In Hooglede won Albert Van Damme de A-cross, hij had 150meter voorsprong op Robert Vermeire en 20 op Marc De Block. Op 125 werd Agust Badts vierde, plaats vijf op 135 was voor André Geirland gevolgd door Jan Teugels, Julien Vanden Haesevelde, Freddy Naert, Emiel Vergote en sluit Jef Thielemans de top10.
Bij de C was de zege voor Wim Albrecht hij had 50 voorsprong op Wim Mijngheer en 150 op P. Verstraete.
Eric De Vlaeminck won te Hove met 130 voorsprong op René De Clercq en de Nederlander Geert Wildeboer. Op 240 volgde Alfons Van Parijs, Theo Verlinden, Leo Arnouts, Flory Ongenae, Leon Scheirs, Hans Haegemans en werd de Nederlander Chris Looyen tiende.
De C-cross te Hove werd gewonnen door Jan Knors die 20 voorsprong had op Jos Lievens en 45 op Martin De Cock.
Voor Norbert Dedeckere was er winst te Flobecq waar hij 105 voorsprong had op Eric Desruelle en 135 op Jozef Van Eetvelde, Willy Vermaercke e.a.
Te Nazareth werd de B-cross gewonnen door Julien De Clercq voor Gabriel Vindevogel en Gilbert Pynaert.
Te Zonhoven was de overwinning voor Frans Mertens die 205 voorsprong had op André Verbraecken de eerste aanvaller, 30 later werd Roger Van Hove derde voor Gilbert Billen. Voor Leonard Engelen was er op 310 plaats vijf, 30 later werd Frans Lemmens zesde, plaats 7 op 407 was voor Jos Poelmans. Dan volgden op 435 Lucien Vanderaerden, Viktor Maes e.a.
. Roland Van Den Berghe Nummer dertien is binnen voor Ludo Delcroix, te Malonne had hij liefst 735 voorsprong op José De Cauwer en werd Ferdinand Peersman derde.
Eén overwinning meer behaalde Lucien Zelck door in Ohain de beste te zijn van maar liefst 147 vertrekkers. Plaats twee was voor Jean-Pierre Van Lancker en op drie Roland Van Den Berghe.
Rit 4 in Etoile des Espoirs van Carnac naar Le Gacilly over een afstand van 190km werd gewonnen door Alain Vasseur (Fr) in een tijd van 5.1620 hij had 1 voorsprong op zijn landgenoot Pierre Martelozzo en de Nederlander Cees Bal. Op 24 werd Maurice Le Guilloux (Fr) vierde en was op 110 plaats vijf voor onze landgenoot Willy Teirlinck. Bernard Labourdette begint morgen als leider aan de afsluitende rit.
In Italië werd de Monte Campione verreden, een klimkoers met een rit in lijn en een tijdrit. Men begon met Boario-Monte Campione over 34km en werd Bernard Thevenet (Fr) met 13 winnaar voor zijn landgenoot Cyrille Guimard, Wladimir Panizza (It), Jean-Pierre Danguillaume (Fr), Michele Dancelli (It) en op 6 Felice Gimondi (It). Ook de klimtijdrit over 8,8km werd door Bernard Thevenet gewonnen en werd op 109 Wladimiro Panizza tweede, op 3. Cyrille Guimard 224, op 4. Pietro Guerra (It) 233, op 5. Michele Dancelli 237 en op 6. Pierfranco Vianelli (It) 249. In de eindstand heeft Bernard Thevenet 112 voorsprong op Wladimiro Panizza, 227 op Cyrille Guimard, 240 op Michele Dancelli, 252 op Pietro Di Caterina (It), 257 op Jean-Pierre Danguillaume, 310 op Ugo Colombo (It), 313 op Pierfranco Vianelli, 355 op Enrico Maggioni (It) en op plaats 10 Marcello Bergamo (It) met 407 achterstand.
