Er zijn wereldwijd ongeveer 400 rassen, waarvan de Cavendisch de belangrijkste voor de export van verse consumptiebananen is.
Overig gebruik:
De bladeren van de banaan worden voor dakbedekking gebruikt en uit de schijnstam worden bij de soort Musa textilis vezels gewonnen. Ook wordt in de bladeren wel voedsel klaargemaakt. In Oost-Afrika wordt de banaan veel gebruikt voor het maken van bananenbier en - wijn.
Ziekten en aantastingen :
Mede door het feit dat de bananenplant vegetatief vermeerderd wordt en er dus weinig genetische variatie is, zijn de eetbare plantagebananenplanten erg gevoelig voor aantasting door ziekten en insecten, vooral door de schimmelziekten Zwarte Sigatokaziekte ( Mycosphaerella fijiensis) en Panamaziekte ( Fusarium oxysporum f.sp. cubense). De Zwarte Sigatokaziekte wordt als een zeer grote bedreiging voor de teelt gezien. De cavendish was lange tijd weinig vatbaar voor de Panamaziekte, maar wordt nu ook weer meer aangetast.
Daarnaast zijn in de plantages door de continue teelt van bananen aaltjes ( Pratylenchys sp. en Radopholus similis) een zeer groot probleem. De black weevil ( Cosmopolites sordidus) tast vaak de plant aan.