slachtoffer van de hoge loonkosten enerzijds en de pantalon anderzijds en moet in 2001 zijn deuren sluiten.
.Nylons zijn lang een luxeproduct geweest. Tot er in de jaren 50 betaalbare nylonkousen op de markt komen die weliswaar nog altijd voor 'geklederde momenten' gereserveerd zijn. De Franse fabrikant Bernard Giberstein brengt in de late jaren 50 als eerste betaalbare maar verfijnde kousen op de markt die hij toepasselijk 'Bas Dimanche'- letterlijk kousen voor de zondag - doopt. Wanneer nylons zo ingeburgerd raken dat ze dagelijks gedragen worden, wordt de naam van het merk veranderd in Dim. Giberstein heeft snel de kracht van de reclame ontdekt. Dankzij schitterende campagnes die op de tijdsgeest inspelen, is Dim marktleider geworden in Frankrijk en een belangrijke internationale speler.
.Op 15 mei 1940 ging het eerste paar nylonkousen over de toonbank.Een mijlpaal, want voortaan zouden vrouwenbenen in de damesmode de sensuele plaats krijgen die ze verdienen.
Nylons hadden het lang niet altijd makkelijk in hun 65- jarige bestaan, maar de zomermode van 2005 biedt de vrouw weer de kans om volop te genieten van dat fijne gevoel om je been.
Fabrikanten waren al lang op zoek naar een fijn, transparant materiaal voor dameskousen. Toen chemicus Wallace H.Carothers in opdracht van de Amerikaanse garen- en vezel fabrikant Dupont het nylon uitvond, was de fijne kous meteen een feit.Toch zou het nog duren tot 1945 voor de nylonkous voet aan wal kreeg in Europa. De eerste exemplaren werden meegebracht door de Amerikaanse soldaten. In de jaren 50 nam de nylonkous een hoge vlucht:
overal in Europa werden fabrieken opgericht die zich specialiseerden in de productie van luxe nylonkousen.
. deze helpen goed als bescherming tegen het gebruik van je tuin als kattenbak. De cacaodoppen zullen de katten echter niet verjagen. Ze vinden het wel minder aangenaam om erop te lopen, maar ze zullen er niet door wegblijven. je kunt zakken cacaodoppen kopen bij tuincentra of bij de doe-het-zelf-winkel.
na een regenbui kleven de cacaodoppen een soort van korst op de bodem geworden. Op dat moment heeft het de volgende eigenschappen:
- Graaft niet meer lekker voor katten
- Houdt vocht vast
- onkruid komt er nog maar moeilijk doorheen
- het heeft voedingstoffen af aan de bodem / planten
- het ziet er best wel aardig uit.
.- De apotheker wil dit wel voor u bestellen als je belooft om het onmiddellijk na binnenkomst op te halen. het stinkt vreselijk. Een aantal takken doppen in deze olie of de olie op de takken aanbrengen met een oude tandenborstel. Gooi bij de hertshoornbehandeling de tandenborstel niet meteen weg, dan zie je dat de volgende ochtend alle haren eraf liggen. De behandelde takken steek je hier en daar in de grond en de katten en de honden blijven weg. Stokken met in hertshoornolie gedrenkte vodden kun je eveneens in de grond steken.
Pas wel op met dit goedje want als je per ongeluk wat van op je handen krijgt, komt er de eerste weken geen figuurlijke kat meer bij je in de buurt.
volgende manier om katten weg te houden uit de tuin:
. Mottenballen langs de afsluiting strooien
Citroenschillen leggen tussen de planten
Strooien van koffiedik;
- Deze stinkende koffiegruis gaat aan de pootjes kleven en in de vacht van de kat zitten.
Bij het schoon likken zullen ze dit onaangenaam vinden en wellicht keren ze dan niet snel terug.
Een voldoende hoog hek omheen de tuin plaatsen waar ze uiteraard ook niet onderdoor kunnen.
Een andere manier om katten uit uw tuin te houden:
. Een andere iets radicalere manier om te voorkomen dat de katten de tuin als kattenbak gaan gebruiken is het leggen van stekelig snoeisel tussen de planten. De katten zullen hier niet graag tussen zitten. Het ziet er mischien wel niet zo keurig uit maar het helpt wel om de ongewenste nalatenschap van de katten weg te krijgen.
Als ze een vaste hoek hebben om je tuin als toilet te gebruiken of ze komen de tuin binnen via een vaste route dan kun je proberen om hier volgende huis- en keukenmiddeltjes toe te passen.
