.Hierbij wordt hij geholpen door de actieve leden van de Orde der Vrienden van Manneken Pis, die zorgen voor het onthaal van de vele toeristen nabij het beroemd fonteintje, en die in binnen- en buitenland deelnemen aan de meest verscheiden manifestaties ten bate van culturele uitstraling van Brussel ( Rijsel, Maastricht, Metz, Lisieux, Ter Appel, Zandvoort, Le Pays d'Auge,..) De Orde organiseert ook elk jaar een sinterklaasstoet begin december.
.Hij is ridder van de Orde van Sint-Lodewijk, erebrigadier van verscheidene regimenten, ereburger van Sint-Gillis... Men noemt hem de oudste Burger van Brussel. Ten slotte kreeg hij de titel van "Ambassadeur nr.1 van Brussels cultureel en folkloristisch Patrimonium". Hij draagt inderdaad heel wat bij tot de toeristische promotie van Brussel.
.Van simpel utilitair fonteintje is Manneken Pis uitgegroeid tot een legendarische wereldfiguur. Symbool van onbezorgdheid maar ook van contestatie. Symbool van het verzet tegen de bezetters doorheen de eeuwen en tegen al wat fanatiek is. Hij is tevens de exponent geworden van de Brusselse humor of "zwanze". Manneken Pis wordt nauw betrokken bij het lief en het leed van de stad.
Manneken Pis is het gedroomde humoristisch onderwerp voor de Brusselse artiesten. Hij was herhaaldelijk de centrale figuur van de revue van het vandaag verdwenen theater "Les Folies Bergères". De Franse zanger Maurice Chevalier bezong op zijn beurt de lof van Manneken Pis, het Brussels ketje, in 1949.
.Spijtig genoeg heeft hij ook te lijden door vandalen. Het beeld werd zelfs meermalen gestolen. Een eerste maal gebeurde dit in 1745, waarbij Engelse soldaten betrokken waren. Een tweede poging werd twee jaar later ondernomen door Franse grenadiers waarna het koninklijk geschenk als eerherstel moest dienen. In 1817 werd het beeld verbrijzeld door een vrijgelaten galeiboef, Antoon Lycas, die voor zijn snode daad in het openbaar werd gebrandmerkt.
.Zijn eerste kostuum werd in 1698 geschonken door de landvoogd van de Spaanse Nederlanden, Maximiliaan II Emanuel, Keurvorst van Beieren. In 1747 ontvangst hij een goudbrokaten pak, gift van de Franse Koning Lodewijk XV. Sindsdien heeft hij regelmatig nieuwe kostuums ontvangen ( in zijn kleerkast zijn er nu meer dan 800). Zij worden aan het Museum van de Stad Brussel, gelegen in het Broodhuis op de Grote Markt, uiteengezet, waar een interactief scherm het mogelijk maaakt om zijn verzameling van kostuums in volledigheid te ontdekken.
.Juliaan was de naam van het stenen Manneken dat aldaar als fontein stond opgesteld. Andere fonteinen waren de Drie Maagden, de Spuwer en het Leeuwken. Nog andere worden vermeld in een nota uit 1451-1452 betreffende het Waterleidingsnet en bewaard in de Archieven van de Stad Brussel:"fonteyn d'Menneken pist, fonteyn op Sinter Claes Merct".Slechts in 1619 werd het stenen Manneken Pis vervangen door en bronzen, op verzoek van de stadsoverheid ontworpen door Hieronymus Duquesnoy de Oudere, befaamd beeldhouwer.
Manneken pis, een grote blikvanger van het Brussels folklore.
.Manneken Pis is een van de vele Brusselse fonteinen uit vroegere eeuwen. Uit de oude archieven van Sint-Goedele, nu Sint-Michielskathedraal, blijkt dat reeds in 1388 hij als openbaar fontein dienst deed. Inderdaad, een tekst uit die periode vermeldt dat het "Juilanekensborre" zich bevond op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat en water van de Coudenberg debiteerde.
.Er bestaat ook een spel, gebaseerd op de toren van Pisa, waar het de bedoeling is om op een miniatuur wiebelend torentje van Pisa zoveel mogelijk poppetjes te plaatsen, zonder dat hij omvalt.
