De Luxemburgse Wielerbond heeft vrijdag bekend gemaakt dat zeven renners tijdens de jongste Ronde van Luxemburg voor beroepsrenners op het gebruik van doping werden betrapt. Roger Rosiers winnaar van deze rittenwedstrijd zou zelfs driemaal betrapt zijn. Nog twee andere landgenoten,Ferdinand Bracke en Wilfried David zouden positief bevonden zijn. Wat betreft de vier anderen zijn het de Nederlanders Jan Janssen en Wim Schepers. Voor Frankrijk zijn het Sylvain Vasseur en Cyrille Guimard. De renners hebben 48uur de tijd voor een tegenonderzoek. Blijven de resultaten positief, dan wordt Paul Aerts eindwinnaar.
Rit twee in de Ronde van Luxemburg werd verreden tussen Rendeux en Bastogne over een afstand van 127km. Yvan Ronsse won met 40 voorsprong op Guido Verheyden. Plaats drie was voor Bernard Bourguignon op 51 die twee Nederlanders voorafging, Henk Prinsen en Alfons Van Katwijk. Leider blijft Pol Lannoo.
Het criterium van Roeselaere bracht nogmaals een zege voor Freddy Maertens, stonden mee op het podium, Patrick Geldfof en Marc Renier.
Rit 3 in de Vuelta a Cantabria, Los Corrales de Buelna-Reinosa over een afstand van 143km werd gewonnen door Domingo Perurena die zijn tweede ritzege behaalde. Plaats twee was voor Andrés Oliva dan volgden Luis-Pedro Santamarina, José- Antonio Gonzales-Linarès en Agustin Tamames.
Vandaag is de Ronde van Luxemburg (België) gestart met de rit Freux-Rondeux over een afstand van 137km. Pol Lannoo won in een tijd van 3.45. Plaats twee was voor Frans Van Looy op 47, derde werd Etienne Van Braeckel op 48. Plaats vier ging naar Bernard Bourguignon hij volgde op 52 en Guy Minsart als 5de had 53 achterstand. De Nederlander Jo Van Pol als zesde volgde op 112.
Te Jonkershove-Woumen werd Ronald Rosseel na 108km winnaar. Plaats twee was voor Eric Serlet en werd Bertil Cael derde.
Koers in Oostende dan is de winnaar al op voorhand gekend. Voor de derde maal wint Eddy Ronquetti in zijn eigen stad. Plaats twee was voor Robert De Guchtenaere en werd Jozef Van Ransbeeck derde.
Van de 56 die vertrokken in Otegem was na 105km Lucien De Brauwere de beste voor Willy Verschueren, Armand Fayt, Luc Leman, Georges Windels, Johny Soenens, Pierre Buslot, Frankie Franssen en werden op plaats negen 15 renners gelijk geplaatst.
In Seraing mocht men 31 renners inschrijven en moest men maar 90km koersen. Het was Georges Bortels die er zijn vijfde zege behaalde. Hij versloeg 4 medevluchters,Jacques Mean werd tweede dan volgdentwee Duitsers, Erwin Derlick en Dieter Koslar. 7 later was Joseph Borguet de snelste voor plaats 6 voor de Nederlander Frits Sluper, André Coppers e.a.
Ook de liefhebbers waren van de partij in Heusden, liefst 116 renners namen de start. Na de grote ronde door de Kempen, waren ze nog met 70 in gesloten groep om aan de drieplaatselijke ronden te beginnen. Toen me aan de tweede ronde bezig was kwam het bericht dat de profs al in aantocht waren. Er werd vlug beslist om 1 ronde minder te rijden. Met luidsprekers en rode vlaggen werd de renners diets gemaakt dat men moest spurten voor de zege. Louis Verreydt die met 50meter die zogeheten laatste ronde was ingegaan had die voorsprong nog toen hij over de meet kwam. De groepsspurt werd gewonnen door Roger Luchtenberg voor Marc Lepers, Jos Meynzer, Robert Van Engelandt, Staf Hermans, Frans Fierens, Robert Reeckmans, Gustaaf Verboven en sluit Marc verbeeck de top10. Ondertussen bleven de de profs maar weg. De man die het seintje kwam geven, had inderdaad een groep van 30 liefhebbers, die tussen Opglabbeek en Bocholt uit de wielen waren gereden, zien terugkomen naar Heusden.
107 Juniores kwamen te Heusden aan de start en werd er met een 80-tal voor de zege gespurt. Het was Benny Schepmans die er zijn25ste zege behaalde. Op een halve lengte werd Emiel Gijsemans broer van liefhebber Jos tweede, dan volgden Ludo Vercammen, Johan Bollaert, André Lieckens, Dominique Rottiers, Guy Duchamps, Yvo Deroy, de Duitser Robert Friederich, Eric Van Dormael, René Wuyckens zoon van oud-prof Staf, Johny Vanderveken, Frans Van Vlierberghe de jongere broer van prof Albert,Harry Sentjens, Rik Meyhi e.a.
In Heusden Limburg had men alles gedaan om het plaatselijk idool Roger Swerts aan de start te krijgen. Er was zelfs afgesproken dat Roger, toen nog niet vaststond dat Merkx met zijn ploeg pas morgen naar Angers zou afzakken, zijn ploegmaats later zou vervoegen. De renners moesten 1 grote ronde door de Kempen, en 10 plaatselijke ronden afleggen. Reeds in de grote ronde trok Roger ten aanval, in het gezelschap van Staf Van Roosbroeck, die echter weinig hulp bood. Zij bereikten een voorsprong van 20 maar in het zog van een bestelwagen kwam de groep opnieuw aansluiten. In de 5de plaatselijke ronde is Roger dan nog een gaan aanvallen en kreeg en vijf renners mee. Op en klein stukje bergop, enkele kilometers van het einde heeft Roger Swerts zijn kompanen achter gelaten en won met 20 voorsprong op Jos Van Beers (Ned), Alfons Debal, Tony Gakens, Raf Hooyberghs en Lucien Willekens. Voor plaats 7 was Roger Jochmans op 118 de snelste van een groep van 54 renners.
Opnieuw een zege voor José Antonio Gonzales-Linares, nu was hij de beste in rit 2 verreden tussen Ampuero en Los Corrales de Buelna over een afstand van 169km. Voor Andres Oliva was er plaats twee, dan volgden Domingo Perurena, Luis-Pedro Santamarina en Juan Zurano.
Na zijn val gisteren te Peer had de dokter Eddy Merckx aangeraden om in beweging te blijven, om niet alleen te moeten gaan trainen heeft hij besloten in Waver te starten. Er waren liefst 90 deelnemers om 11 ronden af te leggen. Hooyberghs reed van bij de start weg, nam 1 voorsprong op Crapez en 130 op het peloton, maar in de vierde ronde kwam alles opnieuw samen. In de vijfde ronde is Vanden Daele even voorop gaan rijden. In ronde zeven is van Schil met Ward Janssens ten aanval getrokken en kwamen even later nog 14 renners aansluiten. In de laatste ronde is Vic Van Schil alleen naar de zege gereden. Achter hem heeft Merckx die 2de werd op 45 gewacht tot de voorsprong groot genoeg was en is dan met Ward Janssens 3de ook uit hetgroepje ontsnapt. Voor plaats 4 op 55 was Frans Verbeeck de snelste voor Fons Debal, Fernand Van Rijmenant, Noël Vantyghem, Maurice Dury, Michaël Wright (Gb), Ferdinand Bracke, Roger Rosiers, Willy Van Malderghem, Staf Van Roosbroeck, Jos Huysmans, Paul Aerts en Jos Spruyt. Een volgend groepje waarvan André Poppe de snelste was voor plaats 17 volgde op 2.
Voor de liefhebbers was er enkel een wedstrijd te Anzegem, deze werd gewonnen door Rino Vandromme die 15 voorsprong had op Marc Van De Putte en 20 op Georges Bortels.
De Vuelta a Cantabria is van start gegaan met een rit in lijn en een tijdrit. Solares-Laredo was 142km en werd gewonnen door Domingo Perurena voor Andres Oliva, Agustin Tamames, Jesus Esperanza en Pedro Torrès. De tijdrit na de middag Laredo-Ampuero over een afstand van 28km kreeg José Antonio Gonzales-Linares als winnaar, zijn tijd was 4016. Dit is 14 beter dan Luis-Pedro Santamarina, Agustin Tamames als derde volgde op 31, de nummer vier Antonio Martos had 50 achterstand en Gonzalo Aja op plaats vijf volgde op 57.
In Kruishoutem is de wedstrijd pas half koers begonnen toen 17 renners gingen voorop rijden. Het peloton heeft nog getracht om terug te komen wat nietlukte. Op 20km van het einde reden de Willys Planckaert en Van Neste in gezelschap van Roger Rosiers weg. Al kwamen de anderen nog tot op hun hielen was het enkel Frans Maes die kon aansluiten. Op 1km van de streep heeft Willy Planckaert nochtans de snelste, zijn kompanen achtergelaten en won met 20 voorsprong. Roger Rosiers werd tweede voor Willy Van Neste en Frans Maes. Op 130 werd Hermans Vrijders vijfde voor André Hendryckx, Fernand Hermie, Ronny Van Marcke, de Nederlander Evert Dolman en werd Jean-Pierre Berckmans tiende.
In Peer heeft de regen die even voor de start viel, het de renners niet gemakkelijk gemaakt, en was het oppassen op het geasfalteerde parkoers van 13km dat 70 maal moest worden afgelegd. Bij het ingaan van de elfde ronde is Eddy Merckx zwaar gevallen. De wereldkampioen raakte de boordsteen en sloeg tegen de grond. Vooral de rechterschouder en zijn rechtervoet waren bijzonder pijnlijk getroffen. Op 12 ronden van het einde waren het Swerts en Houbrechts die voor de beslissing zorgden, en vlug tot 15 uitliepen. Iedereen dacht dat de beslissing was gevallen, behalve Roger De Vlaeminck die met Verstraeten, Willekens en Nassen op 2 ronden van het einde vooraan kwamen aansluiten. Maar Swerts zag het anders en reed direkt weg en zou met 10 voorsprongen winnen. Roger De Vlaeminck werd tweede voor Lucien Willekens, Pieter Nassen,Eddy Verstraeten en Tony Houbrechts.
Noël Vanclooster was de beste te Sin-le-Noble in Frankrijk waar het ganse podium Belgisch was. Plaats twee was voor Willy Teirlinck en werd Frans Verbeeck derde.
Te Rosenheim in Duitsland is Hans Preiskeit geboren te Breslau 26/9/1920 op 51 jarige leeftijd overleden. Hans werd prof in september 1946 en was 1956 zijn laatste seizoen.
Als liefhebber werd hij in 1940 tweede in het natioanaal kampioenschap, won hij In 1941 de Rund um Köln, en werd opnieuw tweede in het nationaal kampioenschap.
Als prof won hij in 1947 de Rund um Berlin en werd op de piste nationaal kampioen ploegkoers met Rudi Mirke. 1948 bracht een zege in Berlin-Cottbus-Berlin. In 1953 won hij de 6daagse van Hannover met Oscar Plattner. Voor 1954 waren er overwinningen in de 6daagse van München en Münster waar hij ook natioanaal kampioen ploegkoers telkens met driemaal Ludwig Hörmann. Hij won ook rit 5 deel b in de Ronde van Nederland. Voor 1955 waren er overwinningen te Krefeld, Rund um Köln, 8ste rit in de Ronde van Duitsland en werd kampioen op de weg.
Te Beveren-Leie werd de eerste Grote Prijs André Defoort (overleden 14/1/72) ingericht en kreeg men 40 renners aan de start. Reeds kort na de start reden vier renners weg, Whetters (Aus), Christiaens, Bruggeman en Bellemans, haalden 30 voorsprong maar werden na 30km opnieuw gegrepen. Even later reed Romain Maes weg en liep tot 2 uit. Na 80km ging Van Impe op zoek naar de leider en kwam 30km verder aansluiten. Zij kregen nog het gezelschap van een groepje, waaruit op 12km van het einde Dirk Baert wegreed en met 25 voorsprong won op José Van Ackere sinds 14/6 prof, en werd Raymond Steegmans op 30 derde voor Romain Maes, Leon Thomas, Lucien Van Impe, Roger Jochmans, Etienne Sonck, Fernand Bruggeman en werd Willy Donie tiende.
Te Beveren-Waas kreeg men 47 renners aan de start. In de tweede van de negentien af te leggen ronden ging Theo Verschueren ten aanval, De Bosschere en Hellemans waren mee. Even later kwamen ook Van Roosbroeck en Peelman aansluiten. Deze groep zou het 80km volhouden. Wanneer Van Beers (Ned) ten aanval trok kon enkel Verstraeten mee, Bukacki ging toen de leiders 1 voorsprong in de achtervolging maar mislukte. Met 100meter voorsprong begonnen de twee leiders aan de laatste ronde, Ronny Vande Vijver kon de kloof overbruggen, maar was de aankomst al in zicht. Jos Van Beers won met een halve lengte voor Eddy Verstraten en werd Vande Vijver derde. Richard Bukacki (Ned) won de spurt van het peloton voor Guido Van Sweevelt, Alfons Scheys, Gilbert Wuytack, Staf Van Roosbroeck, Fons Debal en was Martin Vanden Bossche 10de.
Het is dank zijn konditie van de Ronde van Zwitserland dat Tino Tabak de nationale titel behaald. Op 45km van het einde valt hij aan, krijgt Wagtmans en De Koning mee, maar moesten vlug Tabak laten rijden. Een reaktie komt er van Zoetemelk op het ogenblik dat Tabak reeds 3 voorsprong heeft. Aan de meet heeft Tino Tabak nog 106 over op Joop Zoetemelk. Rinus Wagtmans op 229 werd derde. Voor plaats vier is er op 409 een spurtje tussen Jan Krekels die het haalt van Gert Harings. Van de 37 die de start namen zijn er 20 die de wedstrijd hebben uitgereden.
Te Gelsenkirchen in West-Duitsland won Wilfried Trott een wedstrijd over 115km. Plaats twee was voor de Nederlander Theo vander Leeuw en werd onze landgenoot Eddy Nijs uit Muizen bij Mechelen derde.
Op de zomerbaan van Zurich won de Zwitserse liefhebber Benni Herger de 1/2 fond voor zijn landgenoot Ruedi Frank, en de Nederlander Nico Been. Onze landgenoot Raymond Persyn moest met een vijfde plaats tevreden zijn.
De 21-jarige Limburger Ben Koken is op de Cauberg te Valkenburg Nederlands kampioen geworden. In een spurt met twee moest hij de duimen leggen tegen Jan Spetgens de kampioen van verleden jaar. Na de wedstrijd heeft Koken een klacht ingediend, daar hij werd gehinderd door de winnaar. De uitslag werd 1. Ben Koken de 165km in 4.0153. 2. Jan Spetgens en dan volgde op 41 Frits Sluper, Hennie Kuiper en Jan Raas. Als 6de kwam op 53 Jacob Langen over de meet. Plaats 7 op 105 was voor Aad vanden Hoek, Cor Boersma werd 8ste op 110 en op 122 werden Jo van Pol negende en Cees Van Dongen tiende.
. André Coppers Te Glabbeek behaalde André Coppers zijn zesde overwinning. Nochtans zag het er naar uit dat Leonard Engelen zou zegevieren. In de laatste 500 meter reed Engelen naar de twee Nederlanders die voorop reden, kwam er bij en over. Maar in de laatste 100 meter kwam een sterke André Coppers hem voorbij en won nog met 15 meter. Na Coppers en Engelen werd op 4 Jean Maris derde. Op 8 werd de Nederlander H. Gelders vierde voor Robert Smeulders, Jos Vonckx en de Nederlander Gerard Oosterhofs.
Luc Dhont behaalde zijn eerste overwinning te Petegem in een spurt met twee was hij sneller dan Yvan Ronsse. Op 20 werd Luc Dhaese derde.
In Egem mocht men 32 renners inschrijven en won na 100km Eric Serlet met 105 voorsprong. Voor plaats twee versloeg Rudy Heyns, Marc Stofferis, Lieven Malfait en Jacky De Clerck. Plaats zes was op 115 voor Frans Ligneel.
Het criterium te Hoeilaart werd gewonnen door Staf Hermans voor Paul Collaer en Jean-Pierre Nicolas.
Te Jupille-sur-Meuse is men met 54 van start gegaan en vind men liefst acht Nederlanders in de top10. Na 95km ging de zege naar Harry Beurskens voor Louis Meyers en onze landgenoot Dieudonné Depireux. Verder volgden, H.Hamels, de tweede Belg Roger Loysch en dan, J. Tabak, W. Meyers, Henk Smits, Jo Van Pol en Robert Kroep.
Te Kaprijke was de zege voor Alex Claeys wat zijn tweede zege van het seizoen is. In zijn spoor volgden, Frans Dhaenens en Etienne Bundervoet.
In Meldert kwamen 55 renners aan de start en was Frans Lemmens de snelste van vijf, verder volgden Etienne Van Braeckel, Willy Michiels, Gustaaf De Proft en Yvan De Vriendt. De spurt voor plaats zes op 45 werd gewonnen door René Dillen voor Jean Van Hoorebeeck, Pierre Buslot, August Van Laethem en als 10de Wilfried Wesemael.
Zijn tweede zege behaalde José De Cauwer te Nederhasselt in een hard betwiste wedstrijd. Hij versloeg er zijn twee medevluchters Antoine Bauwens en Jos Meynzer. Op 35 kwam Daniel Pauwels als vierde over de meet. Even later won Martin De Clercq de spurt voor plaats vijf voor Jean-Paul Spileers, Hilaire De Cocker en William Meganck.
Te Pottes gelegen in de provincie Henegouwen ging de zege naar Willy Van Elsuwe voor Remy Ramaut en Jean-Pierre Baert.
Voor de kermiswedstrijd te Schakkebroek kwamen 49 renners afgezakt, zij hebben er voor gezorgd dat het een snelle wedstrijd werd. Op twee ronden van het einde toen nog 39 renners in koers waren zijn Verbeeck, Jacobs en Verschueren weggereden en is enkel Verboven nog tot bij dit drietal gekomen. Staf Verboven zette van ver de spurt in en maakte het ook af. Tweede werd Jos Jacobs voor Marc Verbeeck en Willy verschueren. Een drietal volgde op 45 en hiervan was Ludo Noels de snelste voor Jos Saenen en Frans Dirickx.
Snellegem mocht 28 renners inschrijven die 100km moesten afleggen. De zege was voor Raf Coene die 20 voorsprong had op Noël Pottier en Etienne Mattheus e.a.
Ook Freddy Maertens doet er nog een overwinning bij. De Trofee Karel Van Wijnendaele te Torhout kreeg 70 renners aan de start. Karel Sels moest het in de spurt afleggen tegen Freddy. Op 20 volgde Patrick Geldhof en nog eens 10 later was plaats vier voor Daniël Moenaert. Verder in de top15, Rino Vandromme, Willy Govaerts, Willy Van De Wouwer, Daniël Desloovere, Achiel Deputter, Ludo Delcroix, Willy Rommes, Willy Jonckheere, Theo Dockx, Michel Pollentier en Luc Leman.
Met 36 is men te Ukkel vertrokken om 105km te koersen. Het was Pierre Deneys die het haalde voor Luc DHoekers, Jos Vandermeulen, Pierre Van Ransbeeck, Roland Vandenberghe, Viktor Demesmaecker, André De Bilde, François Lamoline, Marc Claeys en Paul Teugels e.a.
Wanze kreeg 84 renners aan de start zij moesten 105km afleggen. Met 70 werd er voor de zege gespurt. Joseph Henikenne haalde het voor Jean-Luc Yansenne, Jean Swinnen, Bruno Jaremko, José Clabots e.a.
Zijn eerste zege behaalde Joseph Borguet uit Saive te Zertrud-Lumay, hij had na 110km een voorsprong van 125 op Bernard Bourguignon en werd W.Flebus derde.
. Beryl Burton In Groot-Brittannië verlengde Beryl Burton haar titel, te Essex had zij na 54,7km liefst 610 voorsprong op Ann Bailey en Pat Pepper. Voor Burton is het haar twaalfde titel.
Duitsland: Te Pulheim in de nabijheid van Keulen kwamen door het forfait van titelverdediger Jürgen Tschan slechts 14 renners aan de start. Na 183km was de zege voor Wilfried Peffgen die in de finale was ontsnapt met Karl-Heinz Müddemann die echter lek reed en met 30 achterstand tweede werd. Op 133 werd Klaus Bughdal derde voor Rolf Wolfshohl e.a. Eén renner heeft de wedstrijd verlaten.
Frankrijk: Het kampioenschap vond plaats te Censeau, 61 renners waren geselekteerd waarvan er 56 de start namen. Op 30km van het einde rijden Berland, Périn en Guyot weguit een kopgroep van acht, waarbij geen enkele favoriet aanwezig was. Het was Roland Berland die het haalde voor Bernard Guyot. Op 18 volgdr Michel Périn die zijn kompanen had moeten laten rijden. Op 302 volgde de rest van de kopgroep en was André Mollet sneller dan Jean-Pierre Genet, Désiré Letort, José Catieau en Guy Maingon. Slechts 31 renners hebben het kampioenschap uitgereden.
Groot-Brittannië: Ashdown Forest was de plaats waar men voor de titel streed. Na 193,1 km had Gary Crewe 328 voorsprong op Leslie West en Derek Harrison.
Italië: In Italië was de Ronde van de Apennijnen te Pontedecimo tevens het nationaal kampioenschap. Op de Passo del Giovi is het Dancelli die aanvalt. Gimondi reageert en zal met 54 voorsprong winnen voor Franco Bitossi de kampioen van 70&71, en volgt Michele Dancelli in diens spoor.
Luxemburg: Te Differdange was Roger Gilson al van bij de start zeker dat hij kampioen werd. Hij was de enige deelnemer maar heeft er wel moeten voor werken. Het werd een tijdrit over 53,7km die hij aflegde in 1.2437.
Portugal: Vandaag werd te Malveira de tijdrit verreden over een afstand van 60km. De zege was voor Joaquim Agostinho met een tijd van 1.3516. Plaats twee op 201 was voor Joaquim Andrade en werd op 238 Fernando Mendes derde.
De titel was voor Joaquim Agostinho die met de tijdrit en de rit in lijn aan een totaal van 7.4640 kwam wat 201 minder is dan Joaquim Andrade en 238 minder dan Fernando Mendes.
Spanje: Met 60 zijn ze vertrokken te Segovia en moesten 226km afleggen. De in Frankrijk wonende Luis Ocana kwam met liefst 233 voorsprong winnen. De snelle Domingo Perurena moest met plaats twee tevreden zijn en was Agustin Tamames der derde man op het podium. Slechts 22 renners hebben het kampioenschap uitgereden.
In Zwitserland moesten de 6 renners een klimtijdrit van 15,560km en een tijdrit op de weg van 61,4 afleggen. Louis Pfenninger was de beste in de klimtijdrit zijn tijd was 29456 op 334 werd Josef Fuchs tweede en was plaats drie voor Erich Spahn op 455. Jürg Schneider gaf op. De tijdrit werd gewonnen door Josef Füchs 1.28298 en werd Louis Pfenninger op 2378 tweede en Erich Spahn opnieuw derde. In de eindstand heeft Josef Füchs 2044 voorsprong op Louis Pfenninger en werd Erich Spahn op 3189 derde.
