Foto
Foto
Inhoud blog
  • De kanker steekt de kop op.
  • Een zondagnamiddag
  • Verloren?
  • Wankel evenwicht
  • Desinteresse?
  • Leeg.
  • Vakantie en dan........
  • Weeral afwachten....
  • Teveel verdriet.
  • Naweeën
  • De chemoperikelen.
  • Mijn ellendige dagen.
  • Verbeten strijd.
  • Mijn leven op zijn kop.
  • Rollercoaster
  • Herfstgedachten
  • Zorgen.
  • Het leven gaat door.
  • Maria
  • Schijn bedriegt!
  • Druk, druk, druk....
  • Zo eenvoudig is genieten!
  • Mijmeringen.
  • Kleine ingreep.
  • Mijn zoon.
  • Roots
  • Die oogjes toch!
  • Luie zondagnamiddag......
  • Gezond en gelukkig 2013!!
  • Virtuele en reële vrienden..
  • Daar gaan we weer!!!
    Foto
    Zoeken in blog

    Startpagina !
    Mijn eigen wondere wereld.
    Mijn persoonlijke belevingswereld.
    Lieve bezoekers van mijn blog. Ik wil jullie vragen om geen grote prenten als button te gebruiken omdat het mijn blog onnoemelijk langzaam maakt en slecht te openen, wat anderen dan weer afschrikt. Ik hoop op jullie begrip! Bedankt.
    31-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weggestuurd!!

    Na het groot verlof waren wij, ondanks de méér dan strenge regels, blij dat we weer naar school konden en dus ook weer op internaat! We misten onze vriendinnen en schoolmaatjes en konden niet wachten om alles te vertellen, wat we beleefd hadden tijdens het verlof. Voor sommigen waren dat reizen naar Spanje, Frankrijk, Italië enz... . Voor mijzelf zat er dat gewoon niet in en was vakantie gewoon thuis een hand toesteken en zorgen dat alle werk zo snel mogelijk gedaan was, zodat er wat vrije tijd overbleef voor het lezen van een boek of tekenen. 
    Bij het begin van het schooljaar moesten de internen de avond van tevoren aanwezig zijn. Wij kwamen aangereisd met koffers gevuld met lakens, dekens, handdoeken, ondergoed enz... Alles werd naar de chambretten gebracht en netjes in de kast getast. Het bed werd klaargemaakt voor de nacht en heel de slaapzaal gonsde van de bedrijvigheid. Er werd wel niet gesproken, want dat was strikt verboden, maar al die geluiden van kasten, bedden, deuren enz. vertelden ons, dat wij niet alleen waren met onze voorbereidingen.
    Zoals ik reeds vertelde, waren de de chambretten gescheiden door houten wanden, die niet tot aan de grond reikten maar een opening lieten van ongeveer 25cm. 
    Die eerste avond lagen we dan ook gewoonlijk op een zijde op het matje voor het bed met het gezicht naar de afscheiding en lagen zo op fluistertoon met ons buurmeisje te praten. Vakantiefoto's werden getoond en alle spannende nieuwsjes met rode wangen verteld. 
    Het was echter opletten geblazen want de controlerende mère kwam naderbij geslopen zonder dat ook maar iemand haar hoorde. Ik geloof echt dat die een "Para"-opleiding genoten had in het besluipen van mensen! Plots ging dan de deur open en stond ze gewoon achter je rug! Afschuwelijk was dat en je hart ging in één sprong naar je keel. De straf volgde dan ook prompt! Het gevolg was, dat er al leerlingen gestraft waren, nog voor het schooljaar begonnen was!
    Mijn Italiaanse vriendin werd zo betrapt terwijl ze op haar zijde lag te kletsen met haar buurmeisje. Ze kreeg een ferme straf en de verwittiging, als er nog een dergelijk voorval gemeld werd, zij haar biezen kon pakken en enkele reis naar huis mocht boeken. Enige tijd later is ze inderdaad naar huis gestuurd. Het fijne hebben wij er nooit van geweten, maar er werd verteld, dat ze op de chambrette bij haar buurmeisje "betrapt" was. Ze zaten samen op het bed te praten en plots stond de "Para-mère" in de kamer. De vriendin werd niet weggestuurd, maar zij wel. Er was dan ook een duidelijk verschil in maatschappelijke stand tussen beiden.
    Verder heb ik weet van één ander geval, waar een leerling "vriendelijk" verzocht werd niet meer terug te komen en ergens anders haar heil te zoeken. Het was een Nederlandse A.V.d.B. Ze was groot, spontaan, open van geest en niet op haar mondje gevallen! Veel te vrijgevochten om in een gemeenschap zoals deze te kunnen aarden. Als de mère iets zei, wat haar niet zinde, durfde ze echt wel binnensmonds te sputteren : "Stom wijf". Maar dan steeds hard genoeg dat de persoon in kwestie het wel degelijk hoorde, hetgeen ook haar bedoeling was. Dat had haar reeds heel wat strafstudie en opmerkingen bezorgd, maar daar veegde ze met zwier haar voeten aan. 
    Zij was de dochter van een gegoede Nederlandse zakenman, die veel onderweg was. Dat verklaarde haar aanwezigheid in het internaat. Zij was echter een bonte vogel, die daar schril afstak tegen de gedweeë Belgen, die wij waren. Op een dag moesten wij onze chambretten een goede poetsbeurt geven. Kasten uitruimen, met een natte doek inwendig en uitwendig afvegen en nadien als alles netjes terug op orde lag, werd dat alles gecontroleerd door de "Para-mère" A. had echter niet veel zin in poetsen, want dat was iets, wat ze echt van huis uit niet meegekregen had. In plaats van een natte doek te gebruiken voor haar kast, had ze haar haarborstel onder de kraan gehouden en was ze boven op de kast geklommen. Daar zat ze lustig nar de ander zijde te sprenkelen, terwijl ze zong : het regent , het zegent....! Het was echter niet haar buurmeisje die de nattigheid op haar hoofd kreeg maar de mère. Toen ze dat in de gaten kreeg, schrok ze behoorlijk en wilde zo snel mogelijk van die kast af. Opeens een gekraak en geraas van jewelste en A. zakte met natte borstel en al door de kast naar beneden. 
    Dat was meteen het einde van haar carrière als clown in het internaat. 
    Ze verdween zonder boeh of bah, en we hebben ook nooit meer iets van haar gezien of gehoord. 
    Ik vond het spijtig, want zij was de allereerste die ooit een tennisballetje met mij geslagen heeft op het slecht onderhouden tennisplein achter het park.    



