De technische directeur van Eddy Merckx, Gorgio Albani heeft te Milaan gezegd dat Eddy niet zal trachten zijn wereldrecord nog scherper te stellen. Hij wou op de erelijst komen en dat is hem ook gelukt. De superlichte fiets die door Eddy werd gebruikt staat thans te Monza tentoongesteld. Over een paar weken gaat dit gebeuren in België en Frankrijk.
Vandaag starten er twee zesdagen, in Duitsland te Frankfurt waar Patrick Sercu met de Australiër Graeme Gilmore aantreed, en Theo Verschueren ploeg vormt met Robert Van Lancker. Van Nederlandse zijde heeft Léo Duyndam de Duitser Jürgen Tschan als ploegmaat. Gérard Koel vormt ploeg met de Duitser Dieter Puschel en Piet De Wit met Karl-Heinz Küster eveneens uit Duitsland.
In die van Grenoble heeft Norbert Seeuws als ploegmaat Felice Gimondi. Julien Stevens vormt ploeg met de Nederlander Jan Janssen en Ferdinand Bracke met de Fransman Régis Ovion. Van Nederlandse zijde is René Pijnen ploegmaat van Charly Grosskost, Cees Stam heeft Jacky Mourioux als ploegmaat en Gerben Karstens zijn ploegmaat is Jean-Pierre Danguillaume.
In Frankrijk is te Tourriers Julien Maitron op 91 jarige leeftijd overleden. Hij werd geboren te Dompierre-sur-Nièvre op 20/02/1881. Werd prof in 1904 en was 1912 zijn laatste jaar. Maitron heeft zesmaal aan de Tour deelgenomen en behaalde er 1 ritzege.
. Hendrik "Henri Arnouts Te Aartselaar won Hendrik Henri Arnouts na 24km met 20 voorsprong op de Nederlanders Chris Looyen en Ben Meyer.
Frans Mertens blijft maar winnen, nu was hij de beste te Gruitrode. Zijn naaste achtervolger Frans Lemmens moest 145 prijsgeven en volgde nr 3 Gilbert Billen op 220.
Te Maria-Aalter won Freddy Naert de B-cross met 45 voorsprong op Gilbert Peijnaert die Marnix Lannoo voor bleef.
Julien Vanden Haesevelde won de A-cross van Massemen, na 25km afgelegd in 1.02 volgde August Badts op 35 en had René De Clercq 120 achterstand.
Te Oostkamp mochten de A en C-crossers aantreden. Bij de As liet Eric Desruelle de Fransman André Wilhelm 15 achter zich. Plaats drie op 30 was voor Robert Vermeire, met in zijn spoor Walter Planckaert, Emiel Vergote, Libert Mahieu, Kamile DHooghe, Michel Baele e.a.
Freddy De Schacht was de beste bij de Cs waar hij Ronny en Gérard De Vos naar plaats 2&3 verwees.
Zijn tweede zege van het week-end behaalde Lucien Goossens in de Bcross te Vonêche, hij reed er Edward Lievens op 35 en volgde Armand Pintens op 105. De Luxemburger Lucien Zeimes werd op 125 vierde.
In het Kuipke te Gent was er een reuzegrote belangstelling om Eddy na zijn knalprestatie in Mexico, in eigen land aan het werk te zien. Van het aangekondigde internationaal omnium tussen België en Italië kwam niets in huis. Marino Basso (zou ziek zijn) stuurde zijn kat. Men heeft dan maar een omnium België (Eddy Merckx-Walter Godefroot-Patrick Sercu) Nederland (Klaas Balk, LéoDuyndam, Tino Tabak) laten doorgaan. Men begon met de snelheid die alle drie door onze landgenoten werden gewonnen. Godefroot won met 10cm van Balk, laatste ronde in 103, Sercu had 1 wiel over op Duyndam 104 en Eddy klopte Tabak 105.
In de puntenkoers werden de spurten gewonnen door Sercu (3), Merck (2), en Godefroot. België staat aan de leiding met 49punten tegen 22 voor Nederland.
De 1km met aanloop, België 1007 en Nederland 1025.
In de achtervolging over 5km loopt België na 15 ronden en 140 meter de Nederlanders in.
De afvalling bracht de enige Nederlandse zege, Duyndam won voor Merckx, Balk, Sercu, Tabak en Godefroot.
In de eindstand heeft België 6punten en Nederland 9p.
De trofee der wegrenners, een wedstrijd op eigen kracht over 50km, werd gewonnen door Staf Van Roosbroeck 9punten die 1.0851 over de 50km deed. Plaats 2 was voor de Italiaan Giorgio Morbiato, Julien Vermote werd derde. Op 1 ronde werd Georges Barras vierde en de Italiaan Alberto Della Torre vijfde. Op 2 ronden werd Robert De Guchtenaere zesde. Op 3 ronden werden Hilton Clarke (Aus) en Jaak Zwaenepoel 7&8. Dan volgden op 4ronden zeven renners, Rik Van Linden, Eddy Demedts, Willy De Bosscher, de Italianen Luigi Borghetti en Ezio Cardi, en onze landgenoten Marc Lievens en Roger Kindt. Als 16e op 5ronden eindigde Willy Van Malderghem en werd Noël Vanclooster 17e. Voor Eddy Peelman was er plaats 18 op 6 ronden.
De ploegkoers voor liefhebbers over 25km werd gewonnen door Leon Daelemans-Ernie Blommaert voor Raf Constant-Albert Van Laethem. Plaats drie was voor Roy Schuiten (Ned)-Marc Meernhout en op vier eindigden Roland Boulard-Lucien Zelck.
In Zurich won de ploeg Fritz Pfenninger (Zwit)-Alain Van Lancker (Fr) een ploegkoers over 60 zij legden 50km250 af. Tweede werden de Zwitsers Louis Pfenninger- Erich Spahn. Op 1 ronde werden de Nederlanders Gérard Koel-Leijn Loevesijn derde.
Voor de Blauwe Band werd er 30 individueel gereden en was het de Zwitser René Savary die won, hij had 24km130 afgelegd tweede werd de Duitser Horst Schütz en eindigde Roman Hermann uit Liechtenstein derde op 1 ronde.
In Spanje werd er nog gekoerst te Oyarzun waar na 120km Miguel Maria Lasa 2 voorsprong had op José Pesarrodona en volgde Santiago Lazcano als derde op 123.
Voor de liefhebbers waren er in Frankrijk twee wedstrijden, te Longjumeau werd het criterium der Overwinnaars betwist over een afstand van 150,1km. Christian Seznec had 8 voorsprong op Michel Demore, 10 op Patrick Béon, 15 op Georges Talbourdet en werd Contenseaux vijfde.
Te Chablis had de koppeltijdrit Fléche dOr plaats. Winnaars werden na 73km met een tijd van 1.4514 Jean-Claude Misac-Christian Poissenot voor Henry-Paul Fin- Patrick Perret die op 211 volgden en werden Noël Geneste-Jean Lamon op 330 derde.
Ook in Italië hadden de liefhebbers twee wedstrijden, te Castelfidardo werd er 23,2km tegen het uurwerk gefietst. Na 35492 werd Francesco Moser winnaar, hij had 16 voorsprong op Giampaola Flamin en 124 op Fausto Bertoglio
De wedstrijd Nice-Genua over een afstand van 202km werd gewonnen door de Italiaan Alfiero Di Lorenzo, hij deed er 5.03 over, voor de Pool Ryszard Szurkowski, Pierino Gavazzi (It) wiens echte voornaam Piermattia is, onze landgenoot Michel Pollentier en werd Massimo Tremolada (It) vijfde.
Cheratte waar een B-cross werd verreden kreeg 29 renners aan de start waarvan na 24km Jos Renwart de beste was. Op 20 volgde Alfons Van Houdt de en werd Roger van Hove op 55 derde, in zijn spoor volgden, Jean-Pierre Cuypers, Victor Maes e.a.
Erps-Kwerps kreeg voor zijn B-cross Lucien Goossens als winnaar en mochten Edward Lievens en de Nederlander Chris Looyen mee op het podium.
Hamme waar 52 crossers het veld indoken was na 24km de overwinning voor Willy Vermaercke, hij had 20 voorsprong op Leo Aernouts en volgde Willy Devos op 30.
Roger Swerts is te Heusden-Berkenbos de start komen geven. Roger die last heeft van een pijnlijke rug, opgelopen door het wachten op zijn onmiddellijke tegenstander bij aankomst van de Landenprijs, gaat zich na de wedstrijd normaal gezien onmiddellijk omkleden maar heeft dit nu niet gedaan. Hij zal ook niet deelnemen aan de meeting morgen op de piste van Gent. Grote afwezige te Heusden is Eric De Vlaeminck dit ondanks een ondertekend contract met een heel fatsoenlijke startpremie. Wie er wel was zijn Albert Van Damme en Norbert Dedeckere, van bij de start lieten zij het hele deelnemersveld in de steek. Slechts vier renners zijn door het leidende duo niet gedubbeld. Winst was er voor Albert Van Damme die met 100meter Norbert Dedeckere achter zich liet. Op 3 werd Frans Mertens derde, plaats 4 op 315 was voor de Nederlander Gerrit Scheffer. Op vijf volgde Leon Scheirs met 415 achterstand. En op zes en de laatste die niet gedubbeld werd Theo Verlinden met 505 achterstand.
Jos Schepers was in de C-cross van Mol 5 vlugger over de streep dan Martin De Cock en Marcel Peeters.
Te Sint-Jan-in-Eremo waren de A en C-crossers van de partij. Bij de As vertrok men met 45. Na 25km had Roger De Vlaeminck 30 voorsprong op Marc De Block en volgde Eric Desruelle als derde op 45. In dezelfde tijd volgden René De Clercq, August Badts, Eric De Bruyne, Alfons Van Parijs, Guido Paridaen, Freddy Naert e.a.
Bij de Cs was er winst voor Gérard De Vos gevolgd door Ronny Devos, Freddy De Schacht, Luc Naudts en Wim Albrecht.
Te Sint-Michiels Brugge had men 40 crossers aan de start die 25km moesten afleggen. Het was Robert Vermeire die na 1 uur het met 45 voorsprong haalde op de Duitser Rolf Wolfshohl en volgde Julien Vanden Haesevelde als derde op 140. Plaats vier op 2 was voor de Zwitser Herman Gretener, 5 later werd de Nederlander Gert Wildeboer vijfde. Op zes Libert Mahieu met 230 achterstand.De Fransman André Wilhelm werd zevende op 315, Germain De Keyser als achtste had al 335 achterstand. De Brit John Atkins op 4 werd negende in zijn spoor volgden Raymond Talloen, de Duitser Dieter Uebing, de Nederlander Toon Vander Valck e.a. waaronder Walter Planckaert die 17e werd.
Een indrukwekkend leger fotografen, ruim het dubbel van bij het slot van de Tour heeft deze voormiddag te Zaventem Eddy Merckx ontvangen, samen met een hele staf radio-, T.V.- en persreporters en met enkele honderden sympathisanten die op het balkon van de grote hal hadden plaatsgenomen. Wij hadden meer volk verwacht, werd er geopperd. Dan had U hier gisteren moeten zijn, repliceerde een Sabena agent . Toen was hier evenveel volk als vandaag en ook fotografen en kineasten, mensen die slecht ingelicht werden. Frans Ceulaers, sportvoorzitter, en Pol Vandevelde, ondervoorzitter BWB waren Eddy namens de Bond komen verwelkomen. (Voorzitter Moyson was naar Parijs geroepen). Jean Van Buggenhout, Lucien Acou en Guillaume Michiels kwamen achteraan. Om drie uur riep Eddy ter afscheid tot Michiels. Om 3 uur voor een massage en om de fiets klaar te maken voor het optreden te Gent, zondag, voor Eddy is elk optreden belangrijk, aldus de vertrouwensman.
