Inhoud blog
  • taalbad voor di Rupo
  • twee publieke opinies
  • verontwaardiging
  • verkiezingsshows
  • taalbewustzijn
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    boek onder lava
    verzwegen berichten
    22-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Scholenrapport

    Het initiatief van De Standaard doet denken aan de demarche van het weekblad Knack dat de licentiaatsverhandeling van Freya Vandenbossche op zijn website plaatste. Het fundamentele verschil is de intentie: De Standaard wil geen hetze voeren. Om die reden ben je niet van plan je abonnement op te zeggen, wat je wel hebt gedaan in het geval van het achterbakse en platvloerse Knack. Maar het kernprobleem blijft hetzelfde: hoeveel lezers kunnen zo’n rapport correct interpreteren? Er is niet alleen de terminologie, er zijn ook de verwijzingen naar documenten zoals het leerplan: wie weet wat er in zo’n leerplan staat?

    Eén detail uit het rapport van onze school: de leerlingen van de eerste graad klagen over de werkdruk. Nu heb je nooit anders meegemaakt dan dat leerlingen kloegen over weer eens een overhoring, weer een huistaak. En op het einde van elk trimester kreeg je de vraag: ‘hoeveel van de leerstof gaat u laten vallen?’

    In scherp contrast daarmee hoorde je van oud-leerlingen enkele jaren later: ‘op onze school hebben we nooit leren werken, we zijn niet voorbereid op het hoger onderwijs…’

    Ouders die zich zorgen maken omtrent een schoolkeuze zouden daarom beter persoonlijk contact opnemen met alle betrokkenen: directie, leerkrachten, oud-leerlingen. Het papier is geduldig: met rapporten kan men zowel verdoezelen als ten onrechte aanklagen.

    In de praktijk is het zo dat in de weken voor de aankomst van een doorlichtingcommissie gauw gauw allerlei documenten worden bijgewerkt, maar wat zegt dit over de dagelijkse kwaliteit van het onderwijs en de opvoeding in een school? Is een goeie leerkracht iemand die stipt een agenda bijhoudt? Scholen worden geprezen om de bijscholing van hun personeel, kun je hier en daar lezen. Wat betekent dit in de feiten: leerkrachten gaan naar een symposium, laten een kruisje zetten bij hun naam en ze zijn bijgeschoold. Wat nog nooit is gevraagd, noch door zo’n team van doorlichters, noch door een pedagogische begeleider (de vroegere diocesane inspectie) : wat doet een leerkracht thuis aan zelfstudie, blijft een leraar Nederlands boeken lezen, onderhoudt een leraar Engels zijn kennis van deze taal etc

    Kortom, het is niet met bureaucratie dat je mensen beter doet functioneren. En het is evenmin aan de hand van paperassen dat je een correct beeld krijgt van het niveau van menselijke arbeid of van de waarde van een persoon: er bestaat geen prikklok die enthousiasme meet.

    22-01-2007 om 11:30 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    mater et magistra



     





    de zee is gelukkig. ze valt aan land

    en loopt in eigen schoot terug. ongebroken.

    zij werft niet en geen weigering kan haar verstoren.

     

    de zee is gezond. zij weet van bewegen

    het lenig en menigvuldig vertoon,

    het enkelvoudig bestaan en evenwicht.

     

    de zee is heel soepel. de maan heft haar

    en legt haar op een muziek van meeuwen en mist.

    de vezels, verzinsels der volledigheid

    zijn haar louter water en zout.

     

    ik ben licht, zegt ze, het luchtigste zand

    kan mij dragen. zij draagt het zaad van alle

    zwarigheid in d’r losse meisjesharen.

     

    kom, zingt ze, zwel en ik zal je verzwelgen.

    kom, zingt ze en wiegt, en wacht.

    22-01-2007 om 10:44 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    21-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    nog wat sprokkels

    30.

    Waarom kroop Saddam als een aardworm uit zijn hol ? Waarom volgde hij het voorbeeld van Hitler niet, of van Himmler : een kogel, een ampul ? Drijft doodsangst een mens zover dat hij tot het uiterste wil marchanderen met het onvermijdelijke ? Of was deze man zo vervreemd van de wereld dat hij erop rekende dat hij nog weg zou komen met zijn verleden ?Of word je na dagen en dagen onder de grond zo mul en murw dat om het even wat een verlossing is, zelfs de ergste vernedering ?

    Wat weten wij van deze mens, van de mens tout court ; wat weten we van onszelf ?