- peper strooien op de plaats waar de katten het te bont maken
- Een beker of emmer gevuld met water of de tuinslang
- Dit is een goede milieuvriendelijke manier om katten te verjagen. het is uiteraard geen aangename manier voor de katten maar anderzijds een doeltreffende leerzame methode.
. - Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek)
- Dictamnus (vuurwerkplant)
- Aloysia triphylla ( citroenverbena)
Ruta graveolens (wijnruit) helpt ook bij het op afstand houden van katten.
Stekelige mei - en vuurdoorn op strategische plaatsen ziet de kat niet zitten.
Een hoop stekelige takken van deze heesters op plaatsen waar de kat uw tuin binnekomt kan ook helpen. Dit kan de katten aanmoedigen een andere kant op te gaan. Zorg wel dat de kat er niet zomaar over kan springen.
.- Nepata cataria ( wild kattenkruid)
- Teucrium marum ( gamander)
- (sier) haver of een ander laag zacht gras
- pollen Alyssum ( schildzaad)
- Dianthus deltoides (steenanjer)
- Sagina (vetmuur)
- het zogenaamde kattengras
- Men kan ook planten in de tuin plaatsen waar de katten een hekel aan hebben waardoor ze weg blijven uit uw tuin.
Zet deze planten op strategische plaatsen in uw tuin om de toevallige voorbijganger te laten weten dat hij niet welkom is.
. Meer planten in je tuin zetten zodat de bodem volledig dicht groeit en er geen plaats meer is om de grond om te woelen. Bodembedekkers maken de tuin voor katten dus een stuk onaangenamer.
. Bescherm de planten door enkele door katten zeer geliefde planten te plaatsen in een hoek van de tuin. De poezen zullen dan enkel in de hoek van hun lievelingsplanten verblijven en laten de rest van de tuin gerust.
.Als we aan een kat denken dan stellen de meeste mensen zich een lief schatiig beestje voor. Hoe lief en mooi ze ook zijn, sommige tuinliefhebbers hebben op sommige momenten een ander beeld van katten. Katten kunnen in kleine tuinen vaak een doorn in het oog zijn. Hun putjes graven, omgraven of vernielen van planten, opeten of wegjagen van mooie vogeltjes; het kunnen allemaal redenen zijn om zich te ergeren aan poeslief. Verder moet men er ook rekening mee houden dat indien katten in de moestuin hun ontlasting nalaten en dat hierdoor een aantal ziektes op mensen kunnen worden overgebracht.
Hier vind je een paar tips om te vookomen dat deze viervoeters hun stinkende boodschap in jouw tuin achterlaten, zonder ruzie te hebben met hun baasje.
.Komt minder vaak voor en is een beetje ras- afhankelijk. Zo kunnen bv. de rassen Queen Elizabeth en Tom Tom hier meer gevoelig voor zijn. Gele plekken op de bladeren en als u het blad omdraait, ziet u dat de onderkant bezaaid is met kleine oranje opliggende puntjes.
Nu moet u zich niet laten afschrikken door al deze ziektes. het is meestal onder ongunstige weersomstandigheden dat ze wel om de hoek komen kijken. Maar het is goed dat u ervan weet en ze gemakkelijk en tijdig weet te onderkennen. de bestrijding is meestal eenvoudig.
.Paarse vlekken die zich tot grote langgerekte vlekken uitbreiden aan de bovenkant van de stelen. Via de stelen kunnen de knoppen van de bloemen worden aangetast, met als gevolg dat de bloemen niet of slecht uitknoppen. Het slecht openen van de bloemen kan zich ook voordoen met een periode van veel regen, maar openen de bloemen zich slecht bij normale weersomstandigheden, dan heeft u waarschijnlijk te maken met valse meeldauw. deze kwaal is te bestrijden door door de aangetaste toppen weg te snoeien tot op een goed vijfblad en vervolgens te spuiten met een schimmeldodend product.
.Meestal bij weersomslagen kan men te maken krijgen met een soort witte poederachtige waas op de bladeren en de onderkant van de bloemknoppen. Als gevolg van meeldauw kan meestal halverwege de zomer ook sterroetdauw worden waargenomen. Op de bladeren komen kleine zwarte stippen, die groter worden en omringd worden door gele randjes, die zich zo uitbreiden, dat het gehele blad vergeelt en daarna afvalt. Omdat deze ziekte zich enorm snel uitbreidt is het beter om deze preventief te bestrijden.