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (9)

    08-09-2006
    LOL !
    Hahahaha ! Ja, zal wel typisch nederlands zijn, die "Dat zullen we nog wel eens zien!" houding.
    Wij 'ollanders hebben altijd al wat problemen met gezag gehad ...... zal wel in onze gene zitten.
    Groetjes !

    08-09-2006 om 00:48 geschreven door Caerwyn


    06-09-2006
    Internaat
    Met belanstelling je verhaal gelezen. Zelf nooit op kostschool of internaat gezeten dus niet herkenbaar voor mij.

    Groetjes Loes



    06-09-2006 om 19:50 geschreven door loes


    04-09-2006
    Helemaal
    Dit verhaal is weer helemaal herkenbaar. Je weet die sfeer van toen perfect terug op te roepen. Bij ons was de para-mère ene zuster joriska... ook niet min in het bedenken van vernederende opmerkingen en straffen...Brr soms droom ik er nog van http://blog.seniorennet.be/floreanne/

    04-09-2006 om 22:00 geschreven door Floreanne


    03-09-2006
    .....
    Jouw internaat is natuurlijk niet gans te vergelijken met mijn 'internaat'.
    Maar die 'Para' non hadden wij ook.
    En dan hun verbeelding bij het geven van straffen, die was ook eindeloos.
    Hoewel bij ons was het meestal een dagje eenzame opsluiting, of niet op weekend mogen, naargelang wat je had uitgespookt.
    Bijvoorbeeld, praten onder de mis of tijdens het bidden, kwam je duur te staan.

    03-09-2006 om 21:49 geschreven door huismusje/troubadoerke


    Als ...

    ... we in Zeeuws-Vlaanderen waren blijven wonen, had ik ook op het internaat gezeten. Dat zal wel Hulst geworden zijn.

    Terugdenkend zou dat waarschijnlijk beter voor me geweest zijn, maar mijn mamma wilde ons niet het huis uitsturen en dus zijn we tegen die tijd verhuisd naar Breda.
    Die A.V.d.B. had ik wel willen leren kennen hoor Michelly. Kan me dan ook voorstellen dat je het jammer vond dat ze weg moest. Wel moet ik toegeven dat ik - nu ik je verhalen zo lees - blij ben dat mamma ons thuis wilde houden.

