Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
TRONDHEIM - Al 3800 jaar lang piekeren we erover hoe het die dekselse oude Egyptenaren eigenlijk lukte hun piramides te bouwen. Maar nu heeft een Noorse architect naar eigen zeggen dat mysterie na vier jaar onderzoek opgelost.
Ole Jørgen Bryn, architect verbonden aan de Noorse Technische en Natuurwetenschappelijke Universiteit (NTNU) in Trondheim, is van mening dat vroegere onderzoekers het erover eens waren dat de piramides van het Oude Egypte nauwkeurig moeten zijn gepland. Maar geen enkele wetenschapper heeft tot dusver geprobeerd dat plan te reconstrueren. "In plaats daarvan sloegen egyptologen en archeologen de planningsfase over en stortten ze zich juist op de vraag wat voor soort helling de Egyptenaren gebruikten", zegt Bryn die een baanbrekende theorie over de constructie van de monsterlijke bouwwerken naar buiten heeft gebracht. Om zijn idee te ondersteunen, bestudeerde hij de 30 oudste Egyptische piramides. Met name focuseerde hij zich op de Piramide van Cheops (met een hoogte van ruim 146 meter) die als enige van de zeven klassieke wereldwonderen tot op heden nog altijd bestaat.
Te druk Bryn vindt dat onderzoekers tot nu toe veel te druk bezig zijn geweest met het gewicht van de blokken steen en hoe de Egyptenaren die bovenop de piramides kregen. Voorts heeft er onder egyptologen een uitgebreide discussie plaatsgevonden over wat voor soort helling er werd toegepast. "Met mijn theorie is het niet langer een probleem of een helling de uitwendige meetkunde van een piramide verbergt. De theorie biedt ruimte aan alle bestaande hellingtheorieën en sluit geen enkele uit. Of er bouwsteigers rondom de constructie stonden ten tijde van de bouw was geen probleem voor de Egyptenaren en is geen probleem voor ons. De precisie werd vanaf de binnenzijde gemeten en niet andersom. Volgens Bryn werden alleen in Egypte spitse piramides gebouwd. In China en Amerika werden er piramides met een platte top geconstrueerd en was daarom de behoefte aan nauwkeurigheid een stuk minder groot. "In Egypte moesten de spitse toppen zich exact boven het midden van het grondvlak bevinden. Ik ben er nu achter gekomen hoe de Egyptenaren zo nauwkeurig wisten waar ze de pyramidion, de laatste steen op de piramide, gingen plaatsen."
Toeval Degenen die de piramides bouwden, lieten dat niet aan het toeval over. De Egyptenaren moesten een secuur plan hebben om elk van de 2,3 miljoen kalkblokken op de juiste wijze neer te leggen. De zwaarste stenen van een piramide waren van graniet en werden gebruikt voor het plafond van de grafkamer. Er bestond een besteltermijn van maar liefst vier jaar voor deze loeizware exemplaren die werd gehouwen in een steengroeve bij Aswan, 900 kilometer stroomopwaarts langs de Nijl. Bryn: "Dan moest je vantevoren dus goed weten hoeveel stenen je nodig had ." En dat niet alleen. De prehistorische bouwmeesters dienden eveneens op de hoogte te zijn hoe iedere steen eruit moest zien. Bovendien was het uiterst belangrijk dat ze wisten waar de bouwmaterialen geplaatst zouden worden. Daarbij kwam nog eens dat de constructieleiding moesten kunnen communiceren met de bouwvakkers over waar iedere steen voor zich gezet diende te worden. Dit was iets wat de Egyptenaren moesten weten voordat ze überhaupt aan de bouw begonnen. Het was dan ook van levensbelang dat ze op een eenvoudige manier konden overleggen met de circa 10.000 bouwknechten die ook nog eens analfabeet waren.
Precisiesysteem Bryn is van mening dat de Egyptenaren in staat waren om het precisiesysteem waarmee werd gebouwd los te zien van de fysieke delen van de constructie. Dit systeem dat vandaag de dag in de bouw als vanzelfsprekend wordt gebruikt, was beslissend voor de Egyptenaren om de top van de piramide, de zogeheten apex, te kunnen bereiken. "Het antwoord op het raadsel van de piramides is helaas niet spannender dan dat", verklaart Bryn. De Noorse bouwkundige had zelf ooit een architectenbureau in Oslo en tekende grote bouwwerken. Deze ervaring gebruikte hij om te begrijpen hoe de Egyptenaren hun piramides ontwierpen. "Wanneer je tegenwoordig op een bouwplaats komt, heeft de bouwleiding een precisiesysteem opgezet. Alle maten komen van dit systeem. Vandaag de dag gebruiken we lasers, maar het is nog niet zo lang geleden dat het precisiesysteem bestond uit metseldraad en schietlood."