Overmorgen is er in Zwitserland de Grote Prijs van Lugano een tijdrit over 77,5km, waaraan 10 renners zullen deelnemen, die om de 2 starten. Eerste starter is om 14.30 Jean-Pierre Danguillaume (Fr) dan volgen Yves Hézard (Fr), Joseph Fuchs (Zwit), Bernard Thevenet (Fr), onze landgenoot Roger Swerts, Davide Boifava (It), Ole Ritter (Den), Felice Gimondi (It), Göste Pettersson (Zw) en als laatste om 14.48 de Fransman Cyrille Guimard. Verleden jaar was de overwinning voor Luis Ocana (Sp) voor Gösta Pettersson (Zw) en onze landgenoot Herman Vanspringel.
In Etoile des Espoirs moesten twee ritten worden afgewerkt, in de voormiddag een rit in lijn van 57,5km en na de middag een tijdrit. De rit in lijn van Lorient naar Carnac werd gewonnen door de Fransman Francis Campaner die 1 voorsprong had op zijn landgenoot René Grelin en 3 op Jean-Pierre Parenteau (Fr). De spurt voor de vierde plaats op 116 werd gewonnen door onze landgenoot Daniël Vanryckeghem voor Jacques Botherel (Fr) e.a. Te Belle Ile en Mer was het Charly Grosskost (Fr) die de tijdrit won met een tijd van 2719 over de 20km. Onze landgenoot Ferdinand Bracke moest als tweede 40 prijsgeven, plaats drie was voor Bernard Labourdette (Fra) die de nieuwe leider werd hij volgde op 50. Op vier met 59 achterstand André Mollet (Fr) en werd onze landgenoot Willy Teirlinck op 110 vijfde.
Te Ursel is op 58jarige leeftijd Marcel Claeys overleden, hij werd op 27/11/1913 te Ursel geboren. In 1937 werd hij prof bij Dossche Sport, in 1938 ging hij over naar de Franse ploeg La Française waarvoor hij ook in 1939 uitkwam. Van 1940 t/m 1944 reed hij als individueel. Zijn mooiste overwinning werd behaald te Koolskamp waar hij in 1937 het Kampioenschap van Vlaanderen won voor Gaston Denijs en Jan Deman. Ook in Zwijndrecht was er winst voor hem. Voor 1938 werden 4 overwinningen genoteerd, Brasschaat, Rollegem, Heusden (O.Vl) en de 3e rit Namen-Luxemburg in de Ronde van België. In 1939 werden maar liefst acht overwinningen genoteerd, Omloop van Midden- Vlaanderen, Tielt-Antwerpen-Tielt, Bredene, Handzame, Waregem, Staden, Lokeren en Herent. Hij reed dat jaar ook de Giro waarin hij vier top10 plaatsen behaalde en 52e in de eindstand werd.
Vandaag gaat de 6daagse van Berlijn van start. Van Belgische zijde vormt Patrick Sercu ploeg met de Fransman Alain Van Lancker. Theo Verschueren vormt ploeg met de Nederlander Gerben Karstens. Verder rijden voor Nederland, Leo Duyndam-Rene Pijnen en is er nog de ploeg Lein Loevesijn-Cees Stam. Ook de liefhebbers rijden hun 6daagse en vormt de Duitser Jean Breuer ploeg met de Nederlander Janus van Tol.
Vandaag werd rit twee Lannion-Lorient verreden in de Etoile des Espoirs. André Mollet vloerde na 213km onze landgenoot Willy Teirlinck, leider Gérard Moneyron, Bernard Guyot en werd Bernard Croyet vijfde.
Ludo Delcroix blijft maar winnen, te Lotenhulle reed hij na 105km met Ferdinand Peersman naar de streep die hij naar plaats twee verwees. Op 30 werd Daniël De Schrooder derde.
In Italië reden ook de liefhebbers hun Baracchi en won de ploeg Agostino Bertagnoli-Pasqualino Moretti zij reden 2.22122 over de 109km. Plaats twee op 307 was voor Fiorenzo Ballardin-Parise en werden Pietro Burgio-Ettore Rinaldi op 4159 derde.