. Eddy tijdens het testen van zijn fiets Enkele nabeschouwingen door collega-renners van Eddy Merckx betreffende zijn uurrecord. De Deen Ole Ritter vond het jammer dat Eddy op één na (5km) hem alle records heeft ontfutseld, maar ik doe mijn pet af en wil hem graag gelukwensen met zijn exploot.
Luis Ocana, die momenteel in een ziekenhuis verblijft te Bordeaux, waar hij een lichte heelkundige ingreep onderging, heeft de uurrecordpoging van Eddy op de voet gevolgd. Luis zei, ik wist wel dat Eddy als hij het in zijn hoofd had het record te verbeteren, ook alle kansen had om te slagen.
In Italië verklaarde Vittorio Adorni, gewezen ploegmaat van Eddy, de prestatie van Eddy is net zoals zijn persoon: fenomenaal.
Gianni Motte was volledig eens met Adorni maar had Eddy dichter bij de 50km verwacht.
En tenslotte Felice Gimondi die was één en al bewondering voor Eddy. En gaf nog mee: de mensen hebben de mond vol van 49 en 50km per uur, maar realiseren zij zich wel wat het betekent, met een fiets tegen dergelijke snelheid rond te toeren.
Gisteren zijn door een valpartij op de laatste avond de Duitsers Klaus Bugdahl (Kemper)en Sigi Renz (Schulze)uit de wedstrijd gestapt. De zege te Dortmund was voor onze landgenoot Patrick Sercu met zijn Franse ploegmaat Alain Van Lancker die 591 punten vergaarden. Plaats twee was voor de nieuw gevormde Duitse ploeg Dieter Kemper-Wolfgang Schulze met 552punten. Plaats drie was voor de Nederlanders Leo Duyndam-René Pijnen 194p. allen in dezelfde ronde. Plaats vier op 1 ronde was voor de Duitsers Albert Fritz-Wilfred Peffgen 333punten. De Nederlanders Gerben Karstens-Cees Stam 282p. en onze landgenoten Walter Godefroot-Theo Verschueren 110p. eindigden op 5&6 met 3 ronden achterstand. De Nederlander Piet De Wit met de Duitser Karl-Hein Küster 126p. werden op 15 ronden achtste.
Bij de liefhebbers was de eindzege met 4 ronden voorsprong voor de Duitsers Udo Hempel-Günther Schumacher.
In Italië werd er te SantAntonio 124km gekoerst en was de zege voor Luciano Borgognoni die er 2.47 over deed. Plaats 2&3 waren voor Guido Lussignoli en Marino Fusar- Poli.
Eddy Merckx is de vijfde renner die op het Olympisch wielerhout van Mexico een wereldrecord verbeterd. Tot hiertoe hadden drie liefhebbers en 1 prof er lauweren geoogst. Als amateur waren het de Mexicaan Radames Trevino die op 16/3/69 na 1 uur 46km955 had afgelegd. Op 12/4/1970 is deze renner overleden. Op 5/10/69 bracht de Deen Mogens Frey het op 47km513,69 en werd op 1/12 prof bij Ferretti. Twee dagen en een jaar later 7/10/70 bracht de Columbiaan Cochise Martin Emilio Rodriguez Gutierrez het op 47km,553,24.
Bij de profs reed de Deen Ole Ritter op 10/1068 48km653,92 en onttroonde daarmee onze landgenoot Ferdinand Bracke die in Rome 30/10/67, 48km,093,40 had gereden. Vandaag was het dan de tweede prof die het waarmaakte, Eddy zijn tijd na 1 uur was 49km408,68. Na afloop mocht Eddy uit handen van de h. Octavio enties, burgemeester van Mexco, de gouden medaille van de stad ontvangen. Hij werd eveneens gefelicteerd door koning Leopold en zijn echtgenote, evenals door de Belgische ambassadeur in Mexico de heer G. dHestroy.
In de 6daagse van Dortmund zijn de renners aan de laatste dag bezig en staat de Belgische-Franse ploeg Patrick Sercu-Alain Van Lancker met 307 punten aan de leiding, en staan Duitsers Klaus Bugdahl-Wolfgang Schulze tweede in dezelfde ronde met 113punten. Op 1 ronde volgen vier ploegen.
Volgend jaar zal het Bk zowel voor de beroepsrenners als voor de liefhebbers in Wallonië plaatsvinden. Wat betreft de beroepsrenners deed Soumagne met 3.401.111 fr. het hoogste bod. Yvoir bood 3.275.001 fr. en Olne 3.003.001 fr. Van Vlaamse zijde had Kluisbergen met 1.900.000 fr. het hoogste bod en wou Wetteren 1.552.552 fr. spenderen en Aartrijke bood 510.000fr.
Voor de liefhebbers had Yvoir met 820.001 fr. het hoogste bod en wou Wetteren 661.230 fr. spenderen en hield Mettet het bij 601.400 frank.
Eddy Merckx die zaterdag naar Mexico vertrok om er het werelduurrecord te gaan verbeteren, heeft een uitnodiging ontvangen voor een bezoek, op het einde van deze maand, aan het instituut voor jeugd en sport van Colombia. Naar verluid zou tussen de heer Giorgio Albani en vertegenwoordigers van het instituut reeds een overeenkomst zijn gesloten. Onze Belgische kampioen zou een demonstratie geven te Bogota, en vervolgens te Cali, waar hij een duel zou aangaan met de plaatselijke vedette Cochise Martin Emilio Rodriguez Gutierrez werelduurrecordhouder bij de amateurs (47km553 Mexico 7/10/70). Na al deze inspanningen zou Eddy dan, aan de Columbiaanse kust, genieten van een welverdiende vierdaagse rust, in gezelschap van zijn echtgenote.
Te Breendonk kwamen voor de Grote Prijs Jan Teugels 53 crossers aan de start, waaronder verschillende wegrenners, waarvan Rik Van Linden kon beslag leggen op plaats 16 en Herman Vrijders op 19 nog juist in de top20 bleef. Winst was er voor August Badts die 120 voorsprong had op Jos Thielemans. Plaats drie op 140 was voor Julien Vanden Haesevelde verder volgden, Leon Scheirs, Leo Aernouts, Daniël Van Damme, Chris Looyen (Ned), Jos De Block, Raymond Buyle, Ludo Van Ginhoven en werd de plaatselijke renner Jan Teugels pas elfde.
De C-cross van Aartselaar werd gewonnen door Jan Knors die de 17km aflegde in 49. Plaats 2&3 waren voor Bruno Vrancken en Freddy De Schacht.
In Daknam werd de C-cross na 12km gewonnen door Ronny De Vos die 20 voorsprong had op Gaston De Vos en Luc Assez.
Te Kortemark werd het provinciaal kampioenschap betwist en mocht met zijn tweede plaats Eric Desruelles de trui aantrekken, Marc De Block was 10 voor hem over de streep gebold. Plaats drie op 230 was voor Bertje Vermeire en volgde Norbert Dedeckere al op 340 met in zijn spoor, Eric De Bruyne, Freddy Naert, Michel Pollentier, Raymond Talloen, Kamiel Dedeckere en was plaats 10 voor Emiel Vergote.
Wielerclub Hand in Hand heeft te Lanaken een A en C-cross ingericht. Het parkoers lag aan de rand van het zwembad Sanlanako. Ondanks het slechte weer waren er een 600tal toeschouwers. De 20 juniores moesten 6 ronden van 2,36km afleggen, en was de zege voor Jos Schepers die 55 voorsprong had op Jos Lievens en 2 op W.Bijens. Om 15uur waren de As van de partij en was er onmiddellijk een vijftal dat wegreed, Eric De Vlaeminck, René De Clercq, Albert Van Damme en de Nederlanders Gertie Wildeboer en Gerrit Scheffer die in de tweede ronde hun 3 kompanen moesten laten rijden. In de laatste ronde heeft Van Damme nog getracht alleen weg te rijden wat echter mislukte. In de spurt met drie won Eric De Vlaeminck voor Albert Van Damme en René De Clercq. Voor plaats vier was Gertie Wildeboer (Ned) sneller dan Leo Leo Aernouts, Theo Verlinden, Gerrit en Albert Scheffer (Ned), Edward Lievens en op 10 Willy De Vos. Twee wegrenners Cees Zoontjens en Marian Polansky werden 11&12.
In Lembeke werd de B-cross gewonnen door Julien De Clercq voor Willy Vermaercke en volgde Gilbert Pijnaert als derde op 45.
Te Tongerlo (Limb) sinds de fusie van verleden jaar toegevoegd aan de gemeente Opitter, kreeg 26 crossers aan de start, waaronder Frans Mertens en dan rijden de anderen voor de tweede plaats. Nu trok hij al van de eerste ronde ten aanval en had spoedig 15 voorsprong op een drietal achtervolgers, Lemmens, Van Hove en Billen. Half koers had hij al 50 voorsprong en die werden aan de aankomst 145 op Frans Lemmens die van de andere twee was weggereden. Op 250 werd Roger Van Hove derde en volgde Gilbert Billen al op 320. Plaats vijf op 345 was voor Lucien Vanderaerden en kwam nr 6 Viktor Maes op 5 binnen, gevolgd door Roger Engelen, Clement Van Hove e.a.
. Norbert Seeuws Onze landgenoten Norbert Seeuws en Julien Stevens 602 punten zijn gisterenavond eindwinnaar geworden van de 6daagse van Montreal met 1 ronde voorsprong op de Nederlanders Jan Janssen-Gérard Koel 616punten. Plaats drie eveneens op 1 ronde was voor de Amerikanen Jack Simes en John Vandevelde 569punten. Met 321 punten en op 7 ronden werd de ploeg Gianni Motta (It)-Bernd Rasing (Duit) vierde. Plaats vijf met 444p. en op 8 ronden was voor het Italiaanse duo Franco Bitossi-Alberto della Tore. De tweede Belgische ploeg Georges Barras-Robert van Lancker werd met 461punten op 9 ronden 6e. Plaats 7 met 404p. en op 10 ronden was voor de Amerikanen Douglas Downen-Tim Mountford. En als achtste en laatste eindigden de Italianen Luigi Borghetti-carlo Rancati met 372 punten en op 15 ronden. . Julien Stevens
Te Cordenons een gemeente in de Italiaanse provincie Pordenone werd er een tipo pista betwist. Met 32 punten werd Marino Basso winnaar voor de Deen Ole Ritter 18punten en Felice Gimondi 17 punten.
Voor de liefhebbers waren er nog drie wedstrijden. Gianni Di Lorenzo won de Corsa di Coppi na 176km afgelegd in 4.21 stonden Agostino Bertagnoli en Giovanni Battaglin mee op het podium.
De klimtijdrit van 11km op de Colle della Maddalena werd gewonnen door Fausto Bertoglio hij had 23 voorsprong op Renato Martinazzo en 113 op Gianbattista Baronchelli.
En te Firenze was er na 145km winst voor nationaal kampioen Francesco Moser die Giuseppe Piacenti en Renato Marchetti vooraf ging.
