. - In 1790 doet de Franse chemicus N.LeBlanc (1742-1806) een belangrijke uitvinding waardoor zeepproductie sterk vereenvoudigt kan worden. het naar hem genoemde Leblanc-proces is nog steeds één van de belangrijkste industrieel chemische processen uit de 19 e eeuw.
- Het duurt nog tot 1865 voor de Belg E.Solvay met een sodafabriek volgens een ander princiepe zal werken. ( ja die Solvay uit Charleroi).
- Het Solvayproces, dat naar hem genoemd is, is tot op de dag van vandaag, no steeds de belangrijkste bron voor industriële sodaproductie.
. De dierlijke vetten breken langzaam maar zeer af tot ze een geheel van afzonderlijke vetzuren vormen. dat geheel reageert dan op zijn beurt met het kaliumcarbonaat uit de houtskool, waardoor de uiteindelijke zeep ontstaat.
NOG VEEL LATER ONTDEKKEN DE MANNEN VAN DE ZEEPSTIEL dat er een vloeibare zeep ontstaat wanneer ze kaliumzouten gebruiken. Wat weer een heel makkelijk en nieuw toepassingsgebied creërt voor het zeepproduct.
. - Versnipper houtskool in kokend water ( vroeger noemde men kokend ook ziedend, vandaar de latere verwijzing naar zeepziederij).
- Voeg dan gesta dierlijke vetten toe.
- Naarmate het water meer verdampt, mag er meer houtskool in.
.De Griekse Schrijfster/dichteres Sappho, beschrijft het verhaal van de wasvrouwen van Lesbos en de offers die zepen. Een andere Griekse schrijver Plinius, benoemt voor het eerst de combinatie van dierlijk vet en beukenas als ingrediënt voor het onstaan van zeep.
.Wasvrouwen op het Griekse eiland Lesbos kwamen tot de constatatie dat hun kleding makkelijker schoon werd tijdens het wassen, wanneer de rivier helgeel gekleurd was. Bij nader onderzoek merkte men dat die kleur in de rivier drupte van bij de offertempel.
Na een hevige bui sloop er een dikke gele smurrie uit de tempel in de rivier. Die smurrie bleek afkomstig van de combinatie van dierlijke vetten en as van het hout waarop de offers plaatsvonden. Nog later zou dat de eerste zeepontdekking blijken.
.Tot 1853: belandde er voor elk pond zeep dat verkocht werd, drie stuivers in de Britse staatskas de Britse overheid gebruikt zeep, als dat geen uitbuiting was.
.- De Phoeniciërs ( 6de eeuw voor christus) handelden in zeep.
- De eerste zeep-analen vinden we terug bij de romeinen (zij waren vlug met alles). Zij gebruiken al zeep in hun badhuizen.
- 1672: Een Duitser zend een doos luxe Italiaanse zeep naar Dame Von Schleinitz, met in bijlage een gedetailleerde gebruiksaanwijzing van hoe ze met dit delicate goed diende om te gaan.
.Vroeger was het helemaal niet evident om zich met een heerlijk lekker naar meiklokjes stuk toiletzeep te wassen. Zeep was en is nog steeds een luxeproduct.
.De zeep zoals wij ze kennen in verschillende vormen en liquiditeiten ontstaat door de verzeping van een vet vermengd met loog. Zeep is het zout van de vetzuren waaruit het ontstaat.Verzeping is een chemische reactie een zout van een vetzuur dus. Dit hoeft niet altijd een zeep te zijn die voor persoonlijke hygiëne of reiniging gebruikt wordt, doch in dit artikel nemen we even de geschiedenis van dit item onder de loep.
een heel fijn weekend voor jullie allemaal beste bloggers. De paasvakantie zit er bijna op en maandag begint de school terug. Geniet nog van het weeknd want het zal rap voorbij zijn.groetjes hyacinttje.
. Een leuk dagje uit naar de paasfoor in Kortrijk met het hele gezin en met mijn schoonzus en schoonbroer. we hebben veel plezier gehad en wel mooi weer.groetjes van hyacinttje. het was een leuke zaterdagnamiddag.
.Let voor de aanschaf wel goed op of het dier gezond is, er goed verzorgd uitziet en een sociale indruk maakt. Kijk ook goed rond in de cattery (kattenfokkerij): is het er schoon ,wonen de katten in een huiselijke omgeving en maakt de fokker een (dier) vriendelijke indruk? bezoek het uitverkoren kitten ook nog eens ( of een paar keer), voordat het mee naar huis geneomen mag worden. Tegenwoordig wordt het wenselijk geacht dat de kittens pas met dertien weken de cattery verlaten(tenzij er heel goede redenen zijn om daarvan af te wijken) èn dat ze dan reeds tweemaal ingeêntzijn, zodat ze goed beschermd zijn en pas weer over een jaar" aan de beurt" zijn. Er zijn in Nederland twee grote britse Korthaarclubs, elk met een eigen clubblad, waar veel hoop wetenswaardigheden in staan. Bovendien verzorgen deze clubs allebei de bemiddeling van Britse korthaar kittens en oudere katten.