. Walter Godefroot kampioen Bornem mocht 50.000 toeschouwers begroeten, de renners waren met 148 om 271km te strijden voor de nationale trui. Merckx en Verbeeck reden reeds kort na de start weg, namen 20 maar nog voor de eerste ronde van 13,5km was afgelopen lieten zij zich opnieuw inlopen. Iets voorbij halfkoers viel de wedstrijd in zijn definitieve plooi toen zeven renners wegreden: Merckx, Verbeeck, Godefroot, De Vlaeminck, De Muynck en de broers Willy en Walter Planckaert. De rest van het peloton leek verslagen. Vier ronden van het einde is De Muynck in den aanval getrokken en hield het een ronde vol. In de voorlaatste ronde is het Eddy die wegreed en kon enkel Godefroot nog aansluiten. Op een ronde van het einde hadden de twee al 145 voorsprong. Een tegenreaktie kwam er nog van acht renners, kwamen tot 1 terug, maar aangezien Vanspringel en De Witte wiens kopman vooraan zat niet meewerkten mochten de twee leiders voor de trui spurten. Net als in Vilvoorde won Walter Godefroot voor Eddy Merckx. Op 45 werd Albert Van Vlierberghe derde voor Tony Gakens en Willy Teirlinck. 10 later kwam Ronald De Witte over de meet. Een volgend groepje op 102 mocht voor plaats zeven spurten,Roger Rosiers haalde het voor Herman Vanspringel, Tony Houbrechts en Ward Janssens. Slechts 28 renners hebben de wedstrijd uitgereden.
Te Sint-Niklaas kwamen voor Dwars door het Waasland 47 renners afgezakt om 147km te koersen. Met vier raakten men voorop en zouden voor de zege strijden. In de laatste kilometer pakte Martin De Clercq uit met een demarrage en hield van de maximum 100meter voorsprong die hij had nog 1 meter over aan de meet. Daniël Pauwels werd tweede Franky De Gendt derde en de Nederlander Wim de Wilde vierde. Op 110 won André De Mol de spurt voor plaats vijf voor Ribert Ferket, Daniel Heyns, Louis Verreydt, Leon Daelemans, Walter Schoepen e.a.
In Berchem kwamen 70 renners aan de start en was de zege voor Theo Hermans die zijn twee medevluchters versloeg. Luc pels werd tweede en André Vermaelen derde. Als vierde volgde Freddy Coeck op 20 meter. Op 150 meter volgden twee Nederlanders, Jaspar Kroonen en Joost Voesenek.
Her kampioenschap van Henegouwen waaraan 45 renners deelnamen werd betwist te Dampremy en mocht na 126km Albert Delrue de kampioenentrui aantrekken. Hij had 3 voorsprong op Michel Degrin, Jean-Claude Buffet, Lucien Pratte en Jean-Marie Slagmeulder e.a.
Patrick Geldhof was de beste van 34 te Elverdinge waar hij solo over de streep kwam. Op 45 werd Daniël Moenaert tweede door zijn twee kompanen Frans Ligneel en Michel Pollentier te verslaan. Nog een trio volgde op 145, Roger Vanhoecke, Gery Oreel en Mark Deseyne.
Met 150 voorsprong behaalde Rino Vandromme te Kachtem zijn zesde overwinning dit met liefst 150 voorsprong op Daniël Desloovere. De Nederlander Guido Paridaen volgde als derde op 155en ging Luc Demets, Alain Desaever, Georges Windels e.a. vooraf.
Een overrompeling werd het te Lommel waar men 107 renners mocht inschrijven waaronder een 40-tal Nederlanders. Men moest om aan 106km te komen vier grote en vier kleine ronden afleggen. Buiten twee kortstondige ontsnappingen is er weinig gebeurd en werd het een eentonige koers. Met een uitgerekt peloton werd er voor de zege gespurt en was het Gustaaf Verboven die het haalde voor Raymond Vanstraelen, Pieter Vanvlaanderen, Hendrik Breuren, Paul Wellens, Albert Seghers, Ludo Noels e.a.
Te Polleur werd het p.k. van Luik betwist waar men begon met een tijdrit over 24,1km die werd gewonnen door Robert Michot met een tijd van 38295. Plaats twee was voor Guy Minsart op 2 derde werd Joseph Borguet met een tijd van 3844. Verder vind ik enkel dat Robert Michot kampioen werd met een tijd van 3.4029. Wat er op wijst dat er ook een rit in lijn was.
In St.Denijs-Westrem was de zege voor Antoine Bauwens voor Romain Vercauter en Willy Jonckheere.
Naar Strombeek-Bever kwamen 105 renners afgezakt waarvan André Coppers de beste was. Jean-Marie Coenen werd tweede en Joseph Henikenne derde. Nog in de top10 eindigden, August Van Laethem, Paul Teugels, Paul Van Elderen, Jos Van Ransbeeck, Pierre Deneys, Lucien Zelck en Pierre Van Ransbeeck.
Het criterium van Zulte met 23 renners aan de start werd gewonnen door Marcel Vanden Bossche voor Lucien De Volder, Yvan Ronsse, Albert Decuyper, Antoon Demeyer, Alfons Van Parijs, Jackie Desmaet, Jean-Marie Cortvriendt, Patrick Van Renterghem en is Boudewijn Lagasse de laatste in de top10.
. Gerry Catteeuw wint Sterfinale Gerry Catteeuw heeft te Aartselaar aan het einde van de sterfinale voor sensatie gezorgd. Gedurende gans de wedstrijd heeft men hem niet opgemerkt bij de eersten tien vanhet peloton. Ook bij het ingaan van de laatste ronde zou niemand gedacht hebben dat hij enige kans maakte op de zege. Met vier begon men aan de laatste negen kilometers met een voorsprong van 15. Veel was het niet maar met kleppers als Freddy Maertens, René Dillen, Marc Steels en Roger Verschaeve dacht men wel dat deze voor de zege zouden spurten. Op 3km van het einde begon men aan de auto die klaarstond voor de winnaar te denken. Dillen dacht van Maertens te kunnen kloppen en begon zich te sparen, Steels zat er wat door en was het enkel Verschaeve die Maertens nog kon steunen. Gerry Catteeuw en Frans Tilburgs begonnen volop te achtervolgen, ook Alex Van Linden was mee maar dit was meer om af te remmen tenvoordele van zijn ploegmaat Dillen. Op 1km van het einde gebeurde het, de drie kregen aansluiting, men twijfelde en was het Gerry Catteeuw die doorging, enkel meters nam en het volhield tot op de meet. Freddy Maertens werd tweede voor,Marc Steels, René Dillen, Alex vanLinden, Frans Tilburgs, Roger Verschaeve. Op 10 werd Frans Van Looy achtse voor Yvan Benaets, Wilfried Wesemael, Roger vanden Eede, Marc Verbeeck, Jos Jacobs, Roger De Beukelaer, Gustaaf Van Gossum, Alex Robberechts, Robert De Guchtenaere, Raf Nobels, Eric Van Lent en Marc Michiels.
Net als verleden jaar is Keetie Hage te Valkenburg op de Cauberg kampioene van Nederland geworden. Reeds na 10km reed zij uit een kopgroep van vijf weg en vergrootte stelselmatig haar voorsprong. Na 52,5km had zij 259 voorsprong op Bella Hage, Minnie Brinkhoff volgde op 440. Als vierde had Willy Kwantes 454 achterstand en de vijfde Truus vander Plaat volgde op 602.
In Luxemburg werd het kampioenschap te Differdange verreden. De 39 jarige Elsy Jacobs won de tijdrit van 17,9km in een tijd van 3404. Zij werd voor de 13de keer kampioene van haar land. Tweede werd Irène Engelmann die er 536 meer over deed.
Het kampioenschap van Luxemburg voor liefhebbers vond plaats te Differdange, na 162km die werden afgelegd in 4.3507 werd Lucien Didier kampioen. Hij had 117 voorsprong op Jean Becker en 152 op Robert Treis.
Vandaag werd er in Nederland gereden op de zomerbaan van Alkmaar. Het was onze landgenoot Robert Van Lancker die de Sprint won voor Tim Mountford (Usa), Leijn Loevesijn (Ned) en Gordon Johnson (Aus).
In Portugal rijd men het nationaal kampioenschap in twee dagen een rit in lijn over 213 km en een tijdrit van 60km.
Vandaag won Fernando Mendes de rit in lijn door zijn zeven medevluchters te verslaan. Tweede werd Leonel Miranda, dan volgden Joaquim Agostinho, Joaquim Andrade, José Azevedo, Joao Pinhal, Firmino Bernardino en Joaquim Leite. Plaats negen op 159 was voor Antonio Martins en werd op 249 Manuel Durao tiende.
De laatste rit in de Giro delle Regioni werd verreden te Casciana Terme over een afstand van 142km. In een spurt met twee haalde Franco Ongarato het van Efren DallAnese. Op 23 werd Luciano Borgognoni derde voor Alfio Monfredini. In de eindstand heeft Giovanni Battaglin 107 voorsprong op Walter Riccomi en 127 op de derde Gianpaola Flamini. De bergprijs was voor Efren DallAnese en werd Franco Ongarato winnaar met de punten.
Laatste dag in de Ronde van Zwitserland begon met de rit in lijn Pfäffikon-Olten over 117km. Reeds na 6km kwam de laatste col in deze ronde, de Schindellegi 764meter het was een verrassende Dancelli die als eerste doorkwam. Nog 46 renners kwamen op de top door want onze landgenoot Ronald De Witte en de Fransman Charles Rouxel hebben in de eerste meters van de beklimming het laten afweten. Even is er nog een ontsnappingspoging geweest van vijf waarbij Wilfried David, maar werden vlug opnieuw gegrepen. Een gesloten peloton reed naar de eindmeet waar Gerben Karstens de Italiaan Dancelli van een derde ritzege hield door hem op drie meter van de streep te remonteren. Plaats drie was voor de Nederlander Gert Harings, Kurt Rub (Zwit), Collin Lewis (Gbr), Emmanuelle Bergamo (ita), Gérard Vianen (Ned), Louis Pfenninger (Zwi), Enrico Paolini (Ita), Tino Tabak (Ned) en de rest van het peloton.
Na de middag was er te Olten de afsluitende tijdrit over 25km. De zege was voor Joaquim Agostinho die met 28 voorsprong won op eindwinnaar Louis Pfenninger en 34 op de Fransman Roger Pingeon. Onze landgenoot Walter Godefroot kwam niet meer aan de start.
In de eindstand heeft Louis Pfenninger 21 voorsprong op de Fransman Roger Pingeon en 149 op de Italiaan Michele Dancelli. Eerste landgenoot is Wilfried David als tiende op 1803. Eerste Nederlander is Wim Schepers als 17de heeft hij 2917 achterstand. De puntentrui is voor Michele Dancelli. De bergprijs gaat naar Silvano Schiavon. Autosprint was voor Arnaldo Caverzasi
In Spanje eindigde de Vuelta a Segovia te Vuelta de los Puertos waar 117km werd gekoerst. De zege was voor Agustin Tamames voor Domingo Perurena, José-Manuel Lopez-Rodriguez, Vicente Lopez-Carril en Andrès Oliva. De eindzege is voor Agustin Tamames voor Domingo Perurena, José-Manuel Lopez-Rodriguez, Andrès Oliva, Juan Zurano, Vicente Lopez-carril, Pascual Fandos, Felix Gonzales, Anonio Menendes en Antonio Gomez del Moral. Beste ploeg was La Casera en de bergprijs is voor Vicente Lopez-Carril.
In Italië te Fucecchio werd onze landgenoot Rik Van Linden derde, de zege was voor Wilmo Francioni en werd Sigfrido Fontanelli tweede.
Voor het eerst in de geschiedenis zal het nationaal wegkampioenschap van Nederlad niet door de KNWU georganiseerd worden. Het is de Stichting Sportorganisatie Holland, met manager Ton Vissers en de voorzitter Gerard Sterk die 50.000gulden hebben betaald aan de KNWU.
Bij de officiële sluiting van de inschrijvingstermijn voor het nationaal wielerkampioenschap van Nederland, dat zaterdag 24 en zondag 25 juni in Valkenburg zal worden gehouden hebben 38 beroepsrenners zich ingeschreven. Op de voorlopige lijst ontbreekt de naam van Jan Janssen nog. De KNWU heeft de inschrijvingstermijn verlengd tot enkele uren voor de start.
Wat betreft de liefhebbers zullen 120 renners deelnemen. Het zijn zij die zich in het voorseizoen geplaatst hebben, degenen die zich bij de eerste tien in de klassiekers konden plaatsen, en in de provinciale kampioenschappen bij de eerste drie waren. De overige zullen door KNWU-coach Joop Middelink aangewezen worden.
In de Ronde van Zwitserland hebben de 50 overgebleven renners in de zevende rit Schaan-Pfäffikon weinig strijdlust aan de dag gelegd. Het was zelfs zo erg dat de koersdirektie heeft gedreigd de prijzen aanzienlijk te verminderen. Enkel de Nederlander Vianen toonde wat strijdlust, dit enkel om de premies te kunnen opstrijken. Na twee uur koers was er nog maar 61km afgelegd. Na 125 km werd de Wasserfluh-pas (843m) beklommen en kwam Rub als eerste door. Elf kilometer verder kwam men aan de Ricken-pas en kwam Wilfried David als eerste door met 6 voorsprong op Dancelli, en de rest van de groep. In de afdaling zette David zijn solovlucht door en had 24km van het einde reeds meer dan twee minuten voorsprong. Pingeon is nog in de reaktie gegaan maar leider Pfenninger reageerde onmiddellijk. Met 253 werd Wilfried David ritwinnaar voor Erich Spahn die het ganse peloton achter zich liet. Morgen eindigd deze ronde met een rit in lijn en een tijdrit. Louis Pfenninger blijft leider. Twee renners staakten de strijd, Giancarlo Polidori gisteren nog ritwinnaar en ook van rit 2a. Ook de Brit Gary Crewe zag het niet meer zitten.
In Spanje is de Vuelta a Segovia begonnen een rittenwedstrijd over twee dagen. Vandaag reden de renners te Ruto de los Castillos waar men 185km moest afleggen. Het was de vlugge Domingo Perurena die het haalde voor Agustin Tamames, Andrès Oliva, Juan Zurano en José- Manuel Lopez-Rodriguez.
. Alhoewel men te Rebecq-Rognon had af te rekeken met zeer slecht weder kamen er 123 renners aan de start, voor een grote ronde van 90km en vijf plaatselijke. De eerste 120km hebben de renners weinig strijdlust getoond. Enkel Bruyère toonde wat initiatief en ging op het einde van de grote ronde weg uit het peloton samen met Julien Knockaert. De groep herleid tot een zestigtal renners liet begaan zodat de twee leiders tot 3 uitliepen. Julien moest vooraan lossen, en ging Bruyère de laatste 20km in met 250 voorsprong. Joseph Bruyère hield aan de meet nog 145 over op de groep. André Dierickx werd tweede voor Alfons Scheys, Frans Verbeeck, Romain Maes, Ludo Vander Linden, Julien Van Lint, Marc Sohet, Herman Vanspringel, Joop Zoetemelk (Ned), Julien Knockaert, Jean-Pierre Berckmans, Ferdinand Bracke, Martin Vandenbossche, Frans Brands, Ghislain Van Landeghem, Pierre Bellemans, Etienne Antheunis, de Duitser Hans Junkermann, Julien Stevens en Léon Thomas. Twaalf renners werden als 22ste gelijk geplaatst.
Ook te Sint-Andries Brugge had men slecht weder, nauwelijks publiek en slechts 25 renners aan de start. Net als gisteren was het de Portugees Andrade die als eerste ten aanval trok en na een tijd werd bijgebeend door de Nederlander Holst. Toen er wat beweging kwam in het peloton werden de twee leiders vlug gegrepen. De volgende schermutseling tevens de laatste ging van vier man uit, Van Malderghem, Verplancke, De Muynck en Zwaenepoel. Deze vier liet men tot in de laatste ronde begaan en was het vooral Vanclooster die de samensmelting voor zijn rekening nam. Noël had nog genoeg kracht en liet idereen achter en won met 10 voorsprong. De Nederlander Richard Bukacki was de snelste van de groep voor Guido Van Damme, Willy Van Malderghem, Jacky Coene, Franky Ebo e.a.
Op de wielerbaan van Amsterdam won Leijn Loevesijn de sprint voor onze landgenoot Robert Van Lancker en de Australiër Gordon Johnson.
De Grote Prijs 1/2 fond was een wedstrijd over 50km en werd gewonnen door Theo Verschueren in een tijd van 37352. Plaats twee was voor Cees Stam en werd Piet De Wit derde.
Bij de liefhebbers ging de zege naar Gaby Minneboo die de 20km in 1653 aflegde. Plaats twee was voor Jan De Jong en werd de Duitser Hans Gnas derde.
In het West-Vlaamse Spermalie was de zege voor Michel Pollentier die na 108km vijftig meter voorsprong had op Eddy Ronquetti, de Nederlander Bas Hordijk, Ghislain Cael, Frans Ligneel, Bertil Cael e.a.
In Erembodegem moesten de renners 135km afleggen, na 3.32 versloeg Gustaaf Van Gossum, Grégoire Van Moer, August Van Laethem, Marc Renier, Jean Van Der Stappen, Edmond Verbruggen, Henri Michiels, Eddy Van Hoof, John Van Horenbeek, romain Bellis e.a.
Derde wedstrijd vandaag had plaats te Grace-Hollogne waar men met 40 aan de start stond. Het werd een zesde zege voor Jacques Main die zijn medevluchter Robert Michot versloeg. Op 140 werd Pedro Pardo derde voor Bernard Bourguignon, Jean-Luc Yansenne, M. Belet en J.M. Florimont.
Voorlaatste rit in de Giro delle Regioni waar rit zeven verreden werd tussen Terme Querciolaie en Casciana Terme over een afstand van 163km. De zege was voor Enrico Camanini die 3 voorsprong had op Claudio Bortolotto, Aldo Parecchini, Giorgio Tagliente en Gilberto Romagnoli. Op de voorlaatste dag is Battaglin nog steeds leider.
. Joaquim Andrade Van de drie Portugezen die aan de start stonden in De Panne, koos in de eerste ronde Andrade al het hazepad, met in zijn spoor Crapez en Christiaens. Deze drie hadden vlug 1 voorsprong en kwam er reaktie van De Boever, Kisner en Mendes maar werden opnieuw door de groep ingelopen, evenals Christiaens en Andrade. Crapez bleef moedig alleen verder strijden, nu gingen Demeyer, en opnieuw Chistiaens en Andrade in de achtervolging, voor Andrade ging het te snel en kwamen de twee anderen tot bij Crapez. Deze drie reden dan een boni van 2 bijeen op de groep waarbij Reybrouck en Leman de wedstrijd hadden verlaten. Eindelijk kwam er reaktie in het peloton dat in twee scheurde zodat het eerste groepje uit 16 bestond. De leiders werden gegrepen en was het De Boever die samen met Van Vlierberghe een definitieve kloof sloeg. In de spurt was Albert 3 lengten sneller dan Jaak. Op 143 won José Van Ackere de spurt voor plaats drie voor Pol Mahieu en Willy Planckaert, die wel eindwinnaar ward van de tweedaagse. Dan volgden zijn broer Walter, Noël Vanclooster, Maurice Dury, Willy De Bosscher en was plaats 10 voor Frans Kerremans. De spurt van groep twee op 315 voor plaats 17 werd gewonnen door Marc Demeyer.
In Zomergem heeft een val Ronny De Bisschop bij het ingaan van het laatste rondje van 4km, toen hij met Hooyberghs aan de leiding reed hem voor de zege uitgeschakeld. Alhoewel hij ditrekt terug op de fiets was werd hij naar plaats 3 verwezen door Lucien Van Impe. Hooyberghs en De Bisschop legden de basis van hun ontsnapping met twee al in de eerste ronde. De Nedrlander Van Leeuwen was de eerste aanvaller,deze kreeg het gezelschap van Van Sweevelt, Pijnen, Reniers, Abelshausen, Van Impe en de twee reeds vernoemde renners. Vooraan kreeg na 45km Pijnen een klapband, op dat moment plaatste Hooyberghs zijn demmarrage en kon enkel De Bisschop aansluiten. Van Impe en Van Leeuwen reageerden, net als zij zouden aansluiten kreeg de Nederlander last met zijn versnelling, en kon Lucien het alleen niet klaren. Raf won met 26 voorsprong op Lucien die Ronny had bijgehaald en volgde even later Harry Van Leeuwen. Voor plaats vijf was op 45 Richard Bukacki (Ned)sneller dan Harm Ottenbros (Ned), Etienne Sonck, Ronny Vande Vijver, Jos Abelshausen en sluit Theo Verschueren de top10 af.
De twee Limburgse liefhebbers Ludo Noels en Roger Loysch zullen als gastrenner bij Union Cycliste Seresien deelnemen aan de Ronde van Luxemburg (België) die doorgaat van 29/6 t/m 3/7.
Het Onafhankelijk Wiel uit Ronse betaalde 751.111 frank voor het Bk voor liefhebbers dat zal plaatsvinden op 15/7. Het circuit is 7,888km met telkens een helling van 4km met een stijgingsgraad van 10%, zodat meer dan de helft van de wedstrijd moet geklommen worden. De aankomst ligt op de Glorieuxlaan waar het jaarlijks criterium plaatsvind.
In Lochristi was na 106km de zege voor Marc Steels die zijn vierde zege behaalde, voor de Nederlander Bas Hordijk en Marc Verbeeck.
In de Giro delle Regioni is men aan de 6de rit, Citta di Castello Perugia over een afstand van 133km. De zede was voor Luciano Borgognoni voor Giorgio Tagliente, Enzo Brentegani, Alessio Peccolo en Walter Riccomi. Battaglin blijft leider.
Met Lugano-Schaan is men in de Ronde van Zwitserland al aan de 6de rit dewelke met 234km ook de langste van deze ronde is. Hebben de renners in het begin van de rit wat strijd geleverd, eens de eerste col in zicht kwam viel het stil. Op de Malojapass 1815meter kwam Agostinho als eerste door gevolgd door een langgerekt peloton. Met ruime achterstand op het tijdschema werd aan de tweede col begonnen. Het was Polidori die als eerste de top van de Julierpass 2284m. bereikte, in de afdaling kwam alles opnieuw bijeen. Behalve Polidori die vooruit bleef en nog het gezelschap kreeg van Schneider. Dit tweetal was geen enkel gevaar voor de leiderstrui en kwamen 1.Schneider en 2.Polidori met 6 voorsprong door op de derde col, de Lenzerheide 1476m. Polidori liet daarna Schneider achter endeze werd zelfs nog door het peloton gegrepen.Aan de streep had Giancarlo Polidori nog 421 voorsprong op Enrico Paolini en Donato Giuliani. 6 later werd Tino Tabak vierde. De groepsspurt werd gewonnen door Gerben Karstens die 2 achter zijn landgenoot binnenkwam, verder in de top10 eindigden, Michele Dancelli, Walter Godefroot, Wilfried Peffgen, Erich Spahn en leider Louis Pfenninger. Heel wat opgevers in deze rit, Georges Pintens en André Doyen, Ugo Colombo, Wim Prinsen, Jan Krekels, Pierfranco Vianelli en Leslie West.