. Eddy Merckx - Roger Swerts Onze landgenoten Eddy Merckx-Roger Swerts (48km,416) hebben met brio de Trofeo Angelo Baracchi gewonnen, door de slechte weersomstandigheden vooral op het einde, hebben zij het record verleden jaar gevestigd door Luis Ocana-Leif Mortensen (48km,706) niet kunnen verbeteren. De 109km werden afgelegd in 2.154. Felice Gimondi-David Boifava hadden 2332 achterstand en werden de broers Gösta en Tomas Petterson derde op 2338. Plaats 4 was voor Ole Ritter-Joseph Fuchs op 3026. Cyrille Guimard en Yves Hézard werden vijfde op 5108. Plaats zes ging naar Bernard Thevenet-Jean-Pierre Danguillaume op 7414. Op zevende eindigde de ploeg Pietro Guerra-Giacinto Santambrogio op 8395 en als laatste op plaats acht Michele Dancelli-Enrico Paolini zij volgden op 9534. Eddy Merckx en Roger Swerts legden de eerste 25km af tegen een uurgemiddelde van 49km967.
Rit 2 in de Etoile des Espoirs verreden tussen Rennes en Perros-Guirrec over een afstand van 203km.Na 4.5301 won de Fransman Guy Sibille, hij had 22 voorsprong. Voor plaats twee was de Nederlander Cees Bal de snelste voor de Fransen, Jacques Botherel, Raymond Martin, Sylvain Vasseur, Claude Aigueparses, Gérard Moneyron en Bernard Labourdette. Plaats 9&10 op 26 was voor André Mollet (Fr) en Leon-Paul Menard (Fr), Guy Ravaleu (Fr) werd op 31 elfde en onze landgenoot Daniël Vanryckeghem twaalfde.
Jean Van Buggenhout manager van Eddy Merckx liet aan de heer Giorgio Albani sportbestuurder van Eddy weten dat volgens Luigi Casola pisteverantwoordelijke te Mexico dat de Mexicanen niet meer geneigd zijn om een financiële bijdrage te doen. Dus is het volgens Albani afwachten wat Molteni gaat doen, of zij de totale onkosten gaan dragen wat een zulkdanige verplaatsing naar Mexico met zich brengt. En Eddy zelf die zou liever zijn rekordpoging te Milaan of op Olympische baan te Rome doen, volgens Albani.
In Italië won te Fogliano Alessio Peccolo met 14 voorsprong op Dorino Vanzo en was plaats drie voor Fl. Merenti.
Te Ponsacco eveneens in Italië werd er een rit in lijn en een tijdrit verreden. De rit in lijn over 125km werd gewonnen door Gianpolo Flamini voor Br. Ruggerini en Aldo Paracchini zij volgden op 5. In de tijdrit moest men 35km afleggen en was de zege voor Francesco Moser die er 4317 over deed, op 43 volgde Gianfranco Foresti en werd Stefano Tamberi op 135 derde.
. Wiel de Ruyter Voor de liefhebbers waren er nog twee wedstrijden, Heist-Goor en Lommel. Voor Ludo Delcroix werd het te Heist waar 64 renners aan de start stonden zijn elfde overwinning. Achter hem volgden José De Cauwer, Roger De Beukelaer, Jos Jacobs, Eric Van Lent, Marc Verbeeck, de Nederlanders Piet Maas en Bas Hordijk, Frans Tilburgs en sluit Theo Dockx de top10. Te Lommel waar 49 renners de start namen, werd de top10 verdeeld onder 5 Nederlanders en 5 Belgen. Winnaar werd Henk Poppe (Ned) voor Winoc Flebus, Albert Segers, Gustaaf Put, de Nederlanders Wiel de Ruyter, Herman Nak, Piet van Katwijk en Cor Tuit. 9 & 10 werden Leonard Engelen en André Verbraecken
In Frankrijk ging te Rennes de tweede editie van de rittenwedstrijd Etoile des Espoirs met een proloog over 1,250km van start. De Fransen Gérard Moneyron en Charly Grosskost reden er 132 over en kwamen samen op plaats één. Onze landgenoot Willy Teirlinck als derde deed er 1321 over, vierde werd Bernard Croyet (Fr) met 1327 en vijfde Alain Nogues (Fr) met 1327.
Saint Leger kreeg de Nederlander Wim de Waal als winnaar en zijn tiende zege in België behaalde en ook achtmaal in Nederland de beste was. Nog een Nederlander Robert Kroep volgde op 10 en werd Frans Assez derde.