    Soms maken we de deemstering mee van de god in onszelf, soms zijn ontmaskering, soms zijn kruisiging : maar de ontkenning van zijn goddelijk bestaan, staat die niet gelijk aan de ontkenning van ons bestaan zelf ? Wij willen veel bekennen, maar niet dat we niet bestaan.

    31.

    Een lege brievenbus te veel en je loopt lek als een fietstube die een kiezel heeft weg geknald.

    Of ben je gewoon van minderwaardig rubber en moet er om de zoveel dagen iets gebeuren dat je oppompt ? Het hellend vlak van moe naar moedeloos : soms is een blik op je pens in de spiegel voldoende, soms een verwijt – in het bijzonder het verwijt dat ‘somber’ met ‘nors’ verwart. Soms is het een kettingzaag die je te vroeg het bed uit jaagt en die een berk verminkt tot er alleen nog een witte paal staat in een winterse tuin. En soms komt dat alles samen en is dat alles veel, te veel en loop je leeg als minderwaardig rubber.

    32.

    Het blijft een wonder : een blad dat leeg was, is nu volgeschreven ; en vóór je eraan begon, had je er geen vermoeden van dat deze tekst in jou aanwezig was. Soms is de verwondering zo groot dat je geneigd bent op of om te zien of daar niemand is die jou heeft ingefluisterd.

    33.

    Alweer een fletse :

    ook de schoonste heeft een streepjescode aan haar slipje.

    35.

    De woorden en hun waarheid. Na het triomfantelijke ‘we’ve got him’ en de lofzang op de eigen intelligence services en de dappere troepen, zegt de krant vandaag dat het monster is verklikt door een van zijn vroegere slachtoffers en door Koerden gedrogeerd en dan overgeleverd aan de Yankees. Het zijn misschien slechts nuances die nooit de geschiedenisboekjes zullen halen, maar ze illustreren wel hoe we voortdurend onderhevig zijn aan propaganda en make believe. In eigen land waren de dampen van Vilvoorde onschadelijk tot één interview met één wetenschapper op het tegendeel wees. Je zou wensen dat de leugen altijd zo stonk.

    36.

    Is dit een positief fatalisme: doodgaan is voor losers, mijn dood zal een voltooiing zijn ? Misschien is dit een kleine bijdrage tot de oplossing van de vergrijzing : laat mensen beslissen wanneer hun leven ‘af’ dan wel ‘op’ is. De basisgedachte is dat iedereen begint met een ‘levensprogramma’ dat moet worden afgewerkt en eens afgewerkt, wordt al wat volgt overbodig en ongewenst. Tijdens het Romeinse bestuur over Marseille kon iedere romein in een centraal depot een fiooltje ophalen – na goedkeuring van een verzoekschrift – met een lethaal drankje : soms gaat beschaving vooruit door terug te keren.

    37.

    Elke dag is weer zo’n glazen kast waar je een munt in stopt en een kraan rijdt langs een verchroomde stang, ploft neer en de blinkende vingers halen een hoopje vlokken op, wat piepschuim of schaafsel en nooit een horloge of zo’n poppeding en het is dat licht in die glazen ruimte die je aanlokt, elke dag weer, al weet je dat zo’n horloge uit Hongkong geen kloten waard is en dat popje met haar tutu van geperste kant : je kan het op je revers spelden en je hopeloos belachelijk maken bij je leeftijdsgenoten met een echt lief en zonder tutu.

    Elke dag weer is een kermisdag en je haalt een muntje boven.

    38.

    Je kan een bestemming niet bereiken zonder de erbij horende weg af te leggen, het enige Rome waarnaar alle wegen leiden, is het knekelveld of de strooiweide.

    Is dit wel een troost voor machteloze afgunst : een mausoleum is niet méér dan een massagraf ? Waar worden bloemen neergelegd en welke dode ruikt de bloemen?

    39.

    Kunst is mislukken met stijl.

    21-01-2007 om 09:21 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    na de reünie

     

    Terug van de nieuwjaarsbijeenkomst met de 55-plussers van onze school. De directeur gaf een uiteenzetting over het rapport van de doorlichtingcommissie die in september-oktober onze lokalen onveilig had gemaakt.