Vijf dagen voor het nationaal kampioenschap te Bornem heeft Roger De Vlaeminck bewezen er klaar voor te zijn. In de Grote Prijs van Camaiore/ Italië 226,8km versloeg hij zijn vier Italiaanse medevluchters, in deze volgorde, Wilmo Francioni, Wladimiro Panizza, Mauro Simonetti en Italo Zilioli,deze vijf hadden een voorsprong van 111. Voor plaats zes was Sigfrido Fontanelli sneller dan, Antonio Salutini, Giuseppe Perletto, Vittorio Cumino en Ottavio Crepaldi als 10de.
Te Boulogne in Frankrijk heeft Eddy Merckx op een verbluffende wijze het criterium des Remparts gewonnen. Het was voor de eerste maal dat Eddy hier aan de start kwam, en heeft bijna alle renners gedubbeld, w.o. Jan Janssen, Yvés Hezard, Raymond Riotte en de broers Vasseur. Enkel Poulidor, Van Marcke, Matignon en Alain Santy bleven in de zelfde ronde. Ronny Van Marcke als 2de bleef nog het langst bij Eddy maar moest ook in de laatste ronde Eddy laten rijden. Dan volgden Raymond Poulidor, Pierre Matignon en Alain Santy.
Het achtste avondcriterium van Maaseik kreeg 60 renners aan de start, zij mochten 72km afleggen in het centrum van de stad. Het startsein was maar pas gegeven of Put, Vanstraelen, Van Elderen en Bortels gingen op premiejacht en hielden het enkele ronden vol. Na halfwedstrijd is de wedstrijd in zijn plooi gevallen. Opnieuw Bortels en Van Elderen gingen voorop rijden en liepen tot 15 uit. De Nederlander Vanvenrooy kwam als eerste aansluiten en kwamen wat later nog 5 anderen mee vooraan. Vooral Vanstraelen en Vrancken zorgden er voor dat de voorsprong van het achttal slonk. Toch was het de Nederlander Jaak Deckers die als eerste bij de vluchters kwam en hen terplaatse liet. Met een geweldige inspanning zijn de Nederlander Boersma en Vanstraelen bij de leider komen aansluiten. In de eindsprint was Raymond Vanstraelen de snelste voor de twee nederlanders, Jaak Deckers en Cor Boersma. Op 15 won de Nederlander Jo Vrancken de groepsspurt voor Gustaaf Verboven, André Verbraecken, Frits Sluper (Ned),Gustaaf Put en de Duitser Rolf Wissfeld. Vanaf plaats tien werden de reners gelijk geplaatst.
Te Bassevelde domineerde een kopgroep van vijf de wedstrijd. Het was Roger Van Den Eede uit Meldert (O.Vl) die zijn 6de zege binnenhaalde. Plaats twee was voor Erik Serlet dan volgden Jozef Meynzer, Alfons Van Parijs als eerste streekrenner en Rudy Reybroeck. Voor plaats zes was Karel sels sneller dan Yvan Van De Steene, Daniel Pauwels e.a.
Geluwe kreeg Robert De Guchtenaere als winnaar voor Michel Degrin en Noël Pottier.
In Koningshooikt was de zege voor Bernard Bourguignon die Lieven Malfait en Flory Van Hooydonck mee op het podium kreeg.
Eddy Moreels was de beste te Peruwelz hij had 30 voorsprong op Willy Jonckers en Jean-Claude Buffet.
In Romsée-Stavelot-Romsée was Willem Peeters na 110km sneller dan liefst drie Nederlanders, Ben Koken, Jan Spetgens en Hennie Kuiper. Op 20 werd Benny Paulissen vijfde.
Rit vijf in de Giro delle Regioni was een tijdrit van 29km tussen San Seplocro en Citta di Castello. Giovanni Tonoli deed er 3852 over wat liefst 32 beter is dan Giovanni Dalla Bona, op 44 werd Pasqualino Moretti derde, plaats vier was voor Franco Ongarato en werd Fausto Bertoglio vijfde op 56. Battaglin blijft leider.
Liefst drie wedstrijden vandaag voor de profs in België, De Panne, Machelen (Bt) en Zomergem.
Te De Panne waar 41 renners aan de start kwamen kregen de toeschouwers een bewogen wedstrijd te zien. Men was maar pas vertrokken als vier renners wegreden, Van Damme, Pagé, Van Bruwaene en Mahieu, toch het peloton liet niet begaan en werden eerst Mahieu en Van Bruwaene ingelopen en moesten ook iets later de andere twee zich gewonnen geven. Na verschillende pogingen kwam uiteindelijk 30km van het einde de goede ontsnapping tot stand. Verplancke en Bruggeman reden uit de groep weg, een reaktie kwam er nog van Will Planckaert maar zou de laatste paar honderd meter niet dicht krijgen. In de spurt won Daniël Verplancke met 2 lengten van Fernand Bruggeman en werd op 10 Willy Planckaert derde. De spurt van een groepje achtervolgers op 1 werd gewonnen door Michel Van Vlierden voor Pol Mahieu dieeveneens was ontsnapt en pas op de meet werd ingehaald. Verder volgden, Jackie Coenen en Gerard David. 13 later kwam Adri Duycker (Ned) als achtste toe. 5 later werd José Van Ackere negende voor Willy Van Neste en Rudy De Groote.
Met 62 begon men er aan te Machelen bij Vilvoorde. Aan km 35 is de beslissing gevallen acht renners reden weg, Frans Brands zou door pech vooraan wegvallen, en bleven de 7 anderen samen tot 4km van het einde Kindt een aanval plaatste en Debal reageerde. Toen deze twee 100meter voorsprong hadden heeft Teirlinck tot de laatste kilometer gewacht om naar de twee te rijden. Toen Roger dit zag is hij van ver de spurt begonnen. Debal in het wiel van Roger is even gehinderd door de aanstormende Willy Teirlinck die won voor Alfons Debal en Roger Kindt. Voor plaats vier was de Nederlander Jan Van Katwijk de snelste voor Emile Cambré, Georges Claes en Fernand Van Rijmenant. Op 3 werd Harm Ottenbros 8ste. Van een volgend groepje op 330 was Tony Gaekens de snelste.
In Zomergem is de wedstrijd gekontroleerd door de ploeg Merckx en Zoetemelk. Enkel voor een premie mocht men even voorop rijden. Het was na een spurtje voor een premie dat Dirk Baert doorging. Jos Spruyt kon het gat niet dichtrijden en kwam Eddy Merckx dan maar zelf naar voor. Toen men aan de achtste kleine ronde van 2500meter begon had Eddy 800meter achterstand op Dirk, bij het einde van die ronde lag Eddy al met 200meter voorop. Eddy won met 35 voorsprong op Walter Planckaert en Joop Zoetemelk. Voor plaats vier op 55 was Eric Leman de snelste voor Fernando Mendes (Por), Jos Spruyt, Louis Dierickx, Jos Huysmans , Tony Houbrechts, Jan Janssen (Ned), Herman Vanspringel, Dirk Baert, Frans Verbeeck, Romain Maes als 15de e.a.
. Micele Dancelli Eindelijk is voor Sepp Vögeli zijn wens uitgekomen, de vijfde rit Mörel-Lugano met de Nufenenpas 2480m., de hoogste pas in Zwitserland die voor het verkeer toegankelijk is, reeds tweemaal was deze col voorzien maar moest telkens door hevige sneeuwval het parcours gewijzigd worden. Reeds van bij de eerste bochten was het de Italiaan Schiavon die de leiding nam, boven had hij 40 op Agostinho en kwam Ward Janssens als derde op 145 door met acht anderen in zijn wiel. In de afdaling is Caverzasi als een gek naar beneden gereden, haalde eerst Agostinho en dan Schiavon in en liet hen ook in de steek. Het heeft een hele tijd geduurd eer het peloton reageerde, een 9tal ging in de achtervolging en zouden aan km 89 bij de leider aansluiten, terwijl een tweede groep van 27 op 330 volgde. Na 116km te Bellinzona had de kopgroep al 710 voorsprong op het peloton die de achtervolgers hadden ingehaald. Op de Monte Ceneri 554meter kwam Lanzafame als eerste door. In de laatste vijf kilometers moesten Harrison, Spahn, Lanzafame en Werhli vooraan de rol lossen. Verwarring was er nog op het einde toen de grote groep aan de laatste ronde begon als de leiders begonnen te spurten. Michele Dancelli werd winnaar voor Arnaldo Caverzasi, Roger Pingeon, Joaquim Agostinho, leider Louis Pfenninger en Silvano Schiavon. Op 9 werd Mario Lanzafame 7de dan volgde op 14 Erich Spahn, op 16 Fritz Wehrli en op 134 Derek Harrison als 10de. Opgave was er van onze landgenoot Flory Ongenae en de Italiaan Franco Mori. Gisteren stond Wilfried David nog als tweede op 14 vandaag is hij weggezakt naar plaats 10 met bijna 21 achterstand.
In Beigem behaalde Jean Van Der Stappen zijn derde zege voor Grégoire Van Moer en Staf Hermans.
Een tweede overwinning in België was er voor de Nederlander Gerrie Knetemann te Huizingen had hij 105 voorsprong op Guido Verheyden en Freddy Renson.
Zijn vijfde zege behaalde Marc Van De Putte te Moerbeke-Waas voor Ribert Ferket en Victor De Valckeneer.
Georges Windels zit met zijn zege te Peruwelz ook al aan zes en zijn tweede in een week in dezelfde gemeente. Nu had hij 10 voorsprong op Willy Jonckers en Albert Delrue.
Rit vier in de Giro delle Regioni in Italië tussen Cattolica en Sepolcro over een afstand van 142km werd gewonnen door Marcello Osler die in een spurt met twee Gianpaolo Flamini versloeg. Op 19 werd Giafranco Pala derde voor de Tsjech Pavel Krejci en de Italiaan Walter Riccomi. Battaglin behoud de leiding.
De wedstrijd in Ottignies kreeg slechts 40 renners aan de start, waarschijnlijk door het zware parcours waarbij nogal veel moet geklommen worden en ligt ook de eindmeet op het einde van een lange klim. De Luxemburger Gilson en onze landgenoot Sohet zijn na 25km ontsnapt, maar aan km 40 werden zij door Peirsman vervangen, welke het een 30tal kms volhield. Van Vlierberghe heeft dan voor de schifting gezorgd, werd eerst bijgehaald door Bellemans en Beyssens en kwamen later ook Van Schil, Bruyère en de Nederlander Pustjens aansluiten. Bij de tweede aanval van Albert is enkel Van Schil nog komen aansluiten. Albert Van Vlierberghe won vrij vlot van Vic Van Schil. Op 230 werd Ghislain Van Landegehem derde, als vierde op 250 kwam Jan Pustjens over de meet met in zijn wiel, de Fransman Robert Mintkiewicz, Herman Beysens, Martin Vanden Bossche, André Peirsman, Gilbert Wuytack, Ferdinand Van Rijmenant, Ludo Vander Linden, Marc Sohet en Etienne Antheunis als 15de en laatste van het eerste groepje.
Met 40 nam men de start te Erembodegem-Terjoden en hebben er een saaie boel van gemaakt. Reeds in de eerste ronde ontliep Jaak Zwaenepoel het peloton, en kreeg even later het gezelschap van Seeuws. Aan km 50 kwam De Geest aansluiten,vooraan begaf eerst Zwaenepoel en daarna Seeuws, alhoewel de groep tot 15 was genaderd bleef Willy nog alleen verder strijden. Na 70km begon Vrijders aan de achtervolging samen met Maes, Teirlinck, Dury en de Fransman Cadiou en werd De Geest bijgebeend. Alhoewel de zes nog tweemaal voor een gesloten overweg stonden bleven zij voorop, in de laatste kilometers heeft Herman Vrijders zijn kompanen verschalkt en won met20 voorsprong. Voor plaats twee was Jacques Cadiou sneller dan Maurice Dury, Willy Teirlinck, Frans Maes en Willy De Geest. Door het uitvallen van de fotofinish konden enkel Arthur Vande Vijver als 7de op 1, Hervé Vermeeren 8e en Pol Mahieu als 9de gerangschikt worden.
De inrichters van Neeroeteren moesten het zonder Roger Swerts stellen, die na zijn zege gisteren te Castrocaro door heel wat plichtplegingen niet op tijd uit Italië kon vertrekken en pas deze avond in Heusden zou toekomen. Tijdens de tweede van de vijf grote ronden gingen de Nederlander Wagtmans en Jos van Olmen in den aanval, zij werden op het einde van de laatste grote ronde opnieuw gegrepen en gaven even later beiden er de brui aan. Roger Loysch trok er in de eerste kleine ronde op uit en zou in de vierde bijgehaald worden door, Vanspringel, Bens, Debal, Willekens en Nassen. Het Nederlandse duo Duyndam, Vander Vleuten is dan met een geweldige inspanning vooraan komen aansluiten. Op 4km van het einde heeft Duyndam een tweede serieuze inspanning geleverd en won met 150meter voorsprong. De rest van de kopgroep werd nog door enkele bijgehaald en was Ernest Bens sneller dan Fonske Debal, Jan Janssen (Ned), Roger Jochmans, Pieter Nassen, Lucien Willekens, Jos Van Beers (Ned), Jos Vander Vleuten (Ned), Alfons Scheys, Georges Claes (Binkom), de Nederlander Jules Bruessing, Willy Int Ven, Roger Loysch en Herman Vanspringel. Op 20 won Georges Claes (Zonhoven)de spurt voor plaats 16. Voor Duyndam was het zijn tweede zege in evenveel dagen op Belgische bodem.
De vierde rit in de Ronde van Zwitserland Gstaad-Mörel met drie beklimmingen is in barre weersomstandigheden verreden. Na een 30tal kilometers begon men al aan de Col des Mosses 1445 meter. De Zwitser Rub kwam als eerste door met het langgerekt peloton achter zich. Tijdens de afdaling is een kopgroep van 23 ontstaan en begonnen met 55 voorsprong aan de Col de la Croix 1752m. Tijdens de beklimming nam Michelotto 30 voorsprong en kwam als eerste boven. In de afdaling werd de Italiaan ingelopen door Rub en Fuchs, deze laatste ging onderuit en reden zijn medevluchters er alleen vandoor. Achter hen vormde zich twee groepen, de eerste 26 man sterk volgde op 30 en de tweede met 16 man op 145. Alhoewel deze twee groepen bij elkaar kwamen dreven onze twee leiders hun voorsprong op tot 215. Op de laatste klim de Montana 1495m. kwam Rub als eerste door en was hun voorsprong al 345. De Italiaan Claudio Michelotto won de rit met 2 voorsprong op Kurt Rub. In de laatste kms zijn enkele renners nog uit het eerste achtervolgen groepje ontsnapt. Op 249 werd Ugo Colombo derde voor Michele Dancelli. 5 later werd Franco Balmamion 5de voor Georges Pintens. Nog 4 later kwam Ward Janssens over de meet, dan volgde op 311 Enrico Maggioni, Wilfried David, Erich Spahn en als 11de André Poppe. Louis Pfenninger blijft leider met 14 op onze landgenoot Wilfried David. Opgevers waren Brian Jolly,Jean-Claude Largeau, Firmino Bernardino die na een val naar het ziekenhuis is afgevoerd, Dave Rollinson, Pete Smith, Marcello Bergamo die ziek was en Dino Zandegu.
Onder een stralende zomerzon zijn de renners in de Ronde van Zwitserland begonnen aan rit drie, van Solothurn naar Gstaad over een afstand van 214km. Het is pas na 77km dat de eerste aanval op gang kwam. Dancelli, Rub en Millard waren de aanstokers, en kregen even later het gezelschap van Bellone. Te Payerne na 99km liet de Italiaan zijn gezellen achter, en werden even later zijn medevluchters door het peloton ingelopen. Te Bulle aan km 151 was zijn voorsprong al 630 en was virtueel leider. In de klim van de Jaunpass 1.509meter, ging Pingeon in de achtervolging. Op de top kwam Dancelli als eerste door maar was zijn voorsprong nog slechts 155 op Pingeon en 420 op Bergamo, Schiavon en Pfenninger. Op de top van de tweede beklimming de Saanemöser 1268m., kwam hij nog als eerste door maar zat Pingeon al in zijn wiel. Op het einde heeft Michele Dancelli zijn medevluchter nog achtergelaten en won met 13 voorsprong op Roger Pingeon. Van de eerste achtervolgers op 242 was Marcello Bergamo de snelste voor Enrico Paolini, Silvano Schiavon, Raymond Delisle, een sterk rijdende André Doyen, Louis Pfenninger die de nieuwe leider is, onze 2de landgenoot Wilfried David, Joseph Fuchs, Erich Spahn en als laatste en 12de van dit groepje Enrico Maggioni. Twee renners kwamen binnen na het sluiten van de kontrole, de Brit Philip Marrows en onze landgenoot Jan Ronsmans.
Vandaag eindigde de Vuelta a Asturias met twee ritten. Eerst was er een rit in ljn over 135km, verreden tussen Cangas del Narcea en Gijon, waar na de middag op de wielerbaan Las Mestas een tijdrit was van 4km. De rit in lijn werd gewonnen door Domingo Perurena voor José-Manuel Lopez-Rodriguez, Juan Zurano, José-Luis Abilleira en Felix Gonzales. De tijdrit ging naar Augustin Tamames voor Antonio Martos, Francisco Galdeano, José-Manuel Lopez-Rodriguez en Luis-Pedro Santamarina. De tijd van die twee ritten werd samengeteld en kreeg men: 1. Agustin Tamames, 2. Antonio Martos 4, 3. Francisco Galdeano 5, 4. J.M. Lopez-Rodriguez 6 en vijf L.P. Santamaria.
In de eindstand heeft Agustin Tamames 7 voorsprong op Luis-Pedro Santamarina, 15 op José Grande, 16 op Ventura Diaz en werd Andres Oliva die op de laatste dag zijn leiderstrui verloor 5de op 23.
De laatste rit in de Midi-Libre werd verreden tussen Millau en Mende over een afstand van 206km. Reeds van bij de start reed de Portugees Andrade met Poulidor en Ocana uit het peloton weg. Maar aangezien Ocana een gevaar betekende voor de eindzege en Poulidor zijn ploegmaat Guimard beschermde heeft Andrade ook niet verder aangedrongen. Het peloton bleef rustig de rit afwerken tot aan de laatste helling. Opnieuw was het de Joaquim Andrade die aanviel, kwam met 130 over de top en mocht met 240 de ritzege nemen. Voor plaats twee was Raymond Poulidor de snelste van de eerste achtervolgers. De eindzege was voor Cyrille Guimard voor Joop Zoetemelk en Yves Hezard.Eerste landgenoot is Lucien Van Impe op plaats vijf.
De Escalada al Mas Nou te Playo da Aro is een klimwedstrijd voor liefhebbers die vandaag in aanwezigheid van Rik Van Looy werd betwist. Het zijn Catalaanse supporters die op deze wijze hulde willen brengen aan onze landgenoot die in deze streek destijds meerdere wedstrijden won. De zege was voor Jésus Lindez voor Carlos Ocana Crespo en J.M.Robles.
In de G.P. Tribüne een tweedaagse te Blankenburg Oost-Duitsland werd vandaag nog een criterium van 72km betwist. De zege was voor Wolfgang Wesemann voor Wolfgang Fiedler en Dieter Gonschorek die ook de eindzege op zak stak. Tweede werd Wolfram Kühn voor Wolfgang Lötzsch, Karel-Heinz Oberfranz, Bernard Fielsch en onze landgenoot René Dillen.
Derde dag in de Giro delle Regioni, te Misano Adriatico was na 144km de zege voor Guido Lussignoli die ook de eerste rit had gewonnen,verder zag er de topvijf als volgt uit. 2.Alfredo Chinetti, 3.Giovanni Dalla Bona, 4.Ottorino Benedetti en vijf Pietro Gambarotto. Giovanni Battaglin blijft leider.
Te Binderveld-Nieuwerkerken moesten de 51 vertrekkers 4 kleine een 11 grote ronden afleggen. Reeds in de tweede kleine ronde namen de Nederlander Kelleneers en Put wat voorsprong, en werden twee ronden later bijgebeend door een vijftal. Tien renners kwamen kwamen in de tweede grote ronde aansluiten. Marx voor wie het te snel ging en Kelleneers pech vielen vooraan weg. De vijftien anderen bleven tot achtste ronde samen, toen moesten 7 renners hun kompanen laten rijden. Bij het ingaan van de laatste ronde reed Gustaaf Verboven solo naar de meet en won met 20 voorsprong op Alain Buckinx, Raymond Van Straelen, Frans Lemmens, Robert Reeckmans, Paul Vanelderen, Gustaaf Put en Benny Paulissen. Op 3 was Romain Bellis de snelste van de achtervolgers.
Deux-Acren kreeg Henri Wats als winnaar voor Arthur Vande Neucker en Mario Wittenberg.
In Edegem was de zege voor Luc Crauwels die zijn medevluchter Hugo Moreel versloeg in een spurt met twee. Plaats drie was voor de Nederlander Hans Pels.
Koningshooikt kreeg Victor De Valckeneer als winnaar hij had 20 voorsprong op François Van Beeck en Jos Gijsemans.
Georges Rogiers mocht te Kortrijk-St. Jan juichen waar hij met Luc Lannoo 515 voorsprong had op Luc Demets.
In Mol-Gompel mocht Constant Rommens de bloemen in ontvangst nemen, werd Willy Vanden Ouwenland tweede en Robert Van England derde.
Roger Vanden Eede uit Meldert (O.Vl.) won in Poeke zijn 5de wedstrijd voor Martin Lameire en Dirk Van Speybroeck.
Scherpenheuvel kreeg 43 renners aan de start en had Guy Minsart na 107km 30 meter voorsprong op Leonard Engelen en volgde 10meter verder Gomaar Van Calster, met in zijn wiel de Nederlander Jan Spetgens, Luc Van Uytsel, Florent Vos, P.Bijlaerts, Johan Hendrickx, Paul Laeremans, Paul Wellens en Alex Stroobants als 11de.
In Sint-Niklaas kwam de Nederlander Cees Priem met 20 voorsprong op zijn landgenoot Aad Vanden Hoek en Franky De Gendt.
De wedstrijd Strijpen-Zottegem voor de trofee Het Volk werd na 180km gewonnen door Freddy Maertens voor Theo Dockx, Rino Van Dromme, Lucien De Brauwere, Staf hermans, Ludo Delcroix, Lucien Zelck, Robert De Guchtenaere, Louis Verreydt en Ludo Noels.
Te Thimougies had Valère Vandecasteele na 98km een voorsprong van 10 op Bernard Rasseneur en G. Mathon.
