Basilicum kan je gemakkelijk zelf telen, zet hem op een beschut en zonnig plekje in voedselrijke, losse grond. Bescherm hem tegen koude en knijp de topjes af om bloei te voorkomen en zo een weelderigere groei te stimuleren. Hij gedijt zeer goed in een pot of wat dacht je van een mooie bak op de vensterbank of op het balkon?
Als je afwisselt met roodbladige en fijnbladige plantjes creëer je een mooie kleuren- en vormencombinatie die aan sierwaarde niet moet onderdoen voor bloemen en je hebt meteen een lekker kruid bij de hand.
LEUKE WEETJES OVER BASILICUM
Basilicumbladeren bevatten veel etherische oliën die goed zijn voor de zenuwen.
Thee van een handvol blaadjes is goed tegen krampen in de buik en wekt de eetlust op.
Van rode basilicum kun je lichtroze kruidenazijn maken: doe 60 gr gekneusde blaadjes en takjes in een weckpot en daarbij 5 dl witte wijnazijn. Laat 2-3 weken trekken, zeef nadien en doe de vloeistof in een fles met een vers takje als garnering.
31-03-2010 om 12:16
geschreven door julie (Arlette)
Basilicum is een éénjarig gewas en komt oorspronkelijk uit Azië, waar het al 3000 jaar gekend is, maar nu wordt het bijna overal geteeld. Er zijn verschillende soorten en ze hebben allemaal dezelfde onderliggende warme kruidnagel-anijsachtige, peperige smaak. Qua geur en toets bestaan er vele variëteiten: citroen, kaneel, anijs, munt, Steeds meer soorten zijn te verkrijgen in gewone tuincentra's zoals de fijnbladige basilicum (O. b. Minimum), citroenbasilicum (O. b. Citriodorum) en ook de roodbladige (o.b. var. Purpurascens), die laatste is een prachtige blikvanger in salades!
Ocimum basilicum var. Purpurascens
Dit kruid is niet meer weg te denken uit de westerse keukens, iedereen kent het groene blad wel als het ideale gezelschap van tomaten, of die nu rauw in salades, in sauzen of soepen verwerkt of gevuld zijn. Het is het hoofdingrediënt van pesto maar past ook prima bij gevogelte, vis, zeevruchten, gebraden kalfs- en lamsvlees, mozarella, pasta, pizza, enz.
Je kunt de blaadjes in reepjes snijden, fijn hakken of scheuren.
Door het snijden worden de blaadjes gekneusd en donker maar ze behouden wel hun smaak. Zuurhoudend voedsel, zoals tomaten, geeft ook deze reactie. Laat het niet mee koken en voeg wat extra toe aan het einde van de bereiding voor kleur
31-03-2010 om 12:15
geschreven door julie (Arlette)
Munt mag niet ontbreken in de kruidentuin. De bloempjes van lichtroze tot dieppaars trekken bijen en vlinders aan en het frisgroene blad heeft oneindig veel culinaire toepassingsmogelijkheden. De verse blaadjes hebben een typische muntsmaak dankzij de etherische menthololie, die snel vervliegt. Hoe verser je de blaadjes verwerkt, hoe beter het is. Heerlijk als thee of als smaakmaker in diverse gerechten.
Zet munt bij voorkeur op een plek in de volle zon. De plant heeft de neiging flink te woekeren. Als dat niet de bedoeling is, kun je de plant in een flink pot zetten. Een ingegraven emmer zonder bodem voldoet ook.
Peterselie bestaat in twee varianten: met plat en met gekruld blad. Platte peterselie heeft de meeste smaak, omdat het meer etherische oliën bevat. Krulpeterselie is het decoratiefst zowel op het bord als in de tuin. Het is bijvoorbeeld prachtig als rand langs een bloembed. Zet peterselie in de halfschaduw in vruchtbare, vochtrijke grond.
Peterselie zit boordevol waardevolle stoffen, zoals vitaminen en mineralen. De jonge, zachte blaadjes zijn het lekkerst. De smaak komt het best tot zijn recht als je de blaadjes op het laatste moment aan een gerecht toevoegt.