De 39e G.P. des Nations of de Grote Landenprijs te Vincennes werd verreden in de regen en was de temperatuur gedaald tot enkele graden beneden het normale gemiddelde. De inrichters hadden ook enkele drastische wijzigingen gebracht in het parcours. Dit keer waren de moeilijkste stroken vooral in het begin van de wedstrijd gesitueerd, terwijl de lange rechte stroken, pas tegen het einde van de 78km lange wedstrijd aan de beurt kwamen. Het was dan ook Raymond Poulidor die tijdens de eerste 18km aan de leiding reed, met 10 op Hézard, 20 op Grosskost en 30 op Swerts. Tussen km 18 en halfweg werd door Swerts ten overstaan van Poulidor een status-quo gehandhaafd, moest 5 prijsgeven aan Zoetemelk en had de jonge Hézard al 45 achterstand op Poulidor. Alles wees er op dat de wedstrijd zou uitdraaien op een gevecht tussen 3 renners. Wat wellicht zou gebeurd zijn indien Pouldor, die teveel risicos nam in de bochten niet zou gevallen zijn. Maar toen dit evenwel gebeurde, tussen de 59ste en de wielerbaan van Vincennes had de wedstrijd al een totale andere wending genomen. Roger die nu op zijn terrein kwam had de leiding veroverd. Roger Swerts won tenslotte met 32 op Joop Zoetemelk, 50 op Yves Hézard en moest Raymond Poulidor nog 130 toegeven. Onze twee andere landgenoten Noël Vantyghem op 454 en Dirk Baert op 507 werden 9&10.
Bij de liefhebbers was de Zwitser Gilbert Bischoff de beste hij reed 1.4836 over de 78km. De Brit David Lloyd werd op 309 tweede en was plaats drie voor de Nederlander Roy Schuiten op 329. Voor onze landgenoot Rudy Rijpens was er een 20ste plaats op 1422. . Rudy Rijpens
. José Van Ackere-Martin De Clercq-Freddy Maertens De West- Vlaamse trofee werd gewonnen door Freddy Maertens. Hij ging naar huis met de som van 20.000 frank en een koersfiets Novy er bovenop. In de eindstand ging Freddy volgende renners vooraf, Rino Van Dromme, Roger Verschaeve, Patrick Geldhof en Daniël Moenaert. Eerste niet West - Vlaming werd Martin De Clercq die beslag legde op plaats 6, wat voor iemand met een voltijdse job zeker niet slecht is. José Van Ackere, ook aanwezig op de uitreiking, die op 14/6 een profcontract ondertekende en alzo niet meer deelnam aan de laatste wedstrijden, liet een mogelijke eindwinst aan zich voorbijgaan.
. Een vijfde plaats te Berchem voor Thielemans na bandbreuk
Onder de 31 crossers te Helchteren bevond zich ook de plaatselijke prof Roger Loysch. Reeds in de eerste ronde kwam er afscheiding toen Mertens, Engelen, Van Hove, Schepers wegreden en even later Lemmens kwam aansluiten, maar door een val opnieuw verachterde. Frans Mertens die in een zeer goede form is liet zijn kompanen achter en won 40 voorsprong op Frans Lemmens. Plaats drie op 120 was voor Roger Van Hove met in zijn spoor, Gilbert Billen, Jos Schepers, Jean-Pierre Cuypers, Roger Loysch e.a.
Oeselgem kreeg 29 crossers aan de start en was na 25km de zege voor Eric Desruelle die 35 voorsprong had op Norbert Dedeckere en volgde op 1 Michel Pollentier, voor Freddy Naert op 130 was er plaats vier. Op 2 werd Eric De Bruyne vijfde voor Gilbert Peynaert, Willy De Vos, Libert Mahieu en had nr 9 Kamiel Dedeckere al 1 ronde achterstand
Rieme-Ertvelde kreeg Alfons Van Parijs als winnaar hij had 30 voorsprong op Julien De Clercq en 45 op Willy Vermaercke.
De Nederlander Chris Looyen kwam te Schelle met 15 voorsprong winnen. Plaats twee was voor Theo Verlinden die Lode van Den Bosch, Hendrik Arnouts, Gilbert Cattoir e.a.
Sint- Agatha- Berchem waar 39 crossers aan de start stonden werd Jefke Thielemans al bij de start door een bandbreuk geremd en zou nog een mooie vijfde plaats behalen op 355. Winst was er andermaal voor Albert Van Damme die 110 voorsprong had op het trio August Badts, Leon Scheirs en August Aernaudts. Na Thielemans werd op 440 Jan Teugels 6e en volgde als 7e op 430 Raymond Talloen met in zijn spoor Edward Lievens e.a.
In Waasmunster was er een cross voor de A & C categorie. Bij de As stond men met 37 aan de start en won na 25km René De Clercq die in de spurt een half wiel sneller was dan Julien Vanden Haesevelde. Plaats drie was voor Marc De Block die op 150 volgde. De Nederlander Gertie Wildeboer op 4 had 210 achterstand. Voor plaats vijf op 230 was Willy De Clercq de snelste.
Bij de Cs te Waasmunster kwamen men met 32 aan de start. En werd Wim Aelbrecht winnaar voor Freddy De Schacht, Jan Knors, Ronny De Vos, Martin De Cock, Luc Naudts e.a.
. Vertrek naar Mexico Onder grote belangstelling is Eddy Merckx van op de luchthaven van Zaventem naar Mexico vertrokken. Op het balkon buiten de hal, en vlak bij de Boeing 707, die het gezelschap zou vervoeren, stond een groepje mensen onder een grote spandoek, met het opschrift: Leve onze kampioen. Merckx werd van alle kanten toegeroepen en aangemoedigd, hij deed er wat onwennig bij. Wat heb ik weer over mijn hoofd getrokken, liet hij zich ontvallen, was ik al maar terug. Hij kreeg ook bloemen in de handen gestopt, en tientallen mensen, die niet van de reis waren, volgden hem tot de exit 56, waar 126 passagiers zouden instappen, na een strenge controle, waaraan ook Eddy niet ontsnapte. Met het gevolg, dat het vliegtuig met een half uur vertraging opsteeg. Het trio Molteni, Merckx en Albani namen plaats op de eerste rij.
In Montreal zijn de renners aan de laatste avond van de 6daagse begonnen.
. 1 en 3 samen op het podium Vandaag deed Albert Van Damme er nog een overwinning bij, te Wetzikon in Zwitserland had hij na 21,7km die werden afgelegd in 5414 een voorsprong van 13 op nog een landgenoot Norbert Dedeckere. Achttien seconden later werd Albert zijn ploegmaat de Duitser Rolf Wolfshohl derde en werd op 42 Albert Zweifel als vierde de eerste Zwitser, zijn landgenoot Hermann Gretener volgde als vijfde op 115.
Te Ardooie trok men voor de Kermiscross met 37 het veld in, na 25km afgelegd in 1.02 won Albert Van Damme met 6 voorsprong op Eric De Vlaeminck. Plaats drie op 135 was voor Bertje Vermeire, op 2 werd André Geirland vierde. Plaats vijf was voor René De Clercq met 230 achterstand. Dan volgde op 320 het peloton aangevoerd door Gust Badts met in zijn zog, Freddy Naert, Eric Desruelle, Jos Thielemans, Michel Pollentier, Libert Mahieu e.a.
De Nederlanders René Pijnen-Leo Duyndam 538 punten hebben gisternacht de 6daagse van Berlijn gewonnen. Patrick Sercu werd in de vroege avonduren van een bijna zekere overwinning gehouden doordat zijn Franse ploegmaat Alain Van Lancker een viertal uren voor het einde de strijd diende te staken ingevolge een pijnlijke maagzweer. Onze landgenoot heeft dan ploeg gevormd met de Duitser Dieter Kemper, die even voordien zijn partner Horst Oldenburg had verloren. Zij zouden zevende met 461p. eindigen op 6 ronden. Voor Theo Verschueren die met de Nederlander Gerben Karstens 200p.reed was er plaats zes op 5 ronden en werd alzo eerste landgenoot. Verschueren won nog de leeuwenpremie van 10.000 mark. Op plaats twee eindigden de Duitsers Sigi Renz-Wilfgang Schulze met 315p. en op 1 ronde. Ook Albert Fritz (D) en Wilfried Peffgen (D) als derde met 309p eindigden op 1 ronde.
Bij de liefhebbers ging de zege naar de Duitsers Feuerbach- Dietrich Thurau zij hadden 2 ronden voorsprong op de Duits-Nederlandse ploeg Jean Breuer-van Tol en volgde de Duitsers Peter Vonhof-Bernd Jaroszewicz op 5 ronden.
In de 6daagse van Montreal hebben de Nederlanders Jan Janssen-Gérard Koel 256p.de leiding genomen. Het Italiaanse koppel Gianni Motta-Cipriano Chemello 141p. staan tweede en onze landgenoten Norbert Seeuws-Julien Stevens eveneens 141p. zijn van plaats 1 naar 3 gezakt.
Vandaag staat de ploeg Patrick Sercu en de Fransman Alain Van Lancker aan de start van de 6daagse van Dortmund. Een tweede Belgische ploeg bestaat uit Walter Godefroot-Theo Verschueren. Van Nederlandse zijde komen aan de start: Léo Duyndam-René Pijnen, Gerben Karstens- Cees Stam en vormt Piet De Wit ploeg met de Duitser Karl-Heinz Küster.
. Ole Ritter na het behalen van het uurrecord in 1968 Jean Van Buggenhout, manager en Lucien Acou schoonvader van Eddy Merckx, en de Italiaan Luigi Casola, directeur van de olympsche wielerbaan van Mexico, zijn begonnen de laatste hand te leggen aan de voorbereiding van de aanval op het werelduurrecord van de Deen Ole Ritter, dat volgende week door Merckx zal worden gedaan. Volgens Acou is de taak van zijn schoonzoon niet zo gemakkelijk als sommigen wel denken. Niettegenstaande de wielerbaan slechts vier jaar oud is zal alles overschilderd worden. Eddy zelf wordt zaterdagnacht in de Mexicaanse hoofdstad verwacht.
In Berlijn zijn de renners aan de laatste avond van de 6daagse bezig, en heeft tot op heden geen enkele ploeg een winstronde kunnen nemen.
In de sluitingsprijs van Putte-Kapellen heeft Eddy Merckx er alles aan gedaan om te winnen. Reeds bij aanvang van de eerste van de dertien omlopen is de strijd in volle geweld losgebroken. Na een ontsnapping van Marcel Omloop en Romain Maes die niet ver droeg, ging plots Swerts en kreeg opnieuw Omloop mee toen zij enkele tientallen meters hadden plaatste Merckx een geweldige jump en waren ook Pol Vanden Neste en de Nederlanders Daan Holst, Wout van den Berg mee en kreeg men vooraan zes leiders. Aangezien Merckx en Swerts vooraan waren was er grote beroering in de groep en gingen Godefroot, Brands, In't Ven, Herrijgers, Willekens en Bal (Ned) op zoek naar de zes. Terwijl van den Berg vooraan werd gelost kwamen de zes even na het ingaan van de 2e ronde vooraan aansluiten. Bij de leiders waren het vooral Godefroot, Merckx en Swerts die er voor zorgden dat de groep al op 40" werd gefietst. Toen kwam er een onbegrijpelijke tegenactie van Eddy's ploegmaats, Huysmans en Van Schil die meebrachten, Hill (Gb), Van Beers (Ned), Zwaenepoel, Antheunis, Frans Van Looy, Lambrechts, Van Roosbroeck en de Nederlanders Janbroers en opnieuw van den Berg. Halfweg de vijfde ronde kwam deze groep vooraan aansluiten en reed juist op dat moment Hill lek. In de laatste twee ronden heeft Eddy (met een slepend achterwiel) nog zevenmaal een demarrage geplaatst en leek zijn laatste in het zicht van de meet te lukken, maar was het Staf Van Roosbroeck die hem net voor de streep voorbij reed. Op 10" werd Walter Godefroot derde voor, Frans Van Looy, Lucien Willekens, Emiel Lambrecht, Leopold Vanden Neste, Marcel Omloop, Cees Bal (Ned), Vic Van Schil, Jos Van Beers (Ned), Daan Holst (Ned), Frans Brands, Etienne Antheunis, Ben Janbroers (Ned), Jos Huysmans, Willy In't Ven, Wout van den Berg (Ned) en Jacques Zwaenepoel. . Winst voor Staf
Het wielerseizoen zit er op. Met Putte-Kapellen viel eens temeer het doek en ongemerkt wordt de aandacht gevestigd op de cyclocross waarvan het hoog aantal beoefenaars en de dito belangstelling zoetjesaan de vraag moet rijzen of het veldrijden niet druk op weg is om de baansport te definitieve titel te verdringen. De Belgische wielerbanen boeren steeds verder achteruit, een verschijnsel dat niet alleen tot ons land beperkt. Op uitzondering van Duitsland, waar eigenaardig genoeg de baanbedrijvigheid sterker ontwikkeld wordt dan de wegrensport, is het overal maar een mager beestje. Treffend voorbeeld was het jongste wereldkampioenschap op de baan te Marseille, waar niet alleen het deelnemersveld bijzonder laag lag, maar tevens en vooral de publieke belangstelling. Ook op de openingsmeeting te Gent kwamen slechts 1500 toeschouwers opdagen voor het Belgisch kampioenschap ploegkoers. De monteerbare wielerbaan die een drietal jaren gebruikt werd te Brussel en Charleroi, maar een grote fiasco werd, ligt nu ergens in de kelders van het Schaarbeekse gemeentehuis. Enkel Antwerpen daar doet vooral de 6daagse het goed, maar met de meetings die bomvolle zalen trok vlot het ook niet meer. Er zullen slecht 7 meetings zijn, en begint men pas half december.