Hele getallen Het systeem maakte de communicatie op de bouwplaats ook eenvoudiger. "De voormannen konden gedurende het hele bouwproces dezelfde, makkelijke woorden gebruiken. Daardoor was het ook mogelijk om slechts hele getallen te gebruiken en geen breuken. De Egyptenaren hadden namelijk geen getallen die kleiner waren dan één. De lengte-eenheid was royal cubit, de lengte van de onderarm van de farao. Deze werd opgedeeld in zeven palms (handpalmen) die op zijn beurt weer bestond uit vier fingre (vingers). Alle maten van een piramide bestaan uit deze eenheden. Bryn heeft opnieuw deze principes toegepast voor de piramideconstructie met het maken van gedetailleerde bouwtekeningen voor piramides.
Verrast De Noor is verrast dat niemand daar eerder aan dacht. "Ik ben feitelijk geschokt dat dit al niet veel eerder is gedaan. Het is merkwaardig dat onderzoekers daar eeuwenlang niet bij hebben stilgestaan. Een piramide is toch echt een gebouw." Hij denkt dat zijn ervaring met het ontwerpen van grote gebouwen de sleutel was om zijn theorie over het precisiesysteem van piramides te kunnen ontwikkelen. "Ik spreek me niet uit over geschiedenis of egyptologie. Dat is niet mijn vak. Maar het rare is wel dat archeologen en egyptologen, die doorgaans niets van bouwkunde weten, zich hooghartig hebben uitgesproken over hoe de Egyptenaren wel of niet hun piramides bouwden", merkt Bryn cynisch op. "Behalve egyptologen zijn het alleen newage-aanhangers en dergelijke geweest die met dusdanige, door ufo's geïnspireerde uitspraken voor de dag zijn gekomen."
Van 25 november tot 09 december verbleven we in Sharm-el-Sheikh
- Hotel Sirokeiz Three Corners.
Het was een droomvakantie... zeker met de sneeuw- en ijstoestanden in ons kikkerland ! We konden er genieten, tussen vele belgen, van een temperatuur tussen 31 en 34 graden. Na 5 december was er al een mooie kerstversiering zowel binnen als buiten/ het leek wel een sprookjesland ....
Verschil groot / klein visum en waar het beste te kopen - Airport Sharm el Sheikh -
Sharm el Sheikh, Egypte
Bij aankomst in Egypte koop je een visum.
Ga je naar Sharm el Sheikh heb je daarnaast de mogelijkheid een (gratis?) klein visum te nemen als je verder niets van plan bent dan in het hotel/resort te verblijven. Met een klein visum kan je wel enkele (kleine) uitstapjes maken maar volgens mijn informatie heb je voor het St. Katharinaklooster en/of Coloured Canyon OFFICIEEL een groot visum nodig.
Terwijl er genoeg praktijkverhalen zijn van mensen die dit hebben gedaan met een klein visum. Ik zou het risico niet nemen voor die paar centen.
Dan het kopen van het visum op de luchthaven van Sharm. Na de paspoortcontrole wordt je naar balie's gewezen waar de visa te koop zijn. Je ziet waarschijnlijk boven het loket een Tui logo o.i.d. Iedereen gaat als kuddedieren daar netjes in de rij staan. Direct rechts daarnaast zie je enkele loketjes. Twee of drie naast elkaar. Het kan zijn dat de heren bij elkaar, in één van de hokjes zitten te keuvelen, maar ieder loket heeft zijn eigen beambte. Hier koop je een visum ZONDER toeslag van de touroperator. Zorg dat je briefgeld in euro's bij de hand hebt. Ze accepteren geen muntgeld. Wisselgeld krijg je in Egyptische ponden 1. je bent (waarschijnlijk) veel sneller klaar en 2. je betaald niet te veel ;-)
In het boek Hosea (de naam betekent: verlossing) spreekt God over het roepen van Israël uit Egypte.
Toen Israël een kind was, heb Ik het liefgehad, en uit Egypte heb Ik mijn zoon geroepen (Hosea 11:1).
God riep Israël uit Egypte om het volk te leiden naar en te brengen in Kanaän, het land der belofte. De naam voor Egypte in het Hebreeuw is Mitsrajim. De letters van het Hebreeuwse alfabet hebben elk een waarde. Zo is de totale waarde van het woord Mitsrajim, geschreven: mem-tsade-resh-jod-mem, in getallen 40-90-200-10-40 = 380. De totale waarde van Kanaän geschreven kaf-noen-ajin-noen in getallen 20-50-70-50 = 190. We zien dat beide getallen zich tot elkaar verhouden als 2:1.
Hierin ligt een diepe waarheid aan ten grondslag. God haalt zijn volk namelijk uit de twee-heid, het dualisme, en wil het leiden naar de één-heid, de harmonie, de rust-in-zichzelf. Het woord Mitsrajim is een bijzonder woord, het geeft namelijk die dubbelheid al aan.
De uitgang ajim is de uitbeelding van een twee-heid. Zo worden b.v. de beide benen raglajim, de beide handen jadajim, de beide ogen enajim, de beide oren oznajimgenoemd. Het is de dubbelheid van het woord Mitsr, zoals dus jadajim, handen, de dubbelheid is van het woord jad, hand. Nu heeft dat woord Mitsr in zich als stam het woord tsr, geschreven tsade-resh, hetwelk zowel met vorm te maken heeft als ook met leed en onderdrukking.