    Wat opvalt is het apodictisch karakter van al de oordelen: deze doorlichters-oplichters spreken alsof ze de paus himself zijn die ex cathedra zijn onfeilbaarheid proclameert. Zij weten het, de directeur en zijn leerkrachten zijn stumperds die ondanks hun jaren ervaring nog alles moeten leren. Het gaat dan zowel om essentiële didactische of pedagogische zaken als om praktische details. Volgens het ene orakel moet de school driemaal per jaar een brandalarm inoefenen, volgens een andere volstaan twee oefeningen; een ontruiming waarbij achteraf de leerlingen op foute reacties worden gewezen is geen oefening maar een les.

    Er moet meer gedaan worden aan BZL, door de directeur al lachend vertaald als ‘bijna zonder leraar’, eigenlijk betekent het ‘begeleid zelfstandig leren’. De leraar moet een coach zijn die opzoekopdrachten geeft en zijn leerlingen stuurt bij hun opzoekingen. Alsof dit in het verleden nooit gebeurde: altijd hebben leerlingen documentatieopdrachten gekregen, altijd moesten zij naslagwerken raadplegen om een boekbespreking of andere uitvoerige taak uit te werken.

    Om de zoveel jaar moet het pompwater worden uitgevonden en het moet dan exact gebeuren zoals de nieuwlichters het zich in hun arrogante kop hebben gehaald.

    Dit is wat het meeste stoort:  het autoritaire, zelfgenoegzame van deze betweters en het tragische voor ons onderwijs zou kunnen zijn dat precies de leerkrachten met persoonlijkheid, met een eigen visie en een originele creativiteit de scholen ontvluchten en op zoek gaan naar een werkmilieu waar hun talenten wel worden gewaardeerd. Het resultaat zou kunnen zijn dat het lerarencorps bevolkt wordt door meelopers, dienstkloppers, uitvoerders zonder enige persoonlijke inbreng, zonder enige gedrevenheid en wellicht met geringe competentie.

    Terloops, laten we eerlijk zijn: we hebben 20, 30 jaren geleden ook al gemopperd over de gebrekkige kennis en de povere taalbeheersing van onze leerlingen. Maar het fundamentele verschil met toen is dat je in die tijd de opdracht kreeg er iets aan te doen, terwijl het vandaag juist verboden wordt: we mogen niet meer ‘systematisch’ aan spraakkunstonderwijs doen, we mogen geen woordenlijstjes meer aanleggen etc

    En telkens sta je voor de vraag: op welke grondslag is deze rage gefundeerd, op welk wetenschappelijk onderzoek dat zou aantonen dat de nieuwe aanpak betere resultaten oplevert dan de traditionele?

    De recente tribulaties over kennisgericht onderwijs versus vaardigheden  vormen slechts een deel van  de problematiek: in essentie gaat het om formalisme versus inhoudelijkheid, volgzaamheid tegenover passie. Onderwijs kan maar niveau halen wanneer het verstrekt wordt door enthousiaste geesten, gedreven door liefde voor het vak en oprechte bekommernis om de leerlingen, niet alleen in hun huidige situatie maar ook in hun toekomstige. Dit laatste houdt in dat de leerkracht weet waar hij of zij naartoe wil. Aan welke toekomstige samenleving wil men meewerken, wat voor mens wil men mee helpen vormen. Het licht van de doorlichters is blijkbaar niet sterk genoeg om zover te schijnen

    20-01-2007 om 21:09 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    12.

    Wie zijn zelfrespect opgeeft, verliest uiteindelijk het respect van de anderen. Het zijn niet de goedkoopste hoeren die met de meeste egards worden behandeld.

    13.

    Een meisje is poëzie, een vrouw proza. Een vrouw heeft verhalen, een meisje dromen. Zolang een vrouw droomt is ze een meisje, zodra een meisje verhalen vertelt is ze een vrouw.

    14.

    Flauwe woordspeling : toen hij klaarkwam liet hij een rukwind.

    15.

    Kun je een partner bespelen zoals een instrument wordt bespeeld en levert het bespelen van het eigen instrument de betere muziek op ?

    Allicht hoort bij elk type speler een passend type instrument, maar zonder virtuositeit

    én overgave blijft het povere muziek.

    16.

    De waarheid van een tekst, in het bijzonder van een gedicht, bestaat binnen de grenzen van de tekst, van het gedicht. Als de auteur daarin al aanwezig is, dan alleen als asielzoeker, sommigen zullen zeggen als illegaal.

    17.

    Woorden kunnen vuurstenen zijn : als je die woorden tegen elkaar knotst leveren ze vuurwerk op, de lichtflits van het inzicht.

    18.

    Jong zijn is morsen met de tijd alsof men er te veel van heeft.


    19.