Roger Swerts wil zondag in de Landenprijs weerwraak nemen voor de nederlaag tegen Gimondi te Lugano. Roger vind het abnormaal dat Felice in de laatste ronde 41 zou sneller gereden hebben dan hij. Een verklaring volgens Roger is dat op het gedeelte van het parcours waar geen volk stond Gimondi steun zou gekregen hebben van een mechanische gangmaking.
Wat betreft de recordpoging van Eddy Merckx, heeft dokter Ceretelli het licht op groen gezet en de verzekering gegeven dat Eddy te Mexico zijn beste krachten zal kunnen aanspreken in zijn stormloop tegen het uurrecord van Ole Ritter. De afreis zal normaal gezien gebeuren op 21/10 en moet tegen de 26ste alles afgewerkt zijn.
. De Fransman Jules Leclercq In de A-cross van Assenede had Daniël Van Damme na 23km, 20 voorsprong op René De Clercq en 25 op Guido Paridaens, Alfons van Parijs, Willy De Vos, Chris Looyen (Ned) e.a.
De B-cross van Astene-Deinze kreeg Julien De Clercq uit Munte als winnaar voor Willy Vermaercke en wegrenner Luc DHont.
In de B-cross van Beerst werd er met 40 gestart. Na 25km afgelegd in 57 had Norbert Dedeckere 1 voorsprong op Eric Desruelle en werd Bertje Vermeire derde op 130. De Nederlander Gertie Wildeboer als vierde volgde op 215 met in zijn spoor de Fransman Jules Leclercq. Op 255 werd Libert Mahieu zesde, als 7e bolde Michel Pollentier met 310 achterstand over de meet.
Na het P.K. van Antwerpen te Berlaar-Lier mocht Jan Teugels die met 3 voorsprong won de kampioenentrui aantrekken. Staf Aernouts en Leon Scheirs zonden mee op het podium.
Te Gooik werd er voor de Brabantse titel bij de Cs gestreden. Hendrik Vandenbrande haalde het voor Bruno Vrancken en John Vrancken.
. Albert Van Damme - Jos Thielemans en Marc De Block Eric De Vlaeminck baas te Overijse. Er waren 38 deelnemers om 10 ronden af te leggen. Van de tweestrijd De Vlaeminck-Van Damme kwam echter niets in huis. Laatstgenoemde kwam tweemaal ten val en staakte de strijd in de tweede ronde. Voor plaats twee was er een felle strijd tussen Marc De Block, Julien Vanden Haesevelde, André Geirland en Jos Thielemans. Een paar ronden voor het einde gooide Thielemans zijn 3 metgezellen los, toch De Block kwam opnieuw aansluiten. Eric De Vlaeminck won met 25 voorsprong op Marc De Block en 30 op de derde Jos Thielemans, Julien Vanden Haesevelde, André Geirland, August Badts, de Nederlander Johan Stekkers, Lucien Goossens, August Van Rijmenant en op 10 de Nederlander Max Devries.
In Tessenderlo waar 33 crossers aan de start stonden om 10 ronden af te leggen, stond er net als gisteren te Zonhoven geen maat op Frans Mertens. In feite geleek het meer op een wegwedstrijd, want slechts 50meter moesten de deelnemers er een loopnummertje uithalen, en voor de rest moesten zij niet van de fiets. Frans Mertens won met 15 voorsprong op Leonard Engelen en 25 op Gilbert Billen. Plaats vier op 55 was voor Jos Schepers en vijfde werd Frans Lemmens op 105.
Terwijl de 6daagse van Berlijn bezig is begint men nu aan die van Montreal, waar twee Belgische en één Nederlandse ploeg van start gaan. Julien Stevens vormt er ploeg met Norbert Seeuws en zijn Georges Barras en Robert Van Lancker ook van de partij. Voor Nederland rijden Jan Janssen en Gérard Koel.
. Laatste wedstrijd voor de liefhebbers in België vond plaats te Vosselaar en kwamen nog 57 renners aan de start. Voor Marc Steels werd het zijn achtste overwinning. De top10 bestond verder uit Ferdinand Peersman, Lucien Zelck, Roger De Beukelaer, Eric Van Lent, Winoc Flebus, Leo Van Thielen, Marc Verbeeck en Jos Jacobs.
In Duitsland te Wiesbaden was er een derde plaats voor de Nederlander Hennie Kuiper die in de spurt met drie de Fransman Jean Misac als winnaar en de Oostenrijker Rom. Hummenberger als tweede moest voorlaten.
In Italië waren er maar liefst zes wedstrijden.
Marino Fusarpoli won Milano-Bologna een wedstrijd over 200km die werden afgelegd in 4.4724
Te Madonna del Ghisallo was na 154km Giuseppe Bonalanza de beste.
Te Mezzana Rabattone won Emilio Garanzini hij deed 3.32 over de 148km.
Triuggio kreeg Aldo Parecchini na 155km als winnaar.
Te Trieste waar men 154km moest koersen kreeg Alessio Peccolo de zegebloemen.
En te Montecatini werd na 195km Renato Marchetti winnaar met 230 voorsprong.
Te Jumet kwamen 17 renners aan de start en stond er 400 man langs de omloop van 4,8km die 25 maal moest worden afgelegd. Eerste aanvaller was de Nederlander van Leeuwen, maar werd spoedig opnieuw ingelopen. Ook Vantyghem ging solo maar ook hij moest even voor half koers de duimen leggen. De derde aanvaller Dirk Baert mislukte in zijn eerste aanval, maar toen hij op 5 ronden van het einde 200meter voorsprong nam was de zaak gewonnen voor hem. Op 25 werd Emile Bodart die in het tegenoffesief was gegaan tweede. Voor plaats drie op 35 was Noël Vantyghem sneller dan, Georges Vanconingsloo, Tony Daelemans, August Herrijgers, Eddy Cael, Harry van Leeuwen (Ned), André Hendryckx, de Australiër Hilton Clarcke en de Brit Norman Hill. Op 1 ronde volgden de Amerikaan Ray Matthews, José Serste en Guido Van Damme.
De tweede wedstrijd vond plaats te Boutersem waar een ronde van 18km, zeven van 12km en 10 van 5km dienen afgelegd. Aanvankelijk bleef de wedstrijd vrij mak en alleen Frans Leenen zette zich in de eerste kms in om een voorsprong te nemen die tot 1 zou reiken. Daarna bleef het bij schermutselingen, tot Antheunis 15km van het einde wegsprong en enkel Willekens kwam aansluiten. Zij weerstonden met hun twee het tegenoffensief van de groep en van Jos van Beers. Het was Lucien Willekens die won voor Etienne Antheunis en werd op enkele meters Jos Van Beers (Ned) derde. De groepsspurt op 25 werd gewonnen door Roger Loysch voor Staf Van Roosbroeck, Roger Jochmans (van t Jagershof uit Boutersem), Jean Ronsmans, Alfons Debal, Leon Thomas, Alfons Scheys e.a.
Laatste rit in Etoile des Espoirs, Le Gacilly-Chateaulin over 215km werd gewonnen door onze landgenoot Ferdinand Bracke die in een spurt met drie de Fransen Charly Grosskost en Bernard Croyet versloeg. Het peloton volgde op 25 en was Régis Delépine (Fr) sneller dan onze landgenoot Willy Teirlinck, Gérard Moneyron (Fr), Guy Sibille (Fr), Robert Mintkiewicz (Fr), Jacques Botherel (Fr), Cees Bal (Ned) en het ganse peloton behalve Jean-Pierre Paranteau (Fr).De Fransen Serge Lapébie en Jean-Claude Daunat hebben de strijd gestaakt. Eindwinnaar werd de Fransman Bernard Labourdette voor zijn landgenoten, André Mollet op 7, Gérard Moneyron op 19, Claude Aigueparses (Fr) op 24 en op 5 Sylvain Vasseur (Fr) op 42. Onze landgenoot Willy Teirlinck werd achtste op 150, de Nederlander Cees Bal eindigde op plaats 10 met 208 achterstand. Voor Ferdinand Bracke was er plaats 16 met 411 achterstand. Ook Jaak De Boever als 24e op 722 en Lucien Van Impe als 26e op 8 reden de wedstrijd uit.
In Zwitserland werd voor 15.000 toeschouwers de Grote Prijs van Lugano een tijdrit over 77,5km. die in vijf ronden moest worden overbrugd verreden. Onze landgenoot Roger Swerts die ronde 1&2 voor zijn rekening nam moest in de 3e Gimondi met 6 voorlaten. In Ronde 4 nam Roger opnieuw de leiding met 4 over van Felice. In de laatste ronde heeft Roger Swerts moeten buigen voor Felice Gimondi die met 371 voorsprong won. De Italiaan met een gemiddelde van 44,825 verbeterde met bijna 400 meter het in 1968 gevestigde record van Eddy Merckx. Ook verbeterde Gimondi de beste rondetijd, door de vijfde ronde af te leggen in 20148 wat 45,933 is. Op plaats drie eindigde de Deen Ole Ritter die 2073 achterstand had.
Marino Basso won het criterium van Cittadella (Italië) voor onze landgenoot Roger De Vlaeminck en Dino Zandegu (It) die al in de Ronde van Lombardije afscheid had genomen.
In Hooglede won Albert Van Damme de A-cross, hij had 150meter voorsprong op Robert Vermeire en 20 op Marc De Block. Op 125 werd Agust Badts vierde, plaats vijf op 135 was voor André Geirland gevolgd door Jan Teugels, Julien Vanden Haesevelde, Freddy Naert, Emiel Vergote en sluit Jef Thielemans de top10.
Bij de C was de zege voor Wim Albrecht hij had 50 voorsprong op Wim Mijngheer en 150 op P. Verstraete.
Eric De Vlaeminck won te Hove met 130 voorsprong op René De Clercq en de Nederlander Geert Wildeboer. Op 240 volgde Alfons Van Parijs, Theo Verlinden, Leo Arnouts, Flory Ongenae, Leon Scheirs, Hans Haegemans en werd de Nederlander Chris Looyen tiende.
De C-cross te Hove werd gewonnen door Jan Knors die 20 voorsprong had op Jos Lievens en 45 op Martin De Cock.
Voor Norbert Dedeckere was er winst te Flobecq waar hij 105 voorsprong had op Eric Desruelle en 135 op Jozef Van Eetvelde, Willy Vermaercke e.a.
