De Escalada al Mas Nou te Playo da Aro is een klimwedstrijd voor liefhebbers die vandaag in aanwezigheid van Rik Van Looy werd betwist. Het zijn Catalaanse supporters die op deze wijze hulde willen brengen aan onze landgenoot die in deze streek destijds meerdere wedstrijden won. De zege was voor Jésus Lindez voor Carlos Ocana Crespo en J.M.Robles.
In de G.P. Tribüne een tweedaagse te Blankenburg Oost-Duitsland werd vandaag nog een criterium van 72km betwist. De zege was voor Wolfgang Wesemann voor Wolfgang Fiedler en Dieter Gonschorek die ook de eindzege op zak stak. Tweede werd Wolfram Kühn voor Wolfgang Lötzsch, Karel-Heinz Oberfranz, Bernard Fielsch en onze landgenoot René Dillen.
Derde dag in de Giro delle Regioni, te Misano Adriatico was na 144km de zege voor Guido Lussignoli die ook de eerste rit had gewonnen,verder zag er de topvijf als volgt uit. 2.Alfredo Chinetti, 3.Giovanni Dalla Bona, 4.Ottorino Benedetti en vijf Pietro Gambarotto. Giovanni Battaglin blijft leider.
Te Binderveld-Nieuwerkerken moesten de 51 vertrekkers 4 kleine een 11 grote ronden afleggen. Reeds in de tweede kleine ronde namen de Nederlander Kelleneers en Put wat voorsprong, en werden twee ronden later bijgebeend door een vijftal. Tien renners kwamen kwamen in de tweede grote ronde aansluiten. Marx voor wie het te snel ging en Kelleneers pech vielen vooraan weg. De vijftien anderen bleven tot achtste ronde samen, toen moesten 7 renners hun kompanen laten rijden. Bij het ingaan van de laatste ronde reed Gustaaf Verboven solo naar de meet en won met 20 voorsprong op Alain Buckinx, Raymond Van Straelen, Frans Lemmens, Robert Reeckmans, Paul Vanelderen, Gustaaf Put en Benny Paulissen. Op 3 was Romain Bellis de snelste van de achtervolgers.
Deux-Acren kreeg Henri Wats als winnaar voor Arthur Vande Neucker en Mario Wittenberg.
In Edegem was de zege voor Luc Crauwels die zijn medevluchter Hugo Moreel versloeg in een spurt met twee. Plaats drie was voor de Nederlander Hans Pels.
Koningshooikt kreeg Victor De Valckeneer als winnaar hij had 20 voorsprong op François Van Beeck en Jos Gijsemans.
Georges Rogiers mocht te Kortrijk-St. Jan juichen waar hij met Luc Lannoo 515 voorsprong had op Luc Demets.
In Mol-Gompel mocht Constant Rommens de bloemen in ontvangst nemen, werd Willy Vanden Ouwenland tweede en Robert Van England derde.
Roger Vanden Eede uit Meldert (O.Vl.) won in Poeke zijn 5de wedstrijd voor Martin Lameire en Dirk Van Speybroeck.
Scherpenheuvel kreeg 43 renners aan de start en had Guy Minsart na 107km 30 meter voorsprong op Leonard Engelen en volgde 10meter verder Gomaar Van Calster, met in zijn wiel de Nederlander Jan Spetgens, Luc Van Uytsel, Florent Vos, P.Bijlaerts, Johan Hendrickx, Paul Laeremans, Paul Wellens en Alex Stroobants als 11de.
In Sint-Niklaas kwam de Nederlander Cees Priem met 20 voorsprong op zijn landgenoot Aad Vanden Hoek en Franky De Gendt.
De wedstrijd Strijpen-Zottegem voor de trofee Het Volk werd na 180km gewonnen door Freddy Maertens voor Theo Dockx, Rino Van Dromme, Lucien De Brauwere, Staf hermans, Ludo Delcroix, Lucien Zelck, Robert De Guchtenaere, Louis Verreydt en Ludo Noels.
Te Thimougies had Valère Vandecasteele na 98km een voorsprong van 10 op Bernard Rasseneur en G. Mathon.
