Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (555)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (67)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    31-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben jij bijgelovig?
    Waarom ik hier over begin? Ons hummeltje moet vandaag binnen om onder volledige narcose een cortisone spuit te krijgen in het knietje en enkeltje dat reeds aangetast is door de reuma en oma zal dan maar een kaarsje aansteken zeker? Niet dat ik gelukkig ben met de ingreep maar de situatie is zo dat er niet meer kan gewacht worden met de ingreep want anders krijgt ze problemen met de gelijke groei van de twee beentjes. 
    Wat dat kaarsje betreft, een overblijfsel van thuis uit , ons ma deed het ook altijd als er ergens extra steun nodig was!! Bijgeloof of niet?

    Bijgeloof is wijdverspreid en we zijn er bijna allemaal vatbaar voor. Hoe rationeel je ook bent, de neiging om een kaarsje te branden, hout vast te houden of één van de honderden andere dingen te doen om geluk af te roepen of ongeluk af te wenden is soms erg groot.
    Bijgeloof is irrationeel – maar eigenlijk ook wel logisch. Bijgeloof is een vreemd en interessant gegeven. We zijn er bovendien allemaal gevoelig voor en we hebben allemaal onze eigen kleine eigenaardigheden op dat vlak.
    Wie een paraplu meeneemt, zorgt ervoor dat het minder snel zal regenen; wie hout vasthoudt, vermijdt een slechte afloop; wie het over files heeft als de weg vrij is tijdens de spits, zal 5 minuten later in een verkeersopstopping terecht komen; als je kat niest, brengt dat geluk; als je neus kriebelt, mag je goed nieuws verwachten...

    Rationeel gezien weten we dat bijgeloof niet ‘echt' is. En toch zegt ons gevoel iets anders. Waarom?
    Onze hersenen gebruiken een techniek om de waarschijnlijkheid te berekenen, waarbij een negatieve uitkomst meer mogelijk geacht wordt dan een positief resultaat. We zien dus sneller een oorzakelijk verband als iets slecht afloopt dan wanneer iets goed uitdraait. Vandaar dat we sneller denken 'zie je wel, ik had die paraplu moeten meenemen, ik had de weergoden niet mogen tarten' dan 'tja, ze hadden regen voorspeld dus het was sowieso gebeurd'.  Buikgevoel versus hoofd.
    Onderzoekers stellen dat we allemaal een neiging hebben tot het ontwikkelen van bijgeloof, maar dat we, als we uit een rationele cultuur komen, die ideeën daarna rationaliseren en beseffen dat dit niet gegrond is. Gelukkig maar. Al doen we nog steeds een wens als we in één adem alle kaarsjes uitblazen op onze verjaardag!

    Ben jij bijgelovig?

    Jij weet heel goed welke dingen ongeluk brengen. Je weet alles over hoefijzers, klavertjes vier en vrijdag de dertiende. Je zal nooit onder een ladder lopen, en zwarte katten zijn uit den boze. Je hebt soms je twijfels over wat toeval is of wat niet. Je hebt wel een paar voorwerpen die volgens jou geluk brengen, maar als je die kwijtraakt is dat ook geen ramp.
    Als het vrijdag de dertiende is hoop je 's ochtends dat je niks zal overkomen, maar je gaat niet extra opletten. Vrijdag de dertiende is voor jou een dag zoals alle andere. Je gaat er niet extra voor opletten en al zéker niet thuisblijven.
    Geld in een wensput gooien is geldverspilling en zwarte katten zijn even schattig dan die in een andere kleur. Je staat lekker met je beide benen op de grond!
    Gezond gemiddeld dus!

    Laten we eens een paar gevallen samen bekijken en zeg dan zelf wat je ervan gelooft…..

