. Afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (Eng), een Neuropsychologische stoornis gekenmerkt door aandachtstekort en hyperactiviteit. Circa twee procent van alle kinderen heeft last van dit syndroom, waarvan de oorzaak vermoedelijk ligt in lichte hersenaandoeningen. Het is een beschrijving van symptonen, waarmee nog niets over de oorzaak is gezegd. Soms valt het ouders al direct na de geboorte op dat hun baby veel huilt en nauwelijks stil ligt. Rond het vierde, vijfde levensjaar is de aandoening gekenmerkt door
- Clownesk gedrag
- niet kunnen stilzitten
- verminderd concentratievermogen
- slaapstoornis
Bij het ontstaan van deze symptonen zou erfelijkheid een rol kunnen spelen, maar de omgeving van het kind speelt een even grotere rol. Modern MRI heeft aangetoond dat in een bepaalde groep kinderen met deze aandoeningen : Afwijkingen van de hersenbalk, de frontale schors en /of de basale kernen van de grote hersenen veranderingen tonen die kunnen duiden op een ontwikkelingsstoornis in de eerste maanden van de zwangerschap.
Geef mij te eten en te drinken en zorg goed voor mij. Als ik niet eet ga dan met mij naar 'n poezendokter en laat mij onderzoeken. Geef mij op tijd een zuivere bak. Sluit mij niet op in een kooi of schuur. Leg mij niet aan een riempje, maar geef me mijn vrijheid. Laat mij in de vakantie niet in de steek. Als ik jonkies krijg laat ze leven, ze kunnen zelfs met een hond opgroeien. En tenslotte lieve baas, als ik oud word verzorg mij dan goed en als het moet, verlos mij uit het lijden en als dank zal ik heel lief voor u spinnen.
Flans met mango en kokosnoot : Ingrediënten voor 6 personen
. 1 grote mango 60 gram geraspte kokos 4 eieren 30 cl light room 40 gram fijne suiker Bereiding: Haal het vruchtvlees van de mango uit de schil en mix het samen met de geraspte kokos. Klop in een slakom de eieren, room en suiker los. Werk deze bereiding onder het mango- en kokosmengsel. Roer dit tot een homogeen beslag. verdeel het beslag over 6 vormpjes. Zet ze 30 minuten in de oven op 180° Celsius. Laat afkoelen en zet in de koelkast.
.De chrysant wordt veel gebruikt tijdens Allerheiligen (1 november). Vooral Duitsland en Frankrijk houden deze traditie in ere. Elke willekeurige begrafenisplaats in Frankrijk of Duitsland staat rond Allerheiligen vol met, vooral witte, crysanten. Ook het Hindoeïsme kent een aantal inspirerende bloemgebruiken.
Hindoes rijgen Afrikaantjes tot een bloemenslinger (mala), die de overledene tijdens de afscheidsceremonie draagt. Hindoes strooien bij een uitvaart ook Afrikaantjes in de kist. Als er geen Afrikaantjes zijn, gebruiken ze daarvoor witte en gele chrysanten. Bij de ceremonie worden ook witte en gele chrysanten gebruikt.
Wit is de kleur van de reinheid en geel is de kleur van het Hindoeïsme. Per uitvaart worden wel 10 tot 20 bossen chrysanten gebruikt.
.De chrysant staat in Japan symbool voor een lang leven. In Nederland staan rode chrysanten voor 'ik hou van jou', gele voor "lichte verliefdheid" en witte voor 'waarheid'.
. Linnaeus noemde de plant chrysanthemum Indicum. Dit betekent letterlijk: de uit Indië afkomstige, goudgele bloem. Eigenlijk klopt dit niet. Want de chrysant was aan het einde van de zeventiende eeuw weliswaar vanuit Batavia (de huidige Indonesische hoofdstad Jakarta) naar Nederland gekomen, maar afkomstig uit het toenmalige Nederlands-Indië was ze niet.
Al ver voor het begin van onze jaartelling werd de bloem geteeld in de keizerlijke tuinen van china.
Wat haar wilde oorsprong is weet men niet. Waarschijnlijk komt de bloem uit China of Japan. Op 1 januari 1994 werd de naam Chrysanthemum Indicum (hier vallen de meeste snij- en potchrysanten onder) vervangen door Dendranthema Indicum. Omdat deze naam botanisch wel klopte, maar geen draagvlak in de markt kreeg, is besloten om op 1 januari 2002 weer de oude naam Chrysanthemum te gebruiken.
. - Laat de chrysanten eerst (in de verpakking) goed vol zuigen in schoon water.
- Gebruik schone vazen die gereinigd zijn met bleekwater. Glazen vazen zijn het beste schoon te maken.
- Snij met een scherp mes circa 3 cm van de stengel af.
- Haal overtollig blad eraf, zodat er geen blad in het water hangt.
- Zet de chrysanten in schoon water of in water met snijbloemenvoedsel. Chrysanten zijn goed houdbaar op water, maar met snijbloemenvoedsel groeien ze voller en staan ze langer.Bovendien blijft het water schoner. Bij uitbloei op schoon water kan wat bleekwater worden toegevoegd (maximaal 5 druppels van een 10% chlooroplossing per liter water).
- Het water eenmaal per week verversen en de bloemstelen opnieuw iets afsnijden.
- Zet chrysanten niet in de volle zon.
. - Bewaar de chrysanten in schone emmers met schoon water.
- Snij de stelen voor bewaring eerst af ( 3 cm is voldoende) met een scherpe snoeischaar of een scherp mes en verwijder de onderste bladeren.
- Zorg ervoor dat er geen blad in het water hangt.
- Gebruik een houdbaarheidsmiddel
- De optimale bewaartemperatuur is 8-10 graden celsius.
.- De chrysant kan droog in dozen worden verzonden.
- De optimale bewaartemperatuur is 8-10 graden celsius.
- Bij gemengd vervoer en/of het overpakken in grotere volume-eenheden is voorkoelen noodzakelijk.
.- De chrysant kan droog in dozen worden bewaard.
- De optimale bewaartemperatuur is 8-10 graden Celsius.
- Na het overpakken is voorkoelen noodzakelijk.
.hey bloggertjes ik wens jullie allemaal een fijn weekend nog. Het weekend is bijna afgelopen en morgen zijn we alweer maandag. vele groeten van hyacinttje.
.Naast de troschrysanten zijn er ook geplozen chrysanten en de Santini. nieuw is de Madiba met nog kleinere bloemen dan de Santini. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt in kaschrysanten en buiten geteelde chrysanten.