Foto van meeldauw op rozen.
.Al vroeg in het voorjaar kunnen bladluizen voornamelijk de bloemtoppen in grote getale bezetten. Omdat ze meestal alleen boven in de plant zitten kunnen ze gemakkelijk bespoten worden. Foto van baldluizen.
. De roos is een van de mooiste bloemen van onze tuin. Helaas vraagt de roos meer aandacht als het gaat om haar te beschermen tegen ziekten en plagen, vooral als de weersomstandigheden niet zo gunstig zijn.
Hierbij een foto van bladluizen op rozen.
.Heb je nog geen last van schimmels in uw rozen dan kunt u ze spuiten, met een plantversterker. Dit zijn middeltjes die over de struiken kunnen worden gespoten en maken het blad harder om zodoende meer weerstand te kunnen bieden tegen schimmelziekten.
Zit er echter al meeldauw, sterroetdauw of roest in uw rozen dan is het beter het aangetaste gedeelte wat weg te knippen of te plukken en met enige regelmaat te blijven spuiten. Het gewas kan dan tijdelijk niet zo mooi of wat kaal ogen maar nieuwe groei camoufleert het geheel al snel weer.
. Wilde scheuten komen ook uit de grond maar komen nooit rood op. Deze zijn altijd kleinbladig en mat lichtgroen van kleur.
Deze scheuten komen vanuit de wortels en dienen te worden verwijderd omdat dit ten koste gaat van het gewas. je moet dan die scheuten in de grond zien op te speuren en ze met een stuk wortel afknippen.
Foto: kleinbladige, lichtgroene wilde scheuten dien je met wortel af te snijden.
.Na de bloei dien je de rozenstruiken nog een keer te bemesten. het is belangrijk dat het gewas blijft groeien want daardoor blijft het gezond.
UITGEBLOEIDE BLOEMEN KNIPPEN is daar ook een onderdeel van. De voorjaarsbloei is altijd heel uitbundig. Knip je te laat of helemaal geen uitgebloeide rozen uit, dan zal dit de doorbloei vertragen en de groei gaat dan uit het gewas. Bij stilstand is de kans op bladvlekkenziekten ook groter. Rozenbloemen snoei je met een stuk steel erbij dus niet alleen de bloemen verwijderen. Vaak wordt wel gezegd dat je tot een vijfblad moet knippen, dit is een handig ezelsbruggetje maar het gaat erom dat je de stelen niet vlak onder de bloem maar wat dieper mag wegknippen. Je knipt ze net zo af zoals je ze voor de vaas zou knippen. Op het afgeknipte gedeelte (vanuit een bladoksel) vormen zich al snel nieuwe, rode scheutjes die weer zorgen voor groei en een volgende bloei.
Rond deze tijd en ook later in het seizoen heb je misschien al gemerkt dat er uit de grond dikke rode waterige scheuten komen. Deze worden vaak verward met wilde scheuten omdat ze uit de grond komen en zo hard groeien. Toch is niet alles wat uit de grond komt wild. De veredelingsplaats hoort bij een roos net onder de grond te zitten. Vanuit die plaats komen regelmatig nieuwe scheuten. Dit zijn de scheuten die de struik verjongen. Je moet blij zijn met deze nieuwe scheuten. Je kunt dan bij een voilgende voorjaarsnoei weer eens een oude tak wegknippen die wat gaat verhouten.
foto van een jonge, dikke, rode stevige groeiende nieuwe rozentak.
.De laatste weken konden we genieten van alle rozenpracht. Regelmatig wat regen en daarna een langere tijd zon wat een mooi gewas opleverde met mooi bloeiende rozen. Wil je dit zo houden dan is goed onderhoud een noodzaak.
Hierbij nog een foto van Rosa 'Abraham darby': een geurende, klimmende David Austin roos.
.Tamme kastanje is gepoft of geroosterd erg lekker. Koken of stoven en pureren met boter en suiker: voor bij wild, gevogelte of spruiten. Verwijder het bruine velletje dat is bitter.
. Tamme kastanje (Castanea sativa) heeft vrije bloeiwijze die de boom pas in juni sieren. Daardoor hebben de kastanjes van deze boom een korte groeitijd en zijn in ons klimaat vaak veel bolsters loos. Op zandgrond groeit tamme kastanje doorgaans struikachtig en wordt slechts enkele meters hoog en breed.
