Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (564)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (70)
  • poëzie (166)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    09-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor de meisjes van toen....

    Ik las bij Ani iets over Verkademeisjes en wist niet goed waarover het ging. Uiteindelijk vond ik bij Loewiesa waar het allemaal rond draaide. De link naar beide blogs vinden jullie hier onder favorieten en dames ... bedankt voor de inspiratie!

    Ik citeer hier een paar zinnen uit Loewiesa's logje om mijn logje duidelijk te maken.
    "Verkade bestaat 125 jaar. Deze koekjesfabrikant was een van de eerste werkgevers die vrouwen in dienst nam. De lokale bevolking bekeek deze werkende vrouwen met schuine, argwanend ogen en de reputatie van de Verkade werkneemsters was dan ook snel gemaakt, het zouden sletten zijn die zich niet gedroegen zoals het hoorde".

    Het moet moed en lef gevraagd hebben om in een mannenwereld van die tijd tegen de stroom in te gaan zeker als je weet wat er toen aan de meisjes geleerd werd.

    Ik geef jullie hier een paar citaten uit een huishoudkundeles van toen....
    Een goede raad dames.. leg de deegrol buiten het bereik en sta er op dat manlief je nu beter even niet voor de voeten loopt..:wink:



    Les 1:
    Breng orde op zaken....

    Maak nog een laatste ronde door de voornaamste kamers van het huis voor je man thuiskomt. Leg de rondslingerende schoolboeken, speelgoed en papieren op hun plaats en neem nog vlug even het stof af! Breng het geluid op een minimum niveau... Schakel bij zijn aankomst de wasmachine, de droogkast of de stofzuiger uit. Probeer de kinderen kalm te krijgen. Wees blij hem te zien. Verwelkom hem met een warme glimlach en toon je bereidheid om hem te bevallen!

    Les 2:
    Luister naar je man...

    Het zou kunnen dat je een dozijn belangrijke zaakjes aan hem wil vertellen, maar daarvoor is zijn thuiskomst niet het geschikte moment. Laat hém eerst spreken, zijn onderwerpen kunnen belangrijker zijn dan die van jou!! :shock:

    Les 3:
    Maak dat het eten klaar is
    ...
    Maak de zaken op voorhand klaar, de avond voordien als het moet, zodat een heerlijke maaltijd hem opwacht als hij terug keert van zijn werk. Het is een vorm van duidelijk maken dat je aan hem hebt gedacht en je bezorgd bent over zijn noden. De meeste mannen hebben honger als ze thuis komen en het vooruitzicht op een stevige maaltijd (vooral als het hun lievelingskostje is) maakt deel uit van de noodzakelijke warme verwelkoming.

    Les 4:
    Maak nooit je beklag als hij laat thuis komt...

    Klaag nooit als hij laat thuis komt voor de maaltijd of zelfs als hij de hele nacht wegblijft.  Bekijk het als kleinschalig in vergelijking met wat hij heeft moeten doorstaan gedurende de dag. :evil:
    Installeer hem comfortabel. Vraag hem zich te ontspannen in de zetel of te gaan rusten in bed. Maak een warme of frisdrank klaar. Schud de kussens op en stel voor zijn schoenen uit te trekken.:!:
    Spreek hem aan met een zachte, vredelievende en plezante stem. Stel hem geen vragen wat hij heeft gedaan en twijfel nooit aan zijn oordeel of zijn rechtschapenheid. Denk er aan dat hij de meester is in huis en uit deze functie zal hij steeds zijn wil uitoefenen met eerlijkheid en waarheid.
    Wanneer hij klaar is met eten, ruim de tafel af en doe vlug de afwas Als je man vraagt om te helpen, wijs zijn voorstel af want hij zou zich kunnen verplicht voelen om het steeds weer te doen en na een zware dagtaak heeft hij geen nood aan extra werk. ( Mijn deegrol begon bijna te smeken om in actie te komen :lol:).
    Zet hem aan om zich aan zijn favoriete bezigheden te wijden. Toon je interesse hiervoor zonder hem het gevoel te geven dat je op gelijke voet komt op zijn gebied. Als je zelf kleine bezigheden hebt, doe ze zonder praten en storen, want zijn interesse punten zijn meestal belangrijker dan die van de vrouw. :evil::twisted:

    Uiteindelijk de avond.
    Breng het huis in orde zodat het klaar is voor de volgende morgen. Denk er aan eventueel een ontbijt op voorhand klaar te maken. Het ontbijt van je man is uiterst belangrijk als hij op een positieve manier zijn zware dagtaak moet aanvatten.
    Eenmaal dat jullie in de slaapkamer zijn aangekomen maak je je klaar om zo vlug mogelijk in bed te komen. Niettegenstaande de vrouwelijke hygiëne een grote rol speelt, mag het niet de bedoeling zijn dat uw man de rij moet doen om in de badkamer te komen, zoals hij moet doen om zijn trein te halen. Zorg er echter wel voor dat je het beste voorkomen hebt als je gaat slapen. Tracht een voorkomen te hebben dat innemend is zonder uitdagend te zijn. Als je een nachtcrème moet aanbrengen of krulspelden, wacht tot hij slaapt want het zou hem kunnen ergeren bij het zien van een dergelijk schouwspel net voor hij slaap.
    :lol::lol::lol:
    Wat de intieme relaties betreft met je man, het is heel belangrijk je te herinneren wat jullie elkaar beloofden bij het huwelijk en voornamelijk de belofte van gehoorzaamheid. Als hij van oordeel is onmiddellijk te willen slapen dan zal het zo zijn. Te allen tijde word je geleid door de wil van je man en oefen je op geen enkel moment druk op hem uit om hem tot een intieme relatie te stimuleren.:wink:
    Als je man minder normale handelingen voorstelt,gedraag je gehoorzamend en lijdzaam maar geef je eventueel ongenoegen aan door een stilzwijgen. ( Hier lag ik slap als ik eraan denk dat dat ongenoegen in stilzwijgen moest gebeuren! Jongens, jongens dat lukt bij mij enkel als ze mij muilbanden.. Voor diegenen die dat niet kennen dat is zo'n masker voor de mond van de hond om hem koest te houden!!)
    Het is waarschijnlijk dat je man onmiddellijk zal inslapen. Breng je kledij weer in orde, breng je schoonheidsproducten aan alsook je haarverzorging. Nu mag je de wekker zetten om zeker even voor je man op te zijn in de morgen. Zo kan je hem een kop thee maken tegen dat hij wakker wordt.

    Ik weet niet goed hoe mijn gemoedstoestand te omschrijven toen ik dat hier las. Het schommelde tussen gieren en hevig protest maar het gieren had duidelijk de bovenhand omdat ik mezelf " een beetje" ken en weet hoe ik zou gereageerd hebben tijden die lessen!!

    Ik kom ook uit een tijd waar de wil van ons pa zijn wet was en dat wisten we allemaal, ma inclus. Maar als full time werkende vrouw ( zelfstandige kapster) heeft ze op haar manier haar plaats opgeëist in zijn mannenwereld. Zij was "ons Verkademeisje".
    En ons pa... hij krijgt toch krediet hoor want hij was diegene die er op stond dat we verder studeerden en een diploma behaalden. Ook hier hadden we niet veel keuze. Maar dat heb ik hem nooit kwalijk genomen!


    Ik hoop hier een paar pittige reacties te krijgen en zit nu al te snuiven als ik aan bepaalde blogvriendinnen denk!! :-D


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (11)

    10-05-2011
    ..
    Bij ons hier worden die regels nog altijd strikt toegepast!   (en als ge dat niet gelooft, dan maak ik wel eens iets anders wijs)



    10-05-2011 om 13:30 geschreven door bojako


    Goedemiddag Na

    Prachtig zo'n tekst; En het ergste is ik geloof het nog ook!

    En sommige mannen zouden het hier nog mee eens zijn ook. (denk ik, ben ik bang)

    Bij mij thuis waren de rollen strikt verdeeld, en ik heb er mee moeten afreken. zonnige groetjes uit Henegouwen

    n38aci.png

    10-05-2011 om 12:59 geschreven door Loewiesa


    09-05-2011
    Je zou bijna denken dat het over het jaar 1860 ging....en wie stelde dat boekje op ? just....we zitten terug in de Tsjevenhoek....miljaarde


    Een aangename week toegewenst vanwege Amor Fati !
     

    Wie een goed humeur bewaart, wordt veel last en zorg bespaard.

    Matigheid met eten bevordert een gezond lichaam, matigheid met mensen bevordert de gemoedsrust


     

    paardenkoetspraha.jpg

    09-05-2011 om 20:27 geschreven door Amor Fati


    haha
    Tja dat heb ik nog eens ergens gelezen en moet er nog altijd "hartelijk" mee lachen... jawadde... mijn vader was helemaal geen despoot maar ik heb la mamma eigenlijk nooit horen tegenpruttelen als hij eens iets wilde... zo bleven de huwelijken wel in stand... en ik volg hun voorbeeld (lol)

    09-05-2011 om 19:08 geschreven door Myette


    Fjak@
    Als ze mij zo'n regels hadden voorgelegd voor mijn huwelijk 'k was nooit getrouwd dan. Nu bij ons thuis was het wel mijn moeder die alles regelde en zij heeft dat prima gedaan als zelfstandige.
    Nu heb ik wel gelachen bij dat lezen van al die regels
    De uitleg waar je de  Halloumi kaas vind heb ik nu op men blog aan gepast want daar is veel vraag achter.
    Groetjes Fjak@