Wezembeek mocht 62 renners ontvangen, na 110km was André De Bilde sneller dan de 19jarige Jean-Pierre Sterckx uit Elsene, Freddy Missotten, Paul Vander Mercken, Jacques Martin e.a.
Jackie Vercamer was te Woesten de beste voor Hugo Vermeersch en Norbert Lesage.
De Luxemburger Ernie Kirchen kwam onze landgenoten aftroeven te Xhendelesse waar men met 53 was vertrokken. In een spurt met drie versloeg hij Jean-Luc Yansenne en Joseph Civatone (Ita). Voor plaats vier op 30 was de winnaar zijn landgenoot Jean Becker sneller dan Marc Leppers, Robert Michotte, Norbert Fischer, Roger Loysch, de derde Luxemburger Lucien Didier e.a.
Zijn derde overwinning behaalde August Van Laethem te Zellik waar men slechts 20 renners aan de start kreeg. Benny Hoefs als tweede volgde op 25 en bestond de topvijf verder uit G.Deproft, L.Van Riet en Xavier Van Zaelen.
. Aan het BK te Flémalle-Grande voor korporatieven kwamen 37 renners aan de start. De beslissing viel al in de 4de ronde toen vijf renners ontsnapten. Hieruit viel Jos Smits voor wie het tempo te hoog lag na 3/4 wedstrijd weg. In de spurt haalde Jan Boonen het voor Christian Lecluyse, Christian Vande Guchte en Marc Roelandt. Op 230 won Jos Hennikenne de spurt voor plaats vijf voor Marc Michiels, René Stradiot, Alfons Van Parijs en Eric Windey. Winnaar Jan Boonen was verleden jaar nog prof. Bij Flandria reed hij in 1962-1963 tot 24/5/1964 als onafhankelijke. Werd op 25/5 prof en reed ook in 1965 bij Flandria. Dan volgden vijf jaren bij Mann en heeft verleden jaar als individueel het seizoen afgewerkt.
Te Boorsem-Kotem waar 176km moest worden afgelegd, begonnen de 64 deelnemers met 10 plaatselijke ronden, vervolgens een grote toer door de kempen, en werd de finale betwist in 17 plaatselijke rondjes. Het is pas bij het ingaan van de laatste plaatselijke rondjes dat een ernstige ontsnapping op gang kwam. Hiervoor zorgden de Nederlanders Van Beers en Duyndam en onze landgenoot Abelshausen. Zeventien renners gingen in de achtervolging, kwamen vooraan aansluiten en kregen even later nog het gezelschap van Vandenbossche, Reyniers, Steegmans, Nassen, Gakens en de Duitser Puschel. Na drie pogingen is Houbrechts vooraan toch weggeraakt en zou nog het gezelschap krijgen van een vijftal. Van Roosbroeck had van sportbestuurder Jossart de opdracht gekregen niet uit Tony zijn wiel te komen. Wat Jossart had verwacht gebeurde, op 3km van de streep viel Tony nog eens aan en kreeg Staf in zijn wiel die niet overnam, en Tony zich dan ook maar heeft rechtgezet. Hiervan profiteerden twee Nederlanders. Leo Duyndam begon van ver de spurt, scheen op 100 meter van de streep te zullen geremonteerd te worden, dreef zijn rivaal tegen het publiek, en won voor Harry Jansen. Op enkele meters volgden, Staf Van Roosbroeck, Jos Van Beers, Frans Verhaegen en Tony Houbrechts. Van de groep was op 10 Joseph Bruyère de snelste.
In Assebroek kreeg man 44 renners aan de start en werd gewonnen door Dirk Baert in een spurt met twee versloeg hij Ludo Van Staeyen. Deze laatste diende na de wedstrijd een klacht in tegen Dirk, omdat hij op 150meter van het einde zou gehinderd zijn. De uitslag bleef: 1. Dirk Baert de 195km in 4.48 voor Ludo Van Staeyen. Op 45 werd de Nederlander Cees Koeken derde voor zijn landgenoot Harm Ottenbros. Ook Theo verschueren en Eddy Goossens eindigden in de zelfde tijd als de twee Nederlanders. Op 140 werd de groepsspurt voor plaats 7 gewonnen door René Pijnen (Ned) voor Harry Van Leeuwen (Ned), Herman Vander Slagmolen, Willy Abbeloos, Jean Pagé (Ned), Isidoor Weemaes, Marc Lievens, André Hendryckx en maakt Jaak De Boever de top15 volledig.
Te Castrocaro in Italië werd een tijdrit 76,020km verreden. De inrichters hebben echter het zonder Eddy Merckx moeten stellen, die om zijn seizoen niet al te zeer te belasten forfait gaf. De druk kwam nu op zijn ploegmaat Roger Swerts die met een tijd van 1.5435 of een gemiddelde van 39,806km deze wedstrijd met een verpletterend meesterschap won. Felice Gimondi kreeg 114 aan zijn broek, de broers Tomas en Gösta Pettersson volgden op 217 & 407. De Deen Ole Ritter en de Italiaan Davide Boifava hebben de strijd gestaakt.
In Oost-Duitsland begon vandaag de G.P. Tribüne een tweedaagse te Blankenburg. De eerste rit over 160km bracht een zege voor onze landgenoot René Dillen voor Dieter Gonschorek, Gunther Bertram.
De Kersenronde in Nederland vond plaats in Mierlo waar 182,3km moest worden gekoerst. De zege was voor G. Hoogedoorn voor Wil De Vlam, Dick Groen, S.Schuitemaker en M. Rietveld.
Lido di Savio-Cattolica is de tweede rit in de Giro delle Regioni, na 144km was Valerio Lualdi sneller dan Gabriele Mugnaini. Op 4 werd Giovanni Battaglin derde en is ook de nieuwe leider. Plaats vier was voor Efren DallAnese en werd Luciano Conati vijfde.
Het Omnium op de wielerbaan van Brighton werd gewonnen door Hugh Porter (Gb)-Gordon Johnson (Aus) met 48,5 punten voor Tim Mountford Usa)-Reg Barnett (Gb) 38,5p. Plaats drie was voor de ploeg Robert Van Lancker (Bel)-Reg Smith (Gb) 37,5 punten.
. Jean Van Horebeeck 21 Renners kwamen aan de start te Brakel en versloeg na 110km Abel Holvoet zijn metgezel Willy Michiels. 25 later was Yvan De Vriendt voor plaats drie de snelste voor Rudy Bauwens e.a.
Een pak meer renners te Erembodegem waar men met 70 de start nam. Voor August Van Laethem werd het met 25 voorsprong zijn tweede zege. Op 25 was Pierre Van Ransbeeck sneller dan Ferdinand Dewael. De spurt van de groep op 50 werd gewonnen door André DeMol voor Roger Vanden Eede e.a.
Te Huissignies werd er met vier van de 34 vertrekkers voor de zege gespurt. Albert Delrue haalde het voor Jean-Pierre Baert, Benny Hoefs en Arthur Vanden Neucker.
In Huizingen waar 39 renners aan de start kwamen mocht Jean Van Horebeeck uit Wolvertem de bloemen meenemen. Op 45 werd Luc DHoekers tweede voor André De Bilde, W.Meganck, J.Vergucht en Fr.Moyson.
In Koningshooikt was de zege vor Alfons Van Camp voor Frans Van Beeck en Ludo Bosch.
Te Montegnée zijn 65 renners gestart om 102km te koersen. In een spurt met twee haalde Georges Bortels het van de Nederlander Cor Boersma. Op 20 was voor plaats drie Roger Loysch de snelste voor de Nedrerlander Frits Sluper, Wally Willemen e.a.
Het criterium van Oeselgem kreeg na 70km Albert De Cuyper als winnaar, voor Lucien De Volder en J Prinzie.
Tweede thuiszege in een week voor Eddy Ronquetti, in Oostende versloeg hij in deze volgorde vijf medevluchters, Noël Pottier, Etienne Mattheus, Raf Coene en M.Deseyne.
De Belgische Spanjaard Pedro Pardo behaalde te Ottignies al zijn achtste overwinning. Stonden mee op het podium Jos Vonckx en Pierre Vander Mercken.
Paal mocht 81 renners inschrijven die in 13 ronden 108km moesten afleggen. De voetriempjes waren nog maar pas aangetrokken of zes renners kozen het hazepad en werden pas in de achtste ronde opnieuw door het peloton ingelopen. Onmiddellijk reageerden Verboven en Saenen die na een achtervolging van 4km het gezelschap kregen van acht achtervolgers. Deze bleven tot 3km van het einde samen, toen heeft Raymond Vanstraelen ze achtergelaten en won met 10 voorsprong. Gustaaf Verboven werd tweede voor, Frans Lemmens, Jos Saenen, Joseph Civatone (It), Jo Vrancken, Alfons Van Houdt, Hugo Gevers, Constant Rommers en Benny Paulissen. Op 50 was Ludo Noels de snelste van de groep.
In Rekkem kwamen 44 renners aan de start en werd na 103km Ronald Rosseel winnaar met 15meter op Ludwig Verstraete en Claude Coppieters. Op 25 werd Frans Ligneel 4de.
Zaterdagmiddag zijn 59 renners te Ledegem vertrokken voor de 4de omloop van de grensstreek. In de omgeving van Diksmuide vonden Knockaert en Bruggeman dat het tempo wat hoger mocht zijn en lieten de groep in de steek. Zij kregen het gezelschap van Van Bruwaene, Demeyer, Dury en Van Landeghem. Na de Kemmelberg kwam ook Vanspringel met Hendrickx en Maes aansluiten. Ghislain Van Landeghem is vooraan nog wegereden en won met 132 voor Raf Van Bruwaene, Herman Vanspringel, Maurice Dury, Marc Demeyer, André Hendryckx, Frans Maes, Julien Knockaert en Fernand Bruggeman. Voor plaats 10 op 215 was Guido Reybrouck de snelste.
Voor zijn eigen Grote Prijs e Wilsele te kunnen rijden is Frans Verbeeck niet in de Midi-Libre vertrokken. Van de 67 renners die zijn vertrokken hebben er slechts 24 de wedstrijd uitgereden, waarvan er 10 de ganse afstand hebben afgelegd. Verbeeck die met een pak ploegmaats aan de start kwam heeft reeds in de grote omloop te Gelrode de kloof gemaakt. Nieuw in het parcours was de Meesberg en het was daar dat Frans in de voorlaatste ronde aanviel en enkel Ludo Vander Linden en Maurice Eyers mee waren, maar nog voor ze boven waren moesten lossen. Aan de streep had Frans 120 voorsprong op Ludo Vander Linden. Op 140 werd Fonske Debal derde voor Vic Van Schil. Dan volgden op 150 Staf Van Roosbroeck, Maurice Eyers, Jos Spruyt en Frans Mintjens. Eddy Peelman werd op 210 negende. En de 10de plaats was voor Ferdinand Van Rijmenant hij volgde op 230.
In Zwitserland bestond rit 2 uit twee delen, deze morgend was er Brugg-Solthurn over 97km en na de middag een klimtijdrit over 12km verreden tussen Solothurn en Balmberg met een hoogteverschil van 606 meter. In de rit in lijn kregen de renners direkt na de start de Bözberg (569m) voor de wielen, Bergamo kwam er als eerste boven en deed het onze landgenoot Doyen ook goed en kwam als vierde door. In de afdaling vormde zich een kopgroep van negen, deze werden na 56km bijgehaald door een vijftal, deze 14 hadden na 58km al 114 voorsprong. Toen kwam de tweede beklimming van de dag de Hauenstein (731m) en was Spahn eerst boven. Vooraan bleef de verstandhouding optimaal en zouden de 14 met 301 voorsprong voor de zege spurten. Het was Giancarlo Polidori die het verrassend haalde voor Gerben Karstens, Arnaldo Caverzasi, Gérard Vianen die in het klassement naar plaats twee oprukt, Erich Spahn, Wilfried David, Ronald De Witte, Ward Janssens, Carlo Chiappano, Ugo Colombo, Pierfranco Vianelli, Louis Pfenninger, Erwin Thalmann en Gary Crewe een Brit. Vier renners kwamen te laat binnen waaronder de Nederlander Peter Kisner. De Australiër Steve Williams gaf op.
In de klimtijdrit gaven de Zwitsers aanvankelijk de indruk een knappe rit te rijden. Jurg Schneider was de eerste renner die met 2914 onder de 30 minuten bleef. Nadien kwamen Spahn 2822 en Fuchs 2808 nog beter doen en steeg de hoop op een Zwitserse zege. Maar eerst Delisle 2804 en later Pingeon 2750 deden beter. Enkel de Portugees Joaquim Agostinho zou met een tijd van 2715 beter doen dan Roger Pingeon en Raymond Delisle. Met een tijd van 2819 werd André Doyen knap zesde en werd Wilfried David met 2826 tiende. Zes rennerszijn buiten de tijdsgrens aangekomen, waaronder twee Nederlanders, Rini Wagtmans en Karel Delnoy. De Italiaan Giuliani blijft leider.
Pascual Fandos heeft de 4de rit Avilès-Cangas del Narcea in de Vuelta a Asturias gewonnen. Na 135km had hij een voorsprong van 127. Domingo Perurena bewees nogmaals dat hij de vlugste is en werd tweede voor José-Luis Abeilleira, Antonio Menendez en Juan Zurano. Oliva blijft leider.
In de Midi-Libre was men aan rit 4 toe met Nimes-Millau over een afstand van 210km. De rit kende een bewogen verloop dat niets met wielrennen te maken had. Op 50km van het einde hebben onbekenden een grote hoeveelheid nagels op de weg gegooid. Dit zorgde voor vele lekke banden bij renners en volgers. Ook werden er pamfletten uitgedeeld door het Comité dAction Larzac waarin geprotesteerd wordt tegen een uitbreiding van het kamp te Larzac nabij Millau. In de rit zelf is er een lange ontsnapping geweest van Labourdette, hij was na 95km op pad gegaan en op 80km van het einde had hij nog 225 voorsprong. Maar leider Guimard heeft dan er voor gezorgd dat de voorsprong tot 120 slonk. Op 17km van het einde kwam Maingon alleen bij de leider, maar werden beiden op minder dan 5km van het einde gegrepen. Op dat ogenblik heeft Thevenet een aanval geplaatst en won met 13 voor Yves Hézard, Cyrille Guimard die leider blijft, Noël Vanclooster, Willy Van Malderghem en de rest van het peloton. Twee opgevers: Hutsebaut en Crapez.
Te Wattrelos in Frankrijk staan in de uitslag staan 19 renners waarvan 3 Fransen, 4 Nederlanders en 12 Belgen. De wedstrijd was 150km en Willy Teirlinck deed er 3.39 over. Plaats twee en drie was voor de Fransen: Robert Mintkiewicz en Sylvain Vasseur die het tegen Willy hadden moeten afleggen. Verder volgden, op 125 Jan Serpenti (Ned), Julien Van Lint, Evert Dolman (Ned), Jan Janssen (Ned), Luc Vanden Daele, Daan Holst (Ned), Jaak De Boever, en de derde Fransman Christian Palka. Plaats 12 op 630 was voor Julien Verboven met Urbain De Brauwer in zijn wiel. Op 710 werd Guido Van Damme 15de voor Bernard Delchambre. Na 1225 zijn volgende renners nog over de meet gebold: Willy De Bosscher, Gérard Hendrickx, Michel LHoest en Jean-Marie Ritserveldt.
De Sterrit in Ichtegem werd gewonnen door Freddy Maertens die na 149km sneller was dan Theo Dockx. Op 50 werd Yvan Benaets derde voor Karel Rottiers en de Nederlander Jo van Pol. Voor Freddy Maertens is het al zijn tiende overwinning en zijn tweede in Ichtegem waar hij ook op 12/3 de beste was.
In Italië is de Giro delle Regioni begonnen. De eerste rit werd Verreden te Lido di Savio waar de renners 139kmmoesten afleggen. De zege was voor Guido Lussignoli voor de Nieuw-Zeelander White Benett, Giuliano Dominoni en Giovanni Battaglin. Op 24 werd Vittorio Algeri vijfde.
Een half uur voor de start van de eerste rit regende het pijpestelen, maar net voor de renners aan de startlijn werden gevraagd was de zon van de partij. Om 12u50 zijn de 80 renners geflankeerd door 120 volgwagens, 24 motards vertrokken voor de 187km tussen Zurich en Brugg. Een eerste ontsnapping kwam er al aan km 23 met 11 renners waarbij 1 landgenoot Wilfried David, deze werden na 55km bijgebeend door de Zwitser Spahn en onze landgenoot Doyen. De ploeg van leider Tabak die niemand mee vooraan had heeft dan alles opnieuw samengebracht. Maar even later viel de beslissing acht renners reden weg, waarbij onze landgenoot Godefroot de Nederlander Schepers, vijf Italianen en de Duitser Wolfshohl die later de rol moest lossen en door een groepje achtervolgers werd ingelopen. Bij de eerste beklimming de Zurzacherberg kwam de Italiaan Giuliani als eerste door en ook op de Rotberg was hij primus, maar nu met 22 voorsprong en zou in de afdaling er nog een pak bijdoen. Aan de aankomst had Donato Giuliani een voorsprong van 128 op Walter Godefroot, Marcello Bergamo, Enrico Paolini, Wim Schepers en Mario Lanzafame. Op 327 werd de geloste Franco Mori zevende. Op 436 was Michele Dancelli voor plaats acht de snelste van de 31 achtervolgers. De winnaar is zowel in het algemeen- als het bergklassement leider.
In de Vuelta a Asturias behaald Domingo Perurena zijn tweege ritzege op rij. Nu is hij de snelste in de 3de rit Ribadesella-Avilès over een afsand van 178km. Jesus Esperanza werd tweede voor Antonio Garcia, Agustin Tamames en Juan Zurano. Leider blijft Oliva.
In de Midi-Libre moesten de renners twee ritten afwerken. In de voormiddag was er Béziers-Sète 63,5km en na de middag Sète-Montpellier-Pérois 132km.
In de voormiddag rit is Luis Ocana slachtoffer geworden van een sensationele inzinking. De rit eindigde op de top van de Saint Clair een heuvel van 180meter. Men begon aan de 4 kilometerlange beklimming waar Ocana als eerste aanviel, waardoor de groep uiteen viel. Op 800meter van de top demarreerde Luis nog eens, enkel Van Impe, Zoetemelk, Hézard en Poulidor bleven in zijn wiel. Toen Van Impe overnam moest Ocana lossen en werd voorbijgereden door Guimard die vooraan zou aansluiten. Cyrille won zelfs de rit voor Zoetemelk, Van Impe, Poulidor en Hézard. Op 8 werd Luis Ocana zesde met Willy Van Neste in zijn wiel. Guimard is ook de nieuwe leider.
Na de middag was het Georges Chappe die de rit kleurde met een lange ontsnapping en tot 430 uitliep. Bij de beklimming van de col de Soumont verzwakte hij echter en was het onze landgenoot Wyckaert die in de tegenaanval ging, bij Chappe kwam en hem achterliet. Na 84km had Wyckaert zelfs 130 voorsprong maar is het vooral Riotte die hem genekt heeft. Toen men zich klaar maakte voor een massaspurt heef op 1km van het einde José Catieau iedereen verrast en won met 1 voor Willy Planckaert, Michaël Wright, Christian Callens, Cyrille Guimard die uiteraard leider blijft, André Dierickx, William Bilsland, Willy Van Malderghem, Yves Hézard, Roland Berland, Raymond Poulidor en het ganse peloton.
Te Poggio a Caiano was er een tipo pista en werd met 35 punten Felice Gimondi winnaar voor Eddy Merckx 34p. en Franco Bitossi 21 punten.
In Koksijde kwamen 64 renners aan de start om in 16 ronden 150km af te leggen. Reeds in de eerste ronde reden de Fransman Mintkiewicz en Romain Maes uit de groep weg en hadden vlug 2 voorsprong. In de 4de ronde kwam er reaktie van Hooyberghs, Holst (Ned), Bruggeman, Van Bruwaene, Van Vlierberghe en Wielandt maar door toedoen van de ploegmaats Reybrouck en Houbrechts werd dit groepje vrij vlug bijgebeend.Tijdens de zesde ronde werden ook de twee leiders gegrepen. Er volgden nog verschillende pogingen zonder sukses. Tot aan km 100 opnieuw Raf Van Bruwaene nu met Jimenez en Deschoenmaecker wegreed. Het had lang de schijn dat dit de goede ontsnapping was, op 15km van de streep hadden zij nog ruim 1 voorsprong. Het is pas op minder dan 2km dat de drie leiders zich moesten gewonnen geven. Met 57 werd er voor de zege gespurt en was het pas na het bekijken van de fotofinish dat Rik Van Linden de zegebloemen kreeg. Verder volgden, Daniel Vanryckeghem, Barry Hoban (Gbr), Tony Daelemans, Frans Verhaegen, Robert Whetters (Aus), Gérard Martens, Georges Vandenberghe, Roger Jochmans, Marcel Omloop e.a. Van de drie late vluchters is met zijn 22ste plaats enkel Raf Van Bruwaene in de top30.
De liefhebbers konden enkel in Oudenburg aan de slag, het was de Nederlander Jo Van Pol die zijn 4de overwinning behaalde, drie in België en één in Nederland. Lucien De Brauwer werd tweede en Willy Van Elsuwe gewezen prof derde.
In Frankrijk is de Midi-Libre gestart met een rit in lijn van Castelnaudary naar Valras-Plage. De 85 renners zijn gestart in een ware tornado. Na 15km bracht een gesloten overweg wel wat sensatie. Zoals gewoonlijk kropen enkele renners over op onder de slagbomen, waardoor een ganse groep toch wel wat achterstand opliep en hard hebben moeten jagen om opnieuw aansluiting te krijgen. Alhoewel er heel wat pogingen waren raakte niemand weg, tot op anderhalve kilometer van het einde Ronny Vande Vijver er op uittrok. Hij nam een 100tal meters voorsprong, kreeg in de laatste rechte lijn de wind op kop en werd een 30tal meters voor de streep door het peloton overrompeld. Winst was er voor Cyrille Guimard voor Noël Vanclooster, Walter Planckaert, André Dierickx, Michaël Wright, Willy Planckaert, Ronny Vande Vijver, Yves Hézard, Willy Van Malderghem en een deel van het peloton, waarbij verschillende Belgen ontbraken en met grote achterstand toekwamen. Liefst zeven Belgen werden uitgeschakeld: Scheys, Scheers, Van Roosbroeck, Mahieu, Leman, Debal en Vantyghem. Frans Staes die had de wedstrijd al verlaten.
Net als eergisteren was er in Italië opnieuw een tweede plaats voor Eddy Merckx, te Monsummano moest hij de zege laten aan Gianni Motta en werd Felice Gimondi derde.
Dezelfde avond was er op de wielerbaan van Montova een omnium en een individuele wedstrijd.
In het omnium won de ploeg Marino Basso-Felice Gimondi 36 punten voor Eddy Merckx-Roger Swerts 30p. en Franco Bitossi-Gianni Motta 25p.
De individuele rit werd gewonnen door Eddy die de 48km aflegde in 1.0132 voor Gimondi en Motta.