Een warme plek en vochthoudende humusrijke zandgrond of leemgrond zijn het beste voor de tamme kastanje.
Snoei is overbodig!
. De bladeren geven bij warmte en kneuzing een aromatische stof af, die de naam heeft vliegen en muggen op afstand te houden.
Onderbeplanting bij walnoot is niet altijd succesvol door schaduw en droogte, maar ook vanwege de stof juglone die de wortels afscheiden.
De walnoot gedijt het beste op kleiïge of lemige, voedselrijke grond en verlangt de volle zon. Snoei zo min mogelijk, alleen 's zomers. Oogsten als de groene bolster barst; drogen en koel bewaren.
. Walnoot of okkernoot (Juglans regia) is een prachtige boom, die door de romeinen is meegebracht uit Klein-Azië. Deze boom komt veel voor op rivierdijken en bij boerderijen.
Walnoot is rijp als het bloster barst.
Van walnoten zijn diverse vruchtrassen te koop, waaronder 'Broadview' en 'Buccaneer'. Beide hebben een relatief bescheiden groei, zodat circa 15 m2 voldoende is. Dit hangt echter ook met de grondsoort samen.
. - De hazelaar groeit op elke grond en verdaagt flink wat schaduw.
- Kan met enige regelmaat tot kort bij de grond worden gesnoeid als hakhout.
- Noten na droging koel bewaren.
.Hazelaar(Corylus avellana) is een heester die enkele meters hoog en breed wordt. Voor een windhaag, als erfafscheiding en in vogelbosjes is het een mooie mengheester. Speciale vruchtrassen vragen kruisbestuiving. "Webb's Prize Cob" geeft veel grote noten op een kleine struik.
.Noten behoren ook tot de vruchtgewassen. Hazelnoot en walnoot (of okkernoot) doen het goed in ons klimaat. Tamme kastanje draagt beter in een iets warmer klimaat. Noten zijn voor kleine tuinen aan de grote kant.
hey beste bloggers ik wens jullie allemaal een prettige vakantie toe en voor degenen die op reis gaan naar het buitenland wens ik alvast een goede reis. vele groeten van hyacinttje.
. - Kersen houden van voedselrijke, niet te natte grond.
- De morel wordt na de oogst teruggesnoeid op een jonge scheut;Prunussoorten alleen 's zomers snoeien.
- Kersen worden rijp geplukt; morel is zuur en voornamelijk voor verwerking ( jam, sap, op alcohol) geschikt.
.'Morel' ook bekend als 'Rheinische Schattenmorelle' is voor de tuin een gemakkelijke vruchtboom. Deze kers is zelfbestuivend en draagt grote donkerrode vruchten, zelfs op het noorden. Het boompje heeft bescheiden afmetingen en de vruchten rijpen zelfs bij regenachtig weer. het kan voorkomen dat aan sommige takken de vruchten wat later rijpen. Het is eerder een voor- dan nadeel als niet alle kersen tegelijk rijp zijn.
.Van de zoete kersen zijn "Bigarreau Burlat", 'Van', "Hedelfinger" en "Lapins" goede rassen. De eerste is een vroege, die half juni rijp is. De andere zijn wat later. "Regina is een zelfbestuiver. Kwekers zijn constant op zoek naar kleinere boomvormen, kersen die voor een tuin geschikter zijn dan de traditionele hoogstammen. Klein blijvende kersen kunnen in een gaaskooi groeien. Dat beschermt ze tegen vogelvraat. Als onderstam wordt 'Limburgse Boskriek' en de langzaam groeiende 'Gisela 5' gebruikt.
.Zoete kers (prunus avium) en zure kers ( prunus cerasus) bloeien in april met een overdaad aan witte bloemen. Zure kers bloeit iets later, afhankelijk van het weer en soms pas begin mei. Tijdens de bloei zijn het prachtige bomen. Zure kers doet het ook in lichte schaduw, zelfs als leiboom op het noorden.
In Nederland spreekt men van zoete of zure kers. In België zijn kersen zoet, krieken zuur.
. De scheuten van kiwi wenden zich om elk steunmateriaal in de omgeving. Door verticaal of horinzontaal draden te spannen of een latwerk (trellis) aan te brengen, behoeven ze voornamelijk in de goede richting te worden geleid.