    09-05-2011 om 18:59 geschreven door Fjak@


    paz en thea reageren goed ( smile )
    ik denk dat je mijn gedacht daarover al kent bij ons thuis was mijn vader de " leiddraad " maar geen despoot , mijn moeder sloeg de noten aan ! onze tak van de familievrouwen was een heel zelfstandige tak , zelfredzaam ook !
    ik moet vooral lachen met dat " zijn schoenen uit trekken 's avonds ", bij ons thuis was dat omgekeerd , en 'k moet zeggen , met liefde

    meisje , niet te druk maken voor morgen , misschien valt het mee .... liefs

    09-05-2011 om 14:01 geschreven door ani


    regels
    Jaja, als elke vrouw die regels volgde, hielden de huwelijken natuurlijk ook beter stand dan tegenwoordig...Tijd om deze wijze raadgevingen terug in te voeren
    Alle gekheid op een stokje; deze tekst had ik her en der al wel gelezen en ik betwijfel of hij origineel is en dus werkelijk uit een huishoudboek komt. In de geest komt het overeen met wat zo'n 50 jaar geleden gebruikelijk was, maar volgens mij zijn de richtlijnen toch iets te specifiek (zeker het laatste gedeelte) en door een "moderne" schrij(v)(fst)er opgesteld. Mijn excuus als ik het mis heb hé Natoken! Voor wat de "Verkademeisjes" betreft : toen mijn moeder jong was, werden fabrieksmeisjes inderdaad als sletjes aanzien door de kleine burgerij waartoe haar ouders behoorden. Moeke en haar zusters moesten na hun schooltijd braafjes thuis blijven wachten tot de prins op het witte paard langskwam. In haar geval was het een arbeiderszoon met ambities, ze zijn ondertussen 63 jaar getrouwd en pas de laatste jaren zien wij Moeke haar onderdanigheid afleggen en assertief worden. Een mens is nooit te oud om te leren! kuskes

    09-05-2011 om 10:10 geschreven door paz


    Tja, die huishoudschool he ...

    die heb ik nooit gevolgd.
    En nu pas begrijp ik waarom het er in ons huidhoudentje heel anders aan toe ging.
    Hahaha!

    Ooit kreeg ik een spreuk van manlief, die luidde:

    "This house is clean enough
    to be healthy 
    and durty enough
    to be happy"

    Je snapt dat dit bij ons beter paste dan al die regeltjes van zo'n huishoudschool.
    Die spreuk heeft hier trouwens nog steeds een ereplaatsje in huis.

    09-05-2011 om 09:06 geschreven door thea


    Goedemorgen deze morgen Nanneke


    de maandag... blues ...
    het ritme dat herbegint op deze maandagmorgen
    en herinnert aan mooie uren met de kinderen gisteren op moederdag ...
    samen lekker de pootjes onder tafel meer moet dat niet zijn ...
    om gelukkig te zijn !...ik heb die al een paar keer gelezen op de scheerkalender dit jaar...gelukkig zijn er dolle mina's geweest ! ...nu ben ik weg men boekentasje staat klaar



    Image and video hosting by TinyPic




    Een knuffel voelt zo fijn
    Een knuffel voelt zo goed
    en knuffel omdat het mag
    en niet omdat het moet
    Dikke knuff.. Jeske

    09-05-2011 om 07:22 geschreven door Jeske


    Mooie week !

    Image and video hosting by TinyPic

    Ik wens jou een mooie dag..
    en dat de zon ook vandaag
    weer volop schijnen mag..

    LIEFS MIA

    09-05-2011 om 01:13 geschreven door Mia


    Een fijne start alweer nieuwe week.

    Wens je een mooie ,nieuwe week zonder zorgen

    Warme groetjes uit Hasselt.

    Image Hosted by ImageShack.us
    .

    09-05-2011 om 00:37 geschreven door bompa harry









    Laatste commentaren
  • Hey Nancy, nog ene fijne vrijdag. (eddy meuris)
        op Apenverdriet
  • Dag Natoken ,, (Ingrid )
        op Apenverdriet
  • Wens u nog een hele fijne dag (Dirk)
        op Apenverdriet
  • Apenverdriet (Maarten)
        op Apenverdriet
  • fijne nieuwe dag Nancy ! (meeuw)
        op Apenverdriet
  • Heel speciaal Nancy. (eddy meuris)
        op Apenverdriet
  • Mooie boom (Jan en Elena )
        op Apenverdriet
  • Dag Nancy ja de wind was fris en zo krijgt ge de kletsen hopelijk veel beter (Roosje)
        op En nu even bekomen
  • tja (ani)
        op En nu even bekomen
  • Zorg nu maar voor jezelf! (Maarten)
        op En nu even bekomen
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!