Dit spel was tevens het afsluitende onderdeel van de finale van Ron's Honeymoonquiz, dat tussen 1987 en 1996 werd uitgezonden.
.De toren werd in drie stappen ,over een periode van 200 jaar, opgebouwd. De constructie van de eerste verdiepingen begon op 9 augustus 1173. Na de bouw van de derde verdieping in 1178 ging de toren hellen. Werken aan de toren laggen daarna ongeveer 100 jaar stil, doordat de inwoners van Pisa in oorlog verwikkeld waren met Genua en Florence. Dit gaf de grond tijd om te zetten - was de toren in èèn keer afgebouwd dan was hij zeker omgevallen. In 1272 werd de bouw hervat door Giovanni di Simone. Toen al merkte men op dat de reeds gebouwde verdiepingen scheef stonden, en er werd dus besloten die scheefheid in de volgende verdiepingen te neutraliseren door aan ene zijde meer mortel te gebruiken dan aan de andere. De bouw viel opnieuw stil in 1284. In 1372 werd de toren afgewerkt, met de bouw van de laatste, bovenste verdieping. De toren was toen al sterk naar de andere zijde gekanteld, en opnieuw werd besloten dit constructief op te lossen: de bovenste verdieping werd opnieuw recht gebouwd (hier waren ingrijpende wijzigingen voor nodig, zo heeft het opstapje bovenaan aan èèn zijde drie treden minder dan aan de tegenoverliggende kant). Galileo demonstreerde in 1609 bovenop deze klokkentoren hoe een telescoop werkte.
.De ( scheve) toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren (een campanile) bij de kathedraal van Pisa (Duomo di Pisa).
De toren is een van de onderdelen van de Piazza dei Miracoli. De bedoeling was een verticale toren te bouwen, maar het overhellen begon kort na het begin van de bouw in augustus 1173. Bouwmeesters waren Gugilmo en Buonanno.
De toren is 55,86 meter hoog en het gewicht wordt geschat op 14.453 ton. De hudige helling is ongeveer 10%. De toren heeft 297 treden.
Naar verluidt liet Galilei voorwerpen van de toren naar beneden vallen om de vallei eiggenschappen te bestuderen. Dit wordt als een mythe beschouwd.
Op 27 februari 1964 vroeg de Italiaanse regering om hulp om te zorgen dat de toren niet zou omvallen.
Op 7 januari 1990 werd de toren gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Vervolgens werd hij gerestaureerd om de helling te verminderen. Na ruim tien jaar werk werd de toren weer voor het publiek geopend op 15 december 2001.
In augustus 2004 heeft een evaluatie van experts uitgewezen dat de toren de eerstvolgende drie eeuwen niet zal instorten.
De toren is opnieuw in veiligheid, stelde professor Carlo Viggiani van de universiteit van Napels in de Italiaanse media.
Professor Michele Jamiolkowski, de ingenieur die de renovatiewerken leidde, voegde eraan toe dat de 800 jaar oude toren sinds mei 2008 weer stabiel is.
Gedurende de laatste fase van de renovatie, die 28 miljoen euro kosste, hebben de experts de fundamenten van het gebouw versterkt en de toren 44 cm rechtop getrokken.
De overhelling bedroeg in 1993 vier en half meter. Nu is het gestabiliseerd op 4 meter. Er werd besloten de toren niet helemaal recht te zetten- dat zou het toerisme geen goed doen. De toren heeft weer dezelfde inclinatie als in het jaar 1700. Deze zomer zal het voor het eerst sinds 1935 alle zeven loges te zien zijn vanaf de dan opengestelde binnenplaats.
.ik wens jullie allemaal een fijn weekend het belooft warm te worden dit weekend dus gaan we nog eens profiteren van het zonnetje. vele groeten van hyacinttje.