    Je kan in elk dorp een Eifeltoren bouwen, maar wat is er dan nog bijzonder aan een Eifeltoren ? Niet elk theelichtje is meteen een vuurtoren. Anders gezegd : indien iedere dichter zich een Gezelle waant, iedere schilder een Picasso, waar blijft dan de grootheid van Gezelle of van Picasso ?

    20.

    Ontmoet een tijdgenoot, lees Montaigne : hij beheerst de klassieken zodanig dat hij er modern van wordt.

    21.

    Het ligt in de aard van de mens om zijn zelfoordeel te laten afhangen van het oordeel van de anderen. Zo blijft ‘geluk’ uitgesteld geluk, een wachten op, tot het enige zekere ‘geluk’ je te beurt valt : de dood die alles glad veegt, alles om het even maakt.

    22.

    Een gezond alternatief voor prozac : hou een rijpe trostomaat tegen je neus.

    23.

    Schrijven is gaan zitten en het doen.

    24.

    Alleen het perfecte is goed genoeg. Althans in de kunst en in de techniek, daarbuiten is het een dwangneurose.

    25.

    Alweer een flauwe : die slapjanus schiet alleen nog wanneer hij wakker schiet.

    26.

    TV-bekendheid is de trampoline naar de onsterfelijkheid, de meeste TV-goden komen tussen de rubberen ophanging terecht en breken hun ‘te korte beentjes’ (dixit Boon)

    27.

    Mexicaans gezegde (uit ‘Amores Perros’ ?) : ‘als je god wil doen lachen, vertel hem dan je plannen.’

    Vervang ‘god’ door ‘goden’ of ‘noodlot’. Dit gezegde tast de grenzen van de persoonlijke vrijheid af. Imre Kertèsz heeft het daar ook over in ‘Onbepaald door het lot’ : de gebeurtenissen komen niet alleen op je af, jij gaat evenzeer naar de gebeurtenissen toe. Jij bent niet alleen de executeur van je lot, je bent dat lot zelf. In de rally van je leven ben jij piloot en co-piloot, maar de vraag is of die elkaar begrijpen : de ene die de route leest en de andere die ze aflegt. En ‘lezen’ betekent hier ‘herkennen’ zoals een chip zijn eigen code herkent.

    28.

    Verzaken kan maar aan bezit. Men kan moeilijk ascese eisen van iemand die is geboren op een vuilnisbelt. En over de betrekkelijkheid van ambitie kan men pas onverdacht praten  als men ze heeft gerealiseerd.

     

    20-01-2007 om 12:33 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    gezinsvriendelijk


     






    als die bom al morgen valt

    mijn hondsvod in jouw eeuwig leven

    geeft vader geen zoentje waar het zeer doet

     

    straks mandarijnenstroop voor je borst barst barst

    een handgranaat in de nacht

    genezen zijn? morgen, jongetje, morgue

    dan gaan we de slapers oprapen

    een kuiltje graven bij het preventorium

    door de lusttuin der terminalen draven

    in je nieuwe jogging – gelijk jou, hee!

    aan de lijn klaar start – de eerste zijn?

     

    je weet het al: er is geen zebra op de boerderij

    wel een zwijn – dank u lieve heer

    die ken je ook bij naam en postbus

    mijn bobbejaan met je sarie malaise

    we maken een kringetje

    den uyl vivat gaf zijnen geest

     

    morgen mijn kwakje is jarig

    het jijtje, jij hetje van mij

    je brandt in mijn nacht

     

    mijn kind waarom gekomen

    waar omgekomen

    als die bom toch morgen valt

    20-01-2007 om 10:41 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kidman
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     are you kidding, Kidman


     





    soms is ze naakt

    een efebe op een vaas

    een jongeling waar de wijze

    Socrates een dwaas van werd

     

    dan weer draagt ze slangen

    in het haar, een verwende

    erfgename en geen dame

    is zo weerloos, de reptielen

    zijn maar ranken van een

    niet te stelpen roos

     

    soms staat ze vermomd

    met een fopneus, in de jurk

    van een oude vrijster, een wrong

    om haar hoofd, ze rookt

    en haar gedachten gaan

    reeds stapvoets in het water

     

    veelvoudig, een vrouw

    van rood zand en smaragden

    en zwart email op terracotta

    een zalm die door je dromen

    zwemt, over de schotbalk wipt

    van je ontwaken - ze is

     

    het wenkende masker van de dag

    19-01-2007 om 16:52 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.siesta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    siesta


     