Wezembeek mocht 62 renners ontvangen, na 110km was André De Bilde sneller dan de 19jarige Jean-Pierre Sterckx uit Elsene, Freddy Missotten, Paul Vander Mercken, Jacques Martin e.a.
Jackie Vercamer was te Woesten de beste voor Hugo Vermeersch en Norbert Lesage.
De Luxemburger Ernie Kirchen kwam onze landgenoten aftroeven te Xhendelesse waar men met 53 was vertrokken. In een spurt met drie versloeg hij Jean-Luc Yansenne en Joseph Civatone (Ita). Voor plaats vier op 30 was de winnaar zijn landgenoot Jean Becker sneller dan Marc Leppers, Robert Michotte, Norbert Fischer, Roger Loysch, de derde Luxemburger Lucien Didier e.a.
Zijn derde overwinning behaalde August Van Laethem te Zellik waar men slechts 20 renners aan de start kreeg. Benny Hoefs als tweede volgde op 25 en bestond de topvijf verder uit G.Deproft, L.Van Riet en Xavier Van Zaelen.
. Aan het BK te Flémalle-Grande voor korporatieven kwamen 37 renners aan de start. De beslissing viel al in de 4de ronde toen vijf renners ontsnapten. Hieruit viel Jos Smits voor wie het tempo te hoog lag na 3/4 wedstrijd weg. In de spurt haalde Jan Boonen het voor Christian Lecluyse, Christian Vande Guchte en Marc Roelandt. Op 230 won Jos Hennikenne de spurt voor plaats vijf voor Marc Michiels, René Stradiot, Alfons Van Parijs en Eric Windey. Winnaar Jan Boonen was verleden jaar nog prof. Bij Flandria reed hij in 1962-1963 tot 24/5/1964 als onafhankelijke. Werd op 25/5 prof en reed ook in 1965 bij Flandria. Dan volgden vijf jaren bij Mann en heeft verleden jaar als individueel het seizoen afgewerkt.
Te Boorsem-Kotem waar 176km moest worden afgelegd, begonnen de 64 deelnemers met 10 plaatselijke ronden, vervolgens een grote toer door de kempen, en werd de finale betwist in 17 plaatselijke rondjes. Het is pas bij het ingaan van de laatste plaatselijke rondjes dat een ernstige ontsnapping op gang kwam. Hiervoor zorgden de Nederlanders Van Beers en Duyndam en onze landgenoot Abelshausen. Zeventien renners gingen in de achtervolging, kwamen vooraan aansluiten en kregen even later nog het gezelschap van Vandenbossche, Reyniers, Steegmans, Nassen, Gakens en de Duitser Puschel. Na drie pogingen is Houbrechts vooraan toch weggeraakt en zou nog het gezelschap krijgen van een vijftal. Van Roosbroeck had van sportbestuurder Jossart de opdracht gekregen niet uit Tony zijn wiel te komen. Wat Jossart had verwacht gebeurde, op 3km van de streep viel Tony nog eens aan en kreeg Staf in zijn wiel die niet overnam, en Tony zich dan ook maar heeft rechtgezet. Hiervan profiteerden twee Nederlanders. Leo Duyndam begon van ver de spurt, scheen op 100 meter van de streep te zullen geremonteerd te worden, dreef zijn rivaal tegen het publiek, en won voor Harry Jansen. Op enkele meters volgden, Staf Van Roosbroeck, Jos Van Beers, Frans Verhaegen en Tony Houbrechts. Van de groep was op 10 Joseph Bruyère de snelste.
