Het is een klassieker: een Nijlcruise van Luxor naar Aswan. Egypte zien vanaf het dek van een cruiseschip. Dagen luieren aan boord en af en toe een tempel ontdekken.
Drieduizend jaar terug in de tijd stappen. Luxor, Karnak, Memnon, Hatsjepsoet, Esna, Kom Ombo en Edfu. Moe van al die tempels? Dan zijn er alternatieven.
De Nijl, andere stijl.
Met de feloeka in Aswan
In Aswan kan je het luxecruiseschip even inruilen voor een feloeka, de typische rivierbootjes met hun driehoekige zeil. De meeste tochtjes gaan naar het Kitchnereiland met zijn botanische tuin of varen rond het Elefantina-eiland, dat zo genoemd werd vanwege zijn olifantvormige rotsen.
Maar als je verder stroomopwaarts vaart, richting oude dam, kom je aan de vroegere watervallen, die nu voorgoed getemd zijn.
Hier bevindt zich een klein natuurreservaat, waar vogels te spotten zijn. Langs de oevers bevinden zich ook typische Nubische dorpjes.
Deze donkere Egyptenaren kwamen in de buurt van Aswan wonen nadat hun oorspronkelijke dorpen door het water van het Nassermeer werden verzwolgen. We meren aan bij een restaurantje dat tegen een grote zandduin is gebouwd.
Op de westelijke Nijloever tegenover de stad Aswan reikt de woestijn bijna tot aan de rivier. We krijgen een Nubische koffieceremonie en een typische maaltijd met lam en couscous voorgeschoteld. Het uitzicht op de Nijl is gratis.
Op de kade in Aswan word je vast aangesproken door schippers die een feloeka hebben. Goed de route en de prijs afspreken, is de boodschap. Ongeveer 25 euro per persoon.
Zweven over de NijlDe Nijl zien vanuit de lucht. 's Morgens vroeg worden we met een bootje over de Nijl gezet. Daarna volgt een korte rit met een busje naar een open vlakte, waar de ballon wacht.
Na een aantal veiligheidsinstructies blaast de piloot met de branders leven in de ballon en ga je langzaam omhoog. In de lucht zie je pas echt waarom Egypte een geschenk van de Nijl wordt genoemd. Een brede, groene strook langs beide kanten van de rivier mondt abrupt uit in de okergele woestijn en kale bergen.
Naarmate de zon hoger klimt, tekenen de contouren van de tempels en bezienswaardigheden zich scherper af. Onder ons ontwaren we de kolossen van Memnon, het Ramasseum en de fortachtige graftempel van Ramses III. In de verte zien we ook hoe de terrassen van de graftempel van Hatsjepsoet gebouwd werden tegen de Thebaanse heuvels. Onze piloot Ahmed laat de ballon soms zakken, zodat we rakelings over de gewassen scheren. Mensen in de dorpjes op de westoever wuiven naar ons. Als we een halfuurtje later een zachte landing maken, komt de plaatselijke jeugd aanhollen. Ook voor hen zijn de ballonvaarten een hele belevenis.
Een ballonvlucht duurt een goede twee uur en kost bij Magic Horizon Balloons 90 euro per persoon. Inbegrepen: de transfers van en naar de boot, de ballonvaart, water en thee aan boord. Reserveren via e-mail:
booking@magic-horizon.com. Je kan ook aan boord boeken bij de gids.
Kunstenaars van de farao
Voor wie de graven en de tempels van de farao's op de westoever van Thebe al gezien heeft, kan een bezoekje aan Deir al-Medina een mooi alternatief zijn.
Dat was het arbeidersdorp waar de ambachtslieden en kunstenaars die werkten in het Dal der Koningen woonden. Franse archeologen hebben de grondvesten van 68 huizen blootgelegd. Het dorp kan je zien van op een hoogte, maar is zelf niet toegankelijk.
Deir al-Medina is vooral interessant voor diegenen die iets willen te weten komen over het dagelijks leven van de oude Egyptenaren. Iets buiten het dorp is ook een begraafplaats ontdekt. Heel mooi is het graf van Sennedjem, dat kleurrijke muurtekeningen heeft van begrafenisrituelen.