.Het is beslist aan te raden om veel te weten te komen over dit fantastische ras, alvorens tot aanschaf van een kitten of een volwassen Brit over te gaan. er is veel over te vinden in goede kattenboeken. Heel veel praktische informatie is over het algemeen te verkrijgen bij fokkers en eigenaren van Britse korthaar katten. Doorgaans vinden die het heerlijk om over hun "beertjes" te kunnen vertellen. Een afspraak maken met een fokker verplicht nog tot niets. Ga niet direct over tot aanschaf, maar neem rustig de tijd om dit te overdenken.
.Britten zijn zeer gesteld op gezelschap van mensen of andere huidieren. Hun dagelijkse portie aandacht waarderen ze evenveel als hun natje en droogje. Echter, het zal bijna niemand moeite kosten regelmatig zo'n heerlijke "teddy" te knuffelen en lekker tegen hem of haar aan te kletsen.
De verzorging bestaat uit het wekelijks borstelen van de vacht en het (indien gewenst) regelmatig knippen van de nagelpunten met een goede nageltang. Controle van de binnenkant van de oorschelpen en het (zo nodig) zeer voorzichtig schoonmaken ervan horen zeker bij de "schoonheidsbehandeling". verder is het belangrijk dat er, net als bij alle andere katten, eenmaal per jaar gevaccineerd wordt (tegen kattenziekte en niesziekte), dat er (vooral in de zomer) preventie tegen vlooien plaatsvindt en dat de katten regelmatig ontwormd worden.
.Er zijn vier verschillende tabbypatronen: ticked (gestippeld), mackerel (gestreept), spotted (gevlekt) en blotched (gemarmerd). Als Britten een zilverwitte ondervacht hebben, heten ze silvertabby's, maar ook goldentabby's zijn in opkomst.
De tabbypatronen kunnen in vele kleuren voorkomen, vooral in zwart, blauw en rood.
Chinchilla Britten hebben een zilverwitte ondervacht. Afhankelijk van de hoeveelheid kleurpigment in hun haarpunten, hebben ze verschillende benamingen.
Is het pigment zwart of blauw, dan noemt men ze smoke (de bovenste helft van de haar is gekleurd), shaded (een derde gepigmenteerd) of tipped ( zeer weinig pigment in de haarpunten).
Is het pigment rood of crème, dan noemt men ze camèo's ( een derde van de haar gekleurd) of shells (zeer weinig van dit pigment in de haarpunten).
Colourpoints hebben een aftekening als bij Siamezen: donkerder gekleurde oren,snuit,poten en staart. de variëteiten zijn veelal afgeleid van bestaande Perzische kleurstellingen. De kleur van de points kan seal (zwart), blauw, chocolate, liliac,rood of crème zijn. Combinaties met alle vachtkleuren en -patronen is mogelijk.
.De klassieke kleur is blauw (net als die van de Karthuizer), maar er zijn vele kleuren mogelijk. de effen kleuren zijn : wit, zwart, blauw, rood, crème, chocolate en lilac. Er mogen geen witte haren in de vacht voorkomen (behalve bij effen wit en bicolours) en er mag geen tabbytekening te zien zijn, behalve gedurende korte tijd bij kittens Parti- colours hebben een gedeeltelijk witte vacht (ghostmarking)
(echter niet meer dan eenderde) en komen in meerdere veriëteiten voor: als bicolours (combinatie met een effen kleur) of als tricolours (combinatie met een schildpadpatroon). Tortie of schildpad betekent dat de kat twee kleuren in de vacht heeft en in princiepe van het vrouwelijke geslacht is (schilpadkaters zijn zeldzaam en steriel).
.De britse Korthaar is een middelgrote tot grote kat, in ieder geval kort en gedrongen met een brede borstkas en gespierde rug en nek.De poten zijn kort, met stevige ronde voeten. De staart is gemiddeld tot kort, met een ronde punt. De kat heeft een veerkrachtige, dik ingeplante vacht, die stevig aanvoelt. Het haar moet rechtop staan en niet tegen het lichaam aan liggen. Het hoofd is rond met een brede schedel, dikke wangen (vooral de katers) en ver uit elkaar staande kleine oren. De ogen moeten groot en rond zijn met een kleur die afhankelijk is van de vacht. De neus is kort en recht, zonder stop.
De kin hoort goed ontwikkeld te zijn.De ogen zijn in princiepe koper- tot oranjekleurig, maar de witte Brit mag twee of een (odd-eyed:blauw en goud) blauwe ogen hebben. Allen silvertabby's mogen groene ogen hebben. Colourpoints hebben blauwe ogen.