Vandaag was het de laatste dag in de Ronde van Algerije met de rit Tizi Ouzou-Algiers een rit van 108km. De Rus Valeri Likatchev behaalde er zijn derde zege. Plaats 2 tot 4 waren voor 3 Tsjechen, Vlastimil Moravec, Petr Matousek en Dusan Zeman, vervolgens een groep van 40 renners in dezelfde tijd als de winnaar. In de eindstand heeft de Pool Stanislas Szozda 351 voorsprong op de Rus V. Joudin en is de Pool Ryszard Szurkovski derde op 413, op 4. De Zweed Lennart Fagerlund op 421 en werd Gerrie Knetemann (Ned) vijfde op 442. De Duitser Jürgen Kraft winnaar van de eerste rit werd 6e op 507.
In Nederland was er de 20ste Ronde van Zuid-Holland over een afstand van 148km. Het was op ruim 30km van het einde dat Jan Ruckert de beslissing afdwong. Eerst kwam Westrus aansluiten en dan volgde van Tol en kwamen ook Sluper en van Helvoirt mee vooraan. Bij het ingaan van de laatste bocht beging Jan van Tol een grote fout. Veel te gretig en bovendien nog een keer schakelend verkeek hij zich op die laatste 500 meter. Hij werd door Wil van Helvoirt duidelijk geklopt. Op drie eindigde Louis Westrus voor Jan Ruckert en Frits Sluper. Op 46 won Ad Dekkers de spurt voor plaats 6 voor Theo Smit, Anne Koster, Bennie Groen, Harry van Groezen, Roy Schuiten, Jan Aling en Rink Cornelisse. Van plaats 14 t/m 28 werden de renners gelijk geplaatst. Plaats 97 en 98 op 1605 werden ingenomen door Alfons Veelers en Ruud de Vries.
Te Bissegem vertrokken 97 liefhebbers om 104km te koersen. Rino Vandromme haalde het met 20 meter op de Oost-Duitser Thomas Huschke en werd Eddy Ronquetti derde. Verder in de top10 volgden, Eric Van Hoecke, Lieven Malfait, Georges Windels, Michel Pollentier, Karl-Dietrich Diers (Ddr), Roger Verschaeve en Willy Jonckheere.
Hingene mocht 103 rugnummers uitdelen en moesten de renners en moesten zij 108km afleggen. De overwinning was voor Flory Van Hooydonck die er 2.33 voor nodig had. Achter hem volgden een sliert Nederlanders, Wim de Waal, Joost Voesenek, Henk Stander,Hennie Gijsel en Hans Steekers. Dan volgden op 7. René De Block, 8. Edmond Verbruggen en op 9. Eric Van Lent. Vanaf plaats 10 werden de renners gelijk geplaatst.
Ook Grâce-Hollogne had bijna 100 deelnemers, er werd gestart met 95. Hier was de zege voor zorgde Raymond Vanstraelen die Florent Vos en Henk Botterhuis (Ned) naar plaats 2&3 verwees.Verder volgden: op 4 Ludo Noels, 5. Roger Loysch, 6. Gaston Louwet, Joseph Hensen en 8. De Duitser Alex Krause.Op 9 kreeg men 5 renners, Leonard Engelen, Jean Bemong, de Nederlanders Ben Ceulen en Cor Boersma en de in België wonende Italiaan Joseph Civatone die in Frankrijk is geboren.
In Rijkevorsel kwam tot een pittig spurtje tussen Jos Jacobs en Marc Verbeeck en was het Jos die met 10cm zijn eerste seizoenszege behaalde. Dan volgden Sylvester Aerts, Theo Hermans, Franky Franssen, René Wuyckens, Frans Tilburgs, Frans Van Beek, Benny Schepmans, Theo Dockx, Karel Sels, Jürgen Emil Hansen (Den) en op 13 gelijk: 27 renners.
In Teralfene was Luc DHont de beste van 115 in een spurt met drie. Op twee de Nederlander Herman Nak en op drie Pierre Van Ransbeeck. Op 30 was Etienne Van Braeckel de snelste voor de vierde plaats achter hem volgden, Jean Vander Stappen, de Nederlander Jan Raas, Jean-Marie Coenen, Jos Vandermeulen, Marcel Vander Slagmolen en werd Cees Priem (Ned) tiende.
In Zwitserland was er de G.P. van Genève een open wedstrijd over 140km. De zege ging naar de liefhebber Roland Salm die er 3.2951 voor nodig had. Verder volgden de liefhebbers, Fausto Stiz, Iwan Schmid, Tobert Thalmann, Roland Schaer en op 6. Richard Trinkler. Op 20 eindigde als eerste prof Louis Pfenninger met 740 achterstand en werd op 849 onze landgenoot Frans Kerremans 22e.
Voor de Grote Prijs van Drogenbos zijn 71 renners opgekomen, zij dienden 3 grote en 6 kleine ronden af te leggen. Het was vooral Berckmans die gebrand lag op een overwinning in eigen streek. Hij liet zich wel verrassen toen in de voorlaatste ronde Verstraeten, Vande Vijver en Van Geebergen wegreden op de helling van Linkebeek. Vooraan konden de twee Vertstraeten niet volgen en zou Vande Vijver zelfs de wedstrijd verlaten. Berckmans kwam nog tot bij Van Geebergen, maar overschreed Eddy Vertstraeten met 25 voorsprong de meet. Plaats twee was voor Jean-Pierre Berckmans die Julien Van Geebergen geen schijn van kans gaf. Op 40 werden Gerben Karstens vierde en Georges Claes (Zonh.) vijfde. De groep mocht voor plaats 6 spurten en was Alfons Scheys sneller dan Gérard Hendrickx , Raf Van Bruwaene, Fernand Van Rijmenant, Gert Harings (Ned) e.a.
Voorlaatste dag in de Ronde van Algerije waar de twaalfde rit verreden werd tussen Bejaia en Tizi Ouzou over een afstand van 158km. De zege was voor de Zweed Bernt Johansson hij had 24 voorsprong op de Tsjech Jaroslav Poslusny en was de derde man op het podium de Nederlander Ton van der Spiegel.
In Frankrijk werd er te Boussac 120km gereden op het circuit Boussaquin. De zege was voor Daniel Samy in 3.17. Plaats twee was voor Jean Chassang en op drie Riaute.
De Katalaanse Week werd afgesloten met in de voormiddag een tijdrit en na de middag een rit in lijn. Reeds vroeg in de ochtend moesten de renners van start gaan in de tijdrit over 13km. Heel wat volgers hadden Eddy als winnaar getipt, het werd echter Luis Ocana (Sp). Eddy werd tweede op 28 en Herman Van Springel als derde volgde al op 111.
In de slotrit in lijn heeft Eddy driemaal aangevallen maar werd telkens achterhaald. De laatste keer gebeurde dat bij een bandbreuk van de Spanjaard, maar ook ditmaal kwam Ocana terug. Door deze reactie zijn de vier vluchters, onder wie Peelman en Ward Janssens die 220 voorop reden opnieuw ingelopen. Geen probleem voor Eddy Peelman want hij won de gropesspurt voor Jos Huysmans, Jesus Manzanegue (Sp), Jürgen Tschan (Duit), Georges Pintens, Gonzalo Aja (Sp), José Manuel Fuente (Sp), dan twee landgenoten: Jan Van de Wiele en Vic Van Schil en op 10 Venturz Diaz (Sp).
In de eindstand heeft Luis Ocana (Sp) 51 voorsprong op Eddy Merckx en 135 op Herman Vanspringel. Plaats 4 is voor de Spanjaard Santiago Lazcano op 952 en werd de Nederlander Ben Koken met 1458 achterstand vijfde.
Te Wasmuel was er de G.P.Pino Cerami voor profs en werden ook de liefhebbers uitgenodigd voor een afwachtingswedstrijd.
Bij de profs waar men met 111 vertrok is het een ontsnapping geworden van 200km. Aan km 25 reden drie renners weg, de Belgen Christiaens en Berckmans en de Fransman Bernard Masson. Toen zij 1 voorop lagen reageerden, Catteeuw en Van Gossum, even later Demets, Verplancke en Bodart, zij kwamen samen op 40 van de drie koplopers die 1 hadden op de groep. Toen is Bracke een eerste maal in de reactie gegaan en kreeg Verhaegen in zijn wiel die 2 ploegmaats vooraan had. Lang duurde het niet of zij kwamen bij de vijf en even later bij de drie koplopers. Bodart viel door bandbreuk vooraan weg. Een tegenreactie van Ovion (Fr), Rosiers, Van Linden en Leman kende geen succes, en hadden de koplopers al 540 voorsprong. Te Beaumont was tengevolge een ongeval, glas op de weg verspreid. Net toen Verhaegen aanviel reden Bracke en Masson lek, dan is er een duel gekomen tussen Verhaegen en Bracke. Ferdinand behaalde de bovenhand, maar was de voorsprong tot 230 geslonken. Bracke voelde het gevaar en liet bij zijn tweede demarrage Verhaegen achter. Terwijl Ferdinand Bracke Wasmuel bereikte met 1 voorsprong, werden de anderen door de groep ingelopen. Aan de meet hield Bracke 45 over op de groep waarvan Rik Van Linden de snelste was voor Herman Vrijders, Willy De Geest, Frans Verhaegen, Theo Fierens, Jos Schoeters, Noël Vanclooster, Staf Van Roosbroeck, Roger Rosiers e.a. Van de vroege vluchters werd Daniël Verplancke 14e, Gustaaf Van Gossum 19e, zij zaten in de eerste groep.Nog een vroege vluchter Gerry Catteeuw won op 110 de spurt voor plaats 24, werd Eddy Demets 28ste en Ronny Christiaens 30e.
Liefhebber Alex Van Linden deed het iets beter dan zijn broer Rik. Na 133km had Alex 12 voorsprong op Pol Lannoo en 24 op Guido Verheyden. Ook Lucien Pratte 26 als vierde kwam solo over de streep. Voor plaats 5 op 105 was Franky De Ghendt de snelste voor Joseph Borguet, Bernard Bourguignon, Michel Dagrin, Raymond Vanstraelen en op 10. Ludo Noels.
In de Ronde van Algerije werden vandaag twee ritten verreden, eerst een rit in lijn en daarna tegen het uurwerk. Rit 11a) Jijel-Bejaia was 96km en werd gewonnen door de Brit Douglas Dailey voor de Rus Igor Moskalev en de Algerijn Madjid Hamza.
De tijdrit Bejaia-Tichi over 15km werd gewonnen door de Pool Mieczyslaw Pawel Nowicki voor de Rus Krakov op 2 en de Pool Ryszard Szurkowski op 11.
Roger Pingeon gisteren 33 jaar geworden heeft vandaag voor een stunt willen zorgen. In de 4de rit Motserrat-Castelldefels reed hij na 17km weg uit het peloton en hield het 105km vol en kon tot 10 uitlopen. Toen vond Agostinho het welletjes, zette de achtervolging in en kreeg de steun van Merckx. Even later kwamen ook Ocana, Swerts, Bruyére, Vanspringel, Peelman, Savary, Prinsen, Diaz, Hoban, Koken en Mourioux aansluiten. Opmerkelijk was wel dat de leider Delisle alsook Poulidor en Zoetemelk niet mee waren. In Tarragona werd Pingeon ingelopen en achtergelaten en volgde Delisle al op 28. In de finale heeft Merckx het nog geprobeerd, maar door de regen waren de wegen glad geworden en is Eddy ten val gekomen, ook Ocana en Vanspringel deden het hem na. Tenslotte werd er met vijf voor de zege gespurt en was het Eddy Peelman die het haalde voor Jacky Mourioux (Fr), Roger Swerts, Eddy Merckx, de nieuwe leider Luis Ocana (Sp) en Herman Vanspringel. Voor Josepfh Bruyére was er op 16 plaats 8, René Savary op 26(Fr) werd negende, Op 10 volgde Ben Koken (Ned) met 105 achterstand e.a.
Te Brugge werd in de Elfstedenronde snel gefietst en had men op het einde een gemiddelde van 42,996 km/uur, en is het een uitstekende repetitie geweest voor de Ronde van Vlaanderen komende zondag 1/4. Bij een uitstekend koersweer kwam na 30km de eerste uitval met vier, Marcel Omloop, Gerry Catteeuw, Dirk Baert en Walter Planckaert. Toen men Roeselare aandeed ging een zestal in de achtervolging, te Ieper kwamen de achtervolgers door op 150 en het peloton op bijna 7. Dan kwam de Kemmelberg en viel het peloton nog meer dan 130 man sterk uit elkaar. Het was Verbeeck die als eerste van het peloton doorkwam kreeg 18 renners in zijn wiel en zou ook Eric Leman die als derde over de top kwam mee geweest zijn had hij in de afzink geen bandbreuk gehad. Amper 20km verder werden de twee groepjes bijgehaald zodat men met 28 was. Een valpartij heeft in de kopgroep van Baert, Bodart en Van Roosbroeck heeft hen uit de wedstrijd gehaald. Het was vooral in de finale, op de stenen van Zerkegem en Snellegem dat de ploegen van Verbeeck en Godefroot een mannetje probeerden vooruit te sturen, wat echter niet lukte. De spurt met 25 werd gewonnen door Patrick Sercu voor Freddy Maertens, Frans Verbeeck, Ronald Dewitte, Albert Van Vlierberghe, Gerben Karstens (Ned), José De Cauwer, Walter Planckaert, Richard Bukacki (Ned), Walter Godefroot, Isidoor Weemaes, Marcel Maes, Régis Ovion (Fr), Ludo Van Staeyen, Marc Demeyer, Willy De Geest, Marc Lievens, Gerry Catteeuw, Marcel Omloop, Wilfried David, Daniël Vanryckeghem, Roger Rosiers, Ghislain Van Landeghem, Ernest Bens en Fernand Bruggeman. Op 554 volgde pechvogel Eric Leman als 26e met Willy Teirlinck in zijn wiel. Verder werd de top 30 vol gemaakt met op 28. Robert Van Lancker op 605, Jos Abelshausen en Giovanni Jimenez de in België wonende Columbiaan.
