Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
11-12-2006
allemaal steentjes....
Schitterende Steentjes
ANTWERPEN - De beurs Intergem2006 dompelt je onder in de wereld van mineralen, kleurrijke kristallen, schitterende edelstenen en prachtige juwelen. Oude sieraden kan je er op hun waarde laten schatten door professionele experts.
De tentoonstelling is een initiatief van de vzw Academie voor Mineralogie (ACAM). Voor Marcel Swaenen, voorzitter van de vzw, zijn mineralen en edelstenen een ware passie. Hij vertelt enthousiast over een brok woestijnglas dat hij enkele weken geleden in Egypte ontdekte.
,,Woestijnglas, het puurste natuurlijke glas, bestaat voor 98 procent uit gesmolten zand. Het glas werd duizenden jaren geleden gevormd door de hitte die bij een komeetinslag vrijkwam.'' De klomp Egyptisch woestijnglas weegt een slordige 38 kilogram en is het grootste stuk ooit gevonden.
,,Iets nieuws ontdekken geeft een enorme kick en bovendien levert het ook nog een bijdrage aan de wetenschap'', licht Marcel Swaenen zijn passie toe.
De studie van gesteenten en mineralen is weliswaar een heuse natuurwetenschap. ,,Maar het onderscheid tussen fossielen, mineralen en edelstenen is niet moeilijk te maken'', zegt hij. ,,Mineralen hebben een kristalstructuur en transformeerden op natuurlijke wijze tot blinkende, kleurrijke stenen. Edelstenen zijn in principe ook mineralen, maar zijn daarenboven zeldzaam, mooi en zeer sterk.''
Alle edelstenen zijn dus mineralen, maar niet alle mineralen zijn edelstenen.
De beurs richt zich tot verzamelaars en handelaars, maar ook tot de geïnteresseerde leek. (kmo)
Islamitische geestelijken keren zich tegen vrouwenbesnijdenis
CAÏRO - Vooraanstaande islamitische geestelijken uit de hele wereld hebben woensdag in de Egyptische hoofdstad Caïro deelgenomen aan een conferentie over (en tegen) vrouwenbesnijdenis.
De soennitische Egyptische grootsjeik Mohammed Sayed Tantawi zei op de door de Duitse mensenrechtengroep TARGET georganiseerde conferentie dat in de koran niets staat over vrouwenbesnijdenis.
,,In de islam is besnijdenis alleen iets voor mannen'', zei hij. ,,Vanuit een religieus gezichtspunt zie ik niets dat besnijdenis voor vrouwen verplicht stelt.'' Behalve Tantawi, grootsjeik van de Al-Azhar Universiteit, namen ook de Egyptische grootmoefti Ali Gomaa, wiens fatwas als bindend gelden, en hoge geestelijken uit Afrika aan de conferentie deel.
Vrouwenbesnijdenis, waarbij in de meeste gevallen de clitoris wordt verwijderd, komt vooral voor in landen ten zuiden van de Sahara en in Egypte en andere Arabische landen als Jemen en Oman. In veel landen is de praktijk wel verboden, maar wordt er niet streng tegen opgetreden.
Het Egyptische ministerie van volksgezondheid stelde onlangs vast dat 50 procent van de meisjes tussen de tien en achttien jaar besneden is.
In Ethiopië is 80 procent van de vrouwen tussen de 15 en 49 jaar besneden. Naar schatting van de VN-kinderorganisatie UNICEF worden jaarlijks de genitaliën van drie miljoen vrouwen en meisjes verminkt. In sommige landen zou dat op steeds jongere leeftijd gebeuren. Vaak wordt de koran aangevoerd om de besnijdenis van vrouwen en meisjes te rechtvaardigen.
,,Onze missie is niet eenvoudig, omdat we vechten tegen eeuwenoude geruchten en gewoontes en tradities en ideeën'', zegt Moushira Khattab, secretaris-generaal van Egyptes Nationale Raad voor Jeugd en Moederschap, waarvan de echtgenote van president Hosni Mubarak, Suzanne, voorzitster is.
In New York is een mummie van bijna 3.000 jaar oud voor 1,1 miljoen dollar (828.000 euro) verkocht bij veilinghuis Christie's.
De mummie werd door een Amerikaanse man meegenomen uit Egypte en in 1901 aan een lokaal museum geschonken.
