of je nu leidingwater, putwater of flessenwater drinkt, de kwaliteit is het enige wat telt. Want besmet water kan leiden tot ernstige darmstoornissen.
1. Leidingwater:
In Belgie wordt de kwaliteit van leidingwater streng gecontroleerd door de dienst toezicht Volksgezondheid. Alle watermaatschappijen zijn verplicht het water continu te analyseren op 60 parameters die door de Wereldgezondheidsorganisatie ( WGO) werden vastgelegd. Aan leidingwater wordt wel chloor toegevoegd om het drinkwater te zuiveren van onge- wenste bacteriën en virussen. Daardoor kan het leidingwater een lichte chloorsmaak hebben maar dit is volstrekt onschadelijk voor de gezondheid.
2. Putwater:
Putwater is grondwater dat via een geboorde put gewonnen wordt. de kwaliteit van dit water is kwetsbaarder omdat het kan besmet zijn met bacteriën of virussen. Het is namelijk onder- hevig aan invloeden van bacteriële of scheikundige verontreiniging door bijvoorbeeld mest- stoffen, septische tanks, dierlijke uitwerpselen, zware metalen, etc. Laat je putwater daarom eerst ontleden door een erkend laboratorium of de Vlaamse Milieu- maatschappij (VMM).
3. Bronwater:
Putwater is drinkwater dat uit een natuurlijke of ondergrondse bron wordt gewonnen. Doorgaans wordt bronwater puur gebotteld. Sinds 2003 mag bronwater in Belgie wel met behulp van ozon worden gezuiverd. De samenstelling van flessenwaters kan erg verschillen: sommigen bevatten meer of minder zouten, mineralen, calcium,etc. Controleer de samenstelling op het etiket.
|