Na de wedstrijd werd Walter Godefroot ridderlijk bedankt door de winnaar, die volgende verklaring gaf: op 100meter van de meet lagen Verbeeck, Van Vlierberghe en Godefroot in de beste posities, en zat ik kansloos door Walter ingesloten. Hij moet echter gevoeld hebben dat hij niet kon winnen en zette de deur voor mij open.
Bij de liefhebbers won Bernard Bourguignon de Elfstedentocht over 137km die hij aflegde in 3.06. Verder bestond de top5 uit: 2. Alex Robberecht, 3. Michel Pollentier, 4. Wilfried Wesemael en 5. Wim de Waal (Ned).
Setif-Jijel is de tiende rit in de Ronde van Algerije voor liefhebbers. Er moest maar 65km gekoerst worden en ging de zege naar de Rus Valeri Likatchev die er 1.48 over deed. Zijn landgenoot V.Loudin werd tweede en was plaats drie voor de Duitser Jürgen Kraft, winnaar van de eerste rit.
In Frankrijk vond te Brive de Boucles Bas Limousin plaats over een afstand van 146km, die werd afgelegd in 4.06. Winnaar werd Fernand Farges voor Daniel Samy (prof in 1968-69) en Jean-Claude Courtreix.
In Italië te Napels werd de Giro di Campania wegens een arbeidersstaking afgelast. De start was voorzien aan de rand van de stad. Toen de inrichters vaststelden dat daar demonstraties plaatshadden van de stakende arbeiders van de Olivetti fabriek, verschoven zij de startplaats met 12km. Maar op hun tocht daarheen werd de groep van renners en volgers weer gescheiden door de demonstrerende arbeiders. Tenslotte zette zowat de helft van de 60 deelnemers de wedstrijd in op de nieuwe startplaats, maar de andere helft en de officials zaten klem tussen de demonstranten. Uiteindelijk werd er beslist terug te keren naar Napels en de wedstrijd niet te laten betwisten. De eerste helft kon daarvan echter niet op de hoogte gebracht worden. En toen men daar eindelijk in slaagde, hadden zij al drie uur gekoerst. Toen stapten ook zij af, beraadslaagden even en zagen het nutteloze van hun moeite in.
In de Katalaanse Week zit men aan rit drie, Seo de Urgel-Tossa de Montbul over een afstand van 231km. Net als gisteren ook nu een vroege aanval die met succes werd afgerond. Bij de zes twee landgenoten Ward Janssens en Jan Van de Wiele welke door kettingbreuk van de fiets moest, terug kwam maar in de finale de anderen moest laten rijden. Verder twee Spanjaarden Torres en Tena, de Brit Hoban en de Fransman Parenteau als waakhond van leider Delisle. Deze zes hebben meer dan 200km aan de leiding gereden. Op 10km van het einde heeft de Parenteau die het minst had gewerkt zijn kompanen achter gelaten. Jean-Pierre Parenteau won met 52 voorsprong op Ward Janssens, 57 op Pedro Torres, 58 op Barry Hoban, 102 op José Tena en 132 op de ongelukkige Jan Van de Wiele. In de spurt van voor plaats 7 op 228 kreeg Domingo Perurena (Sp) nog 1 zodat Joop Zoetemelk (Ned) als 8e op 229 eindigde met in zijn spoor, Luis Ocana (Sp), Raymond Delisle (Fr) die leider blijft, Eddy Merckx, Raymond Poulidor (Fr), Willy Int Ven, Jacky Mourioux (Fr) en Herman Vanspringel, Georges Pintens, Leif Mortensen (Den) en Vic Van Schil op 18. Tony Houbrechts op 19 volgde op 243 en op 20. Jos Huysmans op 244.
Machtsgreep van de Nederlanders in de tweede en zwaarste rit van de Katalaanse Week. Onmiddellijk na de start te Guardiola gingen de Nederlanders Vianen, en neo-prof Theo van der Leeuw en de Spanjaard Gomez-Lucas ten aanval. De groep liet rustig begaan omdat er onderweg twee zware hellingen lagen en in de plaatselijke ronden te Engolasters ook nog de Engolasters-bergpas was ingeschakeld , waarop de eindmeet was getrokken. Na 60km wedstrijd hadden de vluchters volgens de koersleiding 4 voorsprong. In werkelijkheid hadden de drie leiders 19 voorsprong. Na de twee beklimmingen, toen uiteindelijk de vergissing in tijdsopname werd rechtgezet kwam er prompt een tegenreactie, maar bereikte de leiders de twee plaatselijke ronden van 20km nog met15 bonus. Op vijf km van het einde verschalkte Vianen zijn medevluchters en won nog met ruime voorsprong. In de slotfase van de wedstrijd moest een zieke Eddy Merckx nog wat tijd prijsgeven. Na Gérard Vianen werd Theo van der Leeuw tweede op 210 en kwam José Gomez-Lucas als derde 246 na de winnaar over de meet. Joop Zoetemelk (Ned) als vierde volgde op 449 en waren ook bij hem: Luis Ocana (Sp), en de Fransen Raymond Poulidor en Raymond Delisle die leider blijft. Voor Herman Vanspringel was er op 453 plaats 8 en kwamen op 458 Santiago Lazcano (Sp), Eddy Merckx, Joaquim Agostinho (por) en Georges Pintens over de meet. Willy Van Neste gaf op.
Derde Nederlandse zege en de tweede voor Gerrie Knetemann in de Ronde van Algerije. De negende rit werd verreden tussen Constantine en Setif over een afstand van 132km welke door de Kneet werden afgelegd in 3.3333. Met hem stonden twee Polen op het podium. Stan Szozda en Ryszard Szurkowski
Batna-Constantine 117km was de achtste rit in de Ronde van Algerije. De Tsjech Peter Matouska die na 3.0131 de eindmeet bereikte had 14 voorsprong. Plaats twee was voor de Pool Ryszard Szurkowski en werd de Rus V. Loudin derde.
De Katalaanse Week is gestart zonder Miguel-Maria Lasa de winnaar van verleden jaar moest wegens griep forfait geven. De eerste rit werd verreden van Malgrat del Mar naar Berga, waar de aankomst op de Queralt 1174m. lag. Al dadelijk kozen drie Spanjaarden het hazenpad: Viejo, Santisteban en Diaz, en hadden na 60km al 625 voorsprong en dit werd opgedreven tot 910 boven op de eerste col. Maar 6km voor de top was Ocana in het offensief gegaan, achterna gezet door Merckx. Alzo ontstond er een kopgroep van 14. Even voor men aan de laatste klim begon is Delisle in de aanval getrokken. Op 2km van de top reed Eddy lek, Raymond Delisle (Fr) hield stand en won met 33 voorsprong op Raymond Poulidor (Fr) en Joop Zoetemelk (Ned). De Spanjaard Luis Ocana moest 36 prijsgeven en werd 1 later de Deen Leif Mortensen vijfde. Eddy Merckx kwam nog terug tot op 43 en werd zesde. Herman Vanspringel op 56 werd zevende, en was Willy Int Ven op plaats 9 met 201 achterstand de laatste Belg in de top10. Het peloton eindigde op vele minuten en daaruit werden drie Belgen gelost: Eddy Peelman, Paul Collaer en Willy Van Neste.
In de Ronde van Algerije is men aan de zevende rit, Biskra-Batna over een afstand van 117km. Winst was er voor de Hongaar Imre Gera en werden 1&2 van gisteren de Rus Valeri Likhatchev en de Pool Lucjan Lis vandaag 2&3.
In Oostenrijk was er de eerste wedstrijd van het jaar, Wenen-Elsenstadt-Wenen over een afstand van 100km werd gewonnen door Leo Karner voor Ludwig Kretz en Hans Summer zij volgden op 2.
In Frankrijk te Lillers stonden twee landgenoten op het podium, maar was het de Duitser Klaus-Peter Thaler die op het hoogst stond. Na 123km afgelegd in 3.20 had hij 10 voorsprong op August Van Looy en Willy Van den Ouwelandt.
In Groot-Britannië werd Folkstone-Londen gewonnen door Ritchie Gregson de 119km aflegde in 2.54. Voor Cliff Davison was er plaats twee op 2 en werd John Clarey derde.
In Nederland was er de Omloop van de Baronie over en afstand van 168km. Er werd met 13 voor de zege gespurt en was het Evert Diepeveen die het haalde voor Jan Raas, Gaby Minneboo, Aad van den Hoek, Adrie Dekkers, Piet Maas, Hans Koot, Gerrie van Gerwen, Gerrie Sint Nicolaas, Henk Prinsen, Wim van Steenis, Piet Franken en G. van t Geloof.
In Italië werd Milaan-Busseto gewonnen door Vittorio Algeri die 3.26 nodig had voor de 146km. De tweede Guido Lussignoli volgde op 15 en werd Roberto Ceruti derde.
Te Klingnau - Zwitserland werd het een Belgische zege in de Stausee Rundfahrt. Na 163,8km afgelegd in 3.3843 won Yvan Ronsse met 5 voorsprong op de Fransman Bernard Janson, en de Zwitsers Roland Salm, Marc Riegendinger en Fausto Stiz.
Ichtegem kreeg 64 renners aan de start om 102km te koersen, deze werden door Patrick Geldhof afgelegd in 2.36. Michel Pollentier als tweede deed er 20 langer over. Eric Van Hoecke werd derde op 25 met Alain Desaever in zijn spoor. De groepsspurt voor plaats vijf werd gewonnen door Eddy Ronquetti voor Marc Renier, Eddy Vanhaerens e.a.
In Luik-Villers-le-Temple namen 60 liefhebbers de start. Na 109 km kreeg het Luc Van Ouytsel als winnaar voor de Nederlander Ben Ceulen, Michel Willems, Robert Michotte, Tony Daenen, Hub Geilenkirchen (Ned),Mark de tweelingbroer van de winnaar, Jean-Luc Yansenne, Hugo Serin en Robert Treis (Lux) op 10.
Lubbeek mocht 59 rugnummers uitdelen en moesten de renners 104km overbruggen, Alex Robberecht had daarvoor 2.44 nodig. Dan volgde Willem Peeters, Eddy Van Hoof, Omer Meeuws, Marcel Pauwels, André De Wolf, Willy Van Der Auwera, Alex Prophete, Gomaar Van Calster en als tiende Rudy Van Der Aerschot.
Van de 123 die de start namen in Merchtem was na 125km Wilfried Wesemael de sneslte voor Louis Tavernier, Robert Marquet, Leonard Strobbe, Luc DHont, Luc Van Braeckel, Jan Wijnants, Rudy Brusselmans, Karel Rottiers en werd Jan Binnemans tiende.
Meulebeke kreeg 108 renners aan de start en was er winst voor de Nederlander Toine van den Bunder die zijn twee medevluchters Lieven Malfait, Roger Verschaeve achter zich liet. Op 5 volgde Richard De Jonckheere. Op 220 volgde Thomas Huschke (Ddr), Bertil Cael, Hilaire De Cocker e.a.
Namen-Mettet kreeg 73 renners aan de start voor 104km. Het werd een solozege voor Lucien Pratte die 10 voorsprong op zijn naaste achtervolgers. Lucien Nogara werd derde voor Florent Vos, Marcel Louyet, Bernard Draux, Feddy Libouton e.a.
Ottenburg waar 50 renners de start namen behaalde Jean-Pierre Sterckx de zege, hij legde de 102km af in 3.03. In een spurt met twee haalde J.P. het van Jean Vander Stappen. Op 10 werd er voor plaats drie gespurt en was Jean-Claude Van Hoof de snelste voor Wil Van Helvoirt (Ned), Luc DHoeckers, Jean-Marie Coenen, Guido Verheyden, Freddy Missotten e.a.
In Retie was er de Omloop van de Kempen een wedstrijd per club. Met 145 werd er vertrokken en moest er 150 km worden afgelegd. De massasprint werd gewonnen door Romain Bellis die 10cm over had op Ludo Noels, de Nederlander Adrie van Houwelingen, Jean Maris, Theo Smit (Ned), Eric Van Lent, René Dillen, Karel Sels, Jos Gijsemans, Roger De Beukelaer, Theo Heremans en werd een peloton van 53 renners op plaats 12 gezet. Heist Sport won bij de clubs.
Te Vlijtingen was er de tweede wedstrijd voor de Schaal Frans Theelen. Er waren 91 deelnemers, 44 Belgen, 42 Nederlanders, 3 Duitsers, 1 Oostenrijker en 1 Italiaan. Door de slechte weersomstandigheden hebben slechts 36 moedigen de eindstreep gehaald. In de derde ronde moest één van de grote favorieten Bernard Bourguignon door bandenpech de wedstrijd verlaten. In de voorlaatste ronde was het de Nederlander Boersma die de beslissing uitlokte, en nog elf anderen konden aansluiten. In de eindspurt door Vanstraelen ingezet was het uiteindelijk Gustaaf Verboven die het haalde. De Nederlander Mathieu Maessen werd tweede voor Raymond Vastraelen, Roger Loysch en een pak Nederlanders.
In Frankrijk werd het 42ste Lentecriterium in een spurt met twee gewonnen door Jean-Pierre Danguillaume. Na 195km waren hij en Alain Santy ontsnapt en bleven de resterende 27km voorop. Op de streep hadden zij nog 4 over op André Mollet en 11 op een eerste peloton. Daarvan was Cyrille Guimard de snelste voor Charles Rouxel, Jacques Botherel, Régis Ovion, Gérard Besnard, Francis Campaner, Jean-Claude Genty e.a.
Het Europees Bergcriteriumover 122km met aankomst op de Arrata is een duel geworden tussen Bic en Kas. Halfweg de laatste beklimming leidde Mortensen met geringe voorsprong op Lazcano, Ocana en Diaz. Boven won Luis Ocano voor Leif Mortensen (Den), Santiago Lazcano volgde op 29 en Ventura Diaz op 46.
