.In de categorie groene chrysanten neemt Osorno een bijzondere plaats in. Het is namelijk de enige enkelbloemige, groene troschrysant. Groene chrysanten hebben meestal een pomponvorm. En vaak is de bloem dan hardgroen van kleur. Bekende voorbeelden zijn 'Balloon' en 'Feeling Green'. Osorno heeft als eerste groene troschrysant lichtgroene bloemblaadjes, die zelfs wat naar grijs neigen. Het bloemhartje is wel hardgroen. Een heel moderne kleurcombinatie. En dat was de handel blijkbaar ook opgevallen. Andere eigenschappen maken het lage takgewicht meer dan goed. Zo is de houdbaarheid uitstekend. Op Bloemenveiling Aalsmeer werd de houdbaarheidstest na 21 dagen afgebroken. Dit is overigens standaard procedure: een langere houdbaarheid wordt niet verder getest. Tot die tijd bleef de sierwaarde uitstekend. ook is de bloem prima te transporteren. Osorno heeft een vrij vlak bloemscherm, bovenin de tak, en het blad is hard en fijn. Dit voorkomt beschadigingen. Een prettige bijkomstigheid voor telers is dat het ras niet gevoelig is voor ziektes. Dankzij de belichting is de kwaliteit van de troschrysant ook in de wintermaanden gegarandeerd. Chrysanthemum Osorno wordt jaarrond verhandeld op FloraHolland en Bloemenveiling Aalsmeer. De naam Osorno is afkomstig van de gelijknamige vulkaan in Chili. De veredelaar heeft meer chrysanten vernoemd naar vulkanen en bergen.
.- Snoei niet te veel, alleen om de takken licht te geven.
- Let bij het snoeien op behoud van de vorm (kroon, struik).
- Prunus-soorten mogen alleen s'zomers worden gesnoeid.
- Druif in december snoeien, scheuten 's zomers inkorten.
- Dunnen is een deel van takken of vruchten verwijderen voor een betere belichting.
. - Plant in het najaar na de bladval, of in het voorjaar voordat de boom of struik begint uit te lopen.
- Zet bomen en struiken nooit dieper dan ze op de kwekerij hebben gestaan.
- Het grondwater moet minimaal 70 cm diep zitten.
- Maak een ruim plantgat; voeg compost toe, geen mest.
- Van een vruchtboom met een waarmerkstrookje of foto-etiket bent u zeker van het ras en de onderstam.
.Vruchtbomen en struiken kunnen uitstekend als solitair worden gebruikt. Zo'n alleenstaande boom of struik zorgt voor opvallend accent in de tuin. Een haag van fruit kan ook; gemengd of juist van èèn soort. Een vruchtdragende pergola kan ook, denk maar eens aan de druif of de kiwi. Verder zijn veel, fruitsoorten geschikt om daarvan leibomen te maken. Ze kunnen dan als het ware plat tegen een muur of schutting groeien. Ze nemen op die manier weinig ruimte in, een ideale oplossing voor de kleine tuin. Een rijtje leibomen kan ook fungeren als een haag 'op poten', waar onder door kan worden gekeken.
De meeste fruitsoorten laten zich goed combineren in een siertuin. Een appelboom (hoog-of halfstam) op het gazon is het hele jaar door fraai. Een druif die een terras beschaduwt, is zowel mooi, smaakvol en praktisch.
.Als de fruitgewassen kaal zijn geworden, is het tijd voor winterwerkjes zoals snoeien en aanbinden. Bij de druif moet dit al in december gebeuren. Kort na de jaarwisseling valt er in de tuin alweer nieuw leven te bespeuren; ook bij de vruchtbomen. De hazelaar bloeit het eerst. De hazelaar behoort tot de noten. Die worden ook tot de fruitgewassen gerekend. Al in januari kunnen de mannelijke bloemen, de katjes, wolken geel stuifmeel loslaten. Wie vruchten bewaart of verwerkt tot lekkere jams en sappen, kan daar s'winters van genieten, het zijn heerlijke herrineringen aan de zomer.
.In oktober en november worden de laatste vruchten geoogst zoals bewaarappels en -peren, kiwi en mispel. Voor de tuin zijn ook herfstframbozen zoals "Zefa Herbsternte" aantrekkelijk. Doordragende aarbeien maken vruchten tot de vorst invalt. Sommige fruitgewassen krijgen een mooie herfstkleur. Blauwe bes of Amerikaanse bosbes (Vacciniuin corvmbosum) verkleurt prachtige oranje voordat het blad valt.
.Als de zomer nog maar net officieel is begonnen, zijn vroege rassen van aardbei en aalbes al rijp. Het is heerlijk om de geurende vruchten rijp te plukken en warm van de zomerzon te eten. In augustus rijpen zomerappels zoals "James Grieve". Ook met vruchten zijn bomen en struiken een lust voor het oog.
.Fruitgewassen zijn niet alleen lekker en gezond, maar bovendien mooi. In het vroege voorjaar doen ze met hun bloesem niet onder voor siergewassen. Een appel- of perenboompje in de tuin is alleen al daarom een aantrekkelijke keuze. Ook kers bloeir rijk.
.Wat is leuker dan vruchten plukken in uw eigen huis ? Opeten natuurlijk. In elke tuin past een vruchtboom of - struik. Wat wordt het, een appeltje voor de dorst? of droomt u van een volgeladen pruimenboom ? Zelfs een blakon biedt mogelijkheden. Zet een aalbes op stam in een ruime pot en plant er aardbeien onder. Met fruit in de tuin is er het hele jaar door wel iets te beleven.
hey bloggertjes allemaal ik wens jullie allemaal nog een fijne dinsdag toe, met dit mistige en koude weer, maar ja de winter staat voor de deur. vele groetjes van hyacinttje.
