. De scheuten van kiwi wenden zich om elk steunmateriaal in de omgeving. Door verticaal of horinzontaal draden te spannen of een latwerk (trellis) aan te brengen, behoeven ze voornamelijk in de goede richting te worden geleid.
Om vruchten te kunnen oogsten, moet een vrouwelijke plant ('Hayward') gezelschap krijgen van een mannelijke ('Atlas'). De kiwi is namelijk TWEESLACHTIG EN TWEEHUIZIG. Bestuivende insecten komen vooral af op de mannelijke bloemen omdat deze veel stuifmeel dragen. Dat is voor hen voedsel. De vrouwelijke stamperbloemen zijn minder aantrekkelijk. Daarom kan de bestuiving onvoldoende zijn en is handmatige bestuiving aan te raden.
De vruchten rijpen laat.
. - Voedzame en vochthoudende grond is voor de druif het meest geschikt.
- Vormsnoei in december
- Zomersnoei: wegknippen wat in de weg zit.
- Voldoende zoet zijn druiven lekker; geschikt voor sap en wijn.
.Door de onstuimige groei van de druif (vitus) vereist deze veel ruimte of steeds ingrijpend snoeien. het is een zeer oud cultuurgewas, dat vrij makkelijk groeit en voldoende winterhard is. Voor de buitenteelt in ons klimaat komen rassen in aanmerking die voldoende afrijpen zoals de blauwe "Boskoop Glory" en de witte "Vroege van der Laan".
In een ruime serre, hobbykas of een overdekt terras kan een lekkere tafeldruif groeien, zoals de blauwe 'Frankenthaler' of de gele 'Golden Champion'.
Om grote druiven te krijgen moeten de trossen worden gedund, of gekrent zoals dat mooi heet. Knip wanneer de druiven zo groot zijn als een erwt, ongeveer de helft weg. Houd daarbij de vorm van de tros een beetje in de gatern. De overgebleven druiven groeien nu des te beter.
.Druif en kiwi zijn klimplanten met een sterke groei. Dat maakt ze geschikt voor een pergola, een veranda of een lommerrijk terras. Op een warme, beschutte plek zullen de vruchten het beste rijpen. Klimplanten hebben- in tegenstelling tot leiplanten- een slingerende groeiwijze (kiwi) of speciale hechtranken waarmee ze zich omhoogwerken (druif). Toch is aanbinden nodig, want wind kan anders veel schade geven.
.- Hak de schoongemaakte peterselie, kervel en spinazie zeer fijn met de keukenrobot. voeg de olie, azijn, honing en pijnboompitten toe en laat nog even draaien tot u een mooie groene mousse krijgt.
- Verdeel de schoongemaakte radicchioblaadjes over 4 borden en schik de uitgelekte en verkruimelde krab, boontjes, ijskegels, erwten en al het rode fruit met de bessen erop. Overgiet met de groene saus en serveer met boerenbrood.
.ingrediënten:
250 gr gemengde bessen (rode, witte, blauwe), 100 gr aardbeien, frambozen en braambessen, 2 kropjes radicchio rosso, 200g vers gekookte princesseboontjes, 100 g versgekookte doperwten, 1 bussel ijskegels, 1 blik krab, tonijn, zalm, zeevruchten of scampi kunnen ook toegevoegd worden.
Voor de vinaigrette: 50 gr peterselie, 50 gr bladspinazie, 50 gr kervel,6 eetlepels groene olijfolie, 2 eetlepels vruchtenazijn, 1 koffielepel vloeibare acaciahoning, 1 eetlepel pijnboompitten.
. Ronde bessen met een blauwzwarte kleur en een kruidige smaak. Worden vaak verwerkt in sauzen of drankjes ( cassis).
Aanvoer vooral in de zomer, met een piek naar augustus toe.
.- Zacht fruit is heel kwetsbaar en moet dus met zorg behandeld worden.
- Aardbeien bestaan in verschillende soorten en maten ( langwerpig, rond, groot, klein). de soort Elsanta is de meest gekende.
- Eigenlijk is een aardbei een schijnvrucht: de pitjes aan de buitnezijde zijn de eigenlijke vruchtjes.
- De bewaring van aarbeien gebeurt op een koele plaats tussen 8 en 10°C. Zacht fruit moet tussen 1 en 3°C bewaard worden.
- Zacht fruit is zeer rijk aan vit C, bevat veel vezelstoffen en heeft een laag caloriegehalte.
Aardbeien:
Gekende vrucht met typische zoete of zuurzoete smaak.
Topaanvoer tussen maart en oktober.
.1 kg geschilde komkommers
75 cl water
1 kg suiker
sap van 2 citroenen.