In Spanje werd de Vuelta a la Cerdana na 116km gewonnen door Santiago Segu die in een spurt met twee Carlos Ocana versloeg. Op 952 werd Jorgen Ferrer derde voor F. Millet en werd Castillo Mazuela vijfde op 1113.
. Bij een massa toeschouwers en 44 deelnemers kreeg de 33e grote prijs van Boom, vooral dan op de helling van de Bosstraat, een spervuur van korte demarrages en ontsnappingen. Eerste aanvaller was de Nederlander Jos van der Vleuten en hield het met lichte voorsprong enkele ronden vol. Ook de individueel Jan Goots heeft het even alleen volgehouden. De definitieve beslissing viel in de 13e ronde toen een negental voorop ging rijden. Aanvankelijk bleef hun voorsprong rond de 30, maar werd dit na 16 ronden al 205 op Knockaert en 225 op de groep. Twee ronden later had het peloton al 330 achterstand en daartussen nog steeds Knockaert, die in de voorlaatste ronde bij de lurven werd gevat door een verbrokkelde groep die in de laatste ronde nog totaal aan flarden ging. Vooraan had in die laatste ronde Van Roosbroeck nog last van een leeglopende band. Huysmans en Opdebeeck trachten nog weg te geraken evenwel tevergeefs. Dan ging Jos Deschoenmaecker en was het nogmaals den Engel die mee was. Het werd een adembenemende spurt en moest de fotofinish het uitmaken wie won. Voor Engelbert Opdebeeck werd het zijn eerste overwinning. Op 30 werd Alfons Scheys derde voor August Herrijgers, Leon Thomas, Marcel Omloop, Jos Huysmans en Ludo Van Staeyen. De ongelukkige Staf Van Roosbroeck kwam 15 later binnen. De groepsspurt voor plaats 10 op 240 werd gewonnen door Ronny Vande Vijver voor Vic Van Schil, Arthur Vande Vijver, André Poppe, Louis Verreydt, Lucien Willekens e.a.
Petegem-Deinze kreeg 62 renners aan de start, waarvan het duo Verplancke en Brands onmidellijk op premie jacht gingen, kregen 2 voorsprong maar werden in de achtste ronde zonder te veel moeite ingelopen. Dan hebben de Nederlander Van Midden en Vander Slagmolen het enkele ronden volgehouden. Het is Wyckaert die de beslissing uitlokte, nam 40 en werd dan bijgehaald en achtergelaten door een zestal. In de laatste ronde kon Willy Scheers nog 100meter voorsprong nemen en werd Ernest Bens tweede voor Daniël Verplancke, Eddy Cael, Roger Loysch en Jaak Zwaenepoel die nog 5 prijsgaf.
Eenentwintig uren na zijn overwinning in de Ronde van Lombardije won Eddy Merckx in Zwitserland de klimkoers Dwars door Lausanne, wedstrijd die hij ook in 1968 en 1970 won. Deze wedstrijd bestaat uit twee delen van telkens 5,150km. In het eerste gedeelte, de rit in lijn, verbeterde hij zijn wedstrijdrekord van 1968 met 26 en bracht het op 1059. Plaats 2 was voor Joop Zoetemelk (Ned) dan volgden Miguel-Maria Lasa (Sp) en werd Lucien Van Impe vierde. In de tijdrit reed hij met 1111 een iets mindere tijd maar nog 21 sneller dan Bernard Thevenet (Fr). Joop Zoetemelk werd vierde en Lucien Van Impe zesde. In de eindstand heeft Merckx 34 voorsprong op Thevenet, 38 op Zoetemelk en moet Lucien Van Impe op plaats zes 50 toegeven. Tien renners namen deel aan deze wedstrijd. Dan werd de verplaatsing naar Sallanches gemaakt waar Eddy het criterium over 75km won voor Roger Swerts en Yves Hézard.
Bij de liefhebbers te Lausanne reed de Oostenrijker Wolfgang Steinmayr 1118 over de 5,150km. Verder bestond de top5 uit Zwitsers, 2. Ivan Schmid op 38, 3. Fausto Stitz op 44, 4. Ueli Sutter op 48 en 5.René Ravasi op 54.
