HET RECHT TREKKEN VAN DE BUURTWEG Nr.5 OF DE VAGEVUURSTRAAT
_____________________________________________
Op 26 februari 1904 werd door de Kortrijkse arrondissementsingenieur A. Van Tomme een plan opgemaakt om de Vagevuurstraat rechtdoor te trekken. Vanaf café ‘In de Klok’ (1) liep de weg westwaarts in boogvorm over de Markebeek, om een tiental meters verder weer in te schuiven ( nu in de Kalvariestraat ). De brug over de Markebeek lag toen enkele meters meer westwaarts dan de actuele (zie plan).
Het plan en de werken werden goedgekeurd door de gemeenteraad van Marke respectievelijk in de zittingen van 12 april en 18 november 1904 ,en door de Bestendige Deputatie op 27 januari 1905. De nieuwe ontworpen weg was 94m . lang. De werken bestonden in het maken van een nieuwe brug over de Markebeek , in het leggen van grint en het maken van duikers. Daarbij moest de aannemer ook de nieuwe straat opvoeren en de oude effenen.
Voor de doortrekking moesten volgende percelen onteigend en aangekocht worden door de gemeente:
Kadaster Sectie B 168 :Alfons,Emiel en Jules Vlieghe Marke: 2a54ca
B 11 : Klooster Marke : 1a15ca
B 23: Klooster Marke : 5a45ca
B 46 : Plaquet- Duvivier Eugène We. en 0a45ca
kinders Leuze.
In februari 1905 verkocht het klooster 10 populieren uit de meers ( Sectie B 23) nabij het café ‘In de Klok’ ( Akte not. Guillemyn).
Het afgeschafte gedeelte van de oude weg kwam in het bezit van de ‘Brouwerij van Stacegem’ (Sectie B 31f)- We.Grymonprez en erfgenamen (Sectie B 35) –Constant en Louis Van Belleghem (Sectie B 36 en 40) – Plaquet-Duvivier Eugène (Sectie B 46).
De grintwerken omvatten tevens gans de Vagevuurstraat (2), over een lengte van 1600m. De breedte van de begrinting was vastgesteld op 3 m. Het College van Burgemeester en Schepenen had op 29 november 1904 al beslist de landbouwwegen 5 - 6- en 7 te begrinten (3). Gemeentesecretaris Henri Vanhoenackere (Bellegem 1847- Marke 1916) werd als toezichter van de werken aangesteld.
De grintwerken startten op 1 april 1905 en werden uitgevoerd door Emile Haesbrouck-Orgaer, aannemer te Harelbeke . De begrinting liep tot het kruispunt Kardinaal-, Keizer-, Kalvarie- en Watervalstraat .Op 9 maart 1907 gaf Emile Haesbrouck ook zijn akkoord om het gedeelte vanaf begin Keizerstraat tot café ‘In de Keizer’ (4) , tegen de Torkonjestraat , te verharden (begrinten).
De heren Constant en Louis Van Belleghem werden er op gewezen dat zij een uitweg , van 3m. breed, moesten laten bestaan langs de partij Sectie B 35 tot aan de hoek ,tegen café 'In de Klok', verder naar de nieuwe straat , om de verbinding met de voetweg langs het perceel Sectie B 36 te verzekeren. Gemakkelijk te zien op het plan: de voetweg langs het perceel Sectie B 36 is het nu nog bestaande wegeltje dat uitkomt op de Preshoekstraat.
In 1925 bouwde aannemer Gerard Leman 4 huizen tussen de voetweg en de nieuwe straat. Zelf woonde hij in het derde huis ( vanaf de voetweg) en startte er ook zijn zaak.
De ‘gravierweg’ (grintweg) vanaf Markeplaats tot café ‘In de Keizer’ werd plechtig ingehuldigd op 12 juli 1908 (zie strooibiljet).