Toen de mummie nog leefde, omstreeks 990 en 940 voor onze jaartelling, was hij een man met de naam Neskhons en werkte hij in een tempel. Dat valt af te leiden uit de inscripties op de sarcofaag.
Volgens een recent röntgenonderzoek was Neskhons een jaar of twintig toen hij overleed, waarschijnlijk aan een infectie.
De koper is anoniem gebleven. Het is ook niet duidelijk wat hij of zij met de mummie van plan is.
Na een rustpauze van 20 jaar heeft Egypte besloten zijn civiel nucleair programma terug op te starten. Dat heeft de woordvoerder van de regering, Magdi Radi, maandag meegedeeld.
De nucleaire activiteiten van Egypte werden geschorst na de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986. "Gezien de stijgende behoeften in Egypte, is beslist om meteen het alternatief van de nucleaire energie te onderzoeken", aldus Radi.
Minstens één kerncentrale
In het noorden van het land, aan de Middellandse Zee, wordt tegen 2020 minstens één nieuwe kerncentrale gebouwd. De kostprijs daarvan zal 1,5 miljard dollar bedragen, zo heeft de Egyptische minister van Energie, Hassan Yunes, laten weten.
Er zal daarvoor beroep gedaan worden op buitenlandse investeerders. De Egyptische president Hosni Moebarak had vorige week aangekondigd dat zijn land kernenergie voor vreedzame doeleinden wilde ontwikkelen.
Olie
Egypte maakt geen deel uit van de OPEC, de olieproducerende landen, en beschikt over een bescheiden olievoorraad, terwijl er wel steeds nieuwe gasvoorraden ontdekt worden.
"De alternatieven voor petroleum zijn schaars, terwijl de nucleaire oplossing steeds meer uitbreiding kent wegens de steeds veiligere toepassing ervan", aldus Radi.
Capaciteit
Volgens de onafhankelijke krant al-Masri al-Yom denkt de overheid eraan drie nieuwe kerncentrales te bouwen tegen 2020 met een totale capaciteit van 1.800 megawatt. Yunes laat in de krant al-Akbar weten dat er aan verschillende sites gedacht wordt en dat men zelfs tot 5.000 megawatt kan gaan.
De Amerikaanse ambassadeur in Kairo, Francis J. Ricciardone, liet al weten dat de VS geen problemen hebben met de Egyptische plannen om nucleaire energie te ontwikkelen voor vreedzame doeleinden. (afp)
Een internationaal archeologisch team heeft in Daqahilya, in de Egyptische Nijldelta, twee 5000 jaar oude beelden opgegraven.
Deze derde belangrijke vondst in enkele maanden betreft twee houten figuren, die naar het zich laat aanzien de oudste kunstvoorwerpen zijn van dit type die ooit zijn aangetroffen.
De beelden stellen twee naakte mannen voor, het ene 75 cm hoog, het andere 40 cm, waarbij rond de ogen edelsteenversieringen zijn aangebracht.
De stukken dateren waarschijnlijk uit de predynastieke periode, tussen 3700 en 3200 voor Christus, nog voordat Egypte door de faraos tot één rijk werd gesmeed. Er werden ook resten ontdekt van verguld papier, kennelijk gebruikt om de houten beelden in te wikkelen.
Hoofdarcheoloog Krzystof Cialowicz en zijn team voeren al sinds 1998 opgravingen uit in de regio en ontdekten eerder al zon 60 kunstvoorwerpen, onder meer in de vorm van nijlpaarden en andere dieren.
Voorafgaand aan de vondst van de houten beelden werden recentelijk twee andere belangwekkende archeologische ontdekkingen gedaan.
In februari troffen archeologen vijf mummies aan in een éénkamer-graftombe op de westoever van de Nijl bij Luxor. De vondst logenstrafte de breed gedragen opvatting dat er geen onontdekte graven meer zouden zijn in de Koningsvallei.
Nauwelijks een maand later stuitten archeologen in Cairo op de grootste zonnetempel die ooit is aangetroffen.
De tempel was waarschijnlijk gewijd aan de zonnegod Ra en bevat uitstekend geconserveerde hiërogliefen alsmede een enorm roze-granieten beeld van rond vijf ton zwaar.