Te Nazareth werd de B-cross gewonnen door Julien De Clercq voor Gabriel Vindevogel en Gilbert Pynaert.
Te Zonhoven was de overwinning voor Frans Mertens die 205 voorsprong had op André Verbraecken de eerste aanvaller, 30 later werd Roger Van Hove derde voor Gilbert Billen. Voor Leonard Engelen was er op 310 plaats vijf, 30 later werd Frans Lemmens zesde, plaats 7 op 407 was voor Jos Poelmans. Dan volgden op 435 Lucien Vanderaerden, Viktor Maes e.a.
. Roland Van Den Berghe Nummer dertien is binnen voor Ludo Delcroix, te Malonne had hij liefst 735 voorsprong op José De Cauwer en werd Ferdinand Peersman derde.
Eén overwinning meer behaalde Lucien Zelck door in Ohain de beste te zijn van maar liefst 147 vertrekkers. Plaats twee was voor Jean-Pierre Van Lancker en op drie Roland Van Den Berghe.
Rit 4 in Etoile des Espoirs van Carnac naar Le Gacilly over een afstand van 190km werd gewonnen door Alain Vasseur (Fr) in een tijd van 5.1620 hij had 1 voorsprong op zijn landgenoot Pierre Martelozzo en de Nederlander Cees Bal. Op 24 werd Maurice Le Guilloux (Fr) vierde en was op 110 plaats vijf voor onze landgenoot Willy Teirlinck. Bernard Labourdette begint morgen als leider aan de afsluitende rit.
In Italië werd de Monte Campione verreden, een klimkoers met een rit in lijn en een tijdrit. Men begon met Boario-Monte Campione over 34km en werd Bernard Thevenet (Fr) met 13 winnaar voor zijn landgenoot Cyrille Guimard, Wladimir Panizza (It), Jean-Pierre Danguillaume (Fr), Michele Dancelli (It) en op 6 Felice Gimondi (It). Ook de klimtijdrit over 8,8km werd door Bernard Thevenet gewonnen en werd op 109 Wladimiro Panizza tweede, op 3. Cyrille Guimard 224, op 4. Pietro Guerra (It) 233, op 5. Michele Dancelli 237 en op 6. Pierfranco Vianelli (It) 249. In de eindstand heeft Bernard Thevenet 112 voorsprong op Wladimiro Panizza, 227 op Cyrille Guimard, 240 op Michele Dancelli, 252 op Pietro Di Caterina (It), 257 op Jean-Pierre Danguillaume, 310 op Ugo Colombo (It), 313 op Pierfranco Vianelli, 355 op Enrico Maggioni (It) en op plaats 10 Marcello Bergamo (It) met 407 achterstand.
Overmorgen is er in Zwitserland de Grote Prijs van Lugano een tijdrit over 77,5km, waaraan 10 renners zullen deelnemen, die om de 2 starten. Eerste starter is om 14.30 Jean-Pierre Danguillaume (Fr) dan volgen Yves Hézard (Fr), Joseph Fuchs (Zwit), Bernard Thevenet (Fr), onze landgenoot Roger Swerts, Davide Boifava (It), Ole Ritter (Den), Felice Gimondi (It), Göste Pettersson (Zw) en als laatste om 14.48 de Fransman Cyrille Guimard. Verleden jaar was de overwinning voor Luis Ocana (Sp) voor Gösta Pettersson (Zw) en onze landgenoot Herman Vanspringel.
In Etoile des Espoirs moesten twee ritten worden afgewerkt, in de voormiddag een rit in lijn van 57,5km en na de middag een tijdrit. De rit in lijn van Lorient naar Carnac werd gewonnen door de Fransman Francis Campaner die 1 voorsprong had op zijn landgenoot René Grelin en 3 op Jean-Pierre Parenteau (Fr). De spurt voor de vierde plaats op 116 werd gewonnen door onze landgenoot Daniël Vanryckeghem voor Jacques Botherel (Fr) e.a. Te Belle Ile en Mer was het Charly Grosskost (Fr) die de tijdrit won met een tijd van 2719 over de 20km. Onze landgenoot Ferdinand Bracke moest als tweede 40 prijsgeven, plaats drie was voor Bernard Labourdette (Fra) die de nieuwe leider werd hij volgde op 50. Op vier met 59 achterstand André Mollet (Fr) en werd onze landgenoot Willy Teirlinck op 110 vijfde.
Te Ursel is op 58jarige leeftijd Marcel Claeys overleden, hij werd op 27/11/1913 te Ursel geboren. In 1937 werd hij prof bij Dossche Sport, in 1938 ging hij over naar de Franse ploeg La Française waarvoor hij ook in 1939 uitkwam. Van 1940 t/m 1944 reed hij als individueel. Zijn mooiste overwinning werd behaald te Koolskamp waar hij in 1937 het Kampioenschap van Vlaanderen won voor Gaston Denijs en Jan Deman. Ook in Zwijndrecht was er winst voor hem. Voor 1938 werden 4 overwinningen genoteerd, Brasschaat, Rollegem, Heusden (O.Vl) en de 3e rit Namen-Luxemburg in de Ronde van België. In 1939 werden maar liefst acht overwinningen genoteerd, Omloop van Midden- Vlaanderen, Tielt-Antwerpen-Tielt, Bredene, Handzame, Waregem, Staden, Lokeren en Herent. Hij reed dat jaar ook de Giro waarin hij vier top10 plaatsen behaalde en 52e in de eindstand werd.
Vandaag gaat de 6daagse van Berlijn van start. Van Belgische zijde vormt Patrick Sercu ploeg met de Fransman Alain Van Lancker. Theo Verschueren vormt ploeg met de Nederlander Gerben Karstens. Verder rijden voor Nederland, Leo Duyndam-Rene Pijnen en is er nog de ploeg Lein Loevesijn-Cees Stam. Ook de liefhebbers rijden hun 6daagse en vormt de Duitser Jean Breuer ploeg met de Nederlander Janus van Tol.
Vandaag werd rit twee Lannion-Lorient verreden in de Etoile des Espoirs. André Mollet vloerde na 213km onze landgenoot Willy Teirlinck, leider Gérard Moneyron, Bernard Guyot en werd Bernard Croyet vijfde.
Ludo Delcroix blijft maar winnen, te Lotenhulle reed hij na 105km met Ferdinand Peersman naar de streep die hij naar plaats twee verwees. Op 30 werd Daniël De Schrooder derde.
In Italië reden ook de liefhebbers hun Baracchi en won de ploeg Agostino Bertagnoli-Pasqualino Moretti zij reden 2.22122 over de 109km. Plaats twee op 307 was voor Fiorenzo Ballardin-Parise en werden Pietro Burgio-Ettore Rinaldi op 4159 derde.
. Eddy Merckx - Roger Swerts Onze landgenoten Eddy Merckx-Roger Swerts (48km,416) hebben met brio de Trofeo Angelo Baracchi gewonnen, door de slechte weersomstandigheden vooral op het einde, hebben zij het record verleden jaar gevestigd door Luis Ocana-Leif Mortensen (48km,706) niet kunnen verbeteren. De 109km werden afgelegd in 2.154. Felice Gimondi-David Boifava hadden 2332 achterstand en werden de broers Gösta en Tomas Petterson derde op 2338. Plaats 4 was voor Ole Ritter-Joseph Fuchs op 3026. Cyrille Guimard en Yves Hézard werden vijfde op 5108. Plaats zes ging naar Bernard Thevenet-Jean-Pierre Danguillaume op 7414. Op zevende eindigde de ploeg Pietro Guerra-Giacinto Santambrogio op 8395 en als laatste op plaats acht Michele Dancelli-Enrico Paolini zij volgden op 9534. Eddy Merckx en Roger Swerts legden de eerste 25km af tegen een uurgemiddelde van 49km967.
Rit 2 in de Etoile des Espoirs verreden tussen Rennes en Perros-Guirrec over een afstand van 203km.Na 4.5301 won de Fransman Guy Sibille, hij had 22 voorsprong. Voor plaats twee was de Nederlander Cees Bal de snelste voor de Fransen, Jacques Botherel, Raymond Martin, Sylvain Vasseur, Claude Aigueparses, Gérard Moneyron en Bernard Labourdette. Plaats 9&10 op 26 was voor André Mollet (Fr) en Leon-Paul Menard (Fr), Guy Ravaleu (Fr) werd op 31 elfde en onze landgenoot Daniël Vanryckeghem twaalfde.
Jean Van Buggenhout manager van Eddy Merckx liet aan de heer Giorgio Albani sportbestuurder van Eddy weten dat volgens Luigi Casola pisteverantwoordelijke te Mexico dat de Mexicanen niet meer geneigd zijn om een financiële bijdrage te doen. Dus is het volgens Albani afwachten wat Molteni gaat doen, of zij de totale onkosten gaan dragen wat een zulkdanige verplaatsing naar Mexico met zich brengt. En Eddy zelf die zou liever zijn rekordpoging te Milaan of op Olympische baan te Rome doen, volgens Albani.
In Italië won te Fogliano Alessio Peccolo met 14 voorsprong op Dorino Vanzo en was plaats drie voor Fl. Merenti.
Te Ponsacco eveneens in Italië werd er een rit in lijn en een tijdrit verreden. De rit in lijn over 125km werd gewonnen door Gianpolo Flamini voor Br. Ruggerini en Aldo Paracchini zij volgden op 5. In de tijdrit moest men 35km afleggen en was de zege voor Francesco Moser die er 4317 over deed, op 43 volgde Gianfranco Foresti en werd Stefano Tamberi op 135 derde.
. Wiel de Ruyter Voor de liefhebbers waren er nog twee wedstrijden, Heist-Goor en Lommel. Voor Ludo Delcroix werd het te Heist waar 64 renners aan de start stonden zijn elfde overwinning. Achter hem volgden José De Cauwer, Roger De Beukelaer, Jos Jacobs, Eric Van Lent, Marc Verbeeck, de Nederlanders Piet Maas en Bas Hordijk, Frans Tilburgs en sluit Theo Dockx de top10. Te Lommel waar 49 renners de start namen, werd de top10 verdeeld onder 5 Nederlanders en 5 Belgen. Winnaar werd Henk Poppe (Ned) voor Winoc Flebus, Albert Segers, Gustaaf Put, de Nederlanders Wiel de Ruyter, Herman Nak, Piet van Katwijk en Cor Tuit. 9 & 10 werden Leonard Engelen en André Verbraecken
In Frankrijk ging te Rennes de tweede editie van de rittenwedstrijd Etoile des Espoirs met een proloog over 1,250km van start. De Fransen Gérard Moneyron en Charly Grosskost reden er 132 over en kwamen samen op plaats één. Onze landgenoot Willy Teirlinck als derde deed er 1321 over, vierde werd Bernard Croyet (Fr) met 1327 en vijfde Alain Nogues (Fr) met 1327.
Saint Leger kreeg de Nederlander Wim de Waal als winnaar en zijn tiende zege in België behaalde en ook achtmaal in Nederland de beste was. Nog een Nederlander Robert Kroep volgde op 10 en werd Frans Assez derde.
In Spanje werd de Vuelta a la Cerdana na 116km gewonnen door Santiago Segu die in een spurt met twee Carlos Ocana versloeg. Op 952 werd Jorgen Ferrer derde voor F. Millet en werd Castillo Mazuela vijfde op 1113.
