. de samengestelde, grote, witte bloemschermen staan hoog boven de bladeren op de dikke stengels te bloeien van juni tot juli. De naar anijs geurende bloemen worden druk bezocht door allerlei vliegen, kevers en andere insecten.
.De gewone berenklauw is een niet invasieve plant waardoor deze onder controle kan gehouden worden. De grotere reuzenberenklauw die vroeger werd ingevoerd voor zijn decoratieve uiterlijk, heb je door zijn zeer kiemkrachtige zaden meestal niet als alleenstaande plant. Door de massa's kiemkrachtige zaden die de planten vormen heb je al snel een heel bos reuzenberenklauwen die je met moeite binnen de perken kan houden. Elke plant produceert een 100.000 zaden die tot 7 jaar lang hun kiemkracht behouden. Het is dan ook aangeraden de uitgebloeide bloemschermen tijdig weg te halen vooraleer er zich zaad kan vormen.
In de Benelux treffen we twee soorten berenklauw aan:
.- de gewone berenklauw of heracleum sphondylium (komt niet in het wild voor in België maar wel in Nederland).Worden 80 tot 200 cm groot.
- De reuzenberenklauw of Heracleum mantegazzianum vindt zijn oorsprong in het westen van de Kaukasus. De reuzenberenklauw heeft geribbelde, rood gevlekte stengels die aan de voet tot 10 cm dik. Deze groeit op enkele weken uit tot een plant van 3 a 4 meter hoog met bladeren tot anderhalve meter groot. De bladeren zijn grof gezaagd en diep ingesneden.
.De eerste reuzenberenklauwen werden in de 19 de eeuw vanuit de Kaukasus naar Europa gebracht. Zo verschenen deze planten in de Europese botanische tuinen en op grote landgoederen waar deze imposante planten een mooi plaatsje kregen in de siertuin. Aan het begin van de twintigste eeuw begon men de gevaren van de plant te kennen en verdween ze steeds vaker uit de siertuin. Berenklauw heeft zich wel al buiten de tuinen weten te verwilderen waardoor je ze kan aantreffen langs hagen, bosranden, oevers, spoorwegen, autostrades en wegbermen op voedselrijke en vochtige standplaatsen.
Berenklauw behoort tot de familie van de schermbloemigen (Umbelliferae). De naam Heracleum doet denken aan de Griekse halfgod Heracles die met zijn robuuste lichaam verwijst naar de stevig gebouwde plant. Berenklauw is tijdens de bloei aantrekkelijk voor insecten, maar ook in de winter worden de dode, holle bloeistengels door insecten en spinnen gebruikt als overwinteringsplaats. De mezen weten dit en hakken de stengels in de vorstperiode open op zoek naar voedsel. de lange gedroogde stengels met bloemschermen worden ook wel eens gebruikt in droogboeketten.
.het design van deze machine is gebaseerd op de Wurlitzer 1015 ui 1946. De populairste jukebox ooit,waavan in 1946 en 1947 zo'n 56000 exemplaren gemaakt werden. Het oorspronkelijke model kon slechts kiezen uit twaalf 78- toeren platen, maar deze versie kan tot 100 compactdiscs spelen, dat is meer dan vijf dagen en nachten zonder dat je ook maar èèn keer dezelfde muziek hoort!
.Deze stereomachine die 200 plaatjes kon spelen, is bijzonder door de glazen koepel. Buiten AMI heeft slechts èèn bedrijf-het in Groot-Brittanië gevestigde Chantal- een soortgelijke jukebox gemaakt, want hij was zeer duur in productie.
.Stereo jukeboxen kwamen voor het eerst in 1959 op de markt. Een van de opvallendste kenmerken van deze Rock-ola Regis is dat het woord "stereo" als een blazoen op de voorkant is aange- bracht, zodat niemand er naast kon kijken.
. Heel wat jukeboxen uit deze periode vertoonden gelijkenissen met de achterkant van Amerikaanse auto's. Zo ook deze zeer zeldzame rock-ola Tempo. Bijzonder aan dit toestel is het ronddraaiende keuzescherm bovenaan.
.Op het eerste gezicht ziet de Wurlitzer er nogal gewoon uit. Maar het samenspel van kleuren, licht en het overvloedig gebruik van chroom maakt er een zeer bevallig toestel van.
Een spitsvondigheid van de Seeburg is dat de platen verticaal worden afgespeeld, zodat slechts èèn motor in plaats van drie nodig is.
.Paul Fuller word beschouwd als het genie achter het jukeboxdesign. De beroemde Wurlitzer 1100 was zijn laatste model. Het biedt keuze uit vierentwintig 78 toerenplaten- de 45 toerenplaten kwamen twee jaar later op de markt- hoewel het ronddraaiende slechts acht per keer toont.
. Deze houten machine, die met munten werkt, speelt geen platen- die bestonden toen nog niet-maar grote metalen rollen met pinnen op. De pinnen raakten een metalen plaat, zoals in een muziekdoos. Deze machine is mechanisch en moet worden opgewonden vooraleer ze kan spelen.
.Muziekmachines waarbij men een muntje in een gleuf moest stoppen, bestonden al lang toen in de jaren '40 het gouden tijdperk van de jukebox aanbrak. De machines van het rock-'nroll tijdperk- waarmee de jukebox vereenzelvigd wordt schreeuwen met hun blitse automobielvormgeving de tienerrebellie van die tijd uit. De gedurfde felle kleuren zijn het eerste waar mensen aan denken wanneer ze het woord "jukebox"horen.
.Dragon wekt de eetlust op en stimuleert de spijsvertering. Het kruid heeft een kalmerend effect bij maagkrampen en ook bij een hikaanval is het een redder in nood. Dragon is vochtafdrijvend. In vroegere tijden werd het zelfs gebruikt tegen kiespijn (kauwen van dragonblaadjes), ook als thee voor het slapengaan kan dragon een aangenaam alternatief, gezien de pittige, zurige smaak.
.Kip in dragonsaus: Meng 25 gr boter en 45 gr verse kruidenkaas met elkaar. Voeg peper en zout toe, hak een 6-tal takjes dragon fijn; roer alles goed onder elkaar. Dit mengsel kan men vervolgens onder het vel van de braadkip stoppen. De kip inwrijven met braadboter en gaar bakken in de oven.
Bearnaisesaus: 3 gehakte sjalotten, 1 dl dragonazijn, 4 peperbolletjes, een klein takje thijm en wat dragon langzaam laten inkoken. Ondertussen in een pan een klompje boter laten smelten, liefst in een bain-marie. Hou dit klaar. Voeg de gezeefde azijnmassa toe en meng het geheel met geklopt eigeel (2) onder voortdurend gelijkmatig roeren. Wanneer dit klaar is kan men nog wat versnipperde dragon toevoegen en er overheen strooien. Misschien niet zo'n gemakkelijk te bereiden sausje maar wel overheerlijk bij rund-of schapenbereidingen.