Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    03-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walnotenbrood
    WALNOTENBROOD Ideale belegging voor elk kaasplateau. Ongeveer 3 u Ingrediënten - 350 g volkorenmeel - 150 g witte tarwebloem - 1 ½ tl zout - 30 g gist - 40 g zachte boter - 0,6 dl walnootolie - 3 dl water - 150 g grof gehakte walnoten Werkwijze - Giet het water in een grote kom. - Brokkel de gist erover en meng met een houten lepel geleidelijk het meel en de bloem eronder. - Voeg de zachte boter toe en het zout. - Als laatste mengt u er de olie onder. - Als alle bloem is verwerkt, legt u het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak. - Kneed het deeg 5 minuten, doe het terug in de kom en laat het 1 u rijzen onder doek en plastic folie. - Bekleed een bakplaat met bakpapier. Werk de walnoten door het deeg, vorm het tot een bal en bestuif met witte bloem. - Laat het op de bakplaat 1 u rusten. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 220°C. - Snij met een scherp mes een kruis in de bovenkant van het deeg, en bak het brood dan in 30 minuten goudbruin. - Laat op een rooster afkoelen.

    03-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    02-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiengranenboerenbrood
    TIENGRANENBOERENBROOD Ongeveer 2 uur 30 Ingrediënten - 400 g tiengranenmeel - 600 g witte tarwebloem - 60 cl water (en/of karnemelk) - 40 g verse gist - 20 g zout - 20 g suiker - 25 g boter Werkwijze - Vet twee broodbakvormen in. - Stort het water (en/of de karnemelk) in een grote wijde kom. Doe hierin de gist en de suiker. Stort geleidelijk het gemengde meel bij het water en meng met een houten lepel alles zeer goed. Strooi het zout aan de rand van de bloem. Verdeel de boter over de bloem. Kneed alles manueel 10 minuten tot een homogene massa. Bestrooi het deeg tijdens het kneden af en toe met bloem tot het niet meer aan de handen kleeft. - Bedek met een doek en plastic folie en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats. - Kneed het deeg opnieuw. Bedek weer met een doek en plastic folie en laat 30 minuten rijzen. - Verdeel het deeg in twee gelijke delen en kneed elk deel apart. Bol het deeg op tot het mooi in de bakvormen past. - Breng het in de bakvormen met de deegnaad naar beneden. - Laat op een warme plaats 45 minuten narijzen. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 230°C. - Bak de broden af in ca 45 minuten. Tip Voor een luchtiger brood, week het tiengranenmeel 30 minuten in het water (en/of de karnemelk).

    02-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    01-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans stokbrood (bruin)

    FRANS STOKBROOD (BRUIN)

    Ongeveer 2 u 30

    Ingrediënten

    - 600 à 700 g bloem

    - 125 g volkorenmeel

    - 15 g gist

    - 25 cl warm water

    - 5 mg zout

    - 1 losgeklopt ei – 1 el extra water

    Werkwijze

    - Smeer een langwerpig bakblik of bakplaat in met gesmolten boter of olie.

    - Zeef 500 g bloem met 125 g voltarwemeel en zout in een grote kom, maak dan een kuiltje in het midden. Los de gist op in het warme water en doe dat bij de bloem. Meng het deeg met een houten lepel tot een ruwe, beetje plakkerige bal.

    - Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het in 10 minuten glad en elastisch. Doe er zonodig wat van de rest van de bloem bij. Doe het deeg in een grote, ingevette kom en smeer de bovenkant in met olie.

    - Afdekken en 1 u op een warme plaats zetten tot het deeg goed is gerezen.

    - Sla het deeg door en kneed nog 1 minuut. Rol het deeg tot een rechthoek van 45 x 18 cm. Stevig oprollen tot een lange worst. Maak de uiteinden smaller en leg het deeg diagonaal op bakplaat of in een stokbroodvorm. Afdekken met doek en plastic folie en ca 40 minuten op een warme plaats laten staan tot het deeg goed is gerezen.

    - Verwarm de oven voor op 210°C. Giet 5 dl water in een ondiep bakblik en zet dat onder in de oven (voor een knapperige korst). Smeer het brood in met een mengsel van losgeklopt ei en water. Maak met een scherp mes diagonale sneden op ca 5 cm afstand van elkaar in de bovenkant .

    - 15 minuten in een voorverwarmde oven bakken.

    - Zet de oven op 180°C. Smeer het brood snel weer in met het glanslaagje en bak het in nog 15 minuten gaar.

    - Laten afkoelen op een rooster.

    Wanneer u 6 à 8 aparte broodjes maakt: 10 minuten op 180°C. Daarna nog 10 minuten bakken op 160°C tot ze gaar zijn.



    01-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!