Het woord Mitsrajim betekent dan dus de vorm in dubbelheid of, de dubbele vorm en ook het leed van de dubbelheid of het leed in de tweeheid, de onderdrukking in de tweeheid.
En daarmee geeft dat woord dan ook aan wat Egypte eigenlijk is in de Bijbel. Het is een uitkristallisering in de tijd, en de uitdrukking op een bepaalde plaats in de tijd, van datgene dat in wezen betekent het leed van de twee-heid, het gevangen zijn in de twee-heid van de wereld. En het zich er niet uit kunnen verlossen, het niet weten hoe er uit te komen. Terwijl Kanaän het beloofde land is, waar een nieuwe wereld zou beginnen. Daar zou de een-heid hersteld zijn, de een-heid die men kende ook voordat men in Egypte was terecht gekomen. Dit loopt parallel met het komen van de mens uit de zesde dag in de zevende dag.
En dan gaat de weg beginnen van dit land van de gevangenschap, van het lijden, naar het beloofde land waar alles goed zal zijn. De woestijn is de wereld waar men doorheen trekt. Zij zelf is niets, zij is onvruchtbaar en onherbergzaam. Zij is niet bedoeld om er te kunnen blijven. Je trekt er doorheen als door de tijd. Maar wie terug verlangt naar de woestijn of Egypte, is als een slaaf die de vrijheid in die zevende dag niet wil, en die daardoor voor eeuwig knecht blijft. Maar ondanks dat, de weg gáát verder en loopt tenslotte uit in de achtste dag, nieuwe schepping, waar het einddoel bereikt is. De gang van Egypte naar Kanaän is dus de weg van de tweenaar de één. Wat is Bijbel toch een schitterend verhaal, die ons al vertellend naar Huis leidt. Naar dat Vaderhuis met de vele woningen. Hem zij de eer en glorie voor nu en in de toekomst
Vaststaat dat de oude Egyptenaren de familie als hoeksteen van de samenleving zagen. Trouwen was dan ook een logische stap voor de Egyptische bevolking: een stabiel gezin bracht goede volwassenen voort die de samenleving in stand konden houden.
De Egyptenaren trouwden dus wel degelijk. Maar vergeet de ambtenaar van de burgerlijke stand, de trouwjurk en de polonaise: duizenden jaren geleden gingen dingen gewoon iets anders. Het huwelijk was meer een soort contract. Een geregistreerd partnerschap.
Farao Toetanchamon en zijn vrouw
Verantwoordelijkheid Ook al hebben we geen teksten die het huwelijk noemen, officiële documenten laten duidelijk zien dat getrouwde mannen en vrouwen duidelijk gedefinieerde verantwoordelijkheden hadden, vertelt
archeoloog Zahi Hawass.
Uitzet Zo was duidelijk bepaald dat zowel de man als de vrouw een deel van de uitzet mee het huwelijk innam. Voor de vrouw betekende dat: huishoudelijke spullen, textiel en soms een ezel (het belangrijkste vervoermiddel van die tijd). De man bouwde het huis en voorzag zijn vrouw van juwelen en benodigde grondstoffen.
Contracten In een contract werd vastgelegd wat van wie was. Deze contracten werden gesloten tussen de man en zijn schoonvader, de vrouw stond daar dus buiten. In een tweede contract werd bepaald waar de vrouw recht op had: hoeveel voedsel en kleding haar echtgenoot haar jaarlijks zou moeten schenken.
Ook voor een eventuele scheiding werden regels opgesteld. Zo had een vrouw recht op éénderde van de spullen. Ook haar eigendommen mocht ze houden. In eerste instantie mocht alleen de man het initiatief nemen om tot scheiding over te gaan, maar in de late periode (712 tot 332 voor Christus) had ook de vrouw het recht om een scheiding in gang te zetten. Redenen om tot een scheiding over te gaan waren: onvruchtbaarheid, misbruik, overspel of het willen trouwen met iemand anders. Als één van de partners het niet eens was met de scheiding kwam er een rechtszitting.
De Bijbelse plagen die volgens het Oude Testament Egypte hebben geteisterd, zijn geen verzinsel. Dat beweren wetenschappers. De plagen zouden echter niet door de hand van God, maar door klimaatverandering en een vulkanische uitbarsting tot stand zijn gekomen.
Onderzoekers denken het bewijs te hebben gevonden dat de natuurrampen die in de Bijbel beschreven staan ook echt gebeurd zijn. De tien plagen van Egypte werden volgens de Bijbel op het land losgelaten, omdat de farao de Israëlieten als slaven gebruikte en ze ook na dringende verzoeken van God niet wilde vrijlaten. De plagen zouden in de oude stad Pi-Ramses, aan de Nijldelta hebben plaatsgevonden. Dit was de hoofdstad van Egypte onder farao Ramses II. Hij regeerde van 1297 tot 1213 voor Christus.