Italo Zilioli won in Italië te Dolcedo een wedstrijd over 110km. Hij had 7 voorsprong op de nummers 2&3, Marcello Bergamo en Giuseppe Perlotto.
In Waregem werd Dwars door België betwist, zij kregen ondanks de Brabantse Pijl toch een 100tal renners aan de start. Eerste aanvaller was Gakens dit na 30km wedstrijd en werd na 60km bij gebeend door Abelshausen. Loysch en Ronny Vande Vijver kwamen aan km 82 vooraan aansluiten, en lieten zelfs de twee achter. Uit de groep gingen Walter Planckaert en Dewitte op zoek naar de leiders, en kwam er uit de verbrokkelde groep een tegenaanval van een 7tal onder leiding van Godefroot en konden zij vooraan aansluiten. In de starten van Waregem is Loysch nog maar eens ten aanval getrokken en konden enkel, Abelshausen, Maertens en Van Marcke mee. In de eindspurt haalde Roger Loysch (Helchteren) het van Jos Abelshausen, Freddy Maertens en Ronny Van Marcke. Ronny Vande Vijver werd 5e op 105. Dan volgde op 110 als 6e Eric Leman, Walter Planckaert, Dirk Baert, Frans Verhaegen, Hervé Vermeeren, Walter Godefroot, Alfons De Bal, Ronald Dewitte, Eddy Demets, Marcel Maes, Jaak De Boever en op 17. Wilfried David.
Grote afwezige in de Brabantse Pijl te Sint-Genesius-Rode was Eddy Merckx die van zijn geneesheren de raad kreeg zich te onthouden, aangezien de weersvoorspellingen niet bijzonder gunstig waren. In afwezigheid van zijn kopman heeft Joseph Bruyère voor een grote vertoning willen zorgen. Reeds rond km 45 reed hij naar enkele koplopers en konden enkel Kunde, Van Landeghem en Arthur Vande Vijver hem volgen. Lang hielden zij het niet vol want na de eerste van de tien beklimmingen ging Jos alléén voorop rijden, en liep ruim 3 uit. Na vier van de acht lokale ronden had hij nog steeds een boni van meer dan 2, maar werd deze in de volgende ronde bijna gehalveerd. Toen gingen onder impuls van Vanspringel ook Dierickx, Van Schil, De Geest, Stevens, Doyen en De Brauwere in de achtervolging. De volgende rond kwamen ook Verbeeck en De Vlaeminck aansluiten. Door de komst van deze twee viel het bij de achtervolgers stil en konden Herijgers De Muynck aansluiten. In de laatste ronde van 6km begaf ook Bruyère en was het Johan die aanviel en Van Schil meekreeg. In de spurt bergop won Johan De Muynck met 7 van Vic Van Schil. De derde Herman Vanspringel volgde op 12 en Lucien De Brauwere als vierde op 15 met in zijn spoor, Frans Verbeeck, Eddy Cael, Willy De Geest, Roger De Vlaeminck, Julien Stevens en werd de Brit Michaël Wright tiende. Voor Joseph Bruyère was er nog de 15e plaats en werd Englebert Opdebeeck 20e.
In de Ronde van Algerije werd de zesde rit verreden, met start te Bou Saada en aankomst te Biskra en moesten de renners 170km overbruggen. De ritzege was voor de Rus Valeri Likhatchev voor de Pool Lucjan Lis en de Oost-Duitser Peter Weibel.
De tweede Sterrit vond plaats te Liedekerke en kwamen er maar liefst 154 renner op af. Na 145km afgelegd in 3.42 was René Dillen de snelste van vier. Frans Van Beeck werd tweede en volgden verder Edmond Verbruggen en Theo Dockx. Voor plaats 5 was Alex Van Linden de snelste voor Jean Maris, Christian Despierre, Jan Van Der Stappen, Adrien De Leeuw en sluit Marcel Laurens de rop10.
In Tongeren waar 43 renners de start namen zal Jean Lindekens, de plaatselijke renner, die in de eerste van de 35 ronden samen met Albert Segers ten aanval, nooit gedacht hebben dat hij daarmee aan de basis lag van de beslissende ontsnapping. Zij kregen reeds in de derde ronde het gezelschap van een drietal en kwamen in de zesde ronde nog twee renners aansluiten. Waar iedereen op een zege van Jan hoopte draaide het wel anders uit. Leonard Engelen haalde het voor Jos Hensen, Tony Daenen, Georges Bortels, Albert Segers, Jacques Mean en Jean Lindekens. In de achtergrond was Jean Bemong nog in de achtervolging gegaan en werd op 120 zevende. Roger Loysch (Houthalen) won op 212 de groepsspurt voor Benny Schepmans, Jos Vandermeulen e.a.
In Spanje was er de 33ste uitgave van het criterium van Arrate, een beklimming over 7,7km. Onder 27 deelnemers slechts twee buitenlanders Agostinho (Por) en Mortensen (Den). Na 3km ging Ocana aan de haal er kwam een tegenaanval van Aja, en samen met enkele anderen kwamen zij tot bij Ocana. Op 2km van het einde ontsnapten, Lazcano, Mortensen en Galdos. Op 1km van de top reden nog enkel Mortensen en Lazcano aan de leiding. Het werd een indrukwekkende lange bergspurt tussen de twee en won Santiago Lazcano voor de Deen Leif Mortensen. Op 3 volgde Francisco Galdos. Op 9 volgde Gonzalo Aja. Vijfde op 11 werd Joaquim Aghostinho, Luis Ocana werd pas zesde op 26.
Te Galder waar de eerste profkoers in Nederland dit jaar werd verreden, kwamen slechts 35 renners hun rugnummer afhalen. Rond de omloop was er veel belangstelling mede door het mooie weder. Twaalf ronden voor het einde viel de beslissing 14 renners waaronder onze landgenoot Jean Ronsmans reden van de anderen weg. In de slotfase is Wim Prinsen weggereden en had na 100km afgelegd in 2.1455 een voorsprong van respectievelijk 5 en 31 voorsprong op zijn ploegmaten, Wim Kelleneers en Matthijs de Koning. Op 107 werd er voor plaats vier gespurt en was Evert Dolman sneller dan Jos van Beers, Harm Ottenbros, Peter van Straalen, Cees Koeken, onze landgenoot Jean Ronsmans, Ger Harings, Ben Koken, Albert van Midden, Leo Duyndam en Jan Zoons.
. Karl-Dietrich Diers De 115 vertrokken liefhebbers moesten 130km afleggen en werd er met 7 voor de zege gespurt. Rino Van Dromme haalde het voor de Nederlander, Toine van den Bunder, de Oost-Duitser Karl-Dietrich Diers, Lieven Malfait, Willy Van den Ouwelandt, Patrick Geldhof en Roger Verschaeve. Een drietal volgde op 230, daarvan was Flory Van Hooydonck de snelste voor Pol Lannoo en Michel Pollentier. Voor plaats 11 op 3 was de Oost-Duitser Thomas Huschke de snelste voor Berthil Cael nog een Ddr-renner Michael Milde e.a.
De Liefhebbers-studenten kwamen met 20 aan de start en won Guido Van Meel voor Frank Geldeman, Guido Wenteyn, Paul Kumpen, Rik Van Quickenborn, Richard De Jonckheere, Paul Lambert, Antoon Baert, Roland Tytecat en werd Johan Decleir 10de.
De individuele wedstrijd Harelbeke-Poperinge-Harelbeke kreeg nog verschillende bekende renners onder de 70 deelnemers. Zoals Willy Teirlinck, Lucien Van Impe, Willy Van Neste, Tino Tabak (Ned) enz. Dat kwam echter omdat hun ploeg onvolledig was en niet in de E3-Prijs mochten starten. Het was een geprikkelde Van Neste die van bij de start aanviel, het gezelschap kreeg van Omloop, Bruggeman en Vanden Neste maar werden in de omgeving van Lichtervelde opnieuw ingelopen. Op de weg naar Diksmuide werd er door de hevige wind in waaiers gereden, hieruit ontstond een kopgroep van 17. De eersten die vooraan moesten lossen waren, Steegmans en Van Olmen, even later moest ook VanderLeeuw (Ned) de anderen laten rijden. Pech was er voor Van Neste en Scheys zodat er twaalf overbleven. Op 50km van de streep ging Verstraeten in den aanval en kreeg Cambré en Delaere mee. In de laatste plaatselijke ronde liet Eddy Verstraeten zijn 2 kompanen terplaatse en hernieuwde zijn zege van verleden jaar. Op 40 werd Emile Cambré tweede en Aimé Delaere derde. Op 210 kwamen José Van Ackere en Paul Aerts als 4&5 over de streep. De rest van de koplopers volgde op 245 en was Roger Loysch voor plaats 6 sneller dan Richard Bukacki (Ned), August Herijgers, Marcel Omloop, Daniël Pauwels, Pieter Nassen en Eddy Goossens. Pechvogel Willy Van Neste werd 13e op 410 en bracht ook Alfons Scheys en Theo Vander Leeuw (Ned) mee.
. Links Willy In 't Ven - rechts de achtervolgers Na zijn keelontsteking opgelopen in Parijs-Nice, heeft Eddy Merckx vandaag zijn wederoptreden gedaan in de E3-Prijs te Harelbeke. Wie had gehoopt van Eddy met een vroege aanval te kunnen verschalken, keek niet weinig verrast toen Eddy na de start zelf het tempo zeer strak ging houden. Met het gevolg dat na amper 30km het deelnemersveld volledig door elkaar was geslagen. Een kopgroep van 22 met daarbij de voornaamste kanshebbers waren van de partij en was hun voorsprong al meer dan 1 minuut. Toch bracht Gimondi met de goede hulp van de ploeg Van Looy het voor mekaar weer aan te sluiten, en kwam 10km verder alles weer samen. Ondertussen waren Verhaegen en Vantyghem voorop gaan rijden namen tot 5 voorsprong hebben het 100km volgehouden, maar zijn na de Valkenberg door toedoen van de ploeg Merckx weer ingelopen. Op minder dan 20km van het einde was het Walter Planckaert die de beslissing uitlokte, en kwamen Pintens, Van Vlierberghe en Maertens aansluiten. Iedereen keek naar Eddy maar die stuurde Int Ven achter de leiders. In de eerste van de twee slotronden over drie kilometer, nadat een aanval van Pintens was afgeslagen ging Willy Int Ven en won met 22 voorsprong op Albert Van Vlierberghe, Walter Planckaert, Freddy Maertens en Georges Pintens. De spurt voor plaats zes op 56 werd gewonnen door Patrick Sercu voor Dirk Baert en Ronald Dewitte. Op 121 werd er voor plaats 9 gespurt en was het Daniël Vanryckeghem die het haalde voor Rik Van Linden, Roger De Vlaeminck, Willy De Geest, Frans Verbeeck, Eddy Merckx, Raf Hooyberghs, José De Cauwer, Aldo Parrechini (It), Wim Schepers (Ned), Walter Godefroot en sluit Felice Gimondi (It) de top20 af. Voor Englebert Opdebeeck was er plaats 28.
. Raymond Poulidor reed steeds voor Mercier Vandaag is op 74-jarige leeftijd te St. Etienne Emile Mercier overleden. Hij was de stichter van de rijwielen Mercier en lag aan de basis vanhet tot stand komen van een wielerploeg met zijn naam. Hij heeft verschillende kampioenen onder zijn hoede gehad zoals: André Leduc, Georges Spaeicher, Guy Lapebie, Rik Van Steenbergen, Louison Bobet, Bernard Gauthier en op dit ogenblik o.a. Raymond Poulidor en Cyrille Guimard.
Op 26/3 start de Katalaanse week te Malgraten en eindigt op 30/3 te Hospitalet. Tot op heden hebben slechts twee landgenoten deze rittenwedstrijd gewonnen. In 1958 Richard Van Genechten en zorgde tien jaar later Eddy Merckx voor de tweede. Het record van de Spanjaard Mariano Cañardo Lacasta zal nog niet te snel verbeterd worden, hij won zevenmaal. Zijn eerste zege was in 1928 en won ononderbroken t/m 1930. Was ook de beste in 1932-35-36. Dan werd er twee jaar niet ingericht en was bij de volgende editie in 1939 opnieuw primus.
Rit 5 van de Ronde van Algerije is net als gisteren gewonnen door een Nederlander. In de rit Djelfa-Bou Saada over een afstand van 110km was nu Bas Hordijk de beste, zijn tijd was 2.3705. Stonden mee op het podium, De Zweed Lennart Fagerlund en de Yougoslaaf Milivoi Pocrnja.
In de Ronde van Algerije heeft de Nederlander Gerrie Knetemann de 4e rit Aflou-Laghouat gewonnen. Hij legde de 110km af in 3.0636 en had 2 voorsprong op de Pool Ryszard Szurkowski met in zijn wiel Cees van Dongen (Ned).
Brussel-Dampremy werd gewonnen door Michel Pollentier. Hij legde de 112km af in 2.40 en had 10 voorsprong op René Dillen. Voor plaats drie op 20 was Bernard Bourguignon de snelste en werden Bernard Draux en de Oost-Duitser Thomas Huschke 4&5.
Te Doornik kwamen 108 renners een rugnummer afhalen, waaronder een pak Fransen. Ook Gérard Besnard uitblinker gisteren in Luik-Tongrinne was van de partij en speelde ook weer een rol van betekenis. Nadat het eerste wedstrijdgedeelte werd gekenmerkt door een ontsnapping van elf renners, viel de beslissing half koers. Het waren Verstraeten en Fierens die ten aanval trokken, en ging Besnard tijdens de laatste plaatselijke ronde op zoek naar de leiders. Hij was zijn tegenreactie evenwel wat te laat begonnen en sneuvelde in het wiel van de twee leiders. Eddy Verstraeten won voor Theo Fierens en Gérard Besnard (Fr). Op 12 won Willy Teirlinck de spurt voor plaats 4 voor Dirk Baert, Regis Ovion (Fr), Yves Hezard (Fr), Jos Deschoenmaecker, Alain Santy (Fr), Johan Demuynck, Eddy Cael, Eddy Moreels, Claude Magni (Fr), Jean-Claude Meunier (Fr) en sluit Roger Loysch de top15 af.