    Het hoefijzer
    Hoefijzers brengen geluk, zeker boven de voordeur. De open kant moet wel naar boven want anders valt het geluk eruit.
    Een gevonden hoefijzer gooi je over je linkerschouder, daarbij mag je een wens doen. Niet omkijken! Dat brengt ongeluk en de wens komt dan zeker niet uit.
    Er zijn verschillende verklaringen voor het hoefijzer. Het hoefijzer met de open kant naar boven zou een C vormen, van Christus. De vorm van het hoefijzer zou lijken op een halve maan, in veel culturen het symbool voor geluk.

    Niet onder een ladder lopen.
    Wie loopt nog vrolijk onder een ladder door?
    Er is ooit eens onderzoek naar gedaan, 70% van de deelnemers probeerde het te voorkomen. De ladder, de weg en de muur vormen (met een beetje fantasie) een driehoek. De driehoek staat voor de Heilige Drie-eenheid en het is oneerbiedig om daar doorheen te lopen. Daarnaast is de ladder het symbool voor zielen die naar de hemel opstijgen. Zielen die je zeker niet mag storen op zo’n belangrijk moment.
    Om al het onheil af te zweren moest je de vingers gekruist houden en over de linkerschouder spuwen.

    Hoe kwam men aan die gekruiste vingers?
    Wanneer je toch redelijk gelukkig onder een ladder door wilt komen moet je twee vingers kruisen. De middelvinger over de wijsvinger, het liefst van je rechterhand.
    Je vingers kruisen voorkomt veel onheil. De meest waarschijnlijke verklaring is dat de vingers letterlijk een kruis vormen. Het kruis is een enorm positief symbool. Een kruis beschermt ons tegen rampspoed ook tegen ontmaskering. Bij het liegen de vingers kruisen schijnt prima te werken.

    Klavertjevier
    Een klavertjevier brengt geluk. Wanneer je het klavertje doorgeeft brengt het zelfs dubbel geluk. Het is bijna een universeel geluksbrengertje.
    Het is niet helemaal duidelijk waarom het plantje over de hele wereld aanhangers heeft. Misschien heeft het te maken met de vorm, het lijkt een beetje op een christelijk kruis. Maar ze brengen geluk en niet zo’n klein beetje ook.
    Wanneer een meisje een klavertje in haar schoen stopt dan trouwt ze met de eerste man die ze tegenkomt.  Mensen die een klavertje bij zich hadden, konden niet worden bedrogen en waren helderziend .
    Er zit een grote ‘maar’ aan al dit geluk, een klavertjevier geeft alleen voorspoed wanneer je het zelf hebt gevonden. Dus het geluk uit de handen van een andere plukker rukken heeft geen enkele zin.

    Even afkloppen
    Wanneer je het hebt over geluk, moet je het toch even afkloppen, want stel je voor.
    Afgelopen maanden geen griep gehad……..even afkloppen. Het werkt alleen op onbehandelde houtsoorten, op een blank gelakte tafel afkloppen heeft geen enkel effect, tenminste dat zegt het bijgeloof. Bomen hebben van oudsher een magische lading, woningen van de goden in de Germaanse cultuur. Hout aanraken, dus eigenlijk de boom, was een soort eerbewijs aan de goden. Wanneer je iets van de goden wilde moest je de stam aanraken of nog liever omarmen. Hadden de goden je verzoek gehonoreerd dan moest je op de stam kloppen als dank.

    Drie keer niezen
    In de eerste plaats, waarom zeggen we ‘gezondheid’ wanneer iemand niest?
    Vroeger geloofde men dat de ziel bij een niesbui, heel even, het lichaam verliet. Iedere rondzwervende demon had even de kans om het lichaam in te nemen. De persoon zelf moest dus iets zeggen om de ziel zo snel mogelijk weer naar het lichaam te brengen.
    In andere verhalen zegt men ‘gezondheid’ om de demonen in de war te brengen. Maar niezen is meer.
    Drie keer niezen geeft een zonnige dag.
    Wanneer iemand op een schip aan bakboord niest dan wordt het een slecht reis.
    Tijdens een huwelijksceremonie niezen brengt ongeluk.
    Wanneer je eenmaal niest mag je een wens doen, tweemaal niezen voor een zoen en drie keer niezen?

