.Een voorbeeld van een goede basisvoeding voor de ara papegaai is bijvoorbeeld een duurder merk mixvoer zoals Vitakraft Amazonian speciaal voor ara-papegaaien in combinatie met een goed merk pellets en daarnaast vers fruit, groente en noten. Het komt vaak voor dat de blauwgele ara met hun eigenaar mee eet.
Papegaaien zijn van oudsher herbivoren ne mogen vrijwel alle groenten, fruit en noten die de mens ook eet behalve **avocado**. Ze eten ook wel vlees maar beperk dit tot kleine hoeveelheden en zonder zout en vet en in het bijzonder. Een stukje droge kipfilet vinden ze vaak erg lekker en is gezond. geef een papegaai nooit alcohol of chocolade deze producten zijn zeer schadelijk en kunnen de dood als gevolg hebben. Chocola kan tevens dodelijk zijn voor honden. Het is belangrijk om de papegaai niet van vet voer te voorzien zoals voer waarin veel zonnebloempitten of pinda's zijn verwerkt.
Overigens vinden papegaaien dit erg lekker en kan zelfs leiden tot een beperkte eetverslaving van zonnebloempitten. Voorkom dit dus! Hele walnoten zijn een gezonde aanvulling op het voer zodat de papegaai iets te slopen heeft alleen het gevaar bestaat dat de inhoud beschimmeld is en de buitenkant bespoten en dit is schadelijk voor de gezondheid, let hier dus op.
Palmnoten vinden papegaaien vaak erg lekker en eten deze ook in hun natuurlijke leefomgeving zodat deze dagelijks per 1 of 2 toegevoegd kunnen worden aan het dagelijkse voer.
Tot op heden alleen in speciaalzaken verkrijgbaar. Indien de papegaai dit niet eet is er ook palmolie beschikbaar waar enkele druppels van aan het voer toegevoegd kunnen worden. het is zeer goed voor een papegaai en zorgt ervoor dat de veren een mooie glanzende kleur behouden.
.Ook de best verzorgde blauwgele ara zal "schreeuwen" en andere zeer luide geluiden maken. luide geluiden en het afknagen van velerlij objecten zijn een onderdeel van hun gedrag en moeten worden geaccepteerd door hun eigenaar. U kunt de ara speeltjes aanbieden om op te knagen maar indien u de ara alleen in de kamer laatdan worden mogelijk enkele objecten totaal afgeknaagd. Takken van een fruitboom of wilgentakken zijn een ware delicatesse voor de papegaai en zullen met plezier gesloopt worden. let er wel op dat deze producten altijd gewassen worden omdat deze vaak bespoten zijn.
Ze vereisen een zeer gevariëerd diëet en alleen zaad of pellets zal leiden tot gezondheidsproblemen zoals vitaminetekort of in het geval van pellets problemen met de krop.
.Ze vereisen veel meer aandacht en kennis van hun eigenaar dan bijvoorbeeld honden of katten. Ze tonen een grote intelligentie in hun gedrag en vereisen constante intellectuele stimulatie om hun nieuwsgierigheid te bevredigen. Blauwgele ara's genieten van veel aandacht, en te weinig aandacht kan leiden tot gedragsproblemen en kunnen de papegaai erg ongelukkig maken.
.Ondanks dat de blauwgele ara veelal word gehouden door hun zeer mooie vertoning en mogelijkheid om te kunnen praten, maken de gemiddelde prijs van 1200 euro en hun grootte het tot moeilijk te houden vogels.
Hierbij nog een foto van een catalina macau,kruising van de blauwgele ara met de geelvleugelara.
.De blauwgele ara ( Ara ararauna) is een papegaai uit het geslacht Ara.De soort leeft in bossen van het tropische gedeelte van Zuid-Amerika van Panama tot Brazilië, Bolivia en Paraguay. Het is nu waarschijnlijk uitgestorven op Trinidad.