Om vruchten te kunnen oogsten, moet een vrouwelijke plant ('Hayward') gezelschap krijgen van een mannelijke ('Atlas'). De kiwi is namelijk TWEESLACHTIG EN TWEEHUIZIG. Bestuivende insecten komen vooral af op de mannelijke bloemen omdat deze veel stuifmeel dragen. Dat is voor hen voedsel. De vrouwelijke stamperbloemen zijn minder aantrekkelijk. Daarom kan de bestuiving onvoldoende zijn en is handmatige bestuiving aan te raden.
De vruchten rijpen laat.
. - Voedzame en vochthoudende grond is voor de druif het meest geschikt.
- Vormsnoei in december
- Zomersnoei: wegknippen wat in de weg zit.
- Voldoende zoet zijn druiven lekker; geschikt voor sap en wijn.
.Door de onstuimige groei van de druif (vitus) vereist deze veel ruimte of steeds ingrijpend snoeien. het is een zeer oud cultuurgewas, dat vrij makkelijk groeit en voldoende winterhard is. Voor de buitenteelt in ons klimaat komen rassen in aanmerking die voldoende afrijpen zoals de blauwe "Boskoop Glory" en de witte "Vroege van der Laan".
In een ruime serre, hobbykas of een overdekt terras kan een lekkere tafeldruif groeien, zoals de blauwe 'Frankenthaler' of de gele 'Golden Champion'.
Om grote druiven te krijgen moeten de trossen worden gedund, of gekrent zoals dat mooi heet. Knip wanneer de druiven zo groot zijn als een erwt, ongeveer de helft weg. Houd daarbij de vorm van de tros een beetje in de gatern. De overgebleven druiven groeien nu des te beter.
.Druif en kiwi zijn klimplanten met een sterke groei. Dat maakt ze geschikt voor een pergola, een veranda of een lommerrijk terras. Op een warme, beschutte plek zullen de vruchten het beste rijpen. Klimplanten hebben- in tegenstelling tot leiplanten- een slingerende groeiwijze (kiwi) of speciale hechtranken waarmee ze zich omhoogwerken (druif). Toch is aanbinden nodig, want wind kan anders veel schade geven.
.- Hak de schoongemaakte peterselie, kervel en spinazie zeer fijn met de keukenrobot. voeg de olie, azijn, honing en pijnboompitten toe en laat nog even draaien tot u een mooie groene mousse krijgt.
- Verdeel de schoongemaakte radicchioblaadjes over 4 borden en schik de uitgelekte en verkruimelde krab, boontjes, ijskegels, erwten en al het rode fruit met de bessen erop. Overgiet met de groene saus en serveer met boerenbrood.
.ingrediënten:
250 gr gemengde bessen (rode, witte, blauwe), 100 gr aardbeien, frambozen en braambessen, 2 kropjes radicchio rosso, 200g vers gekookte princesseboontjes, 100 g versgekookte doperwten, 1 bussel ijskegels, 1 blik krab, tonijn, zalm, zeevruchten of scampi kunnen ook toegevoegd worden.
Voor de vinaigrette: 50 gr peterselie, 50 gr bladspinazie, 50 gr kervel,6 eetlepels groene olijfolie, 2 eetlepels vruchtenazijn, 1 koffielepel vloeibare acaciahoning, 1 eetlepel pijnboompitten.
. Ronde bessen met een blauwzwarte kleur en een kruidige smaak. Worden vaak verwerkt in sauzen of drankjes ( cassis).
Aanvoer vooral in de zomer, met een piek naar augustus toe.
.- Zacht fruit is heel kwetsbaar en moet dus met zorg behandeld worden.
- Aardbeien bestaan in verschillende soorten en maten ( langwerpig, rond, groot, klein). de soort Elsanta is de meest gekende.
- Eigenlijk is een aardbei een schijnvrucht: de pitjes aan de buitnezijde zijn de eigenlijke vruchtjes.
- De bewaring van aarbeien gebeurt op een koele plaats tussen 8 en 10°C. Zacht fruit moet tussen 1 en 3°C bewaard worden.
- Zacht fruit is zeer rijk aan vit C, bevat veel vezelstoffen en heeft een laag caloriegehalte.
Aardbeien:
Gekende vrucht met typische zoete of zuurzoete smaak.
Topaanvoer tussen maart en oktober.
.1 kg geschilde komkommers
75 cl water
1 kg suiker
sap van 2 citroenen.
De komkommers in blokjes snijden. Opzetten met het water tot ze zacht zijn. Het citroensap en de suiker toevoegen. Nu goed roeren tot alle suiker opgelost is. Koken op een hoog vuur tot alles dik wordt.In potjes doen en omgekeerd laten afkoelen. Aan dit recept kan eventueel wat gember toegevoegd worden.