Hoewel veel kleiner dan de laatste rustplaatsen van de farao's, is dit graf toch ook indrukwekkend. Bovendien is het er veel minder druk dan in de Vallei der Koningen.
Deir al-Medina ligt tegen de Thebaanse bergen, tussen het Dal der Koninginnen en de graftempel van Hatsjepsoet. Deze uitstap is meestal niet inbegrepen in de klassieke bezoeken aan de westelijke oever. Je moet dus zelf het vervoer regelen.
Dat is geen probleem, want veel inwoners van Luxor hebben wel een 'neef' die je er mits betaling naar toe kan brengen. De toeristische kantoortjes op de Corniche in Luxor kunnen dit ook regelen. Reken op 15 euro per persoon.
Waterpijp roken in Kom OmboAan de voet van de tempel in Kom Ombo bevindt zich café Kom-Ombo, een openluchtcafé waar je kunt lurken aan een waterpijp op kussens en tapijten. Muzikanten met traditionele instrumenten zorgen voor sfeer. Alles verloopt volgens een vast ritueel.
Bovenaan wordt het tabakskommetje gevuld met rookwaar. Meestal appeltabak, maar er is ook keuze uit andere smaken.
Daarna worden boven op de tabak brandende kooltjes gelegd. Onder aan aan de metalen schacht van de waterpijp, vind je een reservoir met water. Daarna gaat de rubberen slang van mond tot mond. Iedereen krijgt een plastic teutje voor de hygiëne.
De rokers zuigen aan de slang tot het water gaat borrelen en proeven dan de zoete tabakssmaak in de mond. Volgens de Egyptenaren is deze vorm van roken gezonder, omdat het water de nicotine zou tegenhouden.
Het café bevindt zich aan de uitgang van de tempel van Kom Ombo en niet ver van de kade waar de cruiseschepen aanmeren.
Je kan een bezoek aan de tempel dus perfect combineren met de waterpijp. Of je loopt gewoon even langs vooraleer jouw schip afvaart. Voor ongeveer 2 euro kan je een waterpijp roken. Zo'n apparaat is ook te koop als souvenir. Reken dan op 20 à 25 euro.
Praktisch Cruise: wij gingen mee met het aangename, gezellige schip Kasr El Nil (****) van Sunworld/Mediterra dat 47 kajuiten en 4 suites heeft. Een achtdaagse cruise in volpension met vluchten en transfers al vanaf 549 euro.
Kies ten minste voor een viersterrenschip. Voor het uitgebreide excursiepakket 99 euro extra. Sunworld-Mediterra werkt samen met een tiental Egyptische gidsen die uitstekend Nederlands spreken. Boeken bij de reisagent of via http://www.sunworld.be
Verblijf: wil je na de cruise nog even uitrusten in een hotel in Luxor? Een aanrader is het Sofitel Karnak (*****), op een groot domein aan de Nijl, met mooie zonsondergangen. Centrum Luxor op 6 km, gratis shuttleservice per boot.
Zeven nachten met ontbijt vanaf 569 euro per persoon bij Sunworld.
Beste periode: voor- of najaar. 's Zomers snikheet.
Eten & drinken: aan boord (buffetten) en in de hotels doorgaans goed, maar soms te veel op westerse leest geschoeid. Wie tijdens excursies in typische restaurants wil eten, moet uitkijken dat alles goed gekookt is.
Voorzie goed gevulde reisapotheek.
Geld: Egyptische pond = 12 eurocent. Euro's te wisselen in banken en aan boord van schepen. In Luxor makkelijk geld uit de muur te halen.
Tracht steeds kleine coupures te hebben. Dit is handig voor de onvermijdelijke fooien. Weet ook dat de Egyptenaren bijna nooit kunnen teruggeven op grote biljetten.
Ding zeker af in souvenirwinkels.
Documenten: internationaal paspoort is handigst of identiteitskaart met 1 pasfoto (visum bij aankomst kost 20 euro).
Veiligheid: overal toeristenpolitie, verkeer is chaotisch, handelaars opdringerig, voor foto's betaal je fooien.