Blauwgele ara's worden ongeveer 76-86 cm lang en wegen tot 900-1300 gram. Ze worden gekenmerkt door hun kleurrijke vertoning met blauw en gouden vleugels en staart en groene tip op het hoofd van de papegaai. Hun snavel is zwart en zeer krachtig en in staat om grote noten te kraken.
.Oliebollen met appel & kaneel:
- 500 gr bloem
- 4 1/5 dl lauw water
- 150 gr rozijnen
- 2 appelen
- 1 ei
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 el kaneelpoeder
- 1 tl zout
- olie om in te frituren
- poedersuiker.
1. Neem de rozijnen en wel deze ca 20 minuten in een kom met warm water.
2. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
3. Neem een beslagkom en roer de bloem,gist,kaneel en het zout goed door elkaar heen.
4. Mix met een mixer met deeghaken het ei en het water door de bloem.
5. Blijf kloppen tot dat er een glad beslag ontstaat.
6. Laat de rozijnen uitlekken en voeg deze met de stukjes appel toe aan het beslag.
7. Roer dit zachtjes door.
8. Bedek de beslagkom met wat folie en zet deze een 1 uur weg.
9. Het beslag kan nu rustig rijzen, en is klaar als het volume is verdubbeld.
10. verhit het frituurvet tot ca 175°C.
11. Roer het beslag voor gebruik nog even zachtjes door.
12. Neem een ijsschepper en schep wat beslag en doe deze in de olie( 4 stuks per keer).
13. Bak de oliebollen in ca 6' bruin.
14. Draai de oliebollen halverwege even om.
15. Haal ze uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.
16. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi deze ruim met wat poedersuiker.
smakelijk!!!!.
.Nog niet genoeg argumenten voor een wekelijkse dosis wonderspul? Wel, appel verstevigt ook het immuniteitssysteem, het zuivert lever en gal, en het is een natuurlijk constipatiemiddel. Als uitsmijter nog dit:appelen kunnen het tekort in de ziekteverzekering helpen wegwerken, want 'an appel a day keeps the doctor away!'(eindgeneriek).
.Appelen bevatten naast suikers ook veel voedingsvezels, pectine en cellulose. Pectine is niet alleer nuttig in confituur, het absorbeert ook waterachtige substanties in het lichaam. indirect heeft dat tot gevolg dat de lichaamscellen minder vetten opnemen. Voor mensen met een milde vorm van magerzucht - en zo zijn er veel - is dat goed nieuws.Maar ook mensen die zogezegd geen enkel belang hechten aan uiterlijkheden kunnen zich over de weldadige effecten van appel vrolijk maken. Bepaalde stoffen uit het vruchtvlees en uit de schil kunnen het lichaam helpen zuiveren van zware metalen ( lood en kwik) en van radioactieve deeltjes.
.Dankzij deze extreem-rechtse mentaliteit gaan er uitsluitend gave Überapfelen over de toonbank. Bij de eerste hap verdwijnt de schijn van superioteit meestal als bij toverslag, maar op dat moment kan je die appel nog moeilijk terugbrengen. Terwijl je hem willoos verder doorslikt kan je gelukkig focussen op gezondheidsaspecten.
.Toch is de appel in die tussenperiode ingrijpend veranderd,en je kunt tegenwoordig ook moeilijk volhouden dat er te weinig keuzemogelijkheid is. Er zijn meer dan 7000 soorten bekend. Hoewel slechts een klein deel daarvan verhandeld wordt, is het verzadigingspunt bij de meeste consumenten bij een tiental soorten al bereikt. Zo krijgt fruitkweker Danny Billens zijn Topaz-appelen (type Cox uit Tsjechië) niet aan de supermarkt verkocht omdat ze een gestreepte schil hebben. dat ligt moeilijk bij de klanten. Klanten zijn nu eenmaal kieskeurig, want elk exemplaar dat een beetje afwijkt van de appel uit hun ideeënwereld laten ze in de rekken liggen Knobbel op de huid? Bluts onderaan? Uitstulping aan de bovenkant? Foei, slecht karma! Ze zouden dergelijke zaken tot moes moeten herleiden!