. Bij een massa toeschouwers en 44 deelnemers kreeg de 33e grote prijs van Boom, vooral dan op de helling van de Bosstraat, een spervuur van korte demarrages en ontsnappingen. Eerste aanvaller was de Nederlander Jos van der Vleuten en hield het met lichte voorsprong enkele ronden vol. Ook de individueel Jan Goots heeft het even alleen volgehouden. De definitieve beslissing viel in de 13e ronde toen een negental voorop ging rijden. Aanvankelijk bleef hun voorsprong rond de 30, maar werd dit na 16 ronden al 205 op Knockaert en 225 op de groep. Twee ronden later had het peloton al 330 achterstand en daartussen nog steeds Knockaert, die in de voorlaatste ronde bij de lurven werd gevat door een verbrokkelde groep die in de laatste ronde nog totaal aan flarden ging. Vooraan had in die laatste ronde Van Roosbroeck nog last van een leeglopende band. Huysmans en Opdebeeck trachten nog weg te geraken evenwel tevergeefs. Dan ging Jos Deschoenmaecker en was het nogmaals den Engel die mee was. Het werd een adembenemende spurt en moest de fotofinish het uitmaken wie won. Voor Engelbert Opdebeeck werd het zijn eerste overwinning. Op 30 werd Alfons Scheys derde voor August Herrijgers, Leon Thomas, Marcel Omloop, Jos Huysmans en Ludo Van Staeyen. De ongelukkige Staf Van Roosbroeck kwam 15 later binnen. De groepsspurt voor plaats 10 op 240 werd gewonnen door Ronny Vande Vijver voor Vic Van Schil, Arthur Vande Vijver, André Poppe, Louis Verreydt, Lucien Willekens e.a.
Petegem-Deinze kreeg 62 renners aan de start, waarvan het duo Verplancke en Brands onmidellijk op premie jacht gingen, kregen 2 voorsprong maar werden in de achtste ronde zonder te veel moeite ingelopen. Dan hebben de Nederlander Van Midden en Vander Slagmolen het enkele ronden volgehouden. Het is Wyckaert die de beslissing uitlokte, nam 40 en werd dan bijgehaald en achtergelaten door een zestal. In de laatste ronde kon Willy Scheers nog 100meter voorsprong nemen en werd Ernest Bens tweede voor Daniël Verplancke, Eddy Cael, Roger Loysch en Jaak Zwaenepoel die nog 5 prijsgaf.
Eenentwintig uren na zijn overwinning in de Ronde van Lombardije won Eddy Merckx in Zwitserland de klimkoers Dwars door Lausanne, wedstrijd die hij ook in 1968 en 1970 won. Deze wedstrijd bestaat uit twee delen van telkens 5,150km. In het eerste gedeelte, de rit in lijn, verbeterde hij zijn wedstrijdrekord van 1968 met 26 en bracht het op 1059. Plaats 2 was voor Joop Zoetemelk (Ned) dan volgden Miguel-Maria Lasa (Sp) en werd Lucien Van Impe vierde. In de tijdrit reed hij met 1111 een iets mindere tijd maar nog 21 sneller dan Bernard Thevenet (Fr). Joop Zoetemelk werd vierde en Lucien Van Impe zesde. In de eindstand heeft Merckx 34 voorsprong op Thevenet, 38 op Zoetemelk en moet Lucien Van Impe op plaats zes 50 toegeven. Tien renners namen deel aan deze wedstrijd. Dan werd de verplaatsing naar Sallanches gemaakt waar Eddy het criterium over 75km won voor Roger Swerts en Yves Hézard.
Bij de liefhebbers te Lausanne reed de Oostenrijker Wolfgang Steinmayr 1118 over de 5,150km. Verder bestond de top5 uit Zwitsers, 2. Ivan Schmid op 38, 3. Fausto Stitz op 44, 4. Ueli Sutter op 48 en 5.René Ravasi op 54.
In Duitsland te Wolbeck won Wilfried Peffgen 12p. het criterium voor Dieter Kempen 11p. en Rolf Wolfshohl 8punten.
In Italië won Fabrizio Fabbri (It) met 9 voorsprong een wedstrijd over 100km, voor zijn landgenoot Wilmo Francioni en de Deen Ole Ritter.
In het Gentse sporpaleis werd het BK ploegkoers gereden. Deze titelstrijd is volledig beheerst door de ploeg Sercu-Stevens. Zij wonnen met 1 ronde voorsprong. Dank zij Bracke-Van Lancker en Baert-Barras werd het een spannend begin maar na 50 minuten namen Patrick en Julien een winstronde, en slaagden erin deze te behouden. Patrick Sercu-Julien Stevens legden de 100km af in 2.0616. Op 1 ronde volgden, Norbert Seeuws-Walter Godefroot, Dirk Baert-Georges Barras, Theo Verschueren Rik Van Linden en Ferdinand Bracke- Robert Van Lancker. Als zesde op 2ronde de ploeg Roger Kindt-Staf Van Roosbroeck. Op 3 ronden Eddy Peelman die alleen eindigde en op 8. Eddy Reyniers-Robert De Guchtenaere. Op 4 ronden eindigden Frans Kerremans-Ronald De Witte. Als 10e op 5ronden Willy De Geest-Willy De Bosscher. Op 7ronden eindigden twee ploegen, als 11e Julien Vermote-Eddy Demedts en op 12. Paul Crapez- Jaak De Boever.
. Lode Van Den Bosch In de B-cross van Vurste was de zege voor Julien De Clercq die na 25km 20 voorsprong had op Robert Vande Sompel en 115 op Willy Vermaercke.
In Wetteren waren de A- en C-crossers aan het werk. Voor de A-cross had men 40 vertrekkers en won na 25km Albert Van Damme met 35 voorsprong op Julien Vanden Haesevelde, René De Clercq, Jan Teugels, Gilbert Pynaert, Fritz Scharer, Gust Badts, Flory Ongenae, Michael Vanderhaegen, Daniel Van Eetvelde, Lucien Goossens, Arsene De Craemer, Jozef Van Eetvelde, Benjamin Van Waeyenberge, Marc Sierens e.a.
Bij de Cs kwamen liefst 61 vertrekkers en werd het weer een overwinning voor Freddy De Schacht voor Willem Aelbrecht, Jan Knors, Martin De Cock, Luc Naudts, Ronny De Vos, Rik VandenBrande, Jos Schepers, André Van De Voorde, Gérard De Vos e.a.
De B-cross van Wiekevorst werd gewonnen door Leo Arnouts voor de Nederlander Gert Wildeboer die op 100 meter volgde. Plaats drie was voor Hendrik Arnouts, dan volgden Leon Scheirs, Frans Mertens, de Nederlander Chris Looyen, Ward Lievens, Ben Meyer (Ned), Lode Van Den Bosch en Herman Arnouts
De A-cross van Zevekote werd gewonnen door André Geirland, hij had 25 voorsprong op Norbert Dedeckere en 52 op Robert Vermeire. Plaats 4 op 125 was voor Eric Desruelle voor Libert Mahieu, op 155 werd Freddy Naert zesde, Germain Dekeyser als zevende had 230 achterstand, Gerard David volgde als 8e op 310, Lionel Dekeyser op 340 werd 9e, Raymond Talloen op 355 werd tiende.
Te Granchamp werd de G.P.France een tijdrit over 46,5km verreden. Het was de Brit Phil Bayton die er 1.03289 over deed had 10 voorsprong op Henri- Paul Fin, 21 op Marcel Duchemain, 25 op Patrick Perret en 117 op Patrick Chardon allen Fransen.
In Italië won Giuliano Dominoni de Piccolo Giro di Lombardia te Novate Milanese, na 184km was hij sneller dan, Pierino Gavazzi, Claudio Guarnieri, Maurizio Mantovani en Alfiero Di Lorenzo.
Voor Walter Riccomi was er winst te Pelago waar hij na 151km sneller was dan Alessio Peccolo. Op 15 werd Francesco Moser derde.
. Harry Beurskens Te Boechout kwam de Nederlander Cees Priem met 3 voorsprong winnen. Plaats twee was voor José De Cauwer en werd Van Rompaey derde.
In Deerlijk had men 34 renners aan de start die 100km mochten afleggen. Eddy Vantieghem deed het in 2.18 en had 15 voorsprong op Luc DHont en won Yvan Devriendt op 30de groepsspurt voor Albert Decuyper, Eric Serlet, Jean-Pierre Baert, Willy Baert, Gerrit De Clercq, Hovaere Ignace, Hilaire De Cocker, Roger Verschaeve, Ghislain Cael, Daniel De Schrooder e.a.
Naar Donk (Herk-de-Stad) kwamen 28 renners afgezakt zij moesten slechts 83km koersen. Reeds vroeg in de wedstrijd reden Benaets en Hendrickx voor de anderen uit, na 3 ronden reed Yvan Benaets lek en drong ook Jean Hendrickx niet meer aan. Vanaf dan was het thuisrijder Vanstraelen die de wedstrijd controleerde en elke wegloper tot de orde riep. In de laatste ronde glipte Willy Verschueren weg, Vanstraelen die met Gijsemans, Maris en Verbraecken in de achtervolging ging kreeg geen steun van de drie en kon Verschueren met 100meter voorsprong winnen. Plaats twee was voor Raymond Vanstraelen voor Jos Gijsemans, André Verbraecken en Jean Maris. Op 30 was voor plaats 6 Eddy Cools sneller dan André Coppers, Gustaaf Verboven, Johan Embrechts, Paul Wellens, Leo Coeck en Robert Mellaerts. Op 130 won Guy Hodeige de groepsspurt voor plaats 13. Eerste aanvaller Jean Hendrickx werd met vijf anderen 18de gelijk geplaatst.
Voor eigen volk te Keiem won Michel Pollentier met 130 voorsprong op Willy Detemmerman en volgde Ronan De Meyer als derde op 4.
Van de 38 deelnemers te Les Fosses-Assenois stonden drie Nederlanders op het podium. Harry Beurskens won voor Sommy en Theo van der Leeuw. Dan volgden Jos Hensen, Frans Assez, Willy Day e.a.
Ludo Delcroix was de beste te Merksplas waar hij 20 voorsprong had op Roger De Backer en werd de Nederlander Bas Hordijk derde.
Daar de 41 renners die te St. Lambrechts-Herk gestart waren in het eerste uur 43,5km hadden afgelegd was er ook geen ontsnapping geweest. Toen het tempo zakte was het Zelck die wegreed en kon enkel Engelen die uitval beantwoorden. Na 15 van de 20 ronden die men moest afleggen was hun voorsprong tot 40 opgelopen. In de laatste drie ronden heeft de groep het tempo opgedreven in zoverre dat de vluchters slechts 5 voorsprong de eindmeet bereikten. Lucien Zelck behaalde vrij vlot zijn 13 zege voor Leonard Engelen. Ludo Bruylandts was de snelste van de groep voor Eric Van Dormael, Mark Van Ouytsel, Paul Vanelderen, Albert Segers, Jacques Mean, Benny Paulissen, Van Hove Jean e.a.
Gastheer Adolf Huysmans en zijn collegas hebben er te Tisselt een saaie wedstrijd van gemaakt. Reeds vrij vroeg reed het Nederlands duo Henk Benjamins en Cees Bal uit de groep weg, namen tot 230 voorsprong en werden pas 2 ronden voor het eind opnieuw ingelopen. Tot 7km van het einde bleef de groep samen, dan is Ernest Bens ten aanval getrokken en kwam enkel Pieter Nassen nog aansluiten. Deze laatste versloeg zijn kompaan en werd Noël Vantyghem die nog het peloton vooraf ging op 10 derde. Op 25 mocht Adolf Huysmans voor plaats 4 de groepsspurt winnen voor Fonske Debal, Raymond Steegmans, Etienne Sonck, Ad Duycker (Ned), Frans Verhaegen, Gerben Karstens (Ned) e.a.
In de B-cross van Diksmuide was Robert Vermeire na 25km 32 sneller dan Norbert Dedeckere en op 210 volgde als derde Robert Van de Sompel.
Voor de C-cross van Diksmuide kwamen er 38 opdagen zij moesten 15km afleggen. Met 15 voorsprong won Freddy De Schacht voor Jos Schepers. Dan volgden op 35 Luc Naudts, Wim Aelbrecht en Martin De Cock. Plaats 6 op 1 ging naar Ronny De Vos en werd Jan Knors op 120 zevende.