.Naast wandelen, cultuur en natuurlijk lekker eten is het ok goed winkelen in Parijs. U vindt er vele duizenden winkels in de diverse wijken, van armoedig tot superluxe. De Grands Magasins (grote warenhuizen) aan de Boulevard Hausmann zijn wereldberoemd. Bezoek Galeries Lafayette eens, en geniet van de prachtige koepel midden in de winkel. De Marchè aux Puces is de grootste rommelmarkt van Europa. Kijken in de etalages van de modehuizen maakt een dagje winkelen helemaal af.
Parijs is bekend om de vele restaurants en barretjes. Er zijn luxe restaurantsen, goedkopere gezellige gelegenheden. het Literaire Les deux magots is een van de bekendste etablissementen, net als de Moulin Rouge, die entertaiment van een heel ander niveau biedt.
.Het openbaar vervoer is uitstekend in Parijs, maar wilt u eens een andere kant van de stad zien dan is een wandeling een goed idee. U kunt er lekker rondslenteren door een van de vele mooie wijken, of een gerichte stadswandeling maken. Om na de drukte bij te komen tussen het groen zoekt u een mooi park uit. in de binnenstad zijn er de Tuilerieën, nabij de Champs Elysèes. Verder zijn de Jardin du Luxembourg, Bois de Boulogneen Bois de Vincennes geliefde plaatsen om te recreëren. Vergeet voral het moderne park Andrè Citroën niet.
.Parijs is de stad van de cultuur. U vindt er talloze musea en culturele instellingen. Het Louvre is natuurlijk het bekendste museum. Onder de noemer Kaleidoscope neemt u een kijkje in de collectie aan de hand van thema's. Het museum is extra populair sinds het boek De Da Vinci Code verscheen. U kunt ook een speciale audiotour maken langs de werken uit dat boek. Ook het Musèe d'Orsay is erg in trek bij cultuurliefhebbers. Het museum is geopend in 1986 in het voormalig Orsay-treinstation. Het museum bestrijkt de geschiedenis van de Franse kunst tussen 1848 en 1914. Een andere culturele trekker is de Opera.
.De Basilique du Sacrè Coeur vormt het hart van de Montmartre, een van de oudste wijken van Parijs. De kerk is toegewijd aan het Heilig Hart-verering. De kerk valt vooral op door zijn fel witte stenen. De Montmartre grenst aan de 'rosse buurt' Pigalle. Zelf is de wijk gebouwd op heuvels. U vindt er drukke straatjes en het toeristische Place du Tertre, waar tientallen schilders wachten om een portret van u te maken. Ook bekend is het Cimetiere de Montmartre, een van de bekende begraafplaatsen waar bekende mensen begraven zijn. Pere Lachaise (Engelse site) is de bekendste, mede door de zanger Jim Morrison die er zijn laatste rustplaats vond.
.Parijs heeft drie bekende 'uitkijkpunten'. Uiteraard de Eiffeltoren, maar ook de hoge tour Montparnasse. Het uitzicht vanaf de Sacre Coeur is ook fenomenaal. De Eiffeltoren is het meest opmerkelijke monument van Parijs en een van de meest bezochte bezeinswaardigheden van Frankrijk. De Eiffeltoren staat aan de kade van de Seine in het 7 e arrondissement van Parijs. De toren is bedacht door de architect Steven Sauvestre, maar genoemd naar zijn bouwheer gustave Eiffel.
Eiffel had tot aan zen dood een woning in de top van de toren. Op het eerste platform bevindt zich een expositie over de Eiffeltoren met foto's, schilderijen en informatie. Met de lift is het mogelijk naar de top van de Eiffeltoren te gaan, met de trap alleen tot het tweede platform. Informatiepanelen geven aan welke gebouwen te zien zijn vanaf de Eiffeltoren.
Er is een uniek uitzicht over Parijs. de Eiffeltoren is 317 m hoog, zonder de televiesieantenne mee te rekenen (324 m met antenne). Op de Engelstalige website van de toren vindt u allerlei prachtige uitzichtten over Parijs, onder de kopjes Take a tour, vieuw of Paris, Video gallery en Virtual gallery.
Tour Montparnasse is de hoogste wolkenkrabber van Frankrijk. De Tour Montparnasse staat in het centrum van Parijs in de wijk Montparnasse.
