Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (556)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (67)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    17-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als jullie even tijd hebben.. ga dan met mij mee in een ver verleden....

    Vandaag hoorde ik toevallig op de radio iets over de vasten en meteen dacht ik aan mijn jonge jaren waar de vasten nog een vaststaand gebeuren was… Even een overzicht voor zover mijn geheugen nog juist is…

    De vasten die loog er niet om. Die begon meestal met een bisschoppelijke vastenbrief die werd voorgelezen in alle kerken op de zondag die de vasten inluidde. Daarin preekten de bisschoppen vooral boete en gaven concreet aan waaraan hun “beminde gelovigen “ zich te houden hadden en waarvan zij zich moesten onthouden.

    Alles begon feitelijk met Aswoensdag het begin van de 40 dagen durende Vastentijd, die loopt tot en met Paaszaterdag. Op Aswoensdag kregen we het askruisje. De koster had voor de mis oude palmtakjes, die op Palmzondag het jaar ervoor waren gewijd, verbrand en de gitzwarte as ervan op een schaal gelegd. Na de wijding van de as en de besprenkeling ervan met wijwater tekende de pastoor het askruisje met zijn vinger op het voorhoofd van zijn parochianen en we liepen zo een ganse dag rond zonder het kruisje af te vegen want o wee voor wie dat wel deed, je kreeg gegarandeerd een berisping op school! Maar ook volwassenen trokken zo naar het werk. Eigenlijk waren we een beetje fier op dat kruisje!

    Al waren ze thuis niet echt fanatiek praktiserende katholieken, toch werd voor een groot deel het vastenreglement gevolgd! Op vrijdag werd er bij ons nooit vlees gegeten . Wie jonger dan zeven jaar was hoefde niet te vasten maar bij ons was het altijd allen of niet! Dat vond ik niet zo erg, moeilijker was het van dat vastentrommeltje te blijven. Alle snoepjes en andere zoete lekkernijen die we kregen, werden erin gedaan om pas op de zondagen een stukje van te eten. Dat sommige snoepjes in de nabijheid van andere zoetigheid tot een kleverige bal samen klonterden, dat trokken we ons niet aan! Het sparen was een soort sport en het opsnoepen was dat nog meer.

    Nog zo’n topdag was Palmzondag de zondag vóór Pasen, Dan gingen we naar de kerk met een takje palm in de hand dat gedurende de mis gewijd werd. Bij ons thuis stond een grote buxus en zo was het geen probleem om aan een takje te geraken. Daar zaten we dan soms mee te zwaaien tijdens de kerkdienst wat vaak tot een paar strenge blikken leidde van ons moeder! Het hoogtepunt van die viering was het moment waarop de priester de palmtakjes wijdde . We zaten altijd in spanning te wachten wie er wel en wie niet de volle lading van het water dat uit de kwispel van de pastoor vloog, zou krijgen!! Bij ons stak er achter elk kruisbeeld een stukje palm of met andere woorden in elke kamer hing palm want ik geloof dat er overal een kruisbeeld hing ! Er werd ook een takje opgehangen in de hokken waar mijn grootouders dieren kweekten en op het land waar de groenten gekweekt werden. De laatste keer dat ik zo’n stukje palm kreeg was toen ons ma nog leefde. Zij zorgde er elk jaar voor dat iedereen zijn “ voorraad” kreeg.. wat we ermee deden liet ze aan ons over.. maar aan die traditie hield ze vol. Ik heb nog een herinnering aan dat laatste stukje palm.. Ik had er wat teveel van meegekregen en stak het stekje gewoon in de grond en nu staat daar al een mooie buxus die ik omwille van ons ma in ere houd!

    Daarna volgde Witte Donderdag. De betekenis was even stil te staan bij het feit dat in de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag Jezus  door Judas verraden werd en overvallen werd in de hof van Gethsemané. Vlak voordat de Romeinse soldaten hem gevangen namen, ging hij met een paar leerlingen naar deze hof om te bidden. Hij vroeg zijn leerlingen om met hem te waken. Zij vielen echter tot drie keer toe in slaap, waar Jezus erg verdrietig van werd. ,,Konden jullie niet eens één uur met mij waken?”

