De koffieboon is in feite een volgroeid zaadje van de kers van de koffieplant. De koffieplant groeit in verschillende werelddelen. Na het oogsten van de koffiebessen worden zij ontdaan van haar buitenste laag.
Nadat bonen gedroogd zijn worden ze gebrand. Hierbij worden de suikers in de boon gekarameliseerd waardoor de koffieolie ontstaat die zorgt voor het aroma en de smaak van de boon. Er zijn verschillende gradaties van branding, van lichtgebrand tot zeer donker gebrand.
Na het branden worden de bonen gemalen. Je kan ervoor kiezen om voor gemalen koffie te kopen, maar je kunt ook zelf je koffie malen. Ook bij de maling geldt weer dat er verschillende variëteiten zijn in de maling, van zeer fijn ( voor espresso of filterkoffie) tot halfgrof.
Hierna volgt uiteraard het koffiezetten zelf. Er zijn verschillende koffie zetmethoden. Zo kan je koffie maken met een ibrik, een percolator, een cafètiere, een ketel of een volautomatische koffieautomaat.
Reacties op bericht (3)
27-01-2010
Hello Cynthia,mooi blogje hoor.
Dag blogmaatjes,
Paolo op blogbezoek,
Veel groetjes uit Terneuzen ,
En tot ziens he,liefs.Paolo.
27-01-2010 om 19:58
geschreven door paolo
vriendelijke groeten
27-01-2010 om 00:17
geschreven door webradio jopie
26-01-2010
Een gezellige namiddag,wat mooi omschreven cynthia
Mensen met een heel goed hart Op de goede plaats gezet Met ook hun toekomst dromen Hopend dat ze ook eens uit komen Groetjes Brigitta