(1)Het café werd gebouwd in 1882 door timmerman Gustaaf Destoop ( Kortrijk 1852-Lauwe 1892), op grond die hij gekocht had aan Melchior Brasseur, vlaskoopman en uitbater van café ‘In d’Arke van Noë’. Door een lening aangegaan aan brouwer Henri Malfait-Bonte te Kuurne, was Destoop verplicht zijn bieren af te nemen aan die brouwerij. Het café had aanvankelijk als opschrift ‘Sint-Joseph’. Door een andere geldlening in 1883 aan Jules en Clothilde De Coninck van de ‘Brouwerij van Stacegem’ werd die brouwerij de nieuwe leverancier. Op 25 maart 1886 verkocht Gustaaf Destoop het café aan de ‘Brouwerij van Stacegem’ en het opschrift wijzigde onmiddellijk in ‘In de Klok’. Cyriel Libeer was de eerste uitbater en tezelfdertijd slachter. Hij was de zoon van Isidoor Libeer, die toen uitbater was van café ‘In de Belle Vue’ op Markeplaats. ‘In de Klok’ was café tot in 1955. De ‘Brouwerij van Stacegem’ was ook nog eigenaar van de cafés ‘Het Paradijs’ in de Marktstraat, ‘De Sterre’ eerst in de Kloosterstraat, daarna in de Vagevuurstraat, en ‘De Kardinaal’ op de hoek van de Kardinaal- en de Kalvariestraat.
(2) In het begin van de 19e eeuw liep de Vagevuurstraat vanaf Markeplaats tot de Torkonjestraat. In zitting van de gemeenteraad van 1 augustus 1910, werd ter gelegenheid van de tienjaarlijkse volkstelling , bepaald dat de Vagevuurstraat opgesplitst werd in Vagevuurstraat (vanaf dorpsplaats tot Markebeek), Kalvariestraat (vanaf de brug over de Markebeek tot de Watervalstraat) en Keizerstraat ( vanaf de Watervalstraat tot de Torkonjestraat). In de 17e eeuw sprak men zelfs van de ‘straat komende van Markeplaats tot de’ Boondries’. De ‘Boondriesmolen’ bevond zich in de Watervalstraat en verdween in 1889.
(3) In zitting van de gemeenteraad van 1 augustus 1910 werden volgende benamingen vastgesteld:
-buurtweg 6 : Aalbekestraat
-buurtweg 7: a) van de Aalbekestraat tot de wijk St.Anne-Kortrijk: St.Annestraat
b) van de Rolleghemstraat tot de Bergstraat : Lantestraat
c) van de Bergstraat tot het grondgebied Aalbeke: Luingnestraat.
(4)Uitbater was Remi Derveaux (Deerlijk 1861-Marke 1949). In 1907 werd het café , dat eigendom was van brouwer Cyriel De Brabandere ,uitgebaat door Gustaaf Vanrobaeys (Marke 1873-Aalbeke 1940) .Het was in die tijd een ‘afspanning met paardenbakken’. In 1934 kocht Michel Vanden Bogaerde (Marke 1901- Kortrijk 1973) het café. Zijn echtgenote Germaine Segaert wilde een ander opschrift. De gebroeders Germain,Urbain en Antoon Vandaele , schilders, fristen het café op. Antoon kwam op het idee van ‘In de groene weide’, uiteindelijk ‘Au Pré Vert’.
Op 6 januari 1949 kwamen hier de twee broertjes Michel (Kortrijk 1940) en Louis (Kortrijk 1942) Vanborre om in een brand.
Foto’s:
1/ Café ‘In de Klok’ in 1955.
2/ Zicht op de Vagevuurstraat vanaf Markeplaats begin 20e eeuw.
3/ Café ‘Au Pré Vert’ op 5 juni 1980. Het pijltje duidt de plaats van het onheil in 1949 aan.
4/ Café ‘Au Pré Vert’ einde jaren ’30.
V.l.n.r.:
X Madeleine Marguerite Germaine Gerard Georges Michel Michel
Coussement Ghiesmans Segaert Nuytens Ryckoort Vandenbogaerde Rogé
02-01-2017, 00:00 geschreven door Michel Markenaar
|