In Assebroek kreeg man 44 renners aan de start en werd gewonnen door Dirk Baert in een spurt met twee versloeg hij Ludo Van Staeyen. Deze laatste diende na de wedstrijd een klacht in tegen Dirk, omdat hij op 150meter van het einde zou gehinderd zijn. De uitslag bleef: 1. Dirk Baert de 195km in 4.48 voor Ludo Van Staeyen. Op 45 werd de Nederlander Cees Koeken derde voor zijn landgenoot Harm Ottenbros. Ook Theo verschueren en Eddy Goossens eindigden in de zelfde tijd als de twee Nederlanders. Op 140 werd de groepsspurt voor plaats 7 gewonnen door René Pijnen (Ned) voor Harry Van Leeuwen (Ned), Herman Vander Slagmolen, Willy Abbeloos, Jean Pagé (Ned), Isidoor Weemaes, Marc Lievens, André Hendryckx en maakt Jaak De Boever de top15 volledig.
Te Castrocaro in Italië werd een tijdrit 76,020km verreden. De inrichters hebben echter het zonder Eddy Merckx moeten stellen, die om zijn seizoen niet al te zeer te belasten forfait gaf. De druk kwam nu op zijn ploegmaat Roger Swerts die met een tijd van 1.5435 of een gemiddelde van 39,806km deze wedstrijd met een verpletterend meesterschap won. Felice Gimondi kreeg 114 aan zijn broek, de broers Tomas en Gösta Pettersson volgden op 217 & 407. De Deen Ole Ritter en de Italiaan Davide Boifava hebben de strijd gestaakt.
In Oost-Duitsland begon vandaag de G.P. Tribüne een tweedaagse te Blankenburg. De eerste rit over 160km bracht een zege voor onze landgenoot René Dillen voor Dieter Gonschorek, Gunther Bertram.
De Kersenronde in Nederland vond plaats in Mierlo waar 182,3km moest worden gekoerst. De zege was voor G. Hoogedoorn voor Wil De Vlam, Dick Groen, S.Schuitemaker en M. Rietveld.
Lido di Savio-Cattolica is de tweede rit in de Giro delle Regioni, na 144km was Valerio Lualdi sneller dan Gabriele Mugnaini. Op 4 werd Giovanni Battaglin derde en is ook de nieuwe leider. Plaats vier was voor Efren DallAnese en werd Luciano Conati vijfde.
Het Omnium op de wielerbaan van Brighton werd gewonnen door Hugh Porter (Gb)-Gordon Johnson (Aus) met 48,5 punten voor Tim Mountford Usa)-Reg Barnett (Gb) 38,5p. Plaats drie was voor de ploeg Robert Van Lancker (Bel)-Reg Smith (Gb) 37,5 punten.
. Jean Van Horebeeck 21 Renners kwamen aan de start te Brakel en versloeg na 110km Abel Holvoet zijn metgezel Willy Michiels. 25 later was Yvan De Vriendt voor plaats drie de snelste voor Rudy Bauwens e.a.
Een pak meer renners te Erembodegem waar men met 70 de start nam. Voor August Van Laethem werd het met 25 voorsprong zijn tweede zege. Op 25 was Pierre Van Ransbeeck sneller dan Ferdinand Dewael. De spurt van de groep op 50 werd gewonnen door André DeMol voor Roger Vanden Eede e.a.
Te Huissignies werd er met vier van de 34 vertrekkers voor de zege gespurt. Albert Delrue haalde het voor Jean-Pierre Baert, Benny Hoefs en Arthur Vanden Neucker.
In Huizingen waar 39 renners aan de start kwamen mocht Jean Van Horebeeck uit Wolvertem de bloemen meenemen. Op 45 werd Luc DHoekers tweede voor André De Bilde, W.Meganck, J.Vergucht en Fr.Moyson.
In Koningshooikt was de zege vor Alfons Van Camp voor Frans Van Beeck en Ludo Bosch.
Te Montegnée zijn 65 renners gestart om 102km te koersen. In een spurt met twee haalde Georges Bortels het van de Nederlander Cor Boersma. Op 20 was voor plaats drie Roger Loysch de snelste voor de Nedrerlander Frits Sluper, Wally Willemen e.a.
Het criterium van Oeselgem kreeg na 70km Albert De Cuyper als winnaar, voor Lucien De Volder en J Prinzie.
Tweede thuiszege in een week voor Eddy Ronquetti, in Oostende versloeg hij in deze volgorde vijf medevluchters, Noël Pottier, Etienne Mattheus, Raf Coene en M.Deseyne.