Kettingreactie
Volgens de onderzoekers zijn de plagen echter niet aan God, maar aan een kettingreactie ten gevolge van klimaatveranderingen toe te schrijven. Zon 3000 jaar geleden werd Pi-Ramses plotseling door alle inwoners verlaten. Dat zou met de plagen te maken kunnen hebben. Klimatologen hebben het gebied bestudeerd en concluderen dat er aan het eind van het bestuur van Ramses II een plotselinge klimaatverandering optrad. Die conclusie is gebaseerd op onderzoek naar stalagmieten. Deze gesteenten in Egyptische grotten bevatten radioactieve elementen waaruit af te leiden valt welk weerpatroon er in Egypte heerste. Enkele millennia geleden veranderde dat patroon drastisch.
Droogte
Pi-Ramses zou eerst een vochtig en warm klimaat hebben gehad, maar zon 3000 jaar geleden plotseling met droger weer te maken hebben gekregen. Farao Ramses II regeerde tijdens een heel gunstige periode, legt onderzoeker Augusto Magini uit. Er viel veel regen en zijn land bloeide. Maar deze natte periode duurde maar een paar decennia. ( ) Er kwam een droge periode en die had serieuze consequenties.
Eerste plaag Eén van die consequenties zou het opdrogen van de Nijl zijn geweest. Dit wordt in de Bijbel als de eerste straf van God genoemd. De Nijl zou veranderd zijn in een modderstroom. In de Bijbel wordt zelfs gesproken van rivierwater dat in bloed veranderde. Volgens onderzoekers kan die beschrijving wel eens te maken hebben met giftige algen die door het langzaam stromende water in het Nijlwater terecht kwamen. Zodra deze algen sterven, kleurt het water rood.
Tweede, derde en vierde straf
Ook de tweede, derde en vierde plaag zou met de klimaatverandering te maken hebben gehad. Het land werd volgens de Bijbel achtereenvolgens geteisterd door kikkers, luizen en vliegen. Doordat er giftige algen in het Nijlwater zaten, moesten de kikkers het water verlaten.
Door de stress van zon verhuizing, veranderden de kikkervisjes razendsnel in volwassen exemplaren. De kikkers stierven al snel op het droge land, waardoor insecten als muggen en vliegen niets meer te vrezen hadden en zich rap vermenigvuldigden.
Vijf en zes Dat leidt vervolgens tot de vijfde en zesde plaag: ziek vee en bulten. De insecten zouden ziektes als malaria hebben meegebracht waardoor epidemieën hoogtij vierden.
Zeven, acht en negen
De zevende, achtste en negende plaag (respectievelijk hagel, sprinkhanen en duisternis) worden volgens de wetenschappers verklaard door een natuurramp die een eind verderop gebeurde.
Daar barstte de vulkaan Thera uit en werden miljarden tonnen vulkanisch as in de atmosfeer gebracht. Gevolg: het as komt boven Egypte in botsing met onweersbuien en de hagel komt met bakken uit de hemel. Door de as valt er meer regen en is de luchtvochtigheid hoog: een ideaal klimaat voor sprinkhanen. Zij vermenigvuldigen zich snel en teisteren vervolgens Egypte. Ondertussen voorkwam as dat zonlicht het aardoppervlak bereikte en werd het donker.
En tien De laatste plaag: alle eerstgeborenen in Egypte sterven, zou verklaard kunnen worden door een schimmel in het graan. De oudste in het gezin mocht altijd als eerste van het graan eten en zou zo als enige het slachtoffer zijn geworden.
Robert Miller, professor aan de katholieke universiteit van Amerika ziet niets in de verklaringen van de wetenschappers. Ik ben terughoudend in het verzinnen van natuurlijke oorzaken van alle rampen. Volgens hem zorgen de verklaringen ervoor dat de plagen van God hun doel verliezen. Het punt was dat je Egypte niet kon verlaten door natuurrampen, maar wel door de hand van God.
Wanneer leefde farao Djoser nu precies? En wanneer droeg hij de macht over? Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om de tijd van de faraos en de verschillende dynastiën exact te dateren. Ze lieten de koolstofdatering los op de overblijfselen van onder meer fruit, zaad en planten.
De resultaten van het onderzoek dwingen historici om de geschiedenisboeken te herzien. Voor het eerst is de koolstofdatering precies genoeg om de geschiedenis van het oude Egypte tot hele specifieke data terug te brengen, legt onderzoeker Christopher Ramsey uit.
Het onderzoeksteam liet de koolstofdatering los op zaden, manden, textiel, planten en fruit. Al deze oude objecten waren door musea in de Verenigde Staten en Europa beschikbaar gesteld.
Totnogtoe zijn alle data die we uit de geschiedenisboeken kennen, gebaseerd op historische documenten en archeologische opgravingen. Maar dat is niet heel betrouwbaar. Met elke nieuwe dynastie die er in Egypte aan de macht kwam, ontstond een nieuwe tijd met nieuwe documenten. Maar wanneer de ene dynastie exact in de andere overliep, is onduidelijk.
