De Allium-bollen kunnen vele jaren ter plaatse blijven staan. Bij felle uitgroei de bollen rooien, uit elkaar nemen en onmiddellijk herplanten in vochthoudende grond. Bij zeer strenge winter, beschermen met bladeren en takken. De hooggroeiende A. giganteum kunnen fraai zijn als alleenstaande groep. De zaadbol is bruikbaar als droogbloem. Ze moeten gesteund worden. A. Karataviense heeft breed blad en is een goede rotstuinplant op zonnige plaats. A. Moly groeit op vochtige of droge plaats, in zon en in half schaduw.
.sierui eist een doorlatende en goede tuingrond. Laat de bollen enkele jaren rustig zitten en haal ze naar verloop van tijd in het najaar uit de grond, verdeel ze en plant ze weer op grotere afstand. Zaden kunt u in de herfst, winter of lente zaaien. Na opkomst een jaar gerust laten en dan verspenen op kweekbedjes. Voorkom slakken !!!! foto van Allium moly
.Er zijn zeer vele soorten beschikbaar.
De Allium met grote bollen heeft de hoogste stengels, geschikt voor border en als snijbloem.
De kleinere bollen geven lagere bloemen o.a. voor verwildering in de rotstuin en in de de vaste plantenborder.
de kleuren van de bloemen zijn lila, wit en geel.
De Allium is winterhard en eist geen bijzondere verzorging.
Tot de meeste bekende soorten behoren: Allium gigantum( reuze ui, 120 cm), A.moly (30 cm), A karataviense (25 cm),A. neapolitanum (30 cm), A.Caeruleum ( 40 cm), A.schubertii ( 30-60 cm), alle met bloeiwijzen van 5 tot 20 cm doorsnee.
nog een foto van Allium karataviense.
hey bloggertjes allemaal ik kom jullie een fijne avond wensen en ook een prettig en gezellig weekend voor alle bloggetjes. veel groeten van hyacinttje.