Het beeld heeft de trekken van Ramses II, een van de grote faraos uit het oude Egypte. Samen met de jongste ontdekking in Daqahilya versterken deze vondsten de positie en aantrekkingskracht van Egypte voor bezoekers met belangstelling voor antieke culturen en archeologische ontdekkingen.
In 2005 trok Egypte ruim 8,6 miljoen buitenlandse toeristen. Mede door de recente vondsten wordt verwacht dat er de komende maanden grotere aantallen bezoekers naar Egypte zullen afreizen, waardoor de bezoekcijfers per einde 2006 nieuwe recordhoogten zullen hebben bereikt.
In Egypte zijn wetenschappers gestart met de restauratie van de Sfinx van Gizeh, Het wereldberoemde monument, dat vlakbij de drie grote piramiden in Gizeh ligt, kampt met erosie en de gevolgen van verkeerd uitgevoerde restauraties in het verleden.
De herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd door de Hoge Raad voor Antiquiteiten, waar egyptoloog Zahi Hawass de scepter zwaait. Hij meent dat het 57 meter lange, 6 meter brede en 20 meter hoge beeld de laatste decennia veel te lijden heeft gehad.
Niet alleen door erosie als gevolg van regen en de striemende woestijnwind, maar vooral door verkeerd uitgevoerde restauraties in de jaren tachtig. "De sfinx is net als een echt mens, het moet ademen. Wanneer je cement op het kalkstenen lichaam aanbrengt zoals in de jaren tachtig is gebeurd, stopt de sfinx met ademen. Deze keer moeten we de sfinx op de juiste manier restaureren." Naast verwijdering van cement, concentreren de werkzaamheden zich vooral op de borst en hals van het neusloze beeld, waar de erosie het hardste heeft toegeslagen.
In de steigers In de jaren negentig onderging het circa 4600 jaar oude monumentale Egyptische monument ook al een uitvoerige restauratie. De sfinx, die de Egyptische farao Khepren verbeeld als zonnegod met een hoofd van een mens en het lichaam van een leeuw, stond destijds zeven jaar in de steigers. In die periode werden meer dan 12.200 stenen van de kolos vervangen.
Geplaatst op 11-10-2006 21:53 door Dara in categorie actualiteit, wat blijkt; de paus heeft een islamitische tegenhanger.
Joepie.
Lijkt me net wat we nodig hebben, nog zo een geloofsfanatiekeling met horden minstens zo onbuigzame volgelingen, zij het van een andere overtuiging dan de Opperjurk uit Rome.
Niet dat er bijster veel verschil is, want ook deze Sheik Tantawi heeft min of meer zijn eigen land (Egypte) en een tamelijk achterhaalde kijk op zaken als vrouwenemancipatie en vrijheid van meningsuiting: de door hem uitgevaardigde richtlijnen inzake het Sharia-familierecht gelden zelfs in Egypte, waar hij resideert, als conservatief en kunstuitingen en de journalistiek worden er stevig aan banden gelegd.
Dit gebeurt heel ingenieus: de Sheik, benoemd als leider van de moslim-geestelijkheid door president Mubarak, verbiedt zijn schaapjes formeel niets maar 'raadt' bepaalde boeken, films of muziek 'af'.
Wie deze aanbevelingen niet in acht neemt en de entartete Kunst exposeert, verhandelt of bezit wordt alleen wel voor het gerecht gesleept waarna het aan de rechters is om te besluiten wat er met de onfortuinlijke Westers-geperverteerde kunstliefhebber gebeurt. En ik kan mij leukere dingen voorstellen dan mijn lot in handen van Egyptische rechters te leggen, bijvooreeld kritische journalistiek bedrijven in Rusland, in Baghdad bij de politie gaan of naar de IKEA op zondag.
Ik mocht ook nog vernemen dat er voor mij als ongelovige geen toekomst is hier op aard', die kon ik in mijn heidense zak steken! Alleen wie zijn dagen slijt volgens de Sharia mag zich verheugen in een groei en bloei van het Ware Geloof, enig minpuntje aan zijn promotiepraatje was dat mijn verdorven geest de keuze tussen een vrij, werkzaam en mondig leven of een gesluierd, onmondig bestaan binnenshuis snel gemaakt had.