Rit 3 in de Ronde van Algerije werd verreden tussen Saida en Tiaret over een afstand van 174km. Ritwinnaar werd de Rus Alexander Gusiatnikov voor zijn landgenoot V. Loudin en was plaats drie voor de Pool Stanislas Szozda
Niet minder dan 176 renners kwamen te Gooik een rugnummer afhalen, waaronder heel wat Nederlanders en Duitsers. En zoals dikwijls Nederlanders aan de start, komt de winnaar ook vandaar. Na 110km mocht een groepje van tien voor de zege spurten. Winnaar werd Wim De Waal voor zijn landgenoot Cees Priem en stond ook Michel Pollentier op het podium. Verder in de top10: op 4. Willu Van Den Ouwelandt, 5. Dieter Leitner (Duit), Edmond Verbruggen, Paul Vanhoudt, Henk Botterhuis (Ned), X en Walter Dingemans. Op 15 voor plaats 11 was Karel Sels sneller dan Bernard Bourguignon, Roger Verschaeve, Luc DHont, Freddy Libouton, Charles Palmans, Rino Vandromme, André Coppers e.a.
In Luik-Tongrinne met start te Seraing is na 20km tijdens de beklimming van de Stockay Van Impe ten aanval getrokken. Voorbij de top kreeg hij het gezelschap van, Verbeeck, Vanneste, Doyen, Dierickx, Antheunis Vanspringel, Berckmans en de Fransman Hezard. Vijf km verder sloten ook Houbrechts, Pintens, Cambré, Delcroix, Van Sweevelt en de drie Fransen, Botherel, Palka en Guillemot aan. Een groep van 20 renners volgde op 20, en kwam 30km na de eerste ontsnapping een hergroepering. Een nieuwe uitval van Besnard (Fr), Coulon en de Zwitser Wehrli hield stand tot km75. Een poging van Verbeeck, en even later van Fussien (Fr) ging niet door. Dan was het de beurt aan Dury en Collaer zij kregen even later het gezelschap gezelschap van Catteeuw en Vanconingsloo en zouden ook Besnard (Fr) en Van Vlierberghe komen aansluiten. Het was deze laatste die bleef beuken en enkel Besnard kon aanklampen. Albert die de resterende 100km praktisch altijd op kop heeft gereden heeft het in de spurt bergop ook afgemaakt. Albert Van Vlierberghe legde de 200km af in 5.10 en volgde Gérard Besnard (Fr) op 2 lengten. Voor plaats drie op 115 was Walter Godefroot de snelste voor Cyrille Guimard (Fra), Frans Verbeeck, Raymond Poulidor (Fr), Ronny Vande Vijver, Daniël Vanryckeghem, Freddy Maertens, Alain vasseur e.a.
Te Knokke kwamen 87 renners hun rugnummer afhalen. In de eerste twee van de 17 af te leggen ronden reed Dirk Baert aan de leiding, ook Omloop en de voor Flandria uitkomende Fransman Jean-Claude Misac hebben even voorop gereden. De beslissing viel na 65km toen van der Vleuten (Ned), Reybrouck, Van Rijmenant en opnieuw Omloop wegreden. In de groep stopten de ploegmaats van Reybrouck zoveel mogelijk af ten einde de vlucht van hun kopman te beschermen. Elf renners zijn nog in de achtervolging gegaan maar kwamen 150 meters te kort. Guido Reybrouck heeft de spurt niet afgewacht en reed met de streep in zicht solo naar de overwinning. Op 50meter werd Marcel Omloop tweede voor Jos van der Vleuten (Ned) en Fernand van Rijmenant. Op 150meter was Jos van Beers (Ned) sneller dan Robert Van Lancker, Klaas Balk (Ned)Dirk Baert, Eddy Peelman, Julien Stevens, Daniël Verplancke, Robert Mintkiewicz (Fr), Lucien Willekens, Jos Abelshausen en Herman Vrijders. De groep mocht voor plaats 16 spurten en Marc Lievens was daarvan de snelste.
De op 22/7/1911in Aalst geboren Theo Herckenrath is vandaag in Hoogstraten overleden. In 1931 werd hij nationaal kampioen bij de militairen voor Jules Kneepkens en Jean Minsart. In 1933 werd hij 3e op het nationaal kampioenschap voor onafhankelijken te Dison, na Gustave Danneels en Robert Monty. En zou dan als individueel bij de profs gereden hebben. In 1934 reed hij voor La Francçaise-Dunlop (Fr). Hij won dat jaar o.a.Luik-Bastenaken-Luik en Paris-Lille. In 1935 kwam hij uit voor Alcyon-Dunlop (Fr), 1936 werd er als individueel gereden en in 1937 had hij opnieuw onderdak nu bij La Perle-Hutchinson (Fr).
Rit twee in de Ronde van Algerije werd verreden tussen Sidi-bel-Abbès en Saida over een afstand van 95km. Winst was voor de Hongaar Tibor Debreceni die er 2.4015 over deed. Plaats 2&3 waren voor de Rus Valeri Likhatchev en de Pool Lucjan Lis.
. Bernard Kreczynski Vandaag is met de rit van Oran naar Sidi-bel-Abbès over een afstand van 75km de Ronde van Algerije van start gegaan. De zege was voor de Duitser Jürgen Kraft voor de Oost-Duitser Peter Weibel en de Pool Bernard Kreczynski.
In Italië won Orfeo Pizzoferrato te Vigevano de Giro Lomellina over een afstand van 131km waar hij 2.57 over deed. Stonden mee op het podium Roberto Cerutti en Gaëtan Salvaderi.
Twee Britten, Phil Bayton en Dave Lloyd zijn vlak na de start weggereden en hebben een voorsprong van 6 gekregen, en werden pas ingelopen toen de Turchino al was overwonnen. Het is pas na 167km dat de eerste ernstige aanval er kwam, Luis Ocana demarreerde in het gezelschap van Giacinto Santambrogio. De ploegmaats van de spurters zorgden er wel voor dat zij nooit meer dan 45 voorsprong hadden. Na 50km voorop rijden was het ook voor hen over. Even later op de Capo Cervo, vierde beklimming van de dag, werden zij afgelost door Ole Ritter en Tony Houbrechts. Aanvankelijk spanden beiden zich voor de wagen, maar toen Houbrechts op de Capo Berta de Deen niet uit het wiel kreeg, wou Tony niet meer meewerken en was het voor beiden over. Bij de beklimming van de Poggio was het Frans Verbeeck die ten aanval trok met Ovion, De Vlaeminck en Mortensen, maar kwamen ook nog enkele anderen aansluiten. In de afdaling is Roger gegaan en kon enkel Francioni mee. De zege was voor Roger De Vlaeminck met 2 voorsprong op Wilmo Francioni (It) en volgde Felice Gimondi (It) op 4. Rik van Linden won de spurt voor plaats 4 voor Patrick Sercu, Frans Verbeeck, Aldo Parecchini (It), Franco Ongarato (It), Cyrille Guimard (Fr) en sluit Walter Godefroot de top10 af. Eddy Merckx met een keelontsteking opgelopen in Parijs-Nice is niet gestart.
. Jean-Claude Meunier In de Omloop van het Waasland met start te Sint-Niklaas en aankomst te Kemzeke over een afstand van 210km is er de eerste 170km niet zo heel veel gebeurd. De 181 renners die van start gingen, bleven de eerste 80km samen. Pogingen van onze landgenoten Robert Fontaine, Roger Volckaert en de Nederlander Bal mislukten. Enkele jachten deden de groep wel in stukken vallen maar na 100km kwam praktisch alles weer samen. Het begin van de beslissing viel na 125km toen een groep van 22 wegreed. Bij het ingaan van de drie plaatselijke ronden was het Christiaens die zijn kans waagde, echter zonder succes. De Fransman Meunier die op het einde van de eerste kleine ronde wegreed nam op slag 300meter. Slechts 1 renner is er nog bij en er zelfs over geraakt, de Nederlander Gerben Karstens die met 15 voorsprong won op Jean-Claude Meunier. Voor plaats drie op 30 was Gustaaf Van Gossum de snelste voor Ronny Vande Vijver, Guido Reybrouck, Herman Vrijders dan drie Nederlanders, Cees Koeken, Cor Bal,Ben Janbroers, en is met Léon Thomas de top10 volledig.
Te Kemzeke waren de liefhebber uitgenodigd om een criterium te rijden in afwachting van de beroepsrenners. Het was de Nederlander Jan Raas die na 75km afgelegd in 2.03 in een spurt met twee drie lengten sneller was dan Marc Steels. Op 20 volgde de groep waarvan Jozef Kerkhofs de snelste was.
Alfred Strom was een heel goed baanrenner wanneer hij Australië in 1946 verliet om zijn geluk in Groot-Brittannië en in Europa met zijn compagnon Reginald Arnold te zoeken.
De toewijding en vastberadenheid van het duo op de piste was een groot voordeel op anderen
In de 6 daagse. Wanneer Georges Speicher voor de eerste maal Strom en zijn ploegmaat Arnold zag deelnemen aan een ronde van 100 km te Vie dHiv in 1947 was hij overtuigd dat Strom de beste sprinters kon onttronen zoals: Lapébie, Prat, Ignat, Bruneel en Queugnet. Het was een sterke renner en een tactisch en intelligente man.
Jack Hoobin heeft zijn zege op het wereldkampioenschap op de weg te Moorslede in 1950 aan Strom opgedragen. Dank zij zijn raadgevingen , programma en instructies die hij had gegeven. Strom was verzorger en coach tot aan zijn dood op de ouderdom van 56 jaar.
Zijn loopbaan begon hij in 1940 en werd 1958 zijn laatste seizoen.
In 1948 won hij de Grote CPC Prijs te Sas van Gent (Nederland) voor Maurice Blomme.
In totaal won hij 9 zesdaagsen waarvan 6 met Reginald Arnold.
René Dillen won Gent-Ieper over een afstand van 155km die werden afgelegd in 3.49. Op 2 volgden, Eric Van Lent, Marcel Laurens, Flory Van Hooydonck, Karel Sels, Michel Pollentier e.a. De wisselbekerbeker Pol Beddelem was voor de Dijlespurters uit Mechelen met 34 punten. WSC Torhout werd Tweede met 43p. en werden De Stoempers uit Leuven met 50p. derde.
Te Heusden(Limb) was er een wedstrijd voor de Schaal Frans Theelen, onder de 84 renners aan de bevonden zich 29 Nederlanders en 2 Duitsers. De wedstrijd zelf kwam maar moeilijk los. Het duurde tot de 13e ronde vooraleer er een eerste ontsnapping op gang kwam, het waren Albert Segers en de Nederlander Ad Schippers, maar meer dan 15 kregen zij niet. In de 15e ronde was er opnieuw een poging met daarbij de latere winnaar, maar ook zij geraakten niet uit de greep van het peloton. Op vijf ronden van het einde had men een kopgroep van 30, opnieuw kwam er een demarrage van Schippers en kreeg men 13 leiders. Op 3km van het einde was het de Nederlander Johannes Koot die zijn medevluchters verraste en 200 meter nam waarvan hij er 30 overhield op Raymond Vanstraelen. Op 100 meter volgden, Gustaaf Verboven,Marc Verbeek,Guy Duchamps, Georges Bortels, e.a.
Kortrijk-Dutsel had met 122 renners zeker niet te klagen en kreeg Jean-Claude Van Hoof uit Bierbeek als winnaar. Plaats twee was voor Gustaaf Wens en op drie eindigde Willy Verschueren. Op 110meter werd Karel Rottiers vierde voor Van Avondt. Op 200meter volgde Willy Govaerts als zesde voor Jos Van Nijlen e.a.
In Luik-Trognée of Truielingen deelgemeente van Hannut, werd gestart met 80 renners en werd er door zes voor de zege gespurt. Tony Daenen haalde het voor Luc Van Ouytsel, Jacques Mean, Cor Boersma (Ned), Joseph Civatone (It)en Joseph Borguet. Op 1 was Benny Schepmans voor plaats 7 sneller dan Omer Meeuws, Jean Weber, leonard Engelen, Pierre Sonnet en werd een groep van 30 renners als twaalfde geplaatst.
Clermont een deelgemeente van Walcourt mocht 79 renners een rugnummer geven. Na 100km won Freddy Libouton de spurt met zes voor Yvan Raveyts, Raf Constant, Lucien Pratte, Roger Vaderavero en Bernard Draux.
Leeuwergem een deelgemeente van Zottegem had de eer de eerste Sterrit te mogen inrichten, waarvan de finale plaats vind op 17/6 te Aartselaar, en de winnaar met een auto mag naar huis rijden. Er kwamen 117 renners aan de start. Na 140km afgelegd in 3.07 was Bernard Bourguignon de snelste voor André Coppers, Roger De Beuckelaer, Ludo Noels, L. Tavernier, Alex Robberecht, Aad van den Hoek (Ned), Jean-Luc Yansenne e.a.
In Groot-Brittannië was er de Parker Memorial over een afstand van 88,5km. Winnaar werd Sid Barras die er 2.0448 over deed. Plaats 2&3 waren voor Jock Kerr en Robert Jones.
Koers in Portugal dan is er Lisboa bij vandaag is het al voor de vijfde maal. Nu was de zege voor Fernando Mendes voor Emiliano Dionisio en Firmino Bernardino.
In Porto waren de renners voor de derde maal aan de slag, Joaquim Andrade won er met 5 voor Custodio Gomes en Guilherme Rocha.