In Zurich begon ook de Ronde van Zwitserland met een proloog. De ploegentijdrit over 9km werd gewonnen door de Nederlandse ploeg Goudsmit-Hoff in een tijd van 1032 voor Scic op 10, Rokado op 13, Van Cauter-Magniflex op 15 en als vijfde Holdsworth op 25. De Nederlander Tino Tabak mocht de leiderstrui aantrekken.
In de Vuelta a Asturia waren de renners aan de tweede rit toe. Sama de Langreo-Ribadesella over een afstand van 176km bracht winst voor Domingo Perurena voor Juan Zurano, José- Manuel Lopez-Rodriguez, José-Luis Abilleira en werd Andres Oliva vijfde. Aja blijft leider.
De Columbiaan Martin Emilio Cochise Rodriguez Gutiérrez, die door het internationaal olympisch komitee niet meer als amateur wordt beschouwd en dus niet mag uitkomen in Munchen, zal deelnemen aan de wereldkampioenschappen op de baan voor beroepsrenners. Deze gaan dit jaar door te Marseille waar hij zal deelnemen aan de 5km achtervolging.
De inrichters van Brussel-Ingooigem kunnen weer gebruik maken van het het oud parcours. Door verkeersproblemen is deze wedstrijd vijf jaar een gewone kermiskoers geweest. Met 63 is men te Sint-Agatha-Berchem vertrokken. Rond km 70 reed Van Lint uit het peloton weg en bereikte Ingooigem , waar men nog 6 plaatselijke ronden van 21km moest afleggen, met 20 voorsprong op een vijftal, de groep volgde op 40. Reeds in de eerste plaatselijke ronde kwam alles opnieuw samen. Onmiddellijk hierop is Gakens met Verstraeten, Claes en Herrijgers ten aanval getrokken en was de beslissing gevallen. Voor Claes en Herrijgers ging het vooraan te snel en liet Tony Gakens op enkele kilometers van de streep ook Eddy Verstraeten achter. Tony won met 15 voorsprong op Eddy en was Dirk Baert op 1 de snelste voor plaats drie voor Willy Teirlinck, Frans Verbeeck en Ludo Vander Linden. Op 130 volgde Ludo Van Staeyen en Rudy De Groote. De spurt van de groep op 150 voor plaats tien werd gewonnen door Rik Van Linden.
Voor de liefhebbers was er enkel koersgelegenheid te Oostende waar Lucien Zelck al zijn achtste overwinning boekte. Plaats twee was voor René Dillen en werd Eddy Ronquetti derde.
De eerste rit in de Vuelta a Asturias werd verreden tussen Oviedo en Sama de Langreo over een afstand van 160km. Juan Zurano had aan de meet 3 voorsprong op Luis-Pedro Santamarina. Het peloton eindigde op 15 en was Domingo Perurena de snelste voor José-Manuel Lopez-Rodriguez en werd Andres Oliva vijfde. Aja blijft leider.
In Nederland was er de Ronde van Arnhem een wedstrijd over slechts 90km. Op 30km van het einde zijn Jan Janssen en onze landgenoot Willy De Bosscher uit de groep ontsnapt. In de eindspurt met twee won Willy verrassend van Jan, maar deze had in de vele premiespurten teveel van zijn krachten geëist. Op 30 werd Leo Duyndam derde voor Harm Ottenbros, Gérard Koel, Jan van katwijk, Piet De Wit, Jan Serpenti, Harry Jansen en als 10de harry Van Leeuwen.
De B.W.B. heeft 9 renners aangeduid voor de stage met het oog op de Olympische Spelen van Munchen, welke van 19 t/m 23/6 te Den Haan zaal plaatsvinden. Voor deze tweede stage werden volgende wegamateurs geselekteerd: Yvan Benaets, Lucien De Brauwer, Ludo Delcroix, Patrick Geldhof, Willy Govaerts, Staf Hermans, Freddy Maertens, Frans Van Looy en Louis Verreydt.
Van 20 tot 23/6 zullen 15 pistiers deelnemen aan een stage te Rocourt: Raf Constant, Leon Daelemans, Roger De Beuckelaer, Leonard Engelen, Paul Lannoo, Robert Maveau, Marc Meernhout, Noël Soetaert, Marc Van De Putte, Alex Van Linden, Clement Van Ransbeeck, Wilfried Wesemael, Donald Zeebroeck en Lucien Zelck.
De inrichters van de 20ste Grote Prijs van het Waasland kregen 102 renners aan de start, deze moesten 150km afleggen in 14 ronden. Reeds in de eerste ronde reden Van Landeghem en de Nederlander Bruessing uit het peloton weg en zouden tot 55 voorsprong nemen. In ronde drie gingen De Bisschop, Pustjens (Ned), Verhaegen en Bruggeman op zoek naar de leiders. In de volgende ronde kregen de drie achtervolgers het gezelschap van, De Geest, Holst (Ned), Weemaes, Hooyberghs en Godefroot en kwamen de 9 achtervolgers tot bij de twee leiders. In de groep kwam er reaktie en liep alles opnieuw samen. In ronde zes is Abelshausen met de Nederlander De Koning ten aanval getrokken maar waren in ronde 8 er aan voor hun moeite. De beslissing viel 3 ronden van het einde, Duyndam (Ned), Whetters (Aus) en Verschueren ontsnapten, Mariën en Mintkiewicz (Fr) gingen in de tegenaanval maar hun poging mislukte. De drie leiders gingen met 1 de laatste ronde in op een fel jagend peloton van nog 82 renners . In de eindspurt won Theo Vershueren met 1 lengte voor Leo Duyndam (Ned) en moest Robert Whetters (Aus)nog 5 prijsgeven. Voor plaats 3 op 15 was Daniel Vanryckeghem sneller dan Rik Van Linden, Raf Van Bruwaene, Tony Daelemans, Jos Abelshausen, Harm Ottenbros (Ned), Marcel Louyet e.a.
Met de Vuelta a Asturias is men in Spanje al aan de zevende rittenwedstrijd. Zoals elke ronde start men ook hier met een proloog, deze bedraagt 5km en start men in Oviedo/Naranjo. Winnaar en dus ook eerste leider is Gonzalo Aja met een tijd van 1349. Plaats twee was voor Eduardo Castello op 6 dan volgde José Grande op 13, Antonio Garcia op 20 en sluit de top5 met Damasio Torres op 25.
In Italië was er te Busto Arsizio een tipo pista en won Felice Gimondi voor Eddy Merckx en Gianni Motta.
Te Aubel kwamen 84 renners aan de start en was na 100km Jean-Marie Coenen sneller dan Ludo Noels, de Spanjaard Pedro Padro, de Nederlander Frits Sluper, Jean Maris e.a.
Marc Steels heeft in Denderleeuw er voor gezorgd dat het geen Nederlandse overwinning werd. Op plaats twee eindigde Fr. Hogerheide en werd Martin Venix derde.
Derde wedstrijd van de dag vond plaats te Peruwelz en werd gewonnen door Georges Windels voor Michel Degrin en Eric Rosseel.
. Ronny Vande Vijver De inrichters van Zele hadden alles mee, 92 renners aan de start, veel volk, was de weermaker ook met hen en hebben de renners er een mooie wedstrijd van gemaakt. Reeds in de eerste ronde lieten Christiaens en Van Sweevelt de groep achter zich. Stelselmatig kwamen renners aansluiten zodat men in de vijfde ronde met 30 vooraan reed. Amper 1 ronde later kwamen nog een 30 renners mee vooraan. Deze waren nog maar pas samen als een nieuwe ontsnapping met 15 een feit werd. Op 1 ronde van het einde was hun voorsprong al 5 minuten. In de laatste km is Ronny Vande Vijver solo gegaan en won met een kleine voorsprong op Alfons Debal, Raymond Steegmans, Staf Van Roosbroeck, Herman Vrijders, Marcel Omloop, Jos Van Olmen, Willy De Geest, Ronny Van Marcke en sluit de vluchter van het eerste uur Ronny Christiaens de top10.
De Ronde van Luxemburg eindigde met twee ritten, eerst was er de rit in lijn Diekirch-Esch sur Alzette over 155,9km, daarna volgde te Esch nog een tijdrit van 7,5km. In de rit in lijn heeft de ploeg van leider Rosiers de wedstrijd gekontroleerd. Een poging van Wilfried David om de bergprijs alsnog te winnen mislukte en moest deze aan Désiré Letort. Ontsnappingspogingen van o.a. Bracke, Vanden Eynde en Loysch brachten geen resultaat. Het is Gilbert Bellone op 20km van het einde wel gelukt, Antheunis en Genet gingen in de achtervolging maar bleven op 17 hangen. Na ritwinnaar Gilbert Bellone (Fr) werd Jean-Pierre Genet(Fr) tweede en Etienne Antheunis derde. De spurt van de groep op 255 werd gewonnen door onze landgenoot Eddy Peelman voor Cyrille Guimard (Fr), Frans Verbeeck, Wim Schepers (Ned), Pieter Nassen, Barry Hoban (Gb) en als 10de Dirk Baert. Vier renners hebben de wedstrijd verlaten, drie landgenoten Demeyer, Van Goidsenhoven, David en de Fransman Palka.
In de afsluitende tijdrit was het Dirk Baert die het haalde voor Cyrille Guimard (Fr), Ferdinand Bracke, Eddy Verstraeten, de Nederlander Wim Schepers en was de zesde plaats voor eindwinnaar Roger Rosiers. In de eindstand had Roger slechts 16 voorsprong op Paul Aerts en 45 op de Brit Barry Hoban.
Bernard Labourdette was in het criterium van Pommerit-le-Vicomte (Frankrijk) sneller dan Claude Mazeaud en Jean- Paul Ménard.
In Italië won Eddy Merckx op de omloop van Castelfranco Veneto een wedstrijd van 103km. Het was op 2 ronden van het einde, men moest er 80 afleggen, dat Eddy er vandoor ging. Zeven renners zouden nog kunnen aansluiten. Tweede werd Franco Bitossi op 1 dan volgden, Davide Boifava, José-Manuel Fuente, Pietro Guerra, Attilio Benfatto, Giuseppe Rosolen en Silvano Schiavon. Op 6 volgde de groep.
. Eindzege is binnen In de laatste rit in de Giro, Arco-Milano over 185km hebben zeven renners de vrijheid gekregen en zouden ook voor de zege spurten. Het was Enrico Paolini die won voor Jos Huysmans, Ole Ritter, Mauro Simonetti, Tony Houbrechts, Ugo Colombo en Giancarlo Bellini. Op 44 won Roger De Vlaeminck van een groeje van dertien, voor Michele Dancelli en Eddy Merckx. Nog twee landgenoten zaten ook in dit groepje, Albert Van Vlierberghe als 11de en Ludo Van Staeyen op plaats 16. Het peloton volgde op 1159.
In de eindstand heeft Eddy Merckx 530 op José-Manuel Fuente en 1039 op Francisco Galdos. Ook Roger De Vlaeminck eindigde in de top10, hij werd zevende op 1352.
Het puntenklassement was voor Roger De Vlaeminck 264 punten en werd Eddy Maerck tweede met 244punten.
In het bergklassement was Fuente met 490 punten de beste en volgde Eddy als tweede met 350p.
De combiné was voor Eddy Merckx, in de Vliegende spurten (Traguardi tricolore) ging Polidori 220p. Eddy 90p. vooraf.
. Erich Spahn In Luxemburg was men met Echternach-Diekirch aan de 3de rit. Met 42 renners is men gestart om 204km te koersen. Maar veel strijdlust hebben de renners niet getoond, zodat men bij de eerste doortocht aan de aankomstlijn een achterstand van 20minuten had. Met 35 werd er voor de zege gespurt en scheen Verbeeck het te halen maar kwam Cyrille Guimard hem in de laatste meters voorbij. Eddy Peelman werd derde, de nederlander Wim Schepers vierde en Eddy Verstraeten vijfde. De zes die na het peloton toekwamen waren: 36. Dirk Baert op 36 en 1 later als 37ste Maurice Eyers. Op bijna 5 werd Roger Loysch 38ste voor Gérard David, Marc Demeyer en de Fransman Christian Palka. De Duitser Dieter Kemper gaf er de brui aan. Roger Rosiers blijft leider.
Tweede dag in de Vuelta a los Valles Mineros waar twee ritjes van een 70tal kilometers op het programma stonden. Rit 2a) Laviana- Col de Cuena was voor Andrès Oliva en rit 2b werd gewonnen door Domingo Perurena. In de eindstand heeft Luis-Pedro Santamaria 2 voorsprong op Eufronio-Enrique Sahagun en werd Andrèa Oliva derde op 49, deze won ook de bergprijs.
In Zwitserland werd de Ronde van Noord-West verreden welke plaatsvond te Biel. In deze wedstrijd reden de liefhebbers en profs samen. Na 223,5km had Erich Spahn, die vroegtijdig de Giro had verlaten een voorsprong van 32 op de Nederlander Harry Jansen. Met vier heeft men op 236 voor plaats drie gespurt de Duitser Jürgen Tschan haalde het voor de Fransman Joël Miljard de Brit Derek - Harrison en de Zwitser Erwin Thalmann. Voor onze landgenoot Jean-Pierre Berckmans was er een elfde plaats op 840.
In Frankrijk te Saint Just had na 105km Charles Rouxel 25 voorsprong op Gérard Besnard en volgde Bernard Thevenet op 33.
Voor Leo Duyndam was er winst in Sint Willebrord-Nederland na 120km stonden Jan Serpenti en Tino Tabak mee op het podium.
Aartselaar kreeg na 108km een gans Nederlands podium. 1 werd Ton Zuiker voor Ad van Overveld en Fr. Hogerheide.
Ook in Balen moesten de renners 108km afleggen. De in Nederland geboren Belg Jos Swinnen haalde het voor de Duitser Rolf Wibfeld en de Nederlander H. Van Pierre.
Het criterium van Daknam over 60km werd gewonnen door Fernand Dewael die 20 voorsprong had op Marc Van De Putte en volgde Alex Robberecht op 105. Ghislain De Clercq als 4de volgde op 105.
Marcel Laurens won te Devant-le-Pont (Visé) waar men met 48 was vertrokken. In een spurt met drie versloeg hij Yvan Thomanne en de Nederlander Michel Vander heyden. Op 50 won Marc Lepers de spurt van de groep voor plaats vier.
Wielerclub De Demer uit Diest kreeg 34 renners aan de start, en was het door een uitval van Florent Vos in de eerste ronde dat de groep werd uiteen geslagen. Vos reed een tweetal ronden alleen en kreeg dan het gezelschap van Coppers en Similon, enkele ronden later kwamen Hermans en Van Goidsenhoven aansluiten. Vooraan viel het wat stil zodat een vijftal vooraan kwam aansluiten. Bij een premiespurt ging Hermans door en konden enkel Coppers en Van Goidsenhoven tot bij Staf rijden. Bij het ingaan van de laatste ronde kwamen de leiders tot bij een groepje achterblijvers en profiteerde André Coppers van de chaos om zijn twee kompanen te verschalken en won met 18 voorsprong op Staf Hermans en Dany Van Goidsenhoven de ex-prof. Op 334 was Ludo Bruylandts voor plaats vier sneller dan Robert Smeulders.
In Emines was er een tijdrit van 11km en moest men daarna nog een rit in lijn van 90km afwerken. Tegen het uurwerk was Freddy Renson de beste met een tijd van 16134. De rit in lijn werd gewonnen door Jacques Coppieters die er 2.30 over deed. Eindwinnaar werd Francis van Rompeay met 7punten voor Freddy Renson 10p. en Jacques Martin 11 punten.
Het Kampioenschap van Vlaanderen te Gits kreeg een spannend verloop, de vele premies speelden daar een grote rol in. Na 130km was het Marc Renier die zich de leeuwentrui heeft toegeëigend, door in de spurt zijn metgezellen Lucien De Brauwer en Theo Dockx te verslaan. Voor Robert De Guchtenaere was er plaats vier en werd Willy Jonckheere vijfde.
Haasrode kreeg Freddy Missotten als winnaar voor Jean-Marie Coenen en Willy Vande Wouwer.
Kalmthout-Nieuwmoer kreeg 49 renners aan het vertrek zij mochten 109km afleggen. Na Brussel-Opwijk (5/3) werd het voor Ludo Delcroix zijn tweede zege. Plaats twee was voor Victor De Valckeneer en werd de Nederlander Piet Maas derde. Voor Jos Meynzer was er de vierde plaats en was de laatste Belg in de toptien die verder uit Nederlanders bestond.
In Kluisbergen hebben de 30 tegenstanders niet kunnen verhinderen dat de Nederlander Jan Zuydweg hen de zege kwam afsnoepen. Yvan Ronsse bood het meeste weerstand maar moest het in de spurt met twee afleggen.
Op de tweede dag in Kuringen passeerden 22 renners aan de inschrijvingstafel, waaronder de plaatselijke renners Bortels en Clabots. Het regende aanvallen maar een afscheiding kwam er niet. De groepsspurt werd gewonnen met een half wiel door Ludo Noels voor een onregelmatig spurtende Robert van Engeland, Gustaaf Put, Luc Pels, Frans Van Den Dries, Roger Lochtenbergs, José Clabots e.a.
Te Oostnieuwkerke moesten de 39 renners 105km afleggen wat in 2.45 werd gedaan door Raf Coene. Voor Frans Ligneel was er plaats twee en werd D.Vanden Bergh derde.
Voor Guy Minsart werd het een eerste zege te St.Georges sur Meuse waar men met 33 renners vertrok. Op 215 was Joseph Henikenne voor plaats twee de snelste van zes achtervolgers, verder volgden, Bernard Bourguignon, Freddy Libouton, Paul Vanelderen, Jean Swinnen en de Luxemburger Lucien Didier.
Te Saint Leger werd het provinciaal kampioenschap van de provincie Luxemburg betwist. Slechts 18 renners zijn aan de start gekomen en won Jos Hensen na 108km met 150, en werd ook provinciaal kampioen. Plaats twee was voor R. Michot. Voor de twee volgende renners, Jacques Charlier (Fr) en Nico Crommen was het 630 wachten. Op plaats vijf eindigde Serge Stouvenacker deze had reeds 1345 achterstand.
De Nederlander Bas Hordijk kwam te St. Pieters-Leeuw onze landgenoten afdrogen. Nogmaals een tweede plaats voor Henri Michiels en werd Roger De Beuckelaer derde.
De Wielerclub Strijd en Zege uit Tessenderlo-Deurne kreeg 39 renners aan de start waaronder de plaatselijke renner Gustaaf Verboven, die de ganse wedstrijd vooraan was te vinden. In de laatste ronde was het Verboven zelf die ten aanval trok maar moest nog zeven anderen naast zich dulden. In de spurt stonde er geen maat op de snelle Jozef Gijsemans. In zijn spoor volgden, Jean Maris, Frans Lemmens, Gustaaf Verboven, Wim Schroyen, Bruno Jaremko, André Verbraeken en Raymond Vanstraelen.
Op de tweede dag te Zwijnaarde was het Eddy Moreels die de bloemen kreeg, stonden mee op het podium Abel Holvoet en Dirk Van Speybroeck die als derde op 20 volgde.
In de tweede rit van de Ronde van Roussilon was de zege voor de Italiaan Aldo Cecci. In de eindstand had onze landgenoot Lucien Pratte 5 over op de Fransman Alain Chabran. De ritwinnaar van vandaag eindigde op de derde plaats met een achterstand van 54.
In Nederland werden nog drie Provinciale kampioenschappen afgewerkt.
Te Geffen werd het kampioenschap van Noord Brabant verreden. Wil Van Helvoirt haalde het voor Harry Van Groezen en Wim De Louw.
Voor Limburg werd te Venlo Theo van der Leeuw de nieuwe kampioen voor Cor Boersma en Louis Meijers.
Het provinciaal kampioenschap van Utrecht werd te Overvecht betwist en won Arie Bakker voor Jos Schipper en Gijs Nederlof.
In Italië ging de Giro delle Regioni van start, de eerste rit vond plaats te Lido di Savio waar 139km moest worden afgelegd. Met vier werd er voor de zege gespurt en haalde Guido Lussignoli het voor de Nieuw-Zeelander White Bennett, Giuliano Dominoni en Giovanni Battaglin. Op 24 werd Vittorio Algeri vijfde.
Te Berbroek mochten de veteranen voor de nationale trui strijden, van de 102 renners die zich hadden ingeschreven kwamen er 70 aan de start, om 95km af te leggen. Na 8 van de 15 ronden reden vier reeners uit de groep weg. Bonnaventure, Hardy, Clerckx en Verresen en dreven hun voorsprong in de 10de ronde op tot 1 minuut op twee achtervolgers, Van Belle en de man uit Zemst-Laar Lucien Huybrechts, en volgde het peloton al op 130. Verresen moest in de 12de ronde vooraan de rol lossen. Iets voor het ingaan van de laatste ronde moesten de overige drie leiders zich gewonnen geven en waren ook Van Belle en Huybrechts en Verresen al ingelopen door Beullens, Kumps, Asselbergs en Vanderaerden. Uit deze tien was het Kumps die op enkele kilometers van de streep wegreed, enkel Lucien Vanderaerden kon nog tot bij Pierre Kumps geraken en won vrij vlot de spurt en volgde zichzelf op als kampioen. Op 15 werd René Buelens ut Keerbergen derde voor Karel Clerckx, Leon Hardy met zijn 53 de ouste deelnemer, Arthur Bonnaventure, Louis Asselbergs, Leon Van Belle, Lucien Huybrechts en Jan Verresen. De groepsspurt voor de 11de plaats op 105 werd gewonnen door Jan Straetmans.
In Evergem heeft Willy Van Neste een werkelijk huzarenstukje opgevoerd. Toen aan km 85 Fernand Bruggeman uit de slaperige groep wegreed was het enkel Willy die reageerde. Bij het uitvallen van Bruggeman is Willy dan maar aan een lange solorit begonnen. Bij het aanvatten van de elf plaatselijke ronden had hij het peloton zelfs in t zicht. Na 201km had hij 230 voorsprong op Gilbert Wuytack die de pelotonsspurt won voor Willy Planckaert, Noël Vanclooster, Richard Bukacki (Ned), Giovanni Jimenez (Col), Etienne Sonck, Tony Gaekens, André Peirsman en sluit André Dierickx de top10 af.
Ook de liefhebbers waren van de partij in Evergem en was het de Brit Graham Thomas 4punten die het haalde voor de Nederlander Toine Van Den Bunder 6p. en Etienne Bundervoet met 14 punten.
Sirault kreeg 34 renners aan de start die 186km moesten afleggen. Christian De Buysschere was aan km 35 de eerste aanvaller en kreeg het gezelschap van, Ronsmans, Vandenberghe en Vanconingsloo, deze bleef maar 5 bij het drietal en ging dan solo en had op zeker ogenblik een voorsprong van 430. Het was vooral Coulon die er voor zorgde dat Georges opnieuw werd ingelopen. De beslissing viel 50km voor het einde, het was opnieuw Ronsmans die wegreed met Cambré zij kregen even later het gezelschap van Debal en Vander Linden en zou tenslotte nog een zevental aansluiten. In de laatste kilometers reden Emiel Cambré en Ludo Vander Linden weg, Emiel zou nog afstand nemen van Ludo en won met een kleine voorsprong. Voor plaats drie was Fonske Debal de snelste voor Frans Staes, Raf Van Bruwaene, Jean Ronsmans, Julien Van Lint, Julien Verboven, Gérard Hendrickx, Willy Scheers en Paul Crapez. Op 145 was Jaak Zwaenepoel de snelste van het peloton voor plaats 12.
