.250 gr bloemblaadjes van viooltjes
750 gr.fijne witte suiker.
De blaadjes in een mortier pletten. Over de blaadjes een siroop gieten van de suiker die men mengt met een beetje water en dan zchtjes onder deksel laat koken. Van zodra de suiker kookt (borrelt dit is op 105°C) er de blaadjes bijvoegen. Dit alles zeer zachtjes laten koken, ongeveer 20 minuutjes onder voortdurend roeren.
Onmiddelijk in potjes doen en sluiten en omgekeerd laten afkoelen.
.Geen te overrijpe meloenen gebruiken. Eerder naar de nog groene gaan dan wat wij normaal als dessert eten. In stukken snijden en schillen. De vaste en witachtige schil scheiden van het eigenlijke vruchtvlees, dit is zachter en sappiger. Zeker de zaadjes goed verwijderen. Voor 1 kg meloen nemen we 700 gr suiker en een glas water.
Enkele suikerklontjes heel goed wrijven over de schil van de citroen. Daardoor ontstaan er vluchtige oliën. Deze worden door de suiker opgenomen. De klontjes in een confituurkom doen samen met de suiker en het water. Laten koken, daar nu het vruchtvlees inleggen en zonder ophouden blijven roeren tijdens het koken. Weer de test doen van een beetje confituur op een bordje te doen om de stijfheid na te zien. Dan in potjes doen
. 2 kg bananen
2 citroenen
1 kg suiker
1 klein glaasje rum
2 glazen water
De bananen pellen, in ronde schijfjes snijden, ze overgieten met het citroensap (dit om het zwart-bruin te voorkomen), ze in de confituurkom leggen samen met het water, de suiker en de rum. Ongeveer 30 minuten laten koken van het moment dat de massa goed borrelt. Regelmatig omroeren. Daarna direct in potjes doen.
. 1kg bananen gewogen zonder schil
het sap van 1 pompelmoes
Het sap van 1 citroen
1 kg suiker.
De bananen pletten met het sap van de pompelmoes en van de citroen.
1/8 l water toevoegen. Dan de suiker, alles goed mengen, goed laten doorkoken, regelmatig roeren.
eventjes culinair: confituur van veenbessen en peren
.Ingrediënten:
700 gr veenbessen
300 gr peren
300 gr water
1 kg fijne griessuiker van Tienen
werkwijze:
de veenbessen wassen en in een snelkookpan plaatsen met het water en de geschilde en in stukjes gesneden peren.
Gedurende 3 minuten onder druk laten koken.
Het fruit door de groentenmolen draaien.
De bekomen fruitmassa in de kookpot gieten en de fijne griessuiker toevoegen.
Goed mengen. Dadelijk aan de kook brengen en het vuur op 80% van zijn vermogen regelen.
Regelmatig omroeren.
Kooktijd bij hevig borrelen: 8 minuten, finale kooktemperatuur: 102°C
Warm in de potten overgieten. Laten afkoelen en daarna afdekken (parrafine en papier).
.Kleur: geel
Vorm: bijzonder kleine bolvormige vruchten
hoogte: 15-20 cm
Groeiwijze: struikje
Rijptijd: 70-75 dagen
Gebruik: aperitieven
Smaak: zoete smaak,... kinderen zijn er dol op !
Bijzonderheden: de gekrulde bladeren zijn bijzonder opvallend en de bloemtrossen staan opmerkelijk hoger.
.Kleur: rood gestreepte vruchten
vorm; licht ovaalvormige vruchtjes
Hoogte: 20 cm
Groeiwijze: struikvorm
Rijptijd: 75-80 dagen
Gebruik: salades
Smaak: zoet, soms zurige smaak
Bijzonderheden: de plant kent geen grote opbrengst. Als is de plant wel decoratief door de geel- lichtgroene bladeren.
. Kleur: rood gestreepte vruchten
vorm: kleine ronde vruchten
hoogte: 15 tot 20 cm
groeiwijze: struikje
rijptijd: 70-75 dagen
Gebruik: aperitieven en salades
Smaak: zoete, ietwat neutrale smaak
Bijzonderheden: opvallend veel vruchten aan de plant die erg decoratief zijn.
.In een voorgaand artikel (tomaten in potten telen) kon u de teelt in pot al lezen en daarom worden er nu enkele rassen die perfect in pot groeien even voorgesteld.
Ook in de kleine variëteiten zijn heel wat rassen bekend, honderden zelfs en dit keer op keer met de meest bijzondere kleuren, vormen en gewichten.
.Vaak speelt de beschikbare teeltruimte om groentes en dan vooral tomaten te gaan telen een doorslag bij de rassenkeuze.
Op een balkon of terras.... het is allemaal mogelijk dankzij de kleine tomatensoorten. Ze zijn eenvoudig te telen en wanneer er enige bescherming tegen regen en wind word aangebracht, is het oogsten van groentes en tomaten op kleine oppervlakten niet meer een utopisch iets maar realiteit.
.Schil de aardappels en snij ze vervolgens in stukjes.
Maak de uien schoon en snij deze vervolgens ook in schijfjes.
Was de boerenkool en sla (wassen in water en zout) en snij ze in grove stukken.
Stoof ondertussen de uitjes glazig aan en voeg de boerenkool, sla en aardappels toe.
Vul vervolgens alles aan met water tot de groenten ondergedompeld zijn.
Laat alles rustig 25 min koken.
Na 25 min. ga je alles mixen met de staafmixer tot je een fijne massa hebt.
Voeg vervolgens de melk toe samen met 2 el boter.
Goed mengen en de stamppot van boerenkool is klaar om opgediend te worden !
