DE VRIJWILLIGE BRANDWEER MARKE, EEN OORLOGSPRODUCT.
______________________________________________________
Bij brand , vóór en geruime tijd na 1914-18, werd het privaat brandweerkorps van de pannenfabriek ‘Tuileries de Marcke-Lez-Courtrai’ opgeroepen. Het brandalarm gebeurde door het luiden in de kerk van de brandklok. In de middenbeuk, onder de toren hing een koord tot op de preekstoel; gelijk wie mocht de brandklok luiden. Was de kerk gesloten dan moest men de sleutel halen bij de pastoor. Het gebeurde ook dat de weverij NV De Witte-Visage haar blusmateriaal uitleende aan de gemeente.
Arthur Maenhout (Varsenare1885-Marke 1976)(1), directeur van de veiligheidsdiensten van de pannenfabriek , was bevelhebber van het privaat vrijwillig pompierkorps ,dat bestond uit een sectie van een 15 -tal vrijwilligers van de pannenfabriek.
Op 19 maart 1943 werd met de hulp van toenmalig burgemeester Aloïs Ostyn(Marke 1902-Gent 1967) en onder impuls van Arthur Maenhout een brandweerkorps, bestaande uit vrijwilligers, opgericht. Arthur Maenhout werd als bevelhebber aangesteld.
Georges Demuynck (Aalbeke 1904-Kortrijk 1996):
“Dat was ook de reden dat hij een pompierkorps wilde oprichten, om zo mannen te sparen van opeising. Aloïs plande een vergadering en zond uitnodigingen. Op de vergadering werd gevraagd wie in het korps wilde komen.”
De verwoestingen en de gevolgen van de bombardementen, de schietoefeningen van de Duitsers met brand tot gevolg, zaten er ook voor iets tussen.
Tijdens de tweede wereldoorlog stond er een sirène met handbediening (manivelle)op het balkon van het gemeentehuis, gelegen op Markeplaats.
Op het einde van 1944 werd een sektie van 15 man samengesteld onder leiding van Arthur Maenhout.
Volgende brandweerlui tekenden een dienstverbintenis voor 5 jaar: Marcel Desmedt – Jerome Callewaert – Georges Demuynck – Julien Dermaux –Gerard Blondeel – Julien Derdeyn – Georges Ferlin – Felix Haemers – Aurèle Theys – Pol Theys – Antoon Vandaele – Albert Blondeel – Henri Ferlin – Jozef Vlieghe.
Marcel Desmedt werd tot adjunct-bevelhebber benoemd (brief van 25 maart 1943 door de burgemeester gericht aan de gouverneur). Ieder brandweerman kreeg een legitimatiekaart en een armband waardoor hij overal door mocht.
Uitbreiding en erkenning als vrijwillige brandweer kwam er slechts in 1947, jaar dat zij een echt kostuum kregen.
Vroeger al werd onder burgemeester Baron François de Bethune (Gent 1868-Leuven 1938)(2) voorgesteld om een brandweerdienst op te richten, doch baron de Bethune vond het niet nodig aangezien we dicht bij Kortrijk lagen en dat het korps van Kortrijk ter beschikking was. De eerste wagen die de brandweer kreeg was die van Michel Goegebeur, die groentenhandelaar was. Zo werd zijn wagen niet opgeëist door de Duitsers [ dixit Georges Demuynck (Aalbeke 1904-Kortrijk 1996), pionier-brandweer].
Op 6 november 1947 werd de groep uitgebreid tot 2 sekties en werd Henri Ferlin als eerste bevelhebber van het vrijwillig brandweerkorps aangesteld . Het eerste materiaal werd geïnstalleerd in de garage van autobusuitbater Alfons Verhenne( Zulte 1894-Kortrijk 1975) in de Rekkemsestraat. Van daar ging het naar de garage (een schuur), gebruikt door René Devos (Bellegem 1930-Kortrijk 2005) in de Markekerkstraat.
In 1951 gaf Henri Ferlin zijn ontslag en werd opgevolgd door onderluitenant Albert Vanackere (Marke-Knokke 1990). Er werd toen een nieuwe kazerne gebouwd achter het park van Blommeghem (beter gekend onder het Arsenaal). Baron Jean de Bethune schonk ook een nieuw vaandel.