    Vooral dat laatste was de boodschap die we op internaat meekregen. In shift werd er een ganse nacht gebeden in de kapel en wie zich “ geroepen” voelde, werd midden in de nacht wakker gemaakt om gedurende een uur de plaats van anderen in te nemen. In die tijd heb ik als “ goede gelovige” veel nachtwakes doorgebracht op mijn knieën in een koude kapel!!

    Maar het ergste van al die herinneringen vond ik de viering op Goede Vrijdag . Dat was een dag van streng vasten en de dag van de kruisweg. Omdat die dag kwam op het einde van een trimester, keken we allemaal vol spanning uit naar het moment dat we na 4 of 6 weken internaat naar huis mochten. Het was dan meestal een marteling om eerst nog een paar uur in de kapel door te brengen. Om drie uur in de namiddag verzamelden we in de kapel voor De kruiswegoefening . Al wat ik me daarvan nog herinner zijn de harde rieten stoelen , de tientallen keren dat we door de knieën moesten buigen en dan weer op de knieën gingen zitten en als afsluiter de kruiswegoefening. Een kruisweg is een serie van veertien staties die in een kerk of kapel hangen en de lijdensweg van Jezus Christus in beeld brengen. Alle staties werden aangedaan, erbij stilgestaan en gebeden en als apotheose moesten we dan na een aantal kniebuigingen het kruisbeeld vooraan in de kerk kussen.. Als ik er zo over nadenk dan waren wij even erg geïndoctrineerd als de Moslims de dag van vandaag.

    Goede vrijdag en Paas zaterdag waren dan de topdagen in de kerk met als topmoment de Paasbiecht! Een maal per jaar biechten was één van de 'Vijf geboden van de Heilige Kerk' en voor velen was dat moment vlak voor Pasen. De pastoor en onderpastoor hoorden uren aaneen biecht en telden tegelijk hun biechtelingen, zo wisten ze hoeveel parochianen hun paasbiecht niet hadden gesproken.

    Aan die biechtstoel heb ik enkel onthouden dat het een donkere plek was, afgesloten met een gordijntje en waarin we moesten knielen en wachten tot het schuifdeurtje openging en de priester onze “ zonden “ aanhoordde.  Ik heb het altijd een enge plaats gevonden die vaak rook naar tabak. De manier van biechten en de akte van Berouw werden uit het hoofd geleerd, maar als je een black out had, hielp de priester je wel verder. Wanneer de biechtstoel niet te donker was, hing er soms een spiekbriefje vlak naast het horretje waarachter de priester zat. Over dat biechten alleen kan ik vellenlang schrijven, wat een traumatische ervaring!

    Maar het mooiste voor een kind uit gans die week was natuurlijk Paaszaterdag met in de kerkdienst de terugkeer van de klokken die een paar dagen door een ratel vervangen waren en dan wisten we het.. dat thuis de “klokken “ ook zouden langskomen, nu spreekt men liever over de Paashaas…Dan mochten we weer gewoon eten en snoepen en vooral …dan hadden we vakantie .. tenzij het Paasrapport tegenviel dan namen de klokken een paar paaseieren terug! Vraag me niet hoe die dit deden ..

    Wat een belevenissen die nu enkel nog als herinneringen in mijn geheugen hangen . Met alle respect voor wie dat nu allemaal nog “ praktiseert” maar die” kelk” laat ik al lang aan mij voorbijgaan…

    En toch….. ergens heeft die hele kermiswinkel zijn doel niet gemist.. we werden karaktergevormd op alle manieren en met de rituelen kregen we waarden mee die nu helaas vaak niet meer aan bod komen… Het is dan toch niet allemaal voor niets geweest, denk ik zo!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (13)

    18-04-2014
    Frohe Ostern

    Image and video hosting by TinyPic

    18-04-2014 om 22:11 geschreven door Bernward - DF6JL


    ..