    Bedenk dat zelf maar…
    Ken jij nog zo’n vormen van bijgeloof , ah neen, jij bent niet bijgelovig of toch een beetje?


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (10)

    31-05-2011
    neeeeeeeeeeeeeee
    Nancy schat... het is wel een ellende niet... wat die cortisone betreft... dat is wel waar wat men hier zegt maar van enkele keren zal ze nog niet direct verslaafd worden of moddervet worden en als het moet om de pijn weg te nemen moet het maar nietwaar... misschien groeit ze er wel uit of vinden ze een nieuw geneesmiddel uit binnen korte tijd... de medische wereld staat niet stil... sterkte voor jullie en tot vrijdag misschien?
    Wat bijgeloof betreft... ik ben on-bijgelovig... als ik hout afklop of zoiets stoms is het meer voor de grap want geloven doe ik er niet in.

    31-05-2011 om 20:48 geschreven door Myette


    Hè, hè
    wat heb ik mijn hart weer kunnen ophalen om al de berichten te lezen, die ik achterstond!
    Om overal op te reageren, lukt me niet, maar dat bijgelovige gedoe zit een beetje in onze genen denk ik. En toch als ik bijvoorbeeld een zwarte kat zie, die ik trouwens heel mooi vind, dan denk ik wel eens: wat moet de mensen dan overkomen, die eigenaar zijn van het beestje!. Het is toch te gek om los te lopen. Dus proberen om het allemaal rationeel te benaderen en als dat een beetje lukt, is het al OK , vind ik dan toch!;-))
    Toi, toi, toi voor je kleindochtertje en ik zou ook een kaarsje branden, zeker weten! Baat het niet dan schaadt het niet. En ik duim in elk geval.
    Knuffel van Michelly

    31-05-2011 om 16:57 geschreven door Michelly


    ..
    Wel ik ben zo bijgelovig als ieder ander, en daarom ben ik speciaal even buiten gegaan in de regen, heb mijn armen rond de dikke stam van de treurwil geslagen zover ik kon, er nog een tiental keer op geklopt, en gewenst dat je lieve moedige kleindochterje geen pijn van de spuit zou voelen en dat het weer helemaal goed met haar zou komen.
    En nu maar hopen....
    Tot vrijdag.
    115f75f104vsf2.gifVan Ludovikus&Lea.

    31-05-2011 om 16:21 geschreven door ludovikus


    ..
    alle bijgeloof terzijde ... ik geloof wel dat de gebundelde geestelijke kracht van vele mensen samen op hetzelfde ogenblik zou kunnen leiden tot een grote verandering.   Ik bundel dus vandaag mijn geestelijke kracht met die van u en vele anderen en zend die richting kleindochtertje in de hoop dat het haar zal helpen.



    Noëtiek is een new age beweging die vertaald denkleer betekent en is afgeleid van het Griekse woord noetikos hetgeen betekent vanuit een ethische geest. De definitie van Noëtische Wetenschappen wordt op verschillende manieren uitgelegd, maar gaan alle over de kracht van de menselijke geest als volgt: Noëtische Wetenschap is de leer waarbij ervan uitgegaan wordt dat mensen door middel van een bundeling van hun geestelijke vermogens macht kunnen uitoefenen op de materie.