Zo blijkt uit de resultaten van de onderzoekers dat Djoser een van de bekendste faraos uit het Oude Rijk tussen 2691 en 2625 regeerde. Dat is 50 tot 100 jaar eerder dan gedacht. Ook blijkt het Nieuwe Rijk iets eerder ontstaan te zijn: tussen 1570 en 1544 voor Christus. Ik denk dat geleerden en wetenschappers blij zullen zijn om te horen dat ons kleine team van onderzoekers een eeuw aan onderzoek in drie jaar tijd heeft bevestigd.
Koolstofdatering is een methode die het mogelijk maakt om de exacte leeftijd van voorwerpen tot 60.000 jaar oud vast te stellen.
De oudste sporen van een geschreven taal vinden we in Egypte rond 3100 v.Chr. Het gaat daarbij om kleine groepjes schrifttekens, uitgebeiteld of met inkt gepenseeld op grafsteles, zegelstenen, potten, leistenen paletten of ivoren en houten labels. Over de herkomst van het schrift bestaan vele tegenstrijdige theorieën.
De Egyptenaren zelf hebben zich er niet druk over gemaakt. Voor hen waren de hiërogliefen eenvoudigweg het schrift van de woorden der goden, een geschenk van de god der schrijfkunst Thot aan de mensheid. De hierogliefen waren een heel ingewikkelde beeldtaal die van links naar rechts, van voren en naar achteren gelezen kon worden en je deed er jaren over om het te snappen. Alleen vooraanstaande schrijvers mochten zich er in bekwamen.
Degene die er voor de eerste keer in slaagde om hiërogliefen te ontcijferen was de Franse taalkundige Jean-François Champollion, in 1822. Hij riep iets van Ik heb het! en toen zakte hij in elkaar. Hij was natuurlijk doodmoe van al die jaren denken. De hierogliefen waren eigenlijk een soort pictogrammen, die ze dus maakten, maar dan zelf ook weer jarenlang bestudeerden. Champollion krabbelde weer op en werd geroemd om zijn ontcijfering.
Het gloednieuwe Clubdorp Sinai Bay opent in december haar deuren.
In Sinai Bay is veel te beleven: een uitgebreid sportaanbod met golf, tennis, zeilen, windsurfen, snorkelen en veel meer. Ter ontspanning zijn er vier zwembaden, een hammam en de Club Med Spa by Cinq Mondes met heerlijke schoonheidsbehandelingen.
Op cultureel gebied heeft Sinai Bay veel te bieden. Excursies naar Petra in Jordanië, het St. Catharinaklooster en Abu Galum bijvoorbeeld.
En uiteraard mag duiken in Egypte niet ontbreken. De Rode Zee wordt wereldwijd geroemd om haar bijzondere onderwaterwereld.
Nominatie Delfts zwembad voor Zwembad van het Jaar
Nominatie Delfts zwembad voor Zwembad van het Jaar
Zwembad Kerkpolder doet een gooi naar de titel Zwembad van het Jaar. Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete zwembad op www.zwembadvanhetjaar.nl. Iedereen die zwembad Kerkpolder kent wordt opgeroepen hun stem uit te brengen en maakt daarmee kans op leuke prijzen, waaronder een reis voor twee personen naar het grootste zwembad ter wereld in Sharm el Sjeik in Egypte.
Bij het uitbrengen van een stem wordt een beoordeling gevraagd voor drie criteria: prijs/kwaliteit, klantvriendelijkheid en hygiëne. Per provincie dringt vervolgens het zwembad met de hoogste gemiddelde score mee naar de titel Zwembad van het Jaar.
Het beste zwembad van iedere provincie wordt vervolgens bezocht door een aantal mystery guests, die verslag uitbrengen aan een vakjury.
Op 17 december 2010 maakt de vakjury de landelijke winnaar bekend. Het winnende zwembad ontvangt naast de nodige publiciteit ook een bijzondere prijs: een gouden startblok.
Egyptische archeologen hebben een 3000 jaar oud standbeeld opgegraven. Het gaat om een beeltenis van Amenhotep III, de vermeende grootvader van de beroemde Toetanchamon. Het rode, granieten beeld werd nabij de noordelijke ingang van Amenhoteps tempel ontdekt en laat zien hoe de farao samen met de god Amon op de troon zit.
Het beeld is ongeveer 130 centimeter hoog en 95 centimeter breed. Archeoloog Zahi Hawass noemt de vondst fantastisch, vanwege de details in het gezicht. Het zou slechts gaan om een deel van het standbeeld. Het gehele beeld was naar schatting drie meter hoog.
Amenhotep III regeerde Egypte tussen 1390 en 1352 voor Christus. Men gaat ervan uit dat hij de grootvader van Toetanchamon was en baseert zich daarbij op DNA-tests en CT-scans die van Toetanchamon werden gemaakt.