     

    het eerste wat je uitdoet

    is je horloge

    lust en liefde hebben geen tijd

     

    dan die huid van striemen

    waar een vader sloeg

    een meester bedreven

    in macabere spelen

     

    dan het diepere vel

    dat de woorden doorsneden

    een telefoon die niet over ging

     

    wat voor ding trek je aan

    een lichaam dat glinstert

    gelijk zilverwerk een erfenis

    van wie ben je vergeten

     

    maar het wordt opgewreven

    met instant poets van lippen

    die het waarmerk laten glanzen

    van jaartal en naam

     

    wat zich voltrekt is ernstig zoals peuters

    bouwen, plechtig zoals alleen de eeuwen

    gebaren smeden in hun mimespel

     

    het laatste wat komt is de kabbeling

    water dat stroomt over steen

    een weinigheid van lange adem

    die welt en zwelt als een gevaarte

    19-01-2007 om 11:14 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gedichtendag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  

    Gedichtendag


     

    Uit de vaststelling dat de voorbije twee jaar 82 nieuwe bundels zijn gepubliceerd van Vlaamse dichters, leidt De Standaard af dat het goed gaat met de poëzie in Vlaanderen.

    Hebben de onderzoekers ook nagegaan wat de oplagen waren en hoeveel exemplaren daarvan zijn verkocht?

    Tweede vraag: hoeveel van deze productie dringt door tot in de media, hoeveel recensies van nieuw werk verschijnen in de kwaliteitsbladen zoals De

    Standaard en De Morgen,  en hoeveel individuele gedichten worden voorgesteld aan het ruimere publiek?

    Als het economisch gezien zo goed gaat met de poëzie in Vlaanderen, waarom jammert Willy Tibergien dan voortdurend over zijn uitblijvende subsidies, hoeveel literaire tijdschriften  en literaire uitgeverijen kunnen het trouwens stellen zonder subsidies?

    Derde vraag: hoeveel mensen leren behoorlijk poëzie lezen in het onderwijs en zijn later in staat om de moderne dichter in voldoende mate te begrijpen?

    Een initiatief als een Gedichtendag is lovenswaardig, maar alleen wanneer hij een culminatiepunt markeert in een permanente belangstelling, anders is eenmaligheid niet meer dan een soort karnaval: voor een dag of een paar dagen doen we alsof.

    Is het zo extreem om voor te stellen dat in de media die zichzelf beschouwen als kwaliteitsmedia - Klara, Canvas, De Standaard en De Morgen – er dagelijks poëzie aanwezig behoort te zijn en dan niet alleen in de vorm van leukigheid à la Wim Helsen?
     
     

    19-01-2007 om 09:31 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stormpje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    stormpje


     

    zweepslagen van regen

    wind die op zijn vingers

    fluit naar verscholen nimfen

     

    trollen en dieren rollen zich

    in hun holen op, dromen

    zoals een beer van zalmen

    die opspatten uit helder water

    een jager die zijn geweer vergat

     

    we hebben op tijd een huis

    gebouwd, de kranten fladderen

    door de straten, geen belegging

    zo veilig als een boek in je hand

     

    wie ergens heen wou staat

    als een wegwijzer scheef

    tussen hemel en aarde

    en alle wegen krimpen

    als wormen onder een spade

     

    het regent geen manna

    vandaag, alleen een bleke

    materie loopt langs de volmaakte

    billen van een verlegen engel

    18-01-2007 om 16:40 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babi Jar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Babi Jar  29 en 30 september 1941


     

    hun aantal staat vast: exact  33

    duizend en zoveel, hun laatste

    dagen van september

     

    spraken ze Jiddisch, hing er nevel

    rondom de kom der oude vrouwen

    laag over laag

    en kogel na kogel

    op de bodem van Babi Jar

     

    wie dreef ze op uit hun dorpen,

    een veehoeder in een vreemd

    uniform, een buurman in zijn eigen

     

    lichamen lagen als verf op een doek

    levend op de doden

    wachtend op het schot

     

    laag over laag, naakt over naakt

    op de bodem van Babi Jar

     

    wie nam zijn plaats in wanneer

    de slachter ging schaften, een sigaret

    opstak en met voldoening

    omzag naar zijn werk

     

    lichaam na lichaam viel als een doek

    over de scheur in de aarde

     

    hadden ze namen, de boekhouders

    die bijhielden hoeveel kogels, hoeveel

    raak, hoeveel verspild: hoevelen

    kwamen in de nevel uit de aarde
    gekropen, getuigden achteraf
     

    laag over laag, doden over doden

    en zwijgen rondom en achteraf

    opgegraven, gebroken, nogmaals

    verzwegen

     

    onze beschaving en haar

    wegen vonden hun bodem

    in Babi Jar

    18-01-2007 om 10:46 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Over het gesjoemel bij Sabena.