De Belgische Spanjaard Pedro Pardo behaalde te Ottignies al zijn achtste overwinning. Stonden mee op het podium Jos Vonckx en Pierre Vander Mercken.
Paal mocht 81 renners inschrijven die in 13 ronden 108km moesten afleggen. De voetriempjes waren nog maar pas aangetrokken of zes renners kozen het hazepad en werden pas in de achtste ronde opnieuw door het peloton ingelopen. Onmiddellijk reageerden Verboven en Saenen die na een achtervolging van 4km het gezelschap kregen van acht achtervolgers. Deze bleven tot 3km van het einde samen, toen heeft Raymond Vanstraelen ze achtergelaten en won met 10 voorsprong. Gustaaf Verboven werd tweede voor, Frans Lemmens, Jos Saenen, Joseph Civatone (It), Jo Vrancken, Alfons Van Houdt, Hugo Gevers, Constant Rommers en Benny Paulissen. Op 50 was Ludo Noels de snelste van de groep.
In Rekkem kwamen 44 renners aan de start en werd na 103km Ronald Rosseel winnaar met 15meter op Ludwig Verstraete en Claude Coppieters. Op 25 werd Frans Ligneel 4de.
Zaterdagmiddag zijn 59 renners te Ledegem vertrokken voor de 4de omloop van de grensstreek. In de omgeving van Diksmuide vonden Knockaert en Bruggeman dat het tempo wat hoger mocht zijn en lieten de groep in de steek. Zij kregen het gezelschap van Van Bruwaene, Demeyer, Dury en Van Landeghem. Na de Kemmelberg kwam ook Vanspringel met Hendrickx en Maes aansluiten. Ghislain Van Landeghem is vooraan nog wegereden en won met 132 voor Raf Van Bruwaene, Herman Vanspringel, Maurice Dury, Marc Demeyer, André Hendryckx, Frans Maes, Julien Knockaert en Fernand Bruggeman. Voor plaats 10 op 215 was Guido Reybrouck de snelste.
Voor zijn eigen Grote Prijs e Wilsele te kunnen rijden is Frans Verbeeck niet in de Midi-Libre vertrokken. Van de 67 renners die zijn vertrokken hebben er slechts 24 de wedstrijd uitgereden, waarvan er 10 de ganse afstand hebben afgelegd. Verbeeck die met een pak ploegmaats aan de start kwam heeft reeds in de grote omloop te Gelrode de kloof gemaakt. Nieuw in het parcours was de Meesberg en het was daar dat Frans in de voorlaatste ronde aanviel en enkel Ludo Vander Linden en Maurice Eyers mee waren, maar nog voor ze boven waren moesten lossen. Aan de streep had Frans 120 voorsprong op Ludo Vander Linden. Op 140 werd Fonske Debal derde voor Vic Van Schil. Dan volgden op 150 Staf Van Roosbroeck, Maurice Eyers, Jos Spruyt en Frans Mintjens. Eddy Peelman werd op 210 negende. En de 10de plaats was voor Ferdinand Van Rijmenant hij volgde op 230.
In Zwitserland bestond rit 2 uit twee delen, deze morgend was er Brugg-Solthurn over 97km en na de middag een klimtijdrit over 12km verreden tussen Solothurn en Balmberg met een hoogteverschil van 606 meter. In de rit in lijn kregen de renners direkt na de start de Bözberg (569m) voor de wielen, Bergamo kwam er als eerste boven en deed het onze landgenoot Doyen ook goed en kwam als vierde door. In de afdaling vormde zich een kopgroep van negen, deze werden na 56km bijgehaald door een vijftal, deze 14 hadden na 58km al 114 voorsprong. Toen kwam de tweede beklimming van de dag de Hauenstein (731m) en was Spahn eerst boven. Vooraan bleef de verstandhouding optimaal en zouden de 14 met 301 voorsprong voor de zege spurten. Het was Giancarlo Polidori die het verrassend haalde voor Gerben Karstens, Arnaldo Caverzasi, Gérard Vianen die in het klassement naar plaats twee oprukt, Erich Spahn, Wilfried David, Ronald De Witte, Ward Janssens, Carlo Chiappano, Ugo Colombo, Pierfranco Vianelli, Louis Pfenninger, Erwin Thalmann en Gary Crewe een Brit. Vier renners kwamen te laat binnen waaronder de Nederlander Peter Kisner. De Australiër Steve Williams gaf op.