. 1,5 kg kleine aubergines
1,5 kg fijne witte suiker
3 glazen water
350 gr zeer goede honing
1 eetlepel gemalen kaneel
een kleine beetje gember gemalen.
In een grote kookpan met een dikke bodem ( of een koperen confituurpot). Water laten opwarmen tot het kookt, voldoende om stoom te geven, de aubergines schillen en in lange delen snijden. In een vergiet dat boven de kookpot hangt, de aubergines laten stomen. Regelmatig omdraaien. Zodra ze gestoomd zijn de suiker in de kom doen met het water. Dus de 3 glazen water goed roeren met een houten lepel tot alles is opgelost. Hierbij de aubergines voegen en ongeveer 20 minuten laten koken. Niet vergeten regelmatig om te roeren.
In een pan de honing verwarmen. Nu de aubergines met een schuimspaan uit de suiker halen en ze direct in de gesmolten honing brengen. Enkele minuten op een zacht vuurtje laten koken. De aubergines uit de honing halen, ze over de potjes verdelen. De gember en de kaneel bij de suikeroplossing siroop voegen, nog eventjes goed laten oplossen en nu alles over de aubergines gieten. Onmiddellijk afsluiten en omdraaien.
Ik voer de resterende honing niet meer toe omdat het te zoet wordt. Dit is naar eigen smaak.
.250 gr bloemblaadjes van viooltjes
750 gr.fijne witte suiker.
De blaadjes in een mortier pletten. Over de blaadjes een siroop gieten van de suiker die men mengt met een beetje water en dan zchtjes onder deksel laat koken. Van zodra de suiker kookt (borrelt dit is op 105°C) er de blaadjes bijvoegen. Dit alles zeer zachtjes laten koken, ongeveer 20 minuutjes onder voortdurend roeren.
Onmiddelijk in potjes doen en sluiten en omgekeerd laten afkoelen.
.Geen te overrijpe meloenen gebruiken. Eerder naar de nog groene gaan dan wat wij normaal als dessert eten. In stukken snijden en schillen. De vaste en witachtige schil scheiden van het eigenlijke vruchtvlees, dit is zachter en sappiger. Zeker de zaadjes goed verwijderen. Voor 1 kg meloen nemen we 700 gr suiker en een glas water.
Enkele suikerklontjes heel goed wrijven over de schil van de citroen. Daardoor ontstaan er vluchtige oliën. Deze worden door de suiker opgenomen. De klontjes in een confituurkom doen samen met de suiker en het water. Laten koken, daar nu het vruchtvlees inleggen en zonder ophouden blijven roeren tijdens het koken. Weer de test doen van een beetje confituur op een bordje te doen om de stijfheid na te zien. Dan in potjes doen
. 2 kg bananen
2 citroenen
1 kg suiker
1 klein glaasje rum
2 glazen water
De bananen pellen, in ronde schijfjes snijden, ze overgieten met het citroensap (dit om het zwart-bruin te voorkomen), ze in de confituurkom leggen samen met het water, de suiker en de rum. Ongeveer 30 minuten laten koken van het moment dat de massa goed borrelt. Regelmatig omroeren. Daarna direct in potjes doen.
. 1kg bananen gewogen zonder schil
het sap van 1 pompelmoes
Het sap van 1 citroen
1 kg suiker.
De bananen pletten met het sap van de pompelmoes en van de citroen.
1/8 l water toevoegen. Dan de suiker, alles goed mengen, goed laten doorkoken, regelmatig roeren.
eventjes culinair: confituur van veenbessen en peren
.Ingrediënten:
700 gr veenbessen
300 gr peren
300 gr water
1 kg fijne griessuiker van Tienen
werkwijze:
de veenbessen wassen en in een snelkookpan plaatsen met het water en de geschilde en in stukjes gesneden peren.
Gedurende 3 minuten onder druk laten koken.
Het fruit door de groentenmolen draaien.
De bekomen fruitmassa in de kookpot gieten en de fijne griessuiker toevoegen.
Goed mengen. Dadelijk aan de kook brengen en het vuur op 80% van zijn vermogen regelen.
Regelmatig omroeren.
Kooktijd bij hevig borrelen: 8 minuten, finale kooktemperatuur: 102°C
Warm in de potten overgieten. Laten afkoelen en daarna afdekken (parrafine en papier).