De 210 meter hoge toren heeft 58 verdiepingen, waarvan 54 met kantoren. Op de 56 ste verdieping is een uitkijkpunt, het is de enige plek in Parijs waarvan u de stad in 360 graden kunt bewonderen. Leuk is de supersnelle lift, die u in 38 seconden naar 195 meter hoogte brengt. De website is er in diverse talen, zoals Engels en Duits.
.Parijs, de stad van de liefde, de lichtstad.De hoofdstad van Frankrijk is een van de drukste steden van Europa.
Met zijn 2 miljoen inwoners in het centrum en 11 miljoen voor de hele agglomeratie, met inbegrip van de 'banlieue' (voorsteden), is het na Londen de grootste stad van West-Europa. De stad wordt in tweeën geddeld door de rivier de Seine. Parijs is gesticht op het île de la Citè, maar is inmiddels zo groot geworden dat het een gebied van zeven heuvels beslaat. In dit gebied lagen vroeger aparte dorpen, die nu een onderdeel van parijs zijn. De Notre Dame op het île de la Citè heeft gemakkelijk de grandeur van de andere monumenten in Parijs, maar is eeuwen eerder gebouwd. de meeste mensen zijn al wel eens op bezoek geweest in deze stad. Er zijn talloze reisgidsen over verschenen en vele reisprogramma's namen er een kijkje. Op internet vindt u genoeg informatie en foto's. ook de zanger Jacques Herb bezocht de stad.
.In 1887 begon, Eiffel met de bouw; hij had slechts tweeënhalf jaar de tijd eer de tentoonstelling zou openen. Hij regeerde met strenge hand over het legertje bouwvakkers dat hem ter dienst stond en ontsloeg iedereen die naar de fles greep of op de vuist ging. Hij eiste totale inzet van mensen, want de klus moest op tijd geklaard worden. Dat lukte: op 31 maart 1889 werd de Eiffeltoren geopend. Het bouwwerk was direct een commercieel succes en trok soms 20.000 bezoekers per dag.
In die tijd gold driehonderd meter hoogte als een magisch getal,dè uitdaging op bouwkundig terrein, en zowel in Europa als in Amerika waren plannen in de maak voor een toren van deze hoogte. Voor de bouw van het gigantische tentoonstellingstuk kwam Eiffels ervaring als ontwerper van grote stalen bruggen goed van pas. De toren was eigenlijk een drie hectometer hoge viaductpijler, ontworpen om wind, water en zwaartekracht zo goed mogelijk te weerstaan. Gezien de hoogte is de constructie is opmerkleijk licht: 7300 ton. Er waren tweeënhalf miljoen klinknagels nodig voor de constructie. De toren heeft een basis van honderd bij honderd meter. De hoogte wordt onderbroken door platformen op 57,115 en 274 metr. de bekende schuine liften die van de begane grond naaar eerste en tweede verdieping voeren,waren in de negentiende eeuw een noviteit en vormden een attractie op zich.Tot 1930 was de Eiffeltoren het hoogste gebouw ter wereld.
.In 1884 besloot de president van Frankrijk ter ere van het honderdjarig bestaan van de republiek een Wereldtentoonstelling te organiseren. In dezelfde tijd gaf Gustave Eiffel de opdracht aan twee van zijn werknemers, de talentvolle ingenieurs Emile Nougier en Maurice Koechlin, om een toren te ontwerpen. Aanvankelijk zag Eiffel weinig in het ontwerp van de driehonderd meter hoge toren, maar toen hij lucht kreeg van de plannen van de president, zag hij de mogelijkheden en kocht het patent van zijn werknemers. Toen er halverwege 1886 in allerijl een prijsvraag werd uitgeschreven, zoals Eiffel had voorzien, werd zijn ontwerp uit 107 inzendingen gekozen.
.De Eiffeltoren is misschien wel het meest markante en zeker het bekendste bouwwerk van Parijs. Het driehonderd meter hoge pyloonvormige wonder der techniek is in 1889 ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling gebouwd door ingenieur Alexandre-Gustave Eiffel. De toren trekt ongeveer twintig miljoen bezoekers per jaar.