In Nederland werd de 28e Ronde van Noord-Holland over een afstand van 180,7km verreden. In de beginfase waren er nogal wat valpartijen en moesten o.a.Sjaak Schuitemaker, Jans Vlot, Co Hoogedoorn en Gerrie van Gerwen de wedstrijd verlaten. Te Castricum konden Roy Schuiten, Henk Poppe en Tonny Huyzen gebruik maken van de chaos om wat voorsprong te nemen, die ontstaan was toen men daar de drukke winkelstraat door moest. Vergeefs probeerden Gerrit Mohlman en Ron Smit aansluiting te vinden maar was te Egmond-Binnen alles opnieuw samen. Uiteindelijk reed men met 22 naar Zaandam en was het Piet van Katwijk die van ver uit het wiel kwam van Wim de Waal en vlot won. Op drie eindigde Henk Poppe gevolgd door Roy Schuiten, Jan Raas, Piet van der Kruys, Cees Priem, Ad Dekkers, W. Nooren en sluit Louis Westrus de top10 af.
Te Deerlijk kwamen 137 renners aan de start en mochten er 103km afleggen en werd er met 100 renners gespurt voor de zege. Het was de waal Michel Dagrain uit Pommeroeul die zich de snelste toonde. Dan volgden twee Nederlanders Toine van den Bunder op 1 lengte en Co Blok . Verder volgden Berthil Cael, Willy Jonckheere, Patrick Geldhof e.a.
Te Gellik kwamen 84 liefhebbers het wedstrijdblad tekenen, zij moesten 25 rondjes van iets meer dan 4km afleggen. Echt strijd is er nooit geweest, om beurt reden enkele renners voorop. Zeven ronden van het einde reed een achttal weg en namen tot 30 voorsprong. In de laatste ronde kwam er nog een tegenreactie van een viertal maar wel te laat. In de spurt was het Bernard Bourguignon die het haalde voor Jozef Swinnen, Leonard Engelen, Jan Zuydweg (Ned), Cor Boersma (Ned), André Verbraecken, Hubert Janssen en was het peloton zo kort genaderd dat Mathieu Maessen (Ned) op de lijn nog voorbij Jan Van Hove ging en werd Frits Slüper (Ned) tiende.
Sint-Maria-Oudenhove kreeg niet minder dan 134 renners aan de start, eerste aanvaller was José De Cauwer na 25km koers, en kreeg het gezelschap van tweemaal twee renners. Het waren vooral Verplancke en Maes die er voor zorgden dat de 5 leiders werden ingelopen. Daarna staken Mariën en Pingeon even de neus aan het venster. Ernstig werd het met Van Marcke, Cael en opnieuw Verplancke, zij kregen even later het gezelschap van Cambré en Van Rijmenant, konden tot 45 uitlopen maar een ernstige tegenreactie volstond om alles opnieuw samen te brengen. Her bleef echter nooit lang stil en de pogingen van verschillende renners waren talrijk. In de slotfase toonden Maertens, Pingeon zich zeer actief, en ontstond er een kopgroep van een 20tal renners en bleek de beslissing gevallen. Het was echter de Nederlander Schepers die er anders over dacht maar werd bijgehaald door Maertens. Bij een tweede poging van de Nederlander was het wel raak, Vande Vijver ging mee en kwamen ook Bal en Maertens aansluiten. In de eindspurt was het Freddy Maertens die won voor de Nederlanders Wim Schepers en Cees Bal en was plaats vier voor Ronny Vande Vijver. Op 20 werd de groepsspurt gewonnen door Daniel Vanryckeghem voor Dirk Baert, Adolf Huysmans, Lucien De Brauwere, Eddy Verstraeten, André Peirsman e.a.
. Links de eindwinnaar rechts de laatste ritwinnaar
De slotdag van Tirreno-Adriatico bestond eveneens uit twee ritten.
In de rit in lijn, Civatanova-San Benedetto heeft leider Roger De Vlaeminck nu ook sprintles gegeven. Na 107km versloeg hij de Italianen Marino Basso en Franco Ongarato, en drie landgenoten, Patrick Sercu, Willy Planckaert en Frans Verbeeck, vanaf plaats 7 werd de rest gelijk geplaatst.
In de afsluitende tijdrit was het weer Roger die won, maar wel Swerts, hij legde de 18km af in 2348. Plaats twee was voor Felice Gimondi (It) op 16. Plaats drie werd ingenomen door Davide Boifava (It) en Ole Ritter (Den) op 17. Op vijf volgde Francesco Moser (It) 20 en eindwinnaar Roger De Vlaeminck als zesde had 21 verloren, na hem volgde Frans Verbeeck met 25 achterstand.
In de eindstand heeft Roger De Vlaeminck 42 voorsprong op Frans Verbeeck en volgt de Zweed Gösta Pettersson op 120. Voor Roger Swerts was er plaats vier op 125 en sluit Davide Boifava met 137 achterstand de top 5 af. Voor Englebert Opdebeeck was er plaats 66.
Laatste dag in Parijs-Nice met rit 7.a) Frejus-Nice en 7.b) de afsluitende klimtijdrit op de Col dEze. In de voormiddag was na 77,5km het nog maar eens Rik Van Linden die bewees op dit ogenblik wel de snelste spurter te zijn. Nu versloeg hij, Eric Leman, Frans Mintjens, Tony Houbrechts, Leif Mortensen (Den), Régis Delépine (Fr), Gianni Motta (It), Ludo Delcroix en de 75 overige renners. Eddy Merckx blijft leider.
De afsluitende klimtijdrit werd verrassend gewonnen door de Nederlander Joop Zoetemelk die 72 voorsprong had op Raymond Poulidor (Fr), 116 op Régis Ovion (Fr), 147 op Joaquim Agostinho (Por), 208 op Luis Ocana (Sp), 333 op Herman Vanspringel, en werd een zieke Eddy Merckx slechts zevende op 365. Heel wat landgenoten hebben aan deze proef niet meer deelgenomen: Abelshausen, Fierens, Peelman, Verhaegen, Leman, Huysmans, Hermans, Van Schil en Van Vlierberghe.
In de eindstand heeft Raymond Poulidor die zijn zege van verleden jaar hernieuwde slechts 4 over op de Nederlander Joop Zoetemelk die ook over Eddy Merckx springt die op 12 volgt. Na de wedstrijd werd ook vernomen dat Eddy Merckx afziet van deelname aan Milaan-Sanremo.
Dag vier in Tirreno-Adriatico bestond uit twee ritten, a) San Benedetto-Morrovalle en b) Morrovalle-Civitanova.
De korte rit van San Benedetto naar Morrovalle over 95km is een triomf geworden voor onze landgenoten. Het was De Vlaeminck die onmiddellijk ten aanval trok, maar werd tot tweemaal toe gecounterd door Verbeeck en Pettersson. Een voltallige groep kwam door Morrovalle, en plaatste Roger 10km van het einde zijn beslissende jump. Enkel Verbeeck en Pettersson konden mee, en ging even later ook Lasa in de achtervolging. Met drie werd er voor de overwinning gespurt en won Frans Verbeeck zo vlot dat Roger De Vlaeminck en de Zweed Gösta Pettersson op 2 eindigden. Miguel-Maria Lasa op 44 werd vierde. Op 48 versloeg voor plaats vijf Italio Zilioli (It) Willy Planckaert, Michele Dancelli, Franco Bitossi e.a. Englebert Opdebeeck werd 77ste. En is Roger De Vlaeminck de nieuwe leider met 8 voor Frans Verbeeck.
Na de middag werd er van Morovalle naar Civitanova over een afstand van 68km gefietst. In deze namiddagrit gebeurde er op een uitval van Opdebeeck eerst en Favaro en Mori later niets. In de spurt haalde Marino Basso het van Roger De Vlaeminck die leider blijft, Franco Ongarato (It), Franco Bitossi, Michele Dancelli en de groep.
Op de voorlaatste dag in Parijs-Nice stond er Manosque-Draguignon op het programma een eerder korte rit over 133km. Over een prachtig parcours doorheen de Provence en geen te lange afstand, heeft leider Merckx constant kunnen rekenen op de hulp van zijn ploegmaats. Het was vooral de ploeg van Mortensen, die achtereenvolgens, Pijnen en daarna tot driemaal toe Ocana naar voor stuurden. Op de klim van de Aiguines nam Ocana met Aimar en Tollet een 300meter voorsprong, en was het Merckx met Ovion die de Spanjaard terughaalden. Na de top is Ludo Delcroix, nog maar twee jaar renner, aan een solo begonnen, en had aan km 92 al een bonus van 210. Het is niet zozeer door eigen verzwakking, maar wel door een gezamenlijke inspanning van de ploegmaats van Van Linden en Ovion, dat Ludo op 3km van de meet weer werd gegrepen. Op dat moment ging Hézard met Houbrechts die in dienst reed van Rik. In de spurt wou Vanspringel zijn kopman lanceren, maar zag Rik in een verloren positie rond plaats 40 zitten. Op dat ogenblik begon Rik aan zijn remonte, om met een fantastische karpersprong de laatste die een uitval had gewaagd, Hennie Kuiper (Ned) te verslaan. Op drie eindigde Raf Hooyberghs, 4. Eddy Merckx, 5. Leif Mortensen (Den), 6. Mariano Martinez (Fr),7. Staf Van Roosbroeck en op 8. Een peloton van 41 renners. Eddy Merckx blijft leider.
. Pietro Guerra In Tirreno-Adriatico was door de sneeuw de afstand van rit 3 slechts 125km. Normaal zou men te Pescasseroli starten maar was dit echt onmogelijk. Dus reed men 50 km verder om het vertrek te geven te Castel-di-Tieri, maar dat was door de sneeuw onmogelijk. Dan heeft men met de autos moeten rijden tot Castelvecchio en kon er met 4uur vertraging gestart worden. Van bij de start begon men te demarreren , de man die het verst geraakte was den Engel Opdebeeck, hij reed zon 40km aan de leiding maar kreeg nooit meer dan 30. Aan km 55 werd hij opnieuw gegrepen, en won Roger De Vlaeminck een tussenspurt waardoor hij 5 bonus verdiende, maar aangezien basso er 3 kreeg bleef deze alleen aan de leiding. Er kwam nog een uitval van Gimondi en een vijftal maar werden 9km van het einde opnieuw ingelopen. Iedereen maakte zich klaar voor de massaspurt, toen in de straten van Tortoreto Pietro Guerra (It) het hazenpad koos en met 100meter voorsprong won. Op plaats twee eindigde Marino Basso (It), 3. Fr Ongerato (It), 4. Miguel-Maria Lasa (Sp), 5. Romano Tumellero (Sp), 6. Giancarlo Polidori (It) en op 7.Willy Planckaert. Op 8 een groep van 79 renners. Basso blijft leider
Rit 5 van Parijs-Nice met vertrek te Viviers en aankomst op de Mont dOr te Manosque was 186,5km. Waar iedereen Eddy (verleden jaar winnaar) verwachte werd nu geklopt door de Deen Mortensen. Een peloton met al de beste renners was al op minder dan 20km van de eindstreep gekomen, toen men nog altijd kon verwachten dat slechts de laatste meters van de felle klim de overwinnaar zou aanduiden. Het was Eddy die het sein gaf voor de finale, en ging voorop rijden met Delisle, een aarzeling van Eddy volstond om de anderen te laten terugkomen. Dan was het de beurt aan De Geest en vervolgens Ocana , maar ook zonder resultaat. Op 12km van de meet reed Mortensen weg, iedereen keek naar Eddy die gewoon liet begaan, waardoor Leif 35 voorsprong had aan de voet van de klim. Pas dan is Eddy met al de besten in het wiel naar de Deen gereden, om te sterven in het wiel van Leif Mortensen. De derde Raymond Poulidor (Fr) gaf 2 prijs met Joop Zoetemelk in zijn wiel. Verder volgden, 5. Régis Ovion op 7, 6. Charly Grosskost (Fr) op 25 en bestond de top 10 verder uit, 7. Domingo Perurena, Joaquim Agostinho (Por), Luis Ocana (Sp), en Tino Tabak. Eddy Merckx blijft leider.
In Tirreno-Adriatico moesten de renners 187km afleggen tussen Fiuggi en Pescasseroli, maar vanaf km 150 kregen de renners de ene sneeuwbui na de andere. De renners zagen geen hand meer voor de ogen. Na 165km op 3km van de top van de Forca dAscero besloot de politie de wedstrijd stil te leggen. Op dat ogenblik reed de Zwitser Joseph Fuchs aan de leiding gevolgd Panizza en een groepje met o.a. Roger De Vlaeminck, Roger Swerts en Frans Verbeeck. Normaal zou de Zwitser de rit gewonnen hebben, voor de start had men aangekondigd dat men zo zou tewerk gaan indien er teveel sneeuw zou vallen, maar nergens was een aankomstrechter te bespeuren, die waren allemaal naar de plaats van aankomst gereden. Later op de avond besliste de organisator Franco Mealli, zeer tegen de zin van de renners, geen rekening te houden met deze rit. Dit tot groot ongenoegen van o.a. Roger De Vlaeminck die onderweg een bonificatiespurt had gewonnen en daardoor op gelijke hoogte kwam met Basso. Ook Verbeek en Swerts die een goede zaak hadden kunnen doen zagen al hun werk en zwoegen teloor gaan.
Zowel Parijs-Nice slechts 19km gekoerst als Tirreno-Adriatico rit stil gelegd hadden met slechte weersomstandigheden te kampen. In Parijs-Nice kon men niet over de col de la République en de helling van Saint Félicie, beiden met een ijslaag bedekt. Rit 4a in Parijs-Nice tussen Tournon en Valence werd gewonnen door Walter Godefroot aan een gemiddelde van 53km023, waardoor Walter zichzelf opvolgt op de erelijst van het hoogst gemiddelde. Op 30/3/1964 heeft Walter in de Ronde van Tunesië in de rit Gafsa-Gabes gegangmaakt door een woestijnwind de 150km afgelegd aan een gemiddelde van 52,708km. Het ritje van vandaag komt vanzelfsprekend niet in aanmerking voor de toekenning van de gele wimpel, welke in het bezit is van Peter Post toen die Parijs-Roubaix won in 1964 voor Benoni Beheyt.