In Geel werd de B-cross gewonnen door Theo Verlinden voor Leon Scheirs. Op 20 volgde Frans Mertens als derde voor Edward Lievens de Nederlander Gerrit Scheffer e.a.
Marc De Block won de A-cross van Schelderode, hij had 7 voorsprong op Eric Desruelle en volgde Julien Vanden Haesevelde op 15 als derde.
Te Walem waren er voor de A-cross 30 deelnemers. De 25km werden door Albert Van damme afgelegd in 1.01. Jan Teugels als tweede volgde op 205 en werd 17 later Leo Arnouts derde. Plaats 4 op 3 was voor André Geirland die August Badts 45 voorbleef.
Net als verleden week (30/9) werd er te Antoing een tijdrit en een rit in lijn gereden. In de tijdrit was Raf Constant ook nu de beste en was plaats twee opnieuw voor Albert Delrue en werd Christian Despierre derde. De rit in lijn was voor Albert Decuyper voor Lucien Zelck en Frans Assez.
Kieldrecht kreeg na 105km de Nederlander Frank Ouwerkerk als winnaar die in een spurt met twee Yvan De Vriendt versloeg. Nog een Nederlander Wim de Waal werd 25 derde.
Ook te Rijkevorsel waar 78 renners aan de start stonden was het Oranje boven. Hier was her Antoon Ton Damen die onze landgenoot Willy Govaerts naar plaats twee verwees. Op 13 volgden Jos Jacobs, Marc Verbeeck, Robert Maveau, Winnoc Flebus, Flory Van Hooydonck, Alfons van Katwijk (Ned), André Coppers en maakt Eric Van Lent de top10 vol.
Zijn achtste zege behaalde Raf Coene te Westende waar hij 10 voorsprong had op Willy Tanghe en werd Daniël Moenaert derde.
Wilrijk kreeg na 108km Gustaaf Verboven als winnaar voor Edmond Verbruggen en Roger De Beukelaer
Met 92 werd er te Baasrode gestart om 125km te koersen. Vander Slagmolen was de eerste die aan de haal ging en het 2 ronden volhield. Dan was het de beurt aan Omloop en Dyundam (Ned), zij kregen even later het gezelschap van Van Landeghem en konden tot 135 uitlopen. Na de hergroepering was het thuisrijder Peelman die een poging ondernam. Hij kreeg het gezelschap van Hermie en kwam in laatste instantie Van Looy aansluiten. Deze drie hebben met 20 meter voorsprong het peloton 55 man sterk achter zich gehouden. Fran Van Looy prof sinds 19/9 behaalde zijn eerste profzege voor Fernand Hermie en Eddy Peelman. Voor plaats vier was Jos Van Beers (Ned) sneller dan Fonske Debal, twee Nederlanders, Leo Duyndam en Cees Koeken. Plaats acht was voor Tony Daelemans met in zijn spoor de Nederlanders Richard Bukacki en Jan van Katwijk die de top10 volledig maakt. Voor de eerste aanvaller Herman Vander Slagmolen was er plaats 24.
Dino Zandegu heeft op een speciale manier afscheid genomen als renner. Hij had aangekondigd dat de Ronde van Lombardije zijn laatste officiële wedstrijd zou zijn. Om deze gebeurtenis niet ongemerkt te laten voorbij gaan ontsnapte hij kort na de start. Nam 3 voorsprong toen iedereen dit had gekonstateerd en de fotografen hun werk hadden gedaan, trok hij de remmen dicht en liet de groep passeren. Hij nam plaats in een auto en reed naar huis.
Wereldkampioen Marino Basso is niet aan de start gekomen, vrijdag heeft hij zich zo erg bezeerd aan de hand, bij het verplaatsen van een loodzware valies dat hij er een spierscheur aan overhield. De gekwetste linkerhand diende in een licht plaasterverband te worden gelegd.
In de Ronde van Lombardije werd er in een werkelijk zomers weertje gestart. Evenmin als in Parijs-Tours kwam de wedstrijd echt op gang, en toen het toch scheen te gebeuren stuurde een toevallige verkeersopstopping alles in de war. Omtrent km 170 in de omgeving van Dongo, toen iets tevoren 27 renners waren ontsnapt, kwamen in een steile afzink twee autocars met toeristen tegenover mekaar te staan en hielden het hele verkeer tegen. De wedstrijd werd daardoor volledig geblokkeerd en in een helse chaos kwamen een 70tal renners opnieuw samen. Het hele koersgebeuren viel stil en was er nog enkel de Passo dIntelvi waar Eddy zou kunnen toeslaan. Tot driemaal toe heeft Eddy het geprobeerd echter zonder veel succes, het is pas in het lastigste stuk van de Schignano zon 46km van het einde dat het lukte. Op de top hadden de Spanjaard Lazcano en de Deen Ritter een halve minuut achterstand en nog 20 later volgden een tiental renners met ondermeer Gimondi, Poulidor, De Vlaeminck en Zoetemelk. Op 155 volgden nog 5 renners waarbij Vanspringel en Pintens en dat was alles wat overbleef van de 158 die waren gestart. Eddy won uiteindelijk met 127 op Cyrille Guimard, Felice Gimondi, Frans Verbeeck, Tony Houbrechts en Joop Zoetemelk. Op 130 volgde Raymond Delisle, 9 later kwam Willy de Geest over de streep met in zijn spoor, Franco Bitossi, Michele Dancelli, Gösta Pettersson, Ole Ritter, Wladimir Panizza, Santiago Lazcano en Raymond Poulidor. Twee landgenoten volgden op 1545 als 16e Louis Verreydt en als 17e en laatste Herman Beysens.
. Eddy Merckx Dat Eddy Merckx het uurrecord gaat aanvallen staat vast. Waarschijnlijk vertrekt hij op 20/10 naar Mexico. Morgen start Eddy in de Ronde van Lombardije en op 11/10 zal hij met Roger Swerts nog de Baracchi rijden. Maandag keert hij terug naar België om er op 17/10 de sluitingsprijs te Putte-Kapellen te rijden.
De liefhebber Pedro Pardo die op 24/9 tijdens de eindspurt te Kuringen zeer zwaar ten val kwam en met Bourguignon naar het ziekenhuis werd overgebracht ligt nog steeds in de coma. Pedro Pardo die een dubbele schedelbreik opliep, werd ingevolge de ernst van zijn verwondingen van het ziekenhuis te Hasselt naar Bavière overgebracht. Hij is nog steeds niet tot het bewustzijn teruggekeerd. Vorige week werd hij geopereerd om een klontertje bloed uit zijn hoofd te verwijderen. Bernard Bourguignon die van het ziekenhuis te Hasselt naar dat van Hoei werd overgebracht, is aan de beterhand en mag eerstdaags naar huis.
In Oost-Duitsland won de Pool Longin Nadolny te Berlijn een wedstrijd over 46km. Na 1.10 versloeg hij de Oost-Duitsers Ronald Spliesgardt en Klaus Olsohn.
Bornem kreeg 82 renners aan de start en werd na 110km Alex Van Linden winnaar. Op de dichtste ereplaatsen twee Nederlanders, Bas Hordijk en Cees Priem. Plaats 4 was voor Marc Van De Putte, dan volgden Marc Steels, Jozef De Keersmaecker, de Nederlander Fred van lachterop, Jos Jacobs, X, Marc verbeeck, Roger De Beuckelaer, Piet De Jong (Ned), Raymond Van Straelen, Frans Fierens en is de top15 compleet met de Nederlander Piet Maas.
Dat de laatsten de eerste zullen zijn werd nog eens bewaarheid in de 23ste prijs van Zwevezele. Freddy Maertens die zondag in Parijs-Tours zijn eerste wedstrijd bij de profs reed, en nu voor zijn vierde wedstrijd kwam hij als allerlaatste aan de inschrijvingstafel. Ruim 3 uur later was hij wel eerst aan de aankomstlijn. Van de 113 renners die vertrokken reden in de eerste van de 22 ronden De Bosschere, Bruggeman en van Leeuwen (Ned) weg. De Bosschere reed lek en de twee anderen kregen het gezelschap van de Nederlander Tabak en de Duitser Muddemann liepen tot 50 uit maar een korte hevige reaktie volstond om alles opnieuw samen te brengen. Dan was het de beurt aan Jimenez, Wyckaert en Omloop om tot 125 voorsprong te nemen. Toen de groep opnieuw korter kwam lieten Jimenez en Wyckaert zich inlopen, Omloop deed alleen verder en kreeg even later het gezelschap van Callens, dan katapulteerde Freddy zich naar de twee en konden tot 50 uitlopen. Het peloton reageerde nog heftig in de laatste ronde, Omloop moest vooraan de rol lossen, Christian Callens kreeg last van een ontredderd achterwiel, moest nog 9 prijs geven aan Freddy maar bleef nog net uit de greep van het peloton. Op 18 van de winnaar won Fernand Hermie de groepsspurt voor Alfons Debal, Etienne Sonck, Daniël Vanryckeghem, Lucien Willekens, Jos Schoeters, Willy Van Neste en is met Emiel Lambrechts de top10 volledig.
Ferdinand Bracke Met een stralend zomerweertje kwamen liefst 101 renners een rugnummer afhalen te Zele. Reeds tijdens de eerste ronde ontsnapten 7 renners die tot 145 uitliepen en het 45km volhielden. Lang duurde de rust niet want in de vijfde ronde reden, Abelshausen, Soenens, Jochmans, Kerremans en Opdebeeck weg maar werden in de laatste ronde ingerekend. Toch gebeurde er in die laatste ronde nog heelwat. Eerst reden vier Nederlanders op kop, van Leeuwen, Zoetemelk, Bal en Hinneman. Onder druk van Verbeeck werden zij ingelopen en ging Frans door met in zijn wiel Bracke en Bal. Door een lekke band moest Verbeeck afhaken en mochten de twee Bs het onder elkaar uitvechten. Ferdinand Bracke haalde het voor Cees Bal (Ned) prof sinds 25/9 bij Gan-Mercier-Hutchinson. Ook voor plaats drie op 15 was het een Belgisch-Nederlands duel, Roger Jochmans haalde het van Gerben Karstens (Ned) verder volgden, Fernand Hermie, Tony Daelemans, Eddy Peelman, Alfons Scheys, Raf Hooyberghs, Emile Bodart, Ernest Bens e.a.
Bij de liefhebbers behaalde Willy Govaerts te Ichtegem zijn zesde overwinning voor José De Cauwer en Michel Pollentier.
Voor het eerst sinds zijn ontstaan in 1909 is de Giro dell Emilia gewonnen door een buitenlander. Hiervoor zorgde niemand minder dan Eddy Merckx, die de 219km aflegde in 5.1544. Op 50km van het einde is Eddy weggereden en kon enkel de Spanjaard Santiago Lazcano mee. Op 106 hebben elf achtervolgers voor plaats drie mogen spurten, hiervan was Felice Gimondi de snelste voor Franco Bitossi, Miguel Maria Lasa (Sp), Wladimiro Panniza, onze landgenoot Tony Houbrechts, Ole Ritter (den), Gösta Pettersson (Zwed), Marcello Bergamo, Francisco Galdos (Sp), Davide Boifava en Enrico Maggioni. Het peloton nog 24 man sterk volgde op 341 en mocht voor plaats 14 spurten en daarvan was onze landgenoot Willy De Geest de snelste. Nog vijf landgenoten wisten zich te plaatsen, 23.Willy Int Ven, 24. Jos Spruyt, 28. Herman Beysens, 33. Julien Van Lint en 36. Ludo Vander Linden.