In Duitsland te Wolbeck won Wilfried Peffgen 12p. het criterium voor Dieter Kempen 11p. en Rolf Wolfshohl 8punten.
In Italië won Fabrizio Fabbri (It) met 9 voorsprong een wedstrijd over 100km, voor zijn landgenoot Wilmo Francioni en de Deen Ole Ritter.
In het Gentse sporpaleis werd het BK ploegkoers gereden. Deze titelstrijd is volledig beheerst door de ploeg Sercu-Stevens. Zij wonnen met 1 ronde voorsprong. Dank zij Bracke-Van Lancker en Baert-Barras werd het een spannend begin maar na 50 minuten namen Patrick en Julien een winstronde, en slaagden erin deze te behouden. Patrick Sercu-Julien Stevens legden de 100km af in 2.0616. Op 1 ronde volgden, Norbert Seeuws-Walter Godefroot, Dirk Baert-Georges Barras, Theo Verschueren Rik Van Linden en Ferdinand Bracke- Robert Van Lancker. Als zesde op 2ronde de ploeg Roger Kindt-Staf Van Roosbroeck. Op 3 ronden Eddy Peelman die alleen eindigde en op 8. Eddy Reyniers-Robert De Guchtenaere. Op 4 ronden eindigden Frans Kerremans-Ronald De Witte. Als 10e op 5ronden Willy De Geest-Willy De Bosscher. Op 7ronden eindigden twee ploegen, als 11e Julien Vermote-Eddy Demedts en op 12. Paul Crapez- Jaak De Boever.
. Lode Van Den Bosch In de B-cross van Vurste was de zege voor Julien De Clercq die na 25km 20 voorsprong had op Robert Vande Sompel en 115 op Willy Vermaercke.
In Wetteren waren de A- en C-crossers aan het werk. Voor de A-cross had men 40 vertrekkers en won na 25km Albert Van Damme met 35 voorsprong op Julien Vanden Haesevelde, René De Clercq, Jan Teugels, Gilbert Pynaert, Fritz Scharer, Gust Badts, Flory Ongenae, Michael Vanderhaegen, Daniel Van Eetvelde, Lucien Goossens, Arsene De Craemer, Jozef Van Eetvelde, Benjamin Van Waeyenberge, Marc Sierens e.a.
Bij de Cs kwamen liefst 61 vertrekkers en werd het weer een overwinning voor Freddy De Schacht voor Willem Aelbrecht, Jan Knors, Martin De Cock, Luc Naudts, Ronny De Vos, Rik VandenBrande, Jos Schepers, André Van De Voorde, Gérard De Vos e.a.
De B-cross van Wiekevorst werd gewonnen door Leo Arnouts voor de Nederlander Gert Wildeboer die op 100 meter volgde. Plaats drie was voor Hendrik Arnouts, dan volgden Leon Scheirs, Frans Mertens, de Nederlander Chris Looyen, Ward Lievens, Ben Meyer (Ned), Lode Van Den Bosch en Herman Arnouts
De A-cross van Zevekote werd gewonnen door André Geirland, hij had 25 voorsprong op Norbert Dedeckere en 52 op Robert Vermeire. Plaats 4 op 125 was voor Eric Desruelle voor Libert Mahieu, op 155 werd Freddy Naert zesde, Germain Dekeyser als zevende had 230 achterstand, Gerard David volgde als 8e op 310, Lionel Dekeyser op 340 werd 9e, Raymond Talloen op 355 werd tiende.
Te Granchamp werd de G.P.France een tijdrit over 46,5km verreden. Het was de Brit Phil Bayton die er 1.03289 over deed had 10 voorsprong op Henri- Paul Fin, 21 op Marcel Duchemain, 25 op Patrick Perret en 117 op Patrick Chardon allen Fransen.
In Italië won Giuliano Dominoni de Piccolo Giro di Lombardia te Novate Milanese, na 184km was hij sneller dan, Pierino Gavazzi, Claudio Guarnieri, Maurizio Mantovani en Alfiero Di Lorenzo.
Voor Walter Riccomi was er winst te Pelago waar hij na 151km sneller was dan Alessio Peccolo. Op 15 werd Francesco Moser derde.