In de klimtijdrit gaven de Zwitsers aanvankelijk de indruk een knappe rit te rijden. Jurg Schneider was de eerste renner die met 2914 onder de 30 minuten bleef. Nadien kwamen Spahn 2822 en Fuchs 2808 nog beter doen en steeg de hoop op een Zwitserse zege. Maar eerst Delisle 2804 en later Pingeon 2750 deden beter. Enkel de Portugees Joaquim Agostinho zou met een tijd van 2715 beter doen dan Roger Pingeon en Raymond Delisle. Met een tijd van 2819 werd André Doyen knap zesde en werd Wilfried David met 2826 tiende. Zes rennerszijn buiten de tijdsgrens aangekomen, waaronder twee Nederlanders, Rini Wagtmans en Karel Delnoy. De Italiaan Giuliani blijft leider.
Pascual Fandos heeft de 4de rit Avilès-Cangas del Narcea in de Vuelta a Asturias gewonnen. Na 135km had hij een voorsprong van 127. Domingo Perurena bewees nogmaals dat hij de vlugste is en werd tweede voor José-Luis Abeilleira, Antonio Menendez en Juan Zurano. Oliva blijft leider.
In de Midi-Libre was men aan rit 4 toe met Nimes-Millau over een afstand van 210km. De rit kende een bewogen verloop dat niets met wielrennen te maken had. Op 50km van het einde hebben onbekenden een grote hoeveelheid nagels op de weg gegooid. Dit zorgde voor vele lekke banden bij renners en volgers. Ook werden er pamfletten uitgedeeld door het Comité dAction Larzac waarin geprotesteerd wordt tegen een uitbreiding van het kamp te Larzac nabij Millau. In de rit zelf is er een lange ontsnapping geweest van Labourdette, hij was na 95km op pad gegaan en op 80km van het einde had hij nog 225 voorsprong. Maar leider Guimard heeft dan er voor gezorgd dat de voorsprong tot 120 slonk. Op 17km van het einde kwam Maingon alleen bij de leider, maar werden beiden op minder dan 5km van het einde gegrepen. Op dat ogenblik heeft Thevenet een aanval geplaatst en won met 13 voor Yves Hézard, Cyrille Guimard die leider blijft, Noël Vanclooster, Willy Van Malderghem en de rest van het peloton. Twee opgevers: Hutsebaut en Crapez.
Te Wattrelos in Frankrijk staan in de uitslag staan 19 renners waarvan 3 Fransen, 4 Nederlanders en 12 Belgen. De wedstrijd was 150km en Willy Teirlinck deed er 3.39 over. Plaats twee en drie was voor de Fransen: Robert Mintkiewicz en Sylvain Vasseur die het tegen Willy hadden moeten afleggen. Verder volgden, op 125 Jan Serpenti (Ned), Julien Van Lint, Evert Dolman (Ned), Jan Janssen (Ned), Luc Vanden Daele, Daan Holst (Ned), Jaak De Boever, en de derde Fransman Christian Palka. Plaats 12 op 630 was voor Julien Verboven met Urbain De Brauwer in zijn wiel. Op 710 werd Guido Van Damme 15de voor Bernard Delchambre. Na 1225 zijn volgende renners nog over de meet gebold: Willy De Bosscher, Gérard Hendrickx, Michel LHoest en Jean-Marie Ritserveldt.
De Sterrit in Ichtegem werd gewonnen door Freddy Maertens die na 149km sneller was dan Theo Dockx. Op 50 werd Yvan Benaets derde voor Karel Rottiers en de Nederlander Jo van Pol. Voor Freddy Maertens is het al zijn tiende overwinning en zijn tweede in Ichtegem waar hij ook op 12/3 de beste was.