Vandaag overleed te Gent op 64 jarige leeftijd Oscar Houtman geboren te Erembodegem op 19-06-1908. Prof van 1928 t/m 1934.
Wat betreft ploegen heb ik 1928- Christophe (Fr) 1929 en 1932-Thompson Cycles (Bel)- 1930 en 31 Génial Lucifer (Fr)- 1933 Dilecta-Wolber (Fr) en reed in 1934 als individueel.
In 1927 won hij als junior de Schaal Sels voor Leon Van Aken en Jules Deschepper.
Een derde plaats was er in 1928 te Aalter achter Alexander Maes en Aimé Deolet.
Op het BK van 1930 te Antwerpen werd hij 10e gelijk met 22 anderen, en werd te Hekelgem tweede achter Romain Gijssels en voor Frans Bonduel.
In 1932 werd hij te Ninove derde achter Constant Dyzers en Sylvère Maes.
Er is lang twijfel geweest of de wedstrijd van Templeuve-België naar Baisieux-Frankrijk zou verreden worden. Ook werd het parkoers gewijzigd van de vier rondjes van 20km op Belgisch grondgebied werden er slechts twee behouden. Er kwamen zich 61 renners inschrijven, waarvan er 60 zijn gestart, de Deen Leif Mortensen had zijn koersschoenen thuis vergeten en moest zijn maats zonder hem laten vertrekken. Van de 40km op Belgische bodem heeft enkel Christian De Buysschere een 10tal km met enkele seconden voorsprong door zijn geboortestreek gereden. Nadien hebben Santy en Teirlinck gaan aanvallen en ook Vantyghem en Zwaenepoel hebben een tijd voorop gereden. De beslissing viel op 10km van het einde toen nogmaals Vantyghem uit de groep wegreed en enkel Aerts nog kon aansluiten. In de spurt was Noël drie lengten sneller dan Paul. Op 45 werd Gérard Hendrickx derde voor Freddy Maertens, Fernand Bruggeman, Alain Vasseur (Fr), Daniël Verplancke, Roger Kindt, Daan Holst (Ned), Julien Van Geebergen, Sylvain Vasseur (Fr), Rudy De Groote, Marcel Omloop, Marcel Maes en met André Mollet is de top15 kompleet.
. Martin De Cock In Laarne werd er een B en C cross ingericht. Voor de de B-cross kwamen 47 veldrijders opdagen. Na 25km had André Geirland 145 voorsprong op Norbert Dedeckere en 215 op Julien De Clercq. Voor Robert Van De Sompel was er op 250 plaats vier en wist Leo Arnouts op 320 zich als vijfde te plaatsen voor Robert Vermeire, Lionel Dekeyser, Willy Vermaercke, de Zwitser Carlo Lafranchi e.a.
Bij de Cs won Freddy De Schacht met 25 voorsprong op Gérard De Vos en werd op 1 thuisrijder Martin De Cock derde.
In Dortmund werd er door de liefhebbers en profs een wedstrijd halve fond betwist. Bij de liefhebbers werd de wedstrijd over 30km verreden en was het de Duitse wereldkampioen Horst Gnas die won in een tijd van 29058. Hij had 70meter voorsprong op zijn landgenoot Reiner Podlesch en volgde de Nederlander Gaby Minneboo op 190meter. Onze landgenoot Raymond Persyn werd zesde.
De profs moesten 1 uur rijden en was de zege voor de Duitser Dieter Kempen die onze landgenoot Theo Verschueren 3 meter achter zich liet. Op 25 meter werd de Nederlander Cees Stam derde.
Opnieuw winst voor Lieven Malfait die door zijn zege te Kuurne zijn totaal op twaalf brengt. De dichtse ereplaatsen waren voor Michel Pollentier en Eddy Ronquetti.
Ook Staf Hermans doet er nog eentje bij en brengt zijn totaal op 10. Te Wiers liet hij Noël De Backer en Paul Vanelderen achter zich.
Het 28e herfstcriterium te Oostrozebeke heeft weinig geschiedenis gehad. Want kende men wel bestendig ontsnappingspogingen dan was er geen enkele die voldoende inhoud had om het peloton te doen scheuren. Het gevolg was dat 39 van de 49 renners gestarte renners zich aanboden om voor de zegebloemen te spurten. Enkel Staf Van Roosbroeck toonde zich daarbij een bedreiging voor Patrick Sercu, die nog niets van zijn spurterstaleneten heeft ingeboet en de zegebloemen mocht in ontvangst nemen. Na Patrick en Staf werd Raf Van Bruwaene knap derde voor Robert De Guchtenaere, Frans Van Looy, Alfons Debal, Freddy Maertens, Tony Daelemans, Christian Callens en sluit Roger De Vlaeminck de top10 af.
Voor de Grote Prijs Dries-Sport te Wolvertem kwamen 34 veldrijders aan de start. Na 25km afgelegd in 5456 won Albert Van Damme met 26 voorsprong op André Geirland en volgde Marc De Block op 101. Plaats vier op 114 was voor August Badts die Theo Verlinden en de plaatstelijke renner Jos Thielemans vooraf reed.
Bij de Cs was na 17,5km de zege voor Willy Aelbrecht die Jan Knors achter zich liet. Op 115 werd Gustaaf Van Steenwinckel derde voor André Vandevoorde e.a.
Eric De Vlaeminck won de A-cross van Moerbeke-Waas waar 33 veldrijders de start namen. Hij had 20 voorsprong op René De Clercq en 30 op Robert Vermeire. Dan volgde op 110 het peloton met Eric Desruelle op kop voor Alfons Van Parijs, Hendrik Arnouts e.a. De B-cross werd gewonnen door Guido Paridaen voor Robert Vande Sompel en Julien Declercq. Bij de Cs was Ronny De Vos de beste hij liet Freddy De Schacht en Fernand De Vos achter zich.
Oostende kreeg voor zijn B-cross 27 veldrijders aan de start en kreeg na de 25km die werden afgelegd in 56 Freddy Naert als winnaar. Op 50 volgde Libert Mahieu en had Lionel Dekeyser 210 achterstand, in zijn spoor volgden Kamiel Dedeckere en Germain Dekeyser.
Norbert Dedeckere won de A-cross van Tongrinne waar hij Julien Vanden Haesevelde 130 achter zich liet en volgde Leo Arnouts op 145. Bij de Cs eindigde Jos Lievens 150 voor Hendrik Vandenbrande en Denis Ertveldt.
De ploegentijdrit Ziveren Molentoernooi van Wijdewormer in Noord-Holland werd gewonnen door WV Alcmaria Victrix uit Alkmaar. Nanno Bakker, Ger Kamper, Dick Groen en Jos de Kind legden de 63,4km af in 1.2743. Op 2 AWV De Zwaluwen uit Almelo met Henk Poppe, Henk Ponsteen, Wim Albersen en Henk Boom zij deden er 1.29155 over. Als derde eindigde HRTC Hoornse Ren- en Tourclub uit Hoorn hun tijd was 1.2923 deze tijd werd gereden door Sjaak Schuitemaker, Jos Kieftenburg, Co Giling en Jaap Tol.
In Italië mocht Francesco Moser de kampioenentrui aantrekken. Te Romito Magra was hij na 190km sneller dan, Tullio Rossi, Gianbattista Baronchelli, Walter Riccomi, Giovanni Battaglin, Alessio Peccolo en Cesare Sartini. Op 18 werd Franco Ongarato achtste voor Marcello Osler en werd Aldo Parecchini tiende.
In Luxemburg moest onze landgenoot Jos Gijsemans te Esch twee Fransen voorlaten. Winnaar werd Joël Mattens en 26 later vloerde Max Mongeard onze landgenoot.
Op de zomerbaan van Zurich won de Nederlander Gaby Minneboo de 50km achter motoren voor de Duitser Horst Gnas die op 60meter volgde, de Duitser Jean Breuer werd derde met 100 meter achterstand.
Zijn zevende overwinning behaalde Raf Coene te Heestert waar hij na 106km won voor Ghislain Cael en Michel Pollentier.
Voor Jacques Martin werd het te Mettet zijn 10e zege volgden op de dichtste ereplaatsten, Jacques Mean en Albert Fontaine.
Oostakker kreeg Roger De Beukelaer als winnaar die daarmee zijn aantal op 8 brengt. Plaats twee is voor de Nederlander Cees Priem en werd Ronan De Meyer derde.
Nummer zes is binnen voor Benny Paulissen, hij won met 20 voorsprong op Jan Bemong en werd Jan Laureyns derde te St.Maria-Oudenhove.
Te St.Martens-Lennik was Willy Verschueren de beste en kreeg Castillo Manuel Santos en Staf Hermans mee op het podium.
Ondanks de concurrentie van Parijs-Tours mocht Knesselare mocht 56 renners inschrijven. Het was de Columbiaan Giovanni Jimenez die met 10 voorsprong won. Plaats twee was voor Lucien Willekens voor Alfons Debal, Raf Van Bruwaene, Miel Lambrechts, Frans Brands, Arthur Vande Vijver, Christian De Buysschere, de Nederlander Johan Hinneman, Ernest Bens, Frans Verhaegen, Etienne Sonck, Romain Maes e.a.
In Zwitserland werd de GP.Kanton Genève verreden en mochten ook de liefhebbers starten. Na 125km werd Erich Spahn winnaar voor de liefhebber Ivan Schmid, Louis Pfenninger, en volgden nog drie liefhebbers, 4.Max Hüzeler, 5. Max Riegendinger en Edy Kipfer.
In Groot-Brittannië werd er te Cheshire een koppeltijdrit betwist over 51,1km. Sid Barras-Danny Horton wonnen met 103 voor Les West-Collin Lewis en werd de ploeg Trevor Bull-Brian Jolly op 119 derde.
Te Torrès Vedra in Portugal won Joaquim Agostinho zowel de rit in lijn over 60km als de tijdrit van 6km.
In de 66e Parijs-Tours is er weinig strijd geleverd, eerste oorzaak is dat er geen zuchtje wind te bespeuren was en de tweede oorzaak de aanwezigheid van Eddy Merckx. Zijn tegenstanders gingen er vanuit dat Eddy er alles zou aan doen om ook deze klassieker op zijn palmares te zetten. Men liet het tweetal GilbertBellone (Fr) en onze landgenoot Jos Spruyt tot bijna 10 voorsprong nemen in de veronderstelling dat zij wel van zelf zouden terugvallen, wat ook gebeurde. Het is pas op 20km van het einde dat men met De Geest, Huysmans en Vantyghem de eerste uitval die naam waardig kreeg. Iedereen keek naar Eddy welke echter niet reageerde, aangezien hij vooraan een niet meewerkende Huysmans mee had. Waar iedereen Jos als winnaar verwachte was het de van ver op kop vertrokken Noël Vantyghem die het haalde voor Jos Huysmans en Willy De Geest. Op 7 won Roger De Vlaeminck de groepsspurt voor Cees Koeken (Ned), Guido Reybrouck, Cyrille Guimard (Fr), Rik Van Linden, Barry Hoban (Gb), Walter Planckaert e.a. Voor Eddy Merckx was er plaats 116. Na de wedstrijd zei Jos Huysmans dat hij meer oog had voor De Geest en daardoor te laat reageerde op Noël. Volgens nieuwkomer Freddy Maertens (26e) die twee keer met Vantyghem in de aanval was geweest reageerde hij niet toen Noël een derde maal ging omdat hij dacht dat het weer niks zou worden en werd het volgens hem zijn nederlaag.
Bij de liefhebbers was na 242,5km de zege voor Guy Sibille die 2 voorsprong had op Michel Roques, 17 op Pierre Tosi, 48 op Misac, Marcel Duchemin, Vitard, Claude Magni, Patrick Béon, Claude Aigueparses en als tiende Philippe Bodier, allen Fransen.