Wat de spurt betreft op 500meter van de meet, voor de bocht naar de aankomst demarreerde Esclassan, Molineris ploegmaat van Walter ging er achter en hadden beiden bij het nemen van de bocht 30meter voorsprong. Walter nam de buitenkant om zoveel mogelijk snelheid te behouden en remonteerde beiden. 1.Walter Godefroot, 2.Jean-Luc Molineris (Fr), 3.Jacques Esclassan (Fr), 4. Rik Van Linden en 5. Eric Leman e.a.
In de namiddag werd er een ploegentijdrit verreden die niet in aanmerking kwam voor het algemeen klassement. De eerste vijf renners per formatie kwamen in aanmerking voor het opmaken van deze uitslag. Rokado won voor Sonolor, Peugeot-BP, Flandria en werd Molteni vijfde.
. Basso wint In Italië ging Tirreno-Adriatico van start, de renners moesten 169km overbruggen tussen Ostia en Fiugi. Het werd een rit zonder veel geschiedenis, slechts de 23jarige Giacomo Bazzan waagde een lange ontsnapping van 80km met een max. voorsprong van zes minuten, en had bij aankomst liefst 16 achterstand. Op zowat 30km van het einde stond het peloton voor een gesloten overweg, er werd volgens de reglementen gewacht en aangezien de bareelwachter de hefbomen iets te vroeg had gesloten duurde het 14. In de eindspurt was het zo nipt dat zowel Bitossi als Basso de arm in de lucht staken. De fotofinish heeft Marino Basso (It) als winnaar aangeduid voor Franco Bitossi (It), Roger De Vlaeminck, Marcello Bergamo (It), Miguel-Maria Lasa (Sp), Willy Planckaert e.a. Patrick Sercu vond het te gevaarlijk en heeft niet mee gespurt. Marino Basso is leider met 5 voorsprong op Franco Bitossi en Roger De Vlaeminck die onderweg 5 bonificatie had genomen en daardoor mee op plaats 2 staat.
Rit 3 van Châon sur Saône naar St. Etienne hebben de renners in een weder gereden, dat voor geen enkele sport kon dienen, behalve dan de specifieke wintersporten. Rik Van Linden die de rit won mocht ook de leiderstrui op punten aantrekken. Na 213km afgelegd in 5.4415 verwees hij de Deen Leif Mortensen naar plaats twee. Op drie eindigde zijn ploegmaat Staf Van Roosbroeck gevolgd door Walter Godefroot, Régis Ovion (Fr), Roger Rosiers, Luis Ocana (Sp), Albert Van Vlierberghe, José Antonio Gonzalez- Linares (Sp), Jacques Esclassan (Fr), Gilbert Bellone (Fr), Gerard Vianen (Ned), Sylvain Vasseur (Fr),14. Mariano Martinez (Fr) en op 15 gelijk een 25tal renners waaronder Eddy Merckx die leider blijft. De laatste die over de streep kwam was Noël Vantyghem hij had 6.0103 gereden. De Brit Dave Watson en de Duitser Karel-Heinz Muddemann hebben de strijd gestaakt.
Dag twee in Parijs-Nice bestond uit 2 ritjes van ongeveer 100km. Het werd tweemaal een zege voor Peugeot. In de voormiddag was het de jonge Fransman Jacques Esclassan die Auxerre-Saulieu 105km won voor Rik Van Linden, Eric Leman, Eddy Merckx, Daniel Ducreux (Fr), Raf Hooyberghs, Gérard Olbe (Fr), Cees van der Meijden (Ned), Joël Millard (Fr), Eddy Peelman, Ludo Delcroix, Tino Tabak (Ned) en op 13 Régis Ovion (Fr). De rest van het peloton werd op 14 gelijk geplaatst, behalve Willy Van Malderghem die op 14 volgde. Twee renners zijn onderweg afgestapt, de Nederlander Leo Duyndam en onze landgenoot Georges Barras.
Na de middag reed men van Saulieu naar Châlon-sur Saône en was de rit juist 100km. Het was Régis Ovion die de spurt aantrok voor zijn ploegmaats Leman en Esclassan. Nu was het Eric die won, hij had wel een stevige inspanning moeten doen wanneer op 500meter van de streep Perurena nog een uitval deed. Rik Van Linden werd tweede en de winnaar van deze voormiddag Jaques Esclassan (Fr) derde. Verder volgden, Tony Houbrechts, Michaël Wright (Gb), Frans Mintjens, Gérard Vianen (Ned), Régis Ovion (Fr), Enze Mattioda (Fr), Jos Abelshausen en plaatste Roger Rosiers zich elfde. Nu werden de renners vanaf plaats 12 t/m 89 gelijk gezet. Als laatste kwam Willy Scheers op plaats 108 over de meet, maar wel buiten tijd. Willy Van Malderghem deze voormiddag al in moeilijkheden heeft nu de strijd gestaakt. Leider blijft Eddy Merckx.
De eerste wegwedstrijd voor liefhebbers van het seizoen in West-Duitsland, Keulen-Schuld-Frechen is geëindigde in een complete Nederlandse triomf. Achter de winnaar Willie Wilms die de 150km aflegde in 2.4550, bezetten de Nederlanders ook de plaatsen 2 tot 5, Bruns, Johan van der Meer, Jan Langen allen in de z.t. als de winnaar en Scholten op 20. Voor onze landgenoot Ludo Noels was er plaats 9.
In het Bulgaarse Plowdiw won de Pool Ryszard Szurkowki een criterium over 30km.
In Italië werd te Milaan de Coppa Santagostino verreden over een afstand van 142km. Winst was er voor Guido Lussignoli (It) die er 2.052 over deed. De Brit Phil Edwards werd tweede en Aurelio Zacchi (It) derde.
In Zwitserland werd het wielerseizoen geopend te Lugano waar de zege was voor René Leuenberger die de 112km afgelegde in 2.5928 .Roland Salm werd tweede op 5 en stond Fausto Stiz mee op het podium.
Harelbeke kreeg een gans Nederlands podium. Na 106km die werden afgelegd in 2.41 bestond het podium uit: 1.Wim De Waal, 2. Johnny Verbeke en Gerrie Knetemann.
Ichtegem had ook de liefhebbers uitgenodigd en kreeg 54 renners aan de start. Na 122km was het de Nederlander Bas Hordijk die het haalde in een tijd van 2.55. Verder bestond de top10 uit: 2. Michel Dagrin, 3. Lieven Malfait, 4. Rino Vandromme, 5.Noël Pottier, 6. Hilaire De Cocker, 7. Eric Van De Wiele, 8. Johannes Blok (Ned), 9. Patrick Geldhof en 10. Luc DHont.
Kruiseike-Wervik kreeg vandaag 34 renners minder aan de start dan gisteren, al is 53 nog een mooi aantal. Na 108km was de zege voor José Verschaeve hij had 1 10 voorsprong op Ronny Demeyere en volgde de derde Paul Vannieuwenhuyse op 130, hij ging Raoul Lecluyse vooraf. Vijfde op 140 werd Patrick Salomein.
Celles een deelgemeente van Faimes kreeg maar liefst 119 renners aan de start, waaronder heel wat Nederlanders, en gingen de bloemen ook naar daar. Johannes Hans Koot had na 109km 1 voorsprong op Gustaaf Verboven, Luc Van Ouytsel, de Nederlander Frits Slüper, Romain Bellis, Benny Schepmans, Antoine Agten, Bernard Bourguignon, Omer Meeus e.a. Vanwege de Nederlandse winnaar een wel opmerkelijke stunt, want het is nog maar 14 dagen dag hij zijn militair plunje aan de haak heeft gehangen.
Namen-Grand Leez kreeg Freddy Liboton als winnaar voor de Nederlander Cees van Dongen en Christian Dubois.
Oud-Turnhoutkreeg ook een pak renners aan de start, met 128 werd er vertrokken. Hier was de zege voor Jos Van Nijlen voor Constant Rommens die op 15 volgde. Plaats drie op 20 ging naar Victor De Valckeneer voor Leo Huysmans, Jos Jacobs, Karel Sels, Frans Tilburgs, Hugo Thijs, Franky Franssen,Frans Caethoven, Winoc Flebus, Richard Lagasse, Marc Verbeeck, Alex Dockx en op plaats 15 werden 51 renners gelijk geplaatst.
In Vollezele had men ook niet te klagen, liefst 125 renners kwamen een rugnummer afhalen. Na 107km die werden afgelegd in 2.42 had Yvan Ronsse 15 voorsprong op Alex Robberecht, Pierre Van Ransbeeck, Joseph Henikenne (opnieuw liefhebber geworden), Edmond Verbruggen, Benoni Michiels, Nico van Hest (Ned), Jos Van Ransbeeck, Eddy Van Hoof en is met Johan Van Uffel de top10 rond.
Na gisteren was het vandaag opnieuw prijs voor Danny Horton nu was hij de beste in Little Acres (Gb) waar hij na 86,8km opnieuw alleen toekwam. Op 30 werd Geoffrey Dutton tweede en Reginald Smith als derde volgde op 110.
In Portugal had men opnieuw twee wedstrijden te Coelima werd er 145km gekoerst. Winnaar was Joaquim Andrade in een tijd van 3.5947, en stonden Antonio Castro en Joaquim Leite mee op het podium.
Wedstrijd twee was nog maar eens te Lisboa en mocht Fernando Vieira de zegebloemen ontvangen. De 145km werden afgelegd in 3.5046 en werden Fernando Mendès en Firmino Bernardino 2&3.
Te Ichtegem in de Omloop der Vlaamse Ardennen is het tot een tweestrijd gekomen tussen Frans Verbeeck en Freddy Maertens. Tot driemaal toe ging de benjamin van onze beroepsrenners veteraan Frans terughalen. Een eerste maal op de Kemmelberg, waar een kopgroep van 22 renners de 160-koppige groep al op bijna 2 had gefietst. Frans en Roger De Vlaeminck gingen zij aan zij over de top en gaven de indruk te zullen doorgaan. Met Fernand Peersman in het wiel stormde Freddy naar de twee leiders, slechts 12 renners konden terugkomen. Op 30km van het einde ging Frans nogmaals en kreeg Freddy zijn ploegmaat David als waakhond mee, en kwam even later Freddy zelf met Berckmans in het wiel aansluiten. Op 5km van het einde was er poging drie van Frans, en was het opnieuw Freddy die aansloot, maar geen van beide wilde nog echt doorgaan. Het werd dus een spurt met vier en won Frans met 1 lengte voor Freddy, werd Jean-Pierre Berckmans derde en de uitbollende Wilfried David vierde op 4. Bij de achtervolgers was Ludo Van Staeyen nog weggereden om op 1 vijfde te worden. Voor plaats zes op 137 was Roger Loysch de snelste voor Daniël Vanryckeghem, Lucien Willekens, Willy Van Neste, Emiel Cambré en Christian Callens.
Vandaag ging Parijs-Nice van start te Ponthierry met een tijdrit van 7,2km. De inrichters hadden zelfs 4 kikvorsmannen voorzien. Om te vermijden dat renners bij een razendsnelle afdaling in een haarspeldbocht hulpeloos in het water van de Seine zouden terechtkomen. Winst was er voor Eddy Merckx die 9421 reed, verder in de top5. 2. Charly Grosskost (Fr) 12, 3. Leif Mortensen (Den) 16; 4. Raymond Poulidor (Fr) 18, 5. Herman Vanspringel 20. Voor Willy Scheers die zich te laat aan de start aanbood was er de laatste plaats.
In Stene werd de laatste veldrit gereden, Eric Desruelle haalde het na 25km afgelegd in 1.03 met 10 voor Robert Vermeie en volgde Norbert Dedeckere als derde op 115.
In Nederland werd voor de dertiende maal de Ster van Zwolle verreden. Groot favoriet was Gerrie Knetemann die verleden week in België Het Volk had gewonnen. Wel heeft Knetemann in de aanval geweest met Gerrie Sint-Nicolaas en Tonny Huyzen, maar in de eindfase schoot hij te kort. Het waren Wim Nooren, Fedor en Nidi den Hertog met Cees Priem en enkele anderen die de finale ingingen. In de spurt werd winnaar Cees Priem wel wat geholpen door het feit dat zijn felste belager Evert Diepenveen op een leegloper moest spurten. Plaats drie was voor Wicher Vlot, vier werd Gerard Kamper, 5. Arie Hassink, 6. Wim Nooren, 7. Fedor den Hertog, 8. Egbert Koersen en op 9. Nidi den Hertog die 3 prijsgaf en op 10. volgde Piet van Katwijk met 36 achterstand en de rest van de eerste groep achtervolgers. Voor het rugnummer 13 (Cees priem) was er de overwinningskus van miss Lola Chanowski.
Te Houthalen-Laak kreeg de wielerclub Hoop op Zege maar liefst 163 renners aan de start. De Nederlanders kwamen met circa 50 renners aan de start en waren er ook 6 Fransen. Op de gesloten omloop van het industriepark moest men 44 rondjes van 2,5 km rijden om aan110km.te komen. De beslissing leek gevallen toen op 7 ronden van het einde een 20-tal renners zich konden afscheiden, maar de lokale renner Roger Loysch zorgde voor de hergroepering. Toch werd het geen massaspurt, Van Hoof en Maessen (Ned) ontsnapten enkele ronden van het einde, zij kregen in de laatste ronde nog het gezelschap van Van Bouwel en Van Helvoirt. Het waren de Nederlanders die 1&2 werden. Wil Van Helvoirt won voor Mathieu Maessen, stonden niet op de foto Gust Van Bouwel en August Van Hoof. Op 5 won Gustaaf Verboven de groepsspurt voor Joost Voesenek (Ned), Benny Schepmans, Marc Verbeeck, Willy Van Ouweland en sluit de Nederlander Frits Slüper de top10 af.
Te Kruiseike een gehucht van Wervik zijn zowel vandaag als morgen de liefhebbers uitgenodigd. 87 Renners hebben zich voor de eerste wedstrijd ingeschreven. Er moest 108km worden gekoerst, net als verleden week in Gent-Staden ging het in de spurt tussen Toine Van Den Bunder en Michel Pollentier. Het was de Nederlander die het opnieuw met 2 lengten haalde. Plaats drie was voor Berthil Cael, gevolgd door Lieven Malfait, Raf Coenen, en op 5 Wim de Waal (Ned) allen in dezelfde tijd als de winnaar. Van de 8 achtervolgers was op 235 Michel Dagrin de snelste voor Patrick Geldhof, Norbert Lesage, Johny Verbeke, Gino Carlier, Romain Vercauter, Luc Valepijn en Eric Van Hoecke.