In Italië is de Giro delle Regioni begonnen. De eerste rit werd Verreden te Lido di Savio waar de renners 139kmmoesten afleggen. De zege was voor Guido Lussignoli voor de Nieuw-Zeelander White Benett, Giuliano Dominoni en Giovanni Battaglin. Op 24 werd Vittorio Algeri vijfde.
Een half uur voor de start van de eerste rit regende het pijpestelen, maar net voor de renners aan de startlijn werden gevraagd was de zon van de partij. Om 12u50 zijn de 80 renners geflankeerd door 120 volgwagens, 24 motards vertrokken voor de 187km tussen Zurich en Brugg. Een eerste ontsnapping kwam er al aan km 23 met 11 renners waarbij 1 landgenoot Wilfried David, deze werden na 55km bijgebeend door de Zwitser Spahn en onze landgenoot Doyen. De ploeg van leider Tabak die niemand mee vooraan had heeft dan alles opnieuw samengebracht. Maar even later viel de beslissing acht renners reden weg, waarbij onze landgenoot Godefroot de Nederlander Schepers, vijf Italianen en de Duitser Wolfshohl die later de rol moest lossen en door een groepje achtervolgers werd ingelopen. Bij de eerste beklimming de Zurzacherberg kwam de Italiaan Giuliani als eerste door en ook op de Rotberg was hij primus, maar nu met 22 voorsprong en zou in de afdaling er nog een pak bijdoen. Aan de aankomst had Donato Giuliani een voorsprong van 128 op Walter Godefroot, Marcello Bergamo, Enrico Paolini, Wim Schepers en Mario Lanzafame. Op 327 werd de geloste Franco Mori zevende. Op 436 was Michele Dancelli voor plaats acht de snelste van de 31 achtervolgers. De winnaar is zowel in het algemeen- als het bergklassement leider.
In de Vuelta a Asturias behaald Domingo Perurena zijn tweege ritzege op rij. Nu is hij de snelste in de 3de rit Ribadesella-Avilès over een afsand van 178km. Jesus Esperanza werd tweede voor Antonio Garcia, Agustin Tamames en Juan Zurano. Leider blijft Oliva.
In de Midi-Libre moesten de renners twee ritten afwerken. In de voormiddag was er Béziers-Sète 63,5km en na de middag Sète-Montpellier-Pérois 132km.
In de voormiddag rit is Luis Ocana slachtoffer geworden van een sensationele inzinking. De rit eindigde op de top van de Saint Clair een heuvel van 180meter. Men begon aan de 4 kilometerlange beklimming waar Ocana als eerste aanviel, waardoor de groep uiteen viel. Op 800meter van de top demarreerde Luis nog eens, enkel Van Impe, Zoetemelk, Hézard en Poulidor bleven in zijn wiel. Toen Van Impe overnam moest Ocana lossen en werd voorbijgereden door Guimard die vooraan zou aansluiten. Cyrille won zelfs de rit voor Zoetemelk, Van Impe, Poulidor en Hézard. Op 8 werd Luis Ocana zesde met Willy Van Neste in zijn wiel. Guimard is ook de nieuwe leider.
Na de middag was het Georges Chappe die de rit kleurde met een lange ontsnapping en tot 430 uitliep. Bij de beklimming van de col de Soumont verzwakte hij echter en was het onze landgenoot Wyckaert die in de tegenaanval ging, bij Chappe kwam en hem achterliet. Na 84km had Wyckaert zelfs 130 voorsprong maar is het vooral Riotte die hem genekt heeft. Toen men zich klaar maakte voor een massaspurt heef op 1km van het einde José Catieau iedereen verrast en won met 1 voor Willy Planckaert, Michaël Wright, Christian Callens, Cyrille Guimard die uiteraard leider blijft, André Dierickx, William Bilsland, Willy Van Malderghem, Yves Hézard, Roland Berland, Raymond Poulidor en het ganse peloton.
Te Poggio a Caiano was er een tipo pista en werd met 35 punten Felice Gimondi winnaar voor Eddy Merckx 34p. en Franco Bitossi 21 punten.