    Lieve schat, dit is het antwoord dat ik van Sennet, Redpoppy heb gekregen op de reactie van Lipske, Mus en Myette.
    Geregistreerd op: 23-9-2004
    Woonplaats: tussen Rupel en Schelde

    BerichtGeplaatst: Vr 18 Apr 2014, 17:05 Onderwerp: Reageer met quote
    Ludovikus,

    net zoals Natoken heb ik geen enkel probleem om uw blog te bekijken, alles ziet er normaal uit.
    zowel met Internet Explorer 11 en Windows 7 als Met Firefox versie 28.

    _________________
    Wees voor iedereen aanspreekbaar,
    en luister naar de mens.(Dom P.Guéranger)
    I Seniorennet

    18-04-2014 om 17:26 geschreven door Ludovikus


    GOEDE VRIJDAG !!!!!

    Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag Goede Vrijdag 18 april en we herdenken dat vandaag om 15 uur Jezus aan het kruis is gestorven om ons ALLEN te verlossen.Om 15 u ben ik bij de laatste rustplaats van mijn dierbaar moederke samen met Haar het kruisgebed gaan bidden.Ik wens Jullie een rustige en een aangename Goede Vrijdag toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

    18-04-2014 om 16:57 geschreven door Jos Vande Ghinste


    Fijn paasweekend biebieke

    Image and video hosting by TinyPic 

      bijna Pasen

    verstopte hazen

    ze gaan de eieren verstoppen

    ik eet de paashaas van chocola

    ik let op een echt haasje in het groene gras

    ik wou dat het nu al Pasen was

    mateke gemoet zeker niet met een ei zitten de klokken komen zeker met eitjes voor je...want volgens mij zijt gij braaf geweest ...en weet je wat ik hoorde op de radio ..als je thuis zo flink gewerkt hebt dat je dan jezelf mag belonen met nen sauna enz...was bij de madamme van de week... men ventje heeft geluk dat ik niet sauna achtig ben  

    knufke ikke

    18-04-2014 om 06:51 geschreven door Jeske


    Bijna weekend blogmaatje ...



    animaatjes-vrijdag-2115499.png

    rwv0.gif


    18-04-2014 om 06:16 geschreven door gita


    17-04-2014
    Vasten

    Bij mij thuis waren ze niet fanatiek en dus herinner ik me niet veel over de vasten... alhoewel ik als kind de oorlog meemaakte en dat was al gene vette toen..; vrijdag visdag dat werd wel in ere gehouden... en die palm kregen we elke jaar bij bobonne in Kalmthout... het askruisje vond ik vreselijk... de hele dag met dat ding op mijn voorhoofd te moeten lopen maar de nonnen waren daar heel streng op dus het moest... niettegenstaande alle goeie voorbeelden ben ik toch uitgegroeid tot een onafhankelijk denkend vrouwmens... ik hou me al lang niet meer aan die tradities... misschien wel spijtig?

    17-04-2014 om 21:01 geschreven door Myette


    PS

    Naar aanleiding van vorig bericht .

    PS. Ik ondervind soms zelf wel moeilijkheden met het blog van Lipske. Kuskes.

    17-04-2014 om 17:26 geschreven door Ludovikus


    ..

    Dat is me gelukkig bespaard gebleven. Ik heb nooit katholiek onderwijs mogen beleven. Heb ik veel gemist?? Dat kan ik moeilijk voor mezelf uitmaken. Wij haden ook wel onze levensbeschouwings lessen, zeden en levensleer genoemd.
    Lieve schat, volgens wat Lipske in haar laatste reactie op mijn blog scchrijft, zit zij mijn blad, het beeld dus, in allemaal stukken die uitelkaar vallen. Wil jij nu nog ens bij mij kijken of je ook wat abnormaals ziet. Volgens jouw laatste reactie is eer toch nits mis mee. Ook Mus heeft normaal gereageerd. AUB lieve schat. Kus.