Vandaag en morgen worden in Nederland de Provinciale kampioenschappen betwist, vandaag werden er acht afgewerkt alle wedstrijden hebben ongeveer een afstand van 120km,en gaven volgende uitslagen:
Noord-Holland te Midden-Beemster: 1. Jos Kieftenburg. 2. Dick Groen. 3. Peter Nieuwenhuis.
In Frankrijk begon te Fourmies de Ronde van Roussilon een tweedaagse rittenwedstrijd. Onze landgenoot Lucien Pratte was er vandaag de beste.
In de Ronde van Groot-Brittannië bracht de laatste rit Morcecambe-Blackpool nog een verrassing. De Zweed Tord Filipsson won met 123 voorsprong de rit. Maar de Nederlander Hennie Kuyper die als tweede over de meet kwam stak ook de eindzege op zak. Leif Hansson landgenoot van de ritwinnaar werd derde. In de eindstand heeft Kuyper 34 voorsprong op de vorige leider, de Fransman Marcel Duchemin, plaats drie was voor de Pool Jerzy Zwirko die 152 achterstand had. De Brit Phil Edwards werd 4de op 209 en de Nederlander Cees Priem als vijfde volgde op 314. De bergprijs was voor de Nederlander Ben Koken. De puntentrui ging naar de Fransman Bernard Bourreau. Nederland was de beste ploeg. Voor Hennie Kuyper was er buiten de eindzege ook winst in de Combiné en werd hij derde in de strijd voor de punten en het bergklassement.
Op de wielerbaan van Birmingham in Groot-Brittannië wonnen de Brit Hugh Porter-Gordon Johnson (Aus) met 36punten het omnium voorTim Mountford (Usa)-Reg Barnett (Gbr) 28,5 p. en werd onze landgenoot Robert Van Lancker met de Brit Reg Smith derde zij hadden 28 punten.
Zij die niet aan de Ardeense Pijl deelnamen konden nog uit 12 wedstrijden kiezen.
In Belsele kwamen 52 renners aan de start, de Nederlander Antonius Damen kwam de Belgen aftroeven, hij won met 30 voorsprong op Paul Van Houdt en werd op 35 Rydy Heyns derde.
Jos Van Ransbeeck uit Hekelgem was te Denderleeuw de beste van 47. Plaats twee was voor August Van Laethem en mocht Franky Franssen ook op het podium.
In Fleurus waar er 60 zijn gestart was plaats 1&2 voor Nederland. Met drie ging men naar de meet en won Theo Vander Leeuw voor Mathieu Buckx en Henri Wats.
Zijn vierde zege behaalde Bertil Cael te Geluwe waar hij met 15 voorsprong op Ronald Rosseel en Frans Ligneel over de streep kwam.
Te Gooreind-Wuustwezel was Jos Jacobs de beste van 47, voor Frans Eliaerts en Flory Van Hooydonck, van de tweeling Van Ouytsel was Marc 6de en Luc 10de.
De wieler- en supportersklub Rap Terug uit Kuringen kreeg voor hun eerste organisatie 64 renners aan de start. Na 3 van de 30 ronden viel de beslissing, 14 renners waaronder de plaatselijke renner Georges Bortels voor wie deze wedstrijd was ingericht reden uit het peloton weg. Vier renners vielen vooraan weg, Bortels en Bellis reden lek, Leo Coeck door een val en voor de Brit John Redwood ging het te snel. In de laatste liet Leonard Engelen zijn kompanen achter en won met 12 voor Gusaaf Verboven, Jozef Swinnen en Albert Segers die ook nog van de anderen waren weggereden.
Derde Nederlandse zege te Mortsel waar 46 renners de start namen,kwam Cees Swinkels winnen voor Mark Michiels, Gustaaf Wens en zijn landgenoot Mick Kloot.
Voor eigen volk te Oostende waar slechts 24 renners aan de start kwamen behaalde Eddy Ronquetti zijn zesde overwinning. Hugo Vermeersch werd tweede en G. Boutry derde.
In Schellebelle was de overwinning voor Ludo Bruylandts voor Lucien Tavernier en Roger Vanden Eede.
In het criterium van Ursel moesten de renners slechts 66km afleggen, Antoine De Meyer won er zijn tweede wedstrijd. Daniel Van de Walle werd tweede en plaats drie was voor Patrick Van Renterghem.
Wielsbeke kreeg John Soenens als winnaar die zijn medevluchter Valère Vande Casteele versloeg. Op 10 werd Yvan Minne derde.
En in Zwijnaarde bracht Eddy Moreels zijn zegestand op twee. Lucien De Volder werd er tweede voor André de Mol.
In Verviers vertrokken 97 liefhebbers voor de Ardeense Pijl een zware koers over de ongewone afstand van 177km. Het was Theo Dockx die op 60km van het einde de eerste ernstige en beslissende aanval op gang bracht. Reaktie kwam er van Hermans, Geldhof en Maertens maar de nationale kampioen werd door een lekke band afgeremd. Uit de achtergrond kwam Verreydt opzetten, kwam tot bij Geldhof en Hermans, dit trio kwam dan Dockx op de hals vallen. In de achtergrond was Maertens aan een spektakulaire terugkeer begonnen, samen met Pauwels, Bauwens en De Brauwere, maar Freddy kreeg enkel steun van Pauwels, vooraan bleven de leiders goed samenwerken zodat Freddy tot op 25 kwam maar zich toch moest gewonnen geven. Op 3km van de finish heeft Staf Hermans zijn kompanen achtergelaten en won met 32 op Louis Verreydt, Theo Dockx en Patrick Geldhof. Freddy Maertens, die de anderen had achtergelaten kwam als vijfde op 140 over de streep. Op 210 volgden als 6de Antoine Bauwens,met in zijn spoor Lucien De Brauwere, Daniel Pauwels, André Coppers en als 10de Ludo Noels.
79 renners kwamen aan de start te Mariekerke waar men eerst mooi weder had maar naar het einde toe kreeg men donder en een stortvlaag. De renners hebben er wel een levendige wedstrijd van gemaakt met talloze onstsnappingen. De beslissing viel in de voorlaatste ronde, Staes en Wyckaert waren de aanstokers, enkel Hendryckx en Debal konden hun wagonnetje nog aanpikken. Zij mochten ook voor de zege spurten en was het Fonske Debal die het haalde voor Frans Staes, Eric Wyckaert en André Hendryckx. De groep mocht 20 later voor plaats vijf spurten, Georges Claes uit Zonhoven was sneller dan Raymond Steegmans, Staf Van Roosbroeck, Willy Abbeloos, Frans Kerremans en sloot Jos Abelshausen de top10 af.
In Onkerzele (Geraardsbergen) moest men het met een pak renners minder stellen, slechts 39 kwamen opdagen. Reeds na 10km reden Vande Wiele en Bellemans weg, even later kwamen Janssens en Hermie aansluiten. Deze vier kregen nog het gezelschap van een zevental waarbij Van Rijmenant door pech zou wegvallen. Deze tien liepen spoedig tot 4 uit, op 30km van het einde is Janssens ten aanval getrokken en was het enkel Vanclooster die mee kon en zouden er nog een een 4tal minuten bijdoen. Op een lichte helling liet Noël Vanclooster zijn kompaan Wardje Janssens achter en zou met 40 voorsprong winnen. Voor plaats 3 op 445 was Maurice Dury sneller dan Luc Vanden Daele, Julien Van Lint, Fernand Hermie, Pierre Bellemans, Jan Vande Wiele, Marc Lievens en Daniel Verplancke. Roger Kindt als elfde volgde op 10 en won 10 later Camille Sohier de pelotonsspurt voor Georges Vanconingsloo e.a.
Wat er in de Ronde van Luxemburg voor de start van de 2de rit is gebeurd komt men niet alle dagen tegen. Het begon bij de Fransman Gérard Moneyron die in de eerste rit geranschikt werd, en nu langs zijn neus weg vroeg of hij mocht vertrekken, aangezien hij door een wegvergissing gistren niet van start was gegaan. Ook Eric De Vlaeminck zorgde voor een amusante noot. Toen Briek Schotte Eric wou gaan wakker maken vond hij een lege kamer, zonder dat iemand iets gezien had was Eric vertrokken. Met 44 werd er uiteindelijk gestart om tussen Bettemberg en Echternach 189km te koersen. Maar na 700meter stond het peloton al opnieuw stil, hiervoor zorgde een gesloten overweg. Frans Verbeeck heeft daarvan dankbaar gebruik gemaakt om met enkele plaatselijke schonen een reeks danspasjes ten tonele te brengen. De wedstrijd is pas op gang gekomen op de helling van Berdorf ( waar het hotel restaurant Kinnen is, U kan er zeer leker eten, ik spreek uit ervaring). Het was de man uit Winksele-Delle Vanden Eynde die er ten aanval trok en het gezelschap kreeg van de Nederlanders Janssen en Schepers, de Fransman Julien alsook de Deen Mortensen. Op 2km van het einde is Jan Janssen van zijn kompanen weggereden en won met 3 op zijn landgenoot Wim Schepers, Leif Mortensen, Willy Vanden Eynde en Ferdinand Julien. Op 57 voor plaats zes versloeg Barry Hoban, Dirk Baert, Frans Verbeeck, Roger Rosiers en sluit de Fransman Désiré Letort de top 10. Rosiers blijft leider.
In Spanje ging de Vuelta a los Valles Mineros van start, met Mieres- Col Pajares een rit van 42km. Winnaar werd Luis-Pedro Santamarina op 2 volgde Eufronio-Enrique Sahagun en werd op 16 Francisco Galdeano derde.
Na de middag was er Pola de Lena-Lavania, 158km en won Juan Zubero voor José-Manuel Lopez-Rodriguez en Ventura Diaz.
In Portugal werd Porto-Lisboa verreden een wedstrijd van maar liefst 348km. Fernando Mendes klaarde de klus in 8.4702 en versloeg Leonel Miranda in een spurt met twee. Op 5 volgde Emiliano Dionisio, Pedro Moreira, Cosme Oliveira, Venesclau Fernandès, Francisco Valada, de Spanjaard José Galdamez, Valdemiro Cardoso, Joaquim Andrade, Firmino Bernardino en was Antonio Castro twaalfde en laatste van het groepje achtervolgers.
In Frankrijk te Saintes won Raymond Poulidor voor Raymond Riotte en Robert Bouloux.
. Nog een ritwinst voor Roger In de Giro zijn de renners aan de voorlaatste dag, waarin 2 ritten op het programma staan. Asiago-Arco een rit in lijn is rit 19a en dan volgt rit 19b op het circuit van Arco een tijdrit van 18km.
De rit in lijn was met twee beklimmingen nog bijzonder zwaar. Op de Fugazze 1159meter kwam Schiavon als eerste door en op de Bondone 970meter reed Panizza voor Merckx over de top. In de eindspurt ging Roger van zeer ver aanvallen en hield ook stand. Plaats twee was voor Michele Dancelli en werd Miguel-Maria Lasa derde. Deze laatste had gisteren een klacht ingediend tegen Roger voor onregelmatig spurten. De jury had de klacht verworpen en had Roger gezworen vandaag Lasa met een straat te kloppen. In de top10 was Ludo Van Staeyen op plaats vijf de tweede Belg. Twee Italianen hebben de Giro verlaten: Aldo Moser en Ottavio Crepaldi.
Wat betreft de rit tegen het uurwerk deze was ook behoorlijk zwaar. Aan km 7 was er een eerste hindernis en de klim tussen Torbole (km9) enNago (km11) was ook een kuitenbijter. Het podium was gans Belgisch. Eddy Merckx won met een tijd van 2242 en was de enige renner die onder de 23 bleef. Zijn ploegmaat Roger Swerts werd tweede op 33 en een verrassende Roger De Vlaeminck eindigde als derde op 47 en bleef met 1 Felice Gimondi voor. En moest Ole Ritter op 49 het met een vijfde plaats stellen.
Voorlaatse rit in de Ronde van Groot-Brittannië, Gateshead-Morecambe over 165km werd gewonnen door de Zweed Hardy Jörgensen voor twee Tsjechen Jiri Konecny en Jan Havelka. De Fransman Duchemin blijft leider.
Na 35km koers te Aartrijke reden zes renners weg, Planckaert, Hooyberghs, Krekels (Ned), Van Landeghem, Lievens en de in Assenede geboren Nederlander Jan Pagé en hadden vlug 150 voorsprong. Vooraan viel door bandbreuk Jan Pagé weg en kwam er pas een drietal ronden van het einde men moest er 20 afleggen een bijna hergroepering. Alleen Hooyberghs wou niet begeven, al kwam er een tegenreactie van Delaere, Van Roosbroeck, Ongenae en Van Malderghem hij behield 15 voorsprong en was Staf Van Roosbroeck voor plaats twee sneller dan Aimé Delaere, Flory Ongenae en Ronny Van Marcke. Op 25 was voor plaats zes de Nederlander Adri Duycker sneller dan Robert Whetters (Aus). Willy Planckaert was 5 later voor plaats acht sneller dan Cees Koeken (Ned), Roger Jochmans, Daniel Vanryckeghem, Georges Claes (Kerkom), Hervé Vermeeren, Gerben Kartsens (Ned) en Emiel Lambrechts sluit de top 15.
. Roger wint overtuigend In de 18de rit Solda-Asiago over 223km moest in de laatste 50km nog twee bergjes beklommen worden, de Fricca 1710meter en de Vezzana 1402meter. Het is een vrij rustige rit geworden en waren het Eddys ploegmaats die de wedstrijd controleerden. Zij lieten te Trento toe dat voor eigen volk Michelotto en Moser er voor een premie mochten spurten, en was het de ouderdomsdeken uit de Giro (Aldo Moser/38jaar) die hem op zak stak. Bij aanvang van de eerste col hebben de Spanjaarden nog een poging ondernomen, maar bracht Eddy vrij vlug het peloton opnieuw bij. Lazcano kwam als eerste door voor Bergamo en versloeg Eddy zijn belager Fuente voor de derde plaats. Hetzelfde herhaalde zich op de tweede col, Merckx reageerde en ging zelf door en kwam als eerste door op de top, en zou enkele kilometers verder nog een premie winnen voor de neus van De Vlaeminck. Dit maakte Roger wat zenuwachtig en liet zijn ploegmaats Ritter en Pasuello er voor zorgen dat de groep samen bleef. In de laatste kilometers heeft Roger dan toegeslagen en won voor Liguel-Maria Lasa en Roger Swerts. Op 2 werd Marcello Bergamo vierde voor Felice Gimondi, Kurt Rub, Albert Van Vlierberghe, Georges Pintens, Vic Van Schil en sluitDonato Giuliani de top10 af. Roger kon zijn vrouw Marleen de bloemen geven vermits zij met haar schoonvader reeds op de Stelvio Roger was komen aanmoedigen. Door zijn derde ritzege neemt Roger voor de derde maal de puntentrui over van Eddy die wel zijn leiderstrui behoud.
In de Ronde van Luxemburg is de eerste rit Luxemburg-Bettemburg over 196km. Door een zeer lange ontsnapping opgang gebracht door de Brit Barry Hoban is deze Ronde wellicht al in een beslissend stadium getreden. Liefst achttien renners van de 48 die zijn gestart hebben in deze rit bijna 20 voorsprong genomen. De zege was voor Roger Rosiers die er 4.52 03 over deed voor Paul Aerts. Deze twee hadden 33 voorsprong op Barry Hoban en 43 op Evert Dolman, Johan Demuynck, Guy Maignon, Hans Junkermann, Désiré Letort en Pierre Martelozzo. Plaats 10 was voor Wilfried David op 158. Frans Verbeeck was op 234 de snelste voor plaats elf, in zijn zog volgden Leif Mortensen, Roger Gilson, Ferdinand Bracke, Michel Perin, André Mollet en Johny Schleck. Als laatste van de kopgroep volgde op 325 Guy Santy. Roger Rosiers is ook de nieuwe leider.
Vandaag werd Louis Mottiat onder grote publieke belangstelling te Baisy-Thy ten grave gedragen. Onder de aanwezigen waren verschillende oud- renners. Ondermeer Emile Joly, Leon Louyet, Maurice Depauw, Pino Cerami en Raymond Englebert.
. Willy Jonkheere uit Moerkerke won te Blaton zijn derde wedstrijd voor Michel Pollentier en Freddy Maertens.
Voor Jacques Martin werd het een eerste zege te Hevillers waar hij 45 voorsprong had op de Nederlander Herman Nak en werd op 110 Marcel Louyet derde.
In Jodoigne was de zege voor Frans Van Looy wat zijn stand op 4 brengt, Jean-Marie Coenen moest het met plaats twee stellen en de Nederlander Bas Hordijk werd derde.
In de Ronde van Groot-Brittannië zijn de renners aan rit 10 toe. Scarborough-South Shields was 175km en ging de zege naar de Tsjech Jindrich Marek die zijn medevluchter de Brit Doug Dailey versloeg. Op 123 werd Cees Priem derde. De Fransman Marcel Duchemin blijft leider.
In de Giro werd vandaag de 17de rit verreden tussen Livigno en de top van de Stelvio waar de winnaar de Cima Coppi kreeg, een trofee ter nagedachtenis van de betreurde campionisissimo Faust Coppi, die in 1953 toen voor het eerst de Stelvio werd beklommen als eerste doorkwam. Tijdens de aanloop van deze rit had Fuente de spurt op de top van de Passo di Fuorn 2149m. gewonnen voor Farisato en Merckx. In deze rit van 88km heeft Fuente, samen met zijn ploegmaats de finale beheerst. Op 13kmvan de top van de Stelvio was het Lazcano die ten aanval trok, zowel Pettersson als Gimondi behoorden tot de renners die het tempo niet konden volgen, dit omdat Merckx onmiddellijk reageerde. Een km verder spurtte Fuente weg werd opnieuw gegrepen, en ging even later nogmaals aanvallen en kon nu in 2km meer dan 1 uitlopen op het groepje Merckx. Op 4km van de top is Galdos op zoek gegaan naar zijn ploegmaat, en verloor Merckx nog meer terrein. Op de top won José-Manuel Fuente met 32 op Francisco Galdos en kwam Merckx als derde met 205 achterstand boven met in zijn wiel de weer verrassende Wladimiro Panizza en Vicente Lopez-Carill. Als 6de op 214 volgde Giuseppe Perletto, 5 later kwam Santiago Lazcano boven, een verrassende André Poppe werd achtste op 241, Josef Fuchs werd op 250 negende en Tony Houbrechts als 10de had 326 achterstand. In de stand brengt Fuente zijn achterstand op Eddy terug tot 344. Na de rit was er nog een klacht van Lasa die beweerde dat Roger van zijn lijn was afgeweken, deze werd echter verworpen. Drie renners hebben de wedstrijd verlaten: Gonzales-Linares, Favaro en Armani.
De Ronde van Luxemburg begon met een proloog die als ploegentijdrit over 7,5km werd verreden.De tijden telden echter niet mee voor het algemeen klassement. Het was Watney die het haalde en Frans Verbeeck die als eerste over de streep kwam met een tijd van 105521 de leiderstrui mocht omgorden. Op 1 werd Marc Demeyer tweede, Roger Loysch op 2 derde en werd thuisrijder Roger Gilson 4de op 3.
Vandaag is het Belgisch kampioenschap veldrijden voor 1973 toegekend. Op 4/2 zal het plaatsvinden te Sint-Maria-Horebeke. De club V.C.Broekstraat lag 415.555frank op tafel. W.C. Strijdlust uit Berlaar hadden met 377.851 fr. het tweede hoogste bod. W.C. Sportvriend uit Overijse had 365.395 fr. geboden en Sport en Nering uit Wetteren wou 300.000 frank spenderen. De parcoursverkenning zal plaatsvinden op 4/7 e.k. om 14h.
Ook werden de prijzen voor komend seizoen 1972-73 vastgelegd: Formule C: 5.250 fr. (met 25 prijzen), Formule B: 8.500fr. (met 25 prijzen) en Formule A 20.000fr. met 30 prijzen.
. In de Ronde van Groot-Brittannië stonden er te Scarborough twee ritten op het programma, eerst een rit in lijn en vervolgens een klimtijdrit. Het waren nogmaals de Nederlanders die in de voormiddag mochten juichen. Jan Aling was na 115km de snelste en stonden mee op het podium, de Pool Jerzy Zwirko en de Zweed Junker Jorgensen. De Fransman Marcel Duchemin won de 5,5km bergtijdrit en werd tevens leider. Plaats twee op 9 was voor de Brit Dave Lloyd en John Clewarth nog een Brit werd op 13 derde.
Naar Sint Amandsberg kwamen 106 renners afgezakt voor de Grote Prijs Tom Simpson. Het is een levendige wedstrijd geworden waarin bij momenten zeer hard gefietst werd. Het gevolg darvan was een gans pak renners wegviel en de anderen uiteengeslagen werden. De beslissende ontsnapping was uitgelokt door de goed rijdende Australiër Robert Wetthers, de lokale man Willy De Geest ging in de reaktie, viel en gaf op, vier anderen konden wel aansluiten. Toen men aan een spurt met vijf dacht is in de laatste kilometer Herman Vrijders er vandoor gereden en won met 20 op Frans Kerremans. Op 35 won Alfons Debal de spurt voor plaats drie voor André Dierickx die op het einde nog was komen aansluiten, Robert Whetters en Ghislain Van Landeghem. Op 110 was Theo Verschueren voor plaats 7 sneller dan Staf Van Roosbroeck en Leon Thomas. De groepsspurt op 130 werd gewonnen door Frans Verhaegen.
. Eddy op weg naar ritzege drie Een derde zege voor Eddy Merckx in de Giro waar hij de 16de rit Parabiajo-Livigno van 256km met twee cols wint. In de eerste 230km is er buiten dat Dancelli te Bornoi een spurt won welke hem een vakantietrip naar dit wintersportoord opleverde niets gebeurd. In de laatste 25km moest men wel over 2 cols van eerste categorie. De Foscagno lag op 15km van het einde, hier was het Lasa die de boel wou doen ontploffen, werd echter gecounterd door Deschoenmaecker en Vandenbossche. Toen er een gedeeltelijke groepering tot stand kwam was het Fuente die aanviel en vlug 30 bonus had. Hij kwam zowel op de Foscagno (2291m.) als op de Eira (2210m.) als eerste boven, maar was Merckx met Galdos al tot 15 teruggekomen. In de afzink is Eddy met Galdos tot bij Fuente gekomen die dan de pech had om plat te rijden. Galdos werd door Eddy achtergelaten en zou tweede worden op 18. Voor Marcello Bergamo was er op 1 plaats drie en werd Wladimiro Panizza vierde. De ongelukkige José-Manuel Fuente werd op 103 vijfde. In de stand heeft Eddy nu 549 voorsprong op Fuente die Gösta Pettersson met 3 van plaats twee verdrong. Roger De Vlaeminck is met zijn 9de plaats de tweede landgenoot in de toptien van het klassement.