Te Sint-Joris-Weert werd de G.P.Bodson verreden over een afstand van 124km. De winnaar Edmond Verbruggen deed er 2.57 over en versloeg met 10 meter Eric Van Lent, Alex Robberecht, Omer Meeus, Willem Peeters en werd Marcel Laurens zesde.
In afwachting was er een wedstrijd voor juniores over 70km waarvoor 85 renners kwamen opdagen. Die werd met 1 banddikte gewonnen door Frans De Koninck uit Leuven voor E. Vandormael uit Diepenbeek en C. Wouters
De 6daagse van Antwerpen is gewonnen door de Nederlanders Leo Duyndam-Gerard Koel-Rene Pijnen hun totaal aan punten was 713. Plaats twee was voor Klaus Bugdahl (Duit)-Graeme Gilmore (Aus)-Cyrille Guimard (Fr) met 820 punten maar 1 ronde achterstand. Op 3 eindigde de Belgische ploeg Walter Godefroot-Norbert Seeuws-Theo Verschueren 649p. ook op 1 ronde. Plaats 4 op 2 ronden was voor de Nederlandse ploeg Lijn Loevesijn-Cees Stam-Piet De Wit 614p. De Belgische ploeg Dirk Baert-Willy Debosscher-Ronald De Witte als vijfde volgde op 6 ronden en hadden 403 punten. Plaats 6 was voor de Nederlanders Gerben Karstens-Harry Van Leeuwen-Albert Van Midden met 615punten en op 9 ronden. Sidi Renz (Duit) en Roger Swerts eindigden met twee op 11 ronden en 392 punten. Klaas Balk (Ned)-Robert Maveau-Isidoor Weemaes 763 punten en 14 ronden achterstand eindigden op 8. Plaats 9 was voor onze landgenoten Eddy Demedts-Eddy Reyniers met de Amerikaan Tim Mountford met 600 p. en 19 ronden achterstand. Op 10 nog een Belgische ploeg Frans Kerremans-Gilbert Wuytack-Clement Van Ransbeeck 537p. en op 22 ronden. Als 11de eindigden de Italianen Ezio Cardi-Giorgio Morbiato-Alberto Della Torre 492p. en 23 ronden minder gereden. Verschillende ploegen zijn door de opgave van een of meer renners nieuw samengesteld.
Bij de liefhebbers ging de zege met 1 ronde voorsprong naar Perkins (Aus)- Hermann (Licht.) Plaats twee was voor de Nederlanders Block-Raas en werden onze landgenoten Van Loo-De Valckeneer derde.
In de Antwerpse 6daagse rijd de Nederlander Gerben Karstens wel rond in een Rokado-trui, maar behoort althans volgens de leiding van zijn ploeg, al enige tijd tot de Ha-Ro kern. Men zou dus kunnen zeggen dat Gerben het eerste slachtoffer is geworden van de onverkwikkelijke geschiedenis, die op gang werd gebracht, de dag dat Robert Kahl besloot maar meteen twee wielerploegen te gaan sponsoren. Tot die dag was er voor Karstens geen donkere wolk aan de hemel. Hij had immers vorig jaar voor twee seizoenen bij Rokado getekend. Maar dan kreeg hij plots een aangetekende brief, drie dagen voor de voorstelling van het Ha-Ro team, om daarbij aanwezig te willen zijn. Het kwam aan als een donderslag zegt Gerben. Ik werd plots verplicht in de B-ploeg van Rokado te gaan rijden. En dat neem ik niet. Het betekent immers dat ik zo aan veel minder grote wedstrijden kan deelnemen, dat ik in een zwakkere ploeg kom, en daardoor heel wat minder zal verdienen. Toen hij om een onderhoud vroeg, werd hem gezegd dat er bij Rokado voor hem nog slechts af en toe koersgelegenheid zou zijn. Voor Gerben is dat geen probleem, en zou hij zich dan toch echt renner voelen, terwijl hij zich bij Ha-Ro altijd minderwaardig zal voelen. Verder is Gerben bereid om toch de Ha-Ro trui te dragen als hem voor 1974 een contract bij Rokado zou aanbieden, maar deze garantie kreeg hij tot heden nog niet, zodat hij zijn standpunt niet wijzigt. Ik heb een reglementair contract voor Rokado en die trui wil ik dan ook dragen. Afwachten dus.
De 50ste editie van de semi-klassieker Milaan-Turijn heeft voor de eerste maal dit seizoen, aanleiding gegeven tot ernstige incidenten tijdens de massaspurt. De voornaamste slachtoffers hiervan zijn Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck. Grote winstmaker Marcello Bergamo, die als het ware de zege uit de lucht zag vallen. Het was Eddy Merckx goed wetende dat hij het van een lange spurt moet hebben, maakte zich op de wielerbaan op zowat 200meter van de meet klaar om zijn aanval in te zetten. Eddy werd hierbij gehinderd door Bitossi, die daarvoor eveneens Roger moest wegduwen. Daardoor lag de weg open voor Marcello Bergamo(It) die won voor Franco Bitossi(It), onze landgenoten Roger De Vlaeminck en Eddy Merckx en werd de Spanjaard Mifuel-Maria vijfde.
Door een orkaanwind waren de slachtoffers talrijk, voornaamste slachtoffer was Jos Spruyt die werd overgebracht naar het ziekenhuis van Biela. Voor Jos is het de tweede zware val in een goed half jaar, na verleden jaar in de Tour waar hij zijn sleutelbeen brak.
Voor de start had men al een uur vertraging opgelopen toen de renners zich naar de start begaven en werden opgehouden door stakende metaalarbeiders. Voor Eddy Merckx kwam er nog bij dat hij ontelbare handtekeningen moest uitdelen. .
In de 6daagse van Antwerpen heeft Theo Verschueren zich moeten aanpassen aan de eisen van zijn tegenstrevers. Theo mag achter de dernys zijn gewone grote gearing niet gebruiken. Toch rijd hij in zijn specialiteit nog even gezwind rond zijn tegenstrevers als anders. Voor de dernyreeks van Verschueren stond Swerts met zijn twee Duitse ploegmaten met 1 ronde voorsprong aan de leiding. Na de 20 minuten achter de derny stond Verschueren-Seeuws-Godefroot met 1 ronde aan de leiding en volgden Swerts-Rens-Schulze op niet minder dan 4 ronden. Theoke had even doorgeduwd.
De Deen Leif Mortensen die reeds een hele tijd goed aan het rijden is heeft eindelijk zijn eerste overwinning behaald. Te Aix-en-Provences kwamen slechts 63 renners aan de start. Een eerste aanval kwam er van een 20tal renners die tot 3 uitliepen, vooral Poulidor en Aimar hebben er voor gezorgd dat alles opnieuw samenkwam. Op 30km van het einde bij het begin van een colletje ging Leif in de aanval en had op de top al 130 voorsprong. Aan de streep was het opgelopen tot 2. De 152km legde Leif Mortensen af in 4.02. De groepsspurt werd gewonnen door Jacques Esclassan (Fr) voor Bernard Labourdette (Fr), Michel Coroller Fr), onze landgenoot Roger Rosiers, Robert Bouloux (Fr), Guy Sibille (Fr) en werd vanaf plaats acht 13 renners gelijk geplaatst.
Eddy Merckx heeft het contract ondertekend waarin hij zijn deelname aan de Ronde van Spanje bevestigt. Molteni zal zijn sterkste ploeg afvaardigen naar Spanje, waar Eddy een Spaanse overwinning aan zijn blazoen wil toevoegen. Daarnaast deelde zijn manager de heer Van Buggenhout ook mee dat Eddy zeker deelneemt aan de Giro en hoogstwaarschijnlijk niet aan de Ronde van Frankrijk.
De Nederlander Joop Zoetemelk won met Nice-Seillans zijn eerste wedstrijd van het seizoen, en werd het meteen een dubbelslag, want hij won tevens de Azurenkusttrofee. Bij een heerlijk weertje kwamen nog een honderdtal renners aan de start. Na 65km tijdens een beklimming geraakten 21 renners voorop. Daar was Ocana niet bij maar zou in de afdaling dit euvel evenwel herstellen. Aan km 82 reden Zoetemelk en Vasseur van hun medevluchters weg en kwam enkel Ocana nog aansluiten. Dit drietal leek buiten schot maar kwam plotseling op 1km van de streep Roger Rosiers aansluiten. In de eindspurt moest Roger zijn inspanning bekomen en kwam 3 lengten te kort tegen Joop. Luis Ocana (Sp) kreeg 4 en Sylvain Vasseur (Fr) 5 aangesmeerd. Jean-Pierre Parenteau (Fr) eindigde vijfde op 19. Michel Perin (Fr) als 6e volgde op 136. Voor plaats 7 op 208 hebben 3 Fransen gespurt, Guy Santy haalde het voor Pierre Martelozzo en Ferdinand Julien. Op 221 won de Deen Leif Mortensen de spurt voor de tiende plaats.
In eigen land kon men kiezen tussen Kuurne-Brussel-Kuurne en de Ronde van Limburg te Sint Truiden. In de wedstrijd te Kuurne viel de beslissing op de Kluisberg na 142km wedstrijd. Een kopgroep van 17 begon er aan met 7 voorsprong. Het waren Planckaert, Demeyer en de Nederlander Tabak die het tempo bepaalden, Roger Kindt kon het tempo niet aan waardoor er een kleine gaping ontstond, enkel Maertens kon nog bij de drie aansluiten. Vanaf dan werd het een razendsnelle tocht over de Kwaremont en Vossehol waar Demeyer moest afhaken. In de spurt na 205km was het Walter Planckaert die het haalde en zichzelf opvolgde. Op 1 lengte werd Freddy Maertens tweede en werd Tino Tabak (Ned) derde. Op 205 was Guido Van Sweevelt de snelste van de achtervolgers voor, Daniël Vanryckeghem, Willy Abbeloos, Willy Van Neste, Marc Demeyer, Gerry Catteeuw, Roger Kindt, Christian De Buysschere en Jos Schoeters. De spurt voor plaats 14 op 932 werd gewonnen door José De Cauwer.
Ook in de Ronde van Limburg volgde winnaar Jos Abelshausen zichzelf op. Grote afwezige was Jos zijn concurrent bij de jeugd Rik Van Linden, met een ontsteking aan de hand. Een eerste poging van Verbeeck werd gecounterd door Van Vlierberghe. Dan ging Gakens en kreeg eerst het gezelschap van Barras en Opdebeeck, later kwamen Dury, Loysch, Thomas, Vandewiele, Fierens en Van Beers (Ned) aansluiten. Dit negental geraakte echter niet uit de greep van de groep. Evenmin werd Verbeeck, Van Vlierberghe en Dierickx een voorsprong gegund toen ze na de beklimming van de Hallembaye in de aanval waren gegaan. Een poging van Berckmans, Omloop, Steegmans en opnieuw Dury slaagde evenmin. Te Lanaken reed Van Staeyen weg en kreeg het gezelschap van Menten, Berckmans en Opdebeeck. Even later kwamen Verhaegen, Abelshausen, Collard,Willekens, Loysch,Omloop, Van Lancker en Vanconingsloo vooraan aansluiten. Op dat ogenblik moest Opdebeeck afrekenen met een lekke band en konden de overige elf tot 4 uitlopen. Vooraan moest André Menten lossen en bij het ingaan van de acht plaatselijke ronden was de voorsprong herleid tot 2. Dit was het sein voor Abelshausen om een eerste prik uit te delen, en konden enkel Berckmans, Omloop en zijn ploegmaat Verhaegen mee. Bij zijn tweede uitval moest Omloop onmiddellijk lossen, en werd de tegenactie van Berckmans door Jos zijn ploegmaat Verhaegen gecounterd. Jos Abelshausen haalde het met 1 voorsprong op Frans Verhaegen en Jean-Pierre Berckmans. Voor plaats 4 op 145 was Ludo Van Staeyen de snelste voor Paul Collaer, Georges Vanconingsloo, Lucien Willekens, Roger Loysch en Marcel Omloop. De groepsspurt op 230 voor plaats 10 werd gewonnen door Jean Ronsmans voor André Dierickx, Alfons Debal,Frans Verbeeck en werden 25 renners als 14e geplaatst door het uitvallen van de foto-finish.
In Italië werd de semi-klassieker Nice-Genua betwist. Even na de start toen men de Corniche Moyenne opreed, gingen 20renners aan de haal, alles kwam echter opnieuw samen en was het op de Mortola dat de Portugees Agostinho ten aanval trok, bleef ongeveer 80 km vooruit maar werd te Albenga opnieuw gegrepen. Bij het uitrijden van Savona, ging de Fransman Labourdette aan de haal, zijn landgenoot Delisle kwam aansluiten en zorgde een gesloten overweg dat het tweetal een ruime voorsprong kreeg. Het peloton reageerde en bij het binnenrijden van Genua werden de Fransen opnieuw gegrepen. Rt kwamen nog enkele uitvallen, maar ging een peloton van een 110-tal renners naar de finish. In de spurt won wereldkampioen Marino Basso voor de Spanjaard Miguel-Maria Lasa, Daniel Ducreux (Fr), Michèle Dancelli (It) e.a.
In Portugal won Firmino Bernardino te Lisboa met 349 voorsprong op Frencisco Miranda en 359 op Vitor Rocha.
Nog in Portugal was Custodio Gomes de beste te Porto voor Joaquim Leite en Manuel De Soussa.
In Italië te Novate Milanese reed Pietro Algeri zijn tweede wedstrijd en werd het een tweede overwinning. Na 138km afgelegd in 3.08 was hij sneller dan Ettore Rinaldi en Giuseppe Rodella.
