OPENSTELLING VAN HET ONTMOETINGSCENTRUM EN DE BIBLIOTHEEK OP 22 FEBRUARI 1974.
____________________________________________________________________________
Aantal inwoners in 1973 :6367 aantal huizen:1677
Aantal inwoners in 2018 :7576 aantal huizen: 3300.
Marke kreeg in de zeventigerjaren gedurig verandering in uitzicht . Vernieuwde en nieuwe straten, nieuwe woonwijken en een prachtig sportcomplex toonden aan dat het gemeentebestuur van toen niet bij de pakken is blijven zitten.
Albert Vandaele (Marke 1925- Kortrijk 2015), gewezen secretaris :”De tentoonstelling van 1968 in de kerk , onder burgemeester Aimé Bekaert (Néchin 1903-Kortrijk 1990),was wel de aanzet voor het bouwen van het ontmoetingscentrum.Men liet gevoelen dat er te Marke geen zaal te vinden was, geschikt om een tentoonstelling te geven.Toen baron Emmanuel de Bethune burgemeester van Marke (1)was gaf hij de voorkeur tot het bouwen van een ontmoetingscentrum in plaats van een sporthal, die in feite al goedgekeurd was. Ik liet de Bethune opmerken dat hij het volk zou misnoegen als er geen sporthal zou komen. Een feit stond vast dat de Bethune een voorliefde had voor kultuur en niet voor sport.Op aandringen werd eerst de sporthal gebouwd en daarna het ontmoetingscentrum, beide projecten stonden op het programma.”
In zitting van de gemeenteraad van 12 juni 1971 werd beslist de hoeve Coucke (Eric) aan te kopen aan het C.O.O.(2). Een deel van de grond zou bestemd zijn voor het bouwen van het ontmoetingscentrum, en een deel van de gebouwen zou omgevormd worden tot bibliotheek. Ingenieur Jacques Lannoo (Marke 1934-Kortrijk 2019) maakte het ontwerp van de omvorming van de bestaande gebouwen tot een gemeentelijke bibliotheek en van het bouwen van het ontmoetingscentrum (het ontwerp werd ingediend op 13 juni 1972). De Bestendige Deputatie gaf haar zegen voor de bouw van het ontmoetingscentrum op 7 december 1972.De vraag kwam van een 80-tal bestaande verenigingen – bewijs dat Marke geen slapende gemeente was - die het doel hadden het cultureel leven en ontspanning verder in stand te houden. Het bestek en lastenboek werden opgemaakt door Jacques Lannoo. De firma Willy Nolf stond in voor de ruwbouw van het ontmoetingscentrum en de uitbreiding van de bibliotheek. De werken werden gefinancierd bij middel van een lening bij het Gemeentekrediet van België (zitting 19 augustus en 15 oktober 1973).
Na aanbesteding kregen volgende aannemers het werk:
Willy Nolf Marke voor de ruwbouw :aanvang 5 maart 1973
Firma BBC Waregem voor de dakkonstruktie : aanvang 15 mei 1973
Firma Polierbeton Ronse voor de betonbevloering: aanvang 17 september 1973
Firma BBC Waregem voor het schrijnwerk: aanvang 10 oktober 1973
Firma Etienne Lannoo Gullegem voor de elektriciteit: aanvang 17 september 1973
PVBA Iseca Harelbeke voor het sanitair en CV:aanvang 5 november 1973
Firma Eric Bossuyt Ingooigem voor de schilderwerken: aanvang 7 januari 1974
Firma BBC Waregem voor de meubilering: aanvang 1 februari 1974
Het Ontmoetingscentrum werd gebouwd voor de totale som van 8.702.197bfr.
De omvormingen van de koeienstal tot bibliotheek, bij raadsbeslissing van 19 maart 1973, werd goedgekeurd door de Bestendige Deputatie op 17 mei 1973.
Na aanbesteding werden de werken toevertrouwd aan volgende aannemers:
Willy Nolf Marke voor de ruwbouw
Etienne Lannoo Gullegem voor de elektriciteit
PVBA Iseca Harelbeke voor sanitair en CV
Firmaa BBC Waregem voor de meubilering.
De verhuis van de boeken van de bibliotheek uit de Kloosterstraat nr.25 naar de nieuwe bestemming gebeurde door de schoolgaande jeugd op 16 februari 1973.Origineler kan het niet!
Bij de opening was ook Valère Arickx, inspecteur voor de openbare bibliotheken van Zuid-West-Vlaanderen ,aanwezig. Bibliothecaris was toen Herman Vandersteene, bijgestaan door Mia Van Doorne en Marcella Dejan.
De wandelpaden en de waterspeelvijver werden in 1975 aangelegd respectievelijk door André Tomme en Fritz Pattyn.
Tijdens een persconferentie maakte de burgemeester, geflankeerd door de schepenen Palmer Vandermeersch ( Marke 1922-1994)en Maurice Bekaert (Kortrijk 1935-Marke 1984), gemeentesecretaris Albert Vandaele (Marke 1925- Kortrijk 2016), architect Jacques Lannoo en afgevaardigden van kulturele verenigingen, duidelijk wat in dit nieuw ontmoetingscentrum zoal zou plaatsvinden.