In 1955 gaf Albert Vanackere zijn ontslag en sergeant majoor Jerome Callewaert(Kuurne 1904-Marke 1963) nam de leiding over tot einde 1956, waarop onderluitenant Walter Caesens (Kortrijk 1909-Kortrijk 1986) tot bevelhebber werd benoemd.
In 1970 ,wegens het bereiken van de dienstgrens, werd Walter Caesens opgevolgd door luitenant Ludo Debruyne.
In 1975 werden de gebouwen van de firma Vanfleteren-Billiet in de Hector Casteleinstraat gehuurd. Op 1 januari 1977 werd Marke een bijpost van Kortrijk gevolg van de fusie.
In 1976 schonk baron Jean de Bethune een nieuwe vlag.
Op het einde van 1979 gaf luitenant Ludo Debruyne zijn ontslag als bijpostoverste en werd opgevolgd door luitenant Werner Vanneste (Marke 1941-Marke 2001).
Na het overlijdens van Werner Vanneste in 2001 werd onderluitenant Noël Vanwynsberghe bijpostoverste.Hij werd opgevolgd in 2006 door Sébastien Lefebvre (meegedeeld door Noël Vanwynsberghe).
Op 20 juli 1982 werd verhuisd naar de binnengebouwen van het vroegere A.C.V.K. ( firma Lannoo) in de Rekkemsestraat. De gebouwen maken nu deel uit van het stedelijk gebouwencomplex, waar ‘Kind & Gezin Marke’ en de dienst ‘Afvalstoffenbeheer Directie Leefmilieu’ zijn gevestigd.
(1)Arthur Maenhout was in 1919 stichter van de NSB (Nationale Strijders Bond). Hij werd de eerste kommandant van het vrijwilligerskorps (van 1943 tot 1947). Hij was directeur en chef van de veiligheidsdiensten in de pannenfabriek van Marke. Hij was tevens bevelhebber van het privaat brandweerkorps van de pannenfabriek.
(2)Baron François de Bethune was burgemeester van 1909, na het overlijden van zijn broer Emmanuel, tot 1921. Toen werd hij opgevolgd door Cyriel De Brabandere (Marke 1860 –Kortrijk 1943)
-‘Marke tijdens de tweede Wereldoorlog’ Michel Faillie en Philippe Delameilleure.
-Persoonlijk archief.
Arthur Maenhout in 1929.
Met de eerste pomp in de Markekerkstraat in 1946.
Boven: L.Verfaille-G.Cagnie-R.Anckaert-M.Dierickx-R.Devos-R.Devos('tSarmatje)-A.Santy-A.Blondeel -A.Derdeyn-J.Verrue
Midden: A.Verfaillie-N.Fillieux-R.Slosse-M.Vannieuwenhuyse-O.Vanhoenacker-R.Verhenne-G.Dekimpe-P.Glorieux-A.Vandaele-A.Holvoet-
A.Vandenbuerie
Onder: R.Debooserie-A.Terry -G.Ferlin-A.Vanackere-H.Ferlin-J.Derdeyn-J.Callewaert-G.Blondeel-J.Dermaux.
Foto 1947 ter gelegenheid van hun eerste kostumen.
Inhuldiging vlag op 22 juli 1951.
Arthur Maenhout - Baron Jean de Bethune-Albert Vanackere- Burgemeester Gabriël De Brabandere.
Onder kommandant Walter Caesens in 1959.
Boven: M.Desmet-J.Vannieuwenhuyse-G.Dekimpe-M.Delabie-E.Declercq-R.Verhenne-W.Gryspeerdt-G.Esprit.
Midden:R.Derom-M.Vervaecke- ? -J.Demeulemeester-N.Fillieux-L.Verfaille-E.Verfaille- ? - A.Maenhout-G.Cagnie.
Onder :J.Dermaux-A.Terry-R.Meganck-W.Caesens-R.Maes-G.Blondeel-A.Blondeel-R.Debooserie.
André Vanneste-Marcel Carette-Maurits Bekaert-Daniël Pauwels(verdoken Roger Debaes)-Georges Van Hauwaert-Palmer Vandermeersch-
Aimé Bekaert- burgemeester Baron Emmanuel de Bethune- Luitenant Ludo Debruyne.
Links luitenant Werner Vanneste - midden: Noël Vanwynsberghe. (foto Roger Faillie)
1976/ Baron Jean de Bethune (midden) schenkt een nieuwe vlag. links: Baron Emmanuel de Bethune.
Rechts: luitenant Werner Vanneste. (foto Roger Faillie).
|