Flans met mango en kokosnoot : Ingrediënten voor 6 personen
. 1 grote mango 60 gram geraspte kokos 4 eieren 30 cl light room 40 gram fijne suiker Bereiding: Haal het vruchtvlees van de mango uit de schil en mix het samen met de geraspte kokos. Klop in een slakom de eieren, room en suiker los. Werk deze bereiding onder het mango- en kokosmengsel. Roer dit tot een homogeen beslag. verdeel het beslag over 6 vormpjes. Zet ze 30 minuten in de oven op 180° Celsius. Laat afkoelen en zet in de koelkast.
.De chrysant wordt veel gebruikt tijdens Allerheiligen (1 november). Vooral Duitsland en Frankrijk houden deze traditie in ere. Elke willekeurige begrafenisplaats in Frankrijk of Duitsland staat rond Allerheiligen vol met, vooral witte, crysanten. Ook het Hindoeïsme kent een aantal inspirerende bloemgebruiken.
Hindoes rijgen Afrikaantjes tot een bloemenslinger (mala), die de overledene tijdens de afscheidsceremonie draagt. Hindoes strooien bij een uitvaart ook Afrikaantjes in de kist. Als er geen Afrikaantjes zijn, gebruiken ze daarvoor witte en gele chrysanten. Bij de ceremonie worden ook witte en gele chrysanten gebruikt.
Wit is de kleur van de reinheid en geel is de kleur van het Hindoeïsme. Per uitvaart worden wel 10 tot 20 bossen chrysanten gebruikt.
.De chrysant staat in Japan symbool voor een lang leven. In Nederland staan rode chrysanten voor 'ik hou van jou', gele voor "lichte verliefdheid" en witte voor 'waarheid'.
. Linnaeus noemde de plant chrysanthemum Indicum. Dit betekent letterlijk: de uit Indië afkomstige, goudgele bloem. Eigenlijk klopt dit niet. Want de chrysant was aan het einde van de zeventiende eeuw weliswaar vanuit Batavia (de huidige Indonesische hoofdstad Jakarta) naar Nederland gekomen, maar afkomstig uit het toenmalige Nederlands-Indië was ze niet.
Al ver voor het begin van onze jaartelling werd de bloem geteeld in de keizerlijke tuinen van china.
Wat haar wilde oorsprong is weet men niet. Waarschijnlijk komt de bloem uit China of Japan. Op 1 januari 1994 werd de naam Chrysanthemum Indicum (hier vallen de meeste snij- en potchrysanten onder) vervangen door Dendranthema Indicum. Omdat deze naam botanisch wel klopte, maar geen draagvlak in de markt kreeg, is besloten om op 1 januari 2002 weer de oude naam Chrysanthemum te gebruiken.
. - Laat de chrysanten eerst (in de verpakking) goed vol zuigen in schoon water.
- Gebruik schone vazen die gereinigd zijn met bleekwater. Glazen vazen zijn het beste schoon te maken.
- Snij met een scherp mes circa 3 cm van de stengel af.
- Haal overtollig blad eraf, zodat er geen blad in het water hangt.
- Zet de chrysanten in schoon water of in water met snijbloemenvoedsel. Chrysanten zijn goed houdbaar op water, maar met snijbloemenvoedsel groeien ze voller en staan ze langer.Bovendien blijft het water schoner. Bij uitbloei op schoon water kan wat bleekwater worden toegevoegd (maximaal 5 druppels van een 10% chlooroplossing per liter water).
- Het water eenmaal per week verversen en de bloemstelen opnieuw iets afsnijden.
- Zet chrysanten niet in de volle zon.
. - Bewaar de chrysanten in schone emmers met schoon water.
- Snij de stelen voor bewaring eerst af ( 3 cm is voldoende) met een scherpe snoeischaar of een scherp mes en verwijder de onderste bladeren.
- Zorg ervoor dat er geen blad in het water hangt.
- Gebruik een houdbaarheidsmiddel
- De optimale bewaartemperatuur is 8-10 graden celsius.
.- De chrysant kan droog in dozen worden verzonden.
- De optimale bewaartemperatuur is 8-10 graden celsius.
- Bij gemengd vervoer en/of het overpakken in grotere volume-eenheden is voorkoelen noodzakelijk.
.- De chrysant kan droog in dozen worden bewaard.
- De optimale bewaartemperatuur is 8-10 graden Celsius.
- Na het overpakken is voorkoelen noodzakelijk.
.hey bloggertjes ik wens jullie allemaal een fijn weekend nog. Het weekend is bijna afgelopen en morgen zijn we alweer maandag. vele groeten van hyacinttje.
.Naast de troschrysanten zijn er ook geplozen chrysanten en de Santini. nieuw is de Madiba met nog kleinere bloemen dan de Santini. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt in kaschrysanten en buiten geteelde chrysanten.
.In de categorie groene chrysanten neemt Osorno een bijzondere plaats in. Het is namelijk de enige enkelbloemige, groene troschrysant. Groene chrysanten hebben meestal een pomponvorm. En vaak is de bloem dan hardgroen van kleur. Bekende voorbeelden zijn 'Balloon' en 'Feeling Green'. Osorno heeft als eerste groene troschrysant lichtgroene bloemblaadjes, die zelfs wat naar grijs neigen. Het bloemhartje is wel hardgroen. Een heel moderne kleurcombinatie. En dat was de handel blijkbaar ook opgevallen. Andere eigenschappen maken het lage takgewicht meer dan goed. Zo is de houdbaarheid uitstekend. Op Bloemenveiling Aalsmeer werd de houdbaarheidstest na 21 dagen afgebroken. Dit is overigens standaard procedure: een langere houdbaarheid wordt niet verder getest. Tot die tijd bleef de sierwaarde uitstekend. ook is de bloem prima te transporteren. Osorno heeft een vrij vlak bloemscherm, bovenin de tak, en het blad is hard en fijn. Dit voorkomt beschadigingen. Een prettige bijkomstigheid voor telers is dat het ras niet gevoelig is voor ziektes. Dankzij de belichting is de kwaliteit van de troschrysant ook in de wintermaanden gegarandeerd. Chrysanthemum Osorno wordt jaarrond verhandeld op FloraHolland en Bloemenveiling Aalsmeer. De naam Osorno is afkomstig van de gelijknamige vulkaan in Chili. De veredelaar heeft meer chrysanten vernoemd naar vulkanen en bergen.
.- Snoei niet te veel, alleen om de takken licht te geven.
- Let bij het snoeien op behoud van de vorm (kroon, struik).
- Prunus-soorten mogen alleen s'zomers worden gesnoeid.
- Druif in december snoeien, scheuten 's zomers inkorten.
- Dunnen is een deel van takken of vruchten verwijderen voor een betere belichting.