Foto
Inhoud blog
  • wonderlijk
  • Het geheim van tevredenheid
  • Een jaartje ouder
  • confrontatie uit een ver verleden
  • Afscheid 2013
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • MSC Vlaanderen
  • Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    loantje
    blog.seniorennet.be/loantje
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    filosoofjes hoekje
    Blog van filosoofje / Rita
    Leven met een open geest. Geef je hart en je ziel ruimte in je leven.
    12-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wonderlijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    hallo,

     

    Hier ben ik weer eens.

    Woensdag ben ik, na mijn afspraak met de tandarts, in een opwelling naar de kapper geweest en om hun advies gevraagd. Het is de eerste keer dat ik bij de kapper kom na mijn laatste chemo. Ik werd er vriendelijk ontvangen en in overleg besloot ik om me er toch maar aan te wagen:  een knip- en verfbeurt stonden op het programma, ik zou er wel een paar uurtjes zoet mee zijn.

    Oef!  Uiteindelijk kon ik beslissen om mijn grijze haren toch te laten kleuren. Het heeft toch wat tijd gekost eer ik deze stap wou zetten, ik bleef maar piekeren over wel kleuren of niet. Het is dus beslist, omdat het me niet losliet besloot ik dat ik de stap toch maar moest zetten.

    Meer en meer probeer ik gezond en natuurlijk te leven... doch ik vond me na die chemo zo verouderd (het leek me wel of ik 20 jaar). Ik bleef maar mee wikken en wegen en nu is het dan toch gebeurd. Een korte coupe en een kleurtje dus... en weet je? Ik was blij met wat ik in de spiegel zag: jonger en gezonder leek het wel. Wonderlijk wat een kleurtje toch kan doen.

    Blij dat ik nog eens iets schreef, ik had er gewoon behoefte aan, al is het niets diepzinnig of zo, het hoort gewoon tot mijn leven van alle dag

    groetjes,

     

    12-04-2014 om 18:05 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    01-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geheim van tevredenheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Uit het boek: “Tegen de stroom in”.

    Auteur: Lynn Austin

        (Ik hoop dat de auteur het me niet kwalijk neem dat ik dit uit haar boek opneem omdat ik dit een mooi beeld is om te delen. Wie meer wil weten moet echt het boek maar gaan lezen, het iets om te hebben gelezen)

     

    Wil je weten wat het geheim van tevredenheid is?

    “We moeten elke dag leven alsof het een geschenk is. God geeft ons elke ochtend als de zon opkomt dat geschenk, zoals de kaartjes die ze je geven als je een treinreis maakt. Dat kaartje is alleen vandaag geldig. Gisteren is voorbij en het kaartje voor die dag is verlopen. We hebben geen kaartje voor morgen omdat het leven geen garanties biedt. Elke dag is een geschenk. En als de zon opkomt moeten we God vragen wat Hij wil dat wij die dag doen. Op die manier zal je voldoening vinden.”

     

    Ik weet niet hoe het bij anderen overkomt maar ik wil wel elke dag mijn treinkaartje krijgen en gebruiken, het is een mooie gedachte. We weten het allemaal wel, maar toch. Op die manier je dag invullen heeft iets extra

    Toen ik ooit in therapie was stelde de therapeut voor om een briefje op een voor mij zichtbare plaats te leggen met positieve affirmaties. Ik heb dat toen gedaan, ik heb het briefje in het begin regelmatig herlezen, daarna was het zien van het briefje voldoende, ik wist wat het betekende. Het is waar, het heeft me positief naar de mensen, de dingen die gebeuren en mezelf laten kijken.

     

    Dus nu dat treinkaartje.

    Nu mijn leven zo’n draai en verandering heeft gekregen is het een geschenk om mijn dagen dag na dag positief in te vullen en te beleven. Waar wil God met mij naar toe? Het is me nog niet duidelijk, maar vandaag is begonnen: én ik zit op de trein van het en mijn leven.

     

    Groetjes,  Filosoofje

     

    01-03-2014 om 11:01 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een jaartje ouder
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    't is zover! Ik mocht de 62ste mijn verjaardag vieren. Vorig jaar was het mij niet duidelijk of ik er dit jaar nog zou geweest zijn.

    Zoveel veranderd! Bijna een nieuwe geboorte meegemaakt. Bijna volledig afgebroken door de chemo tot het moment dat mijn eigen benen het weinige gewicht dat ik nog had mij niet meer konden dragen. Geen kracht meer, zelfs mijn handen wilden niet meer mee om te schrijven... en hier ben ik nu ... terug... als een verrijzenis. Dag aan dag bouwt mijn lichaam en geest zich terug op. Stap voor stap.

    Dit is een groot geschenk voor mij: blij kunnen zijn om het leven dat me gegeven is. Een leven dat ik bewust wil beleven.

    Is het een nieuw leven? In vele opzichten is dit zo, een verhuis, nieuwe omgeving, nieuwe mensen en/of andere uitdagingen. Afscheid nemen van het oude en het mooie meenemen en koesteren. Maar ook het nieuwe leven van elke dag omarmen, het leven kan mooi zijn, zelfs als het moeilijk is.

    Weet je wat me zo deugd heeft gedaan met mijn verjaardag? Dat zijn de mensen van Bierbeek, ze zijn me ginds nog niet vergeten net als ik hen meedraag en niet vergeten ben. Van sommigen mocht ik een verjaardags-wens, een bloemetje, een zonnestraaltje ontvangen. Soms wou ik dichter bij hen zijn. De afstand is te groot zodat je niet zomaar eens over en weer rijd. Als ik bij de dokter in gasthuisberg moet ga ik steevast langs bij Germaan, naar de woning en omgeving waar ik iets meer dan vijf jaar gewoond heb. Een stukje van mij is ginder nog, er is een plaatsje voor in mijn hart. Het is spijtig dat die ziekenhuisbezoeken altijd op een woensdag zijn. Soms zou ik op een zondag daar willen zijn om er de eucharistie mee te maken en de mensen nog eens terug te zien. Eens doe ik het, dat neem ik me voor. Ik ben iedereen dankbaar die aan me dacht, dit is een heel mooi geschenk.

    Zo’n kleine gebaren doen zoveel goed.

    Ik kijk er naar uit om terug deel te nemen aan die activiteiten die ik vroeger ook volgde: de samenkomsten van de alleengaanden, de weekenden van de leesgroep, de stiltedagen en wie weet welke ik in de toekomst nog zal kunnen meemaken, het zijn dingen die inhoud aan het/mijn leven te geven, om mensen terug te zien én te ontmoeten. Je medemensen zijn zo belangrijk… soms heb ik daar niet genoeg bij stilgestaan, nu is me duidelijk hoe belangrijk dit is. Ik neem me voor om zo attent mogelijk te zijn, een klein gebaar kan zoveel goeds teweeg brengen, dat weet ik nu. Is dit iets dat bij het ouder worden hoort, is het omdat je meer tijd hebt om aan die dingen meer aandacht aan te geven of is het iets dat sommigen moeten leren?

    Dank aan ieder die in mijn leven aanwezig is, mijn dochter en kleinkinderen, mijn broers en zus, Germaan, alle mensen van Msc en de vele andere mensen die ik van dichtbij of van op afstand ken. Teveel om op te noemen. Ze zijn allemaal schakels in mijn leven, mensen als mijn buur waar ik regelmatig van op afstand naar kijk en zwaai, ook zij zijn een schakel, mooi om steeds meer naar het grote geheel te zien.

    Er staan zoveel uitdagingen, mooie dingen, te wachten

    Ik wens iedereen een mooie dag toe, een vergeet jullie treinkaartje voor vandaag niet. (zie het geheim van tevredenheid)

    Groetjes, filosoofje

    01-03-2014 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    20-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.confrontatie uit een ver verleden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    20 januari!

    Geen speciale dag maar toch een dag waarop de zin om te schrijven aanwezig is, ook al heb ik nog geen idee waarover het zal gaan of toch?

    Mijn verhuis behoort tot het verleden, alles heeft zijn plaats gekregen; ook de meeste gebeurtenissen uit mijn leven. Toch melden zich, zoals bij de meesten onder ons, ongevraagd dingen uit het verleden die om aandacht vragen. Dingen waar je al lang niet meer aan dacht en ook vergeten bent. Zo gebeurde het kort geleden ook bij mij.

    Onlangs zei iemand tegen mij dat ik al kind 'een stoute' was. Ik schrok me bijna dood, waar had men het in hemelsnaam over. Ik zag mezelf altijd een heel brave... was ik een ‘stoute’ als ik klein was? Waarom werd dit tegen me gezegd? Wat heb ik toen gedaan of waar heb ik niet beantwoord aan de verwachtingen die men van mij had?

    Natuurlijk bleef dit achteraf bij mij spoken en ik gaf het de nodige aandacht doch ik kan me niet herinneren dat ik stouter was dan ieder ander kind. Waarom is me dit nu gezegd? Is het iets waar de andere mee zit en sleept die andere dit al heel de tijd met zich mee? Wat wil men bereiken door dit nu naar voren te brengen? Is er jaloersheid in het spel? Jaloersheid... maar waarop? Met diegene die me 'stoute' noemde is jaloezie al meer dan eens ter sprake gekomen en alhoewel er toen gezegd werd dat jaloezie een onbekend terrein was, meer en meer besef ik dat er wel jaloezie in het spel was. Dit kan alleen uit een vorm van jaloezie voortkomen, alleen dan kan ik het plaatsen en blijkbaar speelt dit nog. Nu begrijp ik veel meer van de gedragingen van die andere, er moet altijd een soort strijd geweest zijn tussen ons.

    Je ziet alle onverwerkte zaken keren terug tot je ze een plaats hebt gegeven. Ook dit gebeuren heb ik een plaats gegeven. Ik heb mezelf onderzocht voor zover ik me dit soort dingen uit het verleden herinner. Ik herinner me heel weinig van dingen als kind, ik weet dat ik me altijd ‘alleen’ voelde en dit kan ik de anderen niet aanwrijven, ik zal daar zeker deel aan gehad hebben. Ik heb wel altijd een soort wedijver gevoeld, een strijd om gelijkwaardigheid, iets wat nog altijd belangrijk is in mijn leven.

    Groetjes,

    filosoofje

     

    20-01-2014 om 16:57 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    02-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid 2013
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Afscheid nemen van 2013 is voor mij afscheid nemen van een heel zwaar jaar.

    Er is zoveel gebeurd, zoveel dat ingrijpend was en dat voor de rest van mijn leven.  Het lijkt alsof ik tot op het niets ben afgebroken om me nu stilaan en met kleine pasjes terug opgebouwd te worden.

    wie ben ik" is zeker op zijn plaats. Ik heb me nooit kunnen voorstellen dat kanker zoveel  impact kan hebben in iemands leven. Het dieptepunt voor mij kwam toen mijn benen mij niet meer konden dragen. 

    Als ik nu in de spiegel kijk staat daar iemand anders... en toch... ik ben het. Vernieuwd, heropgebouwd, 20 jaar verouderd en 40 kg minder. Er was niet alleen een fysieke afbraak maar ook mentaal en psychisch. Kan jij je voorstellen dat je zoveel vergeet, dat je niets meer kan onthouden, dat je geen fatsoenlijke zinnen meer kunt schrijven om nog niet te spreken over het schrijven zelf dat ook al niet meer ging. Het was een gekrabbel dat men met moeite kon lezen. Ik wou het wel maar het ging niet meer.  

    2013, was ook het jaar waarin ik mij om deze tijd van het jaar een nieuwe auto kocht en veertien dagen na aankoop te horen kreeg dat ik 'kanker' had. De dokter verzekerde dat ik er van op aan kon dat ik er nog mee zou kunnen rijden, en ja, eind juni reed ik er de eerste keer mee. De hele tijd had hij in mijn garage gestaan. Nu en dan ging ik eens kijken en deed de motor draaien...

    Op 12 oktober kwam er nog een verhuis bij. Een verhuisfirma en mijn kleinkinderen deden het werk, ik stond te kijken en gaf aanwijzingen vooral in mijn nieuwe woning om aan te geven hoe en waar alles moest staan. Ondertussen is mijn gelijkvloers appartementje gezellig ingericht en ik begin me hier stilaan te wennen. Ik woon nu dichter bij mijn familie: vooral mijn dochter en kleinkinderen zijn daar heel blij om.  

    Door wat je hierboven gelezen hebt merk je dat vorig jaar voor mij vooral gekenmerkt is geweest door ziekte, doorgaan en hopen. De woorden van de dokter: 'alle kanker is uit je lichaam verdwenen' klonken ongelooflijk in mijn oren. Hij toonde mij de foto's opdat ik het met mijn eigen ogen zou zien. De chemo pakte aan maar moest tot het einde gegaan worden. De twee bijkomende kreeg ik niet, mijn bloed is niet in orde en dit liet niet toe om ze nog bij te krijgen. Volgende maand is er opnieuw een bloedcontrole, ik hoop dat mijn bloed verbeterd is anders volgt er een beenmergpunctie en daar ben ik heel bang van. Hoop... daar hou ik mij aan vast. Hoop is die hele tijd belangrijk voor mij geweest, het leek alsof dit het enige was dat ik nog had.  

    Het is niet allemaal kommer en kwel hoor, het is een tijd geweest van liefde en vriendschap, van helpen en geholpen worden. Van bewondering voor de dokters die elke dag klaar staan voor ieder van hun patiënten, elk met hun eigenheid, hun sterkte en hun zwakheid. Bewondering voor de vriendelijkheid waarmee het verplegend personeel klaarstaat. Het is hard werken en ik ben hen allen dankbaar.