Hoewel, en dat is dan weer fideel van de Sheik, ik mag van hem onder al die sluiers wél mijn genitaliën intact behouden want vrouwenbesnijdenis verbiedt, pardon, ontraadt hij. Monddood, maar mét lippen, zo heeft hij ze het liefst.
Die religies zijn net afslankmiddelen, ze beloven gouden bergen, je moet er vanalles voor doen en nog veel meer voor laten en uiteindelijk helpt het evenzogoed geen reet.
Moeten we ons zorgen maken over deze meneer en waar hij voor staat? Ja, wat mij betreft wel, maar het écht slechte nieuws komt nog: Conservatieven binnen zijn organisatie en Islamisten daarbuiten vinden hem, fasten your seatbelts, te gematigd.
Islamistische hardliners zijn dus Roomser dan hun Paus. Ratzinger zal jaloers zijn.
Deel IV / recente opgravingen/ontdekkingen en recent nieuws over Egypte
Hier start deel IV
RECENTE OPGRAVINGEN VANAF 2005 - ONTDEKKINGEN -RECENT NIEUWS uit Egypte
berichten die je hieronder vindt...
07.12.06
Kerstmis in Egypte nationale feestdag reisadvies Egypte door Min Buitenlandse zaken Nl Topstuk collectie Frits Philips voor topprijs Intacte grafkelder herbergt unieke bloemenslinger
06.12.06
2e deel graf met 5 mummies/Gemummificeerd vrouwenemancipatie in Egypte ? vergeet het maar ! 1e deel Graf met vijf mummies ontdekt in het Dal van de Koningen Eerste Arabische film over Jezus in de maak
05.12.06
Een 50-jarige Franse postbode is gearresteerd .... omdat.... Eeuwenoude cartouches ontdekt Toetmosis3+Hatsjepsut De lange weg van een oud manuscript geheimen van de grote piramide/het geheim van Khufu opgravingsseizoen oktober 2006
04.12.06
versie hbvl/Egypte ontmantelt 'terreurgroep' met twee Belgen versie Hln/De Egyptische politie heeft negen Fransen, twee Belgen en een Amerikaan gearresteerd Meer meisjes besneden dan gedacht Omstreden fatwa verbiedt ontkleden tijdens het liefdesspel Recent nieuws/ Egyptische vrouw kan haar man niet meer rieken Val van paard mogelijk doodsoorzaak Toetanchamon
03.12.06
Recent nieuws/diefstal van graan leidt in Egypte tot de dood van5 mensenlevens Egyptische dorpelingen moeten wijken voor dode farao's
Het REISVERSLAG(deel III) staat onder deze berichten vanaf 03.12.06 tot 03.10.06
De Egyptische president Hosni Mubarak heeft Kerstmis tot nationale feestdag uitgeroepen. Het is de eerste christelijke feestdag die in het overwegend islamitische Egypte wordt erkend.
Tien procent van de bijna 70 miljoen Egyptenaren behoort tot de christelijke Koptische kerk. De geloofsgroep heeft altijd geklaagd over achterstelling op alle terreinen van het Egyptische leven, iets dat door organisaties als Human Rights Watch wordt bevestigd.
Als reden voor de toezegging gaf Mubarak de nationale eenheid in Egypte te willen benadrukken.
Volgens critici wil de president slechts tegemoet komen aan kritiek van de Verenigde Staten op het weinig tolerante klimaat in het land. Na Israël ontvangt Egypte de meeste Amerikaanse financiële steun. 07/01 de kracht van cultuur
In Egypte kan - met uitzondering van bepaalde risico gebieden - met inachtneming van onderstaand reisadvies en van de lokale gebruiken en de aanwijzingen van de politie, worden gereisd.
Gelet op de wereldwijde dreiging van terroristische aanslagen op westerse doelen wordt aangeraden waakzaamheid te betrachten.
Actualiteiten
In de avond van 24 april 2006 vonden in het populaire duikoord Dahab aan de Golf van Aqaba drie bomaanslagen plaats, waarbij doden en gewonden vielen.
In 2005 en 2004 hebben eveneens verschillende aanslagen plaatsgevonden in Cairo en in de Sinaï. Er moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid van meer terroristische aanslagen, zowel in badplaatsen aan de Rode Zee als elders in Egypte (zie onder Terrorisme).
