. Ronde bessen met een blauwzwarte kleur en een kruidige smaak. Worden vaak verwerkt in sauzen of drankjes ( cassis).
Aanvoer vooral in de zomer, met een piek naar augustus toe.
.- Zacht fruit is heel kwetsbaar en moet dus met zorg behandeld worden.
- Aardbeien bestaan in verschillende soorten en maten ( langwerpig, rond, groot, klein). de soort Elsanta is de meest gekende.
- Eigenlijk is een aardbei een schijnvrucht: de pitjes aan de buitnezijde zijn de eigenlijke vruchtjes.
- De bewaring van aarbeien gebeurt op een koele plaats tussen 8 en 10°C. Zacht fruit moet tussen 1 en 3°C bewaard worden.
- Zacht fruit is zeer rijk aan vit C, bevat veel vezelstoffen en heeft een laag caloriegehalte.
Aardbeien:
Gekende vrucht met typische zoete of zuurzoete smaak.
Topaanvoer tussen maart en oktober.
.1 kg geschilde komkommers
75 cl water
1 kg suiker
sap van 2 citroenen.
De komkommers in blokjes snijden. Opzetten met het water tot ze zacht zijn. Het citroensap en de suiker toevoegen. Nu goed roeren tot alle suiker opgelost is. Koken op een hoog vuur tot alles dik wordt.In potjes doen en omgekeerd laten afkoelen. Aan dit recept kan eventueel wat gember toegevoegd worden.
. 1,5 kg kleine aubergines
1,5 kg fijne witte suiker
3 glazen water
350 gr zeer goede honing
1 eetlepel gemalen kaneel
een kleine beetje gember gemalen.
In een grote kookpan met een dikke bodem ( of een koperen confituurpot). Water laten opwarmen tot het kookt, voldoende om stoom te geven, de aubergines schillen en in lange delen snijden. In een vergiet dat boven de kookpot hangt, de aubergines laten stomen. Regelmatig omdraaien. Zodra ze gestoomd zijn de suiker in de kom doen met het water. Dus de 3 glazen water goed roeren met een houten lepel tot alles is opgelost. Hierbij de aubergines voegen en ongeveer 20 minuten laten koken. Niet vergeten regelmatig om te roeren.
In een pan de honing verwarmen. Nu de aubergines met een schuimspaan uit de suiker halen en ze direct in de gesmolten honing brengen. Enkele minuten op een zacht vuurtje laten koken. De aubergines uit de honing halen, ze over de potjes verdelen. De gember en de kaneel bij de suikeroplossing siroop voegen, nog eventjes goed laten oplossen en nu alles over de aubergines gieten. Onmiddellijk afsluiten en omdraaien.
Ik voer de resterende honing niet meer toe omdat het te zoet wordt. Dit is naar eigen smaak.
.250 gr bloemblaadjes van viooltjes
750 gr.fijne witte suiker.
De blaadjes in een mortier pletten. Over de blaadjes een siroop gieten van de suiker die men mengt met een beetje water en dan zchtjes onder deksel laat koken. Van zodra de suiker kookt (borrelt dit is op 105°C) er de blaadjes bijvoegen. Dit alles zeer zachtjes laten koken, ongeveer 20 minuutjes onder voortdurend roeren.
Onmiddelijk in potjes doen en sluiten en omgekeerd laten afkoelen.
.Geen te overrijpe meloenen gebruiken. Eerder naar de nog groene gaan dan wat wij normaal als dessert eten. In stukken snijden en schillen. De vaste en witachtige schil scheiden van het eigenlijke vruchtvlees, dit is zachter en sappiger. Zeker de zaadjes goed verwijderen. Voor 1 kg meloen nemen we 700 gr suiker en een glas water.
Enkele suikerklontjes heel goed wrijven over de schil van de citroen. Daardoor ontstaan er vluchtige oliën. Deze worden door de suiker opgenomen. De klontjes in een confituurkom doen samen met de suiker en het water. Laten koken, daar nu het vruchtvlees inleggen en zonder ophouden blijven roeren tijdens het koken. Weer de test doen van een beetje confituur op een bordje te doen om de stijfheid na te zien. Dan in potjes doen
. 2 kg bananen
2 citroenen
1 kg suiker
1 klein glaasje rum
2 glazen water
De bananen pellen, in ronde schijfjes snijden, ze overgieten met het citroensap (dit om het zwart-bruin te voorkomen), ze in de confituurkom leggen samen met het water, de suiker en de rum. Ongeveer 30 minuten laten koken van het moment dat de massa goed borrelt. Regelmatig omroeren. Daarna direct in potjes doen.