De 26-jarige Piet de Wit uit Wormer is op de wielerbaan van Alkmaar Nederlands kampioen 50km achter zware motoren geworden. Zijn tijd was 1.0668 op 1 ronde volgde Gérard Koel, Gerben Karstens, Cees Stam, Jaap Oudkerk en Harry Jansen. Op 2 ronden werd Ben Janbroers zevende en dan volgden Harry van Leeuwen, Harm Ottenbros en Albert Van Midden.
In Peer kwamen 53 renners aan de start van het criterium en moesten 69km afleggen. De zege was voor Yvan Benaets die er zijn achtste zege behaalde. Plaats twee was voor de Nederlander Mari Van Venrooy voor Ludo Noels en Jean Swinnen e.a.
In Schellebelle won Rino Vandromme zijn vijfde wedstrijd voor Marc Steels en Patrick Geldhof.
Tweede ritzege voor Piet van Katwijk in de Ronde van Oostenrijk waar hij de 4de rit Ellmau-Innsbrück over een afstand van 182km wint in een tijd van 4.3430. Plaats twee en drie zijn voor de Oostenrijkers Herbert Fuzi en Heinz Csenar. Hun landgenoot Steinmayr blijft leider.
In België stonden vandaag twee wedstrijden op de kalender, Gullegem en Stabroek. Aan de 28e Ommegangsprijs te Gullegem namen 71 renners deel. Van bij de start reden twaalf renners weg en heeft men hen pas na de meet teruggezien. In de laatste van de 16 ronden was het vooral Van Neste die graag alleen wou toekomen, maar kreeg de vlugge Eddy Peelman mee die Willy in de spurt geen schijn van kans gaf. Plaats drieop 8 was voor Richard Bukacki (Ned), Tony Gaekens was op 45 de snelste voor plaats vier en ging volgende renners vooraf, Willy Donnie, Fernand Bruggeman, Dirk Baert, Hubert Hutsebaut, Ronny Van Marcke en Jaak Zwaenepoel. Willy Abbeloos die wegens pech vooraan was weggevallen werd op 225 toch nog twaalfde.
Stabroek moest het met minder renners stellen, 48 kwamen een rugnummer afhalen. Hier reden in de zesde van de achttien ronden zes renners weg maar werden door toedoen van Peeters en VanLint opnieuw ingelopen. Pas in de twaalfde ronde kwam er weer een reactie van Kindt, Aerts en Hooyberghs zij hielden het tot in de 16de ronde vol. Dan was het Jos Abelshausen die er aan begon en zichzelf een mooi verjaardagsgeschenk schonk. Voor plaats twee op 140 was Jos Van Beers (Ned) sneller dan Eddy Verstraten, Staf Van Roosbroeck, Alfons Scheys, Gilbert Wuytack, Herman Vanspringel e.a.
. Zege voor Roger De Vlaeminck De 15de rit in de Giro vond plaats te Parabiajo een industriële vestiging op 30km van Milaan. Het is Piero Belloni vethouder en eigenaar van een fabriek in elektrische toestellen die om publicitaire redenen de Giro wou naar hier krijgen. In dit dorp werd Libero Ferrario geboren wereldkampioen bij de liefhebbers in 1923. Op het circuit van 28km moesten de renners 4 rondjes afleggen om aan 168km te geraken. De rit is in een aanhoudende stortregen verreden. Het is bij het einde van de vierde ronde tijdens de bevoorrading dat Bruyère ten aanval trok en kreeg het gezelschap van Van Vlierberghe en werden pas op 10km van het einde gegrepen. Dan heeft Houbrechts nog een uitval gedaan echter zonder sukses. Nu hebben de ploegmaats van Roger wel voor hem gewerkt, en is hij even voor de laatste bocht op 200 meter van de streep uit volle macht gaan aanvallen. De Vlaeminck wint voor Michele Dancelli, Arnaldo Caverzasi, Kurt Rub, Attilio Benfatto, Wilmo Francioni, Tosello, Jos Spruyt, Roger Swerts en op plaats 10 Vittorio Cumino. Eddy Merckx blijft leider. De Zwitser Erich Spahn heeft de wedstrijd verlaten.
In Gilly is vandaag de 82 jarige Louis Mottiat overleden, hij werd geboren te Bouffioulx op 6/7/1889. Hij was prof vanaf juni 1912 t/m 1926 en heeft hiervan 10 jaar bij Alcyon gereden.
Als liefhebber won hij in 1910 Parijs-Roubaix-Brussel een tweedaagse van 485km die hij aflegde in 17.22.
Voor 1911 waren er overwinningen in Paris-Calais en twee ritten in les Huit Jours dAlcyon.
In 1912 is hij prof geworden om in de Ronde van Frankrijk te starten, won er rit 10 maar is de dag daarna niet meer gestart.
Bordeaux-Parijs waar het ganse podium Belgisch was werd gewonnen in 1913 voor Cyrille Van Hauwaert en René Vandenberghe. In Milaan-San Remo was er een tweede plaats achter Odiel Defraeye.
1914 bracht 6 overwinningen: Parijs-Brussel, De Ronde van België waarin hij vier van de zeven ritten wint. Nam opnieuw deel aan de Ronde van Frankrijk maar hield het voor bekeken tijdens rit 9.
Na de oorlogsjaren is er voor 1919 een derde plaats in het BK te La Hulpe achter Jean Rossius en Jozef Vandaele. De Ronde van Frankrijk verlaat hij in de 7de rit.
In 1920 wint hij voor de tweede maal de Ronde van België alsook rit 2 en 5. In Frankrijk werd hij winnaar van Bordeaux-Paris-Bordeaux 1208km die werden afgelegd in een tijd van 56.4631 tweede werd Fransman Edouard Léonard op 1.4039 zijn landgenoot Honoré Barthélémy als 3de volgde op 3.2332. Plaats vier was voor onze landgenoot Urbain Anseeuw op 11.1355. Negen renners van de 38 die zijn gestart hebben de wedstrijd beïndigd, al deed de laatste er 29.28 meer over. Bij de doortocht in Parijs (Longchamp) om 1.37 in de morgend zijn onze twee landgenoten mee in de kopgroep van zes. Deze wedstrijd is eigenlijk het eerste Criterium des As en had de bijnaam criterium van de weerstand. De Ronde van Frankrijk verliet hij in de 9de rit, had wel de eerste gewonnen.
1921 bracht zeges in Luik-Bastenaken-Luik, Paris-Brest-Paris 1.180km met 23 voorsprong en Marche-en-Famenne. Wat betreft de Ronde van Frankrijk is het de eerste maal dat hij Parijs bereikt en zevende eindigd,winst is er in vier ritten.
Luik-Bastenaken-Luik, Circuit de la Meuse en Gembloux zijn de overwinningen in 1922, een tweede plaats is er in Bordeaux-Parijs, Parijs-Lyon (met Felix Sellier), Criterium des As en Circuit du Midi.
Geen overwinning voor 1923, wel derde in Bordeaux-Parijs, eindigd vijfmaal in de top 5 van een rit in de Ronde van Frankrijk waarin hij 28ste werd.
Parijs-Tours werd gewonnen in 1924 alsook de 8ste rit in de Tour waar hij 18de werd in de eindstand.
In 1925 wint hij de derde rit in den Tour en werd 31ste in de eindstand.
In de Ronde van Oostenrijk werd rit 3 Lienz-Ellmau over een afstand van 157km gewonnen door de Oostenrijker Rudolf Rudi Mitteregger in een tijd van 4.4613 voor zijn landgenoot Wolfgang Steinmayr deze beiden hadden liefst 726 voorsprong. Plaats drie was voor de Italiaan Carlo Clementi. In de stand leid Steinmayer voor Mitteregger.
Opnieuw een Nederlandse zege dit voor de derde dag op rij in de Ronde van Groot-Britannië. Het is Jo De Boer die zijn tweede ritzege behaald in de 8ste rit Scheffield-Bridlington over een afstand van 153km. Op 8 werd de Zweed Ley Hansson die zijn waakhond de nederlander Jan Aling versloeg. De Tsjech Alex Svoboda blijft leider.
Slechts 22 renners kwamen afgezakt naar Fléron waar er slechts 88km diende gekoerst. In een tijd van 2.22 werd Georges Bortels winnaar voor Ludo Noels, Theo Dockx, Jean Maris zijn drie medevluchters. De Nederlander Harry Van Groezen won 4 later de spurt van de groep voor Alain Buckinx e.a.
De pas 19 jaar geworden Willem Peeters (20/5/53) behaalde zijn eerste overwinning bij de liefhebbers. Te Jumet had hij na 112km 8 voorsprong op Marc Kaiser en Lucien Nogara.
Roger Van Den Eede was van Meldert (O.Vl) afgezakt naar Pommeroeul en won met 30 voorsprong op Gérard Braillon en was er voor de plaatstelijke renner Michel Dagrin een derde plaats op 110.
In Stabroek waren plaats 1&2 voor Nederlanders. Cees Swinkels won voor Anton Damen en Frans Van Beek.
Zijn vierde zege behaalde Marc Van De Putte te Zaffelare voor Daniel Pauwels en Jacky De Smet.
In de Grote Prijs van Zwijnaarde zagen de toeschouwers de renners, die met 59 waren vertrokken, vijfentwintig keren over een totale afstand van 125km voorbijstormen. Reeds kort na de start waren het Vandenbossche en Vander Slagmolen die wegreden, maar vlug tot de orde werden geroepen. Iets langer hebben, Crapez, Sonck, Vrijders, Van Bruwaene en Loysch het vol gehouden, op 10 ronden van het einde was het voor hen ook gedaan. Even hebben Stevens en Walter Planckaert het geprobeerd. De beslissing viel drie ronden van het einde toen zes renners wegreden en ook voor de zege mochten spurten. Roger Loysch haalde het van de Australiër Robert Whetters, Maurice Eyers, Marian Polansky, Urbain De Brauwer en Eddy Goossens. Het peloton kwam slechts 50 meter te kort en was het Georges Claes die daarvan de snelste was voor Alfons Debal, Raf Van Bruwaene en met Georges Vanconingsloo is de top10 volledig.
Een groep van 12 bepaalde het verloop van de wedstrijd waaraan 58 renners deelnamen. Te veel volk redeneerde Martin De Clercq en hij trok de laatste ronde ten aanval met Hilaire De Cocker. Geen van beide is snel aan de meet en de spannende spurt werd gewonnen door de Assenedenaar Martin De Clercq. Op 20 won August Van Laethem uit Ass e de spurt voor plaars 3 voor Jean Van Horebeek, Yvan De Vriendt, Gustaaf De Proft, Alex Claeys, Lucien De Milde, de plaatselijke renner Roger Van den Eede, Herman De Nijs, Marc De Poorter, Robert De Guchtenaere, Wilfried Wesemael, Raymond Engelen en als 15de Raf Nobels.
In de Giro was er vandaag een zware bergrit van Savona naar de Bardonecchia Jafferau die maar liefst 256km bedroeg en samen met die van overmorgen de langste rit in deze Giro is. het eerste wedstrijduur reed men amper een gemiddelde van 25km, daarna hebben Eddy zijn helpers het tempo opgedreven. Op de Cadibona 436m kwam Piero Dallai (Ita) als eerste boven.Bij aanvang van de beklimming van de Sestrière 2033m ging Lazcano (Spa) aanvallen , en scheurde groep meteen. Het waren Lopez-Caril en Galdos die in het gezelschap van Deschoenmaecker naar de leider reden. Nadat Merckx tweemaal een aanval van Fuente had gecounterd moest hij deze bij de derde poging laten rijden, dit op 5km van de top van de Sestrière waar Galdos als eerste doorkwam voor Fuente en Lopez-Caril. Een groepje met Eddy aan de leiding volgde op 15, in de afdaling reed Eddy lek en viel tot 135 terug, en vormde er zich een groep van een 30tal renners. Aan de voet van de Bardonecchia Jafferau was zijn achterstand nog 120 en is Eddy alleen op zoek gegaan naar Fuente die ook zijn metgezellen had achtergelaten. Op 1km van de top kwam Eddy bij Fuente, liet hem terplaatse en won met 26 voorsprong op een verrassende Wladimir Panizza die Fuente was voorbij gereden. Als derde had Fuente 47 achterstand, wat er op neerkomt dat de Spanjaard in de 7km-lange klim van 120 voorsprong naar 47 achterstand werd gereden. Eddy blijft uiteraard leider. Vijf renners werden uit koers genomen wegens het vasthouden aan de volgwagen, Willy De Geest, Gianni Motta, Franco Bitossi, Italo Zilioli en Giovanni Varini.
In de Dauphiné-Libéré was men aan de laatste dag met in de voormiddag een tijdrit en daarna de rit in lijn. De tijdrit van Valence naar Crest over 31,5km bracht nogmaals een zege voor Luis Ocana die 37 voorsprong had op Yves Hézard, 131 op Bernard Thevenet, Raymond Poulidor moest 147 toegeven en de nr 5 Luis-Pedro Santamaria volgde al op 206. Plaats 6 was voor Ferdinand Bracke op 209, tweede landgenoot in de top10 is Lucien Van Impe als 8e op 302.
De afsluitende rit Crest-Avignon over 157km werd gewonnen door Régis Delepine die negen medevluchters versloeg, waarbij drie Belgen: 3e Willy Van Neste, 5e Etienne Antheunis en 6de Ronny Van Marcke. De pelotonsspurt op 27 werd gewonnen door Ansré Dierickx.
In de eindstand heeft Luis Ocana 305 voorsprong op Bernard Thevenet en 525 op Lucien Van Impe. De puntentrui was voor Cyrille Guimard, de bergtrui voor Luis Ocana en Peugeot was de beste ploeg.
In Zwitserland kreeg men te Zurich voor de Omloop van de 4 Kantons amper 18 renners aan de start waarvan er zeven de wedstrijd hebben uitgereden. De zege was voor Jean-Pierre Berckmans die in een spurt met twee de Zwitser Erwin Thalmann versloeg. Op 339 werd Jürgen Tschan derde. De overigen hebben voor plaats 4 gespurt dit op 411 na de winnaar. Fritz Wehrli haalde het voor Georges Vandenberghe, Hans Junkermann en Siegfried Müller. Jean-Pierre is de derde Belg die deze wedstrijd wint na Rik Van Steenbergen 1946 en Pol Mahieu 1969. Nederland won 4X, Jan Lambrichs in 1953, Wout Wagtmans 1960 en Jan Hugens in 1962 & 1964.
In Nederland te Gilze-Rijen was na 110km Gérard Vianen in een spurt met twee sneller dan Cees Stam. Op 4 werd Willy De Bosschere derde voor de Nederlanders Harry Van Leeuwen, Tino Tabak, Harm Ottenbros, Jos Van Beers, Karel Delnoy, Wim Schepers en onze landenoot Willy Planckaert.
. Rob Kroep wint in Luxemburg Op de tweede dag in de Ronde van Oostenrijk moesten de renners twee ritten afwerken. Rit 2a was een klimtijdrit van Ramingstein naar Karneralm en was 10,2km lang. De zege was voor de Oostenrijker Wolfgang Steinmayr met een tijd van 3434 zijn landgenoot Rudolf Mitteregger deed er 53 langer over. Voor de Nederlander Cees Van Dongen was er een derde plaats op 138. Plaats 4 was voor Claudio Morelli uit Italië die op 159 volgde. Plaats 5&6 waren voor onze Noorderburen: Jacob Langen op 214 en Jan Spetgens op 224. Willy Rommens 18de met een tijd van 3918 was onze eerste landgenoot.
In de namiddagrit Tamsweg-Lienz over 156km werd het een tweede Nederlandse zege. Piet Van Katwijk won in een tijd van 3.2232 voor de Oostenrijkers Heinz Csenar en Kurt Schattelbauer. Onze landgenoten hadden een achterstand van 43 en was hun plaats: 11. Marc Verbeeck, 12. Willy Rommens en 14. Urbain Van Der Flaas.
In Frankrijk won Jacques Esclassan te Lezignan de Route du Vin een wedstrijd over 165km. Voor Joseph Kerner en Aussenac.
Opnieuw een Nederlandse zege in de Ronde van Groot-Brittannië, Cees Bal wint rit 7 Southport-Sheffield, na 146km heeft hij 6 voorsprong op de Pool Jan Backowski en 10 op de Fransman Bernard Bourreau. Leider blijft Alex Svoboda.
In de G.P. Melchior te Mondercange Luxemburg werd de tweede rit gewonnen door de Nederlander Rob Kroep na 156km had hij 8 voorsprong op de Brit Grant Thomas en de Luxemburger Johny Back.
Winnaar van de 2daagse werd Lucien Didier (Lux) zijn tijd was 7.3333 wat slechts 2 beter was dan die van onze landgenoot Joseph Borguet en werd Ernie Kirchen (Lux) op 58 derde, zijn landgenoot Johny Back als vierde had 120 achterstand en op plaats vijf nog een Belg René Michot op 150.
Te Baelen-sur-Vesdre kwamen slechts 22 renners opdagen. Na 108km kwam Jacques Mean solo over de streep en behaalde zijn 5de overwinning. Voor plaats twee op 130 was Jean-Luc Yansenne sneller dan de Duitser Alfred back en Maurice Belet.
Eindelijk nog eens een zege voor Henri Michiels die te Bosvoorde met 205 voorsprong won. Voor plaats twee was Michel Nicaise sneller dan Noël De Backer.
Voor zijn zesde zege heeft Eric Van Lent uit Rumst geen verre verplaatsing naar Boom moeten doen, waar 40 renners aan de start kwamen. In de spurt was zijn felste belager de Nederlander Bas Hordijk met in zijn spoor René Dillen, Leon Daelemans, Frankie Franssen, Roger Lemmens, Grégoire Van Moer, Paul Van Put, Mark Michiels en is de top10 volledig met Rudy Rijpens.
Slechts 18 renners aan de start van de vierde Grote Prijs Heidebloem Dilsen. Het was de lokale renner Guido Cuypers die met Francis Martens in de 4de ronde er van onder trok, maar meer dan 30 voorsprong kregen zij niet. In de 13de ronde werden de twee vluchters gegrepen en namen 4 anderen hun plaats in. Deze zouden na 40 ronden van 2,5km voor de zege spurten. Georges Van Cleurenberge haalde het voor Karel Beckers, Willem Pannemaekers en Leonard Daemen.
Te Daknam was er een eerste zege voor Etienne DHollander voor Julien Heerweghe en Ribert Firket.
Fize-Fontaine kreeg 31 renners aan de start om 100km te koersen wat in 2.29 gebeurde. Het was André Coppers van Cureghem-Sportif die de snelste was voor Pedro Pardo (Spa), Jean-Marie Flohimont, Louis Jeunhomme e.a.
Te Haccourt waren 38 renners die de start namen en was na 110km Pascale Sciadone de snelste voor Walter Bellemans, Alain Buckinx, Marc Lepers, Joseph Civatone (Ita), Jos Hennekinne e.a.
Hodister-Laroche kreeg amper 19 renners ingeschreven om 92km af te leggen. In een spurt met twee was het Jos Hensen die het haalde voor Willy Day. Op 30 was voor plaats drie Freddy Libouton sneller dan Guy Minsart.
Nog een zege voor Cureghem-Sportif met Staf Hermans te Kessel-Lo waar hij voor Willem Peeters en Jos Gijsemans eindigde.
In Leefdaal was de zege voor Louis Verreydt voor Guido Verheyden en Winnock Flebus.
Yvan Raveydts was na 110km de beste in Meux waar hij voor Jean Swinnen en Serge Del Amore eindigde.
Jacques Martin won zijn zesde wedstrijd te Nil- St. Vincent met 7 voorsprong op Gustaaf Van Gossum en Jean-Pierre Nicolas.
In Otegem was Georges Windels de beste hij versloeg er zijn medevluchter Marc Meernhout en werd op 15 Ronald Rosseel derde.
In St.Pieters-Leeuw ging de zege naar Freddy Missotten hij had 130 voorsprong op Luc DHoekers en André De Bilde.
Zijn negende zege behaalde Freddy Maertens te Vlissegem waar men met 41 aan het vertrek stond. Voor plaats twee op 35 was Eddy Ronquetti sneller dan Noël Pottier, Michel Pollentier, Georges Rogiers e.a.
In Wespelaar waren de bloemen voor Willy Van De Wouwer stonden mee op het podium Willy Verschueren en Jozef Vaes.
Te Wiers is het de tiende zege voor José Van Ackere hij heeft 20 voorsprong op Willy Van Elsuwé en Michel Legat. José zal deze maand nog prof worden bij de ploeg Novy-Dubble Bubble.
De afsluitende rit Oostham-Peer in de Ronde van Limburg werd bij zeer warm weder verreden. De zeven die gisteren met voorsprong toekwamen maakten de meeste kans op de eindzege. Aan km 56 was er een lekke band voor leider Rosseel werd opgewacht door twee ploegmaats maar zou in de achtergrond verzeilen. Het volgend slachtoffer werd Leonard Engelen die door kettingbreuk wegviel zodat er nog 5 overbleven voor de eindzege. Aan km 125 begon Spileers aan de finale, ging op zoek naar drie leiders maar kwam ook Clabots met de hulp van zijn ploeg aansluiten. Na km 141 was het nogmaals Spileers die wegreed, en te Peer waar men nog 2 rondjes van 7km volgden werd hij bijgehaald door van Pol (Ned), Jacobs en Govaerts. Op dat ogenblik scheen voor Clabots virtuele leider alles verloren, maar kon dank zijn ploeg 1 ronde voor het einde weer aansluiten. Direct ging Bauwens ploegmaat van Spileers in den aanval met Bortels, Hendrickx en Coenen, Clabots ging in de tegenaanval maar kreeg pech. Dit was het sein van de twee kandidaat eindwinnaars Spileers en Meeus om met Clabots af te rekenen. De zege was voor Antoine Bauwens voor Jean-Marie Coenen, Johan Hendrickx en Georges Bortels. Op 29 werd Omer Meeus 5de voor Jean-Paul Spileers, Raymond Vanstraelen, Frans Dierckx, Luc Leman en Nico Koot (Ned). Het peloton met José Clabots die 35ste werd volgde op 39. De eindzege was voor Jean-Paul Spileers die 3 voorsprong had op Omer Meeus en werd José Clabots derde op 6. Bij de ploegen was er winst voor de Stoempers uit Leuven, die met 19.325 fr. ook het best verdiende in deze ronde, gevolgd door Merelbeke met 16.150 frank. Sport en Steun 2 daarentegen moest het met een schamele 525 frank stellen.