Vogelgriep; De WHO (World Health Organisation) ziet op dit moment geen aanleiding om vanwege de reente ontwikkelingen inzake de vogelgriep reizen naar Egypte te ontraden. Voor actuele informatie over de landen waar het vogelgriepvirus is uitgebroken, wordt verwezen naar www.who.int. Zie ook nadere informatie over de vogelgriep, waaronder de te nemen voorzorgsmaatregelen.
Algemeen
De publieke opinie in Egypte kan soms heftig reageren op binnenlandse of buitenlandse gebeurtenissen, zoals ontwikkelingen in het Midden-Oosten of de recente cartoon-affaire.
Het verdient daarom aanbeveling de berichtgeving in de media te volgen, grote menigtes en demonstraties te mijden en terughoudend te zijn bij het aangaan van discussies, zeker met onbekenden, over onderwerpen van politieke of religieuze aard.
De Egyptische drugswet stelt relatief zware straffen op het transport of gebruik van drugs. Drugssmokkel kan leiden tot levenslange gevangenisstraf of de doodstraf. Drugsgebruik kan worden bestraft met gevangenisstraf variërend van 1 tot 3 jaar.
Het Egyptische verkeer brengt veiligheidsrisicos met zich mee, met name buiten de grote steden en in de nachtelijke uren.
Terrorisme
Gelet op de wereldwijde dreiging van terroristische aanslagen op westerse doelen wordt aangeraden waakzaamheid te betrachten. Zowel in de stedelijke gebieden als daarbuiten zijn toeristische trekpleisters en andere plaatsen waar veel (buitenlandse) personen bijeen komen, mogelijk doelwit van aanslagen.
Geadviseerd wordt aanwijzingen van de politie strikt op te volgen.
Bij reizen in de Nijlvallei (met name ten zuiden van Beni Suef, 100 km zuidelijk van Kairo) en bij bezoeken aan toeristische bezienswaardigheden in deze gebieden, dient rekening te worden gehouden met vervoer onder bewapende begeleiding. Een aantal trajecten kan per vliegtuig worden afgelegd.
Reizigers die excursies ondernemen naar min of meer afgelegen gebieden, in het bijzonder in de Sinai, wordt aangeraden dit tevoren bij hun hotel te melden en dit bij voorkeur alleen te doen via bemiddeling van een officiële en betrouwbare reisagent.
Onveilige gebieden
Vanwege de aanwezigheid van landmijnenvelden in de kuststrook van Egypte (o.a. El Alamein ten westen van Alexandrië) en in de Sinaï woestijn wordt aangeraden alleen op de stranden behorende bij hotels te verblijven en niet van de gebaande paden af te wijken.
Om dezelfde reden wordt met betrekking tot het grensgebied Libië/Soedan/Egypte aangeraden alleen via de grote doorgaande wegen te reizen.
NEW YORK (ANP) - Het topstuk uit de collectie van de vorig jaar overleden Frits Philips, een stenen beeld uit het oude Egypte van ongeveer 2500 jaar oud, is woensdag in New York geveild voor 865.000 dollar (651.000 euro).
Veiling collectie Frits Philips.
De waarde ervan was door veilinghuis Sotheby's op hoogstens 450.000 dollar (338.000 euro) geschat.
Het is in handen gekomen van een anonieme telefonische bieder die na een hevige strijd uiteindelijk 'won' van drie andere potentiële kopers.
De veiling van de andere stukken uit de collectie in het Eindhovense Evoluon leverde maandag en dinsdag ook meer op dan vooraf geschat: 5,7 miljoen euro in plaats van de verwachte 4 miljoen.
Archeologen hebben in een intacte grafkelder in de Vallei der Koningen een unieke bloemenslinger gevonden.
De 3000 jaar oude slinger is de eerste die in een tombe is aangetroffen en bevond zich in de laatste van zeven doodskisten die de archeologen openden. Ze hadden gehoopt dat in de kist de mummie van een koningin zou liggen, of het gebalsemde lichaam van de moeder van de nabij begraven Toetanchamon.
Volgens de curator van het Egyptische Museum in Caïro, Nadia Lokma, was de vondst van de bloemenslinger ,,zelfs nog beter'' dan wanneer de archeologen een mummie zouden hebben aangetroffen. ,,Het is heel bijzonder, geen enkel museum heeft iets dergelijks.