    dikke smak van Jack

    31-05-2011 om 10:36 geschreven door bojako


    kaarsje branden
    Nergens zoveel bijgeloof als in het theatermilieu...En wees maar zeker dat zelfs ik-de grote ongelovige-daar rekening mee houd, al is dat dan om anderen, die wèl bijgelovig zijn niet overstuur te maken. Om een klein staaltje te geven : schoenen nooit op een tafel of stoel zetten (en in de wirwar achter de coulissen is dat niet altijd een evidentie), anjers geven aan een actrice brengt ongeluk, nooit-ofte-nimmer fluiten in het theater(heb daar een beer van een vent eens helemaal hysterisch van weten worden), je mag spelers geen succes wensen, maar wel "merde" of "breek een been" of "toi-toi-toi", even spuwen (of doen alsof) over de linkerschouder van de acteur mag ook... Voor al deze bijgelovige gebruiken bestaat een verklaring in de geschiedenis, maar weinigen denken daaraan als ze voor een voorstelling staan.
    Steek jij je kaarsje maar aan, Natoken, het is een teken dat je intens en hoopvol aan je schatteboutje denkt. Dat het opperbest mag verlopen, wens ik jullie van harte! dikke kus

    31-05-2011 om 10:08 geschreven door paz


    ik ben het niet ...ik ben het wel ...ik ben het niet
    Maar ik zal ook een kaarsje branden mateke ...+ men duimen gebruiken ! steeunknufke oma ...van een oma

    31-05-2011 om 10:01 geschreven door Jeske


    Fjak@
    Goede morgen Natoken,

    Neen ik denk toch niet dat ik bijgelovig ben , eigenlijk te realist om in zoiets te geloven.
    Nu cortisone neemt de pijn weg maar geneest niks en het kind gaat er later dik van worden , zelf meegemaakt met vrienden die ook niks anders dan door zogezegd cortisone konden geholpen worden. Als dit niet meer verdoofd dan moet de patient maar afkicken van die cortisone
    want iets anders verdoofd niet meer. Ja ik ben er hard in maar cortisone geneest niet. Ik schrijf dit niet om jullie te kwetsen ver van juist omdat ik zo aan het kind denk pen ik het toch nogmaals neer.
    Natoken , sorry hoor maar uit de grond van men hart wens ik het allerbeste voor het lieve hummeltje.
    Fjak@
     

    31-05-2011 om 09:58 geschreven door Fjak@


    Dag Natoken
    Ik denk dat ik soms best wel bijgelovig ben. Soms gooi ik het zelfs op een akkoordje met "hogere machten".  Maar dat is weer een ander verhaal.

    Groetjes van moi

    31-05-2011 om 09:57 geschreven door Loewiesa


    Bijgelovig
    Op de eerste plaats: Heel veel sterkte met de kleine meid en ook voor ouders en grootouders.
    En over bijgelovigheid ... ik geloof bij sommige dingen dat er wel een kern van waarheid inzit, maar ben ik dan bijgelovig???

    31-05-2011 om 08:52 geschreven door thea


    bijgeloof ?
    ik denk dat " dat " nog vooral uit de tijd komt van de verhalen rond de haard !toen de mensen nog buurten en de paster nog macht had !ze hielden elkaar bezig met straffe verhalen op donkere avonden ( ? ) en gaven het door aan hun kinderen ? lees maar de verhalen van de oude schrijvers over donder en bliksem , en spoken en ...BR> ikzelf ben te nuchter , heb geen enkele invloed van zulke zaken gehad en het dus ook niet kunnen doorgeven
    kaarsen werden bij ons thuis nooit gezet , mijn wijze moeder wist dat je iets zelf moest oplossen

    31-05-2011 om 08:19 geschreven door ani









    Laatste commentaren
  • Dag Nancy (Tiny en Ans)
        op
  • Gezellige woensdag (Jan en Elena )
        op
  • Heel jammr voor al die fruitbloesems! (Martin)
        op
  • Aangename midweek wens ik jou lieve Nancy.... (Rebecca)
        op
  • Dag Natoken,, (Ingrid.)
        op
  • Hallo lieve Natoken fijne avond gewenst xxx (Lenie)
        op Yes..
  • Groetjes van mij (annie)
        op Yes..
  • Dag Natoken;; (Ingrid.)
        op Yes..
  • zondagsgroetje Natoken (mariska)
        op Fijn weekend iedereen!
  • Goedemorgen (Dirk)
        op Fijn weekend iedereen!
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!