In België kon men kiezen tussen Gavere en Lier. Voor de 10de Grote Prijs van Gavere kwamen met het mooie weder 81 renners afgezakt. De renners moesten om de 195km vol te maken 2 kleine, 1 grote van 100km en drie kleine ronden afleggen. Het is pas na de grote ronde dat de wedstrijd op gang kwam, zowat 70km voor het einde. Hiervoor zorgden, Dury, Hendryckx, Vantyghem, De Laere en Maes, zij kregen nog het gezelschap van Rosiers, Vermeiren en Vande Vijver. In de slotkilometers heeft Rosiers op de kasseien van Semmerzake nog geprobeerd alleen weg te rijden. De acht hebben dan voor de zege gespurt en waren het Hervé Vermeeren, Aimé De Laere en Ronny Vande Vijver die elkaar geen meter toegaven. Men heeft deze drie in die volgorde geklasseerd wat niet bij iedereen in goede aarde viel zo nipt was het. Noël Vantyghem werd 4de voor Roger Rosiers, Romain Maes, Maurice Dury en André Hendryckx. Op 7 minuten was Jacques De Boever de snelste van de groep.
In Lier werd de Omloop van Midden-België betwist, reeds van bij de start ging Louis Dierckx aan de haal, nam heel wat premies en zou pas na 42km toen men opnieuw in Lier kwam worden gegrepen. Door zijn aktie was het peloton wel in verschillende groepjes gevallen en kwam na dat Louis was gegrepen ook alles weer samen. Dan was het wachten tot km 100 toen gingen Wuytack en Mariën in den aanval, Peelman en Arthur Vande Vijver gingen op zoek naar de leiders en ook Vanspringel ging met 13 anderen op zoek naar de twee duos. Maar eens in Mechelen was alles opnieuw samen. Uiteindelijk werd er met tien voor de zege gespurt en was het Roger Kindt die van ver begon maar door Eddy Verstraeten werd geklopt. Plaats drie was voor Georges Barras dan volgden Staf Van Roosbroeck, Raf Hooyberghs, Fons Debal, Ludo Vander Linden, Hendrik Mariën, Willy Int Ven en Rolf Wolfshohl.
De Ronde van Oostenrijk is vandaag van start gegaan met de rit Graz-Tamsweg na 197km was het de Nederlander Cees Van Dongen die met 125 voorsprong won. Voor plaats twee versloeg de Oostenrijker Siegfried Denk de Nederlander Fedor Den Hertog. Op 128 volgde een duo Hans Summer (Oost) en Claudio Morelli (Ita). Voor plaats 6 op 336 was de Pool Ryszard Prill sneller dan de Oostenrijker Hans Oberndorfer. Twee Oostenrijkers Josef Riss en Wolfgang Steinmayr volgden op 402. Plaats 10 was voor Rudolf Mitteregger (Oost) hij volgde op 453.
Ook in de Ronde van Groot-Brittannië mochten de Nederlanders juichen. Rit 6 van Llandudno naar New Brighton over een afstand van 134km werd gewonnen door Cees Priem voor de Pool Jerzy Zwirko en werd Dave Lloyd derde. Nieuwe leider is de Tsjech Alex Svoboda.
De Nederlander Roy Schuiten was in eigen land de beste in de Ronde van Midden-Zeeland waar hij na 190km met 28 Nanno Bakker, Peter Van den Donk, Wim De Waal en Arie Hassink vooraf reed.
In Luxemburg ging te Mondercange de G.P. Melchior een tweedaagse van start. De eerste rit had een afstand van 152km en werd gewonnen door de Luxemburger Lucien Didier die 3 voorsprong had op onze landgenoot Joseph Borguet. Als derde op 58 kwam Erny Kirchen over de streep, op 150 volgde de Belg René Michot die 1 voor Johny Back (Lux) eindigde.
Zij die niet in de Ronde van Limburg zaten konden nog uit tien wedstrijden kiezen.
Te Balatre was na 109km de zege voor Jan Swinnen die er zijn tweede zege behaalde voor Louis Van Rompaey en de Nederlander Theo van der Leeuw.
Damprémy kreeg 48 renners aan de start en mochten 148km koersen. Voor Bernard Draux werd het zijn 4de zege met liefst 255 voorsprong op zes achtervolgers waarvan Jos Vandermeulen de spurt won voor Gustaaf Van Gossum, Yvan Raveydts, Lucien Nogara, Robert Fontaine en Jean Cleppe.
In Dolhain kwamen 40 renners aan de start waarbij toch wat Nederlanders waarvan Harry Beurskens onze landgenoten kwam aftroeven. Jacques Mean werd 2de en Jean-Luc Yansenne 3de.
Louis Verreydt mocht te Heist-op-den-Berg de bloemen in ontvangst nemen, plaats twee was voor Gustaaf Wens en moest de lokale man Jos Gijsemans tevreden zijn met een derde plek.
De winnaar van Gent-Wevelgem Frans Van Looy was in Kapelle-op-den-Bos de snelste van 110 deelnemers. Verder zag er de toptien als volgt uit: 2. Gustaaf Hermans, 3. Paul Collaer, 4. Eddy Van Hoof, 5. Victor De Valckeneer, Jean-Claude Vanhoof, Paul Van Elderen, Paul Vander Merken, Willy Vande Wayer en de Nederlander Nico van Hest.
In Meerbeke bij Ninove kwamen 66 renners aan de start en mochten 108km afleggen. Met 10 voorsprong behaalde Yvan Ronsse er zijn tweede zege. Voor plaats twee was Herman Deneys de snelste voor Luc Decroock, Luc DHont, Roger De Beuckelaer e.a.
Zijn derde zege behaalde Lieven Malfait te Moere-Gistel waar van de 59 vertrekkers er met vier voor de zege werd gespurt. Willy Jonckheere werd tweede en dan volgden Martin Lameire en E. Delanghe.
De Oost-Vlaming Ghislain Declercq behaalde zijn eerste zege te Rumst waar hij Frans Fierens en Rudi Rijpens mee op het podium kreeg.
Het criterium van Schellebelle over 70km kreeg 63 renners aan de start. In een spurt met 37 was Yvan Van deSteene uit Assenede de snelste voor de Nederlander Adri Vasseur en werd Alfons Van Parijs net als de winnaar uit Assenede derde. Na Eddy DHollander als 13de werden de 24 anderen 14de gelijk geplaatst.
In Wervik waar 54 renners deelnamen aan de 5e proef van de Westvlaamse Trofee, viel de beslissing ondanks de grote afstand van 144km direct na de start en reden 11 renners weg.In de spurt liet Eddy Ronquetti die zijn 5e zege behaalde toch wat kleppers achter zich, tweede werd Rino Vandromme en verder volgden Eric Serlet, Roger Verschaeve, Patrick Geldhof, Daniel Moenaert, Ghislain Cael, Robert De Guchtenaere, José Van Ackere en Alain Desaever waarmee de top10 volledig is.
De Nederlander Herman Gelders uitkomend voor de ploeg van Valkenswaard heeft in de eerste rit een eigenaardig avontuur beleefd. Iets voor Alken reed hij lek, zijn sportbestuurder had hem niet opgemerkt naast de weg en reed hem gewoon voorbij. Het is na de aankomst te Oostham dat men heeft gezien dat Gelders er niet meer bij was. Het is pas in de late avond dat men de renner op het spoor is gekomen, de ongelukkige was te Maaseik beland en is men hem daar maar gaan afhalen.
. Omer Meeus wint De Ronde van Limburg voor liefhebbers ging van start te Hasselt en kwam toe te Oostham waarna er nog een tijdrit moest worden gereden. Reeds na 20km kwam er een ontsnapping op gang. Bortels en Paulissen gingen er vandoor en kregen het gezelschap van Crommen en Bauwens. Op de Hallembaye was hun voorsprong tot 140 opgelopen, maar begon men in het peloton te reageren zodat na 70km op de berg van Kanne hun voorsprong tot 115 was geslonken. Omstreeks km 100 te Zutendaal kwam alles opnieuw samen. Enkele kilometers verder reed Jean-Paul Spileers weg, zijn sportbestuurder liet hem wachten op 3 achtervolgers, Engelen en de twee van de Stoempers Leuven, Van Der Stappen en Meeus. Een drietal zou te Waterschei komen aansluiten, de Nederlander Koot, Rosseel en Clabots, dit zevental begon te Oostham met 2 voorsprong aan de slotronde van 7km. Vooraan is men dan beginnen denken aan de ritzege en liep hun voorsprong teug tot 16. Het was Omer Meeus die het haalde voor de Nederlander Nicolas Koot, Leonard Engelen, Jean-Paul Spileers, Eric Rosseel, José Clabots en Jean Van Der Stappen. Voor Meeus één van de geschorste renners uit de Vredeskoers is het zijn eerste overwinning.
Om 19uur is de eerste renner aan de tijdrit van 7km begonnen. Hier was de zege voor Antoine Bauwens van de ploeg van Merelbeke met een tijd van 921 20/100 , Antoine was in laatste instantie opgeroepen om Karel Rottiers te vervangen. Tweede werd Willy Govaerts die met 7/100 de duimen moest leggen. Voor de Nederlander Cor Boursma was er plaats drie met 922. Leider werd Erik Rosseel die een elfde plaats behaalde in de tijdrit, ritwinnaar Meeus werd pas 28ste. In het ploegenklassement staan de Stoempers uit Leuven ( Meeus-Van Der Stappen-Coenen) aan de leiding.
In Oostham mochten in afwachting ook de juniores en nieuwelingen aantreden. De28 juniores moesten 30 rondjes afleggen. De zege was voor André Liekens uit Heist o/d Berg, zijn metgezel Rudi Kuypers kwam op 400meter van de streep ten val toen hij tegen de boordsteen reed en zou nog 19de eindigen. Op 20 werd Raymond Nelissen 2de voor Jozef Joris. De spurt van de groep voor plaats 4 op 45 werd gewonnen door Guy Duchamps voor Yvo Lemmens, Jean Morren, Theo Van Hoolst, Guido Bellens, Rudi Raymaekers en sluit Ludo Peeters de top10 af.
Voor de 31 nieuwelingen waren 20 ronden voorzien en werd Gustaaf Lievens uit Oevel de winnaar voor Pierre Lodewijckx. Op 35 vloerde Daniël Rentiers zijn metgezel Alex Vloemans voor plaats drie. Rudi Busselen volgde als 5de op 50. De groepsspurt op 105 werd gewonnen door Dirk Van Tichelen voor Ludo Schurgers e.a.
In België kon men kiezen tussen Kessel en Oplinter. Met 50 is men er te Kessel aan begonnen. Het waren vooral de Nederlanders die in het begin van de wedstrijd een vroege beslissing wilden. Reeds na 20km was het Wagtmans die wegreed maar geen versterking kreeg. Dan hebben Vander Vleuten en Breussing tot 150 voorsprong genomen. Ook Jan Page ging alleen voorop rijden, Scheers reed er in een ruk naartoe en liet hem terplaatse maar moest zich ook gewonnen geven. Het is pas als men aan de 7 lokale ronden begon dat Vanspringel eerst met Debal en De Witte, daarna opnieuw met Debal en Duyndam de wedstrijd in handen nam. Uiteindelijk reed Herman alleen naar de streep en had 25meter over op de Nederlanders, Richard Bukacki en Harry Van Leeuwen, Guido Van Sweevelt, Jan Van Katwijk (Ned),Staf Van Roosbroeck, Frans Verhaegen, Frans Kerremans, Adri Duycker (Ned) en maakt de Nederlander Jos Van Beers de top10 volledig.
In Oplinter mocht men 4 renners meer inschrijven. Ook hier was er reeds vroeg een ontsnapping, na 25km was het Alfons Leenen die er vandoor reed. Het was de start van de goede vlucht, kwamen aansluiten, Claes(Kerkom), Stevens, Van Vlierden, Van Lint, Jimenez, Van Olmen, Bens, Van Landeghem en Van Goidsenhoven. Deze tien kregen nog het gezeschap van Teirlinck, Vrijders en Maes deze laatste zou door pech nog wegvallen. In de finale heeft vooral Julien Stevens gepoogd om alleen toe te komen, maar vooral Van Goidsenhoven en Vrijders reageerden. Van Goidsenhoven reed nog lek en kon op een geleende fiets verder. Herman Vrijders zou alleen wegrijden en met 30 voorsprong winnen. Willy Teirlinck werd 2de voor Julien Van Lint, Giovanni Jimenez en Julien Stevens. Dan volgden op 45 een viertal dat vooraan had moeten lossen, Michel Van Vlierden, Luc Van Goidsenhoven (door pech), Alfons Leenen en Georges Claes. Ernest Bens die had als tiende al 110 achterstand en had nog 15 over op Maurice Eyers 125 die alleen in de achtervolging was gegaan en Jos Van Landeghem had bijgebeend. Jos van Olmen die ook mee vooraan was werd door de groep bijgehaald en eindigde als 22ste.
In de Giro werd vandaag de dertiende rit verreden van Forte dei Marmi naar Savona over 200km. De zege was voor de Italiaan Wilmo Francioni die zijn tweede ritzege behaalde. Onderweg moest de Bracco 613meter worden beklommen en was het Perletto die als eerste doorkwam. Wat betreft het verloop van deze rit valt er buiten een uitloper van Polidori weinig te vertellen. Op 3km van het einde is Francioni uit de groep weggereden en heeft Roger De Vlaeminck weer tevergeefs naar zijn ploegmaats gezocht om de vluchter te grijpen. Op 6 werd Roger voor de derde maal tweede. Verder in de top10 volgden: M.M.Lasa, Felice Gimondi, Erich Spahn, Roger Swerts, Kurt Rub, Gianni Motta, Attilio Benfatto en Ole Ritter. De Zwitser Jurg Scneider staakte de strijd en Eddy Merckx blijft leider.
In de Dauphiné-Libéré stonden twee ritten op het programma: Er werd begonnen met Chambéry-Grenoble over een afstand van 68km. Reeds kort na de start is Luis Ocana in den aanval gegaan in deze korte rit waar men wel over de Granier, Cucheron en de col de Porte moest. Men heeft hem pas na de meet terugezien waar hij 107 voorsprong had op Lucien Van Impe en Bernard Thevenet. Daarna kwam een groepje van 16 met 522 achterstand waarvan Cyrille Guimard de snelste was. Drie Belgen waren mee: 6de André Doyen, 12de Jan Vande Wiele ( verleden jaar nog winnaar van het bergklassement in de Vredeskoers) en 16de Willy Vanneste.
Het tweede gedeelte Grenoble-Romans had een afstand van 95km. De ploeg van leider Ocana controleerde de ganse rit en werd het een massaspurt. Dikke pech was er voor Mariano Martinez die op vijf meter van de meet nog een halve lengte voorlag, stak de armen in de lucht en werd door Guimard gevloerd. Met een vijfde plaats was André Dierickx eerste landgenoot en werd Eric Leman zevende.
. Peter Doyle In de Ronde van Groot-Brittannië werd rit vijf, Aberystwyth-Llandudno na 145,5km gewonnen door de Ier Peter Doyle voor de Pool Jozef Kaczmarek die ook leider werd. De Tsjech Alex Svoboda werd derde.
. Robert Bouloux In de Giro bestond de 12de rit op het circuit van dela Versillia te Forte dei Marmi uit twee individuele tijdritten van telkens 20km. In de eerste reeks won Eddy in een tijd van 2504 voor Gimondi en Swerts die allebei 2515 reden. Nochtans had Swerts een puike rit gereden en had halfweg met 1221 de beste tijd verwezenlijkt. Maar kreeg in de laatste 3km met sterke tegenwind de trappers niet meer rond en deed er 34 langer over dan in het eerste gedeelte. In de tweede manche liet hij weer de beste tijd afdrukken 1222 en verzwakte nu niet meer en zou met een tijd van 2339 zijn kopman met 11 verslaan. In de eindstand hadden zowel Eddy als Roger een tijd van 4954 neergezet maar met 26/100ste van een second werd Merckx als winnaar uitgeroepen, en blijft ook leider. Eén renner heeft vandaag de Giro verlaten: Davide Boifava.
De derde rit Bellegarde-Chambéry in de Dauphiné is van start gegaan zonder Rik Van Linden. Hij had tijdens het Pk te Mortsel (27/5) in het hondeweer een zware verkoudheid opgelopen. Reeds na de eerste rit had hij 38,3 koorts en last van dikke benen. Een bijgeroepen dokter gaf hem de raad de wedstrijd te verlaten. Een andere landgenoot Jos Abelshausen heeft deze rit gekleurd, maar is klimmen niet aan hem besteed. Na een solo van ongeveer 100km waarbij hij tot 10 voorsprong had verworven, werd hij eens men moest klimmen ingehaald en achtergelaten. Aan de streep had hij 11 achterstand tegenover de winnaar. Wat er op neerkomt dat hij in de laatste 70km liefst 20 prijsgaf. Drie renners hebben kunnen profiteren van het feit dat de groten mekaar keken. De zege was voor Robert Bouloux voor Joël Millard en werd op 4 Mariano Martinez derde. Op 137 volgde Gérard Moneyron, Georges Chappe, Luis Ocana, Ventura Diaz, Bernard Thevenet en Désiré Letort. Op 253 was Cyrille Guimard voor plaats tien de snelste van een groep waarin heel wat Belgen ontbraken. Ritwinnaar Bouloux mag ook de leiderstrui omgorden.
Op de wielerbaan van Apeldoorn won onze landgenoot Robert Van Lanckermet een tijd van 12,6 seconden over de laatste 200 meter de sprint voor de Nederlander Lijn Loevesijn, De Amerikaan Tim Mountford werd derde zijn tijd over de laatste 200meter was 13,2 en de Australiër Gordon Johnson was vierde.
Ook de tijdrit over 500meter met staande start werd gewonnen door Van Lancker met 35,8 seconden Loeveseijn deed er 36,8 over, Johnson 37.0 en Mountford 37.3
In Frankrijk te Luc-en-Diois is op amper 34jarige leeftijd de Franse ex-renner Yves Gougault overleden, hij is geboren op 17/03/1938 te Avesnes-en-Saosnois. In 1962 heeft hij deelgenomen aan de Ronde van de Toekomst en werd in de eerste rit Bordeaux-Bordeaux derde achter de Nederlandse ritwinnaar Jan Janssen en de Italiaan Mario Zanin. Heeft de Ronde niet uitgereden. In 1963 werd hij prof bij Frimatic en zou het jaar daarna bij Pelforth-Sauvage-Lejeune gereden hebben. Maar dit is wel twijfelachtig vermits hij heeft deelgenomen aan de Vredeskoers waarin hij 32ste werd. In 1965 reed hij zeker als amateur en in 1966 voor de liefhebbersploeg Bières 33 Gitane waarbij ook Cyrille Guimard was aangesloten.
Dokter Lucien Maigre, officieel volger-geneesheer van de Dauphiné heeft een bezoek gebracht aan de twee Franse renners die gisteren gevallen zijn. Botherel zou zelfs eerstdaags naar huis mogen, Jourden zal nog even het bed moeten houden. Ook de motorrijder die het tweetal aanreed en ook gekwetst werd stelt het goed.
Met zijn zege te Bierbeek zit Yvan Benaets reed aan 7 overwinningen. Na 110km was hij sneller dan Johan Van Horenbeeck en Omer Meeus.
In Drongen werd de Sterrit gewonnen door Gerry Catteeuw voor Georges Bortels, Lucien De Brauwer, Lucien Dewilde en Ghislain Declercq.
Jos Jacobs was de beste te Kapelle o/d Bos voor Raymond Van Straelen en Pierre Van Ransbeeck.
Te Seraing-sur-Meuse kwamen 49 renners aan de start en versloeg in een spurt met drie Jacques Mean Frans Vandenberk en Joseph Borguet. Op 40 was voor plaats vier de Nederlander Jo van Pol sneller dan zijn landgenoot Ben Ceulen, Bernard Bourguignon, Ludo Noels, Freddy Libouton, Roger Loysch en werd Gaston Louwet 10de.
In de Ronde van Groot-Brittannië werd rit 4 Port Talbot Aberystwyth na 170,5 km gewonnen door de Zweed Sven-Ake Nilsson hij had 35 voorsprong op de Pool Jerzy Zwirko en werd op 39 de Zweed Tord Filipsson derde. Edwards blijft leider.
Voor de tweede inrichting kregen De rappe sprinters uit Bredene 65 renners aan de start. Het was prachtig weder en een enorme belangstelling. Reeds kort na de start was er een ontsnapping van de Nederlanders Zoons en Kisner die het 20km volhielden. Na 60km kwam een kopgroep van 8 tot stand maar kregen nooit meer dan 30. Aan km 85 waren het Bruggeman en De Boever die aan de haal gingen en 10km verder Demedts kwam aansluiten. Maar een volledig peloton begon aan de laatste ronde waaruit Planckaert, Ottenbros, Rosiers en Reybrouck wegreden deze laatste liet zijn medevluchters nog achter om met 20 voorsprong te winnen voor Willy Planckaert, Roger Rosiers en Harm Ottenbros (Ned). Op 215 was Aimé De Laere de snelste voor plaats 5 voor Marc Demeyer, Barry Hoban (Gbr), Cees Koeken (Ned), Tony Daelemans en sluit Frans Melkenbeeck de top10 af.
. Frans Verbeeck wint de tweede rit In de Giro zijn de renners aan de elfde rit toe: Monte-Argentario Forte dei Marmi over een afstand van 242km. Na 70km is Merckx ten aanval getrokken samen met zijn ploegmaat Swerts en kregen zij nog 9 anderen mee. Even later kregen zij het gezelschap van De Vlaeminck die Eddys ploegmaat Mintjens en nog een negental meebracht. Het waren enkel de Moltenis en Bitossi die het werk opknapten met het gevolg dat 10km verder alles opnieuw samen was. Het is pas op 20km van het einde dat een ernstige ontsnapping op gang kwam, waarbij vier Belgen, Swerts, Houbrechts, Pintens en Mintjens en in een minimum van tijd 20 voorsprong hadden. De Vlaeminck deed vruchteloos beroep op zijn ploegmaats en heeft er dan zelf voor gezorgd dat alles samen kwam in de straten van Forte dei Marmi. In de spurt moest Roger het dan afleggen tegen Miguel-Maria Lasa, verder zag de toptien er zo uit, Franco Bitossi, Willy De Geest, Erich Spahn, Gianni Motta, Albert Van Vlierberghe, Michele Dancelli, Ole Ritter en Felice Gimondi. In de stand heeft Eddy Merckx 10 voorsprong op Gösta Pettersson.
Derde dag in de Dauphiné-Libéré waar de 2de rit 190km was en de renners van St. Etienne naar Bourg-en- Bresse bracht. Na amper 8km wedstrijd hebben Gonzales, Genty en Parenteau gespurt voor een premie en toen na deze spurt geen reaktie kwam deden zij naarstig verder. Uiteindelijk bleven zij 181km aan de leiding. Om onder de rode driehoek van de laatste km te worden gegrepen. Frans Verbeeck won vlot van Cyrille Guimard, een verrassende Lucien Van Impe, Robert Mintkiewicz, Noël Vanclooster en de ganse groep behalve Jean Vidament die 48 later aankwam. Roger Pingeon blijft leider. De twee Zwitserse renners Frits Wehrli en Erwin Thalmann zijn niet meer gestart. Dit door een onregelmatigheid bij de inschrijving van het Van Cauter-Magniflex- de Gibraldy team. Zij vrezen voor sankties van de Zwiserse bond.