We heben wel zoiets op tekeningen gezien, maar nog nooit in het echt'', zei Lokma tegen de BBC.
Volgens deskundigen droegen de Egyptische farao's vaak bloemenslingers die waren doorvlochten met goud, zowel tijdens hun leven als in het graf. Achttiende dynastie De grafkelder in de Vallei der Koningen was de eerste die werd gevonden sinds 1922, toen de kelder van Toetanchamon zijn schatten prijsgaf. De kelder stamt uit de late achttiende dynastie, ongeveer dezelfde periode als het bewind van 'Toet'.
De achttiende dynastie duurde van 1567 tot 1320 voor Christus, waarin de Egyptische macht een hoogtepunt bereikte. In de Vallei der Koningen in het zuiden nabij Luxor bevinden zich de grafkelders van de meeste farao's uit die periode.
Een nadere inspectie heeft echter aan het licht gebracht dat het niet om een grafkelder gaat waar familieleden van de farao werden bijgezet, maar om een ruimte waar farao's werden gemummificeerd. Dat maakte de Egyptische Dienst voor Oudheden deze week bekend.
Omdat de opgegraven kamer een zevental houten kisten en een aantal verzegelde potten bevat, werd aanvankelijk aan een grafkelder gedacht.
De vondst dateert van de achttiende dynastie van de farao, tussen 1539 en 1292 voor Christus.
De kisten waren gemaakt in de stad Thebes, het huidige Luxor. Het zou gaan om de belangrijkste Egyptische vondst.
Het altijd geestdriftige hoofd van de Egyptische Dienst voor Oudheden, Zahi Hawass, speculeerde kort na de ontdekking dat de grafkisten mogelijk toebehoorden aan 'koninklijken of nobelen', wier lichamen van hun originele graf naar deze geheime kelder zouden zijn verplaatst om ze te beschermen tegen grafplunderaars.
Nadere inspectie Uit de nadere inspectie is gebleken dat vijf van de kisten voorwerpen bevatten, zoals bepaalde potten en lijkwaden, die werden gebruikt bij het mummificeren van personen. Ook werden diverse materialen aangetroffen die een rol spelen bij het balsemen.
Deze week moest Hawass toegeven dat hij het niet bij het rechte eind had. "Dit... is geen tombe voor nobelen of familieleden van de koning, zoals gedacht, maar eerder een kamer waarin ze gemummificeerd werden."
Ik was bezig een huis te kopen in Aswan, in Zuid-Egypte.
Er moest in verband daarmee een acte opgemaakt worden door een advocaat en wanneer de andere partij en ik getekend hadden, dienden er twee getuigen mee te tekenen. Heel gewoon dus.
Er was naast de advocaat een vriend van me die me de acte in het engels voorlas, getrouwd geweest in ons land; die kon de ene meetekenaar zijn.
Verder was er mijn vriendin, die bij mij logeerde op dat moment. Dus ik zei: dan kan zij toch meetekenen. Een heftig en collectief protest van de advocaat en mijn vriend: dat kon niet.
Dus ik vroeg: zeker omdat ze buitenlandse is.
Nee, dat was het niet, het was omdat ze een vrouw is.
Volgens de egyptische wet is het zo, dat, als een vrouw tekent, dient er om de handtekening geldig te maken nog een vrouw mee moet tekenen. Een handtekening van een vrouw was dus niet genoeg, wel die van een man. Dus hebben we maar een man van de straat gehaald om te tekenen en de zaak was gezond.
Mijn vriendin wilde daarna voor het gezelschap geen koffie meer zetten. Daar waren volgens haar ook twee vrouwen voor nodig.
Graf met vijf mummies ontdekt in het Dal van de Koningen
Graf met vijf mummies ontdekt in het Dal van de Koningen
In het Dal van de Koningen in het Egyptische Luxor is voor het eerst sedert 1922 (toen Howard Carter het graf van Toetanchamon opende) een graf uit de tijd van de farao's ontdekt.
De dienst voor oudheden in Kaïro deelde woensdag mee dat er vijf sarcofagen met mummies, evenals keramiek gevonden is.
In het graf, dat slechts vijf kilometer van het graf van farao Toetanchamon verwijderd ligt, werden waarschijnlijk hoge ambtenaren uit de 18de dynastie (1539-1292 v. Chr.) bijgezet.