Breng op smaak met peper en zout.
BOERNKOOL wordt meestal in de echte oude keuken toegepast.
samen met worst en mosterd is dit een lekkernij !
.Daar het zo'n veelzijdige koolgroente is leest u hieronder een recept die makkelijk toe te passen is en iedereen kan.
Stamppot van boerenkool:
Benodigdheden:
2 uien
3 aardappelen
1 boerenkool (volledig geoogst)
1 sla
zout
peper
2 eetlepel boter
0,5 l melk.
.Boerenkool is beslist een van de meest onbekende koolgewaasen die het brassica-geslacht siert. Iedereen kent de rode, witte en savooikolen, maar boerenkool wordt wel eens vergeten. Jammer, want deze bladgroente kent een enorme smaak en sierwaarde !
de smaak komt echter pas echt vrij na een paar nachten vorst.
Laat daarom de koolgewassen zéo lang mogelijk staan en oogst enkel voor verse verwerking.
Rode boerenkool zorgt niet alleen voor nog meer kleur in de moestuin, maar ook bij het koken blijft de rode kleur deels behouden.
Stamppot met de bladeren van deze rode krulkooi is dan ook roze met daarin donker groenpaarse stukjes.
.Boerenkool of de krulkool is een koolgewas dat erg decoratief oogt en bijzonder lekker is.
De gekrulde bladeren zijn echt heel mooi en zorgen voor een extra 'toets' in de moestuin gedurende de kille winterdagen.
In de winterdagen, want wist u dat boerenkool nog lekkerder is na een paar nachten vorst ?
.De tomaat is een groente die in de meeste moestuinen terug te vinden is. Er zijn dan ook vele manieren om deze lekkere vruchten te verwerken in de heerlijke gerechten. Wat is immers verrukkelijker dan een verse tomaat uit eigen tuin ? Zeker in gerechten en recepten zoals heerlijke, verse tomatensoep of een pikante tomatensaus ? Alles is mogelijk waardoor de tomaat een veelzijdige groente genoemd mag worden. Een groente met karakter en geschiedenis...
.Een onrijpe tomaat is giftig en bevat tomatine verwant aan solanine, een glycoalkaloïde dat giftige stoffen bevat die nodig zijn voor het afweersysteem tegen diverse gewasziekten. De andere delen zoals de stengels en bladeren zijn eveneens toxisch en kunnen hoofdpijn veroozaken. Ze zouden zelfs muggen op afstand houden. Grote hoevvelheden aan solanine zijn giftig voor de mens en kunnen depressie, koorts, slapeloosheid, buikpijn, diarree, braken, ... veroorzaken.Eten van vruchten in onrijpe toestand kan dan ook tot vele ongemakken leiden. Het is daarom dat tomaten enkel gegeten worden als ze niet meer groen en goed rijp zijn.
.De tomaat is een meerjarige, kruidachtige groente die als eenjarige geteeld wordt. Een kruipende plant die men rechtop laat groeien langs ijzeren spiralen of bamboestokken om enerzijds de gewasoppervlakte te spreiden en anderzijds het vermijden van ziekten die de planten kunnen teisteren.
De vormen van de vruchten zijn erg verschillend en kunnen de meest bijzondere kleuren aannemen, rood, geel , oranje, zwart, wit, gestreept en ja hoor, zelfs groene variëteiten zijn bekend.
.De oorsprong van de tomaat is terug te vinden in het Andesgebergte van Peru waar ze al geruime tijd door de inca's werden geteeld. De tomaten die toen gecultiveerd werden waren absoluut niet rond en / of rood, maar gelig met de meest ongelijke vormen. Door de jaren heen ging men bewust of onbewust selecteren op diverse vormen en types. In de beginjaren toen de tomaat nog geen bekendheid had, beschouwde men deze groente dan ook als siergewas. Er van eten was helemaal uit den boze... Na enige tijd werd de tomaat naar andere landen ingevoerd waaronder Europa. De eerste tomaten die uit Peru kwamen waren nog geen ei groot en hadden een gele kleur. De Azteken noemden de vruchten 'tomati', maar toen de planten via de ontdekkingsreizigers kwamen gaf men er hier eerst nog de naam 'goudappel" aan. In Italië spreekt men tegenwoordig nog altijd van " pomodori". In Frankrijk prees men ze eerder aan als een ideaal afrodisiacum, vandaar de benaming "pommes d'amour" en in het duits spreekt men over de 'Liebesapfel'.
.Overal ter wereld worden tomaten geteeld en dit al een hele tijd. Ze behoren in België en Nederland dan ook tot een van de meest geteelde groentes. Maar ze waren en zijn niet altijd even rond en rood,... de tomaat is een groente met geschiedenis.
.Zo vreedzaam en sierlijk is zijn uiterlijk, zo agressief en tirraniek is zijn gedrag. Tijdens het broedseizoen vormt het mannetje in het water een groot territorium, waaruit hij elk dier verjaagt. Zijn dreiggedrag bestaat uit het sterk buigen van de hals en het over de rug bollen van de vleugels terwijl hij komt aangezwommen naar de indringer of rivaal. het is een vrij zwijgzaam dier, dat bij agressie sist en soms een zwakke trompetroep laat horen.
Zoals alle eendachtigen verliezen zwanen in de rui plotseling hun slagpennen, zodat ze niet meer kunnen vliegen. Om toch altijd hun jongen te kunnen verdedigen als het nodig is, raakt het vrouwtje in de rui zolang de jongen nog klein zijn en begint de rui bij het mannetje pas als bij het vrouwtje de belangrijkste veren weer aangegroeid zijn.
Foto van een zwaan in dreigende houding tegenover indringers.