In Koksijde kwamen 64 renners aan de start om in 16 ronden 150km af te leggen. Reeds in de eerste ronde reden de Fransman Mintkiewicz en Romain Maes uit de groep weg en hadden vlug 2 voorsprong. In de 4de ronde kwam er reaktie van Hooyberghs, Holst (Ned), Bruggeman, Van Bruwaene, Van Vlierberghe en Wielandt maar door toedoen van de ploegmaats Reybrouck en Houbrechts werd dit groepje vrij vlug bijgebeend.Tijdens de zesde ronde werden ook de twee leiders gegrepen. Er volgden nog verschillende pogingen zonder sukses. Tot aan km 100 opnieuw Raf Van Bruwaene nu met Jimenez en Deschoenmaecker wegreed. Het had lang de schijn dat dit de goede ontsnapping was, op 15km van de streep hadden zij nog ruim 1 voorsprong. Het is pas op minder dan 2km dat de drie leiders zich moesten gewonnen geven. Met 57 werd er voor de zege gespurt en was het pas na het bekijken van de fotofinish dat Rik Van Linden de zegebloemen kreeg. Verder volgden, Daniel Vanryckeghem, Barry Hoban (Gbr), Tony Daelemans, Frans Verhaegen, Robert Whetters (Aus), Gérard Martens, Georges Vandenberghe, Roger Jochmans, Marcel Omloop e.a. Van de drie late vluchters is met zijn 22ste plaats enkel Raf Van Bruwaene in de top30.
De liefhebbers konden enkel in Oudenburg aan de slag, het was de Nederlander Jo Van Pol die zijn 4de overwinning behaalde, drie in België en één in Nederland. Lucien De Brauwer werd tweede en Willy Van Elsuwe gewezen prof derde.
In Frankrijk is de Midi-Libre gestart met een rit in lijn van Castelnaudary naar Valras-Plage. De 85 renners zijn gestart in een ware tornado. Na 15km bracht een gesloten overweg wel wat sensatie. Zoals gewoonlijk kropen enkele renners over op onder de slagbomen, waardoor een ganse groep toch wel wat achterstand opliep en hard hebben moeten jagen om opnieuw aansluiting te krijgen. Alhoewel er heel wat pogingen waren raakte niemand weg, tot op anderhalve kilometer van het einde Ronny Vande Vijver er op uittrok. Hij nam een 100tal meters voorsprong, kreeg in de laatste rechte lijn de wind op kop en werd een 30tal meters voor de streep door het peloton overrompeld. Winst was er voor Cyrille Guimard voor Noël Vanclooster, Walter Planckaert, André Dierickx, Michaël Wright, Willy Planckaert, Ronny Vande Vijver, Yves Hézard, Willy Van Malderghem en een deel van het peloton, waarbij verschillende Belgen ontbraken en met grote achterstand toekwamen. Liefst zeven Belgen werden uitgeschakeld: Scheys, Scheers, Van Roosbroeck, Mahieu, Leman, Debal en Vantyghem. Frans Staes die had de wedstrijd al verlaten.
Net als eergisteren was er in Italië opnieuw een tweede plaats voor Eddy Merckx, te Monsummano moest hij de zege laten aan Gianni Motta en werd Felice Gimondi derde.
Dezelfde avond was er op de wielerbaan van Montova een omnium en een individuele wedstrijd.
In het omnium won de ploeg Marino Basso-Felice Gimondi 36 punten voor Eddy Merckx-Roger Swerts 30p. en Franco Bitossi-Gianni Motta 25p.
De individuele rit werd gewonnen door Eddy die de 48km aflegde in 1.0132 voor Gimondi en Motta.
In Zurich begon ook de Ronde van Zwitserland met een proloog. De ploegentijdrit over 9km werd gewonnen door de Nederlandse ploeg Goudsmit-Hoff in een tijd van 1032 voor Scic op 10, Rokado op 13, Van Cauter-Magniflex op 15 en als vijfde Holdsworth op 25. De Nederlander Tino Tabak mocht de leiderstrui aantrekken.