De komkommers in blokjes snijden. Opzetten met het water tot ze zacht zijn. Het citroensap en de suiker toevoegen. Nu goed roeren tot alle suiker opgelost is. Koken op een hoog vuur tot alles dik wordt.In potjes doen en omgekeerd laten afkoelen. Aan dit recept kan eventueel wat gember toegevoegd worden.
. 1,5 kg kleine aubergines
1,5 kg fijne witte suiker
3 glazen water
350 gr zeer goede honing
1 eetlepel gemalen kaneel
een kleine beetje gember gemalen.
In een grote kookpan met een dikke bodem ( of een koperen confituurpot). Water laten opwarmen tot het kookt, voldoende om stoom te geven, de aubergines schillen en in lange delen snijden. In een vergiet dat boven de kookpot hangt, de aubergines laten stomen. Regelmatig omdraaien. Zodra ze gestoomd zijn de suiker in de kom doen met het water. Dus de 3 glazen water goed roeren met een houten lepel tot alles is opgelost. Hierbij de aubergines voegen en ongeveer 20 minuten laten koken. Niet vergeten regelmatig om te roeren.
In een pan de honing verwarmen. Nu de aubergines met een schuimspaan uit de suiker halen en ze direct in de gesmolten honing brengen. Enkele minuten op een zacht vuurtje laten koken. De aubergines uit de honing halen, ze over de potjes verdelen. De gember en de kaneel bij de suikeroplossing siroop voegen, nog eventjes goed laten oplossen en nu alles over de aubergines gieten. Onmiddellijk afsluiten en omdraaien.
Ik voer de resterende honing niet meer toe omdat het te zoet wordt. Dit is naar eigen smaak.
.250 gr bloemblaadjes van viooltjes
750 gr.fijne witte suiker.
De blaadjes in een mortier pletten. Over de blaadjes een siroop gieten van de suiker die men mengt met een beetje water en dan zchtjes onder deksel laat koken. Van zodra de suiker kookt (borrelt dit is op 105°C) er de blaadjes bijvoegen. Dit alles zeer zachtjes laten koken, ongeveer 20 minuutjes onder voortdurend roeren.
Onmiddelijk in potjes doen en sluiten en omgekeerd laten afkoelen.
.Geen te overrijpe meloenen gebruiken. Eerder naar de nog groene gaan dan wat wij normaal als dessert eten. In stukken snijden en schillen. De vaste en witachtige schil scheiden van het eigenlijke vruchtvlees, dit is zachter en sappiger. Zeker de zaadjes goed verwijderen. Voor 1 kg meloen nemen we 700 gr suiker en een glas water.
Enkele suikerklontjes heel goed wrijven over de schil van de citroen. Daardoor ontstaan er vluchtige oliën. Deze worden door de suiker opgenomen. De klontjes in een confituurkom doen samen met de suiker en het water. Laten koken, daar nu het vruchtvlees inleggen en zonder ophouden blijven roeren tijdens het koken. Weer de test doen van een beetje confituur op een bordje te doen om de stijfheid na te zien. Dan in potjes doen
. 2 kg bananen
2 citroenen
1 kg suiker
1 klein glaasje rum
2 glazen water
De bananen pellen, in ronde schijfjes snijden, ze overgieten met het citroensap (dit om het zwart-bruin te voorkomen), ze in de confituurkom leggen samen met het water, de suiker en de rum. Ongeveer 30 minuten laten koken van het moment dat de massa goed borrelt. Regelmatig omroeren. Daarna direct in potjes doen.
. 1kg bananen gewogen zonder schil
het sap van 1 pompelmoes
Het sap van 1 citroen
1 kg suiker.
De bananen pletten met het sap van de pompelmoes en van de citroen.
1/8 l water toevoegen. Dan de suiker, alles goed mengen, goed laten doorkoken, regelmatig roeren.
eventjes culinair: confituur van veenbessen en peren
.Ingrediënten:
700 gr veenbessen
300 gr peren
300 gr water
1 kg fijne griessuiker van Tienen
werkwijze:
de veenbessen wassen en in een snelkookpan plaatsen met het water en de geschilde en in stukjes gesneden peren.
Gedurende 3 minuten onder druk laten koken.
Het fruit door de groentenmolen draaien.
De bekomen fruitmassa in de kookpot gieten en de fijne griessuiker toevoegen.
Goed mengen. Dadelijk aan de kook brengen en het vuur op 80% van zijn vermogen regelen.
Regelmatig omroeren.
Kooktijd bij hevig borrelen: 8 minuten, finale kooktemperatuur: 102°C
Warm in de potten overgieten. Laten afkoelen en daarna afdekken (parrafine en papier).