    Gedurende de ruim dertig jaren van je leraarsschap heb je nooit anders meegemaakt dan dat leerlingen met een ‘afwijkend’ uiterlijk door collega’s, opvoeders en directie onder druk werden gezet, vaak de klas werden uitgestuurd en soms zelfs van school verwijderd. Je tegenargument is altijd geweest dat niemand ooit zo onberispelijk gekleed is gegaan als gangsters en fascisten. Vader vertelde over het gigantische verschil tussen de Fritzen uit WO I en het Herrenvolk van WO II: de eerste zaten onder de luizen, de tweede gingen gekleed in keurige uniformen. Oplichters en fraudeurs winnen het vertrouwen van hun prooien en van het grote publiek door hun uniform van burgerlijk fatsoen. Ook de kopstukken van het Blok zal men nooit betrappen op slordige kledij.

    Besluit: het is verleidelijk om mensen te beoordelen op basis van hun uiterlijk maar niets is zo dom. En het fenomeen gaat verder dan de stralende bazen van Sabena: steeds weer zien we imago’s op tv, of het nu om een president gaat of om een zakenman. En steeds weer reageert het publiek volgens een schema van sympathie versus antipathie, louter gebaseerd op een oppervlakkige verschijning. De Romeinen zegden het al: ‘mundus vult decipi, ergo decipiatur’ – de wereld wil bedrogen zijn, laten we hem maar bedriegen.

    17-01-2007 om 20:48 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gordijnen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    eindelijk gordijnen


     

    de gordijnen zijn rood

    waterig bloed – ze dempen

    zelfs je zwijgen, zegt zij

    en het klinkt als een scheur

     

    het decor heeft veel weg

    van een vrolijke rouwkamer

    een fuifzaal zoals necrofielen

    die dromen terwijl ze meisjes

    zien met scapulier en halsband

    van zilver en fluweel

     

    het rood vraagt om een naakte

    vrouw, een zandloper van oker

    en opaal – leg haar open

     

    als een kostbaar heilig boek

    op het aanrecht van leisteen

    een offer aan bedronken goden

    die dobbelen om haar huid

     

    wijnrood, een jonge Bardolino

    een avond die dood bloedt

    in een kalm bewegend meer

     

    het slurpt de schaduwen

    uit de glazen kamer, glanst

    zoals ogen wanneer de tong

    wordt gestreeld - je hoort

     

    alleen nog in de gelagzaal

    van je schedel een kroes

    die stoot op een kroes, zijde

    die scheurt en batist, het dons

    op een huid dat wiegt, weerstaat

    en meegeeft zoals wieren

     

    in een stroming die wentelt

    en vloeit, wervelt en uitvloeit -

    deze avond is rood en wij met

    minder bewegen als een meer

    17-01-2007 om 12:16 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.over Merksplas
     

    Over Merksplas

    Volgens de grote baas van de Belgische gevangenissen, Hans Meurisse, valt het best mee met de wantoestanden in de gevangenis van Merksplas. Hij heeft slechts weet van één klacht. Is dit niet typisch voor bureaucraten: klachten of  problemen bestaan pas wanneer ze op papier staan en liefst op een door de administratie opgelegd formulier.

    Het gevaar van dit bureaucratisch formalisme is dat de betrokkenen hun geloof in de rechtsstaat verliezen. Bovendien kunnen gevangenen in hun toestand van afhankelijkheid gemakkelijk worden geïntimideerd om niet over te gaan tot het officialiseren van hun klacht.

    Er schort duidelijk wat met de selectie en de opleiding van onze cipiers, wat wellicht te maken heeft met objectieve factoren zoals een relatief lage verloning en een stresserende job.

    De fundamentele vraag die ons allemaal aanbelangt, is: beschouwen we onze gevangenissen als moderne vergeetputten of als een ultiem middel tot heropvoeding?

    Een beschaafd land kiest voor het laatste maar moet er dan ook voldoende middelen voor uittrekken: voor een menswaardige accommodatie en vooral voor werkomstandigheden waarin bekwame mensen correct kunnen functioneren.
     