De sarcofagen zijn versierd met kleurrijke dodenmaskers die deels zeer goed bewaard zijn gebleven.
Naast de stenen doodkisten lagen twintig grote aarden kommen.
De schacht die naar het graf leidt, was al geruime tijd geleden ontdekt.
Omdat de kamer echter moeilijk bereikbaar was, hadden de onderzoekers zowel speciaal gereedschap als veel tijd nodig om de kamer binnen te dringen.
De opgraving werd geleid door archeologen van de Amerikaanse universiteit van Memphis, Tennessee.
- De Egyptische producent Mohammed Ashub gaat een Arabische film maken over het leven van Jezus Christus. Het zou de eerste film in zijn soort zijn.
Het centrale thema van de film is de vlucht van de heilige familie naar Egypte, aldus producent Mohammed Ashub.
Om te vermijden dat christenen de film als beledigend of blasfemisch ervaren, zal de prent vóór de release vertoond worden aan geestelijken van de Egyptische Koptische kerk.
In de nasleep van de controverse rond de spotprenten over de profeet Mohammed hebben sommige moslimleiders verkondigd dat de af- of uitbeelding van alle profeten, niet enkel van Mohammed, verboden is. Voor de moslims is Jezus een profeet.
De Jezusfilm krijgt een budget dat ver boven het gemiddelde van een doorsnee-Egyptische film zal uitkomen.
30 november 2006 Franse postbode gearresteerd voor het te koop aanbieden van haren van Ramses II GRENOBLE - Een 50-jarige Franse postbode,die echte lokken van de Egyptische farao trachtte te verkopen, is gearresteerd ...
De Fransman beweerde een zakje met" haar "van de legendarische Egyptische Farao Ramses II in zijn bezit te hebben en dat haar had hij te koop aangeboden via internet!! .
De politie nam bij een inval in een voorstad van Grenoble doosjes met haren in beslag. Als deze echt zijn, kan de man worden aangeklaagd voor het bezit van gestolen goederen.
De man beweert dat hij de haar-overblijfselen van zijn overleden vader heeft gekregen. Deze zou in de jaren 70 in het Franse laboratorium hebben gewerkt waar het gemummificeerde lichaam van de farao werd onderzocht.
De lokken moesten 2000 euro per stuk opbrengen.
,,Als ze authentiek zijn, is het een schandaal. Het is afschuwelijk en onaanvaardbaar, zei Christian Leblanc, een Franse archeoloog gespecialiseerd in Ramses II.
Ramses de Grote (1279 tot 1213 voor Christus), die in een museum in Caïro ligt, is een van de beroemdste faraos. (AP) BRON: AD
In Egypte zijn gouden cartouches opgegraven waarop de namen van Hatsepsut en Toetmoses III staan.
De ontdekking van de cartouches, die ongeveer 3400 jaar oud zijn, werpen nieuw licht op de relatie tussen deze twee oude Egyptische leiders, dat zei het Egyptisch Department voor Oudheden vrijdag.
Een team van Franse en Egyptische archeologen hebben twee sets met 9 massief gouden cartouches die de naam van Toetmoses III dragen gevonden vlakbij de tempel van de farao's stiefmoeder Koningin Hatsepsut in Luxor, ongeveer 700 km van Cairo. Toetmoses was farao van Egypte van 1479 tot 1425 voor chr.
"Deze cartouches, die de namen van zowel Hatsepsut als Toetmoses III dragen zijn gevonden bij Hatsepsut's obelisk, wat bewijst dat de obelisk is opgericht bij beide leiders", zei Zahi Hawass, secretaris generaal van de Supreme Council of Antiquities in Egypte.
Van Toetmoses III, de stiefzoon van Hatsepsut en mede-farao na de dood van zijn vader Toetmoses II in 1479 BCE, werd altijd gedacht dat hij op gespannen voet leefde met zijn stiefmoeder. Toetmoses III van een kind toen zijn vader stierf en de regering van het land werd in eerste instantie in de handen van Hatsepsut gelegd.
Tot de laatste ontdekking gingen Egyptologen er vanuit dat Toetmoses Hatsepsut's beelden uit jaloezie had vernietigd na haar dood in 1458 BCE, in het bijzonder die in Hatsepsut's tempel in Deir al Bahary in het zuidelijk gelegen Luxor.