Liefst 109 liefhebbers waren afgezakt naar Sint-Truiden, hiervan was na 30km al de helft uit de koers verdwenen, en te Zepperen waar men 4 ronden moest rijden waren na de tweede ronde nog slechts 44 renners in koers. Toen de renners opnieuw in Sint-Truiden kwamen waar men nog 9 plaatselijke rondjes moest afleggen kon een 6tal wegrijden. De leiders mochten voor de zege spurten en was het Jean-Marie Coenen die het haalde voor Bernard Bourguignon, Antoine Agten, Ludo Noels, Richard Lagasse en Roger Loysch. De groep eindigde op 30.
Brussel-Opwijk werd na 140km beslecht in een spurt met twee. Het was Pol Lannoo die het haalde van Edmond Verbruggen zij hadden 30 voorsprong. Voor plaats drie was Eric Van Lent de snelste voor René Dillen, Roger De Beuckelaer, Karel Sels, Jean Vander Stappen, Alex Robbrecht, Jean-Pierre Sterckx en sluit Willem Peeters de top10 af.
Gent-Staden kreeg 110 renners aan de start zij mochten voor 105km de weg op. Hier moest Michel Pollentier het opnemen tegen twee Nederlanders. Het was Toine Van Den Bunder die het haalde met 2 lengten van Michel en moest Gérard Kamper 5 prijsgeven. Op 105 kwam Lieven Malfait over de streep, en volgde 5 later een tiental renners, waarvan Eddy Vanhaerens de snelste was voor plaats vijf. Verder in de top 10 volgden, 6.Danny Moenaert, 7.Eric Serlet, 8.Romain Vercauter, 9.Norbert Lesage en 10.Wim de Waal (Ned). Voor Eddy Ronquetti was er plaats 19 op 425.
Voor Luik-Nandrin kwamen 90 renners afgezakt zij moesten maar 93km afleggen. Roger Vanderavero deed het in 2.38 met in zijn spoor, Jean-Luc Yansenne, Robert Michot, de Nederlanders Frits Slüper,Mathieu Maessen en Henk Botterhuis e.a.
Vosselaar mocht 74 rugnummers uitdelen, hier was na 105km Leo Huysmans 5cm rapper over de meet dan Marc Verbeeck en werd Charles Palman derde. Verder volgden, Johny Vanderveken, Roger De Backer, Gustaaf Van Bouwel, Willem Baeten, Frans Tilburgs, Urbain Van Der Flaas, Melchior Avondts en werd op plaats 11 een groep van 25 renners gelijk geplaatst.
Vandaag eindigde de Ronde van Levante met een criterium van 60km of 50 rondjes van 1,2km te Valencia. Het werd een wedstrijd zonder geschiedenis, die uiteindelijk eindigde op een massaspurt gewonnen door onze landgenoot Frans Van Looy. Verder volgden op 2. Yvan Benaets, 3. Wim Prinsen (Ned), 4. Domingo Perurena (Sp) en waren plaats 5&6 voor onze landgenoten Eddy Peelman en Pieter Nassen. In de eindstand worden plaats 1 t/m 10 ingenomen door Spanjaarden. Eindwinnaar is José-Antonio Gonzalez-Linares dan volgen op 2. José-Manuel Fuente 6, 3. José-Luis Abilleira 8, 4. Andrès Oliva 12, 5.Pedro Torrès 14, 6. Juan Zurano 18, 7. José-Luis Uribezubia 19, 8. Segundo Goicoechea 20, 9. Jesus Manzaneque en 10. Domingo Perurena 22. Eerste buitenlander is de Nederlander Theo Vander Leeuw op 23. Eerste landgenoot werd Ferdinand Peersman op plaats 15 met 31 achterstand. De beste ploeg was la Casera-Bahamontes. De bergprijs ging naar José-Luis Abilleira. Uit handen van de plaatselijke burgemeester kreeg Eddy Peelman een speciale prijs voor de beste spurter van deze Ronde.
De laatste cross is verreden in Spanje te Archanda en was de zege voor de Zwitser Peter Frischknecht die de 23,5km heeft afgelegd in 1.1114. Zijn voorsprong was 104 op de Spanjaard José-Maria Gonzales Perez en werden onze landgenoten Albert Van Damme en Norbert Dedeckere 3&4.
In de Ronde van Levante is er na de ploegenproloog op de openingsdag opnieuw een Spaanse zege. De vijfde rit Silla-Vilareal over een afstand van 178km werd gewonnen in een groepsspurt door Domingo Perurena (Sp) voor de Nederlander Jo Vrancken, Jesus Manzaneque (Sp), Cees Koeken (Ned) en werd Emile Cambré met zijn zesde plaats eerste landgenoot. Gonzales-Linares mag morgen in de laatste rit met de leiderstrui starten.
Buiten Gent-Gent werd er bij de liefhebbers nog gekoerst te Nijlen en Rollegem-Kapelle.
In Nijlen was de zege voor Albert Segers die 2.37 deed over de 105km. Plaats 2&3 waren voor Wim Schroyens en Urbain Vander Flaas.
Rollegem-Kapelle mocht 59 renners inschrijven om 105km te koersen. Het werd een voorsprongzege voor Marc Meernhout die 15 voor had op de groep. Het was Ronny Vande Kendelaere die daarvan de spurt won voor Albert Delrue, Geert Malfait, Eric Van Hoecke, Georges Windels, Claude De Baveye, Daniel Desloovere, Jack Vercaemer en sluit Wim Myngheer de top10.
Gent-Gent voor liefhebbers kreeg voor zijn drie wedstrijden van telkens 120km 381 renners aan de start. Bij de wedstrijd voor de renners van Brabant-Antwerpen en Limburg waren het er 117. De zege was voor Omer Meeus uit Roosbeek-Boutersem. Plaats twee was voor Jos Jacobs, verder bestond de top5 uit, Florimond Van Hooydonck, Roger De Beuckelaer en René Dillen. Winnende club was de Stoempers uit Leuven.
Voor de wedstrijd Oost- en West-Vlaanderen kwamen 118 renners afgezakt. Deze wedstrijd kreeg met Wim de Waal een Nederlandse winnaar voor Daniël De Schrooder en nog een Nederlander Cees Priem en werden Michel Pollentier en Rino Van Dromme 4&5. De beste club was Torhout.
De individuelen zijn met 146 van start gegaan, waaronder een pak Nederlanders, waardoor Ludo Noels als 2e de enige Belg in de top5 is. Winnaar werd net als verleden jaar Gerrie Knetemann. Plaats 3 was voor Ad Dekkers, op 4. Louis Westrus en 5. Hans Koot. Ook plaats 6-7 & 8 was voor Nederlanders en werden onze landgenoten Bernard Bourguignon en Lucien Tavernier 9 &10.
Het was op de stenen van Geluwe (km67) dat Walter Godefroot (die deze avond start in de 6d. van Antwerpen) demarreerde met de steun van zijn 2 ploegmaats De Witte (rijd eveneens in Antwerpen) en Vantyghem. Het was Eddy Merckx die reageerde met Roger De Vlaeminck, Eric Leman en de jeugdige Eddy Moreels die al blij was het tempo te kunnen volgen. Achter hen waren het vooral de ploegmaats van Verbeeck (gevallen) en Vanspringel die de achtervolging leiden, en waaruit op de Kluisberg een twaalftal wegreed en aan de voorsprong knaagden. Aan de voet van de Volkegemberg voelde Merckx het gevaar verdapperde en was het enkel Roger die meekon en liepen opnieuw 55 uit. Waar iedereen Roger als winnaar zag was het evenwel Eddy die in de allerlaatste kilometers het meeste werk opknapte en in de spurt Roger vlot versloeg. Op1. Eddy Merckx die de 198km aflegde in 4.37 en kreeg Roger De Vlaeminck nog 2 aan zijn broek. Bij de achtervolgers was op 103 Albert Van Vlierberghe de snelste voor Noël Vantyghem, Walter Godefroot, Herman Vanspringel, Eric Leman, Walter Planckaert, Frans Verbeeck (die na een val 20km heeft moeten jagen, en kwam aansluiten op het ogenblik dat vooraan de beslissing viel, en even moest herstellen van de geleverde inspanning), de Nederlander Cees Bal sluit de top10 af. . Onder vrienden
Vandaag gaat in Antwerpen de 6daagse van start met ploegen van 3 renners. Volledig Belgisch zijn de ploegen: Theo Verschueren-Norbert Seeuws-Walter Godefroot, Julien Vermote-Isidoor Weemaes-Robert Maveau, Frans Kerremans-Clement Van Ransbeeck-Gilbert Wuytack, Dirk Baert-Willy Debosscher-Ronald De Witte. Roger Swerts vormt ploeg met de Duitsers Wolfgang Schulze en Sigi Renz. Eddy Demedts en Eddy Reyniers hebben de Amerikaan Tim Mountford als derde man. Voor Nederland rijden drie volledig Nederlandse ploegen: Leo Duyndam-Gerard Koel-Rene Pijnen, Lijn Loevesijn, Cees Stam-Piet De Wit en Gerben Karstens-Harry Van Leeuwen en Albert Van Midden. Nog een Nederlander Klaas Balk vormt ploeg met de Duitsers Albert Fritz en Klaus Bugdahl. Opmerkelijk is dat zowel Walter Godefroot (5e),Isidoor Weemaes (28ste) en Ronald De Witte (opgave)deze namiddag de Omloop Het Volk hebben gereden. Ook de liefhebbers zijn van de partij met ploegen van twee renners.
Bij deze gelegenheid werden de finales van de Medaille koersen betwist. Bij de liefhebbers won Paul Hereng voor François Caethoven. Herman Van Gansen was de beste bij de juniores voor Maurice Petry en bij de nieuwelingen won Roger Cuypers voor Daniel Vandenbroeck.
In de Ronde van Levante blijven de Belgen aan de winst. Na tweemaal Yvan Benaets is het nu Eddy Peelman die zijn tweede ritzege oprij behaald. Re rit werden verreden bij uitstekend weder en hielden de renners er een toeristentempo op na. Wanneer er een renner het in zijn hoofd haalde om het tempo op te drijven waren de ploegmaats van de leider er als de kippen bij om het tempo te breken. Alzo kwamen de Rokados in een zetel naar de meet en was het Eddy Peelman die het haalde voor Yvan Benaets, de Spanjaarden Francisco Esclapes en Javier-Francisco Elorriaga en de groep. J.A. Gonzalez-Linares blijft leider.
In Italië was er Sassari-Cagliari waar zich bij de 78 vertrekkers 1 Belg bevond: Patrick Sercu. In de uitslag hoeft men niet ver te zoeken. Hij won. Patrick die naar Sardinië (24/2-1/3) was gekomen met amper 300km in de benen heeft zich daar niet kunnen doorzetten. Vandaag was dat allemaal vergeten. Een eerste ontsnapping was er tussen km 5 en 25. De tweede duurde eventjes 185km, en bezorgde de leiders een max. voorsprong van 9 en sneuvelde pas 9km voor het einde. In de eindspurt waren het Basso en Sercu die door hun ploegmaats in stelling werden gebracht. Patrick Sercu haalde het vlot voor de Italianen Marino Basso en Franco Ongarato, Miguel-Maria Lasa (Sp), en verder in de top10 de Italianen Walter Avogardi, Pierino Gavazzi, Francesco Moser, Romano Tumellero, Marino Conton en Italio Zilioli.
In de Ronde van Levante is na tweemaal Benaets nu Eddy Peelman die de 173km tussen Alecante en Novelda in 5.0218 aflegde en voor een derde Belgische zege zorgde. Het is wel een verrassing dat Eddy deze rit met 3 cols (2 van 1e en 1 van 3e cat.) wint, er werd meer aan een Fuente of Zurano gedacht. Na de drie beklimmingen kwam het telkens tot een hergroepering, tot op het einde 10 renners wegreden. In de einspurt haalde Eddy Peelman het voor Staf Van Roosbroeck,José-Luis Abilleira (Sp), Mat De Koning (Ned), Theo Vander Leeuw (Ned),de Spanjaarden Pedro Torres, José-Antonio Gonzales-Linares, José-Manuel Fuente en Andres Oliva. 19 later was Domingo Perurena (Sp) de snelste van de groep. J.A. Gonzales-Linares is de nieuwe leider.
In de Ronde van Sardinië moesten de renners de laatste dag twee ritten afwerken. Rik Van Linden die enkele dagen geleden een tand liet trekken en hiervan veel hinder ondervind is niet meer van start gegaan. Na vijf dagen en 6 zeges voor een Belg hebben de Italianen op de laatste dag de stand op 6-2 gebracht. Reeds om 5 uur moesten de renners uit de veren want het startschot weerklonk al om 7.30uur wat niet naar hun zin was. Om hun ongenoegen te laten blijken hebben zij het van het eerste ritgedeelte een wandeltocht gemaakt. Ercole Gualazinni won voor Frans Mintjens, Patrick Sercu, Franco Bitossi, Marino Basso, Eddy Merckx en het peloton. In de namiddagrit hebben Ponton (Sp) en Michelotto (It) 30km voorop gereden, maar was het vooral onder druk van Julien Stevens dat de leiders opnieuw werden gegrepen. Op de laatste helling 5km voor het einde is Van Vlierberghe gegaan en nam 100 meters. Op 1km van het einde werd hij bijgehaald en achtergelaten door Franco Bitossi die won met 4 voor Albert die Michele Dancelli en Wladimiro Panizza nog juist voorbleef. Op 10 was Patrick Sercu de snelste van de groep voor Basso en de rest. In de eindstand heeft Eddy Merckx 41 voorsprong op Herman Vanspringel en volgt de Zweed Gösta Pettersson als derde op 221.
Tijdens de 6daagse van Antwerpen (3-9/3) gaat Dirk Baert proberen een vijftienjarig rekord te verbeteren. Het betreft dit der 10 kilometer op overdekte piste, op naam van de Fransman Roger Rivière, die indertijd 12268 deed over de afstand. Dirk zal tegen een schema fietsen, dat hem moet toelaten een tijd te verwezenlijken van 1220.