     

    17-01-2007 om 09:39 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mont ventoux
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    uit Een stuk of wat



    Mont Ventoux – Malaucène

     

    zo wordt een engel geboren:

    hij trekt spieren aan flarden

    als krantenpapier, wekt

    knaagdieren op in de hypnose

    van de jongensdroom, spert

    gewrichten als een vechtende bek

     

    vliegen is breken

    uit een omsingeling van vliezen

    luchtlaag na luchtlaag

    wordt het zijn dunner, doorzichtiger

    met zicht op de inzakkende aarde

    als op een vruchtzak die benauwde

     

    luchtigheid is het licht binnenrijden

    na de laatste bocht in het bos

    de tickertapeparade van gillende

    rotsen, hotsende wind

     

    een engel vindt zijn heerschappij

    in spiegelbeeld, beveelt de peilstok

    van de zwaartekracht als polsstok

    van zijn sprong – een engel

     

    die zegeviert is vergevensgezind

    hij omhelst zijn vijand op de fiets

    suizend naar de diepte

    zoals een dode dromend het niets

    sust, de ontkenning verzoent

    met haar dorre schoot

     

    een engel heeft engelengeduld

    met de dood

    16-01-2007 om 11:39 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een woordje tegen wanhoop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    uit Een stuk of wat



    een woordje tegen wanhoop

     

    een woord van troost

    voor als je roep smoort in je tranen:

    jij stookt een eeuwig vuur

    jij houdt de verontwaardiging uit haar slaap

     

    als oren verschelpen, als ogen geverfde

    vensters zijn op een blinde muur

    bewaar je tranen zuiver, bewaar

    dat zoute zaad, bewaar en zaai het

    als een dopvrucht ter verbetering

    van de bodem, een gele bloem

    ter herinnering aan de zon

     

    jij bent het teken

    dat de duisternis nooit volslagen is

    o jij bent machtiger dan de macht

    geweldiger dan geweld

    want een genster van het eerste vuur

    een druppel van de eerste bron

    de wekkende adem heeft geblazen

    in jouw vlees dat van de eerste aarde is

     

    en de eerste aarde is taaier dan de bom

    zoals de bron laaft en zuivert

    zoals gif en leugen verademen

    aan het vuur

    dat niet dooft of het ontvlamt:

    een laaiend spel van alle tijd

     

    speel spel een woord van troost

    16-01-2007 om 08:20 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofddoekje voor het bloeden
    verbod op hoofddoeken in Antwerpse bestuur

    Het Antwerpse stadsbestuur heeft beslist dat ambtenaren geen zichtbare tekenen van hun (geloofs-)overtuiging mogen dragen.
    Het discriminerende zit in het woord 'zichtbaar': het is nogal duidelijk wie onder deze verbodsbepaling valt - de chassidische joden en de moslima's. Maar de eerste groep solliciteert niet bij de overheid, die blijven werken en leven binnen hun eigen milieu.
    Voor alle duidelijkheid: deze jongen is een overtuigd atheïst. Maar in wat voor samen-leving komen we terecht wanneer het dragen van symbolen die tot een godsdienst behoren op zich reeds een bron van ergernis  en wantrouwen zijn, in die mate zelfs dat ze moeten verboden worden?
    Zouden gelovigen en ongelovigen dan niet meer kunnen samenwerken?
    Terloops: het gaat hier wel om de hoofddoek, niet over een boerka of gezichtssluier die de identificatie onmogelijk maken en terecht worden verboden.
    Politici en burgers lijden aan selectief geheugenverlies: in de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw droegen vrijwel alle Vlaamse vrouwen een sjaaltje of hoedje om naar de kerk en naar de markt te gaan. Dat behoorde tot de toenmalige fatsoensregels. Het is niet mijn opvatting van fatsoen, maar als de betrokkene daarvoor kiest - wat duidelijk iets anders is als ertoe gedwongen worden - wie ben ik dan om daartegen bezwaren te maken?
    Hoe ontstaat religieus fanatisme? Onder meer door onschuldige symbolen uit te sluiten.
    In een OCMW-ziekenhuis, zoals het Brugse AZ Sint-Jan, mogen dan ook geen zusters meer te zien zijn die zich als kloosterzuster manifesteren. Mij interesseert de kwaliteit van hun inzet, niet de kap die zij eventueel dragen.