    17-04-2014 om 17:21 geschreven door Ludovikus


    ...

    al heb ik niet in een internaat geweest,herinner me die periode ook nog goed,en eigen aan die tijd,ik denk dat de mensen toen echt heel hard werden beinvloed door de kerk,maar eerlijk,ik zou die tijd ook niet willen gemist hebben,
    heb je trouwens je voeten al laten wassen,ook nog iets van wiite donderdag he,en niet vergeten...GEEN VLEES MORGEN;want dat is doodzonde he!Kussss!

    eikes_zpsb15d240a.jpg
    nog eventjes en dan...
    eitjes hier,eitjes daar,eitjes overal
    dat wensen Nestje & Lipske jullie toe
    VROLIJK PASEN!!

    17-04-2014 om 16:48 geschreven door lipske


    Alles wat vroeger was heeft je gevormd tot wie je bent lieve Natoken

    Image and video hosting by TinyPic

    Heb met veel interesse je verhaal zitten lezen lieve
    blogvriendin...ja dat zijn we toch geworden meisje.
    De griezels liepen over mijn rug..ben eigenlijk blij
    dat ik anders opgevoed ben, al was er niets mis met
    jouw opvoeding.Ik ga nooit naar de kerk maar ben
    wel gelovig...mijn moeder heeft ons nooit laten dopen
    omdat ze meemaakte dat haar zus trammelant kreeg
    toen ze met een niet katholieke man trouwde.
    Je kent het gezegde wellicht...twee geloven op één
    kussen, daar slaapt de duivel tussen.Ik kreeg de
    gelegenheid zelf uit te zoeken welk geloof ik wilde
    kiezen.Ging naar de Zondags-school..ken je dat?
    Ben ook vroeger wel mee geweest naar de kerk, maar
    vond mijn geloof in de alledaagse dingen.Proberen
    een goed Christen te zijn...en al ben ik niet volmaakt
    ik probeer ieder in zijn waarde te laten en het goede
    te doen.Dat is toch wat onze God van ons verlangt?
    Maar je zult aan jouw strikte opvoeding geen trauma
    hebben over gehouden al zul je de dingen nu anders
    bekijken...het heeft je toch gevormd tot een goed en
    liefhebbend persoontje.En dat kan niet iedereen zeggen
    toch.Lief vriendinnetje...ik wens je heel fijne dagen toe
    en straks een Zalig Paasfeest.Een bloemetje breng ik je
    mee voor de Pasen. Veel liefs en een dikke kus van je
    vriendinneke...Rozemarijn. xx

    17-04-2014 om 16:04 geschreven door roze


    Lieve Donderdaggroetjes
    och Natoken ik herinner me nog zeer goed mijn dierbare ma was zeer christelijk
    Ze is eens zeer boos op mij geweest als de vasten gedaan was moesten
     we onze snoep mee doen naar de klas,
    en ikke had er niet kunnen aan weerstaan
    om onder de baan twee snoepjes uit mijn zakje te nemen
    En als kind was ik dan nog zo dom om het haar te zeggen ami wat die boos
    Image and    video hosting by TinyPic
     
    Sluit nu de ogen
    En ontspan je maar
    Tel van tien tot een
    En denk even na
    Open de ogen
    Wat heeft het leven
    Je al gegeven
    En denk even na
    Ben je tevreden
    Tot op het heden
    Sluit dan de ogen
    En denk even na
    Nikki

    17-04-2014 om 14:51 geschreven door Nikki


    Groeten van Fjak@

    Ja ik ken dat ook nog, gelukkig waren ze thuis wel katholiek maar niet zo dat er palmtakjes hingen, wij hadden een herberg . Op het internaat kregen we natuurlijk ook een kruisje, wel opstandig tegen al dat gedoe moest dat bij mij zogezegd per abuis direct af haha en ik was niet alleen maar wel de eerste ,met mijn arm over mijn gelaat en oef het was weg. Dus waarom die opstandigheid van toen al. Het kamertje naast mij daar sliep een jonge non heel lief en vriendelijk maar ze gaf les in het lager onderwijs en langs Nederlands talige kant dus weinig contact mee.