Rozemarijn is een groenblijvende struik met sterk geurende blaadjes. In de zomer bloeit rozemarijn met violetblauwe, eetbare bloempjes. De plant verlangt veel zon en goed doorlatende grond. Bij strenge vorst heeft rozemarijn enige beschutting nodig om te overleven. Als kuipplant kweken kan ook. Rozemarijn is geschikt als haagplant. Een plekje naast de voordeur of langs een pad is ook een aanrader; bij aanraking word je verrast door de heerlijke kruidige geur.
De blaadjes zijn vers of gedroogd toepasbaar in de keuken. Gebruik het in bescheiden hoeveelheden, want de smaak overheerst snel.
Salie heb je in honderden variëteiten. De gewone salie (Salvia officinalis) is zowel smaakvol als decoratief. Deze plant heeft grijsgroen, fluwelig blad en violetblauwe bloemen. De verse of gedroogde blaadjes hebben een krachtig, houtachtig aroma. Dat is vooral geliefd in de Italiaanse keuken, waar salie bijvoorbeeld wordt gebruikt in gerechten met kalfsvlees en kip.
Salie houdt van volle zon en doorlatende grond. De plant komt goed tot zijn recht in een landelijke border en kan zelfs als haagje worden gekweekt.
Tijm is een winterhard, groenblijvend struikje met fijne, aromatische blaadjes. In de zomer verschijnen er piepkleine, paarse bloempjes. In de kruidentuin mag de gewone tijm (Thymus vulgaris) niet ontbreken; deze soort heeft de meeste aroma. De verse of gedroogde blaadjes kunnen met takje en al - meegekookt worden in gerechten.
Er zijn ook mooie laagblijvende soorten, die je kunt toepassen als bodembedekker. Bij aanraking geven ze een heerlijke geur af. Plant tijm altijd in de volle zon en in droge, zeer goed doorlatende grond. Na de bloei kun je de plant terugsnoeien om de groei te stimuleren.
Het winterharde kruid venkel is een graag geziene gast in de lentetuin. De frisgroene, haarfijne blaadjes bewegen elegant op de wind en hebben een subtiele, aangename smaak. Deze plant is mooi in combinatie met andere hoogopgaande kruiden, zoals lavas en engelwortel.
Venkel gedijt het best in vruchtbare, goed doorlatende grond op een zonnige plek. Hij zaait zichzelf uit. In het voorjaar en de zomer kun je het fijne blad plukken; het smaakt subtiel naar anijs. Lekker bij vis of in een frisse zomersalade en mooi als garnering.
15-03-2010 om 17:06
geschreven door julie (Arlette)
Je moet er wel ruimte voor hebben... Lavas kan zon twee meter hoog worden. Deze winterharde plant heeft holle stengels met frisgroene blad, dat een selderijachtige geur heeft. Tegen het einde van de zomer verschijnen er lichtgele bloempjes.
Lavas is prachtig in een landelijke tuin, bijvoorbeeld achter in of juist als accent midden in de border of kruidentuin. Geef de plant een plekje in de zon of halfschaduw. De bladeren kunnen gebruikt worden om een pittige smaak te geven aan soepen en stoofschotels.
Lavendel heeft zacht, grijsgroen blad, dat heerlijk geurt bij aanraking. Het kruid staat bekend om zijn rustgevende werking. De bloemen van deze groenblijvende plant zijn paarsblauw, wit of roze. Mooi in een landelijke, maar ook in een formele tuin. Lavendel is heel geschikt voor toepassing langs paden en bloembedden in de vorm van een haagje.
Lavendel houdt van een zonnig standplaats en goed doorlatende grond. De plant moet jaarlijks teruggesnoeid worden, zodat de plant mooi van vorm blijft.
Bijen en vlinders zijn dol op de bloempjes van marjolein en oregano. Beide planten behoren tot het geslacht Origanum. Marjolein heeft kleine blaadjes met een zacht kruidig aroma en witte bloempjes. De blaadjes van de oregano zijn groter en zijn sterker van smaak. Deze plant bloeit met roze bloempjes. Verse en gedroogde blaadjes van marjolein en oregano worden veel gebruikt in Italiaanse gerechten.
Beide planten staan graag in de volle zon, in goed doorlatende grond. Ze zijn heel geschikt als bodembedekker; ook mooi voor randen.
Even naar buiten lopen en terugkomen met een handvol verse kruiden... Heerlijk! Kruidenplanten zijn ook nog eens verrassend mooi. Gun ze een plekje in de border en geniet van het prachtige blad, de frêle bloempjes en de kruidige geur!
Bieslook (Allium schoenoprasum)
Bieslook is een vaste plant met grasachtige, holle bladeren, die zon dertig centimeter lang kunnen worden. Tussen de sprieten verschijnen bolvormige, paarse bloemen. Je kunt er het hele jaar van oogsten. Het blad heeft een zachte uiensmaak, die het best tot zijn recht komt als je het rauw gebruikt. De bloemetjes zijn ook eetbaar; mooi op een salade.
Het fraaie groene blad maakt bieslook heel geschikt als randplant. Met een pol bieslook kun je ook een kale plek in de border opvullen. De plant gedijt in de volle zon of halfschaduw. Als het blad in de loop van de zomer minder mooi wordt, kun je het kort afsnijden. Al snel verschijnen er dan nieuwe sprieten.
Citroenmelisse bloeit met kleine, witte bloempjes. Wanneer je de frisgroene bladeren aanraakt, verspreiden deze een sterke citroengeur. Deze plant verdient dan ook een plekje vooraan in de border.
Citroenmelisse stelt geen hoge eisen aan de standplaats. De plant groeit weelderig en zaait zich makkelijk uit. Je kunt er de hele zomer van plukken. De blaadjes zijn lekker als thee, die van oudsher werd gebruikt om zijn rustgevende werking, en als fris accent in vruchtenbowl.
Hysop is een struikachtige plant die bloeit met mooie paarsblauwe bloemen, waar volop bijen en vlinders op afkomen. De donkergroene blaadjes zijn puntig ovaal en geven een sterk aroma af: bitter met een vleugje munt. Het wordt spaarzaam gebruikt bij stevige vleesgerechten en vette vis. De plant houdt van een droge, goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. In strenge winters moet de struik afgeschermd worden.
Ingrediënten - 700 g middelgrote scampi's - 500 g mediterrane groentjes (diepvries) - 1 teentje knoflook - 250 g geraspte mozzarella - 300 g penne - 800 g tomatenstukjes met basilicum (blik) -2 eetl. olijfolie - 1/2 koffiel. paprikapoeder - Italiaanse mix (molen, Topaz) - peper en zout
Voorbereiding Dompel de diepgevroren scampi's gedurende 2 min. in heet water, pel ze en verwijder het darmkanaal. Dep droog. Snipper het teentje knoflook fijn.
Bereiding 1. Breng 3 L lichtgezouten water aan de kook en kook de penne beetgaar. Giet af. 2. Verhit ondertussen 2 eetl. olijfolie in een kookpot en bak het fijngesnipperde knoflook en de scampi's al roerend tot ze lichtrozig zijn. Kruid met de Italiaanse mix en haal ze dan uit de kookpot. 3. Doe de diepgevroren groentemix in de kookpot en laat al roerend even stoven. Voeg de tomatenstukjes toe, roer om en laat op een matig vuur en zonder deksel stoven gedurende 8 à 10min; tot u een dikke groentesaus krijgt. Kruid met peper en zout, de Italiaanse mix en paprikapoeder. 4. Meng de uitgelekte penne door de groentesaus en schep in een ovenschotel. Schik er de scampi's bovenop en bestrooi met een dikke laag geraspte mozzarella. 5. Schuif in een voorverwarmde oven (180°) gedurende 5 min. en zet indien nodig nog even de grill aan voor een mooi goudbruin korstje.
09-03-2010 om 16:56
geschreven door julie (Arlette)
Neem als basis een gemengde salade (kant-en-klaar of uit eigen moestuin). Meng daardoor een handvol tuinkruiden, zoals bieslook, basilicum, peterselie en selderij. Maak een dressing van olie, azijn, mosterd, honing, zout en peper. Meng de salade met de dressing in een grote kom. Voor een extra feestelijke salade: strooi (eetbare) bloemen over de salade, zoals bloemen van bieslook, komkommerkruid en Oost-Indische kers.
Kruidenboter
Meng 250 g zachte boter met een handvol fijngehakte kruiden en een teentje fijngehakt knoflook. Voor kruidenboter worden meestal bieslook en peterselie gebruikt, maar experimenteer ook eens aan dragon, majoraan, basilicum, rozemarijn of tijm. Breng op smaak met peper en zout. Zet de kruidenboter in de koelkast. Decoreer met een takje van een van de gebruikte kruiden.
Lavendelsuiker
Meng een flinke hand lavendelbloemetjes met 500 g witte, fijne kristalsuiker in een glazen, afsluitbare pot. Laat het mengsel een paar weken staan, zodat de geur van de lavendel in de suiker kan trekken. Zeef de suiker voor gebruik. Heerlijk in zoete desserts en gebak.
08-03-2010 om 11:46
geschreven door julie (Arlette)
Een takje tijm in het eten, muntblaadjes in de thee en een bosje lavendel in de linnenkast. Kruiden uit eigen tuin dat is puur genieten!
Smaakmakers
Verse kruiden uit eigen tuin zijn gezond en vooral erg lekker. Bovendien zijn ze rijk aan voedingsstoffen. Het is handig als de kruiden vlak bij de keuken te vinden zijn: in een (mini)kruidentuin, in de border of in een verzameling potten. Dat maakt het makkelijk om tijdens het koken even wat geurige, verse kruiden te plukken. Pure luxe, die begint in het vroege voorjaar en voortduurt tot in het najaar. Van wintergroene kruiden, zoals bieslook, rozemarijn en tijm, kun je zelfs het hele jaar door oogsten.
Theetuin
Water koken, een takje uit de tuin erbij en dan genieten van een geurige kop thee... Munt en citroenmelisse zijn bijvoorbeeld heel geschikt om lekkere, zomerse thee van te maken. Veel kruiden worden ook als thee gebruikt om hun geneeskrachtige werking.
Lieveheersbeestje op het bloeischerm van lavas - maggikruid (Levisticum officinale)
Kruidenboeket
Als s zomers de kruiden weelderig groeien, hoeft het gebruik niet beperkt te blijven tot culinaire doeleinden. Pluk eens een geurend kruidenboeket (leuk om cadeau te geven) of maak een kruidenkrans. Met verse kruiden kun je ook de buitentafel prachtig aankleden voor een zomers diner, bijvoorbeeld met rozemarijnkransjes om de servetten.
Zomergeur
Kruiden drogen is dé manier om de geur van de zomer nog even vast te houden. Geschikte kruiden zijn lavendel, rozemarijn, munt, citroenmelisse, tijm en salie. Pluk ze op een droge dag en hang de takjes in bosjes te drogen. Als ze droog zijn, kun je de bloempjes en blaadjes van de takjes halen en mengen tot een potpourri. Vul hiermee een kom voor in de (slaap)kamer of zakjes voor in de linnenkast. Stop ook eens wat gedroogde kruiden in een kussen op de bank. De geur komt vrij als je er tegenaan gaat zitten.
Kruiden zoals munt en basilicum kun je zelf in potjes houden.
08-03-2010 om 11:46
geschreven door julie (Arlette)
Drie verschillende vrouwen met verschillende levens ontvangen op dezelfde dag een brief met exact dezelfde boodschap. De vrouwen delen een angstaanjagend verleden dat ze liever hadden willen vergeten. Het is precies vijf jaar na de executie van Steve Gage, een psychopaat die een ongekend aantal vrouwen vermoordde. hij was een van de meest actieve seriemoordenaars ooit. Omdat hij zolang uit handen van de politie wist te blijven stond Gage bekend als "de verdwijnende man" . Nu worden drie vrouwen weer bruut aan deze man herinnerd. Melanie White was destijds advocate van deze man, maar wist hem niet vrij te pleiten. Diane Massey, een journaliste die berichtte over de rechtszaak, schreef later een boek over Gage. Maar Callie Thayer dacht dat niemand van haar verleden afwist. Ze heeft samen met haar dochtertje en haar nieuwe vriend een ander leven opgebouwd. De brief is het begin van een nachtmerrie:"de verdwijnende man" blijkt zelfs na zijn dood nog te kunnen toeslaan.
Een spannend geschreven thriller. Je leest hem in één adem uit.
01-03-2010 om 11:21
geschreven door julie (Arlette)
- een schipper die het hoofd niet boven water kan houden. - een bakker die slechts met moeite zijn brood verdient - een slager wie het niet naar den vleze gaat - een verpleegster die er geen doekjes om windt - een ruiter die zich oven het paard laat tillen - een geheelonthouder die eist dat men hem klare wijn schenkt - een kaalhoofdige man die met de handen in het haar zit - een muzikant die zich van de wijs laat brengen
01-03-2010 om 09:57
geschreven door julie (Arlette)