    03-09-2006 om 15:26 geschreven door Chia


    02-09-2006
    kostschool
    Weer een prachtig verhaal, Michelly, en grappig. Jij hebt, zoals Bojako al zei, de boekjes "Pitty's eerste,.. tweede, enz. kostschooljaar" weer tot leven gebracht. Wat genoot ik van die avonturen, maar diep van binnen was ik toch blij dat ik niet op kostschool hoefde. Ik vond het al erg dat ik over de middag op school moest blijven eten. Maar alles went, dus ook dat...

    02-09-2006 om 21:13 geschreven door Lieve


    belgië-holland
    Ik werd weer eventjes 15, Michelly! En daar zie ik de Hollandse Noortje zelfzeker onze klas binnenstappen: blond, beeldschoon en met een énorme bolstaande petticoat onder haar blauwe uniform, waardoor de plooirok als een reusachtige bloem uitstond. Ook wij voelden ons bij haar vergeleken schaapachtige seutekes en Noortje hield het slechts anderhalf jaar bij de strenge ursulinen vol. 'k Was haar helemaal vergeten, dank zij jou is ze daar weer. Liefs,

    02-09-2006 om 16:25 geschreven door paz


    01-09-2006
    ..
    jij hebt het leven beleefd zoals de meisjes in mijn jeugdboeken. Ik dacht toen dat het een ongelooflijk voorrecht was om op internaat te gaan en dat er allemaal spannende avonturen te beleven waren. Toen.... nu ben ik heel blij dat ik elke avond lekker thuis in mijn bed sliep. Ik wacht elke keer vol ongeduld op je volgend stukje. Ik moet even terug wennen aan een kleine baby in huis, onze Seppe...hij slaapt eventjes en gaf me de tijd om toch te komen lezen ;) het zal niet lang duren vrees ik. Seffens tijd voor zijn papflesje. groetjes en een dikke knuffel

    01-09-2006 om 10:15 geschreven door bojako


    31-08-2006
    internaat
    Inernaat of kostschool volgens mij is het precies hetzelfde. Mijn zusjes hebben ook op kostschool gezeten en kwamen in de vakantie met zulke verhalen thuis. Ik benijdde ze wel eens om die avonturen, leek mij ontzettend spannend. Groetjes Thea

    31-08-2006 om 21:27 geschreven door thea



    Foto

    Welkom op mijn blog!


    Archief per maand
  • 08-2019
  • 11-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 04-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 07-2017
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 10-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 10-2005
  • 09-2005
  • 08-2005
  • 07-2005
  • 06-2005
  • 05-2005
  • 04-2005

    Laatste commentaren
  • innige deelneming (redpoppy)
        op De kanker steekt de kop op.
  • innige deelneming (redpoppy)
        op De kanker steekt de kop op.
  • Fijne donderdag (Jan en Elena )
        op De kanker steekt de kop op.
  • Jan en Elena wensen u een prettig weekend (Jan en Elena )
        op De kanker steekt de kop op.
  • Goedemorgen (Dirk)
        op De kanker steekt de kop op.
  • Een denkbeeltje (Julien)
        op De kanker steekt de kop op.
  • Situs Judi Online | Situs Poker Online| Poker Online Terpercaya (Dewa Poker 88)
        op Vakantie en dan........
  • Situs Pengeluaran Sgp Tercepat Dan Data SGP Terlengkap Nomor 1 Didunia (Data Sgp)
        op Vakantie en dan........
  • Situs Pengeluaran SGP Terbaik dan Data SGP Terlengkap (Data Sgp)
        op Vakantie en dan........
  • antika ekspertiz (antika ekspertiz)
        op Vakantie en dan........
  • Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Natoken
  • Ludovikus
  • Herman
  • Petra (Lulu-Mus)
  • Julien
  • Kees
  • Lidia PPS-kes
  • Willy
  • Kommaneuker

    Mijn favorieten
  • Uilenspiegel
  • Bojako
  • godelieve
  • Hartendame2
  • Jenthe
  • Roelfi
  • Floreanne
  • Viv

    Mijn favorieten
  • Arlette Paradis
  • Ive
  • Jann
  • Wim-del-arte
  • Computerspecialist
  • Johan
  • Luigi
  • Mia

  • Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!