.Appel (Malus Domestica) wordt het hele jaar rond met versmachtende regelmaat in het fruitpakket opgenomen als een standaardingrediënt. Sinds Homerus voor het eerst melding maakte van de vrucht zijn vele jaren verstreken, maar onze fruitabonnees ervaren de verwerking van hun wekelijkse portie appelen nog steeds als een odyssee. Na 8000 jaar kan de consumptie van appelen wel eens beginnen te vervelen.
.hey beste bloggers ik wens jullie nog een fijne donderdagavond in deze prachtige week die al gehad hebben met het mooie weer. De week is bijna weer voorbij en dan staat het weekend voor de deur.vele groetjes van hyacinttje.
.De schoenen van nu beginnen steeds meer op de ouderwetse schoenen te lijken. Want de hippe 'wedges' lijken wel erg op de plateauzolen van kurk uit de Romeinse tijd. En de sandalen met riempjes van tegenwoordig hebben ook wel wat weg van de sandalen van Egyptenaren. Ook de ballerina's en laarzen met vetertjes zijn weer helmaal in. Laten we hopen dat die hoge chopines nooit meer terugkomen.
.De ontwikkeling van de schoen ging steeds sneller. Rond 1800 was daar ineens de eerste schoenfabriek. Met de komst van de eerste naaimachine in 1834 werd ook meteen de allereerste gymschoen bedacht. Rijgbottines (hoge laarzen met veters) en bandschoenen (sandalen met hakken en riempjes) waren rond 1900 erg populair. In de jaren zestig werden de eerste flatjes en ballerina's ontwikkeld en in de flowerpowerperiode van de jaren zeventig waren de cowboylaarzen niet aan te slepen.
.In deze periode werd de schoen steeds belangrijker, mooier en gekker! In 1580 bedacht über-uitvinder Leonardo Da Vinci de eerste hak. Niet veel later werden de 'chopines' een rage, een hoge schoen met een plateuazool van soms wel 75 cm hoog! Ook de Franse zonnekoning Louis XIV weigerde zijn huis uit te gaan zonder zijn beschilderde en zelfontworpen plateuazolen.
.Rond 1200 verschenen de eerste laarsjes met spitse neuzen, die snavelschoenen heetten. De punt van de schoen was wederom een statussymbool: hoe langer de punt, hoe belangrijker de persoon in de schoenen. Sommige punten waren zo lang, dat ze met een touwtje aan de knie moesten worden vastgemaakt. Arme mensen droegen toen gewone leren schoenen (zonder punt), en ook de houten klomp werd vaak gedragen.
.In de tijd van de Egyptenaren, piramides en farao's werd de schoen gezien als een statussymbool: alleen rijke mensen droegen sandalen. Deze sandalen werden gemaakt van papyrus, leer, gevlochten riet of palmbast. In de Romeinse tijd was dat al anders. Iedereen droeg sandalen, de zogeheten 'kresip'. Rijke dames droegen ook graag stukken kurk onder hun zolen. Zo leken ze langer en slanker.
.Historici vermoeden dat de schoen al bestaat zolang er mensen bestaan.
Niet zo heel vreemd, want niemand zal het fijn vinden om door weer en wind, door bossen en andere gebieden te lopen op blote voeten. Vroeger ook niet.
De allereerste gevonden schoen stamt uit 8000 voor christus. Alleen zagen die schoenen er wel wat anders uit dan nu. Met een riempje of touw werd een stuk dierenhuid om de voeten gebonden. Erg primitief dus !
.Op je blote voeten door het bos rennen vonden de eerste mensen op aarde al vervelend. Vandaar dat de geschiedenis van de schoen een heel eind teruggaat, lang voor de jaartelling.