    15-01-2007 om 12:05 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brood en spelen
    please in my backyard
     
    In zijn column 'brood en spelen' ontwikkelt sportjournalist Rik van Walleghem (in £De Standaard van maandag 15 jan) een zonderlinge redenering.
    Hij geeft toe zelf niet bevoegd te zijn om over het project voor een nieuw Club Bruggestadion te oordelen, maar de contestanten noemt hij alvast 'ecosnobs'.
    Het meest onthutsende is zijn stelling dat in een democratie de regering en het parlement beslissen en dat men dat moet aanvaarden.
    Dus gedaan met het manifesteren tegen een oorlog, een bedrijfssluiting etc wanneer regering en parlement daartoe hebben besloten.
    Heeft van Walleghem als legalist nog nooit gehoord over basisdemocratie? Waarom zijn er opiniebladzijden in elke fatsoenlijke krant: om deze te laten vol schrijven door parlements- en regeringsleden? Zullen we de vakbonden dan ook maar afschaffen en alle comitées die zich inzetten voor minderheidsgroepen?
    Sportjournalistiek en politiek inzicht gaan blijkbaar niet zo best samen, maar steeds vaker dringt zich de vraag op: zouden journalisten zich niet beter beperken tot de onderwerpen waarin ze echt beslagen zijn?
     

    15-01-2007 om 09:54 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bezoekrecht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    uit  Een stuk of wat

     

    bezoekrecht

     

    morgen haal ik je af, je zal

    achter in de wagen zitten, vragen:

    mag ik het hondje binnen laten

    mag ik nu fietsen door de kamer

    mag ik in bad met jou

    ja lieverdje ja alles mag

    als we thuis zijn als we daar zijn

    waar alles is dat mag

     

    en wat niet mag dat is al weggeborgen:

    veertien dagen van ergernis

    veertien dagen uit de treurenis

    veertien dagen van voortbestaan

     

    morgen kom je dit schone huis weer in

    voor het anderhalfdaagse vadertje-spel

    dikke vriend van jou

    dikke vriend van mij

    het beertje is alweer wit het aapje slaapt

    en de boer komt terug uit zwitserland

    en die blanke sarie na die blanke ou transvaal

     

    en die avond overmorgen zal de avond

    van moederdag zijn: zingen en bloemen in zilverblad

    hou jij het bosje wel recht daar op de achterbank

    de wilgenroosjes

    wij hebben ze samen gezocht waar de jagers zijn

    bij de blue bells bij de blue bells

    bij de avondkoekoeksbloem

     

    je lach die avond zal purper en schurkig zijn

    overmorgen mijn avondmond: nog een zoentje

    ik lever je af ik lever je uit

    tot ziens tot de volgende keer

     

    mama, mag ik op de vensterbank kruipen

    over je haakwerkje wuiven naar

    14-01-2007 om 13:12 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    uit Van Toen en Thuis

    Marvan

     

    zaken deden we als het solden waren:

    kozijn Pierre die naast ons woonde

    in een minihuisje verscholen door de hagen

    van de Koerspleinstraat

    was verkoper in de verre Marvan

    op de hoek van de chique Nieuwstraat

    en telkens de winter ten einde liep

    gaf hij een teken, een wenk

    dat er ‘wat te rapen viel’

     

    vader knikte,  rolde

    een magere sigaret,  spuwde

    weerspannige pluisjes van zijn onderlip

     

    Pierre kwam dan ’s avonds laat

    met een kostuum ‘iets opportuun’

    Pierre had smaak en nooit

    zat hij er naast met de maten van zijn neef

     

    en één seizoen bracht hij

    een droompak mee: een zacht beige

    in ribfluweel – het was om je eigen

    kont te strelen: het geurde in de regen,

    straalde in de zon

     

    nooit was ik zo verlegen

    als met die eerste vetvlek aan een zoom

    toen ik mijn fietsspeld was vergeten

    nooit ben ik zo droef geweest

    als toen ik de plekken voelde waar

    mijn zadel de beige ribbels had kaal gesleten

     

    ik werd keeper bij Vigor en ‘kreeg een scheut’

    mijn armen schoten uit mijn mouwen, op de duur

    verloor onze duitenkliever zijn vertrouwen

    in dat ‘schoon gerief’ uit de hoofdstad

    ik mocht gaan kiezen in de Kerkstraat bij de Lugi

    want de baas die zat in het clubbestuur,

    misschien deed  hij een woordje bij de trainer

     

    en, ja, ik vond een droomjas

    in de tint van een gezonde vos

    en een vaste plaats onder de dwarslat -

    Pierre zei dat ik er mooi mee stond

    maar ik zag zijn ogen en zijn blos

    14-01-2007 om 10:05 geschreven door staf de wilde

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!