Er worden regelmatig grote standbeelden van faraos ontdekt. Zo werd begin dit jaar nog een enorme beeltenis van het hoofd van Amenhotep III gevonden. Kort daarop werden 3400 jaar oude beelden van Amenhotep III en Thoth, de god van de wijsheid ontdekt.
Het grootste museum voor Islamitische kunst in Caïro is door de Egyptische president Hosni Mubarak heropend.
De afgelopen acht jaar werd het gebouw uit 1903 gerestaureerd.
Het gebouw dat ooit werd gebouwd om historisch erfgoed te beschermen tegen plunderaars is over twee weken ook weer voor het publiek te bezichtigen. In vijfentwintig galerieën zijn 2500 voorwerpen van grote historische waarde te zien. In totaal heeft het museum 102.000 voorwerpen. Zo is er een met goud ingelegde sleutel te vinden van de Ka'aba, de heilige zwarte kubus in Mekka.
Ook ligt er de oudste Islamitische dinar (munt) die ooit werd gevonden. Deze dateert uit het jaar 697.
In het museum zijn bovendien verschillende manuscripten van de Koran te vinden en Perzische tapijten, Ottomaanse keramiek en historische instrumenten die werden gebruikt voor sterrenkunde, scheikunde en architectuur.
Het blootleggen van een oude sfinxenlaan in het Egyptische Luxor lijkt uit te lopen op een catastrofe. Bewoners worden uit hun huizen gezet en volgens UNESCO dreigen verschillende archeologische vondsten beschadigd te raken.
Het is de droom van de Hoge Raad voor Oudheidkunde in Luxor: het blootleggen van een drieduizend jaar oude sfinxenlaan laan die verschillende religieuze gebouwen met elkaar verbindt. De nieuwe toeristische attractie moet talloze toeristen trekken. Deze moeten gezamenlijk jaarlijks 37 miljoen euro in het laatje brengen. In de veertiende eeuw voor Christus werd begonnen met de aanleg van de laan waar onder meer de tempels van Luxor en Karnak aan liggen. Bijna een millennium later werd de laan echter bij een grote overstroming overspoeld met een laag slib en raakte het in de vergetelheid.
Sinds drie jaar zijn Egyptische archeologen de laan enthousiast weer vrij aan het maken. Bij opgravingen zijn onder meer een Romeinse wijnkelder en 620 sfinxen blootgelegd. Volgens het internationale persbureau Inter Press Service (IPS) hebben deze activiteiten echter grote gevolgen voor de bevolking die al eeuwen in het gebied woont. De meeste van de 850 huizen op de route zijn inmiddels verwijderd. Volgens de gouverneur van Luxor, Samir Farrag, hebben alle gezinnen een nieuw appartement of 10.000 euro gekregen voor hun verplichte verhuizing. Volgens betrokken met wie IPS heeft gesproken, kregen diegenen die gedwongen moesten verhuizen echter maar 4000 euro of een vervangend appartement diep in de woestijn. Ook zijn de watertoevoer en elektriciteit in de bwewuste laan al afgesloten, terwijl er nog mensen wonen.
Bulldozer De zorgvuldigheid waarmee de laan wordt uitgegraven baart de werelderfgoedorganisatie UNESCO bovendien zorgen. Nadat een onderzoeksteam de locatie in 2008 bezocht liet de organisatie weten zich grote zorgen te maken over de zware machines die worden ingezet om de klus zo snel mogelijk te klaren. UNESCO maakt zich met name zorgen over de tempels van Luxor en Karnak.
Volgens een anonieme archeoloog die IPS sprak, kunnen door de bulldozers allerlei archeologische waardevolle spullen worden vernietigd. "Archeologie bedrijf je niet met een bulldozer", zei de man tegen het persbureau. "Het kost jaren om een locatie bloot te leggen en te documenteren." Die tijd heeft de Egyptische overheid echter niet. . Klaar met de opgravingen zijn de archeologen echter nog lang niet.
Israël start met de bouw van een afscheiding op delen van de grens met Egypte. Dat melden verschillende Israëlische media op gezag van het ministerie van Defensie.
Tientallen ingenieurs zullen de voorbereidende werken aan de grens aanvatten en het zwaar materiaal zal ter plekke gebracht worden.
Bewaking De afscheiding, die al in maart werd aangekondigd, moet vooral opstandelingen, illegale immigranten en smokkelaars van Israëlische bodem weren. Naast een hek zijn ook elektronische bewakingssystemen zoals sensors voorzien.
Naargelang de bron zal de afscheiding tussen 135 en 240 kilometer lang zijn en 1,35 miljard shekel (circa 272 miljoen euro) kosten.
Dit jaar trokken al zon 10.000 immigranten illegaal naar Israël.
Egypte gaat meebetalen aan de restauratie van elf historische synagoges. Dat meldt Discovery News.
Volgens Farouk Hosny, de Egyptische minister van Cultuur, maken de synagoges net zo goed deel uit van de Egyptische cultuur als moskeeën of koptische kerken. Voor de restauratie van de synagoges is wat hem betreft dan ook geen buitenlands geld nodig.
Hij zei dit twee dagen na de heropening van de historische Ben Maimon-synagoge in Caïro. Deze synagoge, vernoemd naar de beroemde rabbijn en filosoof Mosje Ben Maimonides, is recentelijk al gerestaureerd.
Er wonen momenteel weinig Joden in Egypte. In de jaren veertig woonden er nog ongeveer 80.000. Velen verlieten het land onder meer als gevolg van oorlogen tussen Egypte en Israël.
De twee landen tekenden in 1979 een vredesverdrag. De relatie tussen beide landen is echter nog altijd gespannen. Dit bleek bijvoorbeeld in november nog. Farouk Hosny beschuldigde Joden er toen van te hebben samengezweerd zodat hij niet de nieuwe directeur-generaal van UNESCO werd. De minister pleitte er eerder al eens voor boeken te verbranden die door Israëliërs zijn geschreven. De minister distantieerde zich later wel van deze uitspraak.
Het gros van de Belgische banken blokkeert de Maestrokaart buiten Europa vanaf 17 januari. De 23 grootste banken van ons land scharen zich achter het initiatief dat misbruik moet tegengaan.
Datbevestigt Febelfin, de vereniging van banken, die meteen ook een lijst bekendmaakt van landen 'waar het gebruik van de debetkaart ongewijzigd blijft'. Het is nu zwart op wit: in 'illustere' landen als Tadzjikistan, Montenegro of Oezbekistan kan u Maestro blijven gebruiken, maar in populaire vakantiebestemmingen als Tunesië, Egypte of Marokko niet. En al evenmin in de VS, China of Japan.
'Toch is de impact van deze maatregel heel beperkt', reageert Pamela Renders van Febelfin. 'Net geen 98 procent van de Belgische kaarthouders gebruikt zijn debetkaart nooit buiten Europa. En van de resterende 2 à 2,5 procent (op 12 miljoen kaarthouders betekent dat nog altijd dik 200.000 mensen, nvdr.) beschikken de meeste over een kredietkaart. Meer nog, als je het aantal transacties met een debetkaart bekijkt buiten Europa, maken die slechts 0,17 procent van alle transacties uit.'
Toch blijft het bizar dat enkel de banken die in ons land gevestigd zijn dergelijke maatregelen nemen. Ziet Febelfin spoken? 'Nee, zeker niet, maar wij zijn altijd een voorloper geweest in de beveiliging van betaaltransacties. Wij pakten bijvoorbeeld als eerste uit met de chip boven op de magneetstrip. Trouwens, ook op Europees niveau wordt overleg gepleegd om de strijd tegen misbruik op te voeren.'
De Belgische vakantieganger die vanaf 17 januari buiten Europa reist, zal zich dus moeten behelpen met zijn kredietkaart. 'Buiten Europa is betalen in een winkel met een kredietkaart goedkoper dan met een debetkaart', zegt Pamela Renders. 'En vanaf een bepaald minimumbedrag geldt dat ook voor geld uit de muur halen.
Bij sommige banken is dat vanaf 150 euro, bij andere vanaf 200 of 250 euro. Maar de tarifering is niet onze bevoegdheid, de banken bepalen die volledig vrij.'
De consumentenorganisatie Test-Aankoop is niet te spreken over deze 'ongeschikte manier om het probleem aan te pakken. Bovendien betaalt de consulent de rekening, want geld opvragen met een kredietkaart is duurder.'
Ruim een eeuw geleden werd tijdens een archeologische expeditie een teen van farao Achnaton, de vader van Toetanchamon, gestolen. Deze keerde de teen eindelijk terug naar Egypte.
Archeoloog Zahi Hawass, van de Egyptische archeologische dienst heeft dat bekendgemaakt. De teen werd in 1907 gestolen toen de beenderen van farao Achnaton werden onderzocht.
Het gaat vermoedelijk om een teen van de linkervoet van de farao. Het teenbot zal de komende tijd te zien zijn in het Egyptisch Museum in Caïro.
De teen kwam en enige tijd geleden in bezit van een wetenschapper van de Universiteit van Zürich. Hoe hij aan de teen kwam is niet duidelijk. De Zwitserse wetenschapper, Frank Ruehli, besloot onlangs dat de teen terug moest naar het land van herkomst: Egypte.
De teen werd officieel overhandigd tijdens de ondertekening van een overeenkomst tussen Egypote en Zwitserland over de teruggave van oudheidkundige voorwerpen.
Achnaton was een farao uit de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Hij regeerde van ongeveer 1364 tot 1347 voor Christus en was gehuwd met de beroemde koningin Nefertiti.
Prinses in Egypte ter promotie van Inclusive Finance
Prinses in Egypte ter promotie van Inclusive Finance
20 November 2010
DEN HAAG (Nieuws van Oranje) - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden brengt van 23 25 november een bezoek aan Cairo, Egypte, in het kader van haar VN-werkzaamheden op het gebied van Inclusive Finance. Inclusive Finance staat voor toegang tot financiële diensten, tegen een redelijke prijs en op duurzame wijze, voor iedereen die dit nodig heeft.
Prinses Máxima houdt onder meer een toespraak op de Amerikaanse universiteit van Cairo en brengt een veldbezoek aan boeren op het platteland net buiten de stad. De Prinses spreekt tijdens haar verblijf met presidentsvrouw Mubarak en de Egyptische ministers van Financiën, Landbouw en Handel en industrie.
Ook heeft ze diverse ontmoetingen met vertegenwoordigers van banken, microfinancieringsorganisaties en mobiele telefoonaanbieders. In haar toespraak op de Amerikaanse universiteit voor studenten en genodigden zal Prinses Máxima ingaan op de vooruitgang die Egypte geboekt heeft bij toegang tot financiële diensten en het belang hiervan bij armoedebestrijding en ontwikkeling. Ze benadrukt de urgentie van consumentenbescherming, transparantie en regulering in de sector. Huishoudens en bedrijven hebben een veilige plek nodig om te sparen en de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten, een krediet te krijgen of een bankrekening te openen. Innovatieve technologie, zoals bijvoorbeeld samenwerking tussen banken en mobiele telefoonaanbieders, speelt een belangrijke rol om arme mensen en mensen in afgelegen gebieden te bereiken.
Prinses Máxima gaat op veldbezoek bij boeren in de deltaregio vlak buiten Cairo om van henzelf te vernemen welke ervaringen zij hebben bij het veilig kunnen sparen, het verkrijgen van leningen of het verzekeren van hun oogst. Ook ontmoet ze medewerkers van banken over de financiële serviceverlening richting de boeren. Dit is het tweede VN-bezoek van Prinses Máxima aan Egypte. In oktober 2008 bezocht ze het land als lid van de VN-Adviseursgroep voor een Toegankelijke Financiële Sector. Prinses Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Prinses Máxima adviseert in deze functie Ban Ki-moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. Wereldwijd kunnen 2,7 miljard mensen en miljoenen bedrijven geen gebruik maken van financiële diensten als leningen, bank- en spaarrekeningen of verzekeringen.
'Egyptische magie: op zoek naar het toverboek van Thot'
'Egyptische magie: op zoek naar het toverboek van Thot'
Speciaal voor de tentoonstelling 'Egyptische Magie' schreef conservator Maarten Raven het boek 'Egyptische magie: op zoek naar het toverboek van Thot'. Het boek gaat over de magische wereld van de oude Egyptenaren. Het bevat vele afbeeldingen van magische voorwerpen uit de collecties van het Rijksmuseum van Oudheden, het Musée du Louvre en het British Museum.
Toverboek van de god Thot
De oude Egyptenaren geloofden heilig in de zin van tovenarij. Magie was tegelijkertijd een bron van bovenaardse wijsheid en een middel om je lot in eigen handen te nemen. De goden zelf gebruikten magie om de wereld te scheppen. Aan de mens schonken ze magische vermogens om hem te helpen in de strijd om het bestaan. Magie was niet alleen de olie die de kosmos draaiende hield, maar ook een bind middel tussen mensen, goden en doden. De knapste koppen van het Oude Egypte zochten hun hele leven naar kennis van het hogere. Alles staat in het toverboek van de god Thot, maar waar ligt dat verborgen?
Zoektocht naar wijsheid
Dit boek gaat over die zoektocht naar wijsheid. Het beschrijft hoe de Egyptische magiërs hun kennis gebruikten om de zwaksten van de samenleving te beschermen, de goden bij te staan in hun strijd tegen het kwaad, en de doden eeuwig te laten voortleven. In onze moderne maatschappij is geen plaats meer voor dit soort bijgeloof'. Wij hebben goede medische voorzieningen, psychiaters en verzekeringen.We denken vaak dat we het wel zonder hogere machten kunnen stellen. Maar is dat wel zo? Geloven we heimelijk niet nog steeds in die overzichtelijke wereld van de Egyptenaren?
29,95, verkrijgbaar in de Museumshop, bij Walburg Pers en in vele boekhandels
CAIRO - De parlementsverkiezingen in Egypte hebben plaats op 28 november. Dat maakte de Egyptische president Hosni Mubarak woensdag bekend.
Er wordt gestemd over de bezetting van 508 zetels in het parlement van het land in het uiterste noordoosten van Afrika. De Nationaal Democratische Partij van Mubarak heeft op dit moment een dominante positie en de kans is uitgesloten dat het bewind veel ruimte zal geven aan oppositiepartijen. In de afgelopen weken werden al meer dan 150 aanhangers van de verboden Moslim Broederschap gearresteerd.
De organisatie probeert het verbod op religieuze partijen te omzeilen door politici in te schrijven als 'onafhankelijk' kandidaat. Tijdens de vorige parlementsverkiezingen, in 2005, won de partij een op de vijf zetels. (ANP)