    Maar wat ik toen niet begreep was dat er elke avond een andere non in haar kamertje kwam en dan was dat een gegiechel en iets dat ik niet begreep volgens mee waren dat zuchten

    dat ze eens de dag dat voorbij was aan elkaar konden vertellen,tot dat ik begreep wat daar op dat kamertje gebeurde. Ja ze waren lesbisch en tot dan toe had niemand mij geleerd wat dat was. Ik heb het dan ontdekt op een chirokamp en dan ben ik daar ook maar weg gebleven want het waren daar men twee beste vriendinnen, tot 's avonds altijd dezelfde naast de andere moest komen slapen zogezegd dat wij teveel taterde. dat laatste had ik uitgeprobeerd en sloppel gezegd en daarna niks meer en toch moest die andere weer daar gaan slapen en idem geluid dan op het internaat. Ik was er niet bij op een kamp dat er weer zo'n gegiechel was dat er iemand stil het licht terug aanstak en ze lagen daar bloot wat toen nog taboe was.

    Maar dan ben ik beginnen op te zoeken wat dat kon zijn, en neen geen paniek ik heb dat toen begrepen, alhoewel ik toen al stiekem een oogje had op mijne W. begreep ik dat er ook andere gevoelens waren en had daar van jongs af begrip voor.Dan heb ik aan mijn ma gevraagd of dat ook met jongens zo kon zijn,  dat was wat anders van waar kon je daar nu mee af, maar ik moest het weten ,ons ma heeft toen al zwetend ja gezegd en spreekt daar met niemand over. Ik had een geheim dus dat ik jaren voor mij moest houden, oef dat het nu al jaren geen taboe meer is. Alhoewel het voor jongere nog altijd moeilijk is om de waarheid te zeggen tegenover hun ouders en voor de ouders nog altijd even slikken is maar gelukkig geen taboe meer is.

    Dus ik was niet fier op dat kruisje en ben heel christelijk opgevoed en droeg altijd een scapulier van een heilige die plotseling door de paus werd afgeschaft daar heeft men geloof een deuk gekregen de scapulier heb ik nog niet uit geloof wel van een non gekregen die naar Bolivia is getrokken om goede werken te doen Mère Dominique de brave dame is er ook overleden.

    Zie je Natoken wat zo'n kruiske allemaal teweeg brengt in mijn engelengeheugen.

    Fjak@ en Pucky met een likje.

    17-04-2014 om 10:59 geschreven door Fjak@


    Nen goeie mergent van mij uit Retie

    Image and video hosting by TinyPic

    Ik zie de kartonnen doos nog staan van voor in de klas, wat zouden de zusters ermee gedaan hebben...stiekem het hoekje ingekropen ...

    al die blummekes ken ik mateke ze staan ook te bloeien in men hofke...af en toe kan ik niet op nen naam komen...maar die valt me dan achteraf wel te binnen...

    Wat de toekomst ook brengen moge,
    blijf altijd een optimist.
    je kunt niet meer doen dan je best,
    wie of wat ook het lot beslist.

    Jeske

    17-04-2014 om 05:57 geschreven door Jeske









    Laatste commentaren
  • Dag Nancy (Tiny en Ans)
        op
  • haha , lijken me allemaal wat ---- en rood is zo hebberig ? dus geen drankjes voor mij ---smile ! wel blij dat het gisteren hier een bijzonder mooie dag was !! vandaag weer regen (ani)
        op
  • Dag Natoken (Monique)
        op
  • Hezký večer. (flora173)
        op
  • Geef mij maar groen Natoken (mariska)
        op
  • geniet van een gezellige zondag ! (meeuw)
        op
  • Fijne zondag (Jan en Elena )
        op
  • Endlich Frühling (Bernward DF6JL)
        op
  • Goedemorgen blog vrienden (Dirk)
        op
  • Hallo lieve Nancy fijn weekend gewenst ....knuffies xxx (Lenie)
        op
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!