"Deze vondst gaat in tegen de opvatting dat Toetmoses III Hatsepsut's obelisk probeerde te verbergen toen hij de macht van haar overnam en dat hij elk spoor van haar bestaan heeft proberen uit te wissen", zei Hawass.
De nieuwe vondsten zullen te zien in het Luxor Museum.
De herkomst van het "evangelie van Judas" is nog niet helemaal onderzocht, maar het manuscript zou een lange weg via de kunsthandel hebben afgelegd van Egypte, de Verenigde Staten tot Zwitserland.
Volgens National Geographic, dat mee de publicatie van het manuscript verzorgt, dateert de codex met papyri uit de derde of de vierde eeuw. Een koolstof-14-onderzoek van de Universiteit van Arizona in Tucson spreekt over de periode tussen 220 en 340.
Het gaat om een vertaling in het Koptisch -de oude taal van Egypte- van een ouder geschrift dat in de tweede eeuw geschreven werd in het Grieks. Toen de orthodoxe kerkleiding in de vierde eeuw "afwijkende" meningen begon te vervolgen, zou het verborgen geweest zijn.
Nog volgens National Geographic werd het document in de jaren 70 ontdekt nabij de Egyptische stad Al Minya. De vinder zou het verkocht hebben aan de Egyptische antiquair Hanna.
Een lange tocht naar publicatie
In de loop van de jaren 80 zou Hanna de codices hebben aangeboden op de antiekmarkt en aan geleerden, maar die haakten af, door een te hoge prijs of door twijfels over de herkomst.
In 2000 werden de papyri dan verkocht aan een Zwitserse antiekhandelaarster. Pas nadien bleek het document het tot dan toe verloren gewaande "evangelie van Judas" te bevatten.
Ten slotte werd het document, samen met enkele andere teksten, "de eerste apocalyps van Johannes", "de brief van Petrus aan Filippus" en "het boek van Allogenes" verkocht aan de Maecenas Stichting in Basel.
Die heeft de manuscripten laten dateren, restaureren en vertalen door een team onder leiding van de Zwitserse koptoloog Rudolf Kasser, die van moderne technieken gebruik maakte om de fragmenten te herstellen en te ordenen. Meer dan 90 procent van het manuscript zou bewaard gebleven zijn, ondanks de erg slechte toestand.
geheimen van de grote piramide/het geheim van Khufu
Het geheim van Khufu ???
KAÏRO (Reuters) - november 06
Egypte zal een smalle robot omhoog sturen in de enge schachten van de Grote Piramide en proberen om één van de geheimen van 4.500-jaar-oude pharaonisch mausoleum op te lossen.
De grote archeoloog van Egypte, Zahi Hawass, vertelde Maandag aan Reuters dat hij deze week een robot zou inspecteren die werd ontworpen om de twee smalle schachten te beklimmen die tot een onbekende begrafeniskamer in de piramide van Cheops in Giza zou kunnen leiden.
Hawass zei dat achter de schachten en de steenpanelen, die hen blokkeren, de plaats kon zijn van de begrafeniskamer van Cheops, ook bekend als die vanKhufu.
Dtt zou betekenen dat geen van de kamers die reeds in de piramide waren ontdekt het echte graf van de farao was.
De schachten werden het laatst onderzocht in september 2002, toen een robot een gat door één van de steenpanelen boorde om een kleine lege ruimte te vinden waar aan het eind een ander paneel was, dat gebarsten en breekbaar leek.
De nieuwe robot, die door een universiteit in Singapore werd ontworpen, zou door het andere paneel boren die de tweede schacht blokkeert.
Hawass zei: "Het is zeer belangrijk om het geheim van de piramide te openbaren. De archeologie is zeer belangrijk. De mensen over de hele wereld wachten om deze geheimzinnigheid op te lossen en ik geloof dat deze deuren iets... verbergen Het zou kunnen zijn, en dit is een theorie, dat misschien de kamer van Khufu in de piramide nog verborgen is."
Hawass liet nog weten: "ik hoop dat wij dit werk zullen klaren in een paar maanden en dan zullen weten wat nu werkelijk achter deze panelen verborgen is.