. 1kg bananen gewogen zonder schil
het sap van 1 pompelmoes
Het sap van 1 citroen
1 kg suiker.
De bananen pletten met het sap van de pompelmoes en van de citroen.
1/8 l water toevoegen. Dan de suiker, alles goed mengen, goed laten doorkoken, regelmatig roeren.
eventjes culinair: confituur van veenbessen en peren
.Ingrediënten:
700 gr veenbessen
300 gr peren
300 gr water
1 kg fijne griessuiker van Tienen
werkwijze:
de veenbessen wassen en in een snelkookpan plaatsen met het water en de geschilde en in stukjes gesneden peren.
Gedurende 3 minuten onder druk laten koken.
Het fruit door de groentenmolen draaien.
De bekomen fruitmassa in de kookpot gieten en de fijne griessuiker toevoegen.
Goed mengen. Dadelijk aan de kook brengen en het vuur op 80% van zijn vermogen regelen.
Regelmatig omroeren.
Kooktijd bij hevig borrelen: 8 minuten, finale kooktemperatuur: 102°C
Warm in de potten overgieten. Laten afkoelen en daarna afdekken (parrafine en papier).
.Kleur: geel
Vorm: bijzonder kleine bolvormige vruchten
hoogte: 15-20 cm
Groeiwijze: struikje
Rijptijd: 70-75 dagen
Gebruik: aperitieven
Smaak: zoete smaak,... kinderen zijn er dol op !
Bijzonderheden: de gekrulde bladeren zijn bijzonder opvallend en de bloemtrossen staan opmerkelijk hoger.
.Kleur: rood gestreepte vruchten
vorm; licht ovaalvormige vruchtjes
Hoogte: 20 cm
Groeiwijze: struikvorm
Rijptijd: 75-80 dagen
Gebruik: salades
Smaak: zoet, soms zurige smaak
Bijzonderheden: de plant kent geen grote opbrengst. Als is de plant wel decoratief door de geel- lichtgroene bladeren.
. Kleur: rood gestreepte vruchten
vorm: kleine ronde vruchten
hoogte: 15 tot 20 cm
groeiwijze: struikje
rijptijd: 70-75 dagen
Gebruik: aperitieven en salades
Smaak: zoete, ietwat neutrale smaak
Bijzonderheden: opvallend veel vruchten aan de plant die erg decoratief zijn.
.In een voorgaand artikel (tomaten in potten telen) kon u de teelt in pot al lezen en daarom worden er nu enkele rassen die perfect in pot groeien even voorgesteld.
Ook in de kleine variëteiten zijn heel wat rassen bekend, honderden zelfs en dit keer op keer met de meest bijzondere kleuren, vormen en gewichten.
.Vaak speelt de beschikbare teeltruimte om groentes en dan vooral tomaten te gaan telen een doorslag bij de rassenkeuze.
Op een balkon of terras.... het is allemaal mogelijk dankzij de kleine tomatensoorten. Ze zijn eenvoudig te telen en wanneer er enige bescherming tegen regen en wind word aangebracht, is het oogsten van groentes en tomaten op kleine oppervlakten niet meer een utopisch iets maar realiteit.
.Schil de aardappels en snij ze vervolgens in stukjes.
Maak de uien schoon en snij deze vervolgens ook in schijfjes.
Was de boerenkool en sla (wassen in water en zout) en snij ze in grove stukken.
Stoof ondertussen de uitjes glazig aan en voeg de boerenkool, sla en aardappels toe.
Vul vervolgens alles aan met water tot de groenten ondergedompeld zijn.
Laat alles rustig 25 min koken.
Na 25 min. ga je alles mixen met de staafmixer tot je een fijne massa hebt.
Voeg vervolgens de melk toe samen met 2 el boter.
Goed mengen en de stamppot van boerenkool is klaar om opgediend te worden !
Breng op smaak met peper en zout.
BOERNKOOL wordt meestal in de echte oude keuken toegepast.
samen met worst en mosterd is dit een lekkernij !
.Daar het zo'n veelzijdige koolgroente is leest u hieronder een recept die makkelijk toe te passen is en iedereen kan.
Stamppot van boerenkool:
Benodigdheden:
2 uien
3 aardappelen
1 boerenkool (volledig geoogst)
1 sla
zout
peper
2 eetlepel boter
0,5 l melk.