Bij uw terugkeer: ga bij koorts meteen naar de dokter
. Malaria komt in meer dan 100 landen voor. En dat zijn niet alleen verre landen: in Europa zijn massa's gevallen van "ingevoerde" malaria gemeld.
Voor u op reis gaat naar een gebied waar malaria heerst, moet u zeker de maatregelen treffen die nodig zijn om u te beschermen tegen muggenbeten(bedekkende kledij), muggenwerende crème, muskietennet dat behandeld is met een muggenwerend middel). U moet ook de preventieve behandelingen volgen. Deze worden vastgelegd in functie van de evolutie van de resistentie.
Bij uw terugkeer moet u elk symptoom dat op een besmetting wijst, en zeker koorts, als een mogelijke aanwijzing voor malaria beschouwen en meteen naar een arts gaan. Die zal u onderzoeken en een diagnose stellen. Belangrijk is dat u zo snel mogelijk behandeld wordt, want malaria kan fataal zijn!
Voor het vertrek: wat zijn de aanbevolen vaccinaties ?
.Een reiziger moet eerst en vooral, en ruim voor hij vertrekt, inlichtingen inwinnen over de aanbevolen vaccinaties in functie van de bestemming, de omstandigheden van het verblijf en de duur. hij kan daarvoor terecht bij zen huisarts of de rubriek raadplegen met tips voor reizigers op de internetsite.
www.diplomatie.be (http://www.diplomatie.be/nl/travel.reiswijsdetail.asp?TEXTID=810). Hij moet ook nagaan of de vaccinaties die moeten herhaald worden- zoals voor tetanus- nog niet vervallen zijn.
Voor het merendeel van de vaccins kan men terecht bij de huisarts (Dt polio, hepatitis A en B, buiktyfus, griep enz..). Alleen de vaccinatie tegen gele koorts moet in een centrum voor internationale vaccinatie gebeuren ( voor info kunt u terecht in het dichtsbijzijnde UZ).
Op reis naar een tropisch land: twee aandachtspunten
Er zijn heel wat tropische ziekten die heel gevaarlijk zijn.Voor u op reis vertrekt moet u eerst en vooral inlichtingen inwinnen over de aanbevolen vaccinaties en de preventieve middelen die u moet meenemen. Het tweede aandachtspunt betreft uw terugkeer: bij elke onverklaarbare koorts moet u meteen naar de dokter, want mischien is er wel malaria in het spel.. Gezond op reis vertrekken en nog gezonder terugkeren.... dat is de doelstelling van de reisgeneeskunde, een hooggespecialiseerde discipline die zich bezighoudt met de besmettelijke tropische ziektes. Ze heeft twee belangrijke wapens: de vaccinaties en de preventieve behandelingen, in het vakjargon ook wel profylactische behandelingen genoemd.
. Ingrediënten : - 1 galiameloen, 1 cavaillon, 1 scheutje Ricard,80 gr suiker(ng de meloen), 1 dl water, 3 gelatineblaadjes, 4 sneetjes Gandaham, 4 grissini's met sesam zaad. - bereiding : Draai de meloenen in bolletjes met een parisiennelepel. lepel de rest van de meloenen uit en plaats op een klein vuurtje, samen met het water, de ricard en de suiker. Laat de gelatineblaadjes weken en voeg deze bij de warme massa. Mix het geheel tot schuim en giet dit over de meloenbolletjes in een glaasje.Laat opstijven en werk af met de gandaham en de grissini's.
. Afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (Eng), een Neuropsychologische stoornis gekenmerkt door aandachtstekort en hyperactiviteit. Circa twee procent van alle kinderen heeft last van dit syndroom, waarvan de oorzaak vermoedelijk ligt in lichte hersenaandoeningen. Het is een beschrijving van symptonen, waarmee nog niets over de oorzaak is gezegd. Soms valt het ouders al direct na de geboorte op dat hun baby veel huilt en nauwelijks stil ligt. Rond het vierde, vijfde levensjaar is de aandoening gekenmerkt door
- Clownesk gedrag
- niet kunnen stilzitten
- verminderd concentratievermogen
- slaapstoornis
Bij het ontstaan van deze symptonen zou erfelijkheid een rol kunnen spelen, maar de omgeving van het kind speelt een even grotere rol. Modern MRI heeft aangetoond dat in een bepaalde groep kinderen met deze aandoeningen : Afwijkingen van de hersenbalk, de frontale schors en /of de basale kernen van de grote hersenen veranderingen tonen die kunnen duiden op een ontwikkelingsstoornis in de eerste maanden van de zwangerschap.
Geef mij te eten en te drinken en zorg goed voor mij. Als ik niet eet ga dan met mij naar 'n poezendokter en laat mij onderzoeken. Geef mij op tijd een zuivere bak. Sluit mij niet op in een kooi of schuur. Leg mij niet aan een riempje, maar geef me mijn vrijheid. Laat mij in de vakantie niet in de steek. Als ik jonkies krijg laat ze leven, ze kunnen zelfs met een hond opgroeien. En tenslotte lieve baas, als ik oud word verzorg mij dan goed en als het moet, verlos mij uit het lijden en als dank zal ik heel lief voor u spinnen.
Flans met mango en kokosnoot : Ingrediënten voor 6 personen
. 1 grote mango 60 gram geraspte kokos 4 eieren 30 cl light room 40 gram fijne suiker Bereiding: Haal het vruchtvlees van de mango uit de schil en mix het samen met de geraspte kokos. Klop in een slakom de eieren, room en suiker los. Werk deze bereiding onder het mango- en kokosmengsel. Roer dit tot een homogeen beslag. verdeel het beslag over 6 vormpjes. Zet ze 30 minuten in de oven op 180° Celsius. Laat afkoelen en zet in de koelkast.
.De chrysant wordt veel gebruikt tijdens Allerheiligen (1 november). Vooral Duitsland en Frankrijk houden deze traditie in ere. Elke willekeurige begrafenisplaats in Frankrijk of Duitsland staat rond Allerheiligen vol met, vooral witte, crysanten. Ook het Hindoeïsme kent een aantal inspirerende bloemgebruiken.
Hindoes rijgen Afrikaantjes tot een bloemenslinger (mala), die de overledene tijdens de afscheidsceremonie draagt. Hindoes strooien bij een uitvaart ook Afrikaantjes in de kist. Als er geen Afrikaantjes zijn, gebruiken ze daarvoor witte en gele chrysanten. Bij de ceremonie worden ook witte en gele chrysanten gebruikt.
Wit is de kleur van de reinheid en geel is de kleur van het Hindoeïsme. Per uitvaart worden wel 10 tot 20 bossen chrysanten gebruikt.
.De chrysant staat in Japan symbool voor een lang leven. In Nederland staan rode chrysanten voor 'ik hou van jou', gele voor "lichte verliefdheid" en witte voor 'waarheid'.
. Linnaeus noemde de plant chrysanthemum Indicum. Dit betekent letterlijk: de uit Indië afkomstige, goudgele bloem. Eigenlijk klopt dit niet. Want de chrysant was aan het einde van de zeventiende eeuw weliswaar vanuit Batavia (de huidige Indonesische hoofdstad Jakarta) naar Nederland gekomen, maar afkomstig uit het toenmalige Nederlands-Indië was ze niet.
Al ver voor het begin van onze jaartelling werd de bloem geteeld in de keizerlijke tuinen van china.
Wat haar wilde oorsprong is weet men niet. Waarschijnlijk komt de bloem uit China of Japan. Op 1 januari 1994 werd de naam Chrysanthemum Indicum (hier vallen de meeste snij- en potchrysanten onder) vervangen door Dendranthema Indicum. Omdat deze naam botanisch wel klopte, maar geen draagvlak in de markt kreeg, is besloten om op 1 januari 2002 weer de oude naam Chrysanthemum te gebruiken.