In de Vuelta a Asturia waren de renners aan de tweede rit toe. Sama de Langreo-Ribadesella over een afstand van 176km bracht winst voor Domingo Perurena voor Juan Zurano, José- Manuel Lopez-Rodriguez, José-Luis Abilleira en werd Andres Oliva vijfde. Aja blijft leider.
De Columbiaan Martin Emilio Cochise Rodriguez Gutiérrez, die door het internationaal olympisch komitee niet meer als amateur wordt beschouwd en dus niet mag uitkomen in Munchen, zal deelnemen aan de wereldkampioenschappen op de baan voor beroepsrenners. Deze gaan dit jaar door te Marseille waar hij zal deelnemen aan de 5km achtervolging.
De inrichters van Brussel-Ingooigem kunnen weer gebruik maken van het het oud parcours. Door verkeersproblemen is deze wedstrijd vijf jaar een gewone kermiskoers geweest. Met 63 is men te Sint-Agatha-Berchem vertrokken. Rond km 70 reed Van Lint uit het peloton weg en bereikte Ingooigem , waar men nog 6 plaatselijke ronden van 21km moest afleggen, met 20 voorsprong op een vijftal, de groep volgde op 40. Reeds in de eerste plaatselijke ronde kwam alles opnieuw samen. Onmiddellijk hierop is Gakens met Verstraeten, Claes en Herrijgers ten aanval getrokken en was de beslissing gevallen. Voor Claes en Herrijgers ging het vooraan te snel en liet Tony Gakens op enkele kilometers van de streep ook Eddy Verstraeten achter. Tony won met 15 voorsprong op Eddy en was Dirk Baert op 1 de snelste voor plaats drie voor Willy Teirlinck, Frans Verbeeck en Ludo Vander Linden. Op 130 volgde Ludo Van Staeyen en Rudy De Groote. De spurt van de groep op 150 voor plaats tien werd gewonnen door Rik Van Linden.
Voor de liefhebbers was er enkel koersgelegenheid te Oostende waar Lucien Zelck al zijn achtste overwinning boekte. Plaats twee was voor René Dillen en werd Eddy Ronquetti derde.
De eerste rit in de Vuelta a Asturias werd verreden tussen Oviedo en Sama de Langreo over een afstand van 160km. Juan Zurano had aan de meet 3 voorsprong op Luis-Pedro Santamarina. Het peloton eindigde op 15 en was Domingo Perurena de snelste voor José-Manuel Lopez-Rodriguez en werd Andres Oliva vijfde. Aja blijft leider.
In Nederland was er de Ronde van Arnhem een wedstrijd over slechts 90km. Op 30km van het einde zijn Jan Janssen en onze landgenoot Willy De Bosscher uit de groep ontsnapt. In de eindspurt met twee won Willy verrassend van Jan, maar deze had in de vele premiespurten teveel van zijn krachten geëist. Op 30 werd Leo Duyndam derde voor Harm Ottenbros, Gérard Koel, Jan van katwijk, Piet De Wit, Jan Serpenti, Harry Jansen en als 10de harry Van Leeuwen.
De B.W.B. heeft 9 renners aangeduid voor de stage met het oog op de Olympische Spelen van Munchen, welke van 19 t/m 23/6 te Den Haan zaal plaatsvinden. Voor deze tweede stage werden volgende wegamateurs geselekteerd: Yvan Benaets, Lucien De Brauwer, Ludo Delcroix, Patrick Geldhof, Willy Govaerts, Staf Hermans, Freddy Maertens, Frans Van Looy en Louis Verreydt.
Van 20 tot 23/6 zullen 15 pistiers deelnemen aan een stage te Rocourt: Raf Constant, Leon Daelemans, Roger De Beuckelaer, Leonard Engelen, Paul Lannoo, Robert Maveau, Marc Meernhout, Noël Soetaert, Marc Van De Putte, Alex Van Linden, Clement Van Ransbeeck, Wilfried Wesemael, Donald Zeebroeck en Lucien Zelck.