De vijver ten westen van het ontmoetingscentrum of wat ervan overblijft was meer bedoeld als een waterreservoir in geval van brand.
De koeienstal van de hoeve Coucke die vlak naast dat het ontmoetingscentrum lag werd omgebouwd tot gemeentelijke bibliotheek. In die koeienstal werden tegen de bestaande muren nieuwe stenen geplaatst en op de zolder werden lokalen ingericht als ateliers voor vrijetijdsbesteding. De schuur en wagenhuis deden dienst als vergaderzalen; de kelder werd omgebouwd als donkere kamer voor de fotoliefhebbers. Het hoevehuis werd bewoond door de huisbewaarder van het ontmoetingscentrum.
Het ontmoetingscentrum en de bibliotheek werden ingehuldigd en opengesteld door de gouverneur van West-Vlaanderen Pierre van Outryve d’Ydewalle (van 1944 tot 1979) in bijzijn van het gemeentebestuur en arrondissementscommissaris Colpaert.
Burgemeester de Bethune (Marke 1930-2011) belichtte de gedane inspanningen van de gemeente voor de uitbreiding van de culturele infrastructuur. Dat centrum was een belangrijke stap naar het hoofddoel, de harmonische uitbouw van de gemeente. Hij maakte ook nog allusie op de komende kinderboerderij (O wee!).
Marcel Desmedt (Marke 1915-1996), voorzitter van de cultuurraad, dankte het gemeentebestuur voor deze verwezenlijking op cultureel vlak. Niemand had gedacht dat, men over een ontmoetingscentrum zou kunnen beschikken voor het verenigingsleven in de gemeente, amper twee jaar na de stichting van de cultuurraad (1972).
Evenals de sporthal (opening 1 mei 1972) moest het ontmoetingscentrum de bevolking ontspanning bezorgen.
De koninklijke fanfare St.-Jan zorgde voor de feestmuziek.
Pastoor Joris Vandenberghe (Izegem 1919-1998) zegende het nieuwe compleks in ; burgemeester de Bethune hield de openingstoespraak.
Ter gelegenheid van het openstellen van dat centrum had in de foyer een tentoonstelling plaats van schilderwerken van veertien Markenaren, terwijl in het cafétaria een postzegeltentoonstelling plaats vond, en in de gemeentelijke bibliotheek ‘Kunstbezit in West-Vlaanderen’ te bezichtigen was.
Met het kunstconcert van de Koninklijke Fanfare Sint-Jan, met dirigent Albert Pynoo(Lauwe 1905-Marke 1982), dat plaats vond op zondag 24 februari en de opvoering van het toneelspel ‘Dubbelspel’ door het Reizend Volkstheater’ uit Antwerpen, werd een definitieve start gegeven aan een hele reeks kulturele manifestaties die kunnen plaatsvinden in het pas opengesteld ontmoetingscentrum.
De dag eindigde met een bal , ingericht door de kulturele verenigingen, met het orkest van Norbert Goddaer.
Volgende kunstschilders uit Marke verleenden hun medewerking:
-Colow (Walter Callewaert)
-Ludwine Debeurme
-Roger Chanterie
-Jaak De Smet
-André Deprez
-Noël Hellin
-Albert Tarras
-Guido Van Ammel
-Antoon Vandaele
-Germain Vandaele
-Robert Vandenbulcke
-Beatrix Van Dorpe
-Lieve Vanheste
-Eric Verwaerde.
Op het einde van augustus 1998, begon men aan het renoveren en herbouwen van het ontmoetingscentrum, om nog beter te kunnen inspelen op de alsmaar stijgende vraag.Het ontmoetingscentrum was niet meer weg te denken. De renovatie gebeurde onde de deskundige leiding van Jean-Pierre Vanacker (°1948), de stadsarchitect. De renovatiewerken gebeurden door de BVBA Declercq van Meulebeke in onderaanneming van Vandekerckhove uit Ingelmunster.
Een nieuw ontmoetingscentrum kwam er in de plaats. De opening vond plaats op 16 oktober 1999 door Baron Emmanuel de Bethune.
(1)Bij de verkiezingen van juni 1963 werd Baron Emmanuel de Bethune verkozen tot gemeenteraardslid voor de CVP.
(2)In 1925 werden Het Bureel van Weldadigheid en de Burgerlijke Godshuizen versmolten tot de C.O.O. (Commissie van Openbare Onderstand), nu sinds 1976 het O.C.M.W. (Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn) .Bureel van Weldadigheid en Burgerlijke Godshuizen werden opgericht bij de wetten van 16 vendémiaire en jaar 5.
Eigen archief
Daysy Decoene Marke
Emmanuel de Bethune ‘Gedachten en Herrinneringen’
1
1974
1974
1998
1998
Bibliotheek 1973
Verhuis boeken door schoolgaande jeugd.
Verhuis boeken door schoolgaande jeugd.
De kindertuinen
Baron Emmanuel de Bethune opent het nieuw ontmoetingscentrum op 16 oktober 1999 (foto R. Vermoortele)
|