.In 1999 bereid Parker een van haar grootste herintroductie voor, voor het jaar 2000: een nieuw logo!
Naast de introductie van het nieuwe logo introduceert Parker in dat zelfde jaar de volgende nieuwe producten; Reflex, Ellipse vulpen en balpen, nieuwe vullingen, nieuwe geschenkenverpakkingen en een nieuw image. Door de aankoop van de Gillette Stationery product Group in 2000, wordt Parker overgenomen door Sanford, gestationeerd in Chicago USA.
In 2001, introduceert Parker de Inflection-serie en wordt de Ellipse uitgebreid met een rollerball en vulpotlood. Als aanvulling op de Duofold-serie, wordt de Duofold Mozaïek, als speciaal gelimiteerde uitgave, geïntroduceerd. Wordt de Reflex uitgebracht in een edelstalen balpen en vulpotlood en worden twee nieuwe vulling uitvoeringen op de markt gebracht: de Gel-en de Pression vulling.
Foto van het nieuwe logo
.In 1991 werd de Parker Insignia collectie gelanceerd. Door de technisch hoogwaardige productie, paste deze collectie geheel bij de behoefte van de professionele gebruiker. In 1992 wordt de Duofold collectie uitgebreid met een Pearl& Black uitvoering en wordt de Parker 88 serie gemodificeerd; een nieuw aantal kleuren voorzien van zwarte accenten
De technologische hoogwaardige Sonnet serie en de Penman accessoire producten verschijnen in 1993 op de markt. In dat zelfde jaar wordt Parker overgenomen door The Gillette Company. In 1994 wordt de Parker 88 geherintroduceerd als de Parker Rialto, met behoud van de meest populaire uitvoeringen, verfijnt en functionele veranderingen aan de pen voor een betere prestatie. In 1995 kondigde Parker een nieuwe Vector serie aan in de uitvoeringen, Metallic, Transparant en Dichroic. En in 1996 werd de Frontier-serie geïntroduceerd. De Duofold onderging verschillende wijzigingen in het uiterlijk en werd uitgebreid met drie verschillende nieuwe kleuren, geïnspireerd op edelstenen, ter vervanging van de gemarbelde uitvoeringen. De Rialto serie krijgt drie nieuwe uitvoeringen erbij en de Insingnia vier.
Foto van Parker Sonnet Cisele
.In 1990 werd de Parker Duofold Centennial uitgebreid naar een serie, bestaande uit : Een international vulpen, een kleinere uitvoering van de Centennial, een rollerball, een balpen en een vulpotlood. Deze laatste twee met een karaketristieke draaidop. De met de handgemaakte acrylaat houder en dop werden afgewerkt met 23 karaat goldplated afwerkingen.
Foto van de Duofold Pearl & Black.
.In 1988, ter gelegenheid van de naam Parker, herintroduceert Parker de meest succesvolle Parker pen opnieuw. "The Duofold Centennial". Net als zijn voorganger kende de Duofold Centennial een groot succes.
In dat zelfde jaar volgde de introductie van de Parker 88. Geïnspireerd door een Frans modehuis, omvatte de Parker 88 een internationale stijl van edelmetalen, laquè en epoxy uitvoeringen.
Foto van de Parker 88
.In februari 1986, deed het Engelse management team een succesvolle buy-out van de internationale Schrijfdivisie en vestigde haar hoofdkantoor in newhaven, Engeland.
Ondanks de wereldwijde recessie, groeide de Parker omzet met ruim 50 % in de vijf daarop volgende jaren. Dit door de effectieve samenwerking tussen de regionale managmenten en de gezamelijke strategie. Deze strategie had tot doel om een gestadigde groei te creëren in het duurdere schrijfsegment van de markt, waarin Parker vertegenwoordigd was, wat resulteerde in een groter prestige in alle prijssegmenten.
.In de jaren tachtig, maakte Parker een continue groei door. De "Arrow" collectie, de serie met haar moderne karakterestieke clip, werd in 1981 gelanceerd. Gevolgd door de Vector Rollerball in 1982, wat al gauw een baanbrekend succes bleek. De Vector vulpen, balpen en vulpotlood volgen spoedig daarop. In 1983, Parker creëerde de Premier collectie. Een luxe schrijfwarenserie, welke handgemaakt werden van hoogwaardige materialen. De productie van een Premier pen duurde ongeveer zes weken.
Foto van de Parker Arrow
.In 1970, lanceert Parker de "Big Red", een zeer gunstig geprijsde pen met een "Duofold" uiterlijk. De Big Red was uitgevoerd om met verschillende vullingen, balpen of fibretip, te kunnen schrijven. Vijf jaar later, introduceerde Parker een eerste rollerball, "The Systemark". Deze nieuwe schrijfmethode is een combinatie van het vulpen inktsysteem en de gemakken van het schrijven met een balpen.
Tijdens de daarop 3 volgende jaren, introduceerde Parker 5 nieuwe series, de Parker 180( een vulpen, voorzien van een tweezijdige penpunt), de Parker 25, de Parker 50, Ms Parker en de "Swinger", welke later beter bekend werd als de Slinger. Een vrijetijdspen, welke om de nek gehangen kon worden. In 1979 overlijdt Kenneth Parker.