    2013, een jaar van verandering, zo kan ik het wel stellen en ik besef heel goed dat ik door die grote en soms heel moeilijke tijd van verandering de mogelijkheid en de kans krijg, om bijna uit het niets een nieuw leven op te bouwen. 

    Ik sta met het begin van 2014 aan het begin van mijn nieuw leven. Mijn leven nu is een geschenk. Een geschenk dat me vrijheid en verantwoordelijkheid geeft. Het is aan mij om er iets van te maken. Liefde moet een grote plaats hebben in dat leven want daar gaat het om!

    Groetjes, filosoofje     

    02-01-2014 om 22:03 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    24-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwachtingen / Geen verwachtingen meer

    Hoe dikwijls zegt men niet tegen iemand die iets verteld: 'ik begrijp het', maar pas op het moment dat je hetzelfde meemaakt begrijp je het maar ten volle.

    Zo ook bij mij.

    Begin vorig jaar kreeg ik te horen dat ik kanker had.

    Ik?

    Kanker?

    Ongeloof... dit kon toch niet?

    Ik had altijd gezegd en was er van overtuigd dat ik nooit kanker zou krijgen, waar ik dit vandaan haalde, ik weet het niet, en ik wist ook heel zeker dat ik geen chemo en geen bestralingen wilde.

    Dit vertelde ik dan ook met volle overtuiging aan de professor die bij mij kwam in gasthuisberg nadat me het verdict was meegedeeld.

    Hij vroeg wat achter die stelling schuilde.

    Wel, verteldeik, ik heb twee broers en mijn moeder verloren aan kanker. Zij hebben alle drie de weg van chemo en / of bestralingen gegaan maar zijn toch gestorven. Ik heb gezien hoe zij afzagen, wat ze te verduren kregen. Mijn moeder zei eens: R, ze verbranden me vanbinnen! Ik wil dit niet meer; maar mijn vader wou dat ze verder ging...  Dit wou ik dus niet voor mij. Ik wou niet afzien om een paar maanden langer te leven en dan toch te sterven, voor mij hoefde het niet.

    Gelukkig had ik een dokter die geduldig en begripvol was waardoor ik door zijn manier van zijn, vertrouwen in hem kreeg waardoor ik uiteindelijk toestemming gaf om het te proberen. Alles is ondertussen zo veranderd en verder ontwikkeld dat men niet meer kan vergelijken, zei hij en ik kon hem geloven. We maakten de volgende afspraak: na drie toedieningen van chemo kon ik nog altijd kiezen om te stoppen of verder te gaan.

    Voor mij ging, ondanks wat de dokter zei, kanker toch samen met doodgaan met hier en daar een uitzondering die de regel bevestigde. Maar afspraak is afspraak en die kom ik na, maar ik wou ook alles regelen en bespreken voor als ik niet meer zou terugkomen, want met die mogelijkheid hield ik echt rekening. Zo ben ik nu eenmaal.

    Al jaren vertelde ik, wanneer dit ter sprake kwam, dat ik niet bang was om dood te gaan, dat als de dood kwam dit goed was, ik had/heb er vrede mee. Toch was ik lichtjes verbaasd dat, toen ik er schijnbaar voorstond, nog steeds zo dacht. Ik denk dat de mensen rondom mij daar op zijn minst verwonderd over waren.

    Eén iemand zei me verbaasd te zijn dat ik daar zo sereen mee om ging. Ik sereen? Het is mooi dat men dit zo zag, maar voor mij voelde het aan als de normaalste zaak van de wereld.

    Op de afgesproken tijd ging ik binnen om die chemo te ondergaan… Uiteindelijk weet je op dat moment niet wat je te wachten staat. Ik had geen verwachtingen meer… Ik onderging.

    Laat ik het nu daar maar bij houden, mijn geschrijf wordt te lang. Toch nog één ding: had ik geen chemo gewild dan zou ik er niet meer zijn.

    filosoofje

    24-11-2013 om 18:25 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    10-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lang geleden
    Ja.... het is lang geleden dat ik schreef!
    Maar ik hoop me te beteren. Er is zoveel gebeurd het laatste jaar, zoveel te verwerken... Een paar weken geleden ben ik verhuisd, terug naar de 'roots' zoals ze zeggen.
    Ik vermoed dat ik nu meer tijd zal hebben en al vlugger eens naar mijn blog zal terugkeren.
    Ondertussen las ik mijn laatste schrijven en daarin las ik al over mijn moe-zijn, over het gemis van mijn familie dichtbij, over het lang onderweg zijn om hen te zien en ik realiseer me dat ik toen al een tijd ziek was... alleen wist ik niet wat me mankeerde. Ik had een huisarts die me niet goed kende, die waarschijnlijk dacht dat mijn kwalen tussen mijn twee oren zat. Ik had altijd het gevoel dat ik niet gehoord werd... tot in eindelijk werd doorverwezen naar een internist... toen kwam een herkenning, hij kon een naam plakken op alle symptomen.... Ik was blij dat er eindelijk een naam kon geplakt worden op wat ik had maar er volgde een maar... er was iets dat meer onze aandacht vroeg en daarom werd ik doorverwezen naar de afdeling oncologie. Eind december zal dit een jaar geleden zijn. We zijn nu bijna een jaar verder... er is zoveel gebeurd dat jaar, ongelooflijk wat men allemaal kan en moet doorstaan.
    In een volgend schrijven vertel ik er wellicht wat meer over... ik merk dat het mij niet zo vloeiend afgaat als vroeger, maar het komt wel terug, hoop ik

    Groetjes van
    filosoofje

    10-11-2013 om 16:27 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    05-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 4 jaar

     

    Op 20 augustus 2012 zal het vier jaar zijn dat ik naar Bb - open Hart verhuisde en zoals altijd is het pas achteraf dat men zich kan realiseren hoe dit is geweest. Net als overal en bij iedereen zijn er hoogtes en laagtes geweest om te komen waar ik nu sta.
    Vandaag is het mijn vrije dag, iets waarvoor ik heb moeten vechten om die te bekomen. Mensen zijn zo verschillend: sommigen hebben geen rustdagen nodig, ze hebben voldoende energie om alles altijd aan te kunnen en anderen krijgen last als ze over hun eigen grenzen gaan.
    Het kost tijd om dit te ontdekken en te aanvaarden en het vraagt moed om voor jezelf op te komen en keuzes te maken die anders zijn dan je medemensen nodig hebben.
    Als ik het zo bekijk zijn die vier jaren groei-jaren geworden. Jaren, dagen, uren waarin ik mezelf tegenkwam op een andere manier dan voordien. Het leven is een heel boeiend proces met zijn ups en downs, zijn zekerheden en zijn twijfels, zijn zoeken en zijn vinden.
    Op vier jaar tijd kan zoveel gebeuren dicht bij jou en verder af. Sommige gebeurtenissen gaan zo aan jou voorbij maar andere blijven je bij, je kan ze niet loslaten omdat er emoties aan verbonden zijn, omdat je hart en de liefde spreekt.
    Vier jaar betekent ook vier jaar ouder zijn: sinds kort ben ik op pensioen moeten gaan! Je mag zeggen wat je wilt maar dit doet toch iets met je, zelfs al blijf je alles doen wat je voorheen deed. Op dat moment van 'op pensioen' gaan kijkt een mens zowel eens vooruit als achteruit. Wat achter je ligt is een zekerheid, dit is geweest, wat voor je ligt is een vraagteken. Je weet niet eens wat er vijf minuten later zal gebeuren, de tijd kan gewoon voortglijden zonder dat je er erg in hebt maar er kan ook iets gebeuren die heel ingrijpend kan zijn voor de rest van je leven. Dit heeft natuurlijk niets met ouderdom te maken maar nu sta je er toch even bij stil. Die vier jaar gleden voorbij, misschien te vlug, te onbewust van de tijd en toch… die tijd heeft verandering gebracht, een proces die niemand kan tegenhouden en als ik naar mezelf kijk dan mag ik zeggen dat ik ‘vollediger’ geworden ben, dat ik steeds dichter bij mezelf en die mens kom die gelukkig is met wat er is, nu, vandaag en morgen.

    Als ik één ding mis dan is het mijn familie dichterbij zou zijn. Al ouder wordend ontzie ik me al eens om die afstand te overbruggen. Het file rijden op de ring is er soms teveel aan. Mijn dochter, mijn kleinkinderen, mijn zus, de andere familieleden zij zijn er in mijn hart maar ik zie ze te weinig! Een telefoontje, hun stem horen of een mail overbrugt de afstand wel al kan je het niet vergelijken met elkaar ontmoeten.

    Elk heeft zijn leven, gaat zijn weg en zo moet het ook zijn.

    Ik hoop voor ieder dat het een goede, vreugdevolle weg mag zijn

    Lieve groet aan allen die dit lezen,

    filosoofje


    05-04-2012 om 15:19 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    04-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Je stem laten horen... 
    Laten horen waar je voor staat... 
    Delen is vermenigvuldigen...

    elke zin spreekt aan, of niet?

    Je stem laten horen: ook jou, mijn mening, mijn gedachten tellen, ze kunnen belangrijk zijn en toch...
    Ik vind dit allemaal mooi, maar ik heb geleerd mijn mond te houden, te zwijgen want als je een iets andere mening hebt dan als 'normaal' gezien wordt in de groep mensen waar je bij aanwezig bent dan lijkt het alsof men is vastgeroest in bepaalde ideeën, gewoontes, stromingen. Als je dan eens iets anders voorstelt lijkt men je niet te horen of doet men alsof men het niet hoort. Dit is denk ik het gemakkelijkst, want dan kan men doen wat men al zo lang gewoon is. Het nieuwe kadert niet in wat men al jarenlang kent. Het voel niet fijn aan als je niet gehoord wordt, als mijn niet even luisterd of als men wat je aanbrengt neegeert. Menige keer heb ik daardoor afgehaakt in groepen, vergaderingen, daar ga ik niet meer naar toe. Wat zit je in een groep te doen als jou mening niet telt, als men niet naar je luistert, als men niet open staat voor eens iets anders?
    Maar is dit wel goed? Wat bereik je door weg te gaan?
    Wel voor mij bereik ik ermee dat ik me niet afgewezen of genegeerd voel en ik kan mijn tijd besteden met dingen waar ik me wel goed kan blijven bij voelen en toch... toch blijft het hangen, toch zou je willen dat men naar je luistert...
    Ach, jij bent nieuw in de groep, de gemeente, de parochie en zij zijn er al zoveel langer... zij kennen de slag van de zweep... maar zo blijft alles bij het oude; dit is het gemakkelijkste maar toch...
    Mensen blijven weg in kerken... een beetje vernieuwing, een beetje tegemoet komen aan zij die andere ideeën hebben opgedaan in hun leven, die misschien opener staan, die niet zo in één richting kijken maar breder zien...
    Ach, wat heeft het voor zin?

    En toch: delen is vemenigvuldigen. Je mening delen, doorzeggen, doorgeven... misschien ooit wordt het ooit eens herhaald. Misschien ooit is er iemand die de bedenking maakt dat je ook wat te zeggen hebt en dat wat je zegt de moeite waard is. En dan... ja dan, durf je eindelijk meer naar buiten te komen met jouw ideeën, dan is er misschien iets waarvan men zegt: laten we dit eens proberen

    Weet je om gehoord te worden moet je in sommige groepen 'hoge diploma's' hebben, dan luistert men naar je, ook al heb je niets nieuw te brengen en is alles al gekend of al gezegd.
    Ik wordt er zo moe van... van die mentaliteit... en weet je: het is algemeen aanvaard, hoe je er ook tegen vecht, je wind de strijd niet.

    Ik vind het zo erg om steeds te moeten horen: die heeft dit of dat diploma, het zijn bekwame mensen, ook al zie je ze nooit in de kerk... naar hen wordt gekeken, geluisterd

    Ik heb afgehaakt, ik ga minder en minder mijn mening naar buiten brengen... gewoon doen wat je van harte doet en de rest laat je aan hen die denken het te kunnen doen zoals het altijd al gedaan is geworden.
     
    Verandering gaat niet eenvoudig, men heeft angst voor verandering... ook ik... soms en soms niet.
    Ik hou van verandering, ik hou van nieuw... van ontdekken... van proeven en om die dingen die ik waardevol vind in mijn leven waar te maken

    Verandering kan vreugde met zich meebrengen, het is de moeite om ze te ontdekken.
    Dit wil niet zeggen dat het oude aan de kant moet geschoven worden, nee wat goed is moet men behouden maar men moet wel durven iets nieuw brengen... we moeten durven vooruitgaan
    Maar soms belemmerd men je dit te doen en dan denk ik dat je beter je eigen weg gaat

    Dit zijn een paar bedenkingen van vandaag, ik ben er nog niet helemaal uit... ik wou dat ik en anderen die iets nieuws laten horen of aanbrengen gehoord werden, dat er geluisterd werd en dat er besproken werd wat en hoe men iets kan inpassen.

    Weet je zelf heb ik tegenwoordig niet de energie om te doen, misschien heb ik het opgegeven...
    Ik weet alleen dat ik het gevoel heb dat ik er beter geen energie meer aan besteed, dat ik op die manier ook niet ontgoocheld terug kom van één of ander vergadering.

    Tevreden zijn met wat je wel hebt, dit is al heel veel
    maar soms... dan hoor je iets en heb je een idee die zou kunnen iets betekenen maar je hebt geleerd te zwijgen, men luistert toch niet echt!

    Het schreeuwen van de daken bvb, soms zou ik het willen, maar het zou wel eens kunnen dat men zelfs dit niet hoor en daar sta je dan boven op je dan

    Ik heb het weer eens afgeschreven wat me bezwaard, me bezig houdt en waar ik me vragen bij stel
    Groetjes en tot ...





    04-06-2010 om 00:53 geschreven door filosoofje


    Tags:meetellen
    >> Reageer (0)
    03-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een belangrijk moment voor de MSC-lekenbeweging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







    Straks vertrek ik op weekend in Malle.
    Daar komen we dit keer samen voor een herbronningsweekend. Ditmaal is het super belangrijk omdat een nieuwe Coôrdinator gekozen wordt en de nieuwe verkozen afgevaardigde van de verschillende lekengroepjes worden voorgesteld.

    Men vroeg me een woordje over de voorbije tien maanden in Open Hart Bierbeek te zeggen. Ik veronderstel dat het niet altijd duidelijk is voor wie niet weet wat Open Hart in Bierbeek eigenlijk is maar je mag het altijd vragen hoor. 

     Dit heb ik er van gemaakt:

    Open Hart: Een open huis? Een thuis?

    De voorbije tien maanden:

    De eerste maanden was het vooral thuiskomen en wennen. Wennen aan het nieuwe, aan de parochie, aan de mensen en tegemoet komen aan de vragen die op ons afkwamen.

    We zagen onszelf veranderingen doormaken en groeien.

    Groeien in de manier waarin we omgingen met wat zich aanbood en in het zoeken naar manieren hoe we de mogelijkheden die er kwamen konden invullen volgens de spiritualiteit van het H. Hart en dus ook van Open Hart.

    Zo zagen we onze manier of moet ik zeggen mijn wijze van het benaderen van mensen die kwamen aankloppen veranderen.  Eerst was het een beantwoorden van hun vraag, daarna kon ik ook echt tijd maken voor hen en naar hen luisteren

    Ook in het benaderen van mensen die om financiële steun komen vragen zie ik verandering. We luisteren niet alleen naar hun verhaal, maar vragen hen ook of dorst hebben of als ze al gegeten hebben. Soms bieden we hen een maaltijd aan en soms nemen ze liever iets mee.

    Dan hebben we de parochiale vergaderingen die in de pastorie doorgaan. We proberen hen hartelijk te ontvangen en zorgen voor een drankje en een kleine versnapering.

    We proberen mensen met een hart te zijn voor mensen, maar we blijven mensen  en soms schieten we al eens tekort, of hebben we een mindere dag. Maar we herpakken ons en gaan door. Ik spreek hier met we, maar ik beken dat ik ook hier eigenlijk ‘ik’ moet zeggen!

    Onze leken vergeten we natuurlijk ook niet! Ook hen ontvangen we met hartelijkheid.

    Het lekengroepje heeft er zijn thuis gevonden, ik hoop toch dat ik dit zo mag zeggen. Zij komen er maandelijks samen: we beginnen nogal eens met een soep van het huis, soms brengt iemand anders die mee, dit volgens afspraak en eten daarbij elk zijn meegebrachte picknick op. Daarop volgt de eucharistieviering  in de kapel gevolgd door het bespreken van het  item dat door iemand van de groep is voorbereid.

    Ook de stuurgroep heeft er zijn plaats gevonden. Op geregelde tijden komen we samen en ook hen proberen een hartelijk welkom te bezorgen.

    De stiltedagen die in het huis doorgaan zijn wat minder geworden wat het aantal mensen betreft die belangstelling toont, misschien moeten we een andere formule bedenken. Germaan zou er voor kiezen om dit in handen van de leken te geven.  Vanuit die gedachte zijn een paar ideeën voor de toekomst naar voor gekomen.

    Met dit punt gaan we al wat kijken naar de toekomst toe. Hoe zien wij die? Waar dromen wij van?

    Mijn droom is het dat steeds meer mensen de weg zullen vinden naar Open Hart in Bierbeek, dat ons huis werkelijk een ‘thuishaven’ kan zijn voor de leken.

    Doch dit kan geen werkelijkheid worden zonder jullie (leken).

    Tot op heden zijn we slechts met twee: Germaan en ik, maar ergens dromen we van een derde (vierde) aanwezige die met ons meeleeft;

    we dromen ook van een grotere aanwezigheid en/of hulp vanuit de lekenbeweging. Dan pas kunnen we bloeien: ‘met meer mensen kan je meer…’

    Open Hart heeft zoveel mogelijkheden en mijn vraag naar jullie toe is: Hoe kan de lekenbeweging die mogelijkheden benutten, wat kunnen en willen we er mee doen.

    Misschien een voorbeeldje, een mogelijkheid:

     De stiltedagen zouden we graag in handen van leken geven. 

    Die gedachten bracht ons bij een volgend voorstel namelijk om deze dag een ‘thuis-kom-dag’ te noemen: namelijk een dag om thuis te komen bij jezelf, bij anderen, bij Onze Heer. 

    We dachten er aan om dit telkens de eerste vrijdag van de maand te doen. Daarmee plaatsen we ons in de lijn van een oude traditie uit de H.Hartspiritualiteit, die ook voor Pater Chevalier belangrijk was.   

    Volgende week staat een gesprek op de agenda waarin misschien een mogelijkheid ligt om te bekijken of iets concreet uitgewerkt kan worden en dan kunnen we daar mee van start gaan, we zullen zien en hopen dat zo’n dag jullie kan bekoren. Wij zullen je van harte welkom heten.

    Een  mogelijke invulling van die dag zou kunnen zijn: zoals de Emmausgangers met een paar mensen op wandel gaan, en praten over wat ons bezig houdt of bezwaart. De omgeving en de mooie natuur

    van Bierbeek biedt daartoe ideale mogelijkheden.

     

    Of indien men daar voor kiest: invidueel op stap gaan met een bezinningstekst waarna bij thuiskomst, indien gewenst, een gesprek kan ontstaan.

    Dit zijn een paar gedachten, mogelijkheden waar we aan denken, maar ik denk en geloof dat wanneer we samen willen nadenken over de mogelijkheden en samen iets willen doen dat we op goede weg zijn en dat Ons Heer tevreden glimlachend bij ons aanwezig is. 

    Dank u

     

    03-07-2009 om 14:31 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    05-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Precies een jaar geleden

    Morgen is het precies een jaar geleden dat ik nog iets op mijn blog schreef.  Ondertussen is er zoveel gebeurd.

    Meer dan acht maanden woon ik nu in Bierbeek als gastvrouw op de pastorie en ik beken eerlijk  dat het voor mij een veel grotere verandering is geworden dan ik me kon voorstellen.

    Het heeft me tijd en energie gekost om het ritme dat dit leven van me verwacht aan te kunnen.

    En ik moet ook bekennen dat ik nog dagelijks geniet om hier te zijn. Deze voormiddag bijvoorbeeld ben ik even gaan wandelen en volgde daarbij een tijdje een aangeduide wandeling. De natuur hier is gewoon prachtig. Die groene glooiingen die je van op een hoog gelegen punt te zien, daar krijg ik niet genoeg van. 

    Ik had weer eens mijn fototoestel niet mee en daar had ik spijt van, maar het is wel zeker : ik ga wel eens terug.
    Voor mezelf had ik me daar een zitbank gewenst, gewoon om daar een tijdje te genieten van de stilte en die wondermooie natuur.  

    Voor mij was dit mooie, dat genieten een ontmoeting met God en zijn schepping en ik genoot met volle teugen.

    Op de terugweg plukte ik bloemen en waarbij ik de gedachte kreeg:  'zie, die ruiker krijg je zomaar…  gratis', nee misschien toch niet zomaar, maar gewoon omdat ik daar vandaag en op dat moment aandacht voor had. Ergens aandacht voor hebben en daarvan genieten... dit zijn gelukkige momenten. Die laden mijn batterij weer op.
    Mijn zwaarmoedigheid was omgeslagen, ik kon zelfs zingen:
     'Abba, abba, vader'…   en
    'Mijn herder zijt Gij, O mijn Heer… aan niets ontbreekt het mij'.

    Die wandeling van vandaag had ik echt nodig want hoe mooi het hier ook is, hoe graag ik hier ook ben en hoe vriendelijk de mensen hier ook zijn, toch is het niet altijd even gemakkelijk.

    Soms kan ik ontevreden zijn over mezelf, soms komen er dingen op me af die ik anders zou willen zien, of soms gebeuren er dingen rondom mij waar ik me machteloos bij voel en soms kan dit zwaar wegen. Dan heb ik verandering nodig, dan moet ik iets doen om uit die impasse, uit dat moeilijk moment te komen om terug en vol moed in het leven te kunnen staan om er te zijn voor anderen.

    Ik geloof niet dat ik alleen dit zo ervaar, ik geloof dat iedereen wel zo’n momenten kent maar ik... Ik verfoei ze, ik wou dat ik ze nooit had, maar ik moet aanvaarden dat ik een mens ben met beperkingen, soms lijkt het alsof ik niet meer verder kan en dan heb ik een adempauze nodig.

    Gelukkig, als er dan iemand is die jou en dergelijke momenten kent en begrijpt. Iemand die weet wie je bent en die even aandacht aan je geeft, want het lijkt op zo'n moment of je uit jezelf niet verder kan, dieper wel…  
    Zo voelde ik het toch aan, het lijkt op zo’n diepte moment wel of alle moeilijkheden samen komen om je kopje onder te krijgen.
     
    Als er dan iemand is die je een hand toesteekt, als hij/zij je een even naar je luistert en je laat zien wat er gaande is, zelfs al kan je dit op dat moment niet geloven, toch is dit mogelijk het begin van omkering.

    Ik had dit geluk deze morgen, het gesprek heeft me geholpen en de wandeling er na was de kers op de taart waardoor ik de ommekeer echt kon verder ingaan: Van een depressief gevoel naar een vreugdemoment. Genoeg om het leven weer aan te kunnen, om even te zingen en om de dag met een vreugdevol hart en een lach in mijn ogen verder te gaan.

     

    In mijn laatste bericht van vorig jaar schreef ik de titel: God heeft je nodig zoals je bent!

    Ik kan alleen maar zeggen dat dit al menigmaal een troost voor mij is geweest. Hij kent mij en ik kan Hem dienen zoals ik ben, ik mag er zijn met al mijn gaven, mijn tekortkomingen en gebreken.

    Ook als ik de moed al eens zou verliezen, zolang ik Hem in mijn leven betrek dan weet ik dat ik daar ben waar Hij mij wil.

     

    Onder het plukken van de bloemen ondervond ik dat er op sommige takken doornen stonden en op anderen niet, ik prikte me er aan. Ook stonden er netels en ook met die kwam ik in aanraking: ik dacht: 'als je een mooie bloem wilt plukken moet je de doornen, de prikkelingen er bij nemen'. Ook in het leven is het zo. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Er zullen in het leven altijd zonnige en regenachtige dagen zijn. Die afwisseling is nodig om te kunnen groeien

    Zou ik ook een groeimoment hebben gekend vandaag? Dank U!

    05-05-2009 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (3)
    06-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft je nodig zoals je bent
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Woorden van Leo Fijenuit uit zijn boek ‘de reis van je hoofd naar je hart’  hebben me geraakt en aan het denken gezet. Ik ben slechts een paar bladzijden ver en 'k heb het gevoel dat ik dien op te schrijven welke gedachten er door mijn hoofd gingen. Het leek me belangrijk te zijn te delen wat er bij mij gebeurde, ik keek terug naar mijn eigen leven en
    - zag als in een flits de zoektocht die ik gemaakt had voor mijn ogen verschijnen.

    - Ik zag hoe ik mezelf verloren had door te willen beantwoorden aan de verwachtingen die anderen van mij hadden of dacht dat ze van mij hadden.

    - Ik zag het moment dat ik me daar van bewust werd en ook het moment dat ik dit niet meer aankon.

    - Ik zag de grote gebeurtenissen in mijn leven daarna, die allen samen te maken hadden of me gedwongen hadden naar mezelf op zoek te gaan.

    - Ik zag mezelf kennis vergaren via boeken, therapie en cursussen en 'k zag hoe ik die opgedane kennis probeerde te realiseren.

    - Ik zag mezelf op zoek gaan naar een liefde die ik maar niet kon vinden.

    - Ik zag mezelf mijn eerste stappen zetten bij MSC door deel te nemen aan de stiltedagen (d.i. een jaarlijks weerkerende begeleide retraite die openstaan voor iedereen - mist inschrijven)

    - Ik voelde de ervaring van 'het thuiskomen' van de eerste dag dat ik er was.

    - Ik hoorde de woorden die pater G. tegen me zei:  
    ‘God houdt van je;  Hij kent je door en door en houdt van je om wie en hoe je bent’. Ik dacht er over na en geloofde het en 'k draag die woorden nog altijd met me mee. Ik mocht 'eindelijk' zijn wie ik was, ik hoefde me niet anders voor te doen want Hij hield van mij! Het gaf en geeft me vleugels.
    Dit alles hoorde bij mijn zoektocht naar mezelf en naar een soort liefde die ik maar niet vond tenzij, toen; gedurende die stiltedagen mocht ik die Liefde voor het eerst ervaren. Ze omhelsde me, het was als een mantel van liefde die me omhulde en 'k voelde me geliefd en geborgen. Toen die ervaring goed tot me doordrong besefte ik dat ik die liefde gevonden had waar ik al die tijd naar had gezocht. Het was een soort Liefde die geen mens me kan geven.
    - Ik zag me mijn dertigdaagse retraite doen en voel terug het gevoel dat ik toen mocht ervaren. Ik hield van God en beantwoordde zijn vraag met 'ja'. Ik was thuisgekomen bij Hem en bij mezelf en straalde dit ook uit

    - Het werd me duidelijk hoe belangrijk het is dat je eerst jezelf vind, dat je jezelf door en door kent en dat je zowel je gaven, je tekorten en je falen aanvaard en lief kan hebben.Vanuit die liefde voor jezelf, vanuit die aanvaarding van wie jij bent kan je naar de andere gaan. Je moet de liefde eerst kennen voor je ze anderen kan schenken.
    - I
    k zag dat eens je jezelf door en door kent en je hebt God in je leven toegelaten dan gaat het niet meer om jezelf maar dan wil je vanuit diegene die je bent anders gaan leven. Je ziet liefde en die liefde wil je geven en delen en dat kan je pas als je leeft vanuit de gezindheid van je hart. 
    Het gaat er dan niet meer om om jezelf goed te voelen maar je wilt dit goed voelen die liefde die je in je weet delen met de anderen.
    Zo ervaar ik het toch. Ik ervaar dat ik nu wil leren leven op die manier zoals God me heeft voorbestemd. Het gaat niet meer om mij, het gaat om Zijn Liefde en Zijn oproep die ik mij leeft en waar ik met 'ja' heb geantwoord. 

    Ik denk dat dit niet alleen voor mij belangrijk is, en ik weet dat Gods vraag voor ieder van ons anders is. God heeft ieder van ons zijn eigenheid gegeven en hoe verschillend we ook zijn: Hij houdt van ieder van ons.   


    Wat ik wou duidelijk maken is dat we eerst onszelf moeten leren kennen en liefhebben en eens we dit hebben gevonden moeten we dit weer loslaten om aan Zijn droom van ons te kunnen beantwoorden en gelukkig te zijn.

    Groetjes,

    Rita

    06-05-2008 om 01:02 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    01-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkig is God geduldig met ons
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gelukkig is God geduldig met ons

     

    Die gedachte was er opeens! Nee, niet zomaar. Gedachten volgen elkaar op

    Het begon toen ik iets trachtte te vermaken en daarbij een lucifer gebruikte

    Daardoor dacht ik aan iemand die vandaag een heel moeilijk gesprek zou hebben en ik had mezelf beloofd een kaars te branden en God te vragen zijn Geest bij dit gesprek aanwezig te laten zijn.

    Toen ik dit had gedaan besefte ik nog maar eens hoe weinig van er van echt ‘tijd maken’ voor gebed er bij mij in huis komt. Ja, ik denk geregeld ‘even’ aan Hem en maak kort kontact maar het voedende van het gebed mis ik na een tijd altijd weer en toch verval ik na een tijdje weer in mijn oud patroon.

    Hoe euforisch kan men zijn wanneer men plots een nieuwe liefde ontdekt.

    Ik moest denken aan een dergelijk moment toen ik verliefd was op mijn ex-man. We zaten in de auto en keerden huiswaarts. Ik voelde me tevreden en vroeg: ‘voelt het voor u ook zo goed aan? - Ik hoop dat het altijd zo blijven mag ’.

    Toen ik een paar jaar geleden God opnieuw toeliet in mijn leven dacht ik weer: ik hoop dat het altijd zo intens mag blijven.

    Ik kon me niet indenken dat wanneer men eenmaal die Liefde zo intens heeft mogen aanvoelen dat men dan nog in onze wederliefde of aan het uiting geven eraan nog zo zou kunnen afzwakken.

    Het voelt als iets dat minder wordt na een tijd maar dit is het natuurlijk niet, je kan het alleen niet vasthouden. Je moet het zelfs loslaten om te kunnen groeien.

    Het is net als bij verliefd zijn, als je verliefd bent dan loop je als het ware over roze wolken. Dan zie je alles veel mooier, veel intenser, zelfs de wereld, de natuur, de kleuren lijken intenser te zijn. Je hoort, ziet alleen nog die ene en als je spreekt is het ook over  hoe bijzonder en goed en mooi en passend die persoon voor jou wel is.

    Toch ook de verliefdheid verliest die intensiteit en glans. De werkelijkheid neemt geleidelijk aan weer bezit van je. Het is een groeiproces waarin verliefdheid de kans krijgt om zich te vestigen, te bevestigen in de werkelijkheid van elke dag om te groeien tot werkelijke liefde.
    Verliefdheid kan uitgroeien tot echte liefde als ze de juiste voedingsbodem en voeding krijgt. Wanneer dit ontbreekt dan gebeurd het dat die liefde ongemerkt verloren kan gaan tot het pijnlijk en een breekpunt kan worden.

    Liefde is steeds weer voor die liefde kiezen, ook in moeilijke momenten.
    Liefde is ook steeds terugkeren als je even weg was, wetende dat je geliefde altijd op je wacht.

    Zelf ervaar ik het als gelukkig en troostend om dit te weten. Ik weet nog dat het voor mij een soort openbaring was om dit te horen: Hoe ver en hoe lang je ook weg was, de Vader verwelkomt jou steeds met open armen. Hij geeft je alle tijd en wacht op je, hij verlangt naar je en kijkt naar jou uit.

    Dit schrijvende moet ik terugdenken aan de samenkomsten van de leesgroep bij MSC. Dit jaar lazen we het boek ‘Eindelijk thuis’ van Henri Nouwen.

    We lazen het niet alleen, we legden het als het ware op ons leven en keken waar we de verloren zoon, of de oudste zoon of de vader waren of zijn. Het was voor ieder een diepgaande ervaring. Het was boeiend om naar elkaar te luisteren en te ervaren dat  in wat voor levensfase we ons ook bevinden en hoe verschillend we ook zijn, het boek ieder van ons iets te zeggen had.


    Groetjes,

    Rita  

     

    01-05-2008 om 20:20 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (1)
    13-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuws over het gemeensschapsproject
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Is  er  nieuws   over `Bierbeek´  ?

     

    Ja, wij kunnen op dit moment zeggen dat de kogel door de kerk is en dat de verhuis over een half jaar, tweede helft van augustus, dus een feit zal zijn. Ondertussen wordt ook het zicht op het project geleidelijk aan duidelijker, zij het uiteraard nog niet definitief.

     

    Hoe zien wij, op dit moment, de nieuwe gemeenschap?

    Wij willen gewoon ons best doen om ‘Open Hart’ te zijn, zowel naar de mensen van de omliggende parochies toe als naar de leden van de grote Chevalierfamilie.

    We zouden onze gemeenschap op een zodanige wijze willen openzetten dat al wie wil, zich er op de een of andere manier mee verbonden kan voelen. Hoe?

    Men kan op een verschillend niveau lid zijn van de gemeenschap. Duidelijkheidshalve willen we hier spreken over drie kringen van toebehoren:

     

    1° Door mee in te wonen en aldus het wel en wee, leven en bidden, het werk en een eigen deel van de financies van de gemeenschap iedere dag mee te dragen. Op dit ogenblik zijn we nog slechts met twee: R.G. en G.V.M. msc. Vurig hopen we dat er nog minstens één of twee inwonende ‘leden’ zouden toetreden! Een alleengaande, een koppel zonder kinderen, …

     

    2° In een tweede kring zien we mensen die zich met ons verbonden voelen, en die verbondenheid ook concreet gestalte willen geven, door regelmatig met ons samen te zijn.

    Enkele voorbeelden hoe dit zou kunnen:

    -        regelmatig een tijd bij ons doorbrengen, 1 dag of halve dag per week bijvoorbeeld

    -        één of andere taak binnen ons project op zich nemen. We denken mettertijd aan het onderhouden van de tuin, de administratie van Open Hart, verspreiding van de folders, concrete initiatieven nemen naar arme en/of eenzame mensen, helpen bij huishoudelijke taken als  confituur komen maken e.d., klusjesman, gewoon even komen meehelpen bij het werk van iedere dag, enz.

     

    3° Een derde kring kan gevormd worden door al wie graag thuiskomt bij ons, in principe dus alle leden van de grote Chevalierfamilie en van de parochies die ons zullen toevertrouwd zijn. Door al wie regelmatig hier vergadering komt houden, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van de gemeenschap enz.

     

    Zullen alle msc-activiteiten kunnen blijven doorgaan?

    Zeker de meeste! Familieweek, stiltedagen, weekends voor alleengaanden, +30 weekends, leesgroep, seniorenretraite …

    Rond de stille vrijdagen en zaterdagen zullen we nog wat moeten nadenken. Zaterdagen zullen hoogstwaarschijnlijk niet meer kunnen omwille van de weekendpastoraal. Misschien een andere dag in de week? Ook rond het Oudejaarsavond Alternatief moeten de mogelijkheden nog eerst bekeken worden.

    Wij hopen in het bijzonder dat de stuurgroep van onze lekenbeweging, de jongeren van de kinderbegeleiding, de teams van de verschillende activiteiten enz. zich bij ons zullen thuis voelen!

     

    Welke beperkingen voorzien we?

    De pastorie van Bierbeek heeft ‘maar’ 7 kamers. Al naargelang het aantal inwonende leden zullen we dus niet zoveel kamers ter beschikking kunnen stellen.

    Personen met zware persoonlijke problemen zullen we niet kunnen opvangen. Professionele, therapeutische begeleiding kunnen we immers niet bieden.

     

    Wij staan graag open voor uw reacties …!

     

    13-04-2008 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    11-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwerken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







     Verwerken:


    Een droom

    Uiteengespat

    Als een zeepbel

    Niets blijft over

    Alleen…  een traan

     

    Tranen

    Over mijn wangen

    Geen uitzicht

    Biddend

    om inzicht

     

    Inzicht…, hoop

    Op toekomst

    Geloof …, vertrouwen

    Alles komt goed

    Morgen.

     

    11 december 2007 (23.22’) filosoofje

    11-12-2007 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    06-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over toeval, verbondenheid, Liefde, leven zoals Jezus ons heeft voorgedaan...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen





     



    Geloven in toeval of niet?
    Ik wil hier geen discussie openen alleen wil ik schrijven wat ik daar bij voel. Toeval, ik vind het fijn om naar te kijken om het op te merken als het gebeurt, net als kijken naar
    de tekens die je zomaar in je schoot geworpen krijgt.

    Niets gebeurt zomaar denk ik. Dat denk ik niet alleen, dit heb ik ook mogen ervaren in mijn leven nadat ik geleerd heb om naar de dingen die zomaar gebeuren te kijken.

    Het is bvb geen toeval als we iemand ontmoeten, soms is het ons niet meteen duidelijk waarom een bepaalde ontmoeting of gebeurtenis plaats heeft en het hoeft ons zelfs niet duidelijk te zijn, wel is het zo dat alles, dus ook de zogenaamde "toevalligheden" hun bedoeling hebben. Soms ziet men dit niet meteen, soms zien we de samenhang pas na jaren. Toeval en synchroniciteit gaan vaak samen. 

    Daarom er voor openstaan, toelaten, bekijken en beslissen om er al dan iets of niets mee te doen, het maakt het leven boeiend....

     

    Verbondenheid.... Je verbonden voelen met anderen: Nog zoiets dat je pas kan ervaren als mens als men zich durft of opnieuw durft open te stellen voor anderen. We voelen inderdaad die verbondenheid met elkaar bij MSC, bij mensen met een open hart, het lijkt alsof men er thuiskomt.

    Verbondenheid kan pas ontstaan als liefde aanwezig is en als men iedereen aanvaart zoals hij of zij is. Je aanvaard weten is je bemind weten…  je bemint weten betekent dat je goed bent zoals je bent... Je hoeft niet te beantwoorden aan de "al dan niet ingebeelde wensen" van anderen om aanvaard te worden, je mag jezelf zijn. Dit is het mooiste geschenk dat men aan de andere kan geven denk ik.   

     

    Liefde geven: velen onder ons kennen of kunnen dit beter dan liefde ontvangen, we hebben geleerd te geven, al zijn er ook die het ontvangen heel goed kennen maar nog niet kunnen geven... Liefde ontvangen, er voor open staan, soms moet men het weer leren, soms moeten we het opnieuw durven...

    Gewoon ontvangen, zomaar iets, een geschenk of iets waar men je een plezier wil mee doen, ook daar zijn we soms onhandig in.

     

    Leven als Jezus ons heeft voorgedaan...   

    Jezus hield van de mensen, van elke mens... .

    Sta daar eens even bij stil, lees even niet verder en laat je gedachten eens verder gaan…

     

    Wat houdt dit in als je wilt leven zoals Hij ons heeft voorgedaan?

    Je wilt in Zijn voetspoor treden… dan moet je op zijn minst proberen van elke mens houden zoals Hij het ons voordeed.

    Als ik Jezus wil volgen dan is dit de basis van mijn te volgen weg: houden van mensen, van iedere mens... ook van hen waar ik het moeilijk mee heb.

    Bij die gedachte had ik het even moeilijk.

    Dit is niet zo eenvoudig meer! Houden van hen die je graag hebt dit gaat wel maar ook houden van hen die je niet liggen,

    of van hen die je misschien in het verleden pijn hebben gedaan

    of van hen die gewoon heel anders zijn dan jij, andere meningen hebben, anders denken,

    of van hen waar jij je om één of andere reden niet op je gemak bij voelt… .

     

    Door wat ik in mijn leven heb ondervonden, maakte en maak ik keuzes naar mensen toe, ik kies bij wie ik graag ben, maar wie doet dit niet?

    Ik denk zelfs dat dit gezond en normaal is maar toch maakte dit ook dat ik sommige mensen uit de weg ging of er voor koos om geen of zo weinig mogelijk kontact met hen te hebben.

    Nu kijk ik naar elke mens die ik ontmoet, mezelf in vraag stellend, liefdevol aanvaardend wat is, wat niet is of wat nog kan worden…

     

    Ik moet nu denken aan een slogan om bij stil te staan: 

     

    "Iedere vreemde is mogelijk een vriend die je nu nog niet kent".

     

    Met dze gedacht sluit ik graag af en wens iedereen één of meerdere vrienden in zijn leven toe.

     

    Hartelijke groet,

    Rita  

     

    06-11-2007 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    22-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kracht van God / de kracht van positief denken... wat maakt het verschil?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen





    Deze week zag ik een film over positief denken en ja, met positief denken kan je heel veel bereiken. Men bereikt dingen die men zonder dat positief denken niet zou bereikt hebben. Jijzelf verandert er door en daardoor ook je omgeving.

    Ik ken mensen die dit als “de juiste manier van leven” naar voor schuiven maar iets in me zei me dat dit voor mij niet genoeg was.

    Ik vergeleek het met het leven met God aan mijn zijde. Sinds ik God toelaat in mijn leven ken ik meer vreugde en alles wat ik nu in mijn leven echt verlang is nu ook aanwezig of anders zie ik al de aanzet tot verwezenlijking. Ikzelf ben er ook door veranderd en door mijn verandering veranderen ook de mensen rondom mij.

    Tot zover kan je over een zekere overéénkomst spreken. Toch de vraag over “wat het verschil maakt tussen leven met positief denken of leven met God” zag ik niet tot deze morgen. Plots kon ik één groot en belangrijk verschil zien:

    Positief denken komt vanuit je zelf, je moet het zelf doen. Daaruit volgt dat positief denken effectief is wanneer men zich goed voelt of in zijn gewone doen is. Doch vanaf het moment dat iets ons uit ons evenwicht haalt valt het positief denken weg, men denkt er niet meer aan, men is zo in beslag genomen door wat er gebeurde dat het positief denken op de achtergrond beland en het komt in het beste geval pas terug als we bepaalde stappen van verwerking hebben doorgaan en het positief denken weer onder onze aandacht gebracht wordt.

    Als je God in je leven betrekt dan weet je dat Hij er altijd is. Hij houdt van je. Op elk moment is Hij bij je, ook op die momenten, en misschien juist dan, dat men zich minder voelt. Hij wil niets liever dan ons helpen. Ook als iets ons van slag maakt of als wij er niet in slagen om uit een moeilijk moment te komen, dan neemt Hij ons bij de hand en leidt ons verder. Bij hem vinden we niet alleen troost en beschutting, we ontvangen een enorme kracht uit Zijn liefde voor ons. Aan hem kunnen we alles toevertrouwen en afgeven of gewoon met open handen voor hem staan en ons overgeven aan Hem, dan gebeurt er een wonder!

    Zie je, voor mij is positief denken echt waardevol maar geloven en vertrouwen in God heeft en geeft volgens mij nog zoveel meer! Zonder Hem zou ik nooit bereiken wat ik nu bereik. Hij is het die in mij datgene waarmaakt waar ik in wezen naar verlang. Met Hem bereik ik zoveel meer. De rust, de vreugde en de liefde in mijn leven zijn daar een teken van.

    Ik dank God dat Hij in mijn leven aanwezig is en ik dank Hem ook dat ik de waarde van het positief denken of het positief in het leven staan mocht leren kennen want dit is ook waardevol maar kan niet tippen aan wat Hij voor ons doet!

    22-07-2007 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    21-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leven met God hoe is dat?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen








    Het is God aanvaarden om wie Hij is,

    Het is jezelf aanvaarden om wie je bent; zoals je bent.

    Het is jezelf de kans geven verder te ontplooien met Hem aan je zijde of m.a.w. jezelf de kans geven verder te evolueren door Hem in je leven te betrekken.

    21-07-2007 om 12:31 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    16-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mooi om te delen - Ik wil leven...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    ik wil leven,

    heel diep leven,

    andere mensen

    andere ideeën

    andere denkwijzen

    leren kennen

    zoeken waar ik in mijn leven

    zin kan vinden

     

    ik wil er zijn voor mensen

    mensen leren horen

    leren begrijpen

    leren aanvaarden

    leren zien waar ik wel of niet

    een oase kan zijn voor anderen.

     

    ik wil altijd blijven zoeken,

    op een nieuwe vraag botsen

    vrede zoeken in mezelf

    wanneer ik denk dat ik “er” al ben

    mij terug laten bevragen.

    ik wil meegaan

    in elke positieve beweging van verandering

    in mijn eigen leven en in dat

    van de samenleving.

     

    ik wil leven houden

    van al wat leeft,

    leren dankbaar zijn,

    “God” leren zeggen,

    of een ander woord dat

    die grotere kracht kan vatten.

     

    eigenlijk wil ik alleen maar leren leven, leren zijn, hier en nu leren samenleven met de aarde en met mensen het wonder van het leven delen met tocht- en bondgenoten

     

    (uit “baggerboek” Chiro)

    ik kreeg dit toegestuurd en vond het zo mooi en treffend dat ik het wou delen.

    Hartelijke groet,




     

     

    16-07-2007 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onregelmatige schrijver en toch....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

       

     




    Wat ben ik een onregelmatig schrijven en toch is het niet zo dat er niets in mijn leven gebeurd integendeel zelfs er is zelfs iets in het vooruitzicht dat mijn leven een andere wending zal geven.

    Een paar jaar geleden sprak ik de wens uit om deel uit te maken van een een msc-gemeenschap wat niet evident was want ik als vrouw sprak die wens uit in een mannengemeenschap. Mijn wens is dus zeker niet als vanzelfsprekend ontvangen maar men verzekerde mij dat men mijn vraag ter overweging nam. Het antwoord was nu niet meteen positief maar ook niet negatief, het kon alle wegen uit en ik kon dus maar één ding doen en dit is afwachten en vertrouwen dat datgene zou gebeuren wat kon en mocht gebeuren.

    Soms ongedurig als ik ben liet ik na een zekere tijd die wens meer en meer los en dacht zelfs al dat alleen een wonder dit nog mogelijk kon maken.

    Een klein wonder geschiedde:

    De provinciaal overste nam kontact op met pater Germaan met een voorstel dat hij zelf had aangeboden gekregen en waarvan hij meende dat het ons MSC-leken een mogelijkheid zou bieden om, met in gedachten de vraag die leeft, een gemengde gemeenschap op te starten.

    Enthousiast zond Pater Germaan dit aanbod door aan de stuurgroep van de lekenbeweging waar ik ook deel van uitmaak. Mijn enthousiasme was meteen gewekt.


    Ondertussen zijn we al meerdere gesprekken en samenkomsten verder. Als alles in dezelfde richting als nu evolueert, zal in het tweede helft van volgend jaar een dergelijk project van start gaan. Zowel pater Germaan als ik hebben “ja” gezegd op de vraag of wij er willen deel van uitmaken.


    Mijn denken en dromen gaan dus geregeld over verhuizen, wat meenemen, wat achterlaten… hoe vertel ik het mijn familie, mijn vrienden… hoe zal het zijn en ook wie zal er nog deel van uitmaken? Want hadden er graag nog een paar mensen bij.


    Dagelijks keek ik uit naar “wist je dat?”. (Dit is het tijdschrift van en voor de msc-leken.) Daarin is voor het project voor het eerst aan alle leken bekend gemaakt. Natuurlijk hoop ik dat er reacties op het artikel komen en dat enkele geïnteresseerden meer uitleg zullen vragen.
    Hoe dan ook, we starten met het project, zoveel is zeker, maar het zou fijn zijn als we van bij  het begin nog een paar enthousiastelingen zouden mogen begroeten.

    Als je dit leest wil je dan meebidden voor het welslagen van het project?

    Een beetje bang en onrustig ben ik soms wel, het zou een leugen zijn moest ik schrijven dat het niet zo is. Het is tenslotte niet niks om van een alleengaand leven in een gemeenschap te stappen en dat niet op de leeftijd waarop men doorgaans zo'n beslissing neemt. Een groot deel van mijn leven is al geleefd, ik heb mijn ervaringen en mijn wijsheid en ben tevreden met mezelf.  

    “Waarom doe ik dat eigenlijk nog?
    Waarom geniet ik niet gewoon verder van het leven dat ik gewoon ben en waar ik me goed in voel?
    Waarom laat ik niet alles bij het oude?”
    Die vragen zijn er soms wel, doch er is slecht één antwoord: ik voel gewoon dat ik dit moet doen. Ik voel dat ik daar naartoe geleid ben en dat het gevolg geven aan die roep binnen in mij alleen mij gelukkig maakt.
    Al de vragen vallen weg en ik voel dat ze niet echt nodig zijn, ik hoef alleen maar te vertrouwen en met open handen de toekomst tegemoet te gaan. 
    Natuurlijk is het niet zo dat we ons niet hoeven te bevragen en dat we kunnen gaan zweven of niet met onze beide voeten op de grond blijven. De realiteit van de wereld waarin we leven is er en we dienen daar, volgens mij dan, rekening mee te houden.
    Doch:
    Dit maakt me gelukkig: "Vertrouwen op Hem". Zoveel heb ik wel meermaals mogen ondervinden. Sinds ik dit doe is mijn leven veranderd, ik ben meer tevreden, gelukkiger… ik heb me voelen thuiskomen daar waar ik moest zijn.

    Ik wens iedereen een dergelijk thuiskomen, een thuiskomen in vrede, vreugde en geluk.

    16-07-2007 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    09-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God in je leven betrekken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik vraag me af of jullie ook dagelijks met God bezig zijn. Of Hij gedurende de dag regelmatig in jullie gedachten is en of jullie het gevoel hebben dat je genoeg aan Hem denkt en datgene doet wat Hij zou willen dat je doet.

    Hoe weet je trouwens juist wat Hij van jou wil of dat jij datgene doet dat beantwoord aan het verlangen dat Hij van jou heeft?

    Is het voldoende als je naar best vermogen handelt?

    Ik weet van mezelf dat ik meer dan eens tekort schiet in alles en nog wat maar toch bedenk ik dat ik zo probeer te handelen als de persoon die ik nu ben met de gaven en gebreken dat Hij mij heeft meegegeven en mij maken tot die unieke persoon dat ik ben.

     

    De laatste dagen word ik weer geregeld geconfronteerd met mensen die zelf niet willen gezegd worden wat en hoe ze moeten handelen maar die menen dat ze dit bij mij wel mogen doen en het ook doen.

    Ik reageer niet altijd op dezelfde manier maar wanneer dat gebeurd halen ze mij uit mijn evenwicht, dan voel ik me niet meer lekker in mijn vel. Ik voel een kwaadheid in mij en uitzonderlijke toon ik het, maar meestal spreek ik die kwaadheid niet uit omdat ik de moed of de kracht niet vind om dit te doen.

    Misschien moet het ook niet…  misschien is het beter af te koelen en te bedenken dat ik daar niet hoef op in te gaan….  Sommigen vinden dat je dit sowieso moet uitspreken, maar soms voel ik dat het “uitspreken” niets aan de zaak veranderd. Integendeel…

    Ik vraag me af hoe God dit zou aanpakken. Zou hij de mensen hun mening laten en zelf zijn eigen weg gaan? Ik denk dat hij dit in bepaalde omstandigheden zeker zou doen, in andere omstandigheden zou Hij waarschijnlijk wel in gesprek treden met de andere. Ik denk dat je reactie moet overeenstemmen met datgene waar de andere klaar voor is of voor open staat anders zou het wel eens kunnen dat als tegen een muur praat en dat alles terug op jezelf terugkaatst.

    Ik spreek heel dikwijls over inlevingsvermogen of over invoelen, wel ik denk dat dit ook in een dergelijke situatie geldig is. Dat je moet invoelen wat kan en niet kan en wat goed is om te doen en daar moet je dan volgens mij naar handelen.

    Misschien ben ik daarin verkeerd, misschien ben ik een softie maar zo pak ik het tot nu toe aan een eerlijk gezegd, voel ik me daar tot nu toe goed bij.

     

    Weet je als iets dergelijks gebeurd dan zou ik er eigenlijk blij om moeten zijn, want het doet me stilstaan en nadenken over die dingen. Het maakt dat we met een bepaalde problematiek die we in ons leven tegenkomen proberen op de juiste manier om te gaan. En weet je wat ik ook denk? Ik denk dat de aanpak voor iedereen verschillend kan zijn, we zijn nu eenmaal uniek in ons eigen zijn!

     

    Ik wens iedereen die dit leest een fijne en vreugdevolle tijd toe

    Hartelijke groet,

    Rita

     

    09-04-2007 om 23:43 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    22-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenzaamheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Waarom doet eenzaamheid zo'n pijn? Wat doe ik verkeerd om dat gevoel regelmatig opnieuw te ervaren? Het gaat al een tijdje minder goed met mij...  Soms gebeurd dat je ergens naartoe werkt, dat je als het ware leeft naar iets wat je verlangt in je leven en dat je een plaats wilt geven. Ergens zie je in de verte een kans om je droom waar te maken. En dan komt dat wat je ook wel ergens mee rekening hield namelijk dat het wel eens niet zou kunnen doorgaan om de één of andere reden toch reëel op je af. En al heb je er rekening mee gehouden toch moet je zoiets verwerken voornamelijk als het, indien het wel had gekunt het je leven een heel andere richting had gegeven.  
    Daar sta je dan... je droom, je hoop, je uitkijken naar stopt... 
    Ik denk dat ik het de eerste dagen nog niet helemaal snapte maar toen kwam het op me af... en nu? De toekomst die ik voor me zag is er niet meer...
    Ik staar naar buiten op zoek naar.... ik weet niet meer wat? Wat wil ik vinden buiten? Wat zoek ik, nu ervaar ik het alleen-zijn heel erg. Er is niemand waaraan je kunt vertellen wat je op dat moment voelt. 
    Het maakt me precies gevoeliger en voel ik het nu op dat moment dieper aan, wellicht ben ik kwetsbaarder geworden en krijgt het gevoel van "niet aanvaard" en alleen gelaten worden nu de bovenhand op het goede gevoel dat het alleen-zijn me ook kan geven.
    Ik weet het: ik ben nooit alleen, God is er voor mij, maar de nood aan een vriendelijk woord of gebaar door mensen gewoon omdat ik het ben is soms ook heel erg aanwezig
    Wat doe ik verkeerd? Ben ik niet lief genoeg naar mensen toe? Ik denk van mezelf dat ik open sta voor mensen, dat ik naar hen luisteren kan luisteren, dat ik bereid ben te helpen en toch lijkt het niet genoeg te zijn... 
    Al die negatieve gedachten...  ze zijn er....
    Ik wou dat ik weer dat warme gevoel kon ervaren die ik mocht ervaren toen ik pas bij MSC was... Het gevoel van geborgen-zijn; van bij thuiskomen bij God. Ik wou dat ik in zijn armen kon kruipen om me te koesteren dicht bij Zijn hart. 
    Ondanks dat ik weet dat Hij er is voor mij doet het gemis aan menselijke vriendschappelijke warmte, het gemis van een blijk van herkenning toch pijn.
    Moet ik me anders voordoen dan ik ben om geliefd te worden? Moet ik meedraaien en anderen hun gelijk geven ook als ik voel dat het niet zo is? Misschien zie ik nu alles teveel zwart-wit?
    Kleur is zoveel mooier (denk ik na de vorige zin die ik schreef). De zon breekt eventjes door...  ook in mijn denken...
    Ik hoop echt dat de kleur (warmte-zon-levenskracht) terug in mijn leven komt, want ondanks het dieptepunt van nu, is het leven echt de moeite waard.
     
    Al zie ik het nu nog niet toch weet ik ergens in mij zelf dat een andere weg zich zal tonen en dat dergelijke momenten van pijn, groeimomenten kunnen zijn.
     Ik ben dankbaar dat ik het even kon uitschrijven... het helpt.
    Hartelijke groet,
    Rita
     

    22-03-2007 om 23:07 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    19-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stilte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen








    Stilte

    Brengt mij waar ik zijn moet

    Daar waar niets nog pijn doet

    Stilte: Mijn lief, mijn zoet

    Jij brengt vreugde in mijn gemoed

     

    Stilte

    Jij riep me bij mijn naam

    Jij toonde mij een weg die ik kon gaan

    In stilte heb ik Jou ontmoet

    In stilte heb ik Jou gegroet

     

    Stilte

    In jou kon ik laten gebeuren

    Wat nu mijn leven zal kleuren

    Vol liefde heb Jij mij omarmd,

    Mijn hart, mijn ziel helemaal verwarmt.

     

    Stilte

    Zo rustig en nog zo broos

    Jij bent datgene waar ik voor koos

    Jij die dingen mogelijke maakt

    Jij hebt mij oneindig diep geraakt

     5 nov.2004 (Filosoofje)

    19-03-2007 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soms hoor of zie je niet....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen






    De man fluisterde,
    "God, spreek tot mij."
    En een leeuwerik zong,
    maar de man hoorde het niet.

     

    En dus schreeuwde de man,
    "God, spreek tot mij!"
    En de donder rolde door de lucht,
    maar de man hoorde het niet.

     

    De man keek om zich heen en zei,
    "God, vertoon u aan mij."
    En een ster schitterde helder,
    maar de man zag het niet.

     

    En dus schreeuwde de man,
    "God, toon me een wonder."
    En een nieuw leven werd geboren,
    maar de man merkte het niet.

     

    En dus schreeuwde de man in wanhoop,
    "Raak me aan God en toon mij uw aanwezigheid."
    Waarop God zich naar hem toe boog en hem aanraakte,

    maar de man sloeg de vlinder weg en liep door.

     

    Dit is een verhaal dat ons er aan herinnerd dat God altijd om ons heen is in de kleine en eenvoudige dingen die we voor vanzelfsprekend nemen.
    Ook in onze elektronische wereld.
    Daarom wil ik er een aan toevoegen:

     

    De man huilde, "God, help mij!"
    En er kwam een e-mail binnen
    met goed nieuws en een bemoediging.
    Maar de man wiste het bericht en treurde verder.

     

     



     

    19-03-2007 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit het boekje abc van een engagement:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



     Over bidden:  

    Bidden is voor een religieus wat het in- en uitademen betekend voor het lichaam of het water voor de vis en de melk voor het kind een levensnoodzakelijke voorwaarde om te zijn wat men is: leerling van de Heer.
    (Germaan heeft het hier over religieuzen maar ik geloof dat dit ook voor ons als leek kan tellen, of niet?)

     

    Aan elk bidden gaat een gelovig-weten vooral: De Meester is er en verwacht me. Het naar Hem toegaan, het “aan zijn voeten zitten en luisteren naar zijn woorden”, gelovend, vertrouwvol, in liefde: dat is het wezen van elk kristelijk gebed

     

    Bidden is dikwijls en lang bij het vuur gaan zitten, zich van binnenin laten doorgloeien zodat men vuur wordt, vurige leerling. “Vuur moet branden” zei Jezus. Vuur zàl branden!

     

    Bidden kan lastig zijn, kan als het ware onze kracht te boven gaan.

    “Kun je dan niet één uur met Mij waken?”  Ervaring van Petrus

    Vermoeidheid, slaap, moedeloosheid, tegenslag, angst, sleur, dorheid en zonde kunnen het zicht op de Heer verhinderen, de trouw en de smaak in het gebed verminderen.

     

    Doch bidden kan ons ook tot verrukking brengen. “Laat ons hier drie tenten bouwen!” riep dezelfde Petrus uit. Vervoering van de geest, vreugdevolle vervulling des harten door de aanraking van de H. Geest. Hij die in Maria Jezus deed geboren worden is Dezelfde die ook in ons bidt, verzucht en smeekt tot God, de beloofde trooster, de Geest die Jezus van bij de Vader zou zenden.

    geschreven door Pater Germaan Van Muylder 

    19-03-2007 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    16-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Msc - Mijn weg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Het is een hele tijd geleden dat ik nog iets met dit blog deed, ik neem me voor om weer regelmatig te schrijven.
    Er is veel gebeurd in die tijd maar of dit een uitleg is om het niet schrijven, misschien wel... Er is een tijd voor alles...
    Waar was ik de afgelopen tijd dan zo mee bezig? Wel ik meen te mogen schrijven dat ik vooral bezig was om mijn leven een andere wending te geven en dit na mijn kennismaking met MSC en hun lekenbeweging. MSC staat voor Missionarissen van het H. Hart. Voor mij hebben zij hun naam niet gestolen: ze zijn echt mensen die leven vanuit hun hart en dat probeer ik ook waar te maken in mijn leven.
    Msc heeft me leren anders kijken naar mensen: Ik ontmoette er mensen waarbij je niet alleen jezelf mag zijn maar waar je ook geliefd bent om wie je bent. Deze ontdekking gaf me een gevoel van thuiskomen, thuiskomen in een huis van liefde, thuiskomen ook bij God.
    Heel mijn leven heb ik al het gevoel gehad dat dit de enige manier is om "goed" te leven en dit vooral naar het voorbeeld dat Jezus ons gaf. Altijd al zocht ik naar voorbeelden en dikwijls werd ik ontgoocheld ook door de Kerk. Ik schoof de schuld op hen die volgens mij als voorbeeld moesten dienen, maar dit niet waarmaakten. Het gaf me geen fijn gevoel... .
    Nu weet ik dat de kerk bestaat uit mensen zoals gij en ik, mensen met eigen karaktertrekken, met hun gaven en hun zwakheden. Als je naar jezelf kijkt, naar je eigen gaven en beperktheden weet je dat je heel dikwijls anders bent of handelt dan je echt graag zou willen of zoals jij jezelf als ideaal zou willen profileren. We zijn geen perfecte mensen, eens we onze eigen beperktheden willen zien en aanvaarden dan kunnen we ook de anderen niet alleen aanvaarden zoals ze zijn, maar we kunnen ze zelfs liefhebben om hun "anders - zijn".
    Het "anders - zijn" heeft ons zoveel te bieden, het is een uitnodiging om het minder bekende te verkennen en toe te laten. Het kan, indien we daarvoor kiezen een verrijking betekenen binnen ons eigen leven.
    Msc heeft me leren anders kijken naar mensen: ik kwam bij mensen waar je niet alleen jezelf mag zijn maar waar je ook geliefd bent om wie je bent. Deze ontdekking geeft je (mij) een gevoel van thuiskomen, thuiskomen bij de Liefde, thuiskomen ook bij God. 
    Ik ben misschien een beetje afgedwaalt maar het aanvaarden van jezelf en de verscheidenheid van jezelf en de anderen is iets dat speelt binnen mijn eigen leven.
    Leven vanuit je hart is een uitnodiging tot liefde, tot eenheid, tot één zijn met het grote geheel.
    Heb jij al eens mogen proeven van die grote eenheid? Je één weten met alles om je heen. Het is alsof je uitvloeidt, overvloeid, je bent niet meer beperkt... je mag deel uitmaken van het Grote Geheel. Het is een gevoel van eenheid die zoet en hemels is; er zijn geen vragen meer... er is alleen een besef van stil geluk.  
    Leven vanuit je hart daar kies je voor, elke dag opnieuw

    16-03-2007 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    25-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedicht: stiltaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen











    Stilstaan:

    Stilstaan is niet, niet verder gaan

    Het is even rustig zijn en

    Tijd nemen voor jezelf,

    Stilstaan bij de mens die jij bent.

     

    Even op een afstand gaan staan

    Even weg van alle zorgen, verdriet of pijn

    Stel niet uit tot morgen, begin er aan

    Het kan heel verhelderend zijn

     

    Daarna begin je vol goede moed

    Aan het werk dat je dagelijks doet

    Maar denk er wel aan

    Om af en toe eens stil te staan!

    25-02-2006 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    24-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.enkele uren later...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    Ondertussen ben ik “stil” geworden in Zijn nabijheid.

    Weet je wel hoe krachtig dit kan zijn?

    Het nodigt me uit tot dit gesprek:

     

    Heer, vol schroom ben ik hier bij U niet goed wetend hoe ik me gedragen moet, maar je kent mij. Jij kent me door en door en weet wie ik ben. Ik weet ook dat jij welwillend op mij neerkijkt en ik weet ook dat jij weet hoe ik er soms verlang om dicht bij jou te zijn, hoe ik menige keer verlang naar jouw armen om me heen.

    Heer ik voel me wat alleen vandaag, ik wou dat jij hier, in werkelijkheid bij mij was en dat ik een praatje met jou kon maken vandaar mijn brief, dit moet een gezamenlijk gesprek vervangen.

    Heer, soms twijfel ik zo en ben een vat vol vragen: hou ik wel van jou?

    Wat en hoe doe je dat? Hoe is dat gevoel: Houden van je “God”,  van “Vader”, van “Jezus” en ja, zelfs van de “H. Geest”? Kan ik dat? Doe ik dat? Of stel ik mij dit maar voor?  

    Hoe moet dat met die drie-eenheid?

    Soms ervaar ik jou als Vader, soms als Jezus, de Christus en andere keren wil ik me maar al te graag koesteren of gesteund weten door de Geest. Toch weet ik, hoe moeilijk het ook uit te leggen is, toch weet ik, voel ik dat het er eigenlijk niets toe doet. Dat ik altijd bij jou kan zijn in welke hoedanigheid ik jou op een bepaald moment nodig heb of aanvoel. Als ik mij openstel voor jou dan ben je er.

    Dank je daarvoor, dank je voor je liefdevol aanwezig zijn; dank je dat ik even bij jou mocht zijn

    Ik hou van je!

    Amen

    24-12-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstavond en alleen?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



     

    Alleen zijn:

     

    Het is lang geleden dat ik me alleen heb gevoeld. Een beetje triest probeerde ik me met allerlei afleidingstactieken bezig te houden, doch zonder blijvend succes.

    Toen kwam de reddende gedachte: “jij moet het hier ook een beetje feestelijk en sfeervol maken”.

    Waar doet dit je aan denken?

    -         Muziek, kerstmuziek…

    Ik stapte naar mijn wagen want daar had ik een CD met kerstmuziek…

    Ik deed alle kaarsjes branden, legde de cd in de cd-speler en weet je wat? De sfeer komt… ingetogen… nog alleen maar toch voel ik me verbonden…

    En weet je wat? Ik voel me al heel wat beter.

    Straks sluit ik de pc af. Neem een boek… wat knabbels… en ga genieten op mijn manier…

    Waarom ik dit schrijf? Misschien zijn er nog mensen die zich eenzaam voelen, misschien kunnen ook zij, voor zichzelf, uitzoeken wat ze missen en wat ze voor zichzelf kunnen invullen.

    Al is het wat muziek net als ik, of een warm bad, of iets lekkers, een glaasje wijn of zo… ik weet zeker dat jij iets vind waardoor de sfeer ook voor jou anders wordt

     

    Ik wens iedereen een sfeervolle avond, ook en vooral zij die hem alleen doorbrengen. We kunnen zoveel zelf doen

     

    Lieve groet aan allen,

    filosoofje

     






     

     

    24-12-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    20-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefde is een zoektocht naar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Liefde is een voortdurende zoektocht…


    Hoe kom ik ertoe om dit te denken?
    Wel vrijdagavond hadden we een samenkomst met leken en via de tekst die we bespraken ging het over al of niet liefdevol zijn, liefde ervaren en doorgeven. Nadat iedereen zowat aan het woord gekomen was, was er iemand in de groep die plots vanuit het diepste van haar hart zei:
    "Het spijt me hoor, maar op dit moment is dit me alles teveel! Ik kan nu zelfs het woord “liefde” niet meer horen of uitspreken… Voor mij is het momenteel zoeken hoe ik hier uitkom. Ik zoek op allerlei plaatsen op allerlei manieren, in heel wat boeken, ik zoek overal…" Het was een roep van diep uit haar hart én ziel.

    Ik herkende die roep! Ik herkende haar uitspraak en nu zoveel tijd na zoveel jaren begreep ik dat dit bij het verwerkingsproces hoort nadat men in die liefde heel erg gekwetst is geworden.

    Het woord “liefde” (of bij sommige God) doet dan zoveel pijn dat je er bijna onpasselijk en allergisch voor wordt. Soms heeft het vele jaren nodig eer die pijn zachter wordt, eer je stopt met je te verzetten, eer je geleidelijk kunt aanvaarden om vandaar uit geleidelijk aan te genezen.

    Hoe waar dacht ik: hoe moeilijk is liefde niet op een dergelijk moment…

    Dit dacht ik die avond, toen die andere vrouw haar noodkreet liet horen.

    Deze middag moest ik daar aan terugdenken. Ik bedacht dat ook heel mijn leven een zoeken was naar liefde.

    Als kind sta je daar niet bij stil, je aanvaard alle uitingen van liefde en je voelt je er wel bij. Je staat er niet bij stil, je ondergaat het en aanvaard het als de gewoonste zaak ter wereld.

    Het duurde bij mij een hele tijd en mislukkingen eer ik me eindelijk ging afvragen wat liefde voor mij betekende, wat voor mij echt “liefde” is en hoe ik liefde wou beleven. Ook ik ging overal zoeken, op allerlei plaatsen, in allerlei boeken… tot…ik het uiteindelijk in mezelf vond.

    Zolang ik geen voeling daarmee had besefte ik niet dat het soort “liefde” die ik heel puur was en slechts met mondjesmaat kon ervaren worden.

    Ik bedacht hoe mij toen allemaal veranderde: liefde is een werkwoord zegt men wel eens, voor mij is het: liefde is een zoektocht want ik besef dat ik nu nog steeds aan het begin sta. Dat ik die liefde die ik gevonden heb steeds verder wil uitverfijnen… dat ik die liefde verder blijf zoeken want ik denk dat er voor ons mensen geen einde aan komt.

    Liefde is delen… delen wat je in je hebt… delen wat je hebt.

    Liefde is geven maar ook kunnen aanvaarden. Liefde is zacht, maakt je zacht, ze is zoet, ze is mededogen, ze is begrijpen, respecteren en openstaan voor de anderen. Liefde is nooit zelfzuchtig… ze deelt uit.

    Ze maakt dat je een mens bent met een open hart.

    Lieve en hart-elijke groet,
    Rita

    20-11-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    29-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijheid in omgaan met emoties:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Spiritualiteit van beneden / symbolen en tekens / vrijheid in omgaan met emoties:



    Graag vertel ik een voorbeeld wat ik heel recent mocht zien of herkennen of hoe je het ook wilt noemen. Eigen ervaring:

     

    De laatste dagen had ik het nogal moeilijk met iets (een uitdrukking van een verlangen naar de toekomst toe) wat ik ter bespreking naar een groep mensen had gebracht en waar ik slechts onrechtstreeks een paar reacties kreeg en die waren niet erg positief te noemen. Geen van de mensen die aan de bespreking deelnamen, sprak me aan, ik had zelfs het gevoel dat ze me uit de weg gingen.

    Ik hoorde hoe persoonlijke ervaringen van mensen uit die groep mijn vraag en hun reactie er over bepaalden.

     

    Op 25 oktober werd ik wakker en mijn eerste gedachten gingen weer daarover. Hoe meer ik er over dacht hoe kwader ik me voelde worden. Hoe kwader ik werd, hoe ongemakkelijker ik mij voelde, hoe meer ik ook lichamelijke pijn voelde.

    Ik wou er van af en probeerde het los te laten, het af te geven… maar het lukte me niet. Ik bleef er over na-denken. Ik zat echt diep op dat moment, hoe ik ook probeerde ik kon aan niets anders denken, kon niets anders doen, ook al probeerde ik het. Het leek wel of mijn eigen denken mij verlamde.

     

    De gedachte kwam in me op: “ik moet hier met iemand over praten want het lukt me niet. Het lukt me niet alleen, zo kan het niet verder”. Ik zou een afspraak maken met mijn vertrouwenspersoon en hulp vragen. Op dat moment kon ik mij ook richten tot de Heer, (eerder lukte dit me ook niet): “Heer, ik kan het niet… help me, het lukt me niet om het los te laten”!

    Ik was er mij heel erg bewust van dat ik diep zat en dat ik niet op die manier kon voortgaan, dat het zelfs lichamelijk niet goed was om in die negatieve cirkel te blijven. Toen gebeurde iets!

    Een gedachte kwam in mij op: “Kwaadheid roept kwaadheid op”

    Ik liet mijn gedachten daar een tijdje verder op in gaan en wist dat dit juist was. Ik moest de cirkel doorbreken maar hoe? Op dat moment zag ik het niet al wilde ik het wel.

    Toen kwam het volgende woord:  “LIEFDE.” 

    Dat is het dacht ik, dat is het! Ook hier bleef ik in gedachten even bij.

    En ook nu wist ik dat dit de enige mogelijkheid was. Wat nu volgde was voor mij een heerlijke en duidelijk voelbare beleving:

    Het was alsof vanaf dat moment alles weer anders werd, alles leek zachter te worden, ik kon ook weer anders denken.

    Ik kon die groep mensen anders benaderen, ik kon hen vanuit liefde bekijken en ook begrijpen. Ik voelde mijn gespannenheid wegvloeien, net als de lichamelijke pijn die ik ervaren had. Eindelijk kon ik loslaten en andere dingen gaan doen.

     

    Brenda, mijn kleinkind, verjaarde een paar dagen later: Ik moest haar kaartje nog posten, dus maakte mij er voor klaar en stapte in mijn wagen. Als ik de sleutel omdraai en kontact krijg dan slaat mijn radio ook aan.

    Het eerste wat ik hoorde waren volgende woorden:

     “You can make your day to a hell or to a heaven…”

    Dit was de eerste zin dat ik hoorde, klaar en duidelijk waren de woorden over gekomen. Ja, dacht ik, zo’n verschil is het inderdaad!

    Mijn dag had een hel kunnen zijn vandaag, gelukkig voelde ik de hemel nu dichterbij!

    Het viel me op dat ik zo bezig geweest was met het, volgens mij negatieve gedeelte, dat ik mij slechts eventjes had kunnen blij voelen  met het heel mooie en positieve antwoord dat ik wel had mogen ontvangen.  Dat positieve antwoord dant in feite veel belangrijker Voor mij veel belangrijker was, was op de achtergrond gekomen door het andere. Nu pas kon ik weer het mooie daarvan zien! Nu pas kon ik er terug blij en gelukkig mee zijn.
    Het is inderdaad zoals Charles Aznavour zong: "Je kan je dag tot een hel of tot een hemel maken" aan ons de keuze!

    En het is nog niet gedaan. Om twee uur wordt er aan de deur gebeld, het was de postbode met een pakje! Ik was nogal verwonderd: Ik verwachte geen pakje... wat en van wie kon het zijn? Het kwam van iemand in de groep die deel genomen had aan de bespreking!

    Ze stuurde mij een Braziliaanse kleine "lembraça" een kleine herinnering van pater Raf, die het achterliet en die zij mocht geven aan wie zij wilde.
    Ze schreef er bij: "bloemen voor een iemand speciaal... met God's zegen!" ik voelde me heel ontroerd.

    Ik dacht: wat ben ik toch een klein mens! Het kan zijn dat mijn schrijven als een verhaal overkomt, maar ieder woord is waar, ieder woord heb ik die dag beleefd. Ik dan de Heer voor deze "hemelse" dag!

    Toelichting:

    Pater Raf: Hij werkt als missionaris in Brazilië, ik had hem onlangs leren kennen toen hij op vakantie in België was.


    Ik wens jullie allen een "hemelse" dag toe,
    Lieve groet,
    filosoofje

     

    29-10-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    19-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe ik de "Stiltedagen" bij MSC ervaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen






    Stiltedagen

     

     

    Stiltedagen

    Stille, dagen

    Samen komen voor stilte

    Verbondenheid door de stilte

    Laten gebeuren…

     

    Wonder van de stilte

    Geraakt worden zonder je het wilde

    Zalig thuiskomen

    Vervulde dromen

    Weten…

     

    Heerlijk gevoel

    Geen enkel gewoel

    Enkel maar zijn
    een schijn
    Je-Zelf


    19-09-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    31-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Symboliek en synchroniciteit?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen





    Symboliek en synchroniciteit?

     

    Het kuisen van een frietpot…

     

    Jullie kennen die toestellen wel van het merk Frifri of andere maar volledig in inox. Heel mooi ongebruikt, blinkend en statig staat hij daar mooi te wezen tot… je hem gebruikt…

    Vingerafdrukken alom, je probeert ze af te kuisen maar dat lukt maar half en je geeft het op… je wrijft en wrijft maar eens je droog blijven steeds sporen over.

     

    Gisteren vond ik dat het tijd werd om het frituurvet te verversen. Geen enkel probleem dacht ik, want die toestellen pakken volledig uit elkaar. Tijd dus om ook van de gelegenheid gebruik te maken om hem eens volledig onder handen te nemen.

    Zo gezegd, zo geprobeerd want hoewel ik nu niet zo frequent frieten bak, het vet kleeft er aan vast…

    En met mijn gebroken pols gaf ik het na een tijdje op. “Ach” dacht ik, “straks als mijn zus of mijn dochter komt geef ik hem even mee om in hun afwasmachine te steken”… Mijn dochter had me verteld zij dit ook deed en dat dit goed ging en dat de onderdelen er heel mooi en vetloos uitkwamen.

    Dus daar stond hij… klaar om mee te geven

    Doch, ik weet niet hoe dit bij jullie is maar het zien staan van dat ding gaf me geen goed gevoel en  ik dacht: “wie weet wanneer mijn zus of dochter kwamen. Moest ik hem nu eens laten weken in soda?”

    Zo gedacht, zo gedaan, het sopje werd gemaakt en warempel het ging.

     

    Ik weet niet hoe het met jullie is maar bij mij is een afwas een ideale gelegenheid waarbij mijn gedachten nogal eens geordend worden…

    Volgende week vertrek ik, net als ik vorig jaar voor de eerste keer deed, voor de “stiltedagen bij MSC”.

    Ik moest daaraan denken en daarbij kwam de herinnering aan hoe ik me toen voelde en hoe ik dacht om datgene wat ik daar gevonden had nooit meer kwijt te spelen. Iets zo mooi wou je toch niet kwijt?

    Ik kon er toen niet bij dat je daar terug weg van kon gaan, dat je dat mooie gevoel, die intense verbondenheid met God nog ooit zou willen verliezen en dat je niet alles zou doen om dit te behouden…

    Nu een jaar later ontdek ik bij mezelf dat ik daar ver van afgedwaald ben.

    Hoe kan dat nu? Hoe is dit kunnen gebeuren? Hoe heb ik dit mooie zo kunnen laten ontsnappen? Ik kon er niet goed bij en wou dit wel eens voor mezelf uitzoeken.

    De eerste weken, zelfs maanden had ik dit intense gevoel kunnen bewaren, ik bleef bij en in mezelf en vond daar rust Doch geleidelijk aan komen dingen en of mensen op je weg (val-strikken) die je aandacht vragen waardoor de tijd die je neemt voor meditatie en gebed geleidelijk aan opgeschoven worden. Het gebeurt éénmalig en je neemt je voor om ’s anderendaags je opgebouwde routine te hernemen… en ja, het lukt je, je doet het ook. Maar zo begint het: de volgende dag is er weer iets weer iets waardoor je routine verstoord wordt en opnieuw denk je: “morgen ben ik er opnieuw”, maar die “morgen” wordt steeds vaker uitgesteld. Jouw eigen leven, je dagelijkse zorgen en/of dat van anderen eisen je aandacht op. Het gebeurd zonder dat je er erg in hebt. Eerst is het maar één dag dat je afwijkt van een patroon waar jij je zo veilig, geborgen en goed bij voelt en weldra is er nog één dag, en nog één…

     

    Net als bij de frietpot: eerst één vlekje, je kuist het op maar er komt nog één en nog één, je slaat er niet echt aandacht meer op tot het je begint te ergeren…

    Zo ook is het mij in het voorbije jaar gegaan.

    Vandaag heb ik mijn frietpot mooi gemaakt: helemaal rein en zonder vlekjes…

    Volgende week ga ik voor mezelf: ik hoop mezelf weer net zo rein te krijgen als mijn frietpot, ja, natuurlijk zijn er sporen van gebruik, maar hij blinkt weer, zo hoop ik weer in kontact te komen én met mezelf, mijn innerlijke zelf, mijn ziel én het belangrijkste voor mij dan, met God!

     

    Groetjes aan ieder,

     

     

     

    31-07-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (1)
    23-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mag ik aan mezelf denken zonder...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     



     

    Vorige zaterdag ben ik gevallen en heb daarbij mijn pols gebroken. Morgen zou ik ergens naar toe gaan om overmorgen wat te gaan helpen. Het is een feit dat ik er graag heen ga, ik word er steeds heel hartelijk ontvangen en het is voor mij een tot rust komen op een andere plaats dan in mijn eigen woning

     

    Omdat de dokter me rust voorschreef voor mijn arm voorschreef en ik, omdat ik graag wou gaan, heb ik uitgeprobeerd of het me zou lukken om toch te gaan. Ik ondervond dat het eigenlijk wel heel belastend was maar toch had ik het heel moeilijk om af te zeggen.

     

    Telkens opnieuw woog ik het één tegenover het andere af. Gisterenavond schreef ik dan het volgende:

     

     

     

    Mag ik aan mezelf denken?

    Mag ik aan mezelf denken zonder dat men mij dit kwalijk neemt?

    Weet je: eigenlijk is dat niet de vraag!

     

    De vraag is:

    Sta ik mezelf toe om nu (met een gebroken pols) in de eerste plaats aan mezelf te denken?

    Sta ik mezelf toe om mezelf, mijn gezondheid en mijn specifieke noden van dit moment op de eerste plaats te zetten zonder me schuldig te voelen?

    Kan ik dat?

     

    Denk ik al niet veel aan mezelf?

    Ben ik al niet teveel met mezelf, mijn ontwikkeling, mijn gedachten, mijn voelen, mijn "zijn" bezig?

    Ben ik al niet teveel "ik" gericht bezig?

     

    Zie je, zo werd ik heen en weer geslingerd van zorgen voor mezelf naar zorgen voor een ander.

    Het werd me duidelijk hoe moeilijk ik het heb om die rust te nemen die me voorgeschreven is...

    23-07-2005 om 20:30 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (2)
    13-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigen gedicht: Communicatieve confrontatie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







    Communicatieve confrontatie:
                                            
    Stil en zwijgend met
    veel mensen om me heen
    Teruggetrokken en stil
    'k voel me wat alleen
    'k zeg geen woord
    Er is geen enkele zin dat
    zich in mijn mond vormen wil

    'k ga dus mijn weg
    even alleen...
    Ieder heeft zijn weg
    ook ik heb er één
    Kunnen aanvaarden 
    met een open hart
    't verschil van mens tot mens
    Dit is mijn eigen kleine wens
                                       
    (filosoofje - 2 juli 2005)

    13-07-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (1)
    16-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een nadenkertje...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    Intens leven betekent dat je oog hebt voor de kleine momenten in het leven.
    Auteur onbekend

    16-06-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (1)
    15-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overdenkingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen





    Omdat ik me, sinds een nog niet zo lange tijd, geraakt voel door God en daar gevolg aan gegeven heb en geef, dit na jaren van stilte op dat gebied, ligt het voor de hand dat ik mij meer en beter wil informeren over het leven van Jezus.

    Begin dit jaar kreeg ik, op een vraag van mij, een studie over het Marcus evangelie aangeboden die ik mocht gebruiken om het evangelie te bestuderen.

    Ondertussen heb ik mij door deze curus heen gewerkt: Dit evangelie voelt voor mij heel uitnodigend aan vooral een uitnodiging tot een leven in liefde en ook een liefdevol omgaan met de mensen.

    Dit evangelie stelt Jezus als voorbeeld van hoe wij, ook de dag van vandaag, ons leven kunnen leven, een leven volg begrip- en liefdevol omgaan met de anderen. Het toont ons een Jezus voor wie de kleinste onder ons het meest van zijn aandacht krijgt. Het toont ons hoe Hij hen die geloven helpt, geneest en rein maakt. Het is geen hooghartige Jezus maar een man die eenvoudig blijft ondanks wie Hij werkelijk is.

    Natuurlijk kwam ik ook teksten tegen die toch wat inzicht vroegen maar ik herinnerde mij de woorden van de pater toen hij mij die curus gaf: bestudeer hem vanuit liefde. En ja, Liefde is het toverwoord, een tovergegeven: het maakt zacht en begrijpend.

    Wetende dat ook de bijbel is geschreven en dan nog eens samengesteld is door mensen en wetende dat wat ik zelf schrijf ook getint is door mijn eigen visie en zijn en deze tijdsperiode dan voel ik dat ik veel vrijer tegenover de inhoud en samenstelling van de opgenomen teksten sta. Ondertussen heb ik een tweede cursus gekregen, het evangelie volgens Johannes ditmaal, hij ligt klaar maar tot op heden ben ik er nog niet aan begonnen.

    Toen ik vorige week in de Carrefour liep zag ik een boek liggen, ik zie altijd wel boeken liggen, waant boeken trekken me aan gelijk magneten, dus ik zag een boek liggen die ik meteen kocht. Het heeft de titel: Volgens Maria Magdalena en is geschreven door Marianne Fredriksson (auteur van het jaar 1998). Daar ben ik nu in aan het lezen.

    Door het lezen van dit boek komt ppnieuw komt de vraag in me op: hoe zit het met de vrouwen gedurende het leven van Jezus. Ergens voel ik het gemis van vrouwen in de bijbel. Het lijkt dat ze zorgvuldig uit de bijbel zijn geweerd… Hier en daar worden ze even aangehaald maar waarom is er geen evangelie door hen geschreven in de bijbel opgenomen? Het lijkt me logisch dat die vrouwen ook hun verhaal hebben gedaan. Deze vraag komt geregeld terug, doch ze is niet als een verwijt bedoelt. We kunnen de geschiedenis niet meer veranderen, we kunnen de beslissingen die toen genomen zijn niet zomaar doen ongedaan maken, maar we kunnen ons wel de vraag stellen hoe wij, vrouwen het er van af zouden gebracht hebben.

    Zouden wij het zoveel beter hebben gedaan.? Zou bij ons het gevoel van macht niet aanwezig geweest zijn? Zouden er andere verhalen en waarheden naar buiten gekomen zijn? Jezus maakt geen onderscheid tussen een man en een vrouw en God is liefde, hoe kan je dan de één meer waarde geven dan de andere?

    Als we kijken naar vrouwen in de politiek bvb. Doen zij het anders dan de mannen? Toch raar hoe mensen veranderen naarmate ze in een positie komen waarin aanzien speelt….

    Bij deze vragen en dit schrijven laat ik het vandaag, ieder mag er voor zichzelf over nadenken en voor zichzelf een antwoord geven.

     

     

    15-06-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    14-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spiegelwereld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen






    In de mailgroep Hand in hand gaat het onderwerp deze week over een "spiegelwereld". Vandaar volgende overdenking:
    Weet je waar ik net aan denk:
    Spiegelwereld - spiegelen - het beste van jezelf geven...
    Daarbij kwam een flitsgedachte binnen, weet je aan welke mensen we ons het liefste spiegelen? Aan die mensen die een stukje van onze bewondering meedragen. Met bewonderen bedoel ik dat er iets is in die mens dat ons aantrekt en dat we herkennen maar nog niet bij onszelf ontdekt hebben, of onvoldoende bij onszelf herkennen of zien. Het is er, anders is er geen herkenning maar ergens denken we dat we het niet in ons hebben en toch, dat weet ik nu zeker is het er altijd geweest!
    Dus dat spiegelen zet ons aan om die bepaalde eigenschap die we in de andere bewonderen ook in ons leven een plaatsje te geven. Op dat moment leggen wij daar ons eigenlijk een beetje op toe. Diegene waar we ons aan spiegelen is op dat moment ons voorbeeld, die heeft iets dat we graag zien en dat we ook zelf willen uitstralen.
    Als ik zo denk en voel dan bevestigd dit wat twijfelaartje schreef en wil de mens zich verbeteren, als ieder van ons zich verbetert dan verbeterd het geheel, dus komen we vanzelf in een betere wereld. We gaan er we stap voor stap op vooruit.
    Enkele dagen geleden las ik in een boek volgende zin: De Heer schept nu, op dit moment. (nota van mij: en wij scheppen mee!)
    Lieve groet,
    filosoofje

    14-06-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    13-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedicht: Gebroken vleugels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen





     

    Gebroken vleugels

     

    Voor niemand zichtbaar

    Stap ik schijnbaar           

    Geheel gezond

    In deze wereld rond

     

    Pijn uit het verleden

    Remt in het heden

    Als onverwacht

    Iemand naar me lacht

     

    Niet onbevangen

    Doch vol verlangen   

    Wil ik buiten zinnen

    Kunnen beminnen

     

    Wie hoort mijn lied

    Wie danst mijn dans

    Wie voelt mijn hart

    Zo verward

      

    12 september 2003 filosoofje

     

    13-06-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (1)
    09-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak tijd - uitsluitend voor jezelf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Maak tijd – uitsluitend voor jezelf

    * * * * * * *

    “Wanneer je de moed hebt om alleen te zijn,

    dan kun je ook ontdekken hoe mooi het kan zijn

    om

    eens helemaal op jezelf te zijn,

    op niets te hoeven pochen,

    niets te hoeven bewijzen,

    je niet te hoeven rechtvaardigen.

    Dan kun je misschien ervaren dat jij helemaal één bent met jezelf.”


     

                                                       Uit het kleine boekje Geluk van Amselm Grün

    09-06-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    08-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijken wij naar de tekens op onze weg?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wie onder ons herkent zich niet in vorige tekst? Hoe dikwijls zien wij de tekens niet?

     

    Ik denk dat we alleen deze tekens kunnen opmerken als wij er voor open staan. Volgens mij spreekt God tot ons op die manier waarop wij Hem kunnen verstaan en dat zal of kan voor ieder van ons anders zijn.

    Bij de één zal het door “weten” zijn, bij een ander door “woorden of teksten”, voor nog een ander door de natuur, of door symbolen, dromen, signalen, kleine dingetjes die we plots opmerken en zien of nog andere mogelijkheden waar ik nu niet aan denk… dit naargelang datgene waar ieder van ons gevoelig is.

    Misschien heeft ieder daar voor zich wel een voorbeeld van: Iets waarvan jij goed weer dat je geraakt bent door God.

     

    Toen ik de laatste keer iets na Pinksteren in Herent was, was een duif in de kamer van Germaan binnen gevlogen…

    - Nu kan je dit als nietszeggends afdoen, de duif de kans geven om naar buiten te vliegen en er verder niet meer aan te denken.

    - Je kan er ook bij stilstaan en denken: Wat mooi! Wat een uitzonderlijk toeval… Je kan er bij stil staan en kijken hoe dit voor jou voelt, wat het bij jou teweegbrengt. Geeft het jou een goed gevoel of vind je het vervelend en waarom? Je zou je ook kunnen afvragen: heeft dit iets te betekenen, wil dit mij iets willen duidelijk maken? In ieder geval voelde ik het aan als bijzonder wat een ander er ook van denken mag.

     

    08-06-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    07-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toeval?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toeval?

    Eergisteren zat ik in mijn zetel en een duif komt aan de buitenkant van de venster waaraan ik zit aangevlogen, ze zet zich tenslotte op het boordje bovenaan het venster. Hé, denk ik, wat toevallig… het gaf me een blij gevoel dat ik het had opgemerkt…

    Gisteren zit ik aan mijn pc te werken als ik even naar buiten kijk en wat zie ik:

    eenzelfde duif heeft plaatsgenomen op het muurtje heel dicht bij het raam waar ik zit. Niet op de buitenste rand maar heel dicht bij het raam. Ik kijk verwonderd en met een blij gevoel naar de duif terwijl zij ook haar kop naar mij draait en het lijkt of ook de duif mij aankijkt… toeval?

     

    Of het een bedoeling heeft of niet, het voorval bracht me rust en vreugde…

    Voor mij zijn dit kleine signaaltjes waarin we bewogen worden door iets waar we de Liefde van God in kunnen ontdekken als we dat willen en we kunnen daar dankbaar om zijn.

     

    Geraakt worden of beroerd worden door iets is voor mij telkens een klein wonder dat mijn hart verwarmt en mijn dag verblijdt.

     

    Je laten raken daarvoor moet je stil en rustig kunnen zijn. Geraakt worden kan heel moeilijk wanneer we van het ene naar het andere rennen.

    Geraakt worden is een teken van God die jou zegt dat hij je liefheeft!

    Nemen we genoeg tijd om ons te laten raken? Om te luisteren?

     

    07-06-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (0)
    06-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewoon even goedendag zeggen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen










     

    De deur: ze staat open en symboliseerd hier doorzichtigheid, de ene kant is het verlengde van de andere

    Dag vrienden,

    Dit blog heeft gewoon de bedoeling mijn eigen gedachtegangen met jullie te delen, het is een blog zonder pretenties, zonder bedoelingen, zonder een boodschap uit te dragen.
    De enige boodschap die ik misschien uitdraag is de opdracht zichzelf te zijn gewoon zoals je echt bent, zoals je in kontact met je ziel en je hart voelt en denkt. Dit is wat ik hier ook zal proberen vorm te geven, meer niet. Mocht het voor sommige toch lijken alsof ik iets wil uitdragen dan kan ik alleen zeggen:
    dit is wat ik nu ben, waar ik nu mee bezig ben, wat nu in mijn leven aan de orde is. Van daaruit denk ik dat ik er bepaalde thema’s veelvuldig zullen terugkomen, dit kan ook niet anders wanneer er een bepaalde recente verandering in je leven gebeurd is wat je verder wilt ontdekken en uitpluizen.

    Ik hoop dan ook dat mijn ontdekkingstocht voor diegenen die hier een kijkje komen nemen iets kan betekenen, misschien herkenning teweegbrengt en/of tot nadenken stemt meer hoeft dat niet te zijn.

    Hartelijke groet,

    filosoofje

    06-06-2005 om 00:00 geschreven door filosoofje


    >> Reageer (1)


    Foto


    We zijn de 20de week van 2024
    Archief per maand
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 11-2013
  • 04-2012
  • 06-2010
  • 07-2009
  • 05-2009
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 07-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 10-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 06-2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!