xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ambachtelijke oliebollen
Ja, ja vanmiddag heb ik eigenhandig, helemaal zelf, oliebollen gebakken. Dat het een ambacht is dat heb ik nu wel begrepen, goeie grutjes, ik heb voor 15 oliebollen 2 uur staan bakken. Het is al héél lang geleden dat ik oliebollen heb gebakken, ik zou niet meer weten hoelang geleden maar weet nog wel dat het toen veel moeilijker was als nu. Ik had nu een pak kant en klare mix, er hoefde alleen 2 eitjes in en 300ml water, er zat ook een zakje vruchtjes (kleine stukjes appel en krentjes) in, plus een zakje poedersuiker goed hé. Ik herinner mij toen ik voor het laatst oliebollen heb gebakken, ik gewoon bloem had, daar moest gist in die ik eerst geweekt had. Ik weet nu weer goed dat ik er veel wou bakken en ik dus het deeg in een plastiek emmer had gedaan. De bloem met gist moest op een warme plaats rijzen, er kwam een theedoek over de emmer, ik dacht toen; ik zet hem voor de kachel. De emmer stond iets te dicht op de kachel ik was even een ommetje maken met Tosca (mijn hondje van toen) want het deeg moest minstens wel een uur rijzen. Ik kwam terug en was stom verbaast, de emmer was aan een kant lichtelijk gesmolten en het deeg was wel behoorlijk gestegen, de thee doek zat aan de emmer vast gesmolten.Ik weet ook nog dat ik er toen niet echt bollen van bakte maar meer gedrochten met gevaarlijk tentakels, geen ronde bollen, maar
dat was toen!
Nu kon ik gewoon het meel
eieren
vruchtjes
en water met de garde door elkaar kloppen en klaar was kees ik kon gelijk bakken. Eerlijk is eerlijk zo mooi rond als in de oliebollen kraam heb ik ze niet gekregen maar trots ale een pauw ben ik er op. We hebben er een geproefd, hij smaakte heerlijk en de rest gauw weggezet en later in de vriezer gedaan, want ik heb ze gebakken voor als we terug zijn van vakantie dan kan ik waarschijnlijk geen oliebol meer kopen,dus missie geslaagd.
In dit oliebolletje